2010 r. nadchodzi więc PM oznajmiają iż ze stanu "PANNY" w "ŻONY" sie zmieniają - 13 - Strona 142 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-01-20, 14:26   #4231
mariiasia
Zadomowienie

Dot.: 2010 r. nadchodzi więc PM oznajmiają iż ze stanu "PANNY" w "ŻONY" sie zmieniają

Cytat:
Napisane przez BlackAngel Pokaż wiadomość
hellow!
znowu pykam do was z pracy..

ogólnie mam dziś dzień wątpliwości
why?

mój mały wielki cud

72--65--->62

mariiasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 14:32   #4232
BlackAngel
Adwokat diabła

Dot.: 2010 r. nadchodzi więc PM oznajmiają iż ze stanu "PANNY" w "ŻONY" sie zmieniają

Cytat:
Napisane przez mariiasia Pokaż wiadomość
why?
for money

ale tak na serio, mam dzień paszczeta i mam wątpliwości co do samej siebie, szkoły, pracy. Ale nie do tż i ślubu (aby was uspokoić..)

With enough time, we all find what we're looking for.
Even if it was there all along
BlackAngel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 14:37   #4233
kaska87
Zakorzenienie

Cytat:
for money

ale tak na serio, mam dzień paszczeta i mam wątpliwości co do samej siebie, szkoły, pracy. Ale nie do tż i ślubu (aby was uspokoić..)
czyli ślub 7.08 aktualny załatwiliście już cosik?

kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 14:39   #4234
BlackAngel
Adwokat diabła

Cytat:
Napisane przez kaska87 Pokaż wiadomość
czyli ślub 7.08 aktualny załatwiliście już cosik?
tak, ale cicho sza

Stary 2010-01-20, 14:40   #4235
mariiasia
Zadomowienie

Cytat:
for money

uff

wątpliwości do pracy rozumiem, do szkoły chyba też, a do siebie samej?? znowu--> WHY??

mój mały wielki cud

72--65--->62

Stary 2010-01-20, 14:58   #4236
BlackAngel
Adwokat diabła

Cytat:
uff

wątpliwości do pracy rozumiem, do szkoły chyba też, a do siebie samej?? znowu--> WHY??
oj long story!
na dodatek będę dłuzej w robocie siedziec ;|

Stary 2010-01-20, 15:03   #4237
mariiasia
Zadomowienie

Cytat:
oj long story!
na dodatek będę dłuzej w robocie siedziec ;|
mam czas ale jak uważasz

a to współczuję, dla mnie do 17 jest długo i ciężko czasem wysiedzieć, co dopiero jeszcze jakieś nadgodziny

a po pracy jadę z tżcikiem po wykładzinę do tej naszej kuchenki. ja nie wiem jak to będzie jak już będziemy robić kuchnię taką z prawdziwego zdarzenia ile to czasu nam zajmie, jak my z tymczasową się tyle guzdramy

mój mały wielki cud

72--65--->62

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-01-20, 15:21   #4238
asiulek1705
Wtajemniczenie

Hello Nie dałam rady wczoraj do Was zaglądnąć, miałam sporo na głowie. Fajnie mi się zaczęło układać na stażu, i to pod sam jego koniec Mam nadzieję że efekty będą pozytywne, tylko to za jakiś czas. Nie chcę narazie zapeszać. A tu co się wydarzyło ciekawego?
Stary 2010-01-20, 15:24   #4239
mariiasia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez asiulek1705 Pokaż wiadomość
Hello Nie dałam rady wczoraj do Was zaglądnąć, miałam sporo na głowie. Fajnie mi się zaczęło układać na stażu, i to pod sam jego koniec Mam nadzieję że efekty będą pozytywne, tylko to za jakiś czas. Nie chcę narazie zapeszać. A tu co się wydarzyło ciekawego?
hej hej!

a było troszkę o opryszce troszkę o zaproszeniach

jakichś zawrotnych akcji to nie było jak to mój tż mówi: akcja niezbyt szybka, ale ilu bohaterów??!!

