Wszystkie maluszki są już z nami-przygodę z Odchowalnią zaczynamy ( list.-grud. 2009) - Strona 19 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-01-24, 08:50   #541
karenina19
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to karenina19
Dot.: Wszystkie maluszki są już z nami-przygodę z Odchowalnią zaczynamy ( list.-grud.

Cytat:
Napisane przez Maria2008 Pokaż wiadomość
karenina19 śliczny jest

Cytat:
Napisane przez brombusia Pokaż wiadomość
Ale ten jest najbardziej znany
Tubiś słodki
44

Cytat:
Napisane przez gucia6 Pokaż wiadomość
słodziak

Cytat:
Napisane przez zaharia Pokaż wiadomość
GUCIA, KARENINKO- mam pytanie dostalam od znajomej z niemiec krople na kolki "lefax" i nie mam pojecia jak to stosowac??????? a niemieckiego ni w zab POMOCY
Nie znam tych kropelek, wiec moze wrzuc ulotke..?

Cytat:
Napisane przez kropka241 Pokaż wiadomość
Kareninko z tz to tak jest, raz lepiej raz gorzej.. wazne zeby bylo wiecej lepiej niz gorzej

a maly to bardziej dixi niz tinki to jesli chodzi o teletubisie ja tam jestem na czasie

No....u nas roznie z tym "lepiej" jest...

Ja tam nie wiem ktory jest ktory Tubis...jeszcze...

Cytat:
Łeb mnie dalej boli, wina trochę może by mi pomogło, w sumie pól lampki mogłabym wypić, ale to dopiero po karmieniu przez sen, bo potem najdłuższa przerwa będzie
Wiecie, od tygodnia za mną chodzi ( oprócz "Sex on the beach" afkors)
Coca cola
Taka zimna, z cytrynką
Mniamiiiiiii............

Cytat:
a ja mam pytanie co do diety:
czy jecie krewetki lub np paluszki krabowe??
Ja jadlam juz: krewetki, kraby, muszle, malze, homara i wszystko ok

Cytat:
A przez mojego TŻ Filuś będzie miał spaczony gust muzyczny, on mu dzisiaj śpiewał te swoje " Siedem dziewcząt z Albatrosa" a Młodemu się podobało i zaśmiewał się straszliwie
Ja mojemu wczoraj spiewalam Modern Talking....

Cytat:
Napisane przez elalank Pokaż wiadomość
karenina- obyście sie szybko pogodzili

Witam niedzielnie

karenina19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-24, 10:10   #542
zebra666
Zakorzenienie

Dot.: Wszystkie maluszki są już z nami-przygodę z Odchowalnią zaczynamy ( list.-grud.

Cytat:
Napisane przez samanthhha Pokaż wiadomość
Ależ dziewczyny toż ja wiem że to może potrwać Po prostu cieszę się że się nie złamałam i że się udało dzisiaj

Teraz zaczął płakać jak opętany to dostał jedzonko - tatuś go karmi a dziadek stoi i gada głupoty

Boże moi rodzice to są tak zacofani że szok i myślą że bede wychowywać dziecko jak oni 25 lat temu - co przez dwa lata nie przespali normalnie nocy jak mój brat się urodził. I jak go przyzwyczaili do ciąglego bujania

Ciągle im zwracam uwage bo takie rzeczy wymyslaja i mowia ze aż głowa peka - teraz to ja ich musze wychowywać
Nie przejumuj się swoje i tak zawsze wtrącą, jak moja babcia jak przyjeżdżato silniejsze od niej ale o kościele już nie truje

zebra666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-24, 10:27   #543
kachula27
Zakorzenienie

Dobry w niedzielke

Mateuszek jest z nami od 03,11,2009

http://suwaczki.slub-wesele.pl/200911031762.html

Odchudzanko od 28,01,13
Jest mnie mniej o 19,5kg
kachula27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-24, 10:35   #544
kropka241
Zakorzenienie

GG do kropka241 Wyślij wiadomość przez MSN do kropka241

czesc wszystkim

Kareninko widzisz czyli spokojnie paelle moge zrobic

za nami dziwna noc.. Tomek chcial spac tylko wtulony we mnie.. i to nawet nie obok tylko tak sie wkrecal skubaniec ze naprawde spalam na samym brzegu

kropka241 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-24, 11:03   #545
gucia6
Zakorzenienie

Cytat:
czesc wszystkim

Kareninko widzisz czyli spokojnie paelle moge zrobic

za nami dziwna noc.. Tomek chcial spac tylko wtulony we mnie.. i to nawet nie obok tylko tak sie wkrecal skubaniec ze naprawde spalam na samym brzegu
paella

a tu moja pysia
Stary 2010-01-24, 11:19   #546
samanthhha
Wtajemniczenie

Cytat:
a tu moja pysia

słodziuchna a jaki uśmieszek ma cudny
samanthhha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-24, 11:58   #547
zebra666
Zakorzenienie

Guciaaż nie mogę się doczekać jaki mój będzie za jakiś miesiąc

Mały dopiero koło południa zassnął, ostatnio ja wstaniemy koło 9 to już nie śpi

Stary 2010-01-24, 12:09   #548
domi7ks
Zakorzenienie

hej

U nas pobudka jak zwykle przed 3 w nocy a potem po 7. W nocy praktycznie w podobnych godzinach Polusia sie budzi, ale w dzien to juz w ogole nie chce spac i coraz wiecej chce wisiec na cycu...Niestety smok na nia juz od jakiegos czasu nie dziala, ani ten z Canpola ani TT. Tylko zeby ja uspokoic musze przystawiac do piersi. I coraz dluzej sobie ssie Brombisia, Gucia macie jakeis rady?

acha, w piatek byla u nas tesciowa, wczoraj tez. ale tylko podala Tz cos i niedlugo znow przychodzi przyniesc nam obiad

a jutro mam niestety, pogrzeb Babci do mojego taty mowila jeszcze przedwcziraj ze za tydzien jak sie ociepli to Ja do mnie podrzuci, bo nie byla jeszce ogladac prawnusi

Edytowane przez domi7ks
Czas edycji: 2010-01-24 o 12:10
domi7ks jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-24, 12:37   #549
gucia6
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez domi7ks Pokaż wiadomość
hej

U nas pobudka jak zwykle przed 3 w nocy a potem po 7. W nocy praktycznie w podobnych godzinach Polusia sie budzi, ale w dzien to juz w ogole nie chce spac i coraz wiecej chce wisiec na cycu...Niestety smok na nia juz od jakiegos czasu nie dziala, ani ten z Canpola ani TT. Tylko zeby ja uspokoic musze przystawiac do piersi. I coraz dluzej sobie ssie Brombisia, Gucia macie jakeis rady?
a od kiedy trwa to wiszenie na cycu? Bo może mała przechodzi skok rozwojowy?
A może kolka ? nie wiem nic na ten temat, bo nie przerabialiśmy
Ewentualnie sprawdź, czy Poli nie jest zimno.
Będzie dobrze
Stary 2010-01-24, 12:44   #550
aniulka8204
Wtajemniczenie

Domi bardzo mi przykro z powodu twojej babci ogromne wyrazy współczucia wyobrażam sobie jak źle sie musisz czuc ale trzymaj sie mocno

ja całe życie miałam jedną babcię i jednego dziadka którzy po częsci mnie i siostre wychowali i jak dziadek zmarł nagle to tez niemogliśmy sie pozbierac
teraz została mi tylko babcia i mam nadzieje że szybko nas nieopuści a ma już 74lata

moja córcia drugą noc przespała fajnie to nawet ja sie budziłam żeby ja nakarmić a ona dalej spała jak usnęła o 23 to obudziła sie dopiero po 4nad ranem. potem godzinka zmierzluchowania i znów usnęła do godzinki 7.30 to nawet sobie pospałam

najgorsze jedynie że złapała pleśniawki na języczku a myję butelki za każdym razem i jak zagotuję wodę na mleczko to jeszcze tą wrząca wodą przemywam butelkę i smoczek i niewiem dlaczego to złapala

może że rączki tak ciśnie do buzi a miała może ubrudzone ale staram się przeciez trzymac ją w czystości
czuję się ostatnio źle z tym wszystkim wydaje mi sie że sobie po prostu nieradzę a tak czekałam na tą moją kruszynkę
nawet piersią nieumię ją nakarmić bo mam małe sutki i nieumi chwycic a przez nakładki z aventu nieumi już ciągnąć bo sie przyzwyczaiła do butelki i mam normalnie doła a zciągam pokarm raz dziennie tylko bo za dużo już niemam tego pokarmu bo sie chyba juz traci
aniulka8204 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-24, 12:51   #551
zebra666
Zakorzenienie

Domi wiem, że Ci smutno i ogromne wyrazy współczucia

Nie wiem Domi z tym wiszeniem na cycu mam podobnie ale sypia w dzień dość tak jeszcze, smoka dawałam tylko na wyjscia do lekarzy jak na razie a tak to wogóle go nie daję.

Aniulka to nie Twoja wina, brodawek sobie nie wybbierałaś a skoro nakładki nic nie dają to cudu nie uczynisz... moze próbuj częściej laktatorem pomęczyć piersi to jakoś pobudzisz jeszcze laktacje, pij też herbatki laktacyjne, dużo płynów... spróbować można

A co do pleśniawki ponoć dobra jest nestatyna- rozpuszcza się w wodzie i myje dziubek dzidzi tak jak to robi się pieluszką tetrową po karzdej kąpieli. Dobry też jest aphtin ale chyba nestatyna lepsza

Edytowane przez zebra666
Czas edycji: 2010-01-24 o 12:59

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-24, 13:09   #552
aniulka8204
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pietrusia Pokaż wiadomość
Ja pytalam lekarki i mowila ze witamina D to nawet do 2 lat sie daje tez mam w kropelkach ale zawsze widze czy wpada czy nie. ja juz witaminy K nie podaje bo przy sztucznym mleku sie nie daje.
mi lekarz zalecił podawać witaminę D3 do 18miesiąca życia jeden raz dziennie po 2kropelki staram sie to wkraplać przed jedzonkiem ale czasami daję po jedzonku ale prosto do buzi wkraplam a wit K niedaję bo karmie praktycznie samą butelką jak mi sie uda to sciągam pokarm i daję jej raz lub dwa razy dziennie ale tylko tak po 70ml bo więcej niemogę sciągnąć

---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:03 ----------

Cytat:
Napisane przez zebra666 Pokaż wiadomość
Domi wiem, że Ci smutno i ogromne wyrazy współczucia

Nie wiem Domi z tym wiszeniem na cycu mam podobnie ale sypia w dzień dość tak jeszcze, smoka dawałam tylko na wyjscia do lekarzy jak na razie a tak to wogóle go nie daję.

Aniulka to nie Twoja wina, brodawek sobie nie wybbierałaś a skoro nakładki nic nie dają to cudu nie uczynisz... moze próbuj częściej laktatorem pomęczyć piersi to jakoś pobudzisz jeszcze laktacje, pij też herbatki laktacyjne, dużo płynów... spróbować można

A co do pleśniawki ponoć dobra jest nestatyna- rozpuszcza się w wodzie i myje dziubek dzidzi tak jak to robi się pieluszką tetrową po karzdej kąpieli. Dobry też jest aphtin ale chyba nestatyna lepsza
ale to myjecie dziubek w środku tą pieluszką? przecieracie języczek?:confu sed:
o matko jak tak to mi wstyd sie przyznać ale mi nikt takiego czegos niemówił ani położna i nigdy tego nierobiłam
a jak to przemywacie po tej kąpieli?
Stary 2010-01-24, 13:18   #553
zebra666
Zakorzenienie

Aniulka jak dzidzia nei ma nic w dziubku to myje się tak: moczysz na najmniejszym palcu pieluszke tetrową(wkładasz go w nią) w wodzie przegotowanej i wkładasz go do dziubka i starasz się jak najdokładniej umyc podniebienie, dziąsełka, policzki, języczek- troszke trzeba przycisnąć wiadomo nie za mocno ale to ma być mycie a nie mizianie. i tak po karzdej kąpieli żeby własnie uniknąć, że z osadów się zrobią pleśniawki. Ja to patrze najpierw gdzie ma ajkieś osady i tam najbardziej się staram.
Ale teraz jak już ma pleśniawki to tą nestatyną tak trzeba przemywać, żeby się nie zrobiły glębiej, bo wtedy nawet trzeba daleko w strone gardełka wkropić trochę wody z tym.
Mam nadzieję, że mnie zrozumiałaś... w szpitalu mi to pilęgniarka pokazywała przy kapieli małego i podpisywałam taką kartkę nawet, że wiem jak pielęgnować dzidzie po jej pokazie.

Stary 2010-01-24, 13:29   #554
olalicious07
Zadomowienie

GG do olalicious07

witam weekendowo
Jejku, Was nadrobić to ciężka sprawa, przeleciałam wątek, ale z odpisywaniem to już gorzej.. jednak trzeba być na bieżąco
Ehh, dostałam karę za nieukładanie Blanki na brzuszku co jakis czas, tak się rozleniwiła,że strasznie histeryzuje jak ją tak położę. No ale nic, trzeba to trzeba, troszkę się dzidzia przemęczy i będzie ok...
Moja księżniczka to niezwykle imprezowe dziewczę, co jacys znajomi wpadną to zawsze siedzi aż wyjdą i nawet oka nie zmruży.. Będzie duszą towarzystwa
Co do witaminek.. Ja podaje też K i D3 i jeszcze lekarka kazala dawać cebion (c),ale Blanka zawsze ją wypluwa, wiec już przestałam ją dawać, mijało się to ewidentnie z celem..
Dziś jadę do Spa zrobić sobie jakiś zabieg na buzię, mama mi dała taki talon, więc trzeba wykorzystać od razu poczuję się lepiej, bo coś z nastrojem to różnie ostatnio, drażni mnie doslownie wszystko,a wyładowuje się oczywiście na biednym tż..
olalicious07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-24, 13:31   #555
aniulka8204
Wtajemniczenie

Cytat:
Aniulka jak dzidzia nei ma nic w dziubku to myje się tak: moczysz na najmniejszym palcu pieluszke tetrową(wkładasz go w nią) w wodzie przegotowanej i wkładasz go do dziubka i starasz się jak najdokładniej umyc podniebienie, dziąsełka, policzki, języczek- troszke trzeba przycisnąć wiadomo nie za mocno ale to ma być mycie a nie mizianie. i tak po karzdej kąpieli żeby własnie uniknąć, że z osadów się zrobią pleśniawki. Ja to patrze najpierw gdzie ma ajkieś osady i tam najbardziej się staram.
Ale teraz jak już ma pleśniawki to tą nestatyną tak trzeba przemywać, żeby się nie zrobiły glębiej, bo wtedy nawet trzeba daleko w strone gardełka wkropić trochę wody z tym.
Mam nadzieję, że mnie zrozumiałaś... w szpitalu mi to pilęgniarka pokazywała przy kapieli małego i podpisywałam taką kartkę nawet, że wiem jak pielęgnować dzidzie po jej pokazie.
dziękuję Ci bardzo za odpowiedz
jutro idę do apteki i kupie albo jedno albo drugie, narazie ma tylko na koniuszku języczka te pleśniawki mam nadzieję że głębiej jej sie to niezrobi do jutra

ale wiecie co takie rzeczy to powinna mi powiedziec choćby położna po przyjściu do domu a tym bardziej że to moje pierwsze dzieciątko to przecież niewiem co trzeba robic bo w szpitalu mi też niepowiedzieli nic takiego że trzeba dziubek w środku przemywać
ile to sie trzeba jeszcze nauczyć i dowiedzieć co trzeba zrobić przy maluszku
można się załamać czyli to przeze mnie jej sie to zrobiło
Stary 2010-01-24, 13:43   #556
gucia6
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aniulka8204 Pokaż wiadomość
jutro idę do apteki i kupie albo jedno albo drugie, narazie ma tylko na koniuszku języczka te pleśniawki mam nadzieję że głębiej jej sie to niezrobi do jutra

ale wiecie co takie rzeczy to powinna mi powiedziec choćby położna po przyjściu do domu a tym bardziej że to moje pierwsze dzieciątko to przecież niewiem co trzeba robic bo w szpitalu mi też niepowiedzieli nic takiego że trzeba dziubek w środku przemywać
Kochana, nic nie przez ciebie, tylko po prostu się przyplątało. Ja też nie wiedziałam, że powinno się dziubek myć, a jak dotąd Sandrze nic nie jest, więc nie ma reguły.
Wszystko będzie dobrze i na pewno teraz szybciutko się pleśniawki wylaczą jak będziesz je przemywać

Edytowane przez gucia6
Czas edycji: 2010-01-24 o 14:05
gucia6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-24, 14:11   #557
zebra666
Zakorzenienie

Cytat:

Kochana jaka tam Twoja wina, widać nie wszędzie o tym mówią... a teraz już wiesz to się tego pozbędziecie raz dwa skoro to tylko na końcówce języczkaJakby mi o tym w szpitalu nie powiedzieli nie przyazło by mi to do głowy... a to poprostu jest jak nasze codzienne mycie zębów

Stary 2010-01-24, 14:26   #558
brombusia
Zakorzenienie

Cytat:
Ciągle im zwracam uwage bo takie rzeczy wymyslaja i mowia ze aż głowa peka - teraz to ja ich musze wychowywać
Już to widzę jak Ci na to pozwolą

Cytat:

a tu moja pysia
Pysia coraz piękniejsza i chyba trochę podobna do Mamy się robi

Cytat:
Napisane przez domi7ks Pokaż wiadomość
Może jakiś kryzys laktacyjny? Albo skok?
Albo Mała po prostu lubi na cycku wisieć
Bez smoczka może być ciężko.

Cytat:
nawet piersią nieumię ją nakarmić bo mam małe sutki i nieumi chwycic a przez nakładki z aventu nieumi już ciągnąć bo sie przyzwyczaiła do butelki i mam normalnie doła a zciągam pokarm raz dziennie tylko bo za dużo już niemam tego pokarmu bo sie chyba juz traci
Z tym się nie zgodzę absolutnie, kształt sutka nie ma nic do rzeczy, bo dziecko wciąga całą otoczkę, ja też nie mam dużych sutków i nie mam problemu z karmieniem. A pokarm wiadomo, ze jak się dziecka nie przystawia, to będzie go coraz mniej.

Co do pleśniawek, to nie Twoja wina, tak się zdarza po prostu, ale zdaje mi się że nystatyna jest na receptę i może lepiej pokazać pediatrze te pleśniawki ?

Co do mycia buzi pieluszką , to ja też pierwsze słyszę, na szkole rodzenia nie mówili Chyba lepiej gazikiem, a nie pieluszką, tak sobie myślę, skoro wycieramy w środku.

brombusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-24, 14:27   #559
domi7ks
Zakorzenienie

dzieki Dziewczyny mimo, ze teraz tak nie odczuwam smierci, bo niestety zwłoki zostana do kaplicy wydane jutro dopiero, nie widzialam trumny to tak nie mysle. Ale pewnie jutro sie rozkleje i to mocno
Poplakalam sobie tylko wtedy jak mi mama w srodku nocy dala znac

Gucia moze to ten skok, Polenka konczy we wtorek 5 tygodni. Za zimno jej nie jest, predzej za goraco, ale tez mi sie nie wydaje z tym wiszeniem na cycu to juz tak od kilku dni. Od dzis zaczynam zapisywac dlaczeg tak sie dzieje. Wczesniej jadla co kilka godzin, a teraz co 2 godziny a nawet co godzine...
kupki robi normalnie, czyli po kazdym karmieniu praktycznie, brzuszek ma miekki.
W ogole robi cos takiego jak ja sie olewa: placze, za chwile zasypia, i znow sie budzi z placzem, powydziera sie chwile i znow spi zadowolona przez chwile. Uspokaja sie jak ja nosimy na rekach lub sie przy niej siedzi...

Dziewczyny jak sie objawia kolka?

Brombi kurcze ja sama nie wiem...jak nacisne to mleko mi leci, czuje ze piersi po tych dwóch godzinach sie napelniaja az czasami leci jak z kranu. Przedwczoraj w nocy jak sie zbudzilam to byla wielka plama na lozku.

JENY ja ani razu w srodku buzi nie mylam!kurcze nie wiedzialam nic o tym:/

Edytowane przez domi7ks
Czas edycji: 2010-01-24 o 14:32

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-24, 14:32   #560
zebra666
Zakorzenienie

Brombusia w szpitalu mówili, że pieluszką no i znajoma, która mi pomagała kąpać małego też robiła swoim dziecią higienę jamy ustnej pieluszką- w końcu robi się to czystą pieluszką i wodą przegotowaną.

Aniulka jakbyś nie mogła tej nestattyny dostać to aphtin jest bez recepty... ale osobiście wolałabym nestatyne rozpuszczać w wodzie.

Domi mam podobnie z małym- cyc najlepszy kumpel, je często i uspokaja się od razu po wzięciu na ręcę. Położna mi fajnie wtłumaczyła po czym poznać kolkę Mianowicie wtedy kiedy wszyscy sąsiedzi też wiedzą, że ją dziecko ma

A dziewczyny jaki "skok"macie na myśli, bo nie mogę załapać co to takiego

Kurde a ja myslałam, że to mycie buźki to takie wiadome, że tylko ja nie przypuszczałam, ze coś takiego trzeba robić... a jak pomyslę teraz logicznie to przecież powinno się zmywać osady z mleczka, a potem nawet są takie szczoteczki na paluszek co się nakłada jak dzidzia większa i nią się myje.

Edytowane przez zebra666
Czas edycji: 2010-01-24 o 14:35
Stary 2010-01-24, 14:42   #561
brombusia
Zakorzenienie

Cytat:
A dziewczyny jaki "skok"macie na myśli, bo nie mogę załapać co to takiego

Kurde a ja myslałam, że to mycie buźki to takie wiadome, że tylko ja nie przypuszczałam, ze coś takiego trzeba robić... a jak pomyslę teraz logicznie to przecież powinno się zmywać osady z mleczka, a potem nawet są takie szczoteczki na paluszek co się nakłada jak dzidzia większa i nią się myje.
Skok wzrostu

Wiesz, co to mycie w buźce jest logiczne, ale jakoś sama nie wpadłam na to A przecież ja zęby myję, muszę zacząć swojemu dziecku dziuba też w środku "szorować" A te "szczoteczki" to widziałam, tylko jakoś myślałam, że to dopiero jak zaczną pojawiać się ząbki

Stary 2010-01-24, 14:45   #562
pietrusia
Zakorzenienie

GG do pietrusia

[QUOTE=aniulka8204;1667848 9]mi lekarz zalecił podawać witaminę D3 do 18miesiąca życia jeden raz dziennie po 2kropelki staram sie to wkraplać przed jedzonkiem ale czasami daję po jedzonku ale prosto do buzi wkraplam a wit K niedaję bo karmie praktycznie samą butelką jak mi sie uda to sciągam pokarm i daję jej raz lub dwa razy dziennie ale tylko tak po 70ml bo więcej niemogę sciągnąć

---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:03 ----------

U mnie jest dokladnie to samo swoim mlekiem dokarmiam raz dziennie i tez gora 80 ml poprostu brak mleczka z tego powodu ze mala sama nie doi cyca

Aniołek[*]
pietrusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-24, 14:45   #563
asioczka
Zadomowienie

tu jest wszystko fajnie o skokach rozwojowych napisane. i wykres warto sobie przeanalizowac (albo naniesc w kalendarzu hehe :

http://parenting.pl/noworodki-i-niem...rok-zycia.html

co do mycia buzki w srodku, to ja tez nie wiedzialam. jak Maja zlapala plesniawki to przemywalam aphtinem i nie pomagalo prawie wcale. a jak przestalam to dopiero zeszlo;] nie wiem czemu tak.

http://www.suwaczki.com/tickers/1usaqps60jfvd5cq.png Natka 16.06.2012

Edytowane przez asioczka
Czas edycji: 2010-01-24 o 14:47
asioczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-24, 14:47   #564
zebra666
Zakorzenienie

Cytat:
Skok wzrostu

Wiesz, co to mycie w buźce jest logiczne, ale jakoś sama nie wpadłam na to A przecież ja zęby myję, muszę zacząć swojemu dziecku dziuba też w środku "szorować" A te "szczoteczki" to widziałam, tylko jakoś myślałam, że to dopiero jak zaczną pojawiać się ząbki
Też myslę, że jak zacznie ząbkowac to mu kupię taką szczoteczkę, bo wiadomo teraz ciężko ten mały palec wsadzić co dopiero taką szczoteczkęa myć się w środku buźkę bałam tylko z apierwszym razem, potem to już łatwiutko szło i wogóle jak się rozpłacze to najlepiej się myję, bo szeroko otwiera.

Stary 2010-01-24, 15:28   #565
domi7ks
Zakorzenienie

Zebra nasze dzeciaczki to podobnie sie urodzily, bo moja 22ego grudnia

Dzwoniłam do tej położnej, powiedzialam jej ze ma jutro do nas przyjsc, bo wiecie co?mi sie wydaje, ze ona zebrala moje podpisy jak ostatnio byla juz na zapas. Bo kazala mi w kilku rubrykach sie podpisac i tak sobie mysle, ze to byly spotkania (a powyzej byly puste rubryki pewnie na date).
Zreszta ona stwierdziła, ze to moja Mała odchorowuje szzczepionkę tą ze szpitala. Bo mowilam jej o tej raczce zaczerwienionej i ropie. Wasze dzieciaczki tez tak maja/mialy?

Asioczka dzieki za tego linka

Stary 2010-01-24, 16:02   #566
gucia6
Zakorzenienie

Cytat:
słodziuchna a jaki uśmieszek ma cudny

Cytat:
Guciaaż nie mogę się doczekać jaki mój będzie za jakiś miesiąc

Cytat:
Pysia coraz piękniejsza i chyba trochę podobna do Mamy się robi

a podobieństwo w końcu powinno się pojawić, bo jak na razie mała jest najbardziej podobna do siostry tzta i pewnie gdybyśmy gdzieś razem szli w mieście, to wszyscy by myśleli, że to jej dziecko
Stary 2010-01-24, 16:14   #567
brombusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asioczka Pokaż wiadomość
tu jest wszystko fajnie o skokach rozwojowych napisane. i wykres warto sobie przeanalizowac (albo naniesc w kalendarzu hehe :
Dlaczego ja napisałam skok wzrostu

Wracając do witamin, to te kapsułki, które mam, mają w składzie tłuszcz, więc chyba mleka do nich dodawać nie trzeba ?
http://www.☠☠☠☠☠☠☠/apteka/p35956-Vita...apsulek_30_szt

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-01-24, 16:46   #568
zebra666
Zakorzenienie

Domi o widzisz więc chyba to będzie poprostu ten etap wiszenia na cycu i u mamusi na rączkach

Brombusia po tym w kapsułkach od razu jak pomulda w buźce to co mu wciśniesz, cyca trzeba dać..ja mam samą wit K w kapsułkach to tak robię.
Ja mam w kroplach D odzielnie więc robie jak położna kazała- mówiła, że lepiej dziecko toleruje, że lepiej się wchłania czy jakoś tak.

Asioczka super te skoki opisane są napewno mi to rozjaśni pole widzenia mojego malca
A dzidzie napewno omogą te pleśniawki złapać od wkładania łapek- zawsze gdzieś jakiś brud się znjadzie wiadomo... ale bużkę napewno w środku warto myć. Nawet czytałam kiedyś, ze to ma wpływ na przyszłą próchnicę- mimo, że nie ma ząbków to trzeba dbać jakby je miało... nawet żeby dzidzi smoka nie czyścić wkładając do swoich ust, bo od nas może złapać próchnice... wiem, że to brzmi dziwnie ale czytałam to w którejś mamusiwoej gazecie.

Edytowane przez zebra666
Czas edycji: 2010-01-24 o 16:50
Stary 2010-01-24, 16:50   #569
simpatica
Zakorzenienie

hello
Cytat:
Napisane przez Maria2008 Pokaż wiadomość
Mamusie karmiące piersią co ile karmicie? co 3 godz. Bo u mnie wygląda to tak góra co dwie godz.
Noc znów była straszna mała budziła się często i dzień też taki sam ehhhhh
u nas różnie bardzo, czasem co godz, półtorej ale np jak zaśnie to i 3 i pół godz może nie jeśc (mówię o jedzeniu w dzień oczywiście )

Cytat:
Napisane przez Ravenne Pokaż wiadomość
Teraz mam w domu kapitana, tylko fajki mu brakuje i statku

Cytat:
Na dworze zimno, brr, u mnie teraz -15, a w TV mówili, że w Suwałkach -25 rano było
u mnie dziś nad ranem było -24
Cytat:
Boże moi rodzice to są tak zacofani że szok i myślą że bede wychowywać dziecko jak oni 25 lat temu - co przez dwa lata nie przespali normalnie nocy jak mój brat się urodził. I jak go przyzwyczaili do ciąglego bujania
moi rodzice zacofani to nie są ale wkurza mnie np jak mama za każdym prawie razem jak Ola dłużej płacze to chce żebym jej cyca dała bo - ona głodna pewnie...
Cytat:
Co do mycia buzi pieluszką , to ja też pierwsze słyszę, na szkole rodzenia nie mówili Chyba lepiej gazikiem, a nie pieluszką, tak sobie myślę, skoro wycieramy w środku.
nam właśnie na szkole mówili żeby gazikami lepiej

Cytat:
A te "szczoteczki" to widziałam, tylko jakoś myślałam, że to dopiero jak zaczną pojawiać się ząbki
są takie specjalne szczteczki którymi się masuje właśnie dziąsełka
o takie np
Cytat:
Wracając do witamin, to te kapsułki, które mam, mają w składzie tłuszcz, więc chyba mleka do nich dodawać nie trzeba ?
http://www.☠☠☠☠☠☠☠/apteka/p35956-Vita...apsulek_30_szt
no właśnie my mamy Vita D i Vita K i tylko na K jest napisane żeby podawac przed posiłkiem a na D nic takiego nie ma

simpatica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-24, 17:00   #570
brombusia
Zakorzenienie

Cytat:
nawet żeby dzidzi smoka nie czyścić wkładając do swoich ust, bo od nas może złapać próchnice... wiem, że to brzmi dziwnie ale czytałam to w którejś mamusiwoej gazecie.
Tak to nie robię, bo właśnie różne zarazki w buzi mamy, nawet staram się nie całować go w usta, chociaż czasami mi się zdarzy

Cytat:
Napisane przez simpatica Pokaż wiadomość
moi rodzice zacofani to nie są ale wkurza mnie np jak mama za każdym prawie razem jak Ola dłużej płacze to chce żebym jej cyca dała bo - ona głodna pewnie...
Moja też tak na początku mówiła, ale już jej wytłumaczyłam

Czyli dzisiaj biorę gazik i pędzluję Młodemu buziaka. Już widzę jak się będzie darł

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości