|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#572 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wszystkie maluszki są już z nami-przygodę z Odchowalnią zaczynamy ( list.-grud.
Simpatica moja mama to karmiła by Iwa za każdym razem jak się "odezwie" a jak poruszy się w łóżeczku to od razu chce go na ręce jak jest w pobliżu. No i jej się dostaje i nie pozwalamy oczywiście
![]() Nie mam z nią dobrego kontaktu i tylko mi na nerwach gra... ![]() A pochwale się synusiem hi hi w serduszku sobie siedzi
|
|
|
|
#573 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wszystkie maluszki są już z nami-przygodę z Odchowalnią zaczynamy ( list.-grud.
A no i nie chce się chwalić ale...... jaaaaa to wiedziałam że trzeba buźkę przemywać
Kiedyś gdzieś przeczytałam o tym Ha! Ale za to w innych tematach mam braki No to się pochwaliłam |
|
|
|
#574 | |||
|
Zadomowienie
|
Witam mamusie
Brombi wiem że już to pisałaś milion razy ale ja prosze napiszesz mi mniej wiecej plan dnia Filipka? Bo mi Wiki niby ładnie spi w nocy ale jakoś tak nie równo, raz sie budzi o 3 raz o 5. Już nie wiem co źle robie. Cytat:
Tak próby wątrobowe się robi też z krwi. Wiesz moja lekarka to sama mi te badania zlecała bo powiedziała tak: "Kasia na 99% to jest przedłużająca się żółtaczka fizjologiczna ale jeśli się okaże że to będzie ten 1 % to ona sobie nie daruje" (lekarka mnie zna od 20 lat więc to pewnie też dlatego) no i nam dała skierowanie do szpitala ale w szpitalu Nas nie przyjeli bo te wyniki nie były "aż takie złe". Więc ona nam zleciła wszystkie badanie które miały potwierdzić że nie jest źle. No i na szczęście okazało się że jest ale pamiątką po tej żółtaczce jest to że Wiki ma słabą morfologię a jak byśmy zrobili te badania w 2 tygodniu może bym tego unikneła. A piersią ja karmiłam cały czas ale dodatkowo podawałam min 100ml wody i po 10 dniach bilirubina spadła o ponad połowę. A i ja żadnych dodatkowych lekarstw nie dawałam bo lekarka mówiła że jak nam te wyniki wszystkie wyszły dobrze i pozoom bili spada to nie musimy nic podawać. [QUOTE=zebra666;16659612]I byłam u pediatry i jestem o niebo spokojniejsza Mam dopajać wodą z glukozą jak do tej pory, ale wcale wg. niej nie jest tak bardzo żólty i w oczkach ma śladzik tylko żółtaczki w kącikach, bardzo silny jest i piękne ma napiecie mięśniowe, ładnie przybiera na wadze. Mam mu podawać D3, esenciale forte do wody z glukoza, mam skierowanie na bilirubine, morfologię, alat i aspat, ale to za tydzień zrobić.Żóltaczka może nawet 6 tygodni się utrzymywać, a że mój wcześniak to już wogóle, bo teraz by był dopiero 40tydzień ciąży ![]() super ta babka!!! szkoda, że nie mogę do niej tlyko chodzić( za daleko i trzeba samochodem a my prawka nie mamy)ale na takie wypadki będę do niej się zgłaszała. Elalank więc nie martw się tak bardzo, bo damy radę Mój wybitnie dużo tej wody z glukozą nie chce pić ale tyle co pije ponoć wystarczy zresztą widać, że dużo sika a nawet jeśli chodzi o morfologię, żę mu tamz a szybko krwinki spadły czerwone to wtedy jakby znów spadło to żelazo w kropelkach się podaje.Modyfikowanym nie kazała go karmić więc zostajemy na piersi zwłaszcza, że rośnie na niej tak ładnie. [/QUOTEż] Ja żelazo podaje Wikiemu 1 ml tak profilaktycznie bo jak pisałam to krew ma słabą. Mój Wiki się urodził w 38 tc więc może to też miało jakiś wpływ. A co do sikania to on musi sikać wodą a nie Twoim mlekiem bo melko matki tak tego nie wypłukuje. Ja Wikiemu to czasem nawet 5 razy dziennie dawałąm wode zawsze przed karmieniem bo wtedy udawało się że najwięcej wypił. A Twój synek ma który tydzień teraz??? TRZYMAM ZA WAS KCIUKI DZIEWCZYNY I BĄDZCIE KONSKEWENTNE Z TYM DOPAJANIEM BO TO NAPRAWDE WYPŁUKUJE TO CHOLERSTWO Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#575 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A Wiki budzi się tylko raz w nocy? Może wcześniej się budzi, jak np. w dzień mniej podje. Ja zauważyłam, że jak Filuś mniej je ( ma czasami takie dni, że je krótko) to wtedy się wcześniej budzi. Może spróbuj smoczkiem go uspokoić, jak się o tej 3 budzi? Cytat:
![]() Iwuś słodki jest, a jaką ma fajną zdziwioną minkę Moje dziecko dzisiaj marudzi łokropnie ![]() Po południu spał tylko po 30 minut, mimo że widzę, że jest zmęczony, a teraz w ogóle nie chciał zasnąć, więc kąpiemy go zaraz, bo potem będzie za bardzo padnięty.
|
|
#576 |
|
Zakorzenienie
|
no mamuski z tym przemywaniem buzki to mnie zdziwiłyscie,wiedzialam ze sie przemywa apf....jakos tam ale myslalam ze tylko wtedy gdy dziecko ma plesniawki
a mi synus sie najadl trzymalam go na odbibie i zacelam mu spiewac a on zasnał,tz sie smial ze tez nie chcial by słuchac takiego wycia i tez by wolal spac niz tego słuchac ![]() Sami to moj tz tak ma ze jak Mateusz troche marudzi a jadł z godzinke wczesniej to on twierdzi ze NAPEWNO dziecko jest glodne a ja jeszcze nie chce go nakarmic
|
#577 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a jak zaciśnie szczęki na palcu to poczujesz co ta bestia potrafiiii![]() Cytat:
Mnie się nikt nie wtrąca i bardzo mi z tym dobrze znaczy do dziecka![]() Katekatee a to żelazo w kropelkach jest bez recepty? bo za tydzien mam zrobić małemu morfologię znów i jak spadłaby to bym podawała żelazo... Mały mi wypija dziennie może z 90 ml, w nocy mu już nie daję bo nawet jak mnie budzi na karmienie to nie wiem czy bym siłe miała robić mieszankę:\ Mój się urodził w skończonym 36 tygodniu i własnie mówiła pediatra, ze to też ma duyży wpływ na dłuższą żółtaczkę... no i morfologia też własnie spadła małemu więc pewnie będzie jak u Ciebie:\ A synuś skończy jutro 4 tygodnie Kachula bo przemywa się aphtinem jak ma pleśniawki, a wodą gotowaną przy codzienniej kąpieli
Edytowane przez zebra666 Czas edycji: 2010-01-24 o 19:47 |
||
|
|
|
#578 |
|
Zakorzenienie
|
Bellus jak tam nasz najmłodszy watkowy maluszek sie miewa?
|
#579 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Sam, Iwo jest śliczny Cytat:
Cytat:
|
|
#580 |
|
Zakorzenienie
|
Gucia mój zazwyczaj juz jest zły jak mam myć buźkę(wymęczony wcześniejszymi zabiegami)i zawsze płacze a mi się ekstra myje wtedy ale po chwili milknie zaciska szczęki i trzyma tak albo ssie
|
|
|
|
#581 | |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny a chyba nie doczytalam czy Wy myjecie te buzki teraz maluszkom?czym nasaczacie ten wacik?
---------- Dopisano o 20:11 ---------- Poprzedni post napisano o 20:11 ---------- Cytat:
![]() t o ssie![]()
|
|
#582 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
rozdziabia usteczka , głowa mu opada do tyłu i uwielbia tak zasypiać:P na moich rękach oczywiście... w sumie kolanach:PWodą gotowaną przy użyciu pieluszki tetrowej na najmniejszym paluszku narzuconej moczysz palucha z pielucha w wodzie i do dzioba![]() Tzn tak mi w szpitalu pokazano i tak robię |
|
|
|
|
#583 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#584 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Okąpaliśmy go o 18.30 i po 19 wzięłam go jeszcze na cycka, położyłam się z nim w łóżku ( jakoś wolę karmić na leżąco) , on taki spłakusiany ssał niemrawo, no i przysnęliśmy i ja i on
|
|
#585 | |||||
|
Zadomowienie
|
cześć Mamuśki
Cytat:
Cały czas jednak w środku trzęsę się w obawie żeby to świństwo nie wyrządziło Olce szkód Obwiniam się, że wcześniej jej nie zbadałam. Przez to i humoru nie mam.Cytat:
nic z tego nie wiem. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Norma jest do 1. Ale teraz będę robić badania w innym laboratorium, bo poprzednie robiłam w szpitalu. No nic napiszę w środę co wyszło, teraz nic nie zmienie. Na szczęście Olka wypija ponad 100 ml w dzień glukozy +czopek na noc, więc jestem dobrej myśli że się tego pozbędziemy i badania tez wyjdą dobre Teraz wiem co czułaś jak Twój maluszek to przechodził.. trzymajcie się Mamusie,ja uciekam się sprysznicować i wypłakać, nastroju nie mam
Edytowane przez elalank Czas edycji: 2010-01-24 o 20:36 |
|||||
|
|
|
#586 |
|
Zakorzenienie
|
Brombusia hehehe
też bym się zdziwiła jakby mi palec do gęby ktoś włorzył![]() A Wasze pociechy też tak fajnie zaczynają płaklać? coś jakby"ułeeee, ułeee" bo jak sie rozkręci to jest wrzask no ale jak zaczyna to tak fajnie to robi i minke ma nie do opisania...Elalank ja też wylałam już morze łez przez wybroczyny w oczku najpierw, teraz przez żóltaczkę, ale wiem, że dla dobra małego nie mogę mu dawać odczuc po sobie takich emocji... więc staram się spokojnie już poczekać do wizyty następnej u pediatry, i wyników badań za tydzień... w końcu dopajam go drgi dzien dopiero więc muszę być cierpliwa... w razie złej morfologii zaczne mu dawać żelazo. Trzymam za nasze maluszki kciuki. wierzę, że uda im się wypędzić to cholerstwo
Edytowane przez zebra666 Czas edycji: 2010-01-24 o 20:40 |
|
|
|
#587 |
|
Zakorzenienie
|
Zebra zobaczysz jak będzie fajnie, jak zacznie piszczeć w górnych rejestrach, aż uszy bolą
![]() Zmykam oglądać film z TŻ. To papa
|
#588 |
|
Zakorzenienie
|
Ja zaraz zapomne jak filmy wyglądają już tak dawno nie oglądałam rzadnego
|
|
|
|
#589 | ||||
|
Zadomowienie
|
A bo zapomniałam wcześniej napisać dzieciaczki oczywiście urocze
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Trzeba to dołożyć to codziennych obowiązków. A ze smokiem jak najbardziej spróbuję. Jak będzie tak naprawdę głodny to i tak się nie da przekupić więc warto spróbować Cytat:
Będzie dobrze trzymam kciuki |
||||
|
|
|
#590 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a co do placzu, to moja, jak dopiero zaczyna, to czesto robi "meee" i buzia w slodką podkówke, rozczulam sie strasznie jak tak robi
|
|
#591 |
|
Raczkowanie
|
Z myciem buźki to prawda, woda przegotowana, gazik i czyszczonko
Ale czasem pleśniawki same się przyplątują nie wiadomo skąd. Ja wymieniam też często smoczek Ali, żeby był czysty.A na pleśniawki, jeśli nie ma ich dużo to polecam aphtin, ale nam najbardziej pomógł Cebion, po 3 kropelki na pieluszkę i ścieramy miejsca z pleśniawkami. Po Nystatynę do lekarza wybrałabym się w ostateczności, gdyby pleśniawki nie schodziły po 2-3 dniach, lub jeśli by ich przybywało, pomimo stosowania aphtinu lub cebionu. To jednak antybiotyk jest, a lepiej tego zawsze zaoszczędzić maluszkom i spróbować delikatniejszych metod ![]() My z bardzo zaawansowanymi pleśniawkami walczyliśmy około 2 tygodni, także cierpliwość przy nich jest wskazana
Jestem żoną ![]() http://s6.suwaczek.com/20090509570713.png Nasz mały skarb- Alicja http://suwaczki.slub-wesele.pl/200911054965.html Czekamy na Marysię ![]() http://suwaczki.slub-wesele.pl/20130427724853.html |
|
|
|
#592 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I jak np nie chce go wziac na rece to sie uspokoi rozejrzy co i jak i jeszcze wiekszy wrzask ![]()
|
|
#593 |
|
Zakorzenienie
|
Laski pamietacie to:
http://www.youtube.com/watch?v=uQtpRjBLXic |
|
|
|
#594 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oj aby nasze takie nie były
|
|
#595 |
|
Zakorzenienie
|
Katekatee właśnie nie wiem, bo ta druga pani pediatra , u której byłam i mi bardziej pomogła to mówiła, że jak hemoglobina za bardzo spadnie znowu to żelazo w kropelkach, no ale w czwartek mysle zrobimy badania żeby mieć wyniki w piatek i zobaczymy co tam wyjdzie... boję się szczerze mówiąc choć staram się być dobrej myśli... no i od wczoraj podaje małemu pół kapsułki essentiale forte...
Dzisiaj wypił aż 110 ml wody sukces A jutro mamy neurologa tak, że trzymajcie kciuki... w czwartek badania, w piątek szpital okulistyczny... tydzień stresów przed nami i nieprzyjemności dla małęgo:\ jak pomyślę o tym badaniu oczek znów to wymiękam...znowu go wymęczą i musi być na głodniaka.... Asioczka mój też tak robi i policzki ma bardziej pucołowate bo tak naciąga warge dolną do górnej i szyję no uwielbiam go oglądać w karzdej sytuacji
|
|
|
|
#596 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() : kciuki: napewno wszystko bedzie dobrze
|
|
#597 |
|
Zakorzenienie
|
Napewno się przydadzą... ciężki jest żywot matki... zanim mały dorośnie to ja już 5 razy osiwieje.
|
|
|
|
#598 | ||
|
Zakorzenienie
|
Mamuśki szalejecie z tym pisaniem, jutro będę nadrabiać,
Poki co dla mnei goracy temat wiec odpowiedź dla Eli i Zebry, tyle co zdążyłam przelecieć: Cytat:
Cytat:
Co do odstawienia od piersi - jak pisalam- przechodziliśmy to dwa razy. Podejrzewali żóltaczke pokarmową, czyli ze ja przez pokarm przekazuję małemu część swojej bilirubiny, a dwa ze jest jakiś enzym, którego może maleństwu brakować żeby trawić te skladniki w mleku. Kazali nam odstawic na 24 h, za drugim razem do otrzymania wynikow, a że przyszly szybko tez wyszlo ponad dobę. I u nas okazało się że to nie to. Uważajcie z tym odstawianiem jesli chcecie dalej karmić... Mam nadzieję że i u Was będzie ok ale uważajcie na ta lekarkę, bo nie powinna z takim wynikiem kazać czekać. Spokojnej nocki i do jutra!
|
|
|
#599 |
|
Rozeznanie
|
Dobry wieczór!
Tż na nocce, dziecko grzecznie śpi, więc i ja powinnam spać, ale o dziwo mi się nie chce Wpadłam więc zobaczyć co tu jest grane.U nas Łatwy Plan powoli zaczyna działać, widać ogromną różnicę w porównaniu z tym chaosem, który był na początku. Mam nadzieję, że ta nocka też będzie ok. A wszystko dzięki Waszym radom, za które bardzo dziękuję ![]() Najważniejsza jest cierpliwość i konsekwencja w działaniu i efekty zaczynają być widoczne.Co do pleśniawek to my też się z tym borykaliśmy/borykamy, bo ostatnio na wizycie lekarka stwierdziła, że to nie są pleśniawki tylko nalot po mleku, więc już sama nie wiem Od jutra będę podawać mu kilka łyków glukozy po każdym karmieniu. A wcześniej stosowaliśmy aftin, ale później wyczytałam że zawiera on kwas borny, który nie jest wskazany dla tak małych dzieci, więc go odstawiliśmy. Co do mycia buzi dziecka wewnątrz to ja też nic nie wiedziałmDomi pamietam ten filmik |
|
|
|
#600 |
|
Zakorzenienie
|
Konspiracja jakoś wytrzymam do zrobienia tych badań... mały będzie miał wtedy nieskończone 5 tygodni... Przynajmniej dostaję już coś żeby chronić wątrobę, dopajam go... mm nadzieję, że będą efekty... Mnie pani mówiła, że dużo wyniak też z wcześniactwa małego
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:50.

hi hi w serduszku sobie siedzi
Kiedyś gdzieś przeczytałam o tym
Ha! Ale za to w innych tematach mam braki
napiszesz mi mniej wiecej plan dnia Filipka? Bo mi Wiki niby ładnie spi w nocy ale jakoś tak nie równo, raz sie budzi o 3 raz o 5. Już nie wiem co źle robie. 
jak myślicie, lepiej odstawić na 2-3 dni?? i dawać sztuczne mleko??
Mój wybitnie dużo tej wody z glukozą nie chce pić ale tyle co pije ponoć wystarczy zresztą widać, że dużo sika
a jak zaciśnie szczęki na palcu to poczujesz co ta bestia potrafiiii

i buzia w slodką podkówke, rozczulam sie strasznie jak tak robi