|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4291 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Dzieci zaraz zaczną siadać, czas trzecią część wątku zakładać (07-08.2009r.) cz
Cytat:
. Gotuje przewaznie z rosolu wiec zaprawiam tylko koncentratem i smietana. Juz sama nie wiem, moze norweski koncentrat jest bleee . Nie ma juz chyba dla mnie nadziejiCytat:
Godzinka samodzielnej zabawy to duzoJa dzisiaj posadzilam na chwilke Lene w wanience podczas kapieli, ale byla zdziwiona Jaki ubaw miala walac raczkami w wode![]() ---------- Dopisano o 19:26 ---------- Poprzedni post napisano o 19:24 ---------- Nerwusku powinnysmy sobie to wydrukowac i powiesic na scianie
|
|
#4292 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Dzieci zaraz zaczną siadać, czas trzecią część wątku zakładać (07-08.2009r.) cz
No a Tżecie śmią nam czasem mówić że ONI pracują, a my siedzimy w domu....
|
|
#4293 |
|
Raczkowanie
|
A TU ARTYKUŁ AGI CHYLIŃSKIEJ NAPISANY DLA MACHINY - ZUPEŁNIE INNE SPOJRZENIE
![]() Macierzyństwo to ściema. Ja wiem, że Machina to nie jest miesięcznik dla początkujących matek. Ja wiem, że powinnam o popkulturze, o artystach, o płytach, o przeżyciach natury wyższej, ale obecnie to niemożliwe. Ni ch**a! Pisze Agnieszka Chylińska. Ja jestem w szoku, jestem kontuzjowana i niech mi panowie Metz z Beliną wybaczą, ale ja z pyskiem wypłowiałym, mózgiem otępionym jedną godziną snu na dobę, z cyckami zaropiałymi jak po jakiejś supersesji sado maso, z wielką pieluchą między nogami, ja obecnie nie mogę inaczej i o czym innym. Muszę to napisać, muszę to z siebie wypluć, muszę to opisać, bo jakoś wcześniej z takim opisem się nie spotkałam i może gdybym wiedziała... Macierzyństwo to ściema! Wiem to na pewno! Poradniki, gazetki, reklamy pieluch nawet: wszyscy kłamią! To pułapka, w którą dałam się złapać i teraz zdezorientowana i zaszczuta chowam się po kątach, by mnie nie zauważył ssak, którego powiłam parę tygodni temu, by mnie nie wypatrzył, nie wyczuł, że jestem w pobliżu. Nawet nie o mnie ssakowi chodzi, ale o dwa nabrzmiałe balony, które przy delikatnym nawet ruchu sikają strugami mleka. Zostałam oszukana, uległam propagandzie, poleciałam na tysiaka i teraz mam! A tak ładnie wszystko szło. Kupowanie koszulki rozmiar 54 z napisem "Motorhead", wzdychanie i rozmyślanie nad tym, jak ukierunkuję ideowo syna mojego pierworodnego. Roztkliwianie się nad parą skarpetek, wzdychanie na widok uśmiechniętych bobasów widzianych przelotnie w centrach handlowych, zaczytywanie się poradnikami i wiara w to, że się jest uwarunkowaną genetycznie do bycia matką Polką, że się będzie stosować metody najbardziej delikatne, nieinwazyjne, naturalne przy pielęgnacji i wychowywaniu cudownego potomka. A tymczasem??? Dlaczego nikt mi nie powiedział o tym, że poród będzie potwornym cierpieniem, i że się będę wstydziła przeć, myśląc cały czas o tym, by nie narobić dziecku na głowę? Dlaczego darłam się w niebogłosy, tworząc najbardziej spontaniczny tekst nowej piosenki pod tytułem "ja już k**wa nie mam siły", naczytawszy się wcześniej o fantastycznych znieczuleniach, technikach relaksacyjnych i innych takich? Dlaczego mamiono mnie opisami fantastycznych przeżyć, wręcz erotycznych, podczas karmienia piersią, gdy tymczasem okazało się , że bezzębny dziamdziak może zmasakrować suty w try miga i domagać się co godzinę dalszej masakry, więcej krwi... I dlaczego dopiero pod koniec jednego z poradników małymi literami było napisane, że jeśli ma się chęć sprzedać swoje dziecko na allegro to powinno się zwrócić do osoby duchownej z prośbą o poradę lub od razu zamknąć się w psychiatryku... Ciekawe... I na czym miało polegać "wzmocnienie i rozkwit związku, gdy pojawia się dziecko", jeśli jedyne co mam do powiedzenia mojemu chłopakowi od miesiąca to: przynieś-wynieś-pozamiataj, nie rób tego tak, możesz mi pomóc?, a może ty go przewiniesz?, nie wk**wiaj mnie, to twoje dziecko, a to se go bierz, nie rozdwoję się, możesz tu łaskawie przyjść? Nigdzie nie przeczytałam o tym, że dziecko drze gębę. Znalazłam wzmianki o tym, że kwili, płacze, marudzi, gaworzy, ale nie ma nic o tym, że ma syndrom "Blaszanego bębenka", znaczy się, że szyby pękają, gdy zaczyna ryczeć od 16.00 do 23.30, by usnąć z uśmiechem i pozwolić mi zrobić siku, umyć się, zjeść coś szybko. Koleżanki mi mówiły: Och, wiesz przy dziecku szybko się chudnie. Teraz wiem dlaczego. Bo nie ma się czasu zjeść. Teraz też się drze, a ja muszę oddać ten felieton i musi być dobry, z puentą, na poziomie, a mam oczy na zapałki i piszę tę jedną kartkę jakieś sześć godzin, gdyż odskakiwać muszę co chwila, bo kupa, bo płacz, bo mleko, bo coś tam i do tego jeszcze burdel w mieszkaniu i kot zazdrosny porzygał się właśnie ostentacyjnie na środku pokoju. Rokendrol, nie ma co... Agnieszka Chylińska (tekst ukazał się w lipcowym numerze pisma "Machina").
|
#4294 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
-wyciągasz włoszczyzne -doprawiasz go do smaku, jak baza jest dobra to potem wszystko inne bedzie dobre -potem(przynajmniej ja tak robie) rozrabiam koncentrat w duzyuuzym kubku z cieplym rosolem.Merdam az nie ma grudek i taki skoncentrowany wlewam do reszty garnka (jak przegne z konentratem dodaje ketchupu Zwykle daje jeden sloiczek pudliszek-wiem nie ma u ciebie na garnek niecale 2l)No i juz nie powinno sie go zagotowywac do wrzenia Ja wrzucam listek i ziele i zamykam pokrywką, a w tym czasie rozrabiam smietanke z woda, i tu nim sie wleje to trzeba zupe zahartowac czyli najpierw do smietany kilka lyzek goracej zupy,rozmerdac, a potem to kilka lyzek do garka,rozmieszac, znow kilka lyzek i zamieszac i dolac reszte Ja uwielbiam ze swiderkami i posypane na talerzu zielona pietrusza robisz wlasnie tak?
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() |
|
|
|
|
#4295 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
moja też dyda dostaje tylko do spania bo w dzień ją w ogóle nie interesuje, czasem tylko się nim pobawi tK JAK TWOJA MALUTKA Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kasiulko kochanie czabas w moim języku znaczy hop siup do góry girki Svinecko pomóż mi bagam cię ![]() ![]() :pro si:![]() ![]() pęky mi te odlewy gliniane i kupiam gips ale nie wiem jak to zrobić, i tak sobie pomyślaamże ciebie najpier poprosze o radę, bo wyczytaam, że ty robia ś z gipsu PROSZĘ POMÓŻ ![]() ![]() :pro si:
|
||
|
|
|
#4296 |
|
Zakorzenienie
|
buehe he he he niezla wariatka
ja nie widze tak macierzysnstwa wiec jej nie przyklasne mimo ze jest cool babka i strasznie ja lubie, a txt'y w Mam Talent to juz w ogole mistrzostwo w jej wykonaniu No i o rosole sie rozpisalam a nie dodalam ze moja slizga sie strasznie we wanience-moze od plynu i jezdzi na boki---------- Dopisano o 19:46 ---------- Poprzedni post napisano o 19:43 ---------- dzieki czyli dobrym tropem szlam fajne słowko, fajnie brzmi ![]() Syla-wracam jeszcze do rosolu.Na koniec swierzo mielony pieprz z mlynka-bo wieksze 'platki"leca i lepszy aromat jest. To kiedy gotujesz pomidorowe?
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() |
|
|
|
#4297 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#4298 |
|
Zadomowienie
|
Nie martwcie się o mnie tez nikt nigdy nie pamięta;D A stażem jestem tu chyba dłużej niż Wy no raz Frida pamiętałą
|
|
#4299 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
heloo
nadrobiłam ![]() Fotki wywołane /czekałam 5 min/, glinka jak narazie się trzyma i ładnie schnie ... zobaczymy co będzie jutro ...Bartosz złożył babci życzenia a ja zakomunikowałam, ze prezent sie robi Cytat:
lepiej mu wychodzi picie z zatyczki ![]() Cytat:
![]() Ale pomysł odgapie ![]() Cytat:
Cytat:
no coś Ty, ja żartowałam ![]() nic się nie bój! ![]() ja też mam zabite króliki, łyse i bez futerka ... ale jak pomyśle jakie one były kiedyś mięciutki i puszyste to ![]() ja nie daję ![]() Cytat:
Cytat:
|
||||||
|
|
|
#4300 | |||
|
Zakorzenienie
|
Jestem
![]() młody walczy w łóżku ![]() ciekawe kiedy zaśnie a jak Antoś sobie radzi bez smoczka, a raczej jak Ty sobie radzisz z Antosiem ? Cytat:
powinien być prosty 2. to muszę zwracać na to uwagę, bo myślałam że w słoiczkach nie ma soli 3. eee już dawno pisałam że Mati przeprosił się ze smoczkiem, z nim przecież zasypia i dzięki niemu moje cyce nie są maltretowane ![]() 4. niestety nie umie ![]() ale ostatnio zaczyna się do tego zabierać ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() dobre
|
|
|
#4301 |
|
Rozeznanie
|
No tak trzeba wybaczyć, bo jak u takim kochanym babkom nie wybaczyć no nie
|
|
|
|
#4302 |
|
Zakorzenienie
|
jutro zrobie jeszcze jedna dla dziadka to wam pokaze
Wlasciwe calkiem spontanicznie wyszedl ten pomysl, bo babcia grzmiala" czasem nie robcie mi zadnych prezentow", no ale tak symbolicznie trzeba bylo, przeciez ona jest taka kochana i duuuzo nam pomaga chcialam cos wiecej ale fundusze nie pozwolily :\ Planuje spozniony prezent.Wykupie jej bonik na pedicure.Napewno sie ucieszy ![]() Lece na tv
|
|
|
#4303 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jak moje dziecko ma zasnąć jak ja śmieję się w głos Chylińska ma boskie teksty
|
|
|
#4304 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
.Gotuje czytaj wrze mi zupa po dodaniu koncentratu, nie wyciagam wloszczyzny, nie dodaje ziela i listka. No i napewno dodaje za mniej koncentratu niz ty wiec moze za malo . I w zyciu nie przyszloby mi do glowy ratowac zupy keczupem .Jestes wielka Cytat:
) w Ikei i ma paski antyposlizgowe![]() Jak wyzej pisalam gotuje w poniedzialek
|
|
#4305 |
|
Zakorzenienie
|
Czekoladko które kosmetyki z Emolium stosujesz?
Kinga śpi, a ja w końcu odpoczywam. Dzisiaj była jakaś cięższa i czuję, że ręce mi się wydłużyły o co najmniej 2 cm. Mój szwagier robi świetną pomidorową - krem. Podana z płatkami migdałów jest rewelacyjna.Ale on to zawodowy kucharz
Edytowane przez frida110 Czas edycji: 2010-01-21 o 20:12 |
|
|
|
#4306 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Czekam na wizytę u tego nowego dermatologa i zaczęłam czytać o AZS
|
|
#4307 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie wolno zagotowywac rosołu, przede wszystkim dlatego ze robi sie mętny.Zauwazylas ze taki szary sie robi, jakby sie mąki dosypalo?Ziele i listek to walor smakowy, ale wyciagniecie wloszczyzny jak i miesa to juz podstawa. W garnku powinien byc sam wywar. Ja to jeszcze zlewam rosół do innego garnka a wszystko co na dole wylewam, bo tam zawsze jakies fafoły sie zbieraja. Pisze w dobrej wierze wiec sie nie rozniewaj na mnie... Wróce jeszcze do podstaw.Jesli gotujesz na miesie to powinno ono zostac zszumowane czyli zakryte woda do poziomu mieska i zagotowane na najwiekszym ogniu, do bulgotania.Krotko. Potem miesko pluczesz, wode oblesna wylewasz, garnek myjesz i lejesz ZIMNEJ!!!wody, wrzucasz miesko,warzywa i na malutkim ogniu dlugo powinno pyrkac.Czym dluzej sie gotuje tym klarowniejszy rosół wychodzi Cytat:
a zadnej szkoly nie konczylam w tym kierunku poprostu to lubie i sprawia mi to przyjemnoscSwoja droga narobilas mi apetytu na taka wlasnie zupke
||
|
|
|
#4308 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wzielam sie za prasowanie ![]() Marica dziekuje za mily komentarz
|
|
#4309 | ||
|
Zakorzenienie
|
no i dostał czkawki
![]() więc cycuś w dodatku musiałam go przebrać bo plecy całe spocone, śpiworek wilgotny i szlag trafił spanie nosiłam, nosiłam i nie beknął na dokładkę rozbudzony wierzga nogami w najlepsze i będę musiała co chwilę go przykrywać bo się rozkopie spod kocyka Cytat:
Cytat:
z jakiej zatyczki ![]() ja za dużo nie myślę, bo w takim razie żadnego mięcha bym nie tknęła ![]() no bo cielęcinka też była milutkim cielątkiem z dużymi oczami ![]() itd.
|
|
|
#4310 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
.Hm, ja nie zmieniam wody tylko zbieram szumy. Ja myslec ze to wystarczyc .Aannuullaa trzymam kciukasy zeby to nie bylo to co myslisz
|
|
#4311 | ||
|
Zakorzenienie
|
wykapalam Wercie w krochmalu, zasypalam puderkiem, te suche miejsca posmarowalam kremem i zobaczymy co bedzie jutro-jak nie bedzie poprawy to nie czekam tylko jutro ide do lekarza
nic bo nie pojechalam ![]() Cytat:
a co jadlas w mc?? ja ostatnio ta kanapke nowo kurczak cordonblue czy jakos tak i jest pyszzznaaa ![]() Cytat:
![]() emulsje do kapieli, krem specjalny na twarz i czasem emulsje do ciala
|
|
#4312 |
|
Zakorzenienie
|
Ciekawe dlaczego nie ma jeszcze Miramej i Gorgulka
![]() a i Chryzolit dawno nie było
|
|
#4313 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wytrwała jesteś ![]() Cytat:
Cytat:
jak obejrzysz przede mną to daj znać czy warto ![]() Cytat:
![]() ale zrzygał czy ulał? znów mam co nadrabiać bo musiałam objeździć dziś wszystkie babcie - tz, moje i Zuzi
|
||||
|
|
|
#4314 | ||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
To milutko ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Mój nawet stwierdził, że możemy się zamienić, tylko jak go dwa razy zostawiłam z Małym w domu to zastałam rozpierdziel jak po wojnie domowej Cytat:
Pamiętam jak była u Kuby Wojewódzkiego i opowiadała o swojej rozklapciosze Cytat:
Mam nadzieję, że szybko wyzdrowiejesz! ![]() Cytat:
A tak między nami to zawsze jak czytam Wredna Afrodyta to mam Cię przed oczami w łazience z Malutkim i suszarką w dłoni ![]() I byliśmy w ambasadzie, wszystko szybko się odbyło, na szczęście ludzi mało, a paszport mamy odebrać za 2 tyg, a potem lecimy do domku Moja mina- bezcenna. Dobrze, że mam znajomego optyka to dzisiaj wieczorkiem ma mi podrzucić okularki ![]() I dzisiaj zjadłam hamburgera.Pyyysznyyyy był. Nie wiem co zjeść na kolacje. Aaaaa byłabym zapomniała. Wszystkiego najlepszego dla naszych dzisiejszych solenizantów
|
|
#4315 | |
|
Zakorzenienie
|
Ooo jesteś
![]() a ja juz się zastanawiałam gdzie się podziewasz ![]() Cytat:
nie wiem od czego, tak tylko szczeliłam że od królika, bo tylko to było dzisiaj z nowości może za dużo mu dałam no zrzygał się zapach nie do pomylenia ![]() to ile tych babć macie ?
|
|
|
#4316 |
|
Zakorzenienie
|
Witam ponownie.
![]() Kto jeszcze nie głosował na tytuł bardzo prosze to zrobic Pewnie za 2-3 dni przeniesiemy sie do kolejnej, juz IV części ![]() Ale ten mój Kubasek mądrala sie robi. Zobaczył, ze sie lekko umalowałam, rozpusciłam włosy i juz ma łezki w oczach. Wiedział, ze sie szykuje wyjsc (byłam w Tesco po zapasy słoiczkow i mleczka) i bardzo to przezywał. Moje kochane dziecko Coraz lepiej idzie mu raczkowanie. Juz tak slicznie podnosi sie na kolankach, probuje lekko posuwac sie do przodu. Z dnia na dzien widze jak sie rozwija. Kupiłam dzisiaj małemu takie duze słoiczki z Gerbera (do tej pory jadł małe). Była w Tesco promocja, za 3 sztuki zapłaciłam 8,99zł - jarzynki z cielęciną. Jutro sprobuje mu dac, zobacze czy zje cały. ![]() No i nigdzie nie ma mleka Nan Activ w duzej puszce. W Kauflandzie było najtansze po 32 zł ale juz od kilku dni nie ma go. W Rossmanie po 39 zł ale tez nie było 2. Ciezko dostapne są te duze puszki a mała strasznie drogo wychodzi. Chyba przejdziemy na zwykły NAN. Aha i kupiłam jeszcze płyn do kąpieli, najzwyklejszy firmy Pollena - Bambi, Duza butla 500 ml za ok 6,50 zł Ładnie pachnie, dobrze sie pieni. Zobaczymy czy nie bedzie wysuszał skóry. Chciałam wyprobowac ten płyn na dobry sen lawendowy z Jonsona ale mowi sie, ze uczula. ![]() Aannuulla mam nadzieje, ze wszystko bedzie w porzadku i to nie AZS.
|
|
#4317 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Teraz też tak było ![]() Cytat:
![]() Zazdroszczę, teraz bym chciała, żeby Kuba się wypiął na smoczek ![]() Cytat:
![]() 2. Ja sprawdzam skład, nikomu nie można ufać ![]() 3. Myślałam, że toleruje ![]() 4. Kuba też nie, zaraz giba się na bok albo do przodu ![]() Cytat:
, a zaraz lecę na masaż, Małż obiecał
|
|
|
#4318 |
|
Zakorzenienie
|
ale coś tu dzisiaj drętwo
a ja idę spać o 22, już postanowiłam
|
|
#4319 |
|
Wtajemniczenie
|
No to zdrówka
![]() nerwusek dzięki za artykuł Chylińskiej ![]() Dzięki dziewczynki za komentarze - zawsze o tym zapominam ![]() Czekoladko Wercia super smokiem wywija ![]() U mnie jutro chodzi, nareszcie bo już na choinkę patrzeć nie mogę No i skołowałam moją mamę żeby przyszła bo inaczej sama bym była z Amelką
|
#4320 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Spora z niej dziewczynka Cytat:
dla Lenki.Cytat:
I zaglądaj do nas częściej. Cytat:
Cytat:
Musze wyprobowac ten sposób Cytat:
Nie lubie czegos takiego :/Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:55.

. Gotuje przewaznie z rosolu wiec zaprawiam tylko koncentratem i smietana. Juz sama nie wiem, moze norweski koncentrat jest bleee
. Nie ma juz chyba dla mnie nadzieji
Godzinka samodzielnej zabawy to duzo
Jaki ubaw miala walac raczkami w wode

Zwykle daje jeden sloiczek pudliszek-wiem nie ma u ciebie na garnek niecale 2l)
robisz wlasnie tak?
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

moja też dyda dostaje tylko do spania bo w dzień ją w ogóle nie interesuje, czasem tylko się nim pobawi tK JAK TWOJA MALUTKA 
i jezdzi na boki
...
ale Wy dzisiaj zioniecie agresją 

.

. Teraz też tak było
chodzi, nareszcie bo już na choinkę patrzeć nie mogę