Nasze codzienne jadłospisy, część X. - Strona 88 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-01-24, 20:18   #2611
agueda
Raczkowanie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część X.

Cytat:
Napisane przez Cristin@ Pokaż wiadomość
Moje dzisiejsze U:

8.00
5 ciasteczek ze slonecznikiem

ŚNIADANIE (10.00)
Grahamka z masłem, 150g serka homogenizowanego waniliowego
Jabłko

IIŚNIADANIE (12.00)
Kilka ciasteczek (8?) z orzechami

OBIAD(15.00)
Spaghetti (makaron, sos pomidorowy, parowka pokrojona w plasterki)

PODWIECZOREK(17.00)
2 gałki lodow (cookis, wisnia)
kilka ciasteczek kruchych (wypad do kina)

KOLACJA(20.00)
Grahamka z obie polowki z masłem, szynka drobiowa, pomidorkiem.

Jestem dzisiaj zadowolona ze swojego jadlospisu bo wydaje mi sie ze duzo zjadlam. Tylko mi sie WYDAJE? czy jednak faktycznie w koncu moj jadlospis jest w miare ok ?
a teraz rozpisz to w innej formie:
kilkanascie ciasteczek, 2 kulki lodów, 2 grahamki + serek i spaghetti z jedna parówka. baardzo duzo
agueda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-24, 20:19   #2612
Abigal
Raczkowanie

GG do Abigal

Cytat:
Napisane przez mpati86 Pokaż wiadomość
A teraz moje wczorajsze grzeszne U
Ś: bułka ciemna podłużna:
1/2 z masłem, dżemem brzoskwiniowym, serem
1/2 z masłem, serkiem "tartare- ziołowy ogród", szynką i pomidorem
ogórek konserwowy; sałata;
mandarynka
kawa inka z mlekiem
IIŚ: twarożek z łyżką masła orzechowego; mała gruszka; kawa z mlekiem
O: zupa grzybowa z makaronem z mięsem i w to dodatkowo jeszcze parówka drobiowa
K: ( na urodzinach rodziny)
kromka razowego z masłem, serem i pomidorem
2 piersi z kurczaka (smażone)
łycha tataru z ogórkiem i cebulką
nieprzyzwoita ilość wódki)))
ten już oceniałąm wyżej
i dzisiejsze:
Ś: 2 duże kawałki chleba ciemnego(oba z masłem, serem, wędliną i ogórkiem konserwowym); jogurt „danone z płatkami”; kawa inka z mlekiempychotka
II: twarożek z łyżką masła orzechowego i łyżką budyniu waniliowego; kawa z mlekiemz takim "surowym" budyniem to dobre?
O: ziemniaki z natką pietruszki, polędwiczki wieprzowe, brukselka, plaster ananasa, sospychotka
P: „kaszka manna smakija cynamonowa”;1 ciasteczko lu-go (zielone);kawa z mlekiema może owocek i orzeszki do tego?
K: 2 duże kawałki chleba ciemnego 1:z masłem, twarożkiem grani,wędliną co rano, rzodkiewką i solą; pół z twarożkiem grani,szynką drobiową i plastrem ananasa; pół z twarożkiem grani, krakowską suchą, rzodkiewką i solą; herbata z cukremładnie

i jak?
łądnie, aczkolwiek owocka i orzeszkó mi brakuje
Abigal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-24, 20:24   #2613
Cherokee Rose
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Cristin@ Pokaż wiadomość
Moje dzisiejsze U:

8.00
5 ciasteczek ze slonecznikiem

ŚNIADANIE (10.00)
Grahamka z masłem, 150g serka homogenizowanego waniliowego
Jabłko

IIŚNIADANIE (12.00)
Kilka ciasteczek (8?) z orzechami

OBIAD(15.00)
Spaghetti (makaron, sos pomidorowy, parowka pokrojona w plasterki)

PODWIECZOREK(17.00)
2 gałki lodow (cookis, wisnia)
kilka ciasteczek kruchych (wypad do kina)

KOLACJA(20.00)
Grahamka z obie polowki z masłem, szynka drobiowa, pomidorkiem.

Jestem dzisiaj zadowolona ze swojego jadlospisu bo wydaje mi sie ze duzo zjadlam. Tylko mi sie WYDAJE? czy jednak faktycznie w koncu moj jadlospis jest w miare ok ?

w porównaniu z Twoimi wcześniejszymi jadłospisami to poprawa jest ale i tak nie jest do końca dobrze... jeśli lubisz słodycze to ok, jesteś na U i jak najbardziej możesz sobie na nie pozwolić, ale nie powinno się ich jeść zamiast normalnych posiłków

-sugeruję więcej nnkt (bo odrobina orzechów i słonecznika w ciastkach to za mało), spróbuj jeść więcej orzechów albo oliwki czy oliwę z oliwek, cokolwiek co zawiera sporo nnkt
-zdecydowanie jedz więcej warzyw i owoców (witaminki )
-więcej białka! (chyba że tej szynki na kolację było dużo) bo w serku homo waniliowym czy 1 parówce nie ma wystarczającej ilości

i słodycze traktuj jako dodatek do normalnych posiłków

Edytowane przez Cherokee Rose
Czas edycji: 2010-01-24 o 20:32
Cherokee Rose jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-24, 20:25   #2614
Abigal
Raczkowanie

GG do Abigal

Cytat:
Napisane przez _Novotna_ Pokaż wiadomość
Moje dzisiejsze U
Jestem z siebie całkiem zadowolona
Wybaczcie brak warzyw, ale dziś tylko ciepłe potrawy mi wchodzą warzywka można ugotować

1.owsianka: 3 łyzki płatków owsianych, 1 łyżka siemienia lnianego, łyżka kaszy mannej, łyżeczka kakao, pół banana, na mleku
najadasz się 3 łyżkami i dlaczego tylko pół banana, daj całego i jeszcze orzeszki do tego kakao+orzechy=
2.bułka 80g z ziarnami, posmarowana cienko majonezem, sałata, pomidor, całe duże jajko na twardo, sok jabłkowy jednodniowy
a masło gdzie wcięło? majonez super, ale masło to zwierzęce, które są potrzebne, zawiera wit. A która bardzo dobrze wpływa na wzrok
3.miska rosołu z makaronem i marchewką z tegoż rosołu, pasek gorzkiej czekoladya jakieś miąsko?, mało

4.jakieś 200g fasolki po bretońsku i pół bułki ziarnistejwarzyłaś to? daj miskę porządną fasolki + całą bułkę, czemu tylko pół?

5. dopiero jak wrócę do domu gdzieś o 20.30 - twaróg, albo parówka berlinka, jakaś kanapka, a może zaraz zrobie sobie sałatkę na wynos do domu(prowadze pizzerie),to niech bedzie, że sałata lodowa, papryka, ogórek, jogo naturalny i kawałki kurczaka do tej sałatki chlebe i będzie ok
nie widzę nnkt, mało białka i w ogóle jakoś mało, najadasz się tym, bo konkretów tu za bardzo nie widzę. Jakieś połówki bułki 200g fasolki ... weź ty zjedz porządne porcje, żeby się njeść, zima jest.
Stary 2010-01-24, 20:31   #2615
mpati86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Abigal Pokaż wiadomość
łądnie, aczkolwiek owocka i orzeszkó mi brakuje
budyń był dodany taki ugotowany. smaczna kombinacja. dziś jakoś tak za bardzo na owocki nie miałam ochoty, a orzeszki masz rację mogły wpaść. może jutro. na pewno gdzieś je upchnę)))) hihi. pozdrawiam moją obiadową ulubienice
Egipt Hurghada- 2009
Turcja Marmaris- 2010
Grecja Rodos
Egipt Sharm el sheikh- 2011
Izrael Jerozolima i Betlejem
Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012
Grecja Kreta
2013- ?

mpati86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-24, 20:33   #2616
ar22
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ar22 Pokaż wiadomość
więc moje U z przełamującym sie na P:

śniadanko I: ( 7:45): frakfruterek+ kromka chleba razowego+ pomidor+ łyżka ketchupu+ kubek kawy zbożowej z mlekiem 0%

śniadanko II 11:00): jabłko + kawa z mlekiem lihgt skondensowanym ale latte/ herbata zielona

30 min stepper/ duuuzo wody

obiad: ( 12:30): rosołek + makaron orkiszowy+ ćwiartka z kurczaka gotowana+ kapusta gotowana+ surówka ze słoika domowa( kapusta, marchew, papryka, cebulka ocet)

podwieczorek( 16:30): jabłko duuuże + znowu kawka

45 min stepper

kolacja( 18:45): 2 średnie gołąbki ( wiem wiem...masakra na kolacje ale kusiły... raz nie zawsze)

wpadło jeszcze kilka kubasów zielonej herbaty/ yerba mate

oceni ktoś????uff powoli jakos mam nadzieje że do przodu jakos.....: prosi:

podbijam :pro si:
ar22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-24, 20:34   #2617
Magdalena0603
Rozeznanie

UTRZYMANIE
PT. "olewam uuu..jest zimno i jeść trzeba"

• jajecznica z 4 jaj,z cebulką,kabanoskiem wkrojonym,pomidorem i szczypiorkiem, grahamka z twarogiem chudym i keczupem,parówka na zimno
  • sałatka jarzynowa z kapką majonezu, 3 kromki razowca z polędwicą sopocką ,ogórkiem i papryką,2 mandarynki
  • 1/2 homo,wkroiłam cebulkę..do tego capuccino +2-3 garście mieszanki studenckiej,SNICKERS:cool :
  • pierś kurczaka zapiekana z sosem śliwkowo-majerankowym,ryż biały(niedużo), marchewka z groszkiem,kompot wisniowy
  • udko kurczaka na zimno,kilkanaście frytek
  • i zaraz zjem 1/2 tuńczyka wsw + twaróg półtłusty(mała miseczka)

i jak???????
Magdalena0603 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-24, 20:34   #2618
Abigal
Raczkowanie

GG do Abigal

i dodam coś od siebie
Utrzymanko oczywiście

I. 2 kromki razowca z masłem, na każdą kromkę po 2 plastry szynki drobiowej i po połowie jaja dużego wiejskiego posypane obficie szczypiorkiem + kawał pysznej i soczystej papryki, kubek herbatki malinowej z soczkiem malinowym

II. szyjka z indyka gotowana, ryż brązowy (pół woreczka) to polane potrawką z żurawiną, dużo surówki z tartej marchwi z oliwą (kocham ten obiadek )

1,5h spacerek z pieskiem i aparatem - fotografowanie okolicy pod płaszczem śniegu

III. duże jabłko pieczone z łychą konfitury wiśniowej (by babcia - czytaj. duużo wiśni w syropie), pasek gorzkiej czekolady, kawka z cynamonem

IV. (właśnie szamię ) marchewa gigant, pudełeczko serka wiejskiego 200g z garścią orzechów laskowych i migdałów a czeka na mnie wielki kubek herbatki zielonej z cytrynką

oceni ktoś?

Edytowane przez Abigal
Czas edycji: 2010-01-24 o 20:36
Stary 2010-01-24, 20:41   #2619
kika171
Zadomowienie

GG do kika171

Cytat:
Napisane przez ar22 Pokaż wiadomość
więc moje U z przełamującym sie na P:

śniadanko I: ( 7:45): frakfruterek+ kromka chleba razowego+ pomidor+ łyżka ketchupu+ kubek kawy zbożowej z mlekiem 0% ekhem takie śniadanie jest stanowczo za małe nawet na R, gdzie masełko? dążysz do P więc majonez, mleko 0%?-WODA!!! jakiś ser, wędlinka, jaja. zakończyć owocem;]

śniadanko II 11:00): jabłko + kawa z mlekiem lihgt skondensowanym ale latte/ herbata zielona kpina? i Ty zmierzasz do P? pfff...

30 min stepper/ duuuzo wody taaaaa...

obiad: ( 12:30): rosołek + makaron orkiszowy+ ćwiartka z kurczaka gotowana+ kapusta gotowana+ surówka ze słoika domowa( kapusta, marchew, papryka, cebulka ocet) a ziemniaki do kuraka? czemu nie jest smażony?

podwieczorek( 16:30): jabłko duuuże + znowu kawka no comment

45 min stepper M A S A K R A !!!!!!

kolacja( 18:45): 2 średnie gołąbki ( wiem wiem...masakra na kolacje ale kusiły... raz nie zawsze) masakra to to jak jesz...

wpadło jeszcze kilka kubasów zielonej herbaty/ yerba mate

oceni ktoś????uff powoli jakos mam nadzieje że do przodu jakos.....: prosi:
nadzieję to sobie można mieć

Cytat:
Napisane przez Black Cat Pokaż wiadomość
U.
Sn. owsianka na mleku z bananem, otrębami żurawinowymi, żurawiną, orzechami laskowymi , branfleksami. a wkładki nie ma?

espresso, szklanka wody

II sn. serek homo naturalny z cząstkami pomarańczy, ananasem z puszki, orzechami włoskimi, pestkami słonecznika
kajzerka sezamowa z masłem Osełkowym
zielona herbata, poł paczki herbatników zwykłych ok, b. ładnie

Obiad: 2 pulpety drobiowe w sosie smietanowo- koperkowym, porcja uparowanych warzyw, ziemniaczki polane tłuszczem i koprem. mhm, super, mam nadzieję, że pulp duuuuuzie

Deser. Kompot wiśniowy, 4 rafaello

Podweczorek: kubek mleka z łzyką kawy, 2x kawałek makowca, garśc migdałow fajnie, że i migdały są

Kolacja: 2x kroma wieloziarniaka z maslem, bieluchem, szynką wiejską, chrzanem/ maslem, almette ziolowym, serem zółtym pomidorem i może mleczko?

po. pasek czekolady wedla mlecznej
Kotuś na U ok, ale już na stałe U? Pilnuj wagi Słońce

---------- Dopisano o 20:41 ---------- Poprzedni post napisano o 20:38 ----------

Cytat:
Napisane przez Magdalena0603 Pokaż wiadomość
UTRZYMANIE

• jajecznica z 4 jaj,z cebulką,kabanoskiem wkrojonym,pomidorem i szczypiorkiem, grahamka z twarogiem chudym i keczupem,parówka na zimno
  • sałatka jarzynowa z kapką majonezu, 3 kromki razowca z polędwicą sopocką ,ogórkiem i papryką,2 mandarynki
  • 1/2 homo,wkroiłam cebulkę..do tego capuccino +2-3 garście mieszanki studenckiej,SNICKERS:cool :
  • pierś kurczaka zapiekana z sosem śliwkowo-majerankowym,ryż biały(niedużo), marchewka z groszkiem,kompot wisniowy

i jak???????
miodzio! super, grzać się trzeba

A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42

"Zapytałam dziecko niosące świeczkę:
- Skąd pochodzi to światło?
Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął.
- Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi.
JC"
kika171 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-24, 20:43   #2620
warrior_mortal
Rozeznanie

Cytat:
Jak robisz to siemię lniane? Czyałam właśnie na opakowaniu że można zmielić i posypywać wszystko Smaczne toto? Czy ze względu na wartości odzywcze zajadasz?
zmielone siemie kupiłam w aptece, ponieważ czytałam, że jest dobre na problemy z układem pokarmowym a takowe właśnie mam . na razie nie mogę powiedzieć czy 'zdaje to to egzamin', bo dopiero od dzisiaj zaczęłam stosować tą 'kurację'?. co do smaku to nie jest on najlepszy aczkolwiek jak odrobine posypiesz kanapki jest b.mało wyczuwalne pzdr.!
Stary 2010-01-24, 20:58   #2621
Asilos Magdalena
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Asilos Magdalena Pokaż wiadomość
moja dzisiejsza R:

I: owsianka na wodzie: 3 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki otrębów, 2 suszone śliwki, jabłko, cynamon, 100g. serka homo naturalnego, ok. 0,5 szkl. maślanki o smaku pieczonego jabłka.
mocna kawa.

II: sałatka: sałata lodowa, pomidor, 2 ugotowane jajka, łyżka oleju rzepakowego, 6 migdałów.

III: ryba na parze, 4 łychy brązowego ryżu, warzywa ugotowane na parze (brokuły, fasola szparagowa, kukurydza- wiem, że kukurydza nie bardzo na R, ale bardzo rzadko ją jem)

trening siłowy + 10 min. ostrej skakanki

zaraz po treningu: 2 wafle ryżowe z 2 łyżeczkami miodu.

IV: 3 placki owsiane: 3 łyżki płatków owsianych, 2 białka, żółtko, trochę otrębów.

V: teraz piję kawę z 4 kopiastymi łyżeczkami odżywki białkowej o smaku waniliowym. potem zjem marchewę.

pewnie ok. 21.30 zjem jeszcze twaróg lub gotowane jajko.

serdecznie proszę o ocenę
hej dziewczyny, bardzo proszę choć raz mnie oceńcie. później możecie olewać dalej

Asilos Magdalena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-24, 20:59   #2622
_Novotna_
Wtajemniczenie

Cytat:
nie widzę nnkt, mało białka i w ogóle jakoś mało, najadasz się tym, bo konkretów tu za bardzo nie widzę. Jakieś połówki bułki 200g fasolki ... weź ty zjedz porządne porcje, żeby się njeść, zima jest.
Dzieki za ocenke teraz sie troche potłumacze

Właśnie, że dzisiaj się najadłam bardzo dobrze tym wszystkim
Najadam się 3 łyzkami owsianki (mam na mysli 3 suche łyzki stołowe, plus łyzka siemienia plus łyzka kaszy mannej) rano wciskam na siłe sniadanie niestety.

A fasolke i bułke zebyscie wiedziały, że ważyłam przy okazji z tzw. ciekawości w pracy, gdzie dysponowałam kuchenna wagą Poza tym czytałam, że w białej fasoli jest dużo białka
Co do nnkt to zapomniałam dopisać garść migdałów po obiedzie

Mało bo mało, dyskretnie będę się przymierzać do diety redukcyjnej (jak sie troche ociepli ) dlatego skoro uważam się za najedzoną z połową bułki nie dojadam więcej.

warrior_mental - właśnie uprażyłam w domku swoje siemie lniane, kupiłam w zwykłym sklepie, była instrukcja, żeby uprażyć na suchej patelni pod pokrywką, ale nikt nie uprzedził, że te ziarenka się zachowują jak popcorn i po całej kuchni latały, dlatego była ta pokrywka W każdym badz razie uprażone są pyszne, smakują jak słonecznik, bez obaw można posypywać na kanapki
Stary 2010-01-24, 21:02   #2623
Amel
Zadomowienie

Cytat:
hej dziewczyny, bardzo proszę choć raz mnie oceńcie. później możecie olewać dalej
Heh, nikt nie chce oceniać, bo zawsze ładnie jest no. Tylko dałabym 150g homo do śniadanka i troszkę więcej tych migdałów jednak.
I powiedz, proooszę, skąd ta maślanka?? Nie mogę jej przyhaczyć nigdzie...
Amel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-24, 21:02   #2624
pyskatka89
Rozeznanie

Cytat:
i dodam coś od siebie
Utrzymanko oczywiście

I. 2 kromki razowca z masłem, na każdą kromkę po 2 plastry szynki drobiowej i po połowie jaja dużego wiejskiego posypane obficie szczypiorkiem + kawał pysznej i soczystej papryki, kubek herbatki malinowej z soczkiem malinowym pychota w każdym calu !

II. szyjka z indyka gotowana, ryż brązowy (pół woreczka) to polane potrawką z żurawiną, dużo surówki z tartej marchwi z oliwą (kocham ten obiadek ) jw.

1,5h spacerek z pieskiem i aparatem - fotografowanie okolicy pod płaszczem śniegu jeej, nie zmarzłaś ? ja dziś niemal zamarzłam w drodze do sklepu...

III. duże jabłko pieczone z łychą konfitury wiśniowej (by babcia - czytaj. duużo wiśni w syropie), pasek gorzkiej czekolady, kawka z cynamonem smacznie, ale maławo... jakiś jogurt albo serek do tego ?

IV. (właśnie szamię ) marchewa gigant, pudełeczko serka wiejskiego 200g z garścią orzechów laskowych i migdałów a czeka na mnie wielki kubek herbatki zielonej z cytrynką jakaś kromeczka mogła wpaść do tego, ale ładnie

oceni ktoś?
jw.
ładny, niedzielny jadłospis 4 posiłki, bo pozno wstalas, czy tak po prostu wolisz ?

najtrudniej być piękną dla siebie.
ot tak.
pyskatka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-24, 21:03   #2625
Sherrie
Rozeznanie

Cytat:

ciezo bedzie Ci siedoprosc. dlatego ja juz nie bede zamieszczala swoich menu... nie ma sensu,,,
Sherrie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-24, 21:04   #2626
_Novotna_
Wtajemniczenie

Cytat:
Sama ekspertem nie jestem, ale... jak dla mnie zamiast tych wafli ryżowych coś bardziej konkretnego bym zjadła,jakąs kanapke z razowca z plastrem wedliny na przykład i zamiast wieczornej kawy z odżywka białkowa moze lepiej jakis serek wiejski lub twarog?
Plackow owsianych nie probowałam, natomiast ciasteczka owsiane na słodko - pycha
Stary 2010-01-24, 21:17   #2627
Asilos Magdalena
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Amel Pokaż wiadomość
Heh, nikt nie chce oceniać, bo zawsze ładnie jest no. Tylko dałabym 150g homo do śniadanka i troszkę więcej tych migdałów jednak.
I powiedz, proooszę, skąd ta maślanka?? Nie mogę jej przyhaczyć nigdzie...
jest tu mnóstwo jadłospisów, które są ładne, ale i tak są oceniane to nie tak, że wklejam je wiedząc, że są dobre, naprawdę chcę wiedzieć co myślicie i czy nie warto byłoby czegoś zmienić. sama obiektywna nie jestem, dla mnie zawsze wydaje się za dużo. więc zlitujcie się nad agatką

nie wiem czy ta maślanka, którą kupuję jest dostępna w całej Polsce. nazywa się Maślanka Mrągowska i produkują ją- tu nie do wiary- w Mrągowie mają jeszcze smak stracciatella, brzoskwinka, truskaweczka, owoce leśne i chyba wszystko. każda jest przepyszna

---------- Dopisano o 21:15 ---------- Poprzedni post napisano o 21:11 ----------

Cytat:
Sama ekspertem nie jestem, ale... jak dla mnie zamiast tych wafli ryżowych coś bardziej konkretnego bym zjadła,jakąs kanapke z razowca z plastrem wedliny na przykład i zamiast wieczornej kawy z odżywka białkowa moze lepiej jakis serek wiejski lub twarog?
Plackow owsianych nie probowałam, natomiast ciasteczka owsiane na słodko - pycha
wafle z miodem są wskazane zaraz po treningu kawa dlatego, że czeka mnie noc z książkami, a twaróg jeszcze będzie

---------- Dopisano o 21:17 ---------- Poprzedni post napisano o 21:15 ----------

Cytat:
Napisane przez Sherrie Pokaż wiadomość
ciezo bedzie Ci siedoprosc. dlatego ja juz nie bede zamieszczala swoich menu... nie ma sensu,,,
sama z chęcią bym oceniała Twoje jadłospisy, ale nie znam się na P, więc wolę milczeć.

Stary 2010-01-24, 21:17   #2628
Amel
Zadomowienie

Cytat:
jest tu mnóstwo jadłospisów, które są ładne, ale i tak są oceniane to nie tak, że wklejam je wiedząc, że są dobre, naprawdę chcę wiedzieć co myślicie i czy nie warto byłoby czegoś zmienić. sama obiektywna nie jestem, dla mnie zawsze wydaje się za dużo. więc zlitujcie się nad agatką

nie wiem czy ta maślanka, którą kupuję jest dostępna w całej Polsce. nazywa się Maślanka Mrągowska i produkują ją- tu nie do wiary- w Mrągowie mają jeszcze smak stracciatella, brzoskwinka, truskaweczka, owoce leśne i chyba wszystko. każda jest przepyszna
Za dużo to z pewnością nie jest, powiedziałabym, że niewiele np. na śniadanie /ale jeśli się najadasz to ok/

A maślankę mrągowską znaam dobrze, też uważam, że jest pyszna, szczególnie straciatella, tylko tej jabłkowej nie mogę znaleźć, ehmm no nic, pewnie kiedyś się gdzieś trafi
Amel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-24, 21:29   #2629
brownsuger
Raczkowanie

Heh, powiem tylko jedno dziewczyny. Faktycznie prawdą jest, że im więcej jesz i się ruszasz, tym więcej chudniesz. Ta moja wypowiedz jest może taka ni stąd, ni zowąd, ale tak zauważyłam u siebie. Nie ukrywam, że na oko liczę kalorie. I jadłam tak, pi razy oko, 1300, ale byłam na tym głodna, więc teraz jem około 1600-1700 i dopiero teraz chudnę. Do tego aerobic trzy razy w tygodniu. Schudłam już dychę, ale waga stanęła i to na długo, teraz ruszyła, jak zaczęłam więcej jeść.
Moja Redukcja piątkowa (bo w weekend to wolna amerykanka)
I śniadanie: 100 g makaronu żytniego z brokułami polane oliwą z oliwek
II śniadanie: grahamka z masłem, rzodkiewkami i sałatą do tego jajo
III śniadanie: jak wyżej, ale bez jaja
obiad: tuńczyk wsw z oliwą z oliwek, cebulą, brokułami i papryką
aerobic
kolacja: wiejski z warzywami
Proszę o ocenę
brownsuger jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-24, 21:33   #2630
Irish lady 28
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Magdalena0603 Pokaż wiadomość
UTRZYMANIE

i jak???????

fajnie,smacznie.....ale z pewnością nie UUUU
Irish lady 28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-24, 21:36   #2631
Asilos Magdalena
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Amel Pokaż wiadomość
Za dużo to z pewnością nie jest, powiedziałabym, że niewiele np. na śniadanie /ale jeśli się najadasz to ok/

A maślankę mrągowską znaam dobrze, też uważam, że jest pyszna, szczególnie straciatella, tylko tej jabłkowej nie mogę znaleźć, ehmm no nic, pewnie kiedyś się gdzieś trafi
zdecydowanie najadam się takim śniadanie wszystko pęcznieje w mikrofali i jest tego naprawdę duuuuża porcja.

powodzenia w poszukiwaniu maślanki

Stary 2010-01-24, 21:58   #2632
Twisted94
Rozeznanie

to moze ja?

wczorajsze U
Isn - kromka razowca z margaryna, cienko serkiem topiony i 2 plastry pomidora
czarna herbata z lyzeczka miodu
iii bieeeeeeeeeegiem na konkurs
IIsn - 2 paski czkolady mlecznej z orzechami, 4 pierniczki w lukrze, 2 garsci daktyli
O- pol woreczka ryzu, krewetki z grzybkami mun, troche czerwonej papryki i marchewki, sos rybny, slodki i slony sojowy
do szkoly
no i tu sie zaczela imprezka

kilka kawalkow szarlotki, jakiegos innego ciasta, 1/8pomidora, kisc malych winogron, ok.10 pralinek , koreczki (rozne), rogaliki z nadzieniem rozanym, mnoooooooostwo ptysi i malych paczusiow,kilka kesow tortu
godzina poloneza
4 godziny (tylko, buuu...) dyskoteki
i do domu

kilka liczi(jakkolwiek to sie pisze^^)

no i dzisiejsze, tak samo niegrzeczne U
sn - kromka razowca z plastrem jakiegos miesa w galarecie, 1/8 papryki
no i znow do szkoly , sprzatac...
zdejmowanie deko, przenoszenie stolow i krzesel, itp.

ok. 5 ptysi i tyle samo paczusiow, pralinka, kiscwinogron (tak - wyjadanie resztek z poprzedniego dnia^^)
szybki 40min marsz
IIsn -mala salatka z Mc-u z 1/3 sosu 1000wysp, duza kawa z mlekiem i 2 torebkami cukru
10 min spacerku
pierniczek w czeko
O - tortilla z Maca
cukierek mleczny, 3 krowki, 5 lichi
K- kilka kulek mozarelli, 3 lichi, 3 krowki, mleczny cukierek

jeszcze w miedzyczasie byla szkl. soku jablkowego, pare herbat z miodem

i koniec z 1 wielkim weekendowym grzechem :/
jutro juz bedzie grzecznie ^^
nie oceniajcie
albo NIE! oceniajcie- moze dacie mi tego 'kopa'...

Świeżynka
Twisted94 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-24, 22:55   #2633
stupify
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Irish lady 28 Pokaż wiadomość
fajnie,smacznie.....ale z pewnością nie UUUU
nie czaje, lol?
stupify jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-24, 23:08   #2634
carmen4400
Zadomowienie

szczerze mówiąc ja też nie.
Stary 2010-01-24, 23:16   #2635
KALAI
Raczkowanie

do oceny
na utrzymanie
moje przykładowe jadłospisy, mam nadzieje ze nie zamieszałam z forma przedstawienia

8.00: płatki owsiane na mleku+ mrożone owoce / banan+ czasem sezam lub siemię lniane

11.00 i 13.oo: pól dużej bułki pełnoziarnistej z serem żółtym i 2 plastrami wędliny/ wiejskim / jajkiem i wędliną+ pomidor/kawałek papryki/surówka.

czasem coś słodkiego batonik paczek itp. ale raczej rano

16.00-17.00 mięso( kurczak/schab/wołowina) z warzywami, czasem z fasola +makaron razowy/ryz/ lub same.
lub ryba+warzywa, ewentualnie naleśniki razowe z serem białym lub zupa (zawsze z mięsem)

19.00-20.00 jajko z łyżeczka majonezu/ ser biały z wasa grahamem/ryba /sałatka z tunczyka.

2,3 kawy w ciągu dnia, owoce, orzechy
Na siłownie chodzę na 15.30 2-4 razy w tygodniu i 1 w tygodniu samba. w dni treningowe jem tak samo tylko po treningu węgle proste do obiadu.

Edytowane przez KALAI
Czas edycji: 2010-01-24 o 23:19
KALAI jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-25, 00:32   #2636
Ejli
Zadomowienie

Pierwszy raz od b. dawna jadłam w miarę przyzwoicie, muszę się pochwalić (jak na mnie jest super). Uśmiecham się o ocenę

U

późne śniadanie: owsianka z 7 łyżek z dodatkiem kawy, jajecznica z 2 jajek (i 2 białek ) z ketchupem, kawa zbożowa z mlekiem, herbatka

drugie: spora kromka razowa (taka ciężka, bez chrupiącej skórki - blee) z szynką drobiową (taką dość dobrą i drogą, trochę mięsa w sobie ma), serek wiejski, marchewka

obiad: kasza gryczana z sosem pomidorowym i soczewicą, kotleciki sojowe (pół paczki), kalafior i fasolka szparagowa polana sosem z soczewicą

późna kolacja: 4 deski wieloziarniste ryvity z szynką, ser biały (sporo) z dżemem wiśniowym, marchewka, za dużo mleka (pół opakowania smakowego truskawkowego, które zostało z wczoraj i z półtorej szklanki normalnego), kawencja

w międzyczasie mnóstwo herbat, głównie zielonych i mięty z cytryną, choć trafił się nawet rumianek z brzoskwinią

muszę uważać na węgle bo nie kontroluję ich spożycia, dlatego nie obruszajcie się o dodawanie marchewek. ostatnio dużo przytyłam, jadłam strasznie, próbuję dojść do czegoś normalnego

no i 5 posiłków nie jestem w stanie zjeść budząc się późno

I'm going slightly mad
Ejli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-25, 10:01   #2637
rybcia0x1
Przyczajenie

R

Prośba o ocenę i podpowiedzi co poprawić:

I ś: 2 nieduże kromki pieczywa z ziarnami z polędwicą i ogórkiem, herbata
II ś: kubek mleka 0,5% z 4 łyżkami owsianki, małe winogrona (ok 10 sztuk)
III o: kawałek piersi z kurczaka z warzywami(brokuły, kalafior, marchewka) gotowane na parze
IV p: jabłko
V k: serek wiejski z ogórkiem

rybcia0x1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-25, 10:08   #2638
Panna Mia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez rybcia0x1 Pokaż wiadomość
R

Prośba o ocenę i podpowiedzi co poprawić:

I ś: 2 nieduże kromki pieczywa z ziarnami z polędwicą i ogórkiem, herbata
II ś: kubek mleka 0,5% z 4 łyżkami owsianki, małe winogrona (ok 10 sztuk)
III o: kawałek piersi z kurczaka z warzywami(brokuły, kalafior, marchewka) gotowane na parze
IV p: jabłko
V k: serek wiejski z ogórkiem

całkiem ładnie, ale nie bój się aż tak ilości jedzenia.. kilka uwag:

IŚ - ok, nie żałuj sobie jeśl chodzi o ilość wędliny i warzyw
IIŚ - dorzuć orzechy itp
O - ok (kura mogla być też pieczona, albo podsmażona na oliwie), ciemny makaron albo ryż też by nie zaszkodziły
P - owoc to nie posiłek - owoce na R raczej od rana, tutaj proponowałabym np. jogurt albo serek + warzywa jakieś, albo jakąś sałatkę (np. z tuńczykiem albo kurakiem), albo jajecznicę z warzywami
K - ok
Stary 2010-01-25, 11:40   #2639
twinsy21
Raczkowanie

NASZE P;

przed sniadanie;

banan na patelni podprazony z cynamonem + śliwki suszone.
wafel ryżowy z masłem orzechowym, miodem i camembertem żurawinowym.
2 paski czekolady gorzkiej.

śniadanie;

owsianka taka jak zwykle [owsiane, platki, jogurt naturalny, bakalie, itp]
2 kromki pumpernikla jako tosty z żółtym serem, kukurydzą i pieczarami + ketchup.

po;

1/2 tabliczki gorzkiej czeko [sesja;egz. z kartografii;p UDAŁO SIĘ zaliczyc;D Jupi]

II śniadanie;

wiejski ze szczypiorem wymieszany z 1/2 fasoli czerwonej z puchy + kolejne 2 kromy pumpernikla przytostowane, z maslem, salata, serem, pomidorkiem, pieczarkami i ketchupem again

po;

paczka herbatnikow + kawał placka drożdżowego + kakao z mlekiem 3,2 % i łyżeczką cukru.

obiad;

worek kaszy gryczanej [pokochalysmy] ze szpinakiem, papryką, pomidorami, jajkiem + 3 kotlety brokułowo-sojowe

po;
homo truskawkowe z garścią biszkoptów, orzechów, wiórek, daktyli, rodzynek.

podwieczorek;

miseczka budyniu czekoladowego z migdałami i wiórkami + szklanka soku bananowego + tost z masłem i dżemem

kolacja;

bułka pszenna z masełkiem, salata, pomidorem, camembertem, i curry + jajecznica z 3 jaj z grzybkami + salatka ze swierzych warzyw.

po;

szklanka soku marchewkowego + chałka posmarowana masełkiem

Leczenie euthyroxem.

" I jeśli to nie jest grzech, napij się, a będzie tak jak chcesz!"

Edytowane przez twinsy21
Czas edycji: 2010-01-25 o 11:41
twinsy21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-25, 11:42   #2640
stupify
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ejli Pokaż wiadomość
Pierwszy raz od b. dawna jadłam w miarę przyzwoicie, muszę się pochwalić (jak na mnie jest super). Uśmiecham się o ocenę

U

późne śniadanie: owsianka z 7 łyżek z dodatkiem kawy, jajecznica z 2 jajek (i 2 białek ) z ketchupem, kawa zbożowa z mlekiem, herbatka

drugie: spora kromka razowa (taka ciężka, bez chrupiącej skórki - blee) z szynką drobiową (taką dość dobrą i drogą, trochę mięsa w sobie ma), serek wiejski, marchewka

obiad: kasza gryczana z sosem pomidorowym i soczewicą, kotleciki sojowe (pół paczki), kalafior i fasolka szparagowa polana sosem z soczewicą

późna kolacja: 4 deski wieloziarniste ryvity z szynką, ser biały (sporo) z dżemem wiśniowym, marchewka, za dużo mleka (pół opakowania smakowego truskawkowego, które zostało z wczoraj i z półtorej szklanki normalnego), kawencja

w międzyczasie mnóstwo herbat, głównie zielonych i mięty z cytryną, choć trafił się nawet rumianek z brzoskwinią

muszę uważać na węgle bo nie kontroluję ich spożycia, dlatego nie obruszajcie się o dodawanie marchewek. ostatnio dużo przytyłam, jadłam strasznie, próbuję dojść do czegoś normalnego

no i 5 posiłków nie jestem w stanie zjeść budząc się późno
fajnie Wiem, że masz problemy z kompulsami, nie boisz się tego, że jak całkowicie wyrzucisz z jadła to co słodkie to nadejdzie taki dzień kiedy nie wytrzymasz i bach? trzymam kciuki

---------- Dopisano o 11:42 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ----------

Cytat:
Napisane przez twinsy21 Pokaż wiadomość

NASZE P;

przed sniadanie;

banan na patelni podprazony z cynamonem + śliwki suszone.
wafel ryżowy z masłem orzechowym, miodem i camembertem żurawinowym.
2 paski czekolady gorzkiej.

śniadanie;

owsianka taka jak zwykle [owsiane, platki, jogurt naturalny, bakalie, itp]
2 kromki pumpernikla jako tosty z żółtym serem, kukurydzą i pieczarami + ketchup.

po;

1/2 tabliczki gorzkiej czeko [sesja;egz. z kartografii;p UDAŁO SIĘ zaliczyc;D Jupi]

II śniadanie;

wiejski ze szczypiorem wymieszany z 1/2 fasoli czerwonej z puchy + kolejne 2 kromy pumpernikla przytostowane, z maslem, salata, serem, pomidorkiem, pieczarkami i ketchupem again

po;

paczka herbatnikow + kawał placka drożdżowego + kakao z mlekiem 3,2 % i łyżeczką cukru.

obiad;

worek kaszy gryczanej [pokochalysmy] ze szpinakiem, papryką, pomidorami, jajkiem + 3 kotlety brokułowo-sojowe

po;
homo truskawkowe z garścią biszkoptów, orzechów, wiórek, daktyli, rodzynek.

podwieczorek;

miseczka budyniu czekoladowego z migdałami i wiórkami + szklanka soku bananowego + tost z masłem i dżemem

kolacja;

bułka pszenna z masełkiem, salata, pomidorem, camembertem, i curry + jajecznica z 3 jaj z grzybkami + salatka ze swierzych warzyw.

po;

szklanka soku marchewkowego + chałka posmarowana masełkiem
Normalnie mowę mi odjęło Królestwo dla Was!
stupify jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości