Wasze sposoby na bycie eko? - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-01-24, 00:21   #61
WhiteCherry
Zakorzenienie

Dot.: Wasze sposoby na bycie eko?

Cytat:
Napisane przez myszka197 Pokaż wiadomość
-kąpię się "przepływowo" - pełna wanna plus otwary kran z ciepłą wodą + brak korka - można siedzieć godzinę w cieplutkiej i czyściutkiej wodzie
w takim celu wynaleziono prysznice ;]

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość

A jeśli chcemy być tacy ekologiczni to przesiądźcie się na rower lub to autobusu czy tramwaju,a nie rodzina 2 osobowa i każdy pojedyńczo samochodem do pracy jedzie...i korków byłoby mniej i autobusy by szybciej jeździły,a nie stały,a ile pieniędzy by w portfelu zostało
no cóż, w takim razie jestem eko, bo codziennie na uczelnię jeżdżę autobusami
Stary 2010-01-24, 00:28   #62
rapifen
Zakorzenienie

myszka197 gratuluję odwagi że przyznałaś się do tego publicznie :p

rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-24, 00:31   #63
lilypad
BAN stały

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
no cóż, w takim razie jestem eko, bo codziennie na uczelnię jeżdżę autobusami
Ja też jeździłam autobusem, chociaż czasami wiele bym dała za własne, cieplutkie autko...
lilypad jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-24, 09:05   #64
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lilypad Pokaż wiadomość
Ja też jeździłam autobusem, chociaż czasami wiele bym dała za własne, cieplutkie autko...
A ileż ja bym dała za możliwośc jeżdżenia na uczelnię autem ..
no cóż, jeśli muszę stać nieraz po 20 minut na przystanku przy takich temperaturach jak obecnie, to naprawdę - byłoby to wybawieniem
Stary 2010-01-24, 09:21   #65
Hvid
Zakorzenienie

Cytat:
A jeśli chcemy być tacy ekologiczni to przesiądźcie się na rower lub to autobusu czy tramwaju,a nie rodzina 2 osobowa i każdy pojedyńczo samochodem do pracy jedzie...i korków byłoby mniej i autobusy by szybciej jeździły,a nie stały,a ile pieniędzy by w portfelu zostało
Co do roweru to owszem, jak zrobia sciezki rowerowe. Miedzy przechodniami po chodniku lub bezposrednio na ulicy srednio sie jezdzi.
Hvid jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-24, 09:40   #66
Ata77
Zakorzenienie

to co mi przychodzi do głowy, ale jest w mojej rodzinie od kilku lat:
- zdecydowana, skrupulatna segregacja śmieci
- energooszczędne żarówki
- nie używamy plastikowych toreb
- pilnuję, aby na noc nie świeciło się czerwone światełko w sprzęcie elektroniczym

to wszystko

---------- Dopisano o 09:40 ---------- Poprzedni post napisano o 09:36 ----------

Cytat:
Napisane przez myszka197 Pokaż wiadomość
kąpię się "przepływowo" - pełna wanna plus otwary kran z ciepłą wodą + brak korka - można siedzieć godzinę w cieplutkiej i czyściutkiej wodzie
dramat, dramat, dramat

Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-24, 09:53   #67
eloi
Rozeznanie

Moje "eko" :
- żadnych żarówek "energooszczędnych" nie stosuję i nie mam zamiaru stosować , Unia niech się wypcha ze swoimi pseudo-ekologicznymi farmazonami
- najchętniej grzeję w domu paląc drewnem w kominku ( kupuję u leśniczego w okolicy , więc bardziej "ekologicznie" się nie da no i tego ciepła nie da rady podrobić żaden grzejnik , i zapach przyjemny )
- piorę często , "pluskam" się w wodzie bardzo chętnie
- kupując produkty spożywcze najbardziej mnie interesuje skład ( staram się nie brać żadnych "ulepszonych" jakimiś konserwantami , aromatami chemicznymi , słodzikami itp )
- przemieszczając się po okolicy często korzystam z komunikacji miejskiej ( pewnie dlatego , że mam ją "pod nosem " a wszędzie występują jakieś problemy z miejscami do parkowania) lub jeśli pogoda sprzyja , to siadam na rower ( bo lubię , obawiam się )
- segregacja śmieci przychodzi mi automatycznie , liczy się ? I kompost robię , nawet niezły
Jak mi się przypomną jeszcze jakieś objawy mojego "eko" to dopiszę .
eloi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-01-24, 10:29   #68
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eloi Pokaż wiadomość
- najchętniej grzeję w domu paląc drewnem w kominku ( kupuję u leśniczego w okolicy , więc bardziej "ekologicznie" się nie da no i tego ciepła nie da rady podrobić żaden grzejnik , i zapach przyjemny )
biedne drzewa
Stary 2010-01-24, 10:49   #69
lilypad
BAN stały

Cytat:
biedne drzewa
Jedni sadzą nowe, inni starymi palą w piecu...
Stary 2010-01-24, 11:44   #70
emememsik
po prostu Em :)

Cytat:
Napisane przez Ata77 Pokaż wiadomość
dramat, dramat, dramat
Nie dramat, tylko czyjeś święte prawo.
Stary 2010-01-24, 12:36   #71
andere
Zadomowienie

-jestem wege od kilku lat
-dokąd dam radę to chodzę pieszo
-prowadzę własny ogródek(coś trzeba zrobić z tym żeby mi przestali wykradać warzywa)
-staram się robić własne kosmetyki i jak kupować to tylko te nie testowane na zwierzętach
-jedzenie dla zwierząt staram się robić sama(wolą moje jedzenie niż karmy dobrych firm)
-wyłączam sprzęt na noc
-staram się oszczędzać wodę i prąd
-nie zaśmiecam lasów jeżeli to się liczy
-jajka i nabiał jem 'swojskie', mam pewność, że zwierzęta hodowane ekologicznie
Najchętniej to bym żyła sobie na dziko w lesie, w świętym spokoju i z daleka od ludzi Byle mieć jakąś norę, owoców dużo i mojego konia.

Maleńka
andere jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-24, 12:42   #72
WhiteCherry
Zakorzenienie

no w sumie, jajka też jemy 'swojskie' (babcia podsyła, ma kurki ), owoce też swoje, zbierane wokół domu - jabłka, czereśnie, śliwki, poziomki, kiedyś truskawki ;] ale marne zbiory były i ślimaki podjadały ;p
mleka nie piję, chleb polski jest b.dobry ;], a mięso też z porządnych masarni, a nie płukane w ludwiku, z hipermarketu (niestety, nie zrezygnuję z mięsa ;]).
Stary 2010-01-24, 12:45   #73
rapifen
Zakorzenienie

Swojskie jaja są eko? Ja też je jem, dlatego że są smaczniejsze :p 'domowych' owoców nie jadam bo są strasznie kwaśne i zanim je pozbieram to mnie ślimaki zjedzą (fufufufufu)
Kaszankę i kiełbachę też swojską jadam (tylko! )
Toż moja babcia eko jest

Stary 2010-01-24, 12:49   #74
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rapifen Pokaż wiadomość
Swojskie jaja są eko? Ja też je jem, dlatego że są smaczniejsze :p 'domowych' owoców nie jadam bo są strasznie kwaśne i zanim je pozbieram to mnie ślimaki zjedzą (fufufufufu)
Toż moja babcia eko jest
co swojskie to dobre i zdrowe
czereśnie i śliwki mam słoodkie
a reszta kwaśnych w sam raz na placki
Stary 2010-01-24, 12:53   #75
lilypad
BAN stały

Cytat:
Napisane przez rapifen Pokaż wiadomość
Toż moja babcia eko jest
Nie wiem, czy eko ale na pewno są smaczniejsze Tez jadamy swojskie jajca, jaki biszkopt z nich żółciutki wychodzi

Wokół domu tez mamy drzewa owocowe, jabłka straszne miernoty i paskudne w smaku, ale za to wiśnie Do przetworów idealne

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-01-24, 12:58   #76
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lilypad Pokaż wiadomość
Wokół domu tez mamy drzewa owocowe, jabłka straszne miernoty i paskudne w smaku,
bo jak się nie pryska, to takie niedołęgi !
u mnie też takie, chociaż zdarzają się perełki
Stary 2010-01-24, 13:42   #77
andere
Zadomowienie

Nie wiem co mój dziadek z tymi jabłoniami zrobił, ale jabłka są przepyszne. Zwłaszcza te 'zimówki'. Wyglądają na twarde i kwaśne, a są twardawe ale w sam raz(nie za słodkie i nie za kwaśne). Nienawidzę śliwek, a te swojskie mogę jeść tonami.
Dobry eko sposób na odstraszanie komarów to kocimiętka Odstrasza komary i przyciąga koty, które w eko sposób zabijają myszy

Maleńka
Stary 2010-01-24, 13:59   #78
lilypad
BAN stały

Cytat:
Napisane przez andere Pokaż wiadomość
Nie wiem co mój dziadek z tymi jabłoniami zrobił, ale jabłka są przepyszne. Zwłaszcza te 'zimówki'. Wyglądają na twarde i kwaśne, a są twardawe ale w sam raz(nie za słodkie i nie za kwaśne).
Dużo zależy też pewnie od odmiany jabłoni. Nasze w ogrodzie to już starowinki, nikt się nimi nie zajmował więc zdziczały bidule. Aż dziw, że ciągle owocują

Edytowane przez lilypad
Czas edycji: 2010-01-24 o 14:06
Stary 2010-01-24, 14:04   #79
eloi
Rozeznanie

Cytat:
biedne drzewa
Ano , biedne , notorycznie się do nich przykuwają jacyś ekolodzy . Jak to człowiek musi uważać , co do pieca wsadza .
A właśnie , lubię sadzić rośliny , czy to też jest bycie eko ? ( Bo w sumie , to one ten dwutlenek węgla , co go zabiora za dnia , nocą oddadzą ). I choinkę bożonarodzeniową mam co roku żywą ( trzebię drzewostan czy daję zarobić lokalnym małym firemkom rodzinnym , wspierając lokalną ekonomię , ktoś wie ? )
- nie pryskam drzewek owocowych ( tzn. pryskam , jak lenia pokonam , takim własnym pokrzywowym maceratem , bo mszyce niektóre ludy jadają co prawda zamiast miodku , ale ja raczej wolę je tępić )
- wspieram rybołóstwo ( o ich ekologiczność to sobie dba chyba urzędnicza machina ) - jem sporo ryb i takich tam , przemysł drobiowy też wspieram , sezonowo o ekonomię krajów bardziej cytrusowych od naszego też dbam , bo co będę się ograniczać z moim "byciem eko"
- skoro widzę , że jakieś buty ( tudzież płaszczyk ), które by mi się zdały , są skórzane , to je kupuję , grunt pod "eko" , to współgranie z naturą , prawda ?
- zdarza się , że niekiedy pozwalam robakom zjeść jakieś owocka , co to już nie dało rady ich przerobić
- ptaki dokarmiam zimą ( bo miło na nie popatrzeć )
- wege nie jestem i nie będę , bo mój organizm domaga się mięsa i przetworów odzwierzęcych , ale to też przecież zgodne jest z naturą człowieka , więc znów jestem "eko"

Edytowane przez eloi
Czas edycji: 2010-01-25 o 12:45 Powód: zmiana sformułowania log.
eloi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-24, 14:24   #80
andere
Zadomowienie

Eloi, piszesz poważnie czy tylko sobie żartujesz, bo już nie wiem jak mam traktować Twoje posty?

Maleńka
Stary 2010-01-24, 14:46   #81
rapifen
Zakorzenienie

A ja mam sztuczną choinkę bo mi się igły sypały i szału dostawałam ;p

Stary 2010-01-24, 14:47   #82
emememsik

Ale zapach wynagradza wszystkie igły do posprzątania.
Stary 2010-01-24, 15:15   #83
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
- nie używamy plastikowych toreb
Czyli jakich, papierowych?

Cytat:
Napisane przez andere Pokaż wiadomość
-jestem wege od kilku lat
W jaki to niby sposob jest ekologiczne? To zachwianie podstawowego mechanizmu kazdego ekosystemu, ze jedni jedza drugich.

Normalnie jak ekolodzy, co biedne norki wypuszczaja z futrzanych farm - ze to zmora dla lokalnego ekosystemu, to juz ich nie obchodzi. Taka to ekologia jak z koziej pupy trabka

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-01-24, 15:20   #84
emememsik

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Materiałowych?
Stary 2010-01-24, 15:56   #85
Little miau miau
Rozeznanie

Cytat:
Właśnie dlatego ja jestem EKOnomiczna

Im mniej śmieci tym mniej kontenerów trzeba co miesiąc opłacać
Dlatego też np warzywa,mięso itp kupuję na wagę,a nie gotowe zapakowane na tackach,mleko w woreczku,nie w kartoniku (i do tego świeże jest).

Kupuję mniejsze ilości,a lepszej jakości (np zauważyłam,iż biedronkowy serek Fresek jest mniej wydajny niż markowy odpowiednik i wróciłam do markowego)- śmieci mniej, więcej zostaje w portfelu To samo dotyczy kosmetyków, które ograniczam.

Kosmetyki kupuję polskie, bo nie tylko dobre,ale i nie przyczyniam się do wzrostu bezrobocia, to też ekonomiczne działanie, w końcu zasiłki dla bezrobotnych w podatków idą ,no nie

Torebki wielokrotnego użytku jak najbardziej,bo są wygodniejsze i nie mam zamiaru płacić 7 gr za każdym razem jak idę np do biedronki.

Żarówki mam normalne,rodzice energooszczędne,ale jakoś różnicy nie widać ani w rachunkach za prąd ani trwałości żarówki Ponadto moja tradycyjna żarówka firmy Osram nie była wymieniana od ponad 2 lat

Tak naprawdę nie trzeba byc ekstremalnym. Bez sensu mówic "chcesz byc eko wsiadfaj na rower, myj sie raz w tygodniu". Każdy z nas robiąc coś - robi sporo. To samo ze świadomym konsumowaniem Uwierzcie mi firmy robią masę wykresików dotyczących tego na co ich klienci są skłonni wydac kasę. Nikt nie robi np bio bawełny bo jest modna tylko bo klienci chcieli taką kupowac i trzeba było odpowiedziec na zapotrzebowanie. Łatwiej jest dac ludziom to czego już chcą niż wykreowac całkiem nową potrzebę.

Co do wizażanki "anty-eko" uważam, że twoje zachowanie jest głupie i niedojrzałe. Że jesteś totalnie pozbawiona świadomości. I tu nie chodzi o ekologię tylko o nadprogramowe zużywanie czegos tylko i wylącznie z lenistwa. Chcesz tak robic - rób. Jednak mam nadzieje, że niebawem nie bedzie mozna sie tak chwalic tego typu zachowaniam nie będąc napiętnowanym - bo jednak zuzywasz jakieś wspólne zasoby, które niestety nie są fikcyjne. No i ta czysta woda ogólnie nie produkuje się w kranie, ale to wiesz, prawda?

Osobiście postrzegam planetę, państwo, miasto i moją dzielnicę jako mój własny dom i tak jak staram się nie szastac kasą i nie zuzywac masy energii żeby nie placic gigntycznych rachunków, tak uważam, że mi ręka nie zwiędnie jak wywalę papier do kosza, wezme z domu siatke czy oddam zuzyte baterie do specjalnbego skupu, teraz w kazdym markecie w sumie.

To jest kultura osobista a nie ekologia. Dbac o swoje otoczenie. W tym trawa przed moim blokiem (nie wyprowadze na nią pieska, chodnik, którym idę na przystanek - nie wypluję na niego gumy).

Skąd się biorą tacy ludzie? To hakby sobie walnac kupe na środku dywanu w duzym pokoju! Przeciez to twoja okolica! Niczyja inna. I nikt za ciebie nie zadba, zeby było ładnie i sympatycznie wokoło.
Stary 2010-01-24, 16:19   #86
andere
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość

W jaki to niby sposob jest ekologiczne? To zachwianie podstawowego mechanizmu kazdego ekosystemu, ze jedni jedza drugich.

Normalnie jak ekolodzy, co biedne norki wypuszczaja z futrzanych farm - ze to zmora dla lokalnego ekosystemu, to juz ich nie obchodzi. Taka to ekologia jak z koziej pupy trabka
Otóż ma się do ekologii. Radzę troszeczkę poczytać.

Maleńka
Stary 2010-01-24, 16:35   #87
larva
Wtajemniczenie

Cytat:
- pilnuję, aby na noc nie świeciło się czerwone światełko w sprzęcie elektroniczym
Też kiedyś pilnowałam i dwa telewizory popsuły się przez to wyłączanie. Teraz mam gdzieś to czerwone światełko, aż tyle prądu na to nie idzie. Na pewno nie zaoszczędzę tyle, ze kupić nowy sprzęt, kiedy obecny się popsuje przez chęć bycia eko.
larva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-24, 16:37   #88
Neciak89
Zakorzenienie

Ja zawsze wyłączałam telewizor i głośniki na noc tylko i wyłącznie dlatego, że jak dostawałam smsa to było to takie "tu turu turu turu" wkurzajace ;p

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-24, 17:20   #89
larva
Wtajemniczenie

A, to w kościele często słychać. Raz za razem .
larva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-24, 17:24   #90
rapifen
Zakorzenienie

___
Mi tam lampeczki po nocach migają ;p

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości