![]() |
#31 | |
grozi wypollizowaniem
|
Dot.: Prośba o radę - wypłata pieniędzy z konta exa
Cytat:
z punktu widzenia prawa tez...
![]() |
![]() |
#32 |
Wtajemniczenie
|
Minęło 3 tygodnie od waszego rozstania, więc rozumiem, że emocje buzują i trudno myśleć logicznie, ale to co masz w planach to istotnie kradzież. Jak myślisz, co stanie się po tym, jak już pobierzesz te pieniądze? Facet machnie ręką i weźmie odpowiedzialność za kredyt na swoje barki? Oj.... nie sądzę. Myślę, że sprawa będzie się rozbijać o sąd i zwykłą kradzież.
Po pierwsze i najważniejsze: na co poszła ta kasa? Jeżeli istotnie na wasze wspólne życie (podstawowe potrzeby, czynsz, jedzenie), to powinnaś najpierw ugodowo, a jeżeli się nie uda, to sądowo ( ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zadomowienie
|
drogie koleżanki ja sama miałam kredyt. Więc trochę znam się na rzeczy
![]() na jaki procent wzięłaś kredyt?jaka jest stopa oprocentowania stała czy zmienna? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie rozumiem tylko skąd się wzięło te 2tys., skoro płacąc 250zł miesięcznie przez 24 miesiące wychodzi 6000zł (licząc te 200zł, o których wspomniała-4800zł). I do tego się tylko doczepiłam, bo tego nie rozumiem. ![]()
"Każda miłość kobiety do mężczyzny i odwrotnie ma w sobie nienawiść. Bo człowiek jest związany z kimś, kogo kocha, i to mu odbiera cząstkę wolności: nie może być inaczej. A mając za złe utratę własnej wolności, usiłuje drugiego zmusić do tego, aby się swej wyrzekł całkowicie." James Jones |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
Jeśli nie to albo do sądu, albo wypłać tę kwotę z konta- nikt Ci nic nie zrobi
![]() |
![]() |
#37 | |
kobieta za ladą
|
![]() Cytat:
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#38 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny proszę jeszcze raz nie doszukujcie się czegoś czego nie ma w tym kredycie. Sprawa jest czysta. Oprocentowanie zmienne 19,75, a RSO 22,2%. okres kredytowania 95 miesięcy, ostatnia rata 5.01.2016.
zrozumcie przez pierwsze lata spłaca się w większości odsetki (zarobek banku), a dopiero potem kapitał (czyli te porzyczone 12 tys) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
wejdz sobie na jakikolwiek symulator spłaty rat kredytu i wpisz kredyt na 22% to szybko zakumasz. Chodzi o to za przez pierwsze lata płaci sie prawie tylko odsetki, a kapitału nie ubywa, tzn ubywa ale np po 30 zł miesięcznie, wiec jest to normalne ze po 2 latach z 12000 zostało jeszcze 10000 do spłaty
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
Napisz, na co został wydany kredyt - jesli na aktualne wydatki - imprezy, wyjazdy, na których korzystał twój ex, to niech oddaje. Myślał, że poszaleje, a ciebie zostawi z długiem?
Dlaczego nie spłacaliście szybciej tego kredytu, skoro mieliście te 6 czy ileś tysięcy na jego koncie? odsetki liczy sie chyba na miesiąc, czyli jesli szybciej się spłaci kredyt, tym niższe odsetki. Czy się mylę? Nie mam kredytu, więc mogę sie nie znać. teraz doczytałam, że kasa poszła na utrzymanie mieszkania, w którym razem mieszkaliście.. Niech oddaje część!
"from delusion lead me to the truth.." mam orta w poście? daj znać, nie obrażę się ![]() Edytowane przez ankasz Czas edycji: 2010-01-21 o 12:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
Raczkowanie
|
to jeszcze raz. Wzięlam kredyt na 12 tys na 8 lat. Rata wynosi 249,47 zł. Okres kredytowania to 95 miesięcy, czyli jak łatwo policzyć wzięłam 12 a muszę oddać ok 24 tys. Ratę spłacam co miesiąc, ale część z niej idzie na pożyczone 12 tys a część na 12 tys, które na tym zarobi bank. Przez pierwsze lata większość z raty idzie na zarobek banku, a mniejsza część na kapitał. Potem to się odwraca i np w maju 2015 r 215,72 zł szło by na kapitał, a tylko 33,75 na odsetki.
Ja chcę ten kredyt spłacić wcześniej, bez odsetek za następne 6 lat i na dzień dzisiejszy jest to ok. 10 tys |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
skoro wzięłaś 12tys na 8 lat i wpłacasz po 250zł to wychodzi na to że bank zbierze 24 tys. czyli tak jakby drugi kredyt. Byłaś pijana jak brałaś ten kredyt? Jeśli z tych pieniędzy płaciłaś wasze wspólne rachunki to oczywiście pieniądze jak najbardziej ci się od niego należą. I tak jak mówię nawet jeśli bedzie miał pretensje że wypłaciłaś je to nic ci nie zrobi... nie może cię oskarżyć o kradzież... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
owszem-ale ten kto wydawał pieniądze z nie swojego kredytu musi je oddac- i takie paragrafy istnieją
![]() |
![]() |
#45 |
Raczkowanie
|
kredyt chcieliśmy spłacić w całości, od razu to 10 tys, bo jak byśmy wpłacili 6 czy 8 to by z tego brali na raty, a raty są z odsetkami. Są 2 wyjścia w tym kredycie - albo spłacać co miesiąc w ratach (i wtedy oddać drugie tyle), albo spłacić całość zadłuzenia, nie można po części tego zrobic.
A następnego kredytu nie planuję, nigdy więcej ![]() Edytowane przez thekoracja Czas edycji: 2010-01-21 o 12:47 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
grozi wypollizowaniem
|
tofaniutka- ja rozumiem ze ty nie masz więcej jak 20 lat? wybacz ale mało wiesz o zyciu i o kredytach, zyczę ci z całego serca zebys nigdy nie musiała brac, ty myslisz ze kredyt to za darmo sie dostaje?
Jak kiedys będziesz brała kredyt na mieszkanie na 40 lat to sie zdziwisz- weźmiesz 300 000 a oddasz 700 000 ![]()
Fotografia dziecięca i nie tylko ![]() Edytowane przez Polly_ Czas edycji: 2010-01-21 o 13:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
Ja to chyba z jakiejś innej planety jestem, bo nie wyobrażam sobie sytuacji, kiedy zaciągam kredyt na 8 lat na 12000, gdzie do spłacenia w rezultacje jest drugie tyle, w sytuacji, w której facet wpłaca sobie tak po prostu 8000 na konto
![]()
![]() |
#48 |
Konto usunięte
|
No tak, ale wychodzi jednak na to, że liczyłaś iż on Ci spłaci całą resztę kredytu, a rodzice się dołożą - nadal mi to wygląda niefajnie. Ja chcesz go pociągnąć do jakiejś odpowiedzialności, to z nim pogadaj, ustalcie coś, ale nie bierz kasy z jego konta bez jego zgody i wiedzy - to nie fair. Poza tym, z tego, co piszesz, i tak nie będzie to wystarczające, skoro do spłacenia masz aż tyle kasy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wiem, że tak jest z tymi spłatami, zrozumiałam po prostu, że autorka przez 2 lata wpłaciła tylko 2tys (kapitał + odsetki) i nijak się to miało do tej kwoty 250zł miesięcznie. Ale już się "odplątałam" ![]() No ale nie rozumiem całej tej sytuacji. Kredyt na 12tys na AŻ 8 lat? Tym bardziej, że nagle chłopak wpłaca sobie 8tys na konto. To po co ten kredyt? Jak wpłacił, to trzeba od razu było to przeznaczyć na spłatę... Coś tutaj jest nie halo. edit. Ok, już doczytałam, że trzeba wpłacić całość reszty, która została. Również uważam, że powinnaś najpierw spróbować się dogadać. Wzięcie sobie pieniędzy z konta nie jest dobrym rozwiązaniem. Przynajmniej ja bym tak nie zrobiła.
"Każda miłość kobiety do mężczyzny i odwrotnie ma w sobie nienawiść. Bo człowiek jest związany z kimś, kogo kocha, i to mu odbiera cząstkę wolności: nie może być inaczej. A mając za złe utratę własnej wolności, usiłuje drugiego zmusić do tego, aby się swej wyrzekł całkowicie." James Jones Edytowane przez Mojitooo Czas edycji: 2010-01-21 o 12:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
tak..nie halo, ale jest juz "po ptokach"
![]() |
![]() |
#51 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
tak mam prawie 20 lat. Brałam kredyt mając ponad 18 lat. I to nie mało. więc nie pisz mi że mało o tym wiem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
samo życie... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
Na Twoim miejscu dowiedziałabym sie, czy cos mi za cos takiego grozi, jesli nie, biore i juz. Skoro kasa by szła na dwoje, to bym go zmusiła do spłaty czesci i tyle. Ale fakt, tak sie nie robi i to bardzo brzydko. Ale zostawianie Cie z kredytem, który był dla obojga, tez nie jest fair.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zadomowienie
|
Skoro wydaliście pieniądze razem, Tż mówił, a raczej obiecał, że Ci pomoże, to ja bym wzięła te pieniądze z konta. Masz do tego prawo.
Sytuacji z Tż współczuję. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
to nie rozumiem co sie tak dziwisz... ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#57 |
Raczkowanie
|
kredyt miał być spłacony w tym samym roku. miałam wyjechać za granicę do pracy, razem mieliśmy odłożyć i spłacić. ale nie wyszło. on miał tam problemy w pracy, były różne postoje i kilka miesięcy siedział w Polsce, uznaliśmy że lepiej jak bedę w Polsce pracować, przynajmniej to będzie stała praca. No i pracowałam, ale ponieważ on znowu wyjeżdżał to ja wróciłam do domu rodzinnego żeby bez sensu nie płacić za wynajem i na razie szukam pracy.
Ta kasa którą ma na koncie miała być właśnie na kredyt, ale czekaliśmy aż uzbiera się całość do spłaty czyli to 10 tys. Konto, które założył jest oszczędnościowe, zawsze parę zł z procentu by było więcej. Ja nie wiem co robić, czuję się oszukana. On uważa że nie ma problemu bo ja mu nie udowodnię, że kasa szła na niego też, albo że coś mi deklarował. No i nie udowodnie. Mam tylko wyciągi z konta, ponad 1000 zł poszedł m.in. na jego doładowania telefonu, to mogę udowodnić, ale nie więcej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Konto usunięte
|
Dziewczyny, ale pełnego obrazu sytuacji nie znamy. Może to pojęcie "poszło na nas" oznacza, że na niego "poszedł" tysiąc, czy dwa, a reszta się jakoś autorce wątku "rozeszła". Nie wiadomo też, co dokładnie się między nimi wydarzyło, że zerwał. Jest kwestia tej trzeciej - OK, ale może już od dawna kulało? Może facet zapindalał za granicą, żeby kasę zarobić, a nie widział jakiegoś zaangażowania z drugiej strony? A może jest d...? Może, może, może, ale pogadać chyba wypada, jeśli się było w związku? Nie wiem, po prostu nie wyobrażam sobie wyczyszczenia konta facetowi bez próby porozmawiania, chociażby jednej.
Ale do spłaty jest 24 tys. więc co by dało, że on uzbiera 10 tys. na koncie? To nadal nie jest pełna kwota, ale połowa. Albo ja czegoś nie rozumiem. Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2010-01-21 o 13:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
Skoro powiedział ,że masz sobie radzić sama (rozumiem ,że konkretnei chodzilo o kredyt) ,to radż sobie sama i dziękuj Bogu ,że nie wyszłas za takiego hama i prostaka.
Idż do banku i popros o jakieś rozłożenie tego na raty,wpłać kase od rodziców a resztę jakoś rozłóż,kombinuj w porozumieniu z bankiem. Pierwszą lekcje życia masz za soba. EDIT: pieniadze ktore sa na jego koncie były wpłacane także przez ciebie ? szkoda ze to konto nie jest na was wspólne. Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2010-01-21 o 13:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zadomowienie
|
bardziej zdziwiło mnie to jak można wziąć kredyt na tak wysoki procent. Ja spłaciłam kredyt wcześniej więc naliczone oprocentowanie bank mi zwrócił. I zapłaciłam nie całe 2 tys więcej ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:40.