![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Imię coś znaczy?
Witam.
Mam takie pytanie. Ostatnio dość modnym tematem stała się ocena imion, a raczej wybór dla dziecka - czy ma być tradycyjne, czy może oryginalne... Sama jestem posiadaczką trochę nietypowego imienia, choć znanego w Polsce za sprawą piosenki (ja byłam wcześniej, więc piosenka nie stała się inspiracja dla mamy) i uważam, że takie imię pomaga w życiu - jesteśmy bardziej widoczni, rozpoznawalni itd. Osobiście nie spotkałam się z przykrościami z racji mojego imienia, pewnie dlatego, że choć oryginalne to nie śmieszne. Jak uważacie, czy imię świadczy o człowieku, czy nabieramy cech jakie są jemu przypisane, czy może imię ich nabiera wraz z naszym charakterem, czy jesteście zwolennikami imion naszych Polskich słowiańskich czy może wolicie te bardziej oryginalne? Poznaliście osoby o ciekawych imionach a może wy jesteście ich posiadaczami? Bycie "innym" w waszym odczuciu coś zmienia? ![]() za wszystkie komentarze dziękuję:P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Imię coś znaczy?
Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
dla mnie nie ma szczegolnego znaczenia jakie kto ma imie
chociaz nazwac dziecko Afrodyta czy Alfons to mi sie w glowie nie miesci |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Mnie nie interesuje powszechnosc, tylko prawdziwosc tej opinii. Malo to durnowatych rzeczy ludzie mowia?
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Zgadzam się z Wyrakiem.
Ponadto, nie potrafię zrozumieć rodziców, którzy nadają swoim dzieciom bardzo udziwnione imiona. Oryginalność - ok, ale jako dorośli ludzie powinni zdawać sobie sprawę, że dla dziecka najważniejsza jest akceptacja, a o to trudno niestety wśród innych dzieci, kiedy nosi się imię powszechnie uważane za dziwne.
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Ja mam dość nietypowe imię, ale dla mnie to plus. Niewiele jest osób z moim imieniem, ludzie szybko je zapamiętują. No i podoba mi się.
Ale z drugiej strony nie znoszę zagranicznych imion spolszczonych, jak np. Dżesika czy Brajan. W oryginalnym zapisie ok, ale tak mi się nie podoba. A jeśli chodzi o zgodność z charakterem. Ostatnio wyszperałam gdzieś takowy opis i mi się zgadzało praktycznie wszystko ![]() PS. A tak właściwie to jestem ciekawa czy nie mamy tak samo na imię, skoro mówisz, że Twoje imię może być znane z piosenki. Bo moje też ![]()
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
według mnie imię powinno być oryginalne, ale bez przesady, żadnych Kaszmirów czy Koko (a może Coco?) ![]() PS co sądzicie o imieniu dla chłopca Lambert (takie słowiańskie) Edytowane przez Tovaa Czas edycji: 2010-01-20 o 17:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Moje mi sie podoba bardzo, córki jest bardziej oryginalne, ale wcale nie dziwaczne. W tłumaczeniu znaczy" biały aniołek" i córa jest malutkim grzecznym aniołeczkiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Ok - imiona nie są...chmm...nosicielami jakiś ponad naturalnych mocy, które z góry kształtują cechy jego człowieka
![]() W szczególności zbyt oryginalne imiona mogą prowadzić wręcz do ostracyzmu. Ja mam dość niepopularne imię i niestety, z reguły nie spotykałam się z przychylną reakcją dzieci, a stąd tylko o krok do kompleksów i braku pewności siebie. ![]() Edit: Lambert - fajne imię, ale dla mnie jednak zbyt niepopularne. Niestety jestem przewrażliwiona na tym punkcie. Może teraz w dobie internetu dzieciaki są bardziej tolerancyjne, ale te kilkanaście lat temu, oryginalne imię było moim brzemieniem.
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy." ~Lineage2 & Sigur Ros fan Edytowane przez Kira87 Czas edycji: 2010-01-20 o 17:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
noo raczej imienia nie wybiera zgodnie z cechami charakteru
![]() mam taką koleżankę,która ma na imię Princessa ![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:12 ---------- Poprzedni post napisano o 18:10 ---------- Cytat:
Kira nie chcę być dociekliwa,ale mogę wiedzieć jak masz na imię? ![]()
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Teraz panuje moda na dziwne imiona i bardzo dużo dzieci jest ich nosicielami. Nawet mi się to podoba, bo kiedyś to wszyscy się nazywali Ania albo Piotr
![]()
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Właśnie takie.
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy." ~Lineage2 & Sigur Ros fan |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
dla mnie fajne, naprawdę
![]()
![]() |
#16 |
Obcy 8 pasażer Nostromo
|
Dziewczyny,przyznajcie się,jakie to imię "z piosenki"?
Mnie to zawsze w jakiś niewyjaśniony sposób fascynowało,jak ludzie nazywają swoje dzieci (tak socjologicznie ![]() Ja mojemu synowi dałam Joachim ![]() ![]() Joachim chodzi już do gimnazjum i mu się jego imię bardzo podoba i jest zadowolony,pomimo tego,że niektórzy je krytykują...Uważa,że więcej jest plusów niż minusów oryginalnego imienia. Chociaż jak był przedszkolaczkiem,to chciał mieć na imię Kubuś,jak wszyscy chłopcy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Ostatnio spotkałam chłopca o imieniu Kevin. Jakoś nie podoba mi się propagowanie amerykanizmu. Są przecież ładne, polskie imiona
![]()
Mother Tell your children not to walk my way Tell your children not to hear my words Edytowane przez boinnenazwybylyzajete Czas edycji: 2010-01-20 o 18:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
A mi się z polskich imion dla dziewczynek tylko moje podoba
![]() Myślałam juz czy nie nazwać ewentualnej córki tak samo.
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
Zamień literę "r" na "ł"...
![]() Mnie podobają się imiona semickie (np. Dawid, Daniel). W większości są takie dźwięczne, a przy tym wiele jest wśród nich imion, które są już zakorzenione w naszej tradycji. Podobają mi się również niektóre imiona pochodzenia germańskiego i greckiego. Imiona popularne w USA na Polskiej ziemi jakoś mi nie odpowiadają, ale z drugiej strony rdzennie słowiańskie/staropolskie imiona mają z reguły dość śmieszne brzmienie i niestety nie nazwałabym swojego dziecka np. Pomścibor czy Nietubył ![]()
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy." ~Lineage2 & Sigur Ros fan |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Teofil -dzieci w szkole beda okrutne
Roni Natan Brajan-mialam takiego sąsiada ,rodzinka przyklad patologi Pamela -tez na osiedlu ![]() po 100 kroć wolę staropolskie imiona (Dąb ![]() Co innego jesli jedno z rodziców są obcokrajowcami z urodzenia nie tylko z przyznania paszportu jak np.Wiśniewski. Ale już dzieci Figury maja ojca amerykańskiego więc Coco czy Kaszmir to co innego. Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2010-01-20 o 18:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
Kurczę, kiedyś to nie było tak popularne. Może to scheda po tych wszystkich tasiemcach amerykańskich/brazylijskich?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
A własnie mi sie przypomniało. Ja mam kolege o imieniu Sandro.
Imie po postaci z jakiegos serialu.
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Kira - mi się Twoje imię ani troche nie skojarzyło z tym co piszesz, a wręcz mi się spodobało. Moje mi się zawsze podoba (choć zawsze chciałam być Ania, z reszta miałam być, i dzięki Bogu nie jestem ;p) ale niestety coraz więcej słyszę je naokoło
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No, ale wiadomo - dzieci bywają okrutne i bezwzględne i ten fakt rodzice powinni brać pod uwagę podczas nadawania pociesze imiona.
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy." ~Lineage2 & Sigur Ros fan Edytowane przez Kira87 Czas edycji: 2010-01-20 o 18:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
odnośnie imion przypomniała mi się zabawna historia
![]() ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Hmmm ja chyba wolałabym mieć jakieś bardziej oryginalne imię. Jestem Ania i w mojej klasie w podstawówce było jeszcze siedem dziewczynek z tym imieniem. Natomiast często bywam w grecji i tam na każdym kroku spotykam Afrodyty, Aresów, Dionizosów itd... Sama swoje dziecko chętnie bym nazwała hezjodowym imieniem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Z imion męskich abrdzo podobają mi się klasyczne, nadawane dzieciom od lat Maciej, Mateusz i Sebastian
![]() Jeśli chodzi o imiona dla dziewczynki to jak byłam młodsza czytałam książkę o małej czarownicy, która miała na imię JOSANTA ![]() ![]() Sama mam imię, które czasem budzi kontrowersje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:08.