a tak wogóle to

mój mały wielki cud

72--65--->62

Edytowane przez mariiasia
Czas edycji: 2010-01-20 o 15:25
Stary 2010-01-20, 15:32   #4240
asiulek1705
Wtajemniczenie

Cytat:
hej hej!

jakichś zawrotnych akcji to nie było jak to mój tż mówi: akcja niezbyt szybka, ale ilu bohaterów??!!

a tak wogóle to
Oooo temat opryszczki mnie ominął. A ja z nią walczę od grudnia. Nadal biorę heviran, tylko coraz mniejsze dawki. Odpukać jak narazie nie pojawiła się ta menda
Nie dziękuję za kciuki żeby nie zapeszyć, ale są oczywiście mile widziane
Stary 2010-01-20, 15:34   #4241
madmuazelle
BAN stały

Balantynko,rhoss jeśli jesteście PM 2010 zapraszamy do dyskusji.

---------- Dopisano o 17:34 ---------- Poprzedni post napisano o 17:33 ----------

Cytat:
hej hej!

a tak wogóle to
Przeczytałam zamiast o zaproszeniach to o zaparciach.

Edytowane przez madmuazelle
Czas edycji: 2010-01-20 o 15:35
madmuazelle jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-20, 15:43   #4242
mariiasia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez madmuazelle Pokaż wiadomość
Balantynko,rhoss jeśli jesteście PM 2010 zapraszamy do dyskusji.

---------- Dopisano o 17:34 ---------- Poprzedni post napisano o 17:33 ----------

Przeczytałam zamiast o zaproszeniach to o zaparciach.
pasowałoby tematycznie do opryszczki:hahaha :

mój mały wielki cud

72--65--->62

Stary 2010-01-20, 15:44   #4243
asiulek1705
Wtajemniczenie

Cytat:
co za połączenie
Stary 2010-01-20, 15:46   #4244
Aaś
Zakorzenienie

Black łosiu pokazuj suknię!
Aaś jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 15:52   #4245
mariiasia
Zadomowienie

ja mykam dziewczynki! miłego wieczorku, choć całkiem możliwe że jeszcze tu zawitam no chyba że kupimy wykładzinę, to wtedy nie. ale to chyba oczywiste
buźka

mój mały wielki cud

72--65--->62

Stary 2010-01-20, 16:00   #4246
woda sodowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez chilanes Pokaż wiadomość
woda a mi Compeed nie pomaga, a wręcz przeciwnie, robią sie większe owrzodzenia ;/
Cytat:
Napisane przez kubusewa Pokaż wiadomość
Ja używałam plastra jak tylko poczułam że mnie swędzi .. i potem miałam rankę dłuuugi czas .. Niby wyglądała jak niepęknięty pęcherz ale dłuuugo się trzymał ..a zwykle opryszczka trzyma mi się zwykle nie dłużej niż 3- 4 dni. a zakładałam sobie na noc.. no w dzień pod wpływem śliny bardzo szybko mi się odklejał a starałam się aby nie kleić go na wewnętrznej części wargi..
na ten dzień owszem polecam, ale nie do regularnego leczenia
Cytat:
uhm, zgadzam się z tym ale to działa tylko wtedy gdy się naklei od razu gdy opryszczka się pojawia. ja tak zawsze stosowałam i nie było problemu. aż do ostatniego razu, gdy przykleiłam za późno, odparzyło mi i dlatego mam bliznę więc plastry compeed są rewelacyjne ale stosowane IMMEDIATELY!

właśnie dokładnie o to mi chodzi, że z tymi plasterkami trzeba bardzo uważać. bo wystarczy że troszkę wilgoci się pod niego dostanie i lipa, opryszczka zamiast zniknąć, wzrasta do rozmiarów przyzwoitego wulkanu
Ojej, a na mnie tak super dziala Mi zadne zoviraxy ani inne specyfiki nie pomagaja, a te plasterki dzialaja u mnie bez zarzutu. Z tym, ze opryszczka sie moze pod nimi odparzyc, to jest prawda, ale ja sobie radze w ten sposob, ze na poczatku plastry stosuje bez przerwy, a po dniu-dwoch, miedzy plasterkami robie sobie kilka godzin przerwy, zeby sobie skora pooddychala

Cytat:
Napisane przez certina4 Pokaż wiadomość
o matko ja się tam dzisiaj właśnie wybieram najgorsze że wybrałam sobie do przymierzenia 10 kiecek
No nie wiem, moze zly humor pani akurat miala, ani z nia zazartowac, ani porozmawiac nie mozna bylo. Wyszlysmy po zmierzeniu 3 sukienek i jakos juz mi sie nie chcialo tam wracac. Za to po sasiedzku w LillYes super mloda laseczka byla, wszystkie sukienki mi z manekinow pozdejmowala, az mi glupio bylo

Cytat:
Napisane przez toskaKrk Pokaż wiadomość
Wróciłam od kosmetyczki
Poszłam na mikrodermabrazję, a w końcu zrobiła mi zabieg kwasem glikolowym 35% bo uważa, że to będzie dla mnie lepsze.

No i dałam się namówić na całą serię tych zabiegów, oby trochę na te moje problemy skórne pomogły przed ślubem, bo jak moja Mama usłyszy cenę to mnie zabije (więc może chociaż będę ładnie w trumnie wyglądać)
I popros, zeby cie w sukni slubnej pochowali

Cytat:
Chyba bardziej go wyczekujesz niż ja
No bo monikadavvida nie zostawila nam zadnej relacji i teraz bede mordowac ciebie az nam wszystko opiszesz dokladnie i wstawisz zdjecia

Cytat:
U mnie to raczej bukiet świadkowej zostawimy jednak, bo świadkowa wcale nie pragnie bukietu więc nie będzie miała żalu
A bukiety nasze będą kosztować ok.150zł mój i ok 30zł świadkowej, a butonierki gratis
Mieliśmy nie dekorować kościoła (na ołtarzu i tak są zawsze bukiety), ale nasza florystka zrobi nam dekorację krzeseł naszych i świadków (materiałowe pokrowce+kwiaty) i co drugą ławkę ozdobi kokardą z kwiatkiem (pewnie herbaciane róże jak w moim bukiecie) za 150zł, więc chyba się skusimy.
W takiej sytuacji, to nie ma sensu kupowac kolejnego bukietu. A co przystroju, to ja bym za 150zl brala. Ja licze na to, ze w moim kosciele dzien pozniej bedzie komunia i ze bedziemy juz mieli mnostwo kwiatow.

A tak w ogole to zapomnialam wam powiedziec, ze wczoraj gadalam z mama i dowiedzialam sie co i jak ksiadz na kolendzie mowil o naukach przedmalzenskich. No i ponoc powiedzial, ze nie musimy miec i ze jakos sobie bez nich poradzimy:jup i:Kolejna rzecz z glowy
woda sodowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 16:06   #4247
madmuazelle
BAN stały

Cytat:

Cytat:
Napisane przez woda sodowa Pokaż wiadomość
A tak w ogole to zapomnialam wam powiedziec, ze wczoraj gadalam z mama i dowiedzialam sie co i jak ksiadz na kolendzie mowil o naukach przedmalzenskich. No i ponoc powiedzial, ze nie musimy miec i ze jakos sobie bez nich poradzimy:jup i:Kolejna rzecz z glowy
Super. Nasz Ksiadz,kóry udzieli nam ślubu,powiedział tak samo,że mamy sobie naukami nie zawracać głowy,bo my już wszystko wiemy ( bo wcześniej pytał się o nasz wiek ) .
madmuazelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 16:16   #4248
gospella
Wtajemniczenie

nic was dziewczyny nie nadrabiałam.
miałam totlanie urwanie głowy w robocie, ból migrenowy total, jestem niewyspana, wymordowana a jeszcze muszę podziałac na kompie trochę.
i na dodatek jeszcze basen o 21.20-masakra.

z rzeczy ślubych dodrukowane zaproszenia i wsio, nie mam siły, licze tylo ile nam kasy potrzeba na te całe swawole
nie obiecuję Ci wiele, bo tylko po prostu siebie.
gospella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 16:17   #4249
woda sodowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Super. Nasz Ksiadz,kóry udzieli nam ślubu,powiedział tak samo,że mamy sobie naukami nie zawracać głowy,bo my już wszystko wiemy ( bo wcześniej pytał się o nasz wiek ) .
A ja glupia na poczatku nie chcialam w swoim kosciele miec slubu, bo moj ksiadz ma strasznie monotonny glos, prywatnie jest fajny, ale msza nudna okropnie No ale mamusce zalezalo na tym, wiec dobrze sie stalo, bo teraz ona zadowolona, a ja jeszcze bardziej W ogole, to jesli kazanie nie bedzie ladne, to po prostu poprosimy kamerzyste, zeby to wycial i pokazal tylko glowne czesci z kosciola:wprowadzenie, przysiege i wyjscie No ale mysle, ze nasz proboszcz jednak sie postara, bo wiecie ja to jestem z "takiej porzadnej rodziny" i on nas bardzo lubi
Stary 2010-01-20, 16:21   #4250
Samoa
Zakorzenienie

Cześ
Zamówiliśmy zaproszenia:j upi:
Mamy wydrukowaną próbke na papierze perłowym i powiem Wam, że zobaczyć własne nazwisko na zaproszeniu ślubnym to miazga Obaliliśmy jedno winko z jedna przyjaciółką rano a zaraz jak zjemy idziemy do drugiej i jej narzeczonego obalic drugie winko - z tej naszej ślubnej serii, więc jak im i nam posmakuje to może juz będziemy mieli wybrane winko na wesele

A mój suwaczek pokazuje dziś....aaaa
Stary 2010-01-20, 16:21   #4251
can't be perfect
Wtajemniczenie

hej dziewczynki

ledwo co wróciłam o 15 do domku to od razu ległam na łożeczko i przespałam twardym snem 2 godziny, a tak dzisiaj zmarzłam że szok.. muszę troszkę dojść do siebie i zacząc się uczyć na 2 egzaminy które mam we wtroek i środę
can't be perfect jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 16:35   #4252
Samoa
Zakorzenienie

Cytat:
Bo ja sobie pojechalam z moim bylym na trzy miesiace do Portugalii pracowac, jak sie praca nam w Pt skonczyla, to stwierdzilismy, ze jeszcze pojedziemy do mojego brata do Belfastu, Irlandie zobaczyc.Tam po kilku dniach pobytu przez przypadek dostalam prace, po tygodniu w pracy poznalam Bonda i sie zakochalam. Ot, taka beznadziejna, nieromantyczna historia. Mialam 24 lata jak sie dowiedzialam, nie bylo typowej rozmowy "I'm pregnant", bo TZ pod drzwiami lazienki siedzial jak ja siusiu robilam, no i potem razem sie w ten test wpatrywalismy, jak sie dwie kreski pokazaly, to ja , a on
no Bond to wiadomo, że szybko w sobie kobiety rozkochuje

Cytat:
Napisane przez Aaś Pokaż wiadomość
ja gurem nie jestem ale tak mi się zdaje że wystarczy linijka i nożyk do tapet/papieru bo nożyczkami to za dużo roboty a i większe prawdopodobieństwo że krzywulce wyjdą
Cytat:
Samoa przepraszam, że dopiero teraz Twoje guru odp, ale jak Aaś zacytowała Twoje pytanie, to dopiero je zauważyłam, bom nie nadrabiała zaległości w czytaniu Was
No więć papier perłowy możesz kupić w papierniczym bądź na allegro. Ja swój do zaproszeń mam z allegro właśnie. Drukwoałam np na okładki 4 treści na 1 kartce A4, a potem przecinałam to nożem do tapet, nie nożyczkami, bo mis ię ręką trzęsła zawsze, a nożykiem, to tylko przykładałam w miejscu przecięcia linijkę i sru wzdłuż linijki nożykiem i gotowe, kilka kartek naraz przecinałam Gilotyna byłaby pewnie lepsza, ale nie opłacało mi się wydawać 80zł za coś na 1 raz, a niożyk kosztował mnei całe 4,99zł w Nomi

dziękuje dziewczynkiOba wierszyki zmieściły sie na zaproszeniu, wiec juz niepotrzebuję papieruAle może kiedyś mi się przyda ta wiedza
Stary 2010-01-20, 16:52   #4253
woda sodowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Samoa Pokaż wiadomość
no Bond to wiadomo, że szybko w sobie kobiety rozkochuje
No pewnie, ze takMusze to mu powiedziec, to sie ucieszy, ze ma takie moce A dzis przyszly nam takie karty, dzieki ktorym mamy darmowa opieke lekarska, tzn: darmowe recepty i badanie wzroku, soczewki, albo okulary, dentyste itd. Ja mam straszne klopoty ze wzrokiem, wiec mowie do TZ-a
Cytat:
Napisane przez ja
Chyba pojde i sobie zalatwie te darmowe soczewki
Cytat:
Napisane przez TZ
Oj nie idzZalozysz soczewki, zobaczysz mnie i juz mnie nie bedziesz chciala
Cytat:
Napisane przez ja
Wydaje mi sie, ze kiedys juz cie widzialam, wiec powinno byc w porzadku
Cytat:
Napisane przez TZ
Ale nie widzialas jak przytylem
Po tym tekscie padlam
Stary 2010-01-20, 17:00   #4254
gosica502
Wtajemniczenie

A propo soczewek to właśnie od okulisty wróciłam i jestem ślepa aktualnie po tych kroplach i badaniach
gosica502 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 17:57   #4255
kubusewa
Zakorzenienie

Wyślij wiadomość przez MSN do kubusewa

Uwaga dietetyczna kolacyjka wg kubusewy:
kapusta pekińska(kilka "plastrów", pomidor, mała puszeczka groszku bonduelle - najmniejszego, żólty ser, smażona na masełku 1 pierś kurczaka i maaaajooooonazzzz
pyszota
a teraz jem

Edytowane przez kubusewa
Czas edycji: 2010-01-20 o 17:59
kubusewa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 18:07   #4256
chilanes
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ellin_ak Pokaż wiadomość
Ona to mi zrobi-mam nadzieje- za darmo
Zapytam o koszt. Czas trwania zależy, ale myślę, aby nie zanudzić nikogo to jest w granicach 15-20 min, choć pewnie można bez końca. Wiem, że już występowali na kilku weselach w Polsce i całkiem fajnie to wyszło.
u mnie za 3-5 osob 200 zł.
Cytat:

nie za dobrze Wam? Do nauki!!!
Cytat:
Napisane przez Samoa Pokaż wiadomość
Cześ
Zamówiliśmy zaproszenia:j upi:
Mamy wydrukowaną próbke na papierze perłowym i powiem Wam, że zobaczyć własne nazwisko na zaproszeniu ślubnym to miazga Obaliliśmy jedno winko z jedna przyjaciółką rano a zaraz jak zjemy idziemy do drugiej i jej narzeczonego obalic drugie winko - z tej naszej ślubnej serii, więc jak im i nam posmakuje to może juz będziemy mieli wybrane winko na wesele

A mój suwaczek pokazuje dziś....aaaa
pokaż jakie zaproszenia
Cytat:
No pewnie, ze takMusze to mu powiedziec, to sie ucieszy, ze ma takie moce A dzis przyszly nam takie karty, dzieki ktorym mamy darmowa opieke lekarska, tzn: darmowe recepty i badanie wzroku, soczewki, albo okulary, dentyste itd. Ja mam straszne klopoty ze wzrokiem, wiec mowie do TZ-a

Po tym tekscie padlam
toooo ty się jednak zastanow i może szybciej po kontakty polecisz?
Cytat:
Napisane przez gosica502 Pokaż wiadomość
A propo soczewek to właśnie od okulisty wróciłam i jestem ślepa aktualnie po tych kroplach i badaniach
nooo to powiem Ci, że jak na ślepca, to świetnie sobie radzisz z pisaniem
Cytat:
Uwaga dietetyczna kolacyjka wg kubusewy:
kapusta pekińska(kilka "plastrów", pomidor, mała puszeczka groszku bonduelle - najmniejszego, żólty ser, smażona na masełku 1 pierś kurczaka i maaaajooooonazzzz
pyszota
a teraz jem
ten majonezik i masełeczko o tej godzinie to mi za dietetycznie nie brzmia, ale mogę się mylić

Edytowane przez chilanes
Czas edycji: 2010-01-20 o 18:10
chilanes jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 18:14   #4257
kubusewa
Zakorzenienie

Wyślij wiadomość przez MSN do kubusewa

Cytat:
toooo ty się jednak zastanow i może szybciej po kontakty polecisz?

nooo to powiem Ci, że jak na ślepca, to świetnie sobie radzisz z pisaniem

ten majonezik i masełeczko o tej godzinie to mi za dietetycznie nie brzmia, ale mogę się mylić
i tu był haczyk nie słuchajcie osamotnionej zdepresjonowanej kobiety o diete bo to sie właśnie tak kończy... ale chill ja jem wg diety 4 godz. przed snem a ja jak zasne przed północy to będzie sukces
chciało mi się jeść a że zachciało mi się mięsa a miałam dość kanapeczek z szyneczką bądź smalczykiem a leżała mi już dośćdługi czas kapusta pekńska w lodówce więc musiałam coś zrobić

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-01-20, 18:22   #4258
madziulka_
Zakorzenienie

Dziewczyny poratujcie, poszukuje wierszyków z prośbą o wino zamiast kwiatów(ale takich krótkich raczej), proszę
Będę wdzięczna za pomoc

madziulka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 18:27   #4259
toskaKrk
Wtajemniczenie

Cytat:
I popros, zeby cie w sukni slubnej pochowali
To oczywista oczywistość przecież

Cytat:
No bo monikadavvida nie zostawila nam zadnej relacji i teraz bede mordowac ciebie az nam wszystko opiszesz dokladnie i wstawisz zdjecia
Jak Mama dowie się o kosmetyczce, to już nie będzie kogo mordować o relację, a ni czego relacjonować

Super, że udało się obejść nauki
Nam też się poniekąd upiekło
Ale do spowiedzi jednej i drugiej musimy iść ciekawe czy nam odwołają ślub skoro nie byliśmy u spowiedzi zaraz po spisaniu protokołu
toskaKrk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-20, 18:38   #4260
chilanes
Zakorzenienie

Cytat:
i tu był haczyk nie słuchajcie osamotnionej zdepresjonowanej kobiety o diete bo to sie właśnie tak kończy... ale chill ja jem wg diety 4 godz. przed snem a ja jak zasne przed północy to będzie sukces
chciało mi się jeść a że zachciało mi się mięsa a miałam dość kanapeczek z szyneczką bądź smalczykiem a leżała mi już dośćdługi czas kapusta pekńska w lodówce więc musiałam coś zrobić
Się zmoro nie tłumacz Na odchudzające sie pułapkę zastawiaś Że niby dietetyczne Spoko, ja też zasypią koło północy najwcześniej
Cytat:
Napisane przez madziulka_ Pokaż wiadomość
Dziewczyny poratujcie, poszukuje wierszyków z prośbą o wino zamiast kwiatów(ale takich krótkich raczej), proszę
Będę wdzięczna za pomoc
Jakieś 3 strony temu byłw stawiany bardzo krótki i fajny o winie

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości