Atomizery, atomizery, atomizery i inne akcesoria perfumeryjne - Strona 32 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy > Wspólne zakupy perfumeryjne

Notka

Wspólne zakupy perfumeryjne Forum dla osób, które są zainteresowane wspólnymi zakupami - obszar perfumy. Chcesz kupić sprawdzone perfumy w dobrej cenie? Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-01-16, 10:11   #931
cbr
never say no to panda

GG do cbr
Dot.: Atomizery, atomizery, atomizery i inne akcesoria perfumeryjne

Cytat:
Napisane przez martasdz Pokaż wiadomość
Dziewczyny, pisałyście wcześniej o przeciekających stożkowatych 5-tkach, w rozbiórce Miracle korzystałam z nich teraz pierwszy raz i 2 Wizażanki otrzymały odlewki z ubytkiem 0.5-1 ml.
a czy Dziewczyny odmierzyły zawartość strzykawką? albo stwierdziły wyciek płynu do koperty?
nie, nie pytam złośliwie, po prostu te atomki 5ml są wykonanie dość niechlujnie i bywa tak, że 5ml zapełnia atomek po sam gwint, a bywa i tak, że do 2/3 wysokości :/ wygląda to dziwnie, właśnie jak ubytek 0,5-1ml, więc może stąd się brak wziął?

ja raczej staram się zwracać kasiorę, bo jako Organizatorka czuję się odpowiedzialna za poprawny przebieg całej akcji, chociaż nie zawsze Dziewczyny się przyznają do ubytków

*edit - nie, na Bałutach, a konkretnie Żubardź
jak paczki lecą przez pocztę na Lnianej albo Zgierskiej - to zawsze jest zabawa w latanie i odbieranie na miejscu (czasem zdarza się to na poczcie na Limanowskiego - ale tam już pogadałam z kierownikiem i od tej pory listonoszowi "się chce" ), natomiast z mojej osiedlowej na Żubardzkiej zawsze dostaję do domu

Edytowane przez cbr
Czas edycji: 2010-01-16 o 10:13
cbr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-16, 10:16   #932
martasdz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cbr Pokaż wiadomość
a czy Dziewczyny odmierzyły zawartość strzykawką? albo stwierdziły wyciek płynu do koperty?
nie, nie pytam złośliwie, po prostu te atomki 5ml są wykonanie dość niechlujnie i bywa tak, że 5ml zapełnia atomek po sam gwint, a bywa i tak, że do 2/3 wysokości :/ wygląda to dziwnie, właśnie jak ubytek 0,5-1ml, więc może stąd się brak wziął?

ja raczej staram się zwracać kasiorę, bo jako Organizatorka czuję się odpowiedzialna za poprawny przebieg całej akcji, chociaż nie zawsze Dziewczyny się przyznają do ubytków
Jedna z nich odmierzyła i wyszło jej 4,1 ml, wysłała mi też zdjęcie, gdzie ubytek jest ewidentny, brakuje prawie 1 cm od góry atomka! Mówiła, że było czuć od bąbelków, w które był owinięty atomek, zapach perfum.

W obecnych rozbiórkach, postanowiłam, a w jednej nawet wstawiłam już, zdjęcie atomków po napełnieniu, żeby nie było potem wątpliwości jak były napełnione przed wysłaniem, żeby było widać, że są pełne i ewentualnie łatwiej było dziewczynom zweryfikować czy coś uleciało czy nie.

Ja również w tej feralnej rozbiórce dałam dziewczynom wybór zwrotu pieniędzy lub mililitrów przy kolejnym zakupowaniu

edit: Do mnie paczki zawsze dochodzą, bo są z Poczty Głównej na Włókniarzy, listonosz przyjeżdża czasem nawet 2 razy dziennie! Natomiast z osiedlowej poczty, skąd dostaję listy polecone etc, od której jest dosłownie 1 przystanek, pan listonosz nic nie nosi, co więcej - rozmawiałam z pseudokierownikiem poczty na co usłyszałam: "no ale on nie ma gdzie tego chować..", "bo te listy nie mieszczą się do skrzynki i on dlatego ich nie nosi"... ( z góry zakładając, że nie będzie mnie w domu!!), z czego wynika, że ze strony kierownictwa jest tam pełna akceptacja dla działań a dokładnie bezczynności pana "awizonosza"

Edytowane przez martasdz
Czas edycji: 2010-01-16 o 10:22
martasdz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-16, 12:24   #933
kasiaa91
BAN stały

Ja mierzyłam objętość dwóch piątek i wyszło mi trochę mniej niż po sam gwint
Także nie masz się czym przejmować U mnie dwa razy zdażyło się, że atomek przeciekł i to właśnie chodzi o 5-tki
10-tki i 22-ki są o wiele solidniejsze

Cbr, odebrałaś paczuche? wszystko OK?
Virtual dostała pake, Asia się nie dozywa, muszę do niej PW napisać...
kasiaa91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-16, 12:41   #934
aeronauta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiaa91 Pokaż wiadomość
U mnie dwa razy zdażyło się, że atomek przeciekł i to właśnie chodzi o 5-tki
10-tki i 22-ki są o wiele solidniejsze
To nie jest reguła niestety, we wszystkich zdażają się wady. Mi akurat raz trafiła się wadliwa 22-ka. Wylało mi się z niej 3/4 zapachu , bo atomek się sam odkręcał (na 100% nie była to wina Wizażanki od której miałam odlewkę, że za lekko dokręciła atomek czy coś, bo sama go dokręcałam i za tydzień jak wracałam do zapachu atomizer znowu był odkręcony. I tak jest ciągle, skubaniec non stop się sam odkręca ). Za to 5-ka ani razu mi jeszcze nie przeciekała
aeronauta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-16, 13:05   #935
kasiaa91
BAN stały

Cytat:
Napisane przez aeronauta Pokaż wiadomość
To nie jest reguła niestety, we wszystkich zdażają się wady. Mi akurat raz trafiła się wadliwa 22-ka. Wylało mi się z niej 3/4 zapachu , bo atomek się sam odkręcał (na 100% nie była to wina Wizażanki od której miałam odlewkę, że za lekko dokręciła atomek czy coś, bo sama go dokręcałam i za tydzień jak wracałam do zapachu atomizer znowu był odkręcony. I tak jest ciągle, skubaniec non stop się sam odkręca ). Za to 5-ka ani razu mi jeszcze nie przeciekała
To faktycznie skubaniec Mi się jeszcze (całe szczęście) nie zdażyło, żeby 10-tka albo 22-ka przeciekła...

PS. Aeronauto, jak tam zużyłaś już Diamenty i Cinemę?
Stary 2010-01-16, 14:39   #936
poissonivy
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mierzyłam objętość dwóch piątek i wyszło mi trochę mniej niż po sam gwint
Ja mierzyłam cylindrem miarowym i wyszło mi po sam gwint
poissonivy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-16, 15:05   #937
kasiaa91
BAN stały

Cytat:
Napisane przez poissonivy Pokaż wiadomość
To pewnie zależy od atomka, bo te 5-tki strasznie nierówne są...
Stary 2010-01-16, 15:17   #938
aeronauta
Zakorzenienie

Cytat:
To faktycznie skubaniec Mi się jeszcze (całe szczęście) nie zdażyło, żeby 10-tka albo 22-ka przeciekła...

PS. Aeronauto, jak tam zużyłaś już Diamenty i Cinemę?
Dlatego od tamtego razu lubię dostawać odlewki poklejone taśmą klejącą w miejscu styku atomizera z buteleczką (i muszę przyznać, że znaczna część Wizażanek, od których brałam odlewki tak właśnie uszczelnia atomki ). Nie wygląda może to najładniej i trzeba się trochę naodklejać, żeby dobrać się w końcu do zapachu , ale za to zmniejsza do minimum ryzyko wylania się zapachu w przypadku nieszczelności atomka.

A Diamonds i Cinemę używam czasami, ale do zużycia jeszcze duuużo im brakuje
aeronauta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-16, 15:39   #939
kasiaa91
BAN stały

Ja zawsze oklejam atomki folią bąbelkową i staram się mocno ściskać taśmą, ale może warto także okleić nią atomek
Stary 2010-01-16, 17:51   #940
cbr
never say no to panda

GG do cbr

Cytat:
Cbr, odebrałaś paczuche? wszystko OK?
jejkuś, tak, zapomniałam wczoraj napisać, a dziś już zapomniałam
wszystko całe i zdrowe, dziękuję ślicznie (tylko dalej mi mało tych atomków )
Cytat:
generalnie napełnialność 5tek zależy od rzutu atomkowego, bo partie są mniej więcej równe
ale dalej utrzymuję, że pojemność 5tek jest zmienna (a napełniam dokładnie - wg wskazań strzykawy)

Cytat:
Napisane przez aeronauta Pokaż wiadomość
Dlatego od tamtego razu lubię dostawać odlewki poklejone taśmą klejącą w miejscu styku atomizera z buteleczką (i muszę przyznać, że znaczna część Wizażanek, od których brałam odlewki tak właśnie uszczelnia atomki ). Nie wygląda może to najładniej i trzeba się trochę naodklejać, żeby dobrać się w końcu do zapachu , ale za to zmniejsza do minimum ryzyko wylania się zapachu w przypadku nieszczelności atomka.
polecam taśmę izolazyjną - po oderwaniu nie pozostawia śladów kleju
Stary 2010-01-16, 18:02   #941
kasiaa91
BAN stały

Cytat:
jejkuś, tak, zapomniałam wczoraj napisać, a dziś już zapomniałam
wszystko całe i zdrowe, dziękuję ślicznie (tylko dalej mi mało tych atomków )
Za mało atomków wrzuciłam? Czy, że do rozlewek za mało ?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-16, 18:05   #942
cbr
never say no to panda

GG do cbr

Cytat:
Za mało atomków wrzuciłam? Czy, że do rozlewek za mało ?
nie, nie, ja mam jakieś nienormalne zapotrzebowanie
bo po podliczeniu tych, które będą zajęte w najbliższej przyszłości, zostało mi 2 x 22ml wolne (a mam ich naprawdę sporo :/)
chyba muszę w najbliższym rzucie zrobić jakieś większe zapasy
Stary 2010-01-16, 18:10   #943
kasiaa91
BAN stały

Bo już się wystraszyłam, że włożyłam za mało
Ładnie mi stracha narobiłaś
Stary 2010-01-16, 18:22   #944
poissonivy
Zakorzenienie

Cytat:
generalnie napełnialność 5tek zależy od rzutu atomkowego, bo partie są mniej więcej równe
ale dalej utrzymuję, że pojemność 5tek jest zmienna (a napełniam dokładnie - wg wskazań strzykawy)
Ja tam strzykawkom nie wierzę (nie uznaję je za dokładne ).

Tzn. każdą pojemność atomizera sprawdzasz strzykawką? Czy strzykawką rozlewasz?
Stary 2010-01-16, 18:29   #945
cbr
never say no to panda

GG do cbr

Cytat:
Bo już się wystraszyłam, że włożyłam za mało
Ładnie mi stracha narobiłaś

Cytat:
Ja tam strzykawkom nie wierzę (nie uznaję je za dokładne ).
Tzn. każdą pojemność atomizera sprawdzasz strzykawką? Czy strzykawką rozlewasz?
muszą być na tyle dokładne, żeby odmierzać leki z dokładnością co do pół ml zresztą i tak staram się lać ciut ponad dany mililitraż (np. 5,2ml zamiast 5, bo nigdy nie wiem, w którym miejscu powinien być tłok strzykawki - czy nad, czy pod, czy po środku kreski skali strzykawy)

moje rozlewanie do atomków wygląda ostatnio tak: strzykawą rozlewam (odlewam odpowiednią ilość do strzykawy z zatkanym wylotem ), a po wlaniu tego do atomka aspiruję i sprawdzam, czy na pewno jest tyle, ile powinno być (szczególnie w przypadku 5tek)

Edytowane przez cbr
Czas edycji: 2010-01-16 o 18:30
cbr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-16, 19:21   #946
poissonivy
Zakorzenienie

Cytat:
muszą być na tyle dokładne, żeby odmierzać leki z dokładnością co do pół ml zresztą i tak staram się lać ciut ponad dany mililitraż (np. 5,2ml zamiast 5, bo nigdy nie wiem, w którym miejscu powinien być tłok strzykawki - czy nad, czy pod, czy po środku kreski skali strzykawy)
Nie wydaje mi się prawdą z tą strzykawką, gdyż leki są już odmierzone w ampułkach jak je się podaje do wstrzykiwania

Z tego co piszesz poniżej, to nie ma znaczenia, gdzie jest tłok, tylko menisk płynu w strzykawce
Cytat:
moje rozlewanie do atomków wygląda ostatnio tak: strzykawą rozlewam (odlewam odpowiednią ilość do strzykawy z zatkanym wylotem ), a po wlaniu tego do atomka aspiruję i sprawdzam, czy na pewno jest tyle, ile powinno być (szczególnie w przypadku 5tek)
W sumie fajny sposób, podpowiem tylko, że ciecz powinna być nad kreską (czyli menisk górny, jak ma się to wgłębienie płynu, to dolna jego część nad kreską powinna być, tak jest w cieczach bezbarwnych, a w barwnych powinien być pod kreską, ale o naprawdę intensywnej barwie ).
Stary 2010-01-16, 21:27   #947
cbr
never say no to panda

GG do cbr

Cytat:
Nie wydaje mi się prawdą z tą strzykawką, gdyż leki są już odmierzone w ampułkach jak je się podaje do wstrzykiwania
taki np. anestezjolog rzadko kiedy wali w żyłę pełną zawartość strzykawki - jest dawkowana po ileśtam ml w zależności od fazy zabiegu (dokładnie się nie znam - co, kiedy i ile, bo anestezjologią się nie interesuję)

Cytat:
Z tego co piszesz poniżej, to nie ma znaczenia, gdzie jest tłok, tylko menisk płynu w strzykawce
ja staram się nabierać płyn tak, żeby tłok prowadził poziom płynu, bez żadnych bąbli powietrza
inna sprawa przy używaniu strzykawy jako lejka - wtedy owszem, decyduje menisk

Cytat:
W sumie fajny sposób, podpowiem tylko, że ciecz powinna być nad kreską (czyli menisk górny, jak ma się to wgłębienie płynu, to dolna jego część nad kreską powinna być, tak jest w cieczach bezbarwnych, a w barwnych powinien być pod kreską, ale o naprawdę intensywnej barwie ).
o fizyce pojęcia nie mam, ale instynktownie leję ponad kreskę (aspiruję też )

Ivy - gorąca prośba, tak z czystej ciekawości, odmierz kiedyś (przy okazji) cylindrem miarowym taką strzykawę, czy się rzeczywiście mililitraż zgadza (nie powiem, zasiałaś we mnie trochę wątpliwości)
Stary 2010-01-16, 21:47   #948
poissonivy
Zakorzenienie

Cytat:
Ivy - gorąca prośba, tak z czystej ciekawości, odmierz kiedyś (przy okazji) cylindrem miarowym taką strzykawę, czy się rzeczywiście mililitraż zgadza (nie powiem, zasiałaś we mnie trochę wątpliwości)
Sama z czystej ciekawości chciałam to zrobić

Więcej zmierzę nawet pipetą miarową (dokładność pipety nie może być mniejsza niż 0,5%, co w przypadku objętości 5ml daje 0,025ml) tyle, że w poniedziałek, jak dorwę się do swoich zabawek w pracy.

Tylko zielonego pojęcia nie mam jakie strzykawki mam sprawdzić... 5ml i co 10ml chyba też przydałoby się?
Stary 2010-01-16, 21:57   #949
cbr
never say no to panda

GG do cbr

Cytat:
Tylko zielonego pojęcia nie mam jakie strzykawki mam sprawdzić... 5ml i co 10ml chyba też przydałoby się?
super
ja na ogól odmierzam 10ml, ale czasem nie ma w aptece (ostatnio nawet dość często :/), więc zakupuję 20ml (baaardzo rzadko 5ml)
aha, weź jeszcze pod uwagę, że w samym wylocie strzykawy siedzi jakaś ostatnia kropla zawsze (+ to, co osadza się na ściankach) - ja tłokiem przepycham krople naściankowe, a potem tłok wyjmuję i wytrząsam to to w wylocie
i chyba trochę też zależy od firmy produkującej strzykawy... bo niestety się cholery różnią zarówno skalą, jak i budową (raz np. miałam takie dziadowe strzykawy, których tłok musiałam z całej pary wyciągać, bo aż rozpychał ścianki plastikowego cylindra :/)

strasznie jestem ciekawa, jak wypadną wyniki (bo też mnie nieraz zastanawiało, czy aby na pewno 5ml to rzeczywiste 5ml )

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-16, 22:10   #950
poissonivy
Zakorzenienie

Ja szczerze mówiąc też jestem ciekawa... zobaczymy jakie się trafią wiadomo oczywiście, że im większe pojemności, tym mniejsza dokładność

OT: Świetny masz podpis
Stary 2010-01-17, 10:43   #951
Wika28
Zakorzenienie

Dziewczyny, ja odmierzam tylko strzykawkami (10 ml) i nawet mi do glowy nie przyszlo, ze moga cos niedokladnie odmierzyc tez z niecierpliwoscia zaczekam na wynik testu
Wika28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-17, 10:49   #952
CatchyKathy
Wtajemniczenie

Ja również odmierzam strzykawkami, zawsze daję nieco wiecej ( menisk wypukły, pamiętam z licealnej fizyki ) ale co strzykawka to inna.. Zawsze najpierw troszeczkę wpuszczam powietrza by ciecz nie była odrazu przy tłoku bo u moich strzykawek spód tłoku jest w kształcie takiego stożka.
Ogólnie przepsikując perfumy w piątek zauważyłam że stare piątki są strasznie krzywuśne.. Niech wrócą nowe piątki!
CatchyKathy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-17, 11:16   #953
kasiaa91
BAN stały

Dziewczyny, bez przesady nawet jeśli strzykawki są troszkę niedokładne (też ich używam) to jest to pewnie kwestia jednej dziesiątej (czy ileś tam) ml
Poza tym, ja też zawsze staram się nalewać troszkę więcej niż 5 ml wskazane przez strzykawkę
Stary 2010-01-17, 11:22   #954
CatchyKathy
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziewczyny, bez przesady nawet jeśli strzykawki są troszkę niedokładne (też ich używam) to jest to pewnie kwestia jednej dziesiątej (czy ileś tam) ml
Poza tym, ja też zawsze staram się nalewać troszkę więcej niż 5 ml wskazane przez strzykawkę
Wiadomo, że nie są to jakieś drastyczne różnice, jednak gdy mililitr jest dość drogi to zrobiłoby się wszystko aby współzakupujące miały to za co płacą i żeby były zadowolone z zapachu jak najdłużej

Poza tym ja jako przyszły geodeta muszę być dokładna w każdej dziedzinie życia
CatchyKathy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-17, 19:05   #955
kasiaa91
BAN stały

Właśnie dostałam PW od asi_102, że atomki odebrała w piątek

Moją misję atomkową ogłaszam za szczęśliwie zakończoną
Stary 2010-01-18, 18:24   #956
poissonivy
Zakorzenienie

Cytat:
super
ja na ogól odmierzam 10ml, ale czasem nie ma w aptece (ostatnio nawet dość często :/), więc zakupuję 20ml (baaardzo rzadko 5ml)
aha, weź jeszcze pod uwagę, że w samym wylocie strzykawy siedzi jakaś ostatnia kropla zawsze (+ to, co osadza się na ściankach) - ja tłokiem przepycham krople naściankowe, a potem tłok wyjmuję i wytrząsam to to w wylocie
i chyba trochę też zależy od firmy produkującej strzykawy... bo niestety się cholery różnią zarówno skalą, jak i budową (raz np. miałam takie dziadowe strzykawy, których tłok musiałam z całej pary wyciągać, bo aż rozpychał ścianki plastikowego cylindra :/)

strasznie jestem ciekawa, jak wypadną wyniki (bo też mnie nieraz zastanawiało, czy aby na pewno 5ml to rzeczywiste 5ml )
Dobra melduję, że zadanie zostało wykonane...

1. strzykawka 5ml okazała się dość dokładna - brakuje 1/3ml do 5ml
2. strzykawka 10ml - najmniej dokładna, brakuje prawie 1ml (dokładnie to 0,75ml), aż sama się zdziwiłam, że aż tak dużo (spodziewałam się odchyleń max. do 0,5ml)...
3. strzykawka 20ml - również okazała się w miarę dokładna, prawie nic nie brakuje.

Mierzyłam 2 cylindrami i 1 pipetą, wyniki były powtarzalne.

5ml i 10ml były z Polfy (takie z niebieskim tłokiem).
Stary 2010-01-18, 18:29   #957
cbr
never say no to panda

GG do cbr

Cytat:
Dobra melduję, że zadanie zostało wykonane...

1. strzykawka 5ml okazała się dość dokładna - brakuje 1/3ml do 5ml
2. strzykawka 10ml - najmniej dokładna, brakuje prawie 1ml (dokładnie to 0,75ml), aż sama się zdziwiłam, że aż tak dużo (spodziewałam się odchyleń max. do 0,5ml)...
3. strzykawka 20ml - również okazała się w miarę dokładna, prawie nic nie brakuje.

Mierzyłam 2 cylindrami i 1 pipetą, wyniki były powtarzalne.

5ml i 10ml były z Polfy (takie z niebieskim tłokiem).
oj rany, to zupełnie inaczej, niż obstawiałam
myślałam, że najmniej dokładna okaże się 20tka, potem 5ml, a na końcu 10ml
w takim razie rozlewać będę już tylko 20ml (zresztą aktualnie tylko takie mam )

dzięki, Ivy, zaspokoiłaś moją ciekawość
Stary 2010-01-20, 04:37   #958
Agnieszka32
Zadomowienie

Cytat:
A jak to robisz, że Ci nic nie wycieka? Ja raz tak próbowałam - na strzykawkę załozyłam igłę z tym plastikowym zabezpieczeniem i zaczęło wyciekać przez igłę
Przy okazji - wczesniej pisałaś, że po przelaniu zawartości strzykawki do atomka, zakładasz tłok strzykawki i tym tłokiem przepychasz kropelki ze ścianek do ujścia strzykawki. I to jeszcze tej o poj. 20 ml. U mnie w takich dużych strzykawkach tłok chodzi tak ciężko, że przy próbie zbierania naściennych kropli tłokiem, po jego naciśnięciu całość wystrzeliwuje pod ogromnym ciśnieniem - więc nie próbowałam robić tego w taki sposób (ciśnienie powietrza wymiotłoby zawartość atomka)...

Edytowane przez Agnieszka32
Czas edycji: 2010-01-20 o 04:39
Agnieszka32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 05:35   #959
cbr
never say no to panda

GG do cbr

Cytat:
Napisane przez Agnieszka32 Pokaż wiadomość
A jak to robisz, że Ci nic nie wycieka? Ja raz tak próbowałam - na strzykawkę załozyłam igłę z tym plastikowym zabezpieczeniem i zaczęło wyciekać przez igłę
bo ja przy przepsiku zakładam na obie łapki lateksowe rękawiczki i wskazicielem lewej ręki mocno zatykam wylot strzykawy
Cytat:
Napisane przez Agnieszka32 Pokaż wiadomość
Przy okazji - wczesniej pisałaś, że po przelaniu zawartości strzykawki do atomka, zakładasz tłok strzykawki i tym tłokiem przepychasz kropelki ze ścianek do ujścia strzykawki. I to jeszcze tej o poj. 20 ml. U mnie w takich dużych strzykawkach tłok chodzi tak ciężko, że przy próbie zbierania naściennych kropli tłokiem, po jego naciśnięciu całość wystrzeliwuje pod ogromnym ciśnieniem - więc nie próbowałam robić tego w taki sposób (ciśnienie powietrza wymiotłoby zawartość atomka)...
bo najpierw trzeba opróżnić zawartość strzykawy do atomka
i wtedy idzie już bez problemu - tłok przepycha tylko tę resztkę płynu, która osadziła się na ściankach
Stary 2010-01-20, 06:40   #960
Agnieszka32
Zadomowienie

Cytat:
bo ja przy przepsiku zakładam na obie łapki lateksowe rękawiczki i wskazicielem lewej ręki mocno zatykam wylot strzykawy

bo najpierw trzeba opróżnić zawartość strzykawy do atomka
i wtedy idzie już bez problemu - tłok przepycha tylko tę resztkę płynu, która osadziła się na ściankach
Lateksowe rękawiczki.... a ja myślałam, że juz mam opanowaną wyższą szkołę jazdy Na pewno wypróbuję przy najbliższym przepsikiwaniu Już rozumiem, czemu bolą Cię obie łapki po rozlaniu czterech flaszek

Ja wiem, że trzeba opróznić strzykawkę (do tej pory traktowałam ją jak lejek, a na końcu nabierałam jeszcze zawartość atomka do strzykawki celem odmierzenia właściwej liczby mililitrów). Tylko jak wkładam tłok do pustej strzykawki (wykorzystanej wczesniej jako ten lejek) to po na ciśnięciu tłoka wytwarza się niesamowite ciśnienie. A jak próbuję go naciskać wolniej, to w ogóle nie da się ruszyć, bo strasznie ciężko chodzi - to znaczy ten tłok. Nie wiem, może korzystasz ze strzykawek jakiejś konkretnej firmy... Bo ja do tej pory za każdym razem mam inną (mimo, że zawsze 20 ml, bo najwygodniej się do niej psika)...

Nowe wątki na forum Wspólne zakupy perfumeryjne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości