Czy wierzycie w życie pozagrobowe??? - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-01-25, 10:52   #91
fryteczka021088
BAN stały

Dot.: Czy wierzycie w życie pozagrobowe???

czy to że mi się przytrafiło cos takiego to głupie? Że jekieś wymysły mam? Opowiadam to co widziałam. Pozatym ostatnio rozmawiałam z koleżanką mojej mamy i ona opowiadała co się dzieje w rocznice smierci jej brata który zmarł młodo. OPowiadała nam o egzorcyzmach które przeprowadzają księża. Jeździ na wycieczki z wiernymi i księżami, z bardzo znanego i starego klasztoru z miasta o 6-8 km odemnie. Myślę że księża nie kłamią mówiąc że duchy faktycznie istnieją . Te dobre i te złe. Złych duchów przykładem są egzorcyzmy odprawiane na ludziach
fryteczka021088 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-25, 11:18   #92
Hvid
Zakorzenienie

fryteczka021088 - Nie chcialam Cie urazic. Jezeli tak sie stalo, to przepraszam.
Mnie sie po prostu wydaje (ale monopolu na racje nie mam), ze to zalezy od nastawienia. Jezeli ktos wierzy w duchy, to rzeczywiscie, pewne sprawy sobie inaczej interpretuje, niz ten, kto nie wierzy.
Hvid jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-25, 11:20   #93
fryteczka021088
BAN stały

Oki nic się nie dzieje.
Stary 2010-01-25, 20:19   #94
SleepingBeuty
Zadomowienie

GG do SleepingBeuty

Ja jestem pewna, że fryteczka021088 ma racje. Wiem, że są duchy. Moja rodzina napewno nie wymyśliła sobie historii, które się w domu mojej mamy wydarzyły, gdy ona była dzieckiem. Wierze w egzorcyzmy (były one też w domu mamy). W Częstochowie w katedrze co miesiąc odbywają się spotkania Mamre, na których takowe są wraz z zesłaniem Ducha Świętego. Warto o tym poczytać.

SleepingBeuty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-25, 20:22   #95
201610310857
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez SleepingBeuty Pokaż wiadomość
Ja jestem pewna, że fryteczka021088 ma racje. Wiem, że są duchy. Moja rodzina napewno nie wymyśliła sobie historii, które się w domu mojej mamy wydarzyły, gdy ona była dzieckiem. Wierze w egzorcyzmy (były one też w domu mamy). W Częstochowie w katedrze co miesiąc odbywają się spotkania Mamre, na których takowe są wraz z zesłaniem Ducha Świętego. Warto o tym poczytać.
byłam na takowej mszy wstawienniczej, bo tak to się zwie.;p
Raczej się nie poczyta, bo niewiele jest.
Osoby, które toego nie zobaczą nie uwierzą.
Mnie się to w głowie nie mieściło, jak mi opowiadali, jak sama zobaczyląm to uwioerzylam.
wybieram się tam niedługo.
Kocham Częstochowe.
201610310857 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-25, 20:27   #96
cerveza
Zakorzenienie

Rozmawiałam dziś z TŻ o wierze w duchy i przypomniał mi o infradźwiękach! które to są bardzo istotnym argumentem przeciwko istnieniu jakichkolwiek zjaw
Więc, dla tych, którzy z fizyką stoją na bakier : infradźwięki to fale akustyczne, mieszczące się w zakresie częstotliwości od 0 do 16 Hz -> czyli jak widać, są bardzo długie, bo ich długość jest odwrotnie proporcjonalna do częstotliwości, ale do rzeczy ludzkie ucho jest w stanie odbierać bodźce dźwiękowe dopiero powyżej tych 16 Hz, w związku z czym infradźwięki są dla naszego ucha niesłyszalne, ALE :
- powodują uczucie dyskomfortu, strachu
- ucisku w uszach
- depresję,apatię, gęsią skórkę

czyli wywołują takie efekty, jakby rzekomo w pobliżu nas znajdowały się duchy
infradźwięki wywoływane są przez silny wiatr, pioruny, trzęsienia ziemi, lawiny, a także przemysł : klimatyzacja, głośniki, drgania mostów, ciężkie samochody.

Niektórym się wydaje, że zwierzęta wyczuwają duchy - otóż psy są w stanie usłyszeć dźwięki o częstotliwości od 15 Hz, których człowiek nie usłyszy i mogą się takiego dźwięku jak najbardziej przestraszyć

Kolejną sprawą jest oczywiście sugestia, czyli ktoś jest w stanie wmówić nam, że gdzieś tam przy zamku ukazuje się duch księżniczki - i faktycznie parę osób weźmie sobie to do serca i zobaczy gdyby o tym nie usłyszeli, nie widzieliby. Nauka mówi, że na sugestię podatne są głownie osoby niedojrzałe emocjonalnie.

Tak więc wiara w zjawiska paranormalne przejawia się głównie u osób niedokształconych, które nie potrafią sobie inaczej wytłumaczyć różnych sytuacji, jak wymyślając duchy, zjawy, demony itp dlatego dalej namawiam na poczytanie podręczników od fizyki, zamiast nautiliusów, szukających taniej sensacji
cerveza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-25, 20:43   #97
andere
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cerveza Pokaż wiadomość
Tak więc wiara w zjawiska paranormalne przejawia się głównie u osób niedokształconych, które nie potrafią sobie inaczej wytłumaczyć różnych sytuacji, jak wymyślając duchy, zjawy, demony itp dlatego dalej namawiam na poczytanie podręczników od fizyki, zamiast nautiliusów, szukających taniej sensacji
O jaaaa, jestem niedokształcona. A mogę wiedzieć czy wyznajesz jakąś wiarę?

Maleńka
andere jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-25, 20:54   #98
cerveza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez andere Pokaż wiadomość
O jaaaa, jestem niedokształcona. A mogę wiedzieć czy wyznajesz jakąś wiarę?
ateizm od urodzenia.
Stary 2010-01-25, 20:59   #99
Lejdi Di
Raczkowanie

Cytat:
Rozmawiałam dziś z TŻ o wierze w duchy i przypomniał mi o infradźwiękach! które to są bardzo istotnym argumentem przeciwko istnieniu jakichkolwiek zjaw
Więc, dla tych, którzy z fizyką stoją na bakier : infradźwięki to fale akustyczne, mieszczące się w zakresie częstotliwości od 0 do 16 Hz -> czyli jak widać, są bardzo długie, bo ich długość jest odwrotnie proporcjonalna do częstotliwości, ale do rzeczy ludzkie ucho jest w stanie odbierać bodźce dźwiękowe dopiero powyżej tych 16 Hz, w związku z czym infradźwięki są dla naszego ucha niesłyszalne, ALE :
- ucisku w uszach

infradźwięki wywoływane są przez silny wiatr, pioruny, trzęsienia ziemi, lawiny, a także przemysł : klimatyzacja, głośniki, drgania mostów, ciężkie samochody.

Niektórym się wydaje, że zwierzęta wyczuwają duchy - otóż psy są w stanie usłyszeć dźwięki o częstotliwości od 15 Hz, których człowiek nie usłyszy i mogą się takiego dźwięku jak najbardziej przestraszyć

Kolejną sprawą jest oczywiście sugestia, czyli ktoś jest w stanie wmówić nam, że gdzieś tam przy zamku ukazuje się duch księżniczki - i faktycznie parę osób weźmie sobie to do serca i zobaczy gdyby o tym nie usłyszeli, nie widzieliby. Nauka mówi, że na sugestię podatne są głownie osoby niedojrzałe emocjonalnie.

No i zgadzam się w zupełności tylko trochę za mocne słowa ;P

I tak mi przyszło na myśl ... nie ma nic wspólnego z duchami ale może ktoś da rade mi to jakoś wytłumaczyć ... ja od paru lat próbuję pojąć i mi nie do końca idzie. Mianowicie moja prababcia umarła...ze starości tak po prostu... każdy wiedział że nadchodzi jej czas bo zawsze była żywą osobą a pewnego dnia powiedziała że chce zostać w łóżku, opadła z sił i stwierdziła że czas na nią... zupełnie jak nie ona...
był to czas wielkanocny...akurat obchodziła swoje 90 urodziny. Prababcia zaczęła pokazywać na palcach na początku liczbę 3 ... na drugi dzień liczbę dwa.. kolejnego dnia liczbę 1 ... no i następnego dnia umarła....
I nie mogę zrozumieć.... SKĄD ONA WIEDZIAŁA?
Lejdi Di jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-25, 21:46   #100
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Lejdi Di Pokaż wiadomość
No i zgadzam się w zupełności tylko trochę za mocne słowa ;P

I tak mi przyszło na myśl ... nie ma nic wspólnego z duchami ale może ktoś da rade mi to jakoś wytłumaczyć ... ja od paru lat próbuję pojąć i mi nie do końca idzie. Mianowicie moja prababcia umarła...ze starości tak po prostu... każdy wiedział że nadchodzi jej czas bo zawsze była żywą osobą a pewnego dnia powiedziała że chce zostać w łóżku, opadła z sił i stwierdziła że czas na nią... zupełnie jak nie ona...
był to czas wielkanocny...akurat obchodziła swoje 90 urodziny. Prababcia zaczęła pokazywać na palcach na początku liczbę 3 ... na drugi dzień liczbę dwa.. kolejnego dnia liczbę 1 ... no i następnego dnia umarła....
I nie mogę zrozumieć.... SKĄD ONA WIEDZIAŁA?
Normalnie przeczuwała to. Jak się ostatni raz żegnałam z moim umierającym dziadkiem w szpitalu i powiedziałam mu "cześć, do jutra", to złapał mnie za rękę, przytrzymał i powiedział, że jutro on już nie będzie żył. Podobno sie przeczuwa takie rzeczy. Instynkt czy jak to tam zwać...czujesz, że umrzesz tak jak np. czujesz, że jakiś ból jest bardziej niepokojący niż zwykle i wiesz, że dzieje się coś złego.

Edytowane przez sine.ira
Czas edycji: 2010-01-25 o 21:50
sine.ira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-25, 21:56   #101
Hortencja
Zadomowienie

Z tym się muszę zgodzić, mój dziadek zmarł "ze starości" w wieku ponad 90 lat. Stało to się w moim domu w poniedziałek. Dzień wcześniej kazał zadzwonić po moją ciocię (jego córkę) żeby przyszła, ot tak- nie miał jej nic pilnego do powiedzenia, po prostu chciał żeby go odwiedziła. Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie fakt że widywał się z nią pod koniec bardzo rzadko i nigdy sam z siebie jej nie zapraszał, ja wiem, że chciał ją jeszcze zobaczyć przed śmiercią.

2 more months...
Hortencja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-25, 22:02   #102
Lejdi Di
Raczkowanie

przecież to musi być straszne.... wiedzieć że jutro już się będzie nie żyć... i nie móc z tym nic zrobić.... mam nadzieje że ja tego nie będę przeczuwała
Stary 2010-01-25, 22:43   #103
andere
Zadomowienie

Gorzej żyje się z myślą, że ktoś inny umrze

Maleńka
andere jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-25, 23:03   #104
wanitatywna
Wtajemniczenie

Cytat:
Tak więc wiara w zjawiska paranormalne przejawia się głównie u osób niedokształconych
O, dobrze wiedzieć. Dzięki za oświecenie.

Cytat:
Zdecydowanie tak. Swojej śmierci się nie boję, ale śmierć bliskiej osoby szalenie mnie przeraża. Niestety ostatnio miałam okazję się o tym przekonać.

wanitatywna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-25, 23:07   #105
Lejdi Di
Raczkowanie

Cytat:
no to już koszmar jest i wole o tym nie myśleć ...
Stary 2010-01-25, 23:15   #106
cerveza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wanitatywna Pokaż wiadomość
O, dobrze wiedzieć. Dzięki za oświecenie.
a jesteś w stanie wdać się w polemikę nt. percepcji niskoczęstotliwościowej fali dźwiękowej?
czy jak większość, wolisz wierzyć w ludowe zabobony?
Stary 2010-01-25, 23:30   #107
Neciak89
Zakorzenienie

A ja jestem jakaś dziwna, bo boję się nie tylko śmierci kogoś bliskiego, ale swojej śmierci w odniesieniu do kogoś. Trochę niezrozumiale napisałam chyba..

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-26, 07:58   #108
201610310857
Konto usunięte

ja się nie boje swojej śmierci. Boję się, że ktoś bliski może mnie opuścić
201610310857 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-26, 08:46   #109
KawaMarcepanowa
Zakorzenienie

Dla mnie śmiesznie jest ignorować te wszystkie zjawiska, których nie da się racjonalnie wytłumaczyć, a nie w nie wierzyć
KawaMarcepanowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-26, 08:53   #110
TajemniczaPanna
Zakorzenienie

Tak

http://www.suwaczki.com/tickers/fdqgu6bdhq6kejmx.png

TajemniczaPanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-26, 08:54   #111
Hvid
Zakorzenienie

Piszecie o domach i miejscach, w ktorych straszy. Ja kiedys mialam kuriozalny przypadek. Mel Mermelstein (byly wiezien obozu Auschwitz-Birkenau), przyjechal swego czasu do Polski z kolega. Kolega byl tak zadny wrazen, ze chcial spedzic noc w mieszkaniu bylego komendanta obozu, Rudolfa Hoessa. Do tej pory bowiem to mieszkanie jest, niedaleko krematorium na terenie Auschwitz. A ze Mermelstein traktowany byl przez dyrekcje jako gosc honorowy, wiec ma dostep do miejsc, do ktorych zwykli zwiedzajacy nie maja.
Zyczenie zostalo spelnione. Pytam sie go na drugi dzien, jak mu minela noc, a ten mi na to, ze walizki nie mogl otworzyc, a jak juz opuscil mieszkanie Hoessa to walizka nagle dala sie otworzyc. Cuda, wianki

Ja po prostu podchodze do tych zagadnien sceptycznie.
Hvid jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-26, 09:15   #112
cerveza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez KawaMarcepanowa Pokaż wiadomość
Dla mnie śmiesznie jest ignorować te wszystkie zjawiska, których nie da się racjonalnie wytłumaczyć, a nie w nie wierzyć
Dla mnie śmiesznie jest wierzyć w coś, co da się racjonalnie wytłumaczyć i odrzucać naukę dla ludowych zabobonów i dla "bo kolega koleżanki widział ducha".
Stary 2010-01-26, 09:20   #113
KawaMarcepanowa
Zakorzenienie

Nikt nie mówi o odrzucaniu nauki, ale nauką nie da się wszystkiego wytłumaczyć.
osoby opętane też tak się zachowują przez infradźwięki?

Edytowane przez KawaMarcepanowa
Czas edycji: 2010-01-26 o 09:27
Stary 2010-01-26, 09:25   #114
cerveza
Zakorzenienie

Cytat:
Nikt nie mówi o odrzucaniu nauki, ale nauką nie da się wszystkiego wytłumaczyć.
Poproszę przykłady.
Stary 2010-01-26, 09:32   #115
fryteczka021088
BAN stały

Cytat:
- ucisku w uszach

Kochana czy Ty uważasz że jestem niedokształcona???

Byłam świadkiem osobiście (nie chodzi o głosy) pierwszych moich historii.
Stary 2010-01-26, 09:44   #116
cerveza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fryteczka021088 Pokaż wiadomość
Kochana czy Ty uważasz że jestem niedokształcona???

Byłam świadkiem osobiście (nie chodzi o głosy) pierwszych moich historii.
Chyba nie dość dokładnie przeczytałaś mój wywód, ponieważ ja nie piszę o głosach, tylko o niesłyszalnych dla człowieka falach akustycznych, które powodują takie a nie inne odczucia

Mając na myśli "niedokształconych" chodzi o ich nikłą znajomość fizyki, przez co wydaje im się, że przeżywają coś niezwykłego : dreszcze, niepokój, gasnące w pokoju światło, kiedy to wszystko normalne zjawiska.

Ja wiem, że osobiście przeżyłaś tego typu rzeczy, ale nie twierdzę, że miały one jakikolwiek paranormalny wydźwięk. Jesteś osobą, która głęboko wierzy, bądź chce wierzyć w te wszystkie legendy o duchach, stąd silne omamy i podatność na sugestię

---------- Dopisano o 09:44 ---------- Poprzedni post napisano o 09:41 ----------

Cytat:
Napisane przez Hvid Pokaż wiadomość
Piszecie o domach i miejscach, w ktorych straszy. Ja kiedys mialam kuriozalny przypadek. Mel Mermelstein (byly wiezien obozu Auschwitz-Birkenau), przyjechal swego czasu do Polski z kolega. Kolega byl tak zadny wrazen, ze chcial spedzic noc w mieszkaniu bylego komendanta obozu, Rudolfa Hoessa. Do tej pory bowiem to mieszkanie jest, niedaleko krematorium na terenie Auschwitz. A ze Mermelstein traktowany byl przez dyrekcje jako gosc honorowy, wiec ma dostep do miejsc, do ktorych zwykli zwiedzajacy nie maja.
Zyczenie zostalo spelnione. Pytam sie go na drugi dzien, jak mu minela noc, a ten mi na to, ze walizki nie mogl otworzyc, a jak juz opuscil mieszkanie Hoessa to walizka nagle dala sie otworzyc. Cuda, wianki

Ja po prostu podchodze do tych zagadnien sceptycznie.
silny stres wywołany strachem.
Choć pewnie reszta dziewczyn oczyma wyobraźni widzi ducha Rudolfa H., który z całej siły trzyma zamek walizki, żeby tylko ten człowiek jej nie otworzył
Stary 2010-01-26, 09:48   #117
KawaMarcepanowa
Zakorzenienie

E... chyba gasnące światła czy tam dreszcze są lajcikiem w porównaniu do niektórych rzeczy, które się ludziom zdarzają
Btw już sobie wyobrażam jak komuś spadają ze ścian obrazy, jest mu przeraźliwie zimno, światło mu gaśnie w całym domu, a ktoś ledwo żywy ze strachu powtarza sobie "a trzeba było nie spać na fizyce, a trzeba było..."
I cała koncepcja filmu Paranormal Acitvity upadła

Czas edycji: 2010-01-26 o 09:49 Powód: dopisek
Stary 2010-01-26, 09:55   #118
fryteczka021088
BAN stały

Cytat:
Chyba nie dość dokładnie przeczytałaś mój wywód, ponieważ ja nie piszę o głosach, tylko o niesłyszalnych dla człowieka falach akustycznych, które powodują takie a nie inne odczucia

Mając na myśli "niedokształconych" chodzi o ich nikłą znajomość fizyki, przez co wydaje im się, że przeżywają coś niezwykłego : dreszcze, niepokój, gasnące w pokoju światło, kiedy to wszystko normalne zjawiska.

Ja wiem, że osobiście przeżyłaś tego typu rzeczy, ale nie twierdzę, że miały one jakikolwiek paranormalny wydźwięk. Jesteś osobą, która głęboko wierzy, bądź chce wierzyć w te wszystkie legendy o duchach, stąd silne omamy i podatność na sugestię

---------- Dopisano o 09:44 ---------- Poprzedni post napisano o 09:41 ----------

silny stres wywołany strachem.
Choć pewnie reszta dziewczyn oczyma wyobraźni widzi ducha Rudolfa H., który z całej siły trzyma zamek walizki, żeby tylko ten człowiek jej nie otworzył
Jakie znów omamy. Przeczytaj moje dwie pierwsze historie. Ja to widziałam, i moja mama też( w jednej hist)
Stary 2010-01-26, 09:59   #119
cerveza
Zakorzenienie

Cytat:
E... chyba gasnące światła czy tam dreszcze są lajcikiem w porównaniu do niektórych rzeczy, które się ludziom zdarzają
Btw już sobie wyobrażam jak komuś spadają ze ścian obrazy, jest mu przeraźliwie zimno, światło mu gaśnie w całym domu, a ktoś ledwo żywy ze strachu powtarza sobie "a trzeba było nie spać na fizyce, a trzeba było..."
I cała koncepcja filmu Paranormal Acitvity upadła

Kiedyś siedziałam u mojej babci i nagle ni stąd ni zowąd ze ściany spadł obraz. Wg Was to pewnie byt niematerialny go zrzucił ;d Podczas gdy jest to klasyczny przykład słabej wytrzymałości materiałowej haczyka, na którym obrazek był przytwierdzony.
Zimno jest mi zawsze, nawet latem, bo po prostu jestem zmarzluchem
Gasnące światło to już w ogóle mój ulubiony przykład niestabilnej, uszkodzonej sieci elektrycznej, bądź chwilowy spadek napięcia na wejściu układu.

A podawanie za przykład FIKCJI, czyli w tym przypadku taniego horroru gniecie ;d Chyba, że w filmy też wierzysz?

Ludzie, ludzie czego ludzie nie wymyślą, żeby tylko wytłumaczyć no jak ten obraz mógł sam spaść ze ściany
Stary 2010-01-26, 10:02   #120
KawaMarcepanowa
Zakorzenienie

E no nie wiem, mi tam żaden nie spadł ze ściany, choć jakby ten z mojego pokoju kopyrtnął to bym się pewnie w pierwszej chwili przestraszyła bo jest na nim babeczka z The Ring
światło też mi nie zgasło, a ciemności się nie boję więc tu mnie Siły Ciemności nie zaskoczą
ale to chyba nie temat o spadaniu obrazów tak w ogóle

Czas edycji: 2010-01-26 o 10:05
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości