|
|
#61 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wasze sposoby na bycie eko?
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#63 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#64 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() no cóż, jeśli muszę stać nieraz po 20 minut na przystanku przy takich temperaturach jak obecnie, to naprawdę - byłoby to wybawieniem
|
|
|
#65 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#66 | |
|
Zakorzenienie
|
to co mi przychodzi do głowy, ale jest w mojej rodzinie od kilku lat:
- zdecydowana, skrupulatna segregacja śmieci - energooszczędne żarówki - nie używamy plastikowych toreb - pilnuję, aby na noc nie świeciło się czerwone światełko w sprzęcie elektroniczym to wszystko ![]() ---------- Dopisano o 09:40 ---------- Poprzedni post napisano o 09:36 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#67 |
|
Rozeznanie
|
Moje "eko" :
- żadnych żarówek "energooszczędnych" nie stosuję i nie mam zamiaru stosować , Unia niech się wypcha ze swoimi pseudo-ekologicznymi farmazonami - najchętniej grzeję w domu paląc drewnem w kominku ( kupuję u leśniczego w okolicy , więc bardziej "ekologicznie" się nie da no i tego ciepła nie da rady podrobić żaden grzejnik , i zapach przyjemny ) - piorę często , "pluskam" się w wodzie bardzo chętnie - kupując produkty spożywcze najbardziej mnie interesuje skład ( staram się nie brać żadnych "ulepszonych" jakimiś konserwantami , aromatami chemicznymi , słodzikami itp ) - przemieszczając się po okolicy często korzystam z komunikacji miejskiej ( pewnie dlatego , że mam ją "pod nosem " a wszędzie występują jakieś problemy z miejscami do parkowania) lub jeśli pogoda sprzyja , to siadam na rower ( bo lubię , obawiam się ) - segregacja śmieci przychodzi mi automatycznie , liczy się ? I kompost robię , nawet niezły ![]() Jak mi się przypomną jeszcze jakieś objawy mojego "eko" to dopiszę . |
|
|
|
|
#68 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#69 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#70 |
|
po prostu Em :)
|
|
|
|
#71 |
|
Zadomowienie
|
-jestem wege od kilku lat
-dokąd dam radę to chodzę pieszo -prowadzę własny ogródek(coś trzeba zrobić z tym żeby mi przestali wykradać warzywa) -staram się robić własne kosmetyki i jak kupować to tylko te nie testowane na zwierzętach -jedzenie dla zwierząt staram się robić sama(wolą moje jedzenie niż karmy dobrych firm) -wyłączam sprzęt na noc -staram się oszczędzać wodę i prąd -nie zaśmiecam lasów jeżeli to się liczy -jajka i nabiał jem 'swojskie', mam pewność, że zwierzęta hodowane ekologicznie Najchętniej to bym żyła sobie na dziko w lesie, w świętym spokoju i z daleka od ludzi Byle mieć jakąś norę, owoców dużo i mojego konia.
|
|
|
|
|
#72 |
|
Zakorzenienie
|
no w sumie, jajka też jemy 'swojskie' (babcia podsyła, ma kurki
), owoce też swoje, zbierane wokół domu - jabłka, czereśnie, śliwki, poziomki, kiedyś truskawki ;] ale marne zbiory były i ślimaki podjadały ;p mleka nie piję, chleb polski jest b.dobry ;], a mięso też z porządnych masarni, a nie płukane w ludwiku, z hipermarketu (niestety, nie zrezygnuję z mięsa ;]).
|
|
#73 |
|
Zakorzenienie
|
Swojskie jaja są eko? Ja też je jem, dlatego że są smaczniejsze :p 'domowych' owoców nie jadam bo są strasznie kwaśne i zanim je pozbieram to mnie ślimaki zjedzą (fufufufufu)
Kaszankę i kiełbachę też swojską jadam (tylko! ) Toż moja babcia eko jest
|
|
|
#74 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czereśnie i śliwki mam słoodkie a reszta kwaśnych w sam raz na placki
|
|
|
#75 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Tez jadamy swojskie jajca, jaki biszkopt z nich żółciutki wychodzi ![]() Wokół domu tez mamy drzewa owocowe, jabłka straszne miernoty i paskudne w smaku, ale za to wiśnie Do przetworów idealne
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#76 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() u mnie też takie, chociaż zdarzają się perełki
|
|
|
#77 |
|
Zadomowienie
|
Nie wiem co mój dziadek z tymi jabłoniami zrobił, ale jabłka są przepyszne. Zwłaszcza te 'zimówki'. Wyglądają na twarde i kwaśne, a są twardawe ale w sam raz(nie za słodkie i nie za kwaśne). Nienawidzę śliwek, a te swojskie mogę jeść tonami.
Dobry eko sposób na odstraszanie komarów to kocimiętka Odstrasza komary i przyciąga koty, które w eko sposób zabijają myszy
|
|
|
|
|
#78 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Edytowane przez lilypad Czas edycji: 2010-01-24 o 14:06 |
|
|
|
|
|
#79 |
|
Rozeznanie
|
Ano , biedne , notorycznie się do nich przykuwają jacyś ekolodzy . Jak to człowiek musi uważać , co do pieca wsadza .
![]() A właśnie , lubię sadzić rośliny , czy to też jest bycie eko ? ( Bo w sumie , to one ten dwutlenek węgla , co go zabiora za dnia , nocą oddadzą ). I choinkę bożonarodzeniową mam co roku żywą ( trzebię drzewostan czy daję zarobić lokalnym małym firemkom rodzinnym , wspierając lokalną ekonomię , ktoś wie ? ) - nie pryskam drzewek owocowych ( tzn. pryskam , jak lenia pokonam , takim własnym pokrzywowym maceratem , bo mszyce niektóre ludy jadają co prawda zamiast miodku , ale ja raczej wolę je tępić ) - wspieram rybołóstwo ( o ich ekologiczność to sobie dba chyba urzędnicza machina ![]() - skoro widzę , że jakieś buty ( tudzież płaszczyk ), które by mi się zdały , są skórzane , to je kupuję , grunt pod "eko" , to współgranie z naturą , prawda ? - zdarza się , że niekiedy pozwalam robakom zjeść jakieś owocka , co to już nie dało rady ich przerobić - ptaki dokarmiam zimą ( bo miło na nie popatrzeć ) - wege nie jestem i nie będę , bo mój organizm domaga się mięsa i przetworów odzwierzęcych , ale to też przecież zgodne jest z naturą człowieka , więc znów jestem "eko" Edytowane przez eloi Czas edycji: 2010-01-25 o 12:45 Powód: zmiana sformułowania log. |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#80 |
|
Zadomowienie
|
Eloi, piszesz poważnie czy tylko sobie żartujesz, bo już nie wiem jak mam traktować Twoje posty?
|
|
|
|
|
#81 |
|
Zakorzenienie
|
A ja mam sztuczną choinkę bo mi się igły sypały i szału dostawałam ;p
|
|
|
#82 |
|
|
Ale zapach wynagradza wszystkie igły do posprzątania.
|
|
|
#83 |
|
Zakorzenienie
|
Czyli jakich, papierowych?
W jaki to niby sposob jest ekologiczne? To zachwianie podstawowego mechanizmu kazdego ekosystemu, ze jedni jedza drugich. Normalnie jak ekolodzy, co biedne norki wypuszczaja z futrzanych farm - ze to zmora dla lokalnego ekosystemu, to juz ich nie obchodzi. Taka to ekologia jak z koziej pupy trabka
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#84 |
|
|
|
|
|
#85 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do wizażanki "anty-eko" uważam, że twoje zachowanie jest głupie i niedojrzałe. Że jesteś totalnie pozbawiona świadomości. I tu nie chodzi o ekologię tylko o nadprogramowe zużywanie czegos tylko i wylącznie z lenistwa. Chcesz tak robic - rób. Jednak mam nadzieje, że niebawem nie bedzie mozna sie tak chwalic tego typu zachowaniam nie będąc napiętnowanym - bo jednak zuzywasz jakieś wspólne zasoby, które niestety nie są fikcyjne. No i ta czysta woda ogólnie nie produkuje się w kranie, ale to wiesz, prawda? Osobiście postrzegam planetę, państwo, miasto i moją dzielnicę jako mój własny dom i tak jak staram się nie szastac kasą i nie zuzywac masy energii żeby nie placic gigntycznych rachunków, tak uważam, że mi ręka nie zwiędnie jak wywalę papier do kosza, wezme z domu siatke czy oddam zuzyte baterie do specjalnbego skupu, teraz w kazdym markecie w sumie. To jest kultura osobista a nie ekologia. Dbac o swoje otoczenie. W tym trawa przed moim blokiem (nie wyprowadze na nią pieska, chodnik, którym idę na przystanek - nie wypluję na niego gumy). Skąd się biorą tacy ludzie? To hakby sobie walnac kupe na środku dywanu w duzym pokoju! Przeciez to twoja okolica! Niczyja inna. I nikt za ciebie nie zadba, zeby było ładnie i sympatycznie wokoło.
|
|
|
#86 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#87 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#88 | |
|
Zakorzenienie
|
Ja zawsze wyłączałam telewizor i głośniki na noc tylko i wyłącznie dlatego, że jak dostawałam smsa to było to takie "tu turu turu turu" wkurzajace ;p
|
|
|
|
#89 |
|
Wtajemniczenie
|
A, to w kościele często słychać. Raz za razem
|
|
|
|
|
#90 |
|
Zakorzenienie
|
___ Mi tam lampeczki po nocach migają ;p
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:35.

Ponadto moja tradycyjna żarówka firmy Osram nie była wymieniana od ponad 2 lat