|
|
#1 |
|
Zadomowienie
|
Ilość spermy a zajście w ciąże.PROSZE O ODP!
Witam.
Nie znalazlam informacji na ten temat,ani tez zadnego watku podobnego. Jezeli jednak gdzies cos o tym jest to bardzo prosze o linki. Wlasciwie pytanie jest troche glupkowate i mozliwe ze mnie wysmiejecie ale naprawde nie wiem jak to jest z tym. Sprawa dotyczny tego ze: staramy sie z Ukochanym o dziecko. Oczywiscie wspolzyjemy w odpowidnim czasie, takim "najlepszym", ale cos innego mnie zastanawia. Mianowicie jak wiadomo po stosunku sperma zostaje w kobiecie, ale wystarczy przeciez potem wstac(nawet po dluzszym czasie) albo np. kichnac, zakaszlec,zasmiac sie no i nasienie wyplywa z kobiety. Pewnie wszystkich to spotyka(chyba ze sie myle?). Oczywiscie jedyny sposob na to to husteczki, ale nie jest to za mile i przyjne(jak wy sobie z tym radzicie?). Ale moje pytanie dotyczy czegos innego-> skoro ta sperma "wycieka" z kobiety to jak ma dojsc do zaplodnienia? Pewnie cos tam z niej zostaje ale pewnie nie za wiele. Czy to sprawia ze szanse na malenstwo są mniejsze? Przeciez bywa tak ze jak w spermie jest za malo plemnikow(czyli jakas tam nieplodnosc u mezczyzny) to nie dojdzie do zaplodnienia, wiec czy nie ejst tak ze w mniejszej ilosci spermy jest mniej plemnikow i szanse sa mniejsze???????? Jesli tak to jak temu przeciwdzialac? jak zwiekszyc szanse? Lezec z nogami do gory cala noc by nie "ucieklo?.. Prosze o odpowiedz i z gory dziekuje. |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ilość spermy a zajście w ciąże.PROSZE O ODP!
tez bym chciala miec taki problem
, dlaczego wlasnie tak jest ze jak ktos sie stara o dziecko to nijak w ciaze zajsc nie moze, a taki co to sie boi ze zajdzie albo cos to ma wpadke i dzidzius ![]() jakie to jest niesprawiedliwe
|
|
#3 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Co do tej ilości plemników to się nie znam. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
W jakimś programie kiedyś mówili, że jak para stara się o dziecko, to kobieta przez jakiś czas po stosunku (niestety nie wiem jak długo) powinna leżeć np. z miednicą na poduszce, aby sperma jak najdłużej pozostała tam, gdzie powinna
|
|
|
|
|
#5 |
|
Przyczajenie
|
hej ja chcialam sie zapytac o cos, wspolzylam z chlopakiem bez zabezpieczenia niby zdarzyl wyciagnac a jednak mam obawy. bylo wszytsko ok ale jak wrocilam do domu zaczal wydzielac sie ze mnie gesty i przezroczysty plyn bylo tego nawet sporo nigdy tak nie mialam zawsze byly to mneijsze ilosci czy cos mi moze byc czy to normalne
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Przyczajenie
|
czyli moge zajsc w ciaze?
|
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
idealnecialo moi znajomi również starają się o dziecko, tylko oni są już na fazie leczenia zaawansowanego. Ale z tego co pamiętam na samym początku lekarz próbował pomóc im bez leków, bo jak się okazało to ON ma za słabe plemniki. Jedna z rad lekarza polegała na tym żeby obaj jak on tak i ona nie współżyli ze sobą itp.4 miesiące żeby plemniki się wzmocniły i było ich dużo więcej. Spróbuj może wam się uda.
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zadomowienie
|
nie ma reguły na to ile spermy jest potrzebne gdyż w wytrysku nawet małym może ich być kilka mln i to w dodatku bardzo ruchliwych jeżeli jest wszystko z partnerem w porządku.Także ryzyko zajścia w ciaże jest zawsze !
asia26
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zadomowienie
|
W kropli spermy znajduje się aż 5 000 000 plemników, więc zawsze coś w pochwie zostanie i jest prawdopodobieństwo, że zajdzie się w ciążę.
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
Do Kingi 21- tak możesz zajść w ciąże, w płynie który męźczyzna wydziela przed wytryskiem znajduje sie tyyyle plemników a tylko jeden jest potrzebny do zapłodnienia
nie żebym Cie straszyła... ale pomyśl o jakimś zabezpieczeniu bo inaczej zawsze będziesz sie obawiała że zajdziesz w ciąże
|
|
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
Sperma wyleciec musi bo nie znika ,nie wchlania sie w kobiecie,itp ten jeden najsilniejszy wystrzelony trafia lub nie trafia w odpowiednie miejsce .
pytanie :jak długo próbujecie?czy robiliscie juz jakies badania?itp. |
|
|
|
|
#13 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale jakby mnie "to" nie zaskoczyło to poczekałabym jeszcze 2-3 lata.
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Przyczajenie
|
te uplawy mialam 2 dni i brzuch mnei lekko bolam mam nadzieje ze to nie bedzie ciaza jescze nie teraz
boje sie isc do lekarza a moze mi cos innego dolega hmm
|
|
|
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
idealnecialo- nie martw się, gdyby sperma tak spontanicznie wypływała z kobiety nie doprowadzając do ciąży, seks na stojąco byłby metodą antykoncepcyjną
jest dużo czynników zatrzymujących spermę "w środku" np. jej lepkość, pomarszczenie pochwy w środku, itp. ale przede wszystkim chodzi o to, że zawsze zostanie jakaś 1 komórka i może to być właśnie Ten plemnik![]() ilość spermy nie wpływa w żaden sposób na płodność. liczy się stężenie plemników w nasieniu i to, jak pisała jedna z Wizażanek, może zwiększyć się nieznacznie przez abstynencję. albo raczej przy wielokrotnych stosunkach ilość plemników w wytrysku oraz spermy w ogóle spada. aby zwiększyć prawdopodobieństwo ciąży, niektóre pary stosują tzw. drenaż ułożeniowy, znaczy po stosunku kobieta leży na plecach z zadartymi nogami jeszcze kilka minut, teroretycznie powinno to pomóc, praktycznie problemy z zajściem w ciążę wynikają zupełnie z innych powodów, więc nie leżenie w ten sposób raczej nie powinno być przeszkodą w dorobieniu się potomstwa,
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() <przepraszam, musiałam się pochwalić tą wiedzą..czego to człowiek się nie dowie z tego fascynującego serialu |
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#19 |
|
Przyczajenie
|
Kinga21, a nie myślałaś że może to po prostu była owulacja. Podczas owulacji jest więcej przezroczystej wydzieliny i może boleć brzuch. Owulacja najczęściej przypada na 14-16 dzień cyklu jeśli oczywiście miesiączkuje się regularnie. Wydzielina może pojawić się 10 dnia cyklu, bo jak wiadomo plemniki mogą żyć w pochwie nawet 4 dni. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
#20 |
|
Przyczajenie
|
ale nigdy nie mialam takiego przypadku ze tyle tej wydzieliny sie wydostalo ze mnie, mometalnie mialam mokre majtki i po nogach mi lecialo dziwne to bylo dlatego sie przestraszylam facet z ktorym to robilam sam nie byl pewien czy zdarzyl wyciagnac to byl jego pierwszy raz i to on mnie chyba swoja niepewnoscia zarazil
|
|
|
|
|
#21 |
|
Zakorzenienie
|
wlasnie dlatego nalezy sie zabezpieczac.
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a to całkiem słuszną niepewnoscią. Ufać facetowi, którego to jest pierwszy raz, że zdąży wyciągnąć? Bardzo naiwnie. Lepiej zrób ten test, choćby dla świętego spokoju.
|
|
|
|
#23 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No po prostu genialne ufać w tej kwestii facetowi, który robi to pierwszy raz i jeszcze nie do końca umie nad sobą zapanować
|
|
|
|
|
|
#24 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
Przyczajenie
|
wiem to bylo glupie mam zle przeczucia ale teraz juz chyba nic nie poradze
|
|
|
|
|
#26 |
|
Przyczajenie
|
Kinguś teraz to już faktycznie nic nie poradzisz. Zrób ten test, zebyś miała pewność bo z domysłów nic nie wyniknie. Acha, który to był dzień cyklu?Trzymam kciuki, zeby było po Twojej myśli.
|
|
|
|
|
#27 |
|
Rozeznanie
|
oj Kinga
|
|
|
|
|
#28 |
|
Przyczajenie
|
po ilu dniach mozna zrobic test, ostatnia miesiaczke mialam 7 kwietnia teraz powinnam miec ok 3 maja a sex byl 17 kwietnia
|
|
|
|
|
#29 |
|
Zakorzenienie
|
sa testy ktore mozna zrobic 6 dni po stosunku jednak najlepiej zrobic w dni spodziewanego okresu.
|
|
|
|
|
#30 |
|
Zakorzenienie
|
Heh, kobieto. Moglas sie wybrac do ginekologa po postinor. Do 72 godzin od wpadki. Teraz to juz po sprawie, tylko test...
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:55.

, dlaczego wlasnie tak jest ze jak ktos sie stara o dziecko to nijak w ciaze zajsc nie moze, a taki co to sie boi ze zajdzie albo cos to ma wpadke i dzidzius

nie żebym Cie straszyła... ale pomyśl o jakimś zabezpieczeniu bo inaczej zawsze będziesz sie obawiała że zajdziesz w ciąże

ale jakby mnie "to" nie zaskoczyło to poczekałabym jeszcze 2-3 lata.