|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3841 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2010!!! :)
Wydaje mi się, że to czy macica jest twarda, może sprawdzić tylko ginekolog. Tu nie ma co debatować. Tylko wizyta u gina pomoże.
|
|
|
|
#3842 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
uswiadomilam sobie poprostu ze o niczym innym nie gadam
|
|
|
|
|
#3843 |
|
Zakorzenienie
|
Nie jestem tradycyjnie w stanie nadrobic... widzialam,ze Marta robila ciasteczka... kurcze nie wiem od czego to zalezy, ale wg tych proporcji co dodalam, wyszly mi tak kruchutkie, i nic sie nie kleilo... wiec nie wiem czemu
ja mam tez przepis na super pieguski... lepsze od kupnych, zaraz wruzce przepis, uwielbiam... robi sie tez ekspresem Poza tym cos mnie przeziebienie lapie, siedze w pracy, chce juz do domu... ale pol dniowki za mna,wiec nie ma tragedii
|
|
|
|
#3844 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3845 |
|
Zakorzenienie
|
Uhh.. nawet nie wiecie jak cierpię jak słucham o Tych Waszych wypiekach czy pysznych obiadkach
ja to jestem dwie lewe ręce i wszystko co gotuję jest zazwyczaj "pierwszy" raz, jak usiłuje zrobic tak samo to juz mi nie wychodzi. Jedyne co mi zawsze wychodzi to ciasto bez pieczenia - krówka Ale jak ja mam korzystać z tych Waszych przepisów jak nie mam piekarnika Coby miejsce na produkty i inne pierdoły było to zrezygnowaliśmy z piekarnika a teraz żałuję bo tyle pyszności mnie omija ;( Chyba, że macie jakiś przepis na jakie pycha ciacho, mało roboty, tanio, dobre, dużo bez pieczenia
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... "Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg |
|
|
|
#3846 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3847 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale to pewnie moje wkręty ![]() marta_d1 to właśnie chyba przez to 2 jajko bo tego co pamiętam to bassienkaw robiła z 1 ja miałam wczoroaj zrobić ciacha ale w końcu nie zrobiłam bo robiłam to co ty podawałaś linka do tych tortilli z kurczakiem pyszne było a ciasteczka pewnie dzisiaj zrobiea co do przepisów niestety nie mam bez pieczenia ale mam przepis na pyszne czekoladowe ciasto nigelli lawson ale to tylko dla maniaków czekoladowych takich jak mój tż jeżeli chcecie moge podać
Edytowane przez wiolek1 Czas edycji: 2010-01-20 o 12:17 |
|
|
|
|
#3848 |
|
Zakorzenienie
|
czesc dziewczyny
ale mialam nadrabiania... alguien chyba pytalas co jest w moim bratem tak wiec on jest po amputacji jednej nerki to juz bylo kupe lat temu byla torbielowatosc i musieli ja amputowac w piatek wieczorem stracil przytomnosc zamknal sie w pokoju mama rano myslala ze on chrapie niestety to bylo charczenie kolo 14 przez to ze nie odpowiadal i nie wychodzil jak mama wrocila wylamali drzwi od pokoju natychmiast wezwali pogotowie okolo 16 godz byl nieprzytomny jak go zabierali cisnienie mial 50/20 lezal przez 3 dni na intensywnej terapi okazalo sie ze druga nerka nie funkcjonuje do tego przez to ze lezal tyle godzin w jednej pozycji poobumerialy mu tkanki miesniowe i enzymy miesniowe zatruwaja organizm jest spuchniety jak balon norma tych enzymow to 200 a on ma 150tys lekarze mowia ze nigdy takiego wyniku nie widzieli do tego przestala pracowac mu watroba i ma paraliz lewej nogi... wczoraj jego stan sie ustabilizowal i wywiezli go na nefrologie do zielonej wczorajn mial pierwsza dialize dzisiaj kolejna... nie wiadomo co bedzie lekarz powiedzial nam ze stan jego jest bardzo ciezki... plusem jedynym jest to ze jest przytomny a ja bylam dzisiaj u ginki i mam infekcje pecherza i powieksza mi sie miesniak ale dzidzi nic nie zagraza i jest zdrowa ma juz 13.6cm i wedlug usg jest to 16tydzien i 4 dni teraz ide na usg 19.01.2010 zrobic polowiczne no i mamy nadzieje ze wtedy podejrzymy plec Załącznik 2799741
|
#3849 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, pamiętacie na której stronie jest ten przepis na ciesteczka? Bo mi to jakoś umknęło, a tak apetycznie opowiadacie, że ślinka cieknie
Edytowane przez justynacz80 Czas edycji: 2010-01-20 o 12:28 |
|
|
|
#3850 |
|
Zakorzenienie
|
Ja robilam z jednym duzym jajkiem... nie robilam z dwoma. Moze racja, wiecej maki przy dwoch jajkach... wiadomo jajko jajku nie rowne, bo sa male i duze... jak ktos da dwa duze, no to moze i wiecej maki...
