|
Notka |
|
Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2881 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: JAK ZROBIĆ BIŻUTERIĘ-KURS Dla Totalnie Zielonych ;)
Kulka ma 2mm średnicy więc sprawdź ile to jest i porównaj wielkość. Takie kulki mają otwór max 1 mm średnicy. To zdjęcie to duże powiększenie przecież
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2882 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, kompletnie nie wiem gdzie zadac to pytanie, ale ze oczywiście dotyczy robienia biżuterii to pytam tu.
Czy są foremki do fimo takie małe żeby na kolczyki były ? Bo jak już coś znajdę to 3 cm, 4 czy więcej. A ja potrzebuję maksymalnie do 2 cm. Jeżeli któraś z Was ma jakieś sprawdzone małe, może napisze skąd ? Może byc sklep, może byc allegro, cokolwiek. Dziękuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2883 |
Wtajemniczenie
|
Mam pytanko.
Koleżanka poprosiła mnie o zrobienie obroży z koronki około 3 cm szerokości. Nie mam pojęcia jak z tyłu ją zakończyć i zrobić zapięcie. Jak zchwyce boki i zroluje to się zmarszczy a ja chcę żeby była prościutka. Może ktoś wie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2884 |
Rozeznanie
|
Dot.: Jak zrobić?
całkowicie zgadzam się z przedmówczyniami- łańcuch zwykły a'la posrebrzany owinięty wkoło nadgarstka
Tito moja biżuteria- wzloty i upadki ![]() takie moje blogowanie ![]() To nie żadna sztuka kochać człowieka w nieszczęściu. Dopiero w szarym codziennym życiu miłość wystawiona jest na prawdziwą próbę.— Margit Sandemo |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2885 |
Przyczajenie
|
hej
![]() dziekuje za watek ![]() dzis zakupilam elementy i juz tworze pierwsze kolczyki! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2886 |
Zadomowienie
|
ehhh dziewczyny jak z tymi kuleczkami na koncu drutu... latwo je stopic czy nie...? mam nim jakos obracac specjalnie czy cos...? ciagle sie boje... i gdzies wyczytalam ze niby nad zwykla kuchenka gazowa sie da...? prawda...? jakos sobie tego nie wyobrazam, stac z drutem nad kuchenka... ciekawe co na to moje wspollokatorki... ;p
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2887 |
Wtajemniczenie
|
Kochani mam pytanie- otóż zablatam sobie jakiś motyw koralikowy na podstawie szablonu i robię to na żyłce, dochodzę do etapu kiedy wszystko jest już prawie gotowe, prócz tej nieszczęsnej żyłki. Jak ją zakańczacie?? Supełkiem??Klejem??
Proszę to dla mnie duży problem. ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2888 |
Zadomowienie
|
MILA25* są specjalne zakończenia do tasiemek/wstążek, do tego też się powinny nadać. Nie wiem jak dokładnie się nazywają, musiałabyś poszukać. Są szerokie, więc ładnie powinna się układać ta koronka przy zapięciu.
ojejka89 kuleczki robi się bardzo łatwo, bez problemu zrobisz nad kuchenką. tylko pamiętaj, żeby trzymać drut pionowo i najlepiej pęsetą samozaciskowa lub szczypcami. Dużo szybciej robi się palnikiem, do robienie tylko i wyłącznie szpilek nadaje się każdy palnik. Do zaawansowanych rzeczy m.in. lutowania srebra potrzebny jest już profesjonalny. katka_19 jak skończysz plecionkę, robisz normalnie supełek, tak kilka razy, potem przewlekasz żyłkę przez kilka koralików, żeby nie sterczała brzydko przy supełku i obcinasz. Warto umocnić supełek lakierem, bądź klejem.
![]() |
#2889 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2890 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() jak będziesz trzymać pionowo nad palnikiem z kuchenki,musisz znaleźć najgorętsze miejsce, wtedy szybciej zrobi się kuleczka. Jak srebro będzie się topić "podskoczy" do góry robiąc kuleczkę. Tylko pamiętaj żeby nie przedobrzyć ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2891 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dziękuję za odpowiedź ![]()
![]() |
![]() |
#2892 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2893 |
Rozeznanie
|
Został Ci kawałek to tym bardziej wsadź w ogień i spróbuj
![]() Podskoczy do góry znaczy, że koniec się stopi i wygląda to tak jakby uciekał przed ciepłem ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2894 |
Przyczajenie
|
witam
od niedawna robię bizuterię, a właściwie skladam ją z gotowych elementów. Ostatnio robie kolczyki ze Swarków .Zakupiłam kółka srebrne, by połaczyć bigiel ze serduszkiem, ale są za grube i nie mieszcza się w otworki kryształków. Jakie kółeczka mam szukać, z jakiej grubości drutu. Proszę o pomoc ![]() Edytowane przez olszowa11 Czas edycji: 2010-01-20 o 18:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2895 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2896 |
Raczkowanie
|
A ja mam takie nietypowe pytanko. jakiej wielkości swarków najczesciej uzywacie? Przymierzam sie do ich zakupu a wstyd sie przyznać nie miałam ich jeszcze w reku. Z tego co sie orientowałam w sklepach internetowych to najczęściej jest duzy wybór 4 i 6mm. 8 i 10 juz pojedyncze. To znaczy, że sa za duże i raczej ich nie uzywacie? Pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2897 |
Raczkowanie
|
Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć, bo poszczególne kształty różnią się też rozmiarami. Zależy też , czy chciałabyś je użyć do naszyjnika, czy do kolczyków, czy miałby to być sam kryształek zaczepiony na biglu lub krawatce, czy w jakiejś kompozycji. Myślę, że najlepiej jak pozamawiasz sobie troszke kryształków w różnych rozmiarach i kształtach, żeby sie przekonać, jak wyglądają.
![]() |
#2898 |
Raczkowanie
|
Rossali ma rację, pozamawiaj kilka rozmiarów i sama zobaczysz, co do czego można użyc.
Piszesz o rozmiarach 4,6,8,10 mm, czyli prawdopodobnie mówisz o Biconach. Sprawdź sobie na linijce czy czymś takim, jakieś wielkości które są. Czwórki to takie maleństwa, ale to mój ulubiony kształt i rozmiar, ponieważ dopełniają wszystko, i jest taka duża gama kolorów ze pasują do wszystkiego. Żaden wstyd ze nie miałaś ich w ręku ![]() Ja z kolei mam strasznie głupie pytanie : jak używa się tych łapaczek jak na zdjęciu ? ( z korallo ) http://www.korallo.pl/index.php?p217...ka-dziewczynki pisze, ze do ukrycia supełka, jednak ja za wszystkich waszych bransoletkach widzę je także, wiec na lince zwykłej też robicie supełki ? Proszę o odpowiedź, mam ich mnóstwo a jak ich użyć ? Edytowane przez Maquelita Czas edycji: 2010-01-21 o 15:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2899 |
Przyczajenie
|
Mi chodzi o otworki w swarkach serca 10mm nie moge dopasować kółeczek, by połączyć je z biglem jakie nie kupie są za grube
![]() ![]() Maquelita ja na lince nie robie supełków, tylko zaciskam kuleczki i też dobrze trzymają |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2900 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
albo jakis ozdobnych: http://www.sklepbukowiec.pl/product_...oducts_id=2585 otwory w mniejszych serduszkach maja 1 mm ale mi sie te koleczka miescily. Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2901 |
Przyczajenie
|
ojejka89 dziekuję
![]() a jeżeli sama zdecyduje się na robienie kółeczek( bo podpatrzyłam jak to s ![]() Dzisiaj chcę zrobić akupy i nie jestem zdecydowana co kupić |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2902 |
Raczkowanie
|
Dziękuję Ojejko i Olszowa11
![]() Olszowa11, ja bym wzięła kawałek drutu 0,7 lub 0,8 wszystko mi jedno i sprawdziła ![]() ![]() Edytowane przez Maquelita Czas edycji: 2010-01-22 o 07:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2903 |
Wtajemniczenie
|
Lepiej chyba kupić gotowe kółeczka - samemu ciężko zrobić takie ładne złączenie, chyba, że masz specjalną piłkę.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2904 |
Rozeznanie
|
Kulkam, piłka nie musi byc jakaś specjalna, wystarczy najzwyklejsza w świecie ramka i brzeszczot (http://www.adkomed.pl/narzedzia-jubi...c8b856754a20c3) uniwersalnym rozmiarem brzeszczotu jest 2/0 (nie za cienki, nie za gruby)
![]() Można też przecinać szczypcami i dopracować przecięcie pilnikiem igłowym... niby łatwiejsza wersja ale więcej pracy wykończeniowej wymaga. Jeśli ktoś wykorzystuje mało kółeczek radzę po prostu kupić jednak jeśli więcej to zdecydowanie bardziej opłaca się samemu robić, zwłąszcza, że mozna zrobić sobie taką średnicę kółek jaka odpowiada z dowolnej grubości drutu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2905 |
Raczkowanie
|
To ja przy okazji zapytam - na czym owijac te koleczka? Bo mam ramke, brzeszczoty, nawet ciac umiem, ale nie moge wymyslic na czym owinac, zeby bylo latwo dostepne, niedrogie i z roznymi srednicami. Podrzuccie jakies pomysly. A moze jest jakis specjalistyczny sprzet do tego?
![]() |
#2906 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2907 |
Wtajemniczenie
|
Kochane mam pytanie,
poszukuję gotowych szablonów na wzory swarovskiego- głównie kwiat ![]() Byłabym bardzo wdzięczna, gdyż chciałabym stworzyć zestawik ślubny dla kuzynki ![]() Pytanie zamieściłam również w wątku- poszukiwany, poszukiwane jednakże bardzo zależałoby mi na odpowiedzi ![]()
![]() |
#2908 |
Przyczajenie
|
kompletne zestawy do robienia kolczykow
posiadam na sprzedaz kompletne zestawy do robienia kolczykow, ktore zostaly mi po robieniu bizuterii. mi sie juz nie przydadza, ale moze ktos z nich skorzysta
![]() pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2909 |
Przyczajenie
|
[QUOTE=katka_19;16646729]Kochane mam pytanie,
poszukuję gotowych szablonów na wzory swarovskiego- głównie kwiat ![]() Byłabym bardzo wdzięczna, gdyż chciałabym stworzyć zestawik ślubny dla kuzynki ![]() Ja chętnie skorzystałabym z szablonu tej gwiazdy i kuli ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2910 |
Raczkowanie
|
Dot.: kompletne zestawy do robienia kolczykow
.
Edytowane przez angelak86 Czas edycji: 2013-11-01 o 23:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:47.