![]() |
#301 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Żonaty, kocha nas obie
tak mogłoby się wydawać... ale nie chce mi się już nawet na ten temat dyskutować,bo to nie ma sensu
![]() ![]() miłość jest uczuciem "wyższym" tylko soby niezdolne do jej odczówania widzą wszystko tak prosto i nieskąplikowanie... a uczucia komplikują wiele.... niestety ....
"Some are born to sweet delight ,Some are born to endless night ..." - William Blake Edytowane przez Romanaccia Czas edycji: 2010-01-20 o 11:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#302 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#303 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
kochana cos mi sie wydaje, ze jeszcze duzo czujesz do tego mezczyzny i stad te usprawiedliwienia.
![]() |
![]() |
#304 | ||
BAN stały
|
Cytat:
A z mojej perspektywy to on jednak ją z Tobą zdradził. Psychicznie, emocjonalnie czy jak to tam nazwać. A już na pewno, nie był w stosunku do tamtej zupelnie uczciwy. Nie miał przecież chęci/odpowiednio dużo motywacji żeby odejść jeszcze zanim kogoś spotkał skoro wcześniej już wiedział, że to nie to - jak twierdzi. Moim zdaniem po prostu postanowił przeczekać, bał się być sam, bał się podejmować decyzje o odejściu w ciemno, kiedy nie miał jeszcze na oku nowego potencjalnego obiektu do zakładania związku. Moim zdaniem to konformizm a nie żadna tam szlachetna postawa. Dopiero kiedy ten obiekt, czyli Ty, pojawił się na horyzoncie, nabrał odwagi. Moim zdaniem to nie jest uczciwe podejście do sprawy. Nie wiesz zresztą jak wtedy było między nimi, czy on faktycznie tak bardzo w tamtym związku był niespełniony (tym bardziej, że zdecydował się na kredyt i budowę domu z kobietą, z ktorą nie miał przecież ślubu - dziwne zachowanie jak na kogoś kto czuje, że nie kocha ![]() Moim zdaniem też chcesz postrzegać swojego faceta w różowych kolorach. W moich kategoriach to naprawde uczciwe postępuje ten, kto po prostu kończy związek kiedy przestaje kochać i wtedy dopiero rozgląda sie za kolejnym związkiem. Jeżeli nie da się drugiej stronie jasno odczuć, że to koniec kiedy ten koniec faktycznie nastąpił (dla mnie tym końcem jest wygaśnięcie uczucia) i ciągle trzyma się u jej boku, to nic już później (kiedy jest za późno i pojawił się ktoś nowy) nie jest w stanie zrekomensować jej (tej porzuconej osobie) poczucia bycia zdradzonym i oszukanym - nic, ani szczera rozmowa (bo już na nią za późno) ani dom (bo to wtedy nie jest najważniejsze). Nic też nie jest w stanie zagłuszyć wyrzutów sumienia jakie dręczą tego co porzucił bo on doskonale wie, że mogł to załatwić inaczej, wcześniej. I tym samym nie wciągać w to wszystko tej "nowej kobiety". Twój facet Ci tego niestety nie oszczędził. Cytat:
Nie wiem czy boisz się tej kobiety, raczej nie ufasz swojemu facetowi mimo, że chcesz wierzyć, że jest cały Twój i tylko Ciebie kocha. Sama może czujesz, że to co Ci się obiektywnie o tamtej wydaje wcale nie musi być też prawdą w jego oczach. Może myślisz, że tamta może Ci zagrozić, odebrać faceta. Tylko Ty wiesz dlaczego tak jest. Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2010-01-20 o 11:33 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#305 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Marseille - tak,uczucia jeśli szczere nie mijają ot tak sobie... nie usprawiedliwiam siebie,ani niczego czy nikogo innego,poprostu po tym co przeżyłam widze to w innym świetle,miłość czy jakiekolwiek inne głębsze uczucie nie potrzeboje usprawiedliwienia,poprost u się pojawia.... nie musi mieć pretekstu,wymówek....
![]() |
![]() |
#306 |
BAN stały
|
Dlaczego kobiety zawsze chcą nienawidzić siebie nawzajem. Nawet jak nie mają ku temu powodów, to przyznają to z żalem. A może w tym układzie był ktoś inny, kto na nienawiść zasługiwał (i to obu pań)? Dlaczego kobiety nie patrzą na to w ten sposób ? Siebie nawzajem najchętniej by nienawidziły, a facet - cacy i obie o niego zabiegają, mimo, że on je obie oszukuje, zwodzi, manipuluje i kieruje się wyłącznie swoim ego. Trudno mi to zrozumieć...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#307 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
mi się wydaje, że tak łatwo wszystko upraszczać i racjonalizować jak się w takiej sytuacji nigdy nie znalazło....i wiadomo, ze wiazanie sie z zajetym nie jest ani dobre a ni rozsadne i rzadko z tego coś sensownego wynika. Ale naprawdę to nie zawsze jest takie proste
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#308 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i proszę sobie wyobrazić, że można zakończyć poprzedni związek (zakończyłam), aby z czystym sumieniem wejść w inny związek (jestem). I co więcej - być bardzo, bardzo szczęśliwym. Zwykle na początku jest fascynacja, zakochanie, fizyczny pociąg. Wtedy spokojnie mozna się odwrócić i pójść swoją drogą nie pozwalając się rozwinąć owej sytuacji.
Nowa motywacja. Tym razem cel jest zdecydowanie długoterminowy. Edytowane przez hihi Czas edycji: 2010-01-20 o 11:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#309 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Btw, skad Romanccia wiesz kto był w takiej sytuacji a kto nie był? Powiem Ci, ze sa osoby, które nie musza byc w danej sytuacji, a mądrosc nie pozwala im na pewne czynnosci i zachowania, a sa osoby, które musza wszystko przezyc na swojej skórze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#310 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#311 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dziękuję za rzeczowego, ale nie pozbawionego wrażliwości posta. Masz rację. Z bólem Ci ją przyznaję, ale tak to mniej więcej wygląda. Dlatego przeszłość wraca i boli... Boli mimo deklaracji o oddaniu i uczuciu, dbaniu o mnie w każdej sferze życia, super-wakacji i weekendów, etc. Stąd rysy na bezkresnym szczęściu. Stąd moja niepewność siebie, blizny w sercu, których nie potrafię się pozbyć.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#312 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
e tam to nie zadna madrosc a zwykle gdybanie ![]() i żeby było jasne: nie popieram, zwiazkow z zajętymi facetami. Ale jestem w stanie zrozumieć obie strony. bo kiedy w grę wchodzą uczucia, sprawy zazwyczaj się komplikują
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#313 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak wiec zostawianie przyszłego męża czy też żony dla osoby,którą jesteśmy zauroczeni byłoby totalną głupotą.... ,ale stało się tak iż postanowił ukryć on ten fakt przedemną z obawy,że mnie straci (jeśli mogę mu wierzyć) i oszukwał mnie jeszcze długo,aż narodziło się uczucie,ale wtedy było już za późno.... za późno bo zabrneło to za zadalemoże z góry zakładał,że to będzie przygoda,ale ta przygoda zmieniła się w coś poważniejszego ,a cala reszta potoczyła się już lawinowo.... To co piszesz w dwóch ostatnich zdaniach jest żałośnie śmieszne,każdy jest mądry jak czegoś nie przeżył ,każdemu kto czegoś nie doświadczył łatwo jest oceniać i dawać rady,pouczać innych o moralności itp.itd. Ja też nie mając o czymś większego pojęcia moge powiedzieć,że nie zrobiłabym tego czy tamtego,a potem jak życie stawia nas przed faktem różnie to bywa....
![]() |
![]() |
#314 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
I tak, moim zdaniem można traktować miłość w kategoriach głupia/mądra - przecież w przypadku rodziców się mówi nieraz, że "kochają mądrze" lub że "kochają głupio". A w przypadku relacji dwojga dorosłych osób też może być miłość głupia - to taka, która jest jednostronna, niszczy, pozbawia pewności jakie będzie jutro etc. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#315 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
10 lat nie spedza sie z kims kto nic nie znaczy i kogo sie nie kocha. 10 lat ona nie była ta jedyną, a kolejna po mscu czy roku ta jedyną jest? Na ile w takim razie? Wynika z tego, ze "tych jedynych" nie ma, a są jedynie osoby na jakis czas, zwiazki majace sens jakis czas. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#316 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#317 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Idąc do ołtarza powinnismy być zauroczeni przyszłą zoną/mężem. Jesli jesteśmy zauroczeni kims innym to branie w tym momencie slubu jest największym świństwem, głupotą i nieodpowiedzialnością. Zauroczenie inna osoba oznacza w tym momencie tylko i wyłącznie to, że nie kochamy sowjego przyszłego partnera i związywanie go ze sobą, mamienie go od samego początku i udawanie miłości jest paskudne. No tak, to nie miłosc jest głupia. To ludzie są po prostu totalnie niemądrzy.
![]() |
![]() |
#318 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Macie rację - 10. lat nie spędza z kimś od tak sobie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#319 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Z Twojej hiostorii widac jednoznacznie, zes naiwna do potegi, co potwierdza to, co nadal piszesz. Nie rozrózniasz rzeczywistosci od marzen. Zejdz na ziemie, bo to w co wierzysz nie musi byc wcale prawdą. Uwazasz, ze facet który oszukuje Cie tyle czasu Cie kocha??? Który Cie kłamał od poczatku w kazdej niemal waznej sprawie cos do Ciebie czuje poza pozadaniem? A swoja zone poslubił, bo musiał ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#320 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i logicznym jest fakt,że ... kiedy się spotyka kogoś będąc z kimś w związku i zaczyna się czuć silny pociąg fizyczny,zauroczenie,zako chanie.... cokolwiek,to znaczy to ,że nie kocha się swojego partnera i tyle... ---------- Dopisano o 13:09 ---------- Poprzedni post napisano o 13:03 ---------- Cytat:
![]() Tobie się wydaje,że wszystko wiesz najlepiej,jesteś taką typową moralistką,która by tylko pouczała innych o tym co jest słusze a co nie jest,pozwól mi łaskawie ![]() ![]() Może i byłam naiwna,ale czy to zbrodnia ? ,przeszkadza Ci to ?, nie wydaje mi się ,aby to był twój problem,ja sobie już jakoś z tą moją maiwnością będe żyła,a Ty zajmij się soba... ![]() Zależało mi na mężczyźnie i przez pewnien czas byłam przekonana,że jemu rówież zależy,co w tym złego ? ,oszukał mnie i bardzo skrzywdził,ale mimo to nadal mu chciałam wierzyć ,masz z tym jakiś problem ? ![]() ---------- Dopisano o 13:12 ---------- Poprzedni post napisano o 13:09 ---------- A gdzie jest napisane,że wszystko musi trwać wiecznie ?
![]() |
![]() |
#321 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wogole nie przeszkadza mi niczyja naiwnosc, co najwyzej smieszy, albo wywołuje wspołczucie, ale nazywajmy sprawy takimi jakimi są. Nie wybielaj sie, nie usprawiedliwiaj siebie, ani pajaca z którym sie bzykałas prawie w trakcie jego slubu z inną, bo to lekko zenujące. A co do mądrosci zyciowej, wybacz, mam dopiero 30 lat, wiec bez przesady, jak bede na łozu smierci moze bede miec jakas madrosc, a moze nie, zobaczymy. Zwyczajnie staram sie analizowac to, co jest napisane. Edytowane przez Gwiazdeczka1978 Czas edycji: 2010-01-20 o 12:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#322 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli jej to powiedział i ona na to przystała, to istotnie ich poczucie obowiazku jest wysokie ponad wszelka miare. Ponad szczęście, udane życie i spełnienie w miłości. I nadal tak się męcza oboje w tym stadle z obowiązku? Godne podziwu.
![]() |
![]() |
#323 | |
BAN stały
|
Cytat:
Nie akceptuję absolutnie i w żadnym wypadku bicia dzieci, klapsów, szarpania, wyzywania i stosowania jakiejkolwiek przemocy w stosunku do dzieci, które jako słabsze fizycznie i mniej rozwinięte psychicznie od dorosłego, nie są w stanie na równi się bronić. I tak właśnie - będę negatywnie myśleć o rodzicach bijących dzieci, zamierzam ich oceniać i to surowo, mimo że sama dzieci nie mam. Ale załóżmy że za 10 lat będę mieć dziecko, które wyprowadzi mnie z równowagi i uderzę je. I teraz co, uważasz że mam odwołać wcześniejsze swoje zapewnienia, że bicie dzieci jest złe? Mam nagle uznać, że skoro mam już dziecko i jako osoba dorosła nie jestem w stanie poradzić sobie z kilkulatkiem, to mogę w takim razie ulec nagłym uczuciom i przemożnej chęci złojenia mu tyłka? Chyba moje zdanie nie powinno ulec zmianie, bo to jest OBIEKTYWNA ocena zła i przyznanie się do błędu i przeproszenie dziecka jest tu obowiązkiem. A Ty co byś zrobiła? powiedziałabyś dziecku że "jak będziesz mieć własne dzieci to też będziesz je bić?. No daruj. To że zmieniłaś zdanie na temat związków z żonatymi, bo kiedyś uważałaś takie coś za niedopuszczalne a zaraz potem ci się przydarzyło, świadczy tylko o słabej motywacji albo bardzo rozciągliwej moralności. A wystarczy przestać się oszukiwać i przyznać że zrobiło się głupotę, a nie wymyślać jakieś romansidła na potrzebę oczyszczenia sobie sumienia. Edytowane przez B-52 Czas edycji: 2010-09-08 o 13:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#324 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ciesze się,że Cię rozbawiłam,ciesze się,że bawią Cię uczucia i cierpienie innych,przynajmniej masz wesołe życie ![]() Luba, masz racje ,ale ja nie odpowiadam za poczynania i decyzje innych,mnie oszukiwał tak sama jak ją... ---------- Dopisano o 13:36 ---------- Poprzedni post napisano o 13:32 ---------- Cytat:
nie musisz mnie pouczać i umoralniać,nie masz do tego uprawnień,nie muszę oczyszczać sumienia,bo te mam czyste,nikogo nie zabiłam,spotkałam mężczyzne,któremu zaufałam,a ten mnie oszukał,bajka stara jak świat....
![]() |
![]() |
#325 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#326 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#327 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do przykładu, który Ci ktos podał n. t. bicia dzieci, to trafne porównanie, oczywiscie czytelne niejako pomiedzy wierszami, a nie całkiem dosłownie... a zwiazki miedzy ludzmi sa bardzo, bardzo proste. A juz zwłaszcza a takich przypadkach jak tu opisany i daruj, ale w Twoim watku równiez. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#328 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#329 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do uczuc, to wybacz, ale człowiek nie małpa i moze sie kierowac rozumem a nie jedynie popędem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#330 |
BAN stały
|
:p
Edytowane przez B-52 Czas edycji: 2010-09-08 o 13:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:25.