PIEGUSKI (BOSKIE) 2 szkl maki tortowej czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka Kasi cukier waniliowy niecałe 1/2 szkl cukru pudru 1 jajko 4-5 łyżek słodkiego kakao paczka orzechów włoskich (rozkruszyć) 1 czekolada mleczna albo obojetnie jaka inna kilka kropel aromatu (ja daje cytrynowy) Miękka margaryna zmiksować z cukrem pudrem, waniliowym i jajkiem, aromatem, potem dodawać mąkę z proszkiem i kakao, zagnieść rękami. Dodać pokrojone w mini kawałki czekoladę, i pogniecione orzechy. Nakładać ciasto małą łyżeczką (kawową) takie kuleczki, bez formowania, pieguski same sie uformuja w trakcie pieczenia. Piec ok 10 minut w temperaturze 190stopni. Po wyciagnieciu sa dosc miekkie, w momencie gdy ostygna robia sie takie twardsze, jak typowe pieguski Edytowane przez bassienkaw Czas edycji: 2010-01-20 o 12:43 |
|
|
|
#3851 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
strony nie pamietam ale mam skopiowany przepis prosze 1,5szkl mąki 2 jajka (ja dziś dałam jedno bo tak w przepisie miałam, ale jedna dziewczyna w komentarzach gdzie znalazłam przepis zalecała dodać jeszcze jedno) 10dag masła 1/2 szkl cukru pudru 1 łyżeczka kopiasta proszku Wszystko razem wymieszać, masło posiekać, zagnieść ciacho. Podzielić na dwie części, do jednej dodać z 1,5 łyżki kakao, dodawałam na oko. Rozwałkować jasne ciasto, rozwałkować osobno ciemne ciasto, mniej więcej na taki sam placek. Delikatnie by się nie rozleciało. Jasne ciasto, na to ciemne ciasto, zwinąć w rulon. Ciąć na kawałeczki, dognieść, układać na blasze Ok 10 min w temp 180 stopni
|
|
#3852 |
|
Zakorzenienie
|
http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/przepisy/ciasta-i-d...limaczki,30168
przepis na ślimaczki.... dajcie lepiej jedno jajko...
|
|
|
|
#3853 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Daj znać jak tak twój brzuszek!!!
|
|
|
|
|
#3854 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
1kostka margaryny(kasi) 1/5 szkl cukru 1/2szkl wody -> zagotowac i lekko przestudzic 2szkl mleka w proszku(moze byc laciete w proszku) 3łyżki kaka0 wymieszac i dodac do masy wystudzic bardziej:/ i nalozyc na wafle ostrzegam przepis stary jeszcze nie uzywany przez mnie ale przez moja bacie i mame mam nadzieje ze dobry wyjdzie
|
|
|
|
|
#3855 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do dzidziusia to duży już, nie moge się nadziwić że np w ciągu 2 tygodni dziecko potrafi prawie podwoić swój wzrost, szok!!!Bo u mnie w 14 tyg. miał 7,7 cm a tu w 16 twój ma już ponad 13 cm.Dobrze, dobrze- niech nam rosną zdrowo te maleństwa!!! A z tym mięśniakiem to coś poważnego??Miałaś go już przed ciążą? |
|
|
|
|
#3856 |
|
Zakorzenienie
|
Jusdan mi taki nerw tez nieraz skacze... w brzuchu... i nieraz mam takie cos jakby normalnie dziecko sie ruszalo, ale to jest niemozliwe, bo jestem dopier w niecaly 11 tygodniu. I sie zastanawiam co to
na pewno to nie sa ruchy
|
|
|
|
#3857 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
ja dzis bylam na usg. Nie wiedzialam ze zrobi mi przesiewowe a tu niespodzianka. Dzidzia wszystko w normie ma, ma juz 5,5 cm od pupy do glowy a tak to ok 8 powiedizal lekarz. Termi nmi sie przesunal do przodu ale lakarz powiedzial ze tak moze by i mam nadal na 4.08. Male sie strasznie ruszalo, kopalo nozkami i sie wiercilo ale udalo sie pomierzyc i pofotografowac. Ale jestem szczesliwa. A szlam dzis z niemalym stresem bo jak czytalam te wasze straszne historie to wciaz mi sie horrory snily...Ja sie czuje jako tako tylko glowa mnie od wczoraj boli |
||
|
|
|
#3858 |
|
Raczkowanie
|
Witam, więc dopisuję się i ja 11 tydzień termin na 11 sierpnia
już się nie mogę doczekać. Wczoraj bolał mnie jajnik ale mam nadzieję, że z maleństwem wszystko dobrze.. czy któraś z Was też miewa bóle lub kłucie w jajnikach?
|
|
#3859 |
|
Zakorzenienie
|
Muminek super,ze juz jestes po USG i wszystko dobrze... 4 sierpien to urodziny mojego meza.... w sumie fajnie by bylo w tej okolicy urodzic, choc ja mam termin na polowe miesiaca...
Co do Łucji, to wie ze w brzuszku jest dzidzius, ze bedzie braciszek albo siostrzyczka... ze bedzie musiala dzieciatko uczyc siadac, raczkowac, chodzic, mowic... ze bedzie starsza siostra. Ze nie moge jej brac na rece, ze musi sama wchodzic po schodach, ze mame nieraz cos tam boli,albo sie zle czuje... jak jej kiedys mowie,ze jest mi niedobrze to ona mi haslo, zygac ci sie chce? aaaaa a ona ma dopiero 2 lata
|
|
|
|
#3860 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#3861 | |
|
Raczkowanie
|
marta_d1 jesli bedziesz robic ta mase to tlumacze ze lekko wystudzic to znaczy poczekac ok2min
wlasnie zrobilam wafle musialaam dwa razy bo jedna poracje od razu zjedli mi mami i moj m wyszla super![]() ![]() jesli ktoras z was bedzie robic te wafle przekladane to niech na koniec poolozy cos na nich zeby je dobrze sprasowac i zeby sie nie wywijaly na koncach ![]() no i wiatm nowa koleznake tak tak pare z nas bolalo cos jakby jajnik ale koniec koncow wyszlo ze sie rozciagamy i ze duzo trzeba odpoczywac![]() ---------- Dopisano o 14:06 ---------- Poprzedni post napisano o 14:03 ---------- Cytat:
![]() ja tez sie strasznie stresuje jutrezjsza wizyta czy wszystko jest ok---------- Dopisano o 14:10 ---------- Poprzedni post napisano o 14:06 ---------- anoxa słodka dzidzia ![]() ![]() |
|
|
|
|
#3862 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
|
|
|
#3863 |
|
Zakorzenienie
|
wiolka ja bardzo bardzo proszę o przepis na ciasto czekoladowe bo takie uwielbiam!!!
anoxa bardzo mocno trzymam kciuki za Twojego brata. Najważniejsze sie nie poddawać. hexa84 dziękuje za przepis. Mysle, że niedługo go wykorzystam. Zrobie sobie powrót do dzieciństwa ![]() Siala_Bala podam Ci łatwy przepis na ciasto bez pieczenia. Ja je uwielbiam. - 2 woreczki śmietany 30% lub 2 śnieżki miksujemy i dodajemy 3 łyżeczki żelatyny ( robimy ja według przepisu na opakowaniu) - do ubitej śmietany dodajemy wiśnie bez pestek, rodzynki, ananas pokrojony w kosteczkę, brzoskwinie, orzechy, kawałki czekolady co tam masz - na blaszce układamy nasączone w soku z ananasa okrągłe biszkopty - zalewamy masa i do lodówki aż stężeje - można polać galaretką. I gotowe, szybko, prosto i pysznie!!! |
|
|
|
#3864 | ||||
|
Raczkowanie
|
Ojej ale wątek się szybko rozwija
![]() Cytat:
Jestem na nią bardzo zła!!!Pytałam czy dostane skierowanie to stwierdziła, że TYLKO kobiety powyżej 30 roku życia mają wcześniej USG!! Cytat:
prawda?Ach Czas tak szybko leci! No właśnie!Martwię się bo właściwie badania krwi nic mi nie mówią czy dzidziuś jest zdrowy i czy wszystko gra.A tylko takie dostaam jak narazie!A pozatym nie mogę się doczekać ,mój TZ też, żeby zobaczyć nasze maleństwo! Cytat:
Cytat:
Jak mogę wymusić na niej żeby dała mi skierowanie? teraz mam wizyte za 3 tygodnie!
|
|
#3865 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3866 |
|
Zakorzenienie
|
witajcie
zrobilam wszystko co mialam w planie i teraz chwila relaksu anoxa super fotka i ciesze sie ze wszystko ok co do ruchow to spokojnie dziewczyny, zazwyczaj sa one wyczuwalne ok 20tc, niezwykle rzadko mozna poczuc wczesniej, przy kolejnych ciazach jest zazwyczaj wczesniej aania jesli cie to nadal niepokoi to ja bym gnala do lekarza ---------- Dopisano o 15:17 ---------- Poprzedni post napisano o 15:16 ---------- muminek super ze wizyta udana
|
#3867 |
|
Zakorzenienie
|
Wikimi a nie znajdziesz innego gina nigdzie? Moze w jakims innym miescie czy cos bo to raczej chore zebys Ty do 20 tyg czekala!!!! Ona jakas nienormalna z tym usg jest, nie mam pojecia jak mozesz na niej wymusic chyba, ze cos nasciemniasz, ze sie zle czujesz czy cos zeby ja zmusisc do sprawdzenia wczesniej
Anoxa sliczny dzidzius czy on jezyczek pokazuje nam na zdjeciu ? I jaki wielki juz jest niesamowiteA ja dzisiaj na obiad smazony ser robie z kalafiorem i jajkiem sadzonym. Na te pieguski teraz mam chec kurcze, ale ja piec nie umiem ciast zawsze mi jak ceglowki twarde wychodza a i moja dentyska tez ma odlegle terminy w razie jakby mi zeby sie polalamy ;P |
|
|
|
#3868 |
|
Zadomowienie
|
Wikimi - Ja na Twoim miejscu nie zastanawiała bym się ani chwili nad zmiana lekarza, co to za lekarz który mydli Ci oczy o USG w tak późnym tygodniu, przecież już nawet w 12 tygodniu ciąży można wykryć różne nieprawidłowości i leczyć je już w łonie matki a im później tym mniejsze prawdopodobieństwo ich wykrycia.Jeśli ważne dla Ciebie jest zdrowie dzidziusia to pomyśl o tym jak najwcześniej.Dobry lekarz to nie znaczy od razu prywatny,można znaleźć dobrego specjalistę z NFZ-u
|
|
|
|
#3869 |
|
Zadomowienie
|
Podaje przepis na ciasto czekoladowe
![]() -3 czekolady gorzkie -2 czekolady mleczne -1 czekolada biała ( nie muszą być one jakieś najlepsze kiedyś robiłam z takich po 1.80 i też wyszło pyszne ciacho ![]() - 375 g masła - 6 jaj -1 łyżka esencji waniliowej -1 łyżeczka soli -350 g cukru -225 g mąki 2 i pół gorzkiej czekolady ( reszte zjadamy ) i 1 mleczną zagotować z masłem ( najpierw rozpuścić masło). Poczekać aż porządnie wystygnie i dodawać po 1 jajku po czym energicznie wymieszać i tak wszystkie jajka po kolei ( zwrócić uwage żeby naprawde nie było gorące żeby się nie zrobiła jajecznica). Dodać esensje waniliową, sól, cukier, wymieszać. Dodać mąke , wymieszać. Czekolade mleczną i białą pokruszyć na małe kawałki ( w orginalnym przepisie było po 100 g draży czekoladowych białych i ciemnych nie wiem czy wiecie o co chodzi ale u mnie w sklepach nie ma więc daje pokruszoną czekolade) Delikatnie wymieszać. Wylać na blache wyłożoną folią. Piec 25 min w 180 stopniach. Wierzch powinien zjaśnieć w trakcie pieczenia. Uważać żeby się nie przypaliło od spodu Można posypać cukrem pudrem ale nie koniecznie bo i tak jest strasznie słodkie To jest strasznie łatwe ciasto ja się tylko tak opisałam żeby wszystko dobrze wytłumaczyc
|
|
|
|
#3870 |
|
Zakorzenienie
|
no duza duza z mezem linijka mierzylismy ile to jest
a wierci sie niesamowicie a mama jeszcze nic nie czuje ![]() siala bala masz tu przepis na pyszne ciacho ktore mozna zrobic bez pieczenia rafaello(biszkopt mozesz kupic gotowy jesli nie mozesz go sama upiec) 0,5 l. śmietany kremówki (36%) 1 śmietana 18% 2 śnieżki 2 czekolady (białe milki) rozpuścić na parze 1,5 paczki wiórków kokosowych. Sposób przygotowania: Zmiksować kremówkę, śmietanę, śnieżki i rozpuszczone na parze czekolady. Dodać do masy wiórki kokosowe.Śmietany mają pozostać nie ubite ![]() Biszkopt podzielić na 3 części. Każdą część nasączyć (spirytus + cukier + woda + sok z cytryny)-ja namaczam sama woda z sokiem z cytryny. Przekładać masą. Udekorować np. migdałami.
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:26.

uswiadomilam sobie poprostu ze o niczym innym nie gadam
ja mam tez przepis na super pieguski... lepsze od kupnych, zaraz wruzce przepis, uwielbiam... robi sie tez ekspresem
ja to jestem dwie lewe ręce i wszystko co gotuję jest zazwyczaj "pierwszy" raz, jak usiłuje zrobic tak samo to juz mi nie wychodzi.
jutro się wypytam.

Jak mogę wymusić na niej żeby dała mi skierowanie? teraz mam wizyte za 3 tygodnie!