WYPADAJ¡CE W£OSY - czê¶æ III - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Uroda > Pielêgnacja w³osów i fryzury > Pielêgnacja w³osów

Notka

Pielêgnacja w³osów W tym miejscu rozmawiamy o pielêgnacji w³osów. Je¶li twoje w³osy s± suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawê sytuacji. Do³±cz do nas.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2010-01-21, 16:02   #301
ewakuacja
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 444
Dot.: WYPADAJ¡CE W£OSY - czê¶æ III

W koncu zrobilam badania krwi. I tak.. Wszystko w normie cala morfologia. TSH i FT4 rowniez.. Jedynie mam zawyzone zelazo. Ale nie wiem czy to ma zwiazek z wlosami.

Bylam u dermatogola. Polecila mi jedynie wizyte u jakiejs spec. od wloso, ktora zrobi mi badanie wlosa. Ale jak czytalam o niej to mi sie odechciewa. Ponoc nic nie wie i sie wydziera , jest niemila. NIe pamietam jak ma na nazwisko. Nie wazne. Dermatolog polecila mi Neoptide. I nie wiem..

Znacie to?

I co dalej z moimi badaniami jak wyniki krwi dobre? :/
Stary 2010-01-21, 17:33   #302
mariette88
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 124

Zakupi³am dzi¶ Kerium la roche-posay. Kosztuje maj±tek, ale jak widzê mnóstwo wypadaj±cych w³osów, to chyba warto spróbowaæ.
Mam tylko nadziejê, ¿e bêdzie jaki¶ efekt. Mam problemy hormonalne, a ich ustabilizowanie zajmie pewnie jeszcze kilka miesiêcy. Aj tam
mariette88 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2010-01-21, 19:32   #303
Malczi
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 192

My¶licie ze stosowanie soku pokrzywowego jako wcierki w skore g³owy to dobry czy zly pomys³??

---------- Dopisano o 20:32 ---------- Poprzedni post napisano o 20:30 ----------

Zawsze uzywalam sebordinun ale nasta³y ciê¿kie czasy i nie staæ mnie na takie luksusy

Odchudzmy ! Odchudzamy!

63-62-61-60-59-58-57-56-55-54
Malczi jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2010-01-21, 20:27   #304
bajeczka000
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 737

Wyniki krwi w porz±dku. Dermatolog powiedzia³a, ¿e u studentów je¿eli wypadaj± w³osy to na bank stres skoro wyniki s± ok. Wiedzia³am, ¿e wyjdê z kwitkiem Dosta³am jakie¶ 2 p³yny robione w aptece - jeden z mentolem () a drugi z hydrocortisonem () i mam nimi tylko dotykaæ skóry g³owy nie wcieraæ. Nakaza³a mi braæ Centrum ( stwierdzi³a, ¿e te wszystkie preparaty na w³osy typu skrzyp nie dzia³aj±) - ale nie wydam 40 z³ na witaminki. Biorê cynk, onozis, zamierzam kupiæ szampon Pharmaceris i czekam.
Dziewczyny spotka³y¶cie siê z takimi p³ynami?

Cytat:
Napisane przez marrellic
Je¿eli Wiza¿ jest bezradny, to nic tylko skakaæ z mostu

Edytowane przez bajeczka000
Czas edycji: 2010-01-22 o 15:37
bajeczka000 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2010-01-22, 07:44   #305
anulinka2009
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 623
GG do anulinka2009

Cytat:
Napisane przez Bejjka Poka¿ wiadomo¶æ
anulinko, jak ja Tobie zazdroszczê oczywi¶cie, nie choroby, ale tego, ¿e ju¿ zdiagnozowali u Ciebie problem i widzisz ju¿ efekty leczenia.....
odebralam resztê wyników i wszystko mam w normie, poza ¿elazem.....
Teraz jest ju¿ dobrze, ale jeszcze 2 miesi±ce temu prze¿ywa³am prawdziwy horror przy ka¿dym myciu w³osów, gdy wyci±ga³am wrêcz ca³e pasma, a liczba wypadaj±cych dziennie w³osów liczona by³a na setki a nie sztuki.
Od maja zesz³ego roku ( tak na oko ) straci³am minimum 1/3 w³osów.
Teraz pora na odrastanie. Dosta³am ampu³ki ( nowe ) z radicala i mam zamiar zrobiæ sobie kuracjê.
¯yczê Wam dziewczyny szybkiej i poprawnej diagnozy. Niech w³os bêdzie z nami
anulinka2009 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2010-01-22, 08:36   #306
Bejjka
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 444

ja zrobiê*jeszcze jedno podej¶cie do gina/endokrynologa i ewentualnie dermatologa.....jak oni nic nie pomog± to ju¿ siê poddaje
oczywi¶cie wyrównam sobie poziom ten ¿elaza
Bejjka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2010-01-22, 11:03   #307
olunia969
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 46
pomoc nietypowe wypadanie wlosow

Hey,
mam ogromny problem nie wiem co mam z tym zrobic i gdzie sie z nim udac.
otó¿ to od oko³o 1,5 mieisaca zauwazylam zwiekszone wypadanie wlosow.
na poczatku myslalam ze to przez tabletki anty ktore biore okolo roku. ale to jednak nie to . po dokladnym sprawdzeniu wzystkich kosmetykow zauwazylam ze jeden ktorego czasami uzywalam jest przeterminowany, to chyba przez niego cale zamieszanie. lykam witaminki, skrzyp czasami uzyje olejku rycynowego do tego maseczka z jajka, szampon przeciw wypadaniu wlosow i odzywka odbudowuj±ca raz uzylam plukanki z octem jablkowym. nie zauwazylam wiekszych zmian... jestem zropaczona i przerazona.
Pomocy
olunia969 jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2010-01-22, 11:10   #308
kawis1
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 17

A ja sie dzis pop³aka³am wlosow nie wiem z 200 mi wypadlo a ja mam je bardzo rzadkie delikatne Szok nie bralam witamin i od razu Chyba to kupie
OLIMP Chela-Ferr Bio-Complex (¿elazo) i potas
U mnie zrodlo wypadania lezy od wewnatrz na 100%
kawis1 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2010-01-22, 12:34   #309
ewakuacja
Zadomowienie

Cytat:
ja zrobiê*jeszcze jedno podej¶cie do gina/endokrynologa i ewentualnie dermatologa.....jak oni nic nie pomog± to ju¿ siê poddaje
oczywi¶cie wyrównam sobie poziom ten ¿elaza

A jaki ma zwiazek zelaza? Bo ja mam nadwyzke juz od okolo roku..
Stary 2010-01-22, 13:04   #310
eyee
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 571

Bejjka ostatnio robi³a¶ badanie hormonów, mo¿esz napisaæ w jakim dniu cyklu?

od 1.01.2010 *7 min but blasting *50 przysiadów

od 13.01.2010
-zero chipsów, pizzy, kie³basy, cukru, s³odyczy, ciast
od 01.12.2009
-adenozyna, saw palmetto, tran, witaminy,
od 12.01.2010 kwasy
eyee jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2010-01-22, 13:46   #311
kiitty
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 456

Dziewczyny mam takie pytanie odno¶nie suplementów. Który bêdzie najlepszy na w³osy i sprawi, ¿e bêd± mniej wypadac? Silica, Belissa, Skrzypowita, a mo¿e co¶ innego? Ja ³ykam od ok 2 miesiêcy Silice i Capivit A+E, ale efektów nie widaæ Proszê poleæcie mi jaki¶ suplement diety, który naprawdê pomaga, bo straaasznie wypadaj± mi w³osy...
kiitty jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-22, 13:56   #312
Bejjka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewakuacja Poka¿ wiadomo¶æ
A jaki ma zwiazek zelaza? Bo ja mam nadwyzke juz od okolo roku..
mam 40 /norma 60-150

Cytat:
Napisane przez eyee Poka¿ wiadomo¶æ
Bejjka ostatnio robi³a¶ badanie hormonów, mo¿esz napisaæ w jakim dniu cyklu?
mia³am zrobiæ, ale ostatecznie nie zrobi³am babka z labolatorium odradzi³a mi badanie hormonów na "w³asn± rêkê", bo mog³abym straciæ sporo kasy zbada³am tylko prolaktynê, bo mo¿na badaæ j± w ka¿dym dniu cyklu. mam w normie po weekendzie poszukam jakiego¶*gina/endokrynologa i dowiem siê wszystkiego no i mam nadziejê, ¿e przypisz mi jakie¶ ¿elazo czy có¶
Stary 2010-01-22, 15:08   #313
jyyli
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 10 048
GG do jyyli

Cytat:
Napisane przez kiitty Poka¿ wiadomo¶æ
Dziewczyny mam takie pytanie odno¶nie suplementów. Który bêdzie najlepszy na w³osy i sprawi, ¿e bêd± mniej wypadac? Silica, Belissa, Skrzypowita, a mo¿e co¶ innego? Ja ³ykam od ok 2 miesiêcy Silice i Capivit A+E, ale efektów nie widaæ Proszê poleæcie mi jaki¶ suplement diety, który naprawdê pomaga, bo straaasznie wypadaj± mi w³osy...
Mnie najbardziej pomóg³ Vitapil. I ¿eby nie by³o, nie robiê mu reklamy U mojej mamy zahamowa³ wypadanie, u mnie zmniejszy³ wyra¼nie. Nawet po farbowaniu ostatnim nie wypada³y mocniej. Skrzypowita u mnie nie zadzia³a³a. Ale to te¿ zale¿y kto czego potrzebuje.

http://www.uniteddogs.com/stopkillingdogs/
jyyli jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2010-01-22, 15:42   #314
bajeczka000
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 737

Cytat:
Napisane przez kiitty Poka¿ wiadomo¶æ
Ja s³ysza³am opiniê lekarza dermatologa o Capivicie, ¿e to to samo co wykopaæ trochê ziemi z trawnika i to otabletkowaæ. Natomiast, moja pani dermatolog twierdzi, ¿e ¿aden z tych suplementów nie dzia³a, ¿e to zwyk³e placebo. Ja na w³asn± rêkê ³ykam Onozis - ale za krótko, by mówiæ o efektach.
Ja ponawiam swoje pytanie czy kto¶ siê spotka³ z takimi p³ynami do dotykania skóry g³owy. I zastanawiam siê czy op³aca siê inwestowaæ w szampon Pharmaceris wzmacniaj±cy w³osy.

Cytat:
Napisane przez marrellic
Je¿eli Wiza¿ jest bezradny, to nic tylko skakaæ z mostu

bajeczka000 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2010-01-22, 15:47   #315
Bejjka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bajeczka000 Poka¿ wiadomo¶æ
I zastanawiam siê czy op³aca siê inwestowaæ w szampon Pharmaceris wzmacniaj±cy w³osy.
op³aca zu¿y³am dwie butelki i a pewno do niego wrocê

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-01-22, 15:56   #316
ewakuacja
Zadomowienie

Cytat:
op³aca zu¿y³am dwie butelki i a pewno do niego wrocê

Tzn jakie byly efekty?

Mi dermatologtez go polecala. I neoptide.
Stary 2010-01-22, 16:02   #317
Bejjka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewakuacja Poka¿ wiadomo¶æ
Tzn jakie byly efekty?

Mi dermatologtez go polecala. I neoptide.
je¶li chodzi o zmniejszenie wypadania to nie zauwa¿y³am jaki¶ spektakularnych efektów, ale jest naprawdê komfortowy w u¿yciu wystarczy kapka, bo obficie siê pieni, dobrze oczyszcza, nie pl±cze w³osów. Po umyciu w³osy s± b³yszcz±ce i puszyste
Stary 2010-01-22, 16:29   #318
ewakuacja
Zadomowienie

Ja to raczej szukam czegos co sprawi ze odrosna mi wlosy. MIalam kiedys mega geste, ale wypadaly mi. Teraz jakos nie widze by mi wypadaly, ale pamietam okres pare lat temu jak mi wypadaly bardzo mocno. Bylam mlodsza i sie specjalnie tym nie przejmowalam. NIe wiedzialam ze zostane z tyloma wlosami ile mam teraz...
Stary 2010-01-22, 20:31   #319
babicha
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 13

Bejjka...przecie¿ ju¿ dawno temu napisa³am, ¿e brak ¿elaza mo¿e zrobiæ spustoszenie na g³owie ;p
Stosowa³am przeró¿na "cuda", które mia³y zahamowaæ wypadanie i ...nic! Nic, bo powodem wypadania by³ u mnie brak ¿elaza. Wynik wynosi³ 42, gdzie pocz±tek normy to 60. Moja dermatolog powiedzia³a, ¿e te wszytkie wcierki to wyrzucone pieni±dze, bo je¶li powodem jest brak ¿elaza to nic nie pomo¿e oprócz jego uzupe³nienia. Poleci³a mi prenatal classic (witaminy dla ciê¿arnej), bo z niego (wg jej do¶wiadczenia) najlepiej siê on wch³ania.
Minê³o jakie¶ 1,5 m-ca ³ykania i..... w³osy w koñcu pozostaj± na g³owie. W sumie przesta³y mi wypadaæ po ok. 2 tyg. aplikowania sobie witaminek. Potem pofarbowa³am w³osy i zwiêkszy³o siê wypadanie, ale tyle co kot nap³aka³ (w porównianiu ze stanem przed kuracj± ).
No có¿... ja jestem zadowolona. Spróbujcie
babicha jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-22, 20:49   #320
Bejjka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez babicha Poka¿ wiadomo¶æ
Bejjka...przecie¿ ju¿ dawno temu napisa³am, ¿e brak ¿elaza mo¿e zrobiæ spustoszenie na g³owie ;p Moja dermatolog powiedzia³a, ¿e te wszytkie wcierki to wyrzucone pieni±dze, bo je¶li powodem jest brak ¿elaza to nic nie pomo¿e oprócz jego uzupe³nienia. Poleci³a mi prenatal classic (witaminy dla ciê¿arnej), bo z niego (wg jej do¶wiadczenia) najlepiej siê on wch³ania.
No có¿... ja jestem zadowolona. Spróbujcie
a ile wcze¶niej Ci wypada³o wlosów ?
nie, no na pewno uzupe³nie niebobór ¿elaza
Stary 2010-01-22, 21:01   #321
babicha
Przyczajenie

Bardzo du¿o mi wypada³o. My¶la³am, ¿e ³ysa zostanê, bo w przeci±gu roku tak przerzed³y mi w³osy, ¿e znajomi mówili mi, ¿e mam prze¶wity wiêc musia³am ¶ci±æ w³osy.
Teraz jest ok.
Uwa¿aj na preparaty, bo ja ³yka³am ró¿ne np. ascofer - nic nie dawa³y, bo ¿elazo z nich siê s³abo wch³ana (hela ¿elazo - czy jak to siê tam zwie - te¿). Dopiero ten prenatal mi pomóg³.
Jak poch³onê ca³e opakowanie (100 tabl.), odczekam jakie¶ 2 m-ce i powtórzê badania, bo ten brak ¿elaza trzeba g³êbiej sprawdziæ czy to taki okresowy, czy te¿ mój organizm s³abo go wch³ania - a tego powody, podobno bywaj± ró¿ne i niekiedy nieciekawe.
Stary 2010-01-22, 21:37   #322
eyee
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 571

Cytat:
mam 40 /norma 60-150

mia³am zrobiæ, ale ostatecznie nie zrobi³am babka z labolatorium odradzi³a mi badanie hormonów na "w³asn± rêkê", bo mog³abym straciæ sporo kasy zbada³am tylko prolaktynê, bo mo¿na badaæ j± w ka¿dym dniu cyklu. mam w normie po weekendzie poszukam jakiego¶*gina/endokrynologa i dowiem siê wszystkiego no i mam nadziejê, ¿e przypisz mi jakie¶ ¿elazo czy có¶
dobrze czekam na wiesci

od 1.01.2010 *7 min but blasting *50 przysiadów

od 13.01.2010
-zero chipsów, pizzy, kie³basy, cukru, s³odyczy, ciast
od 01.12.2009
-adenozyna, saw palmetto, tran, witaminy,
od 12.01.2010 kwasy
eyee jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2010-01-23, 08:39   #323
aniaa89bp
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 17

Cytat:
Bardzo du¿o mi wypada³o. My¶la³am, ¿e ³ysa zostanê, bo w przeci±gu roku tak przerzed³y mi w³osy, ¿e znajomi mówili mi, ¿e mam prze¶wity wiêc musia³am ¶ci±æ w³osy.
Teraz jest ok.
Uwa¿aj na preparaty, bo ja ³yka³am ró¿ne np. ascofer - nic nie dawa³y, bo ¿elazo z nich siê s³abo wch³ana (hela ¿elazo - czy jak to siê tam zwie - te¿). Dopiero ten prenatal mi pomóg³.
Jak poch³onê ca³e opakowanie (100 tabl.), odczekam jakie¶ 2 m-ce i powtórzê badania, bo ten brak ¿elaza trzeba g³êbiej sprawdziæ czy to taki okresowy, czy te¿ mój organizm s³abo go wch³ania - a tego powody, podobno bywaj± ró¿ne i niekiedy nieciekawe.

babicha - A jakie mog± byæ tego powody?
aniaa89bp jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2010-01-23, 08:44   #324
Bejjka
Zakorzenienie

Cytat:
brak ¿elaza trzeba g³êbiej sprawdziæ czy to taki okresowy, czy te¿ mój organizm s³abo go wch³ania - a tego powody, podobno bywaj± ró¿ne i niekiedy nieciekawe.
no w³a¶nie, obawiam siê, ¿e mogê mieæ problemy z wchlanianiem ¿elaza, bo ju¿ w dzieciñstwie czêsto mi go brakowa³o i lekarze przepisywali mi suplementacje dlatego dbam o dietê no i suplementuje siê*dodatkowo ¿elazem (27mg dziennie-biofer) i bardzo zaskoczy³am siê, ¿e mam je takie s³abiutkie
Stary 2010-01-23, 12:49   #325
aga24zuzia
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 971

mysle ze przy braku zelaza najlepiej uzupe³niac je naturalnymi produktami tj mieso,zielone warzywa ,buraki czerwone
ja uwielbiam mieso jem codziennie w sumie tylko na obiad bo wedlin nietoleruje.buraczki czerwone tez mega czesto i poziom ¿elaza mam przy górnej granicy normy
pomó¿ mi.
aga24zuzia jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2010-01-23, 18:23   #326
tompoz5
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 8

Witam.
Jestem facetem. Mam 30 lat. Ojciec ani dziadkowie nie mieli problemu z wypadaj±cymi w³osami.
W³osy wypadaj± mi oko³o 1,5 roku. Nie odrastaj± niestety.
Mam pytanie czy je¶li zrobiê sobie badanie testosteronu DHT i wynik bêdzie w normie, a nie podwy¿szony, czy to bêdzie oznacza³o, ¿e nie mam androgenowego wypadania w³osów?
TSH mam w normie. Co jeszcze moge zrobiæ?
DHEA, FT3, FT4, Prolaktyna, Kortyzol.
Proszê o odpowied¼.
tompoz5 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2010-01-23, 20:41   #327
kotka20093
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 941

jak jeste¶ facetem to kup sobie loxion bez recepty w aptece i wcieraj codziennie w skóre g³owy, dodatkowo mo¿esz zazywaæ vitapil.
kotka20093 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2010-01-23, 20:42   #328
babicha
Przyczajenie

Aniaa nie wiem jakie s± potem problemy ze s³abym lub brakiem wch³aniania ¿elaza i chyba nie chcê wiedzieæ, bo mam nadziejê, ¿e mnie to nie dotyczy i jest to tylko okresowe. W ka¿dym razie znajoma pracuj±ca w s³u¿bie zdrowia powiedzia³a, ¿e mo¿e byæ "nieciekawie". Na razie nie doszukujê siê problemów
Bejjka ascofer to ¿adne ¿elazo - prawie niewch³anialne. Wybierz co¶ innego, bo ja równie¿ ³yka³am ascofer i nie by³o ¿adnego efektu. Przynajmniej u mnie nie by³o efektu i jak wynika z Twoich badañ - u Ciebie równie¿.
Stary 2010-01-23, 23:13   #329
ewakuacja
Zadomowienie

To ciekawe dlaczego mi wypadaly. TSH i FT4 mam w normie, zelaza za duzo.. Jakies diagnozy?
Stary 2010-01-23, 23:28   #330
kotka20093
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 941

zakaz handlu
2 pkt karne

Edytowane przez zlosliwiec
Czas edycji: 2010-01-24 o 08:42
kotka20093 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Pielêgnacja w³osów

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:29.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.