|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#511 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Planowanie dzidzi na rok 2010 cz. IV, pt. Czekamy na dwupaki :D
A ja się wściekłam, dostał TZ skierowanie do androloga i dzwonie od rana do Swiętokrzyskiego Centrum Onkologii, az w koncu 30 min temu się dodzwoniłam i pani mi mówi, ze nie ma juz tej poradni
![]() Co prawda moge zrobić badanie (70zł), ale ja chciałabym zeby mi TZ obejrzał lekarz i teraz nigdzie nie moge znaleźć androloga ani w Kielcach ani w Radomiu |
|
|
|
#512 |
|
Zakorzenienie
|
hej dziewczyny ja dzisiaj mialam wizyte w szpitalu kontrolna ale myslalam ze juz nie dojade na nia szlam z TZem na pociag spacekiem i jak mnie zlapal skurcz i bol brzucha to myslalam ze padne ale bolal mnie tylko od lewego rzebra az do dolu nie caly brzuch spocilam sie jak szczurek z tego bolu TZ panikowal bolalo mnie przez pol godziny,doszlam powoli do darta pojechalam do szpitala i mowie lekarzowi co sie stalo rano a on tylko zapytal czy mi wody odeszly to mowie ze nie i czy krew leciala to mowie ze nie obmacal brzuch i powiedzial ze jest ok i za tydzien mam przyjsc,teraz mam skurcze co jakas godzine ale lekkie a maly jakos nie chce sie zbytnio ruszac gdzie codziennie od rana juz szalal,nie wiem czy to juz jakas oznaka zblizajacego sie porodu czytylko jednorazowy bol
|
|
|
|
#513 |
|
Zakorzenienie
|
kasiula oj po pracy to faktycznie ciezko Ci bedzie , ale moze dasz rade jakoś
scio to gdzie teraz bedziesz szukala?
|
#514 |
|
Zakorzenienie
|
na regionalnym naszym bocianie dziewczyna polecała urologa, ale prywatnie.
Chyba wyśle go, zeby zrobił to badanie żołnierzyków, a jak wyjdzie słabo to go wyśle do urologa, albo wyśle go tak czy siak Dostałam wynik prolaktyny mam 24,44
|
|
|
|
#516 |
|
Zakorzenienie
|
a na badanie nasienia gin nie moze dać skierowania np? Mój mówił o badaniu nasienia, ale może chciał nas przyjąc po prostu w szpitalu gdzie pracuje
|
#517 | |
|
Zakorzenienie
|
Niby mieszcze się w normie
**PROLAKTYNA** Prolaktyna jest hormonem przysadki. Jej podwyższone stężenie obniża poziom gonadotropin (zwłaszcza LH), zaburza mechanizm owulacji i prowadzi do niewydolności fazy lutealnej. Jej poziom jest względnie stały w cyklu miesiączkowym, lecz ulega zmianom w dobowym i jest wyższy nocą w porze snu. Stężenie prolaktyny podnosi się podczas stresu, w czasie urazu, po posiłku oraz w ciąży. W celu uzyskania jak najbardziej rzetelnych wyników prolaktynę należy oznaczać na czczo lub przynajmniej 3 godziny po posiłku i po kilkuminutowym odpoczynku. Badanie prolaktyny należy wykonywać po krwawieniu miesiączkowym, ale przed owulacją ponieważ zarówno menstruacja jak i owulacja mogą podwyższać wynik. Poziom prolaktyny może również podwyższyć współżycie oraz badanie piersi, z których należy zrezygnować przynajmniej na 3 dni przed planowanym badaniem. Najlepiej przeprowadzić badanie wraz z tak zwanym obciążeniem(po przyjęciu metoklopramidum) co może wskazać na hiperprolaktynemię czynnościową, którą stwierdza się, jeśli wynik po obciążeniu wzrasta ponad 10 razy. Jeśli wzrasta od 5-10 razy jest to łagodna hiperprolaktynemia czynnościowa i tylko w nielicznych przypadkach się ją leczy. Hiperprolaktynemia czynnościowa powoduje niewydolność ciałka żółtego,niepękanie pęcherzyków Graffa i zaburzenia miesiączkowania, mlekotok, jak również obniżenie libido, wahania nastojów i nasilony PMS. Najcześciej leczy się hiperprolaktynemię przy pomocy Bromergonu lub jego zamienników, zawierających Bromokryptynę. Leczenie może trwać do kilku lat. Przyjmowanie Bromergonu rozpoczyna się stopniowo ze względu na możliwość występowania skutków ubocznych w postaci nudności i wymiotów. Objawy takie jak nieregularne cykle i laktacja ustępują zwykle w ciągu 1-2 miesięcy od rozpoczęcia leczenia. --TU POWINNA BYC TABELKAUwagi: 1. Hiperprolaktynemia jest czasem związana z niedoczynnością tarczycy. Przed leczeniem warto tę przyczynę wykluczyć. 2. Leczenie łagodnej hiperprolaktynemii daje dobre wyniki przy leczeniu zaburzeń fazy lutealnej lub jeśli towarzyszy jej PCOS. 3. Nadmiar prolaktyny może utrudniać pęknięcie pęcherzyka. 4. W cyklach bezowulacyjnych można rozważyć dołączenie do leków indukujących owulację leków obniżających stężenie prolaktyny nawet u osób z prawidłowymi wynikami. W wybranych przypadkach takie postępowanie poprawia skuteczność terapii (tzn. ułatwia zajście w ciążę). 5. Estrogeny oraz środki antykoncepcyjne podnoszą poziom prolaktyny. 6. Badanie prolaktyny ma swoje ograniczenia. Istnieją bowiem trzy rodzaje cząsteczek prolaktyny różniące się ciężarem. Jedynie ta najlżejsza (ale za to stanowiąca ok. 80 % ogółu) jest czynna biologicznie. Z tego powodu zaburzenie proporcji pomiędzy różnymi rodzajami prolaktyny może dać fałszywie zaniżony lub zawyżony wynik. Hiperprolaktynemia ma charakter czynnościowy lub organiczny (gruczolak). Teoretycznie do odróżnienia tych przypadków może służyć test z metoklopramidem. W teście tym bada się poziom prolaktyny, potem podaje się doustnie 100 mg metoklopramidu i ponownie ocenia stężenie prolaktyny. W warunkach prawidłowych po 60 minutach obserwuje się mniej niż pięciokrotne zwiększenie stężenia prolaktyny. Znaczenie tego testu w praktyce jest jednak niewielkie (nie ma dowodów na jego wartość kliniczną). W przypadku podejrzenia o obecność gruczolaka badaniem rozstrzygającym jest tomografia komputerowa lub rezonans magnetyczny. Należy jednak podkreślić, że stwierdzenie gruczolaka najczęściej nie wiąże się ze zmianą sposobu leczenia, bowiem bardzo rzadko interweniuje się chirurgicznie. W związku z tym, że rezonans i tomografia są kosztownymi badaniami to można z nich zrezygnować, jeśli poziom prolaktyny jest niższy niż 50 ng/ml (niektórzy za wartość graniczną przyjmują 100 ng/ml) oraz nie ma podejrzanych objawów (niewyjaśnione bóle głowy, zaburzenia widzenia) i stężenie prolaktyny normalizuje się do prawidłowych i względnie stałych wartości po zastosowaniu leczenia farmakologicznego. <źródło: http://wiki.28dni.pl/normy_laboratoryjne_dla_k obiet_oraz_interpretacja_ wynikow_badan_hormonalnyc h> Cytat:
![]() wypytam sie gina w pon. Edytowane przez Scio Czas edycji: 2010-01-22 o 14:17 |
|
|
|
|
#518 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale ważne, że łóżeczko 120x60 wejdzie ![]() Cześć Dziewczynki ) ale idę chyba pouczyć się na poniedziałkowy egzamin ![]() Buziaki dla wszystkich Edytowane przez Kakusia Czas edycji: 2010-01-22 o 15:26 |
|
|
|
|
#519 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mój tż poszedł na usg po badaniu nasienia i miał obraz tego, co się dzieje. Dopiero wtedy zalecany jest androlog.
|
|
#520 |
|
Zakorzenienie
|
Scio, tego typu badania nie są refundowane niestety
|
#521 |
|
Zakorzenienie
|
Właściwie to chciałam troche przyoszczędzić i isc na NFZ.
![]() Moj TZ ma taką narośl w strategicznym miejscu (zabiłby mnie chyba jakby wiedział o czym pisze) i chciałam zeby to obejrzał specjalista, bo niby ma to od urodzenia, nic sie z tym nie dzieje, ale minęło już tyle lat od ostatnich oględzin, ze ja chcałabym zeby to zobaczyl specjalista. Dowiadywałam się o badanie u nas w szpitalu kosztuje 70 zł. Ale Jasiulku dziękuje za wyjaśnienia |
|
|
|
#522 |
|
Rozeznanie
|
witam
dziewczyny padam na mordke dzisiaj pomimo bólu pleców zabrałam się za porządki tzn za kuchnie piecyk już nie dymi więc aż chciało mi się sprzątać od babci dostałam nowe firanki no i trzeba było je powiesić,a przy okazji zmieniłam i w pokoju (tez dostałam nowe od babci) pozmywałam wszystkie szafki,blaty,lodówke poukładałam dokumenty,pochowałam do kartonu i .............. od razu zrobiło się ładniej i czyściej baaaaa nawet moja mama zauważyła,że jest "inaczej"ale teraz zaczynam odczuwać to sprzątanie kretencja ja przerabiałam remoncik ale ....... nie mieszkałam w domku więc było u mnie ciut lepiej,a co do wystroju to zgadzam się z toba - warto kupić kilka "pierdułek" a w domku (nawet nie wykończonym) zrobi sie o wiele przytulniej, ja kupowałam większośc dużo wcześniej baaa mam nawet rzeczy które kupiłam nie mając jeszcze własnego M ![]() a co do majtek z dniami tygodnia - to ja tez je pamiętam abz tak to ta babcia kasiula no to trzymam kciuki za skuteczne zakręcenie tz ![]() kakusia ide poleżec na podłodze
|
|
|
|
#523 |
|
Zakorzenienie
|
Awenturyn, nie wiem czy mojego męża zdołam przekonać
![]() A ja dzisiaj ani nie dodzwoniłam się do przychodni proktologicznej, ani do tej, do której dostałam skierowanie na USG
|
#524 |
|
Zadomowienie
|
No Awenturyn, dobrą masz babcię
A nie przemęczasz się trochę z tym sprzątaniem?Ja właśnie wróciłam z tż od dziadkow, boli mie glowa, bo zgubiłam gdzieś czapkę, a dzisija mróż... |
|
|
|
#525 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry!
Zmykam zaraz do kosmetyczki i fryzjera - na regulację brwi i hennę rzęs i brwi, i na podcięcie moich kędziorków . Poza tym dowiedziałam się, że i ja i TŻet będziemy mieli szansę trochę dorobić, TŻet już powoli zaczyna a ja zacznę pewnie po feriach .Ale fajowsko, bardzo nam się przydadzą dodatkowe pieniążki Zmykam, do później!
|
#526 |
|
Rozeznanie
|
kretencja no własnie takie coś miałam na myśli ,zanim dostałam mieszkanie to juz miałam kupione 2 śliczne koce,poszewki na poduchy,kolorowe doniczki itp
a na czarna szafe polecam o coś takiego http://allegro.pl/item895299810_nakl..._naklejki.html weruczek no troche dzisiaj przecholowałam ale przez weekend odpoczywam |
|
|
|
#527 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() trzymajcie sie moje skarby
WAGA 84 KG. CEL 70 KG.---------WZROST 168 cm.------- [B]od dzis konczę z dukanem i przechodze na MŻ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 5 posiłków dziennie: 10-12-14-16-18 ![]() zaczynam od nowa ![]() 17.luty - chyba 80 kg. (boje sie wchodzic na wage) dieta od poniedziałku 21.luty - |
||
|
|
|
#528 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nakrzyczałam na męża, oberwało mu sie za gości, którzy mieli nas jutro odwiedzić, ale że mi sie nie podobało ich podejście do sprawy (a mąż się z nimi umawiał) to jemu sie oberwało. Więc postanowił iść na piwo do "kolegów" no to na niego znowu nakrzyczałam, bo mnie wkur***. Za to ja byłam na ploteczkach u koleżanki, a co! Musiałam skłamać, ze biorę leki i nie mogę pić wina, no bo w razie co to przeciez nie piję. Jutro rano testuję....
|
|
#529 |
|
Wtajemniczenie
|
|
#530 |
|
Zakorzenienie
|
Melduję się dziś pierwsza
Musiałam wstać, bo do pracy na szkolenie idę. Mróz -19 stopni Nie wiem w co się ubrać, bo już w te mrozy -10 ubierałam się chyba najcieplej jak można ![]() Nie chce mi się strasznie, źle spałam, no ale jako nauczyciel na stażu na kontraktowego powinnam się pokazywać na takich "akcjach" Abz, trzymam kciuki
|
#531 |
|
Zakorzenienie
|
Kretencja u mnie jest -20st. Rano odwoziłam Tz-a do pracy, cudem auto odpaliło chyba bo zwykle przy takiej temp akumulator siada... Zimno jest strasznie więc ubierz się ciepełko
![]() Abz też trzymam kciuki za test i chwal nam się tu szybciutko ![]() Ja dziś będę na rzęsach chodzić... Spałam może 4h. Mały całą noc kopał, pierwszy raz tak... Może uda mi się jeszcze pospać ale wątpię, nie umiem w dzień zasnąć
|
#532 |
|
Zakorzenienie
|
No, a na 20-tą na studniówkę...
Mam nadzieję, że po powrocie z kursu trochę się zdrzemnę, bo po tej kiepsko przespanej nocy jak zarwę kolejną, to będę wyglądać jak duch Po południu muszę więc jeszcze: -zapewne pozmywać po obiedzie ![]() -uprasować ciuchy -pomalować paznokcie (to będzie tortura, mam Rimmela w przepięknym kolorze głębokiej czerwieni, ale nakładanie go to udręka, ma schnąć minutę i schnie - na skórkach -wziąć prysznic i umyć włosy -zrobić jakiś ładny makijaż (też ciężka sprawa, na co dzień w zasadzie używam tylko podkładu i pudru, ładnie zrobić oczy to dla mnie wyczyn No. A potem to już tylko zakasować wszystkie maturzystki ![]() Lindsley, oto mój strój na wyjście: bielizna oczywiście, grubsze rajstopy, skarpetki, spodnie, bluzka z długim rękawem, cienki sweterek, na to gruby sweter, gruby szalik, kożuch, czapka i rękawiczki. Chyba wystarczy
RAZEM OD 5.03.2000. Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista... wie, co to za otwór ![]() TYMEK - 26.11.2010 Edytowane przez kretencja Czas edycji: 2010-01-23 o 08:34 |
|
|
|
#533 |
|
Zakorzenienie
|
Myślę, że starczy chociaż ja nie wiem jak to jest na spacerku, ja wyskoczyłam tylko z domu do auta i z auta do domu... Tz skrobał szyby to zmarzł
![]() A na studniówkę to jedziecie tym tramwajem? Czy taxi? Bo wtedy to dopiero zmarzniesz... Z paznokciami mam to samo, dlatego jak już maluję to tylko bezbarwnym... O dziś muszę też trochę o siebie zadbać bo jutro do rodziców jedziemy ![]() A maturzystki to na pewno wszystkie "zakasujesz"
|
#534 | ||
|
Zakorzenienie
|
Czekam z niecierpliwością na wynik
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Z lakierem też mam zawsze problem, ale robię teraz tak, że moczę patyczek do ucha w zmywaczu i pocieram delikatnie skórki i schodzi z nich lakier. A tak na co dzień to tak jak lindsley używam bezbarwnego. Mam nadzieję, że nie zmarzniesz, dzisiaj zapowiadają do -25 stopni. Tylko nie wiem gdzie
|
||
|
|
|
#535 | ||||||||||||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Abz jak wyszedl test??
![]() Kretecjo udanej zabawy na studniówce ![]() Lindsley mój małż musiał w tym roku kupowac nowy akumulator, ale stary byl juz stary
|||||||||||||||||||||
|
|
#536 |
|
Zakorzenienie
|
My kupiliśmy rok temu... Dobrej firmy... I mimo, że był nowy rok temu już nie dawał rady z tymi mrozami.. Może w naszym aucie ten akumulator za mało osłonięty jest? Poza tym ciągle na dworze...
|
#537 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale szczególnie czerwony lakier źle schodzi nawet takim patyczkemkretencja Ty wiesz ,że ja teraz dopiero skapowałam o co z tą studniówką chodzi Boże drogi... Twój mąż jest nauczycielem w Liceum , tyle ,że u nas np tacy nauczyciele sami przychodzili już bez osób towarzyszących.abz się czeka tu na Ciebie mam dobry nastrój bo idę ściąć brzydkie końcówki do fryzjerki , mam tragiczne już kłaki od jutra używam odżywek do włosów bo do tej pory nie używałam :/
|
|
#539 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No ale o 7 położyłam się jeszcze na 1,5h i teraz jestem już po śniadanku, ziemniaczki na zapiekankę przygotowane, jeszcze tylko kiełbaskę i cebulkę muszę przygotować. TŻ o 7 pojechał na kurs i dobrze, że nie muszę Go z rana oglądać ![]() wczoraj dzwoniła Jego mamuśka i już Go samego woła dzisiaj po kursie pod pretekstem prostownika...... ![]() Uparłam się, że z Nim pójdę (o to była wojna ) że co to za rozmowy za moimi plecami, ale przemyślałam sprawę i jeszcze nie wiem czy pójdę - i tak nic stara baba nie wskóra i tak, TŻ dobrze o tym wie. Lindsley a mi smutno, że już nie piszesz na mamusiowym wątku Zdarzają się różne niesnaski, ale sęk w tym, żeby się umieć dogadać, więc nie zrażaj się Kretencja no to ja życzę udanej zabawy! Maturzystki przy Tobie to będzie pestka ![]() ![]() Ale współczuję wracać nad ranem kiedy będzie taki mróz...... Aż żałuję, że o 7 nie popatrzyłam na termomentr ile u nas było stopni teraz słonko świeci więc napewno jest lepiej A o tych -25 słyszałam, ale też nie dosłyszałam gdzie ![]() Dzisiaj przychodzi do Nas szwagier z żoną i synkiem i ciuszkami, które zdecydowali się Nam pożyczyć (najlepsze jest to, że wiemy to od teściowej - ciekawe czy Oni sami do Nas wcześniej zadzwonią czy chcą Nam niespodziankę zrobić )No ale wkońcu zdecydowali się coś pożyczyć A ja dziś biorę się za przelewy moich perełek z all ![]() Co z Abz i jej testem???? A poza tym jeszcze dziś muszę: - skończyć obiad - zrobić zakupy - zrobić sałatkę dla gości - pouczyć się na poniedziałkowy egzamin Jestem ciekawa ile z moich zamiarów wyjdzie.....
|
|
|
|
|
#540 |
|
Zakorzenienie
|
Kakusia nie czytałam dawno wątku oczekujących, aż tak się porobiło? A teściowa nie ładnie się zachowuje....
Nie przejmuj się, babol głupi jakiś.Ja zaraz jadę z kotem do weterynarza i z mamą na zakupy. Potem w planach nauka...
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:11.

) ale idę chyba pouczyć się na poniedziałkowy egzamin 

A nie przemęczasz się trochę z tym sprzątaniem?