Ostatnio obejrzane filmy cz. III - Strona 70 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-01-19, 15:33   #2071
flawless2903
Zadomowienie

Dot.: Ostatnio obejrzane filmy cz. III

Cytat:
Napisane przez anestet-ka Pokaż wiadomość
Ja już nie mogę się doczekać, kiedy w końcu ten film obejrzę, dla samej Streep, bo za Baldwinem też nie przepadam za chyba 24 dni polska premiera. A Tobie polecam film 'Julie & Julia', jeśli jeszcze nie widziałaś, Meryl w kuchni przez pól filmu
oglądałam, oglądałam. ;D ale, szczerze mówiąc, to w 'It's complicated' Meryl jakoś bardziej mi się podobała, niż w 'Julie&Julia'. Ale, co by nie mówić i z której strony by nie patrzeć - genialna aktorka, klasa sama w sobie.
Stary 2010-01-19, 19:07   #2072
dotka85
Zadomowienie

Trade- film o handlu kobietami i dziecmi, wywozeniu ich z przez Meksyk do USA. Tematyka poruszana wielokrotnie, ujeta tendencyjnie, calosc dosc przewidywalna, ale wypadlo nienajgorzej- 6/10.

Porozmawiaj z nia- kolejne bardzo dobre dzielo P. Almodovara. Opowiesc o milosci, przyjazni i co sugeruje koncowka- przeznaczeniu, utrzymana w fajnym klimacie, charakterystycznym dla tego rezysera, co mi sie jeszcze podoba- w przeciwienstwie do innych filmow trudno tu przewidziec rozwoj wydarzen, a zaden z bohaterow nie jest jednoznacznie zly ani dobry- 9/10

Otworz oczy- swietny film z mloda P.Cruz. Rewelacyjny scenariusz, naprawde wciagajaca i zaskakujaca historia- 9/10.
dotka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-19, 20:01   #2073
wsiowy_gupek
Zakorzenienie

GG do wsiowy_gupek

Candy- film opowiada o parze narkomanów.
Film podzielony na 3 części niebo, ziemia, piekło. Uważam, że część piekło powinna się zacząć ciut wcześniej ( już w trakcie ciąży, odwyku poronienia). Ale ogólnie bardzo dobry film. Jeden z tych dzięki którym nie ma się ochoty na przygody z narkotykami.
Plus za sountrack, który bardzo mi przypadł do gustu

9/10

Zapuszczam:
włosy, paznokcie i biust.

Po prostu od urodzenia jestem chora na lenia
Wszystko co robię - robię tak od niechcenia...

Bo wolny czas to jest coś co lubie,
tych co pracują i się uczą nie rozumiem!
wsiowy_gupek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-19, 20:43   #2074
awia
Zakorzenienie

Parnassus - wreszcie wybrałam się do kina, obstawiając ze przy Deppie, Farrelu, Lawie, Ledgerze i Lambercie sie zawiesc nie moge, zwlaszcza ze calosci dyrygowal Gilliam. Film jest magiczny, oczarowywuje widza, który jesli tylko chce, moze znaleźć coś dla siebie. Np typowy humor Gilliama, czy popisowe aktorstwo głównej czwórki. Może znaleźć magie, szalenstwo, piekne obrazy, drobny posmak "Fabryki czekolady", swietną postac szatana. Lubie takie filmy, filmy który zaszywaja sie gdzies w podswiadomosci, ktore mają w sobie swiat, który wciąga. Fabuła mogłaby być troche głębsza, gdyz mimo ze płytka nie była to mialam nadzieje na wiekszą ucztę metnalną. A tak - głównie dla oka. Muzyki brak. Podobał mi sie bardzo, nie oceniam bo wiele ludzi go zwyczajnie nie zrozumie.
a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach
a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach

Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
awia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-19, 21:28   #2075
magrest
Zakorzenienie

GG do magrest

Weronika postanawia umrzeć – na podstawie książki Paulo Coelho, którą czytałam dawno temu i już jej tak dokładnie nie pamiętam więc nie miałam porównania. Film trochę przynudza i bywają w nim sceny, podczas których odpływałam myślami w innym kierunku. Podobała mi się tylko końcówka, bo lubię happy endy
magrest jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 00:10   #2076
alkaxy
biegam dla Zabawy

Cytat:
Napisane przez karoolecka Pokaż wiadomość
Adam(2009) -Młody mężczyzna cierpi na „zespół Aspergera”, czyli łagodną formę autyzmu, charakteryzującą się upośledzeniem w nawiązywaniu kontaktów społecznych. Ojciec, który chronił go i zapewniał mu opiekę umiera... Pewnego dnia Adam, który przez całe życie egzystował w ukryciu, poznaje nową sąsiadkę.. to podobno miała być komedia romantyczna, ale jak dla mnie to raczej dramat, film mi się podobał, dowiedziałam się wielu nowych rzeczy na temat tego zespółu. Film dla ludzi, którzy lubią chwilę przemyśleń po obejrzanym filmie i chcą, aby ich czegoś nauczył. Ja osobiście doceniłam to, że jestem zdrowa i nie mam takich problemów jak główny bohater. 9/10
Generlanie się zgadzam, oprócz wniosków po filmie. Faktycznie komedia romantyczna to nie jest.
Film jest wart obejrzenia. Żeby zobaczyć świat człowieka, który nie rozumie co czują inni ludzie. A może też przez ten jaskrawy przykład zastanowić się nad tym, że każdy z nas jest inni - inaczej odczuwa, a jednak pewne pragnienia - bliskości, miłości są wspólne 9/10

Prawo zemsty
Żona i córka Clyde'a Sheltona zostają zamordowane podczas napadu. Pomimo, że Clyde widział całe zajście, a mordercy zostają schwytani szanse na ich skazanie nie są wielkie. Prokurator prowadzący sprawę zawiera układ z oskarżonymi- jeden z nich idzie do wiezienia tylko na kilka lat. Clyde szuka zemsty - nie tylko na zabójcach, ale też chce naprawić system sprawiedliwości.
Dobry, wciągający film,realność bardzo mała, można by się czepiać kilku elemntów (np, ten tunel pod więzieniem), ale i tak zmusza do przemyśleń. Mocne zakończenie. 8,5/10

Following
Zdecydowanie nie pierwszy raz, więc cieżko mi napisać, że zaskakujący, , ale za pierwszym razem jest taki Chociaż z drugiej strony to film, w którym wiele elementów zauważa się oglądając któryś raz.
Bill lubi chodzić po mieście i obserwować. Wybiera sobie jednego człowieka, z pozoru zwykłego, i śledzi go. Tym razem mężczyzna okazuje się włamywaczem, ale w pewien sposób wyjątkowym.

Poźniej robi się coraz bardziej skomplikowanie. Film jest w typie Memento, wystarczy spojrzeć na reżysera, więc wszystkim miłośnikom polecam. Ja uwielbiam. 10/10
alkaxy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 06:21   #2077
sybillla
Zakorzenienie

ja naprawde nie wiem czego takiego głębokiego a Parnassusie nie zrozumiałam?

---------- Dopisano o 07:21 ---------- Poprzedni post napisano o 07:20 ----------

AWIA - jeśli ci chodzi o wybory odwieczne miedzy dobrem a złem to naprawde nie widze w tym głębi...
sybillla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 11:45   #2078
pani ćma
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez awia Pokaż wiadomość
Parnassus - wreszcie wybrałam się do kina, obstawiając ze przy Deppie, Farrelu, Lawie, Ledgerze i Lambercie sie zawiesc nie moge, zwlaszcza ze calosci dyrygowal Gilliam. Film jest magiczny, oczarowywuje widza, który jesli tylko chce, moze znaleźć coś dla siebie. Np typowy humor Gilliama, czy popisowe aktorstwo głównej czwórki. Może znaleźć magie, szalenstwo, piekne obrazy, drobny posmak "Fabryki czekolady", swietną postac szatana. Lubie takie filmy, filmy który zaszywaja sie gdzies w podswiadomosci, ktore mają w sobie swiat, który wciąga. Fabuła mogłaby być troche głębsza, gdyz mimo ze płytka nie była to mialam nadzieje na wiekszą ucztę metnalną. A tak - głównie dla oka. Muzyki brak. Podobał mi sie bardzo, nie oceniam bo wiele ludzi go zwyczajnie nie zrozumie.
wyjelas mi to wszystko z ust identyczne mam wrazenia po tym filmie.

Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką.
Ale przynosi szacunek.
A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda.

65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 >
59 > 58 > 57> 56 > 52 ... > 49
pani ćma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 13:04   #2079
dotka85
Zadomowienie

Krwawy diament- Afryka, wojny domowe, rebelianci i oczywiscie diamenty. Tematyka ciekawa, film calkiem dobry, ale wszystko niemilosiernie przewidywalne- 7/10.

Eurotrip- ja rozumiem, ze komedia, ze amerykanska, ale czy to musi byc naprawde takie glupie? Dla nastolatkow, najlepiej takich, ktorzy nic nie wiedza o Europie -1/10.

Diabeł ubiera sie u Prady- opowiesc o zwyczajnej dziewczynie, ktora poprzez nowa prace trafia do swiata wielkiej mody. Oczywiscie jak to w komedii romantycznej, komplikuje jej to zycie uczuciowe i towarzyskie. Generalnie nic ciekawego, ale te ubrania - 6/10.
Stary 2010-01-20, 13:06   #2080
rabid
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dotka85 Pokaż wiadomość
Eurotrip- ja rozumiem, ze komedia, ze amerykanska, ale czy to musi byc naprawde takie glupie? Dla nastolatkow, najlepiej takich, ktorzy nic nie wiedza o Europie -1/10.
Na pewno nie dla osób, które nigdy nie słyszały o czymś takim jak satyra.
Stary 2010-01-20, 14:09   #2081
Eflinka
Rozeznanie

Sherlock Holmes - oglądany świeżo w nowym roku, jeszcze po imprezie sylwestrowej

Rozrywkowy, trochę zawadiacki, z efektami niezły - ogólnie polecam, ale bez większej głębi
Eflinka jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-20, 14:37   #2082
dotka85
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez rabid Pokaż wiadomość
Na pewno nie dla osób, które nigdy nie słyszały o czymś takim jak satyra.
Za to na pewno dla osob, ktore lubia marna probe satyry.
Stary 2010-01-20, 14:42   #2083
Dorotka...
Rozeznanie

Cytat:
1/10 dla eurotrip?? Matko, dla mnie to jedna z lepszych komedii i wcale nie uważam się za tępą nastolatkę !! Chyba trzeba mniej poważnie podejść do tego filmu niż Ty to zrobiłaś, no ale kwestia gustu. Ja niektórych tekstów z filmu używam po dziś dzień, a oglądałam film pierwszy raz jakieś 5 lat temu dla mnie rewelacja :P

Ja właśnie skończyłam oglądać Ten Inch Hero i mimo, że raczej nie preferuje komedii romantycznych z elementami dramatu, to ten film oceniłam naprawdę wysoko 8/10. Polecam.

"people don't get what they deserve, they just get what they get".

Edytowane przez Dorotka...
Czas edycji: 2010-01-20 o 14:44
Dorotka... jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 14:45   #2084
mOna01
Zakorzenienie

Dokładnie, Eurotrip to jedna z najlepszych komedii, a taki staroć

mOna01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 14:54   #2085
Dorotka...
Rozeznanie

Wcześniej oglądałam Prawo Zemsty i tak jak alkaxy również oceniłam go na 8/10, uważam , że to jeden z lepszych thrillerów jakie wyszły ostatnio, mimo, że z końcówką poszli na łatwiznę
Beyond and Reasonable Doubt z 2009 też w miarę dobry thriller. No i na końcu The Box z Cameron Diaz niestety film mocno poniżej oczekiwań, mimo, że zapowiadał się naprawdę dobrze, mnie nie powalił ;]

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-01-20, 15:26   #2086
dotka85
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Dorotka... Pokaż wiadomość
1/10 dla eurotrip?? Matko, dla mnie to jedna z lepszych komedii i wcale nie uważam się za tępą nastolatkę !! Chyba trzeba mniej poważnie podejść do tego filmu niż Ty to zrobiłaś, no ale kwestia gustu. Ja niektórych tekstów z filmu używam po dziś dzień, a oglądałam film pierwszy raz jakieś 5 lat temu dla mnie rewelacja :P

Ja właśnie skończyłam oglądać Ten Inch Hero i mimo, że raczej nie preferuje komedii romantycznych z elementami dramatu, to ten film oceniłam naprawdę wysoko 8/10. Polecam.
Widocznie mamy odmienne poczucie humoru.

---------- Dopisano o 15:26 ---------- Poprzedni post napisano o 15:24 ----------

Cytat:
Napisane przez mOna01 Pokaż wiadomość
Dokładnie, Eurotrip to jedna z najlepszych komedii, a taki staroć
Staroć?? To jak nazwac filmy sprzed 10 lat albo- o zgrozo 50?
Stary 2010-01-20, 15:29   #2087
andziat
Zakorzenienie

Cytat:
No i na końcu The Box z Cameron Diaz niestety film mocno poniżej oczekiwań, mimo, że zapowiadał się naprawdę dobrze, mnie nie powalił ;]
The Box
mam podobne odczucia co ty, po zwiastunach spodziewałam się naprawdę dobrego filmu, ale niestety się rozczarowałam. Tak jak piszesz film nie powala.

Do kochającej się biednej rodziny przychodzi paczka, w której znajduje się pudełko. Okazuje się, że za wciśnięcie czerwonego guzika mogą dostać milion $, ale warunek jest taki, że ktoś kogo nie znają umrze. Decydują się na to a potem (oprócz śmierci jakiejś osoby) następują konsekwencje wciśnięcia guzika, o których wcale nie byli informowani. Otaczają ich jacyś jakby zahipnotyzowani ludzie, muszą dokonywać dziwnych wyborów "drzwi", którymi przejdą do piekła albo do czyśćca. W trakcie filmu wysłannik pudełka z czerwonym przyciskiem tłumaczy, że jeśli jeszcze jakaś określona ilość rodzin wciśnie przycisk to trzeba będzie zniszczyć ludzkość. Jedynym ratunkiem dla ludzkości jest to żeby nie naciskać guzika.Na końcu okazuje się, że ich syn traci wzrok i słuch i żeby mógł odzyskać zmysły ojciec musi zabić matkę albo będą żyli dalej z niepełnosprawnym dzieckiem. W efekcie mąż zabija żonę, syn odzyskuje sprawność a w innym mieście jakaś kolejna kobieta naciska czerwony przycisk. Pomysł fajny ale według mnie źle zrealizowany. 03/10.
andziat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 15:30   #2088
Wyrak
Zakorzenienie

Bez kitu, film z 2004 to "staroc"

Mi akurat Eurotrip sie podobal, ale rozumiem, ze mogl komus nie podejsc, nie kloccie sie, nie ma o co

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 15:55   #2089
Dorotka...
Rozeznanie

No ja też uważam , że Eurotrip już jest stary ;0 mamy 2010 rok nowe filmy dla mnie to te z 2009/2010 dotka85 no raczej na pewno masz zupełnie inne poczucie humoru. Dla mnie głupie filmy to np. Meet the spartans czy scary movie część 4

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-20, 16:30   #2090
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
No ja też uważam , że Eurotrip już jest stary ;0 mamy 2010 rok nowe filmy dla mnie to te z 2009/2010 dotka85 no raczej na pewno masz zupełnie inne poczucie humoru. Dla mnie głupie filmy to np. Meet the spartans czy scary movie część 4
Lo ludzie, to co z fimami z lat 30stych czy 40stych?

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2010-01-20, 17:40   #2091
dotka85
Zadomowienie

Cytat:
Te filmy to juz w ogole sa poza zasiegiem mojej percepcji.
Stary 2010-01-20, 18:18   #2092
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Te filmy to juz w ogole sa poza zasiegiem mojej percepcji.
To zart jak mam rozumiec ?

Stary 2010-01-20, 21:58   #2093
dotka85
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
To zart jak mam rozumiec ?
Tak, masz rozumiec to jako zart
Stary 2010-01-20, 22:13   #2094
pani ćma
Zakorzenienie

staroc?

a ja wlasnie obejrzalam "Ich noce" z 1934 roku i uwazam, ze to najlepsza komedia romantyczna jaka kiedykolwiek widzialam! fantastyczne dialogi, super aktorzy, no cud miod. Polecam tym, ktorzy lubia takie "starocie"

Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką.
Ale przynosi szacunek.
A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda.

65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 >
59 > 58 > 57> 56 > 52 ... > 49
pani ćma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-21, 11:55   #2095
magrest
Zakorzenienie

GG do magrest

Sherlock Holmes – świetny Robert Downey Jr.! Z każdym kolejnym jego filmem na nowo się przekonuję, jakim Robert jest świetnym aktorem Uwielbiam go! Chociażby dla niego warto obejrzeć ten film, który głównie opiera się na akcji, ale przystrojonej w humor I zdjęcia bardzo mi się podobały. Całość fajnie się ogląda
magrest jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-21, 13:15   #2096
Camilla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magrest Pokaż wiadomość
Sherlock Holmes – świetny Robert Downey Jr.! Z każdym kolejnym jego filmem na nowo się przekonuję, jakim Robert jest świetnym aktorem Uwielbiam go! Chociażby dla niego warto obejrzeć ten film, który głównie opiera się na akcji, ale przystrojonej w humor I zdjęcia bardzo mi się podobały. Całość fajnie się ogląda
Dokładnie zgadzam sie w 100%
Chciałam też dodać że w końcu Guy Richie po "Przekręcie" nakręcił dobry film (chyba rozwód z Madonną mu pomógł w inwencji twórczej ) no i Sherlock jest utrzymany w podobnym klimacie co "Przekręt".
Daje mu ocene 9/10

Muszę w końcu obejrzeć "Prawo zemsty" od dawna mam ściagnięte na kompie ale póki co nie mam jakoś nastroju na ogladanie, bardziej ciągnie mnie do ksiązek

jesteśmy razem

Camilla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-21, 14:28   #2097
Opiumalfa
Zakorzenienie

Mi sie tak srednio podobał Sherlok. Juz bardziej jezeli chodzi o Ritchiego to wolałam Rock'n'rolla. Sherlok to tylko dla Jud'a

Wczoraj City Island, nowa "komedia" , ktora nie jest do konca komedia. Andy Garcia przegenialny no i generalnie cosnowego. polecam tym ktorzy chca cos niekonwencjonalnego. ogolnie pozytywne wrazenie 9/10 http://www.filmweb.pl/f488603/City+Island,2009
Opiumalfa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-22, 13:14   #2098
caarolaaa
Zakorzenienie

Księżniczka i żaba - 8/10, opowieśc o Tianie, która ciężko pracuje aby uzbierać pieniądze na otwarcie wymarzonej restauracji. Pewnego dnia jej życie zmienia się gdy poznaje żabe mówiącą ludzkim głosem, która uważa się za księcia. Bardzo fajna bajka, momentami śmieszna i taka zaczarowana Jak dla mnie troszkę za dużo śpiewali. Jak najbardziej polecam.
caarolaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-22, 22:13   #2099
rabid
Zadomowienie

W chmurach - jeden z tych nowych, ciepło-gorzko-smutnych filmów, tym razem o tym, żeby uważać, żeby nie przegapić w życiu czegoś ważnego, o tym jak to jest kiedy okazuje się, że jest już za późno - kiedy cały świat pobiegł gdzieś do przodu, jest szczęśliwy, szczęśliwy bez ciebie, a ty zostajesz sam, trzymając w ręku spełnienie swoich marzeń, którym masz ochotę strzelić sobie w łeb, gdyby tylko mogło strzelać - i paru innych rzeczach, z ładnymi zdjęciami i dobrze dobraną indie-folkową muzyką. +8/10

Prawo zemsty - Hays żyje i ma się dobrze, a ja po raz kolejny zawiodłem się na filmie o zemście, który zamiast skopać mi tyłek, skopał mi twarz a potem na mnie usiadł i nie chciał wstać. To mógł być wielki film, przynajmniej dla mnie, ale komuś zabrakło jaj, żeby powiedzieć poprawności politycznej to, co wujek Staszek lubi mówić najbardziej.
Przez pierwszą godzinę to był film na 8, co najmniej 8 - był dużo lepszy niż się spodziewałem, a scena ze współwięźniem, łał, na takie rzeczy w scenariuszu mało kto sobie pozwala - ale od pierwszego poślizgnięcia przy egzekucji na cmentarzu już czułem, że nagle pan Zły zacznie popełniać coraz głupsze błędy (leżąca na wierzchu notatka z harmonogramem dnia, czy cokolwiek to było, bije wszystko), a pan Dobry okaże się jednym z tych których nienawidzę w filmach - nieomylnym geniuszem dedukcji, który zawsze znajdzie w ostatniej chwili cudowne rozwiązanie i uratuje świat, hal-le-lu-jah! -6/10
Stary 2010-01-22, 22:49   #2100
flawless2903
Zadomowienie

Edward Nożycoręki - o dziwo, nie miałam do tej pory okazji obejrzeć tego filmu i cieszę się, ze w końcu obejrzałam. Johnny Deep świetny w tej roli. Generalnie, film smutny... ale piekny. Naprawdę piękny.
9/10.

Love Actually - i kolejny, trochę starszy film, bodajże z 2003 roku. No, obsada tutaj niezła, trzeba przyznać. A sam film całkiem przyjemny, miło się ogląda, mimo, że trwa dwie godziny - nie odczuwa się tego wcale. I mimo, że jakby nie patrzeć, akcja rozgrywa się w scenerii świątecznej, to pora na ten film jest zawsze. Polecam.
8/10.

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości