JAK ZROBIĆ BIŻUTERIĘ-KURS Dla Totalnie Zielonych ;) - Strona 97 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-01-17, 09:24   #2881
Rusa48
Wtajemniczenie

Dot.: JAK ZROBIĆ BIŻUTERIĘ-KURS Dla Totalnie Zielonych ;)

Kulka ma 2mm średnicy więc sprawdź ile to jest i porównaj wielkość. Takie kulki mają otwór max 1 mm średnicy. To zdjęcie to duże powiększenie przecież
Rusa48 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-17, 12:52   #2882
Maquelita
Raczkowanie

Dziewczyny, kompletnie nie wiem gdzie zadac to pytanie, ale ze oczywiście dotyczy robienia biżuterii to pytam tu.

Czy są foremki do fimo takie małe żeby na kolczyki były ? Bo jak już coś znajdę to 3 cm, 4 czy więcej. A ja potrzebuję maksymalnie do 2 cm. Jeżeli któraś z Was ma jakieś sprawdzone małe, może napisze skąd ? Może byc sklep, może byc allegro, cokolwiek. Dziękuję
Maquelita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-17, 18:43   #2883
MILA25*
Wtajemniczenie

Mam pytanko.
Koleżanka poprosiła mnie o zrobienie obroży z koronki około 3 cm szerokości. Nie mam pojęcia jak z tyłu ją zakończyć i zrobić zapięcie. Jak zchwyce boki i zroluje to się zmarszczy a ja chcę żeby była prościutka.
Może ktoś wie?
MILA25* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-18, 18:10   #2884
marta1977
Rozeznanie

GG do marta1977
Dot.: Jak zrobić?

całkowicie zgadzam się z przedmówczyniami- łańcuch zwykły a'la posrebrzany owinięty wkoło nadgarstka
To nie żadna sztuka kochać człowieka w nieszczęściu. Dopiero w szarym codziennym życiu miłość wystawiona jest na prawdziwą próbę.
Margit Sandemo
marta1977 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-18, 18:23   #2885
pilotkajuliette
Przyczajenie

hej

dziekuje za watek

dzis zakupilam elementy i juz tworze pierwsze kolczyki!
pilotkajuliette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-18, 22:19   #2886
ojejka89
Zadomowienie

ehhh dziewczyny jak z tymi kuleczkami na koncu drutu... latwo je stopic czy nie...? mam nim jakos obracac specjalnie czy cos...? ciagle sie boje... i gdzies wyczytalam ze niby nad zwykla kuchenka gazowa sie da...? prawda...? jakos sobie tego nie wyobrazam, stac z drutem nad kuchenka... ciekawe co na to moje wspollokatorki... ;p
ojejka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-19, 00:01   #2887
katka_19
Wtajemniczenie

Kochani mam pytanie- otóż zablatam sobie jakiś motyw koralikowy na podstawie szablonu i robię to na żyłce, dochodzę do etapu kiedy wszystko jest już prawie gotowe, prócz tej nieszczęsnej żyłki. Jak ją zakańczacie?? Supełkiem??Klejem??
Proszę to dla mnie duży problem.

katka_19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-19, 00:23   #2888
ravenart
Zadomowienie

GG do ravenart

MILA25* są specjalne zakończenia do tasiemek/wstążek, do tego też się powinny nadać. Nie wiem jak dokładnie się nazywają, musiałabyś poszukać. Są szerokie, więc ładnie powinna się układać ta koronka przy zapięciu.
ojejka89 kuleczki robi się bardzo łatwo, bez problemu zrobisz nad kuchenką. tylko pamiętaj, żeby trzymać drut pionowo i najlepiej pęsetą samozaciskowa lub szczypcami. Dużo szybciej robi się palnikiem, do robienie tylko i wyłącznie szpilek nadaje się każdy palnik. Do zaawansowanych rzeczy m.in. lutowania srebra potrzebny jest już profesjonalny.
katka_19 jak skończysz plecionkę, robisz normalnie supełek, tak kilka razy, potem przewlekasz żyłkę przez kilka koralików, żeby nie sterczała brzydko przy supełku i obcinasz. Warto umocnić supełek lakierem, bądź klejem.
ravenart jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-19, 00:32   #2889
ojejka89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ravenart Pokaż wiadomość
ojejka89 kuleczki robi się bardzo łatwo, bez problemu zrobisz nad kuchenką. tylko pamiętaj, żeby trzymać drut pionowo i najlepiej pęsetą samozaciskowa lub szczypcami. Dużo szybciej robi się palnikiem, do robienie tylko i wyłącznie szpilek nadaje się każdy palnik. Do zaawansowanych rzeczy m.in. lutowania srebra potrzebny jest już profesjonalny.
dzieki za odpowiedz o szczypcach myslalam, ale drut pewnie okrecalabym w dziwny sposob ;p niestety palnik do dyspozycji na razie mam tylko w laboratorium.... zostaje kuchenka;p na pierwsze proby ;p
Stary 2010-01-19, 02:00   #2890
ravenart
Zadomowienie

GG do ravenart

Cytat:
Napisane przez ojejka89 Pokaż wiadomość
dzieki za odpowiedz o szczypcach myslalam, ale drut pewnie okrecalabym w dziwny sposob ;p niestety palnik do dyspozycji na razie mam tylko w laboratorium.... zostaje kuchenka;p na pierwsze proby ;p
Na początek kuchenka w zupełności wystarczy
jak będziesz trzymać pionowo nad palnikiem z kuchenki,musisz znaleźć najgorętsze miejsce, wtedy szybciej zrobi się kuleczka. Jak srebro będzie się topić "podskoczy" do góry robiąc kuleczkę. Tylko pamiętaj żeby nie przedobrzyć jak potrzymasz za długo w ogniu, osłabisz drucik i kuleczka po prostu spadnie. Po kilku szpilkach wyczujesz ten idealny moment, kiedy ją zabrać z ognia Powodzenia
ravenart jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-19, 09:28   #2891
katka_19
Wtajemniczenie

Cytat:
MILA25* są specjalne zakończenia do tasiemek/wstążek, do tego też się powinny nadać. Nie wiem jak dokładnie się nazywają, musiałabyś poszukać. Są szerokie, więc ładnie powinna się układać ta koronka przy zapięciu.
katka_19 jak skończysz plecionkę, robisz normalnie supełek, tak kilka razy, potem przewlekasz żyłkę przez kilka koralików, żeby nie sterczała brzydko przy supełku i obcinasz. Warto umocnić supełek lakierem, bądź klejem.

Dziękuję za odpowiedź

Stary 2010-01-19, 12:24   #2892
ojejka89
Zadomowienie

Cytat:
Na początek kuchenka w zupełności wystarczy
jak będziesz trzymać pionowo nad palnikiem z kuchenki,musisz znaleźć najgorętsze miejsce, wtedy szybciej zrobi się kuleczka. Jak srebro będzie się topić "podskoczy" do góry robiąc kuleczkę. Tylko pamiętaj żeby nie przedobrzyć jak potrzymasz za długo w ogniu, osłabisz drucik i kuleczka po prostu spadnie. Po kilku szpilkach wyczujesz ten idealny moment, kiedy ją zabrać z ognia Powodzenia
chwila chwila, co to znaczy ze srebro podskoczy do gory...? w sensie ta kuleczka zrobi sie nie na koncu drutu tylko jakos wyzej...? teraz to sie calkowicie zamotalam ;p i mam tylko koncowke tego drutu trzymac w palniku czy wiekszy kawalek...? sorry za glupie pytania, ale naprawde jestem w tym temacie zielona;p i niestety zostal mi juz tylko kawaleczek drutu, chyba za malo zeby zrobic szpilke :| bede musiala pojechac po nowa partie;p
Stary 2010-01-19, 15:31   #2893
anika7
Rozeznanie

Został Ci kawałek to tym bardziej wsadź w ogień i spróbuj
Podskoczy do góry znaczy, że koniec się stopi i wygląda to tak jakby uciekał przed ciepłem Nic się nei stresuj tylko drut w szczypce i nad ogień.. drut pionowo i nie samą końcówkę bo tak się nie da... odwagi, odwagi
anika7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-20, 18:20   #2894
olszowa11
Przyczajenie

witam
od niedawna robię bizuterię, a właściwie skladam ją z gotowych elementów. Ostatnio robie kolczyki ze Swarków .Zakupiłam kółka srebrne, by połaczyć bigiel ze serduszkiem, ale są za grube i nie mieszcza się w otworki kryształków. Jakie kółeczka mam szukać, z jakiej grubości drutu. Proszę o pomoc

Edytowane przez olszowa11
Czas edycji: 2010-01-20 o 18:22
olszowa11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-21, 08:20   #2895
fuchsia
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez olszowa11 Pokaż wiadomość
witam
od niedawna robię bizuterię, a właściwie skladam ją z gotowych elementów. Ostatnio robie kolczyki ze Swarków .Zakupiłam kółka srebrne, by połaczyć bigiel ze serduszkiem, ale są za grube i nie mieszcza się w otworki kryształków. Jakie kółeczka mam szukać, z jakiej grubości drutu. Proszę o pomoc
Hej miałam taka samą sytuację nawet poniszczyłam ze dwa małe Swarki. Chciałam do nich użyć takiego kółeczka sprężynkę, lecz nie dało rady. W końcu sama zrobiłam kółeczko z zawieszką z drutu. Trudno powiedzieć jaki drut bo nie wiem jaki otwór. Zmierz otwór i poszukaj jakiegoś drutu który będzie odrobinę mniejszy. Ale faktycznie z tymi małymi swarkami jest problem. Może któraś z dziewczyn ma dobry patent na małe Swarki takie do 5 mm??
Stary 2010-01-21, 12:50   #2896
Agata.za
Raczkowanie

A ja mam takie nietypowe pytanko. jakiej wielkości swarków najczesciej uzywacie? Przymierzam sie do ich zakupu a wstyd sie przyznać nie miałam ich jeszcze w reku. Z tego co sie orientowałam w sklepach internetowych to najczęściej jest duzy wybór 4 i 6mm. 8 i 10 juz pojedyncze. To znaczy, że sa za duże i raczej ich nie uzywacie? Pozdrawiam
Agata.za jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-21, 13:39   #2897
Rossali
Raczkowanie

GG do Rossali

Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć, bo poszczególne kształty różnią się też rozmiarami. Zależy też , czy chciałabyś je użyć do naszyjnika, czy do kolczyków, czy miałby to być sam kryształek zaczepiony na biglu lub krawatce, czy w jakiejś kompozycji. Myślę, że najlepiej jak pozamawiasz sobie troszke kryształków w różnych rozmiarach i kształtach, żeby sie przekonać, jak wyglądają.
Rossali jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-21, 14:53   #2898
Maquelita
Raczkowanie

Rossali ma rację, pozamawiaj kilka rozmiarów i sama zobaczysz, co do czego można użyc.
Piszesz o rozmiarach 4,6,8,10 mm, czyli prawdopodobnie mówisz o Biconach.
Sprawdź sobie na linijce czy czymś takim, jakieś wielkości które są. Czwórki to takie maleństwa, ale to mój ulubiony kształt i rozmiar, ponieważ dopełniają wszystko, i jest taka duża gama kolorów ze pasują do wszystkiego.
Żaden wstyd ze nie miałaś ich w ręku

Ja z kolei mam strasznie głupie pytanie :
jak używa się tych łapaczek jak na zdjęciu ? ( z korallo )
http://www.korallo.pl/index.php?p217...ka-dziewczynki
pisze, ze do ukrycia supełka, jednak ja za wszystkich waszych bransoletkach widzę je także, wiec na lince zwykłej też robicie supełki ? Proszę o odpowiedź, mam ich mnóstwo a jak ich użyć ?

Edytowane przez Maquelita
Czas edycji: 2010-01-21 o 15:08
Stary 2010-01-21, 16:55   #2899
olszowa11
Przyczajenie

Mi chodzi o otworki w swarkach serca 10mm nie moge dopasować kółeczek, by połączyć je z biglem jakie nie kupie są za grube Juz myślałam, żeby kupić drut srebrny i samemu robic, ale nie wiem jakiej grubości się nadaje na kółeczka Pomocy???

Maquelita ja na lince nie robie supełków, tylko zaciskam kuleczki i też dobrze trzymają
Stary 2010-01-21, 22:59   #2900
ojejka89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anika7 Pokaż wiadomość
Został Ci kawałek to tym bardziej wsadź w ogień i spróbuj
Podskoczy do góry znaczy, że koniec się stopi i wygląda to tak jakby uciekał przed ciepłem Nic się nei stresuj tylko drut w szczypce i nad ogień.. drut pionowo i nie samą końcówkę bo tak się nie da... odwagi, odwagi
niestety ostatni kawalek drutu byl pilnie potrzebny i zostal zuzyty ale jak tylko zaopatrze sie w nowy to dam znac jak mi poszlo
Cytat:
Napisane przez olszowa11 Pokaż wiadomość
witam
musisz przede wszystkim uzyc koleczek cietych, nie sprezynek. np takich: http://www.korallo.pl/index.php?p210...-zaciskowe-5mm
albo jakis ozdobnych: http://www.sklepbukowiec.pl/product_...oducts_id=2585
otwory w mniejszych serduszkach maja 1 mm ale mi sie te koleczka miescily.

Cytat:
Napisane przez Maquelita Pokaż wiadomość
Rossali ma rację, pozamawiaj kilka rozmiarów i sama zobaczysz, co do czego można użyc.
Piszesz o rozmiarach 4,6,8,10 mm, czyli prawdopodobnie mówisz o Biconach.
Sprawdź sobie na linijce czy czymś takim, jakieś wielkości które są. Czwórki to takie maleństwa, ale to mój ulubiony kształt i rozmiar, ponieważ dopełniają wszystko, i jest taka duża gama kolorów ze pasują do wszystkiego.
Żaden wstyd ze nie miałaś ich w ręku

Ja z kolei mam strasznie głupie pytanie :
jak używa się tych łapaczek jak na zdjęciu ? ( z korallo )
http://www.korallo.pl/index.php?p217...ka-dziewczynki
pisze, ze do ukrycia supełka, jednak ja za wszystkich waszych bransoletkach widzę je także, wiec na lince zwykłej też robicie supełki ? Proszę o odpowiedź, mam ich mnóstwo a jak ich użyć ?
tak jak powiedziala kolezanka wyzej^^ nakladasz lapaczke a pozniej kuleczke zaciskowa. zaciskasz na lince, obcinasz koncowki, ewentualnie dodajesz kropelke kleju i zamykasz lapaczke. na koniec ogniwko.
Stary 2010-01-22, 06:14   #2901
olszowa11
Przyczajenie

ojejka89 dziekuję
a jeżeli sama zdecyduje się na robienie kółeczek( bo podpatrzyłam jak to się robi) to jaki drut musze zakupić? 0,6, 0,7 czy 0, 8?
Dzisiaj chcę zrobić akupy i nie jestem zdecydowana co kupić
Stary 2010-01-22, 07:53   #2902
Maquelita
Raczkowanie

Dziękuję Ojejko i Olszowa11

Olszowa11, ja bym wzięła kawałek drutu 0,7 lub 0,8 wszystko mi jedno i sprawdziła Skoro otwór w serduszkach jest 1 mm to obydwie grubości 0,7 i 0,8 powinny spokojnie przez tą dziurkę wejść. Zamów sobie po metrze każdego , niewykorzystany na pewno Ci się na coś kiedyś przyda

Edytowane przez Maquelita
Czas edycji: 2010-01-22 o 07:54
Stary 2010-01-22, 07:58   #2903
kulkam
Wtajemniczenie

GG do kulkam

Lepiej chyba kupić gotowe kółeczka - samemu ciężko zrobić takie ładne złączenie, chyba, że masz specjalną piłkę.
kulkam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-22, 08:13   #2904
anika7
Rozeznanie

Kulkam, piłka nie musi byc jakaś specjalna, wystarczy najzwyklejsza w świecie ramka i brzeszczot (http://www.adkomed.pl/narzedzia-jubi...c8b856754a20c3) uniwersalnym rozmiarem brzeszczotu jest 2/0 (nie za cienki, nie za gruby) Trzeba mieć tylko jeszcze jakąś podpórkę by na czymś oprzeć tę sprężynkę podczas przecinania.
Można też przecinać szczypcami i dopracować przecięcie pilnikiem igłowym... niby łatwiejsza wersja ale więcej pracy wykończeniowej wymaga.
Jeśli ktoś wykorzystuje mało kółeczek radzę po prostu kupić jednak jeśli więcej to zdecydowanie bardziej opłaca się samemu robić, zwłąszcza, że mozna zrobić sobie taką średnicę kółek jaka odpowiada z dowolnej grubości drutu.
anika7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-22, 10:07   #2905
sasilla
Raczkowanie

GG do sasilla Send a message via Skype™ to sasilla

To ja przy okazji zapytam - na czym owijac te koleczka? Bo mam ramke, brzeszczoty, nawet ciac umiem, ale nie moge wymyslic na czym owinac, zeby bylo latwo dostepne, niedrogie i z roznymi srednicami. Podrzuccie jakies pomysly. A moze jest jakis specjalistyczny sprzet do tego?

"Za nieśmiertelnością tęsknią miliony, które nie wiedzą co zrobić ze sobą w deszczowe niedzielne popołudnie." Susan Ertz

Moje preferencje wymiankowe

sasilla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-22, 10:16   #2906
fuchsia
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez sasilla Pokaż wiadomość
To ja przy okazji zapytam - na czym owijac te koleczka? Bo mam ramke, brzeszczoty, nawet ciac umiem, ale nie moge wymyslic na czym owinac, zeby bylo latwo dostepne, niedrogie i z roznymi srednicami. Podrzuccie jakies pomysly. A moze jest jakis specjalistyczny sprzet do tego?
Ja owijam na czym się da: ołówki, różne kredki, patyczki, wykałaczki do szaszłyków, wkłady do długopisów, same długopisy bo są różnej szerokości, czasami jakieś gałązki uzbierane, gwoździe itd. Jestem zwolennikiem szukania domowych rozwiązań
Stary 2010-01-22, 20:18   #2907
katka_19
Wtajemniczenie

Kochane mam pytanie,
poszukuję gotowych szablonów na wzory swarovskiego- głównie kwiat Szukam już takiego wzoru od kilku dni, znalazłam jedynie gwiazdkę i kulę....Czy mogłybyście mi pomóc, bądź nakierować gdzie szukać/jak wpisywać??
Byłabym bardzo wdzięczna, gdyż chciałabym stworzyć zestawik ślubny dla kuzynki

Pytanie zamieściłam również w wątku- poszukiwany, poszukiwane jednakże bardzo zależałoby mi na odpowiedzi

Stary 2010-01-22, 20:48   #2908
xCOCOx
Przyczajenie

kompletne zestawy do robienia kolczykow

posiadam na sprzedaz kompletne zestawy do robienia kolczykow, ktore zostaly mi po robieniu bizuterii. mi sie juz nie przydadza, ale moze ktos z nich skorzysta
pozdrawiam
xCOCOx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-22, 20:55   #2909
olszowa11
Przyczajenie

[QUOTE=katka_19;16646729]Kochane mam pytanie,
poszukuję gotowych szablonów na wzory swarovskiego- głównie kwiat Szukam już takiego wzoru od kilku dni, znalazłam jedynie gwiazdkę i kulę....Czy mogłybyście mi pomóc, bądź nakierować gdzie szukać/jak wpisywać??
Byłabym bardzo wdzięczna, gdyż chciałabym stworzyć zestawik ślubny dla kuzynki

Ja chętnie skorzystałabym z szablonu tej gwiazdy i kuli moge prosić o link
Stary 2010-01-22, 23:10   #2910
angelak86
Raczkowanie

Dot.: kompletne zestawy do robienia kolczykow

.

Edytowane przez angelak86
Czas edycji: 2013-11-01 o 23:26
angelak86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości