|
|
#91 |
|
BAN stały
|
Dot.: Czy wierzycie w życie pozagrobowe???
czy to że mi się przytrafiło cos takiego to głupie? Że jekieś wymysły mam? Opowiadam to co widziałam. Pozatym ostatnio rozmawiałam z koleżanką mojej mamy i ona opowiadała co się dzieje w rocznice smierci jej brata który zmarł młodo. OPowiadała nam o egzorcyzmach które przeprowadzają księża. Jeździ na wycieczki z wiernymi i księżami, z bardzo znanego i starego klasztoru z miasta o 6-8 km odemnie. Myślę że księża nie kłamią mówiąc że duchy faktycznie istnieją . Te dobre i te złe. Złych duchów przykładem są egzorcyzmy odprawiane na ludziach
|
|
|
|
|
#92 |
|
Zakorzenienie
|
fryteczka021088 - Nie chcialam Cie urazic. Jezeli tak sie stalo, to przepraszam.
Mnie sie po prostu wydaje (ale monopolu na racje nie mam), ze to zalezy od nastawienia. Jezeli ktos wierzy w duchy, to rzeczywiscie, pewne sprawy sobie inaczej interpretuje, niz ten, kto nie wierzy. |
|
|
|
|
#93 |
|
BAN stały
|
Oki nic się nie dzieje.
|
|
|
|
|
#94 |
|
Zadomowienie
|
Ja jestem pewna, że fryteczka021088 ma racje. Wiem, że są duchy. Moja rodzina napewno nie wymyśliła sobie historii, które się w domu mojej mamy wydarzyły, gdy ona była dzieckiem. Wierze w egzorcyzmy (były one też w domu mamy). W Częstochowie w katedrze co miesiąc odbywają się spotkania Mamre, na których takowe są wraz z zesłaniem Ducha Świętego. Warto o tym poczytać.
|
|
#95 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Raczej się nie poczyta, bo niewiele jest. Osoby, które toego nie zobaczą nie uwierzą. Mnie się to w głowie nie mieściło, jak mi opowiadali, jak sama zobaczyląm to uwioerzylam. wybieram się tam niedługo. Kocham Częstochowe. |
|
|
|
|
|
#96 |
|
Zakorzenienie
|
Rozmawiałam dziś z TŻ o wierze w duchy
i przypomniał mi o infradźwiękach! które to są bardzo istotnym argumentem przeciwko istnieniu jakichkolwiek zjaw ![]() Więc, dla tych, którzy z fizyką stoją na bakier : infradźwięki to fale akustyczne, mieszczące się w zakresie częstotliwości od 0 do 16 Hz -> czyli jak widać, są bardzo długie, bo ich długość jest odwrotnie proporcjonalna do częstotliwości, ale do rzeczy ludzkie ucho jest w stanie odbierać bodźce dźwiękowe dopiero powyżej tych 16 Hz, w związku z czym infradźwięki są dla naszego ucha niesłyszalne, ALE :- powodują uczucie dyskomfortu, strachu - ucisku w uszach - depresję,apatię, gęsią skórkę czyli wywołują takie efekty, jakby rzekomo w pobliżu nas znajdowały się duchy ![]() infradźwięki wywoływane są przez silny wiatr, pioruny, trzęsienia ziemi, lawiny, a także przemysł : klimatyzacja, głośniki, drgania mostów, ciężkie samochody. Niektórym się wydaje, że zwierzęta wyczuwają duchy - otóż psy są w stanie usłyszeć dźwięki o częstotliwości od 15 Hz, których człowiek nie usłyszy i mogą się takiego dźwięku jak najbardziej przestraszyć ![]() Kolejną sprawą jest oczywiście sugestia, czyli ktoś jest w stanie wmówić nam, że gdzieś tam przy zamku ukazuje się duch księżniczki - i faktycznie parę osób weźmie sobie to do serca i zobaczy gdyby o tym nie usłyszeli, nie widzieliby. Nauka mówi, że na sugestię podatne są głownie osoby niedojrzałe emocjonalnie.Tak więc wiara w zjawiska paranormalne przejawia się głównie u osób niedokształconych, które nie potrafią sobie inaczej wytłumaczyć różnych sytuacji, jak wymyślając duchy, zjawy, demony itp dlatego dalej namawiam na poczytanie podręczników od fizyki, zamiast nautiliusów, szukających taniej sensacji
|
|
|
|
|
#97 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#98 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#99 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
No i zgadzam się w zupełności tylko trochę za mocne słowa ;PI tak mi przyszło na myśl ... nie ma nic wspólnego z duchami ale może ktoś da rade mi to jakoś wytłumaczyć ... ja od paru lat próbuję pojąć i mi nie do końca idzie. Mianowicie moja prababcia umarła...ze starości tak po prostu... każdy wiedział że nadchodzi jej czas bo zawsze była żywą osobą a pewnego dnia powiedziała że chce zostać w łóżku, opadła z sił i stwierdziła że czas na nią... zupełnie jak nie ona... był to czas wielkanocny...akurat obchodziła swoje 90 urodziny. Prababcia zaczęła pokazywać na palcach na początku liczbę 3 ... na drugi dzień liczbę dwa.. kolejnego dnia liczbę 1 ... no i następnego dnia umarła.... I nie mogę zrozumieć.... SKĄD ONA WIEDZIAŁA?
|
|
|
#100 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2010-01-25 o 21:50 |
|
|
|
|
|
#101 |
|
Zadomowienie
|
Z tym się muszę zgodzić, mój dziadek zmarł "ze starości" w wieku ponad 90 lat. Stało to się w moim domu w poniedziałek. Dzień wcześniej kazał zadzwonić po moją ciocię (jego córkę) żeby przyszła, ot tak- nie miał jej nic pilnego do powiedzenia, po prostu chciał żeby go odwiedziła. Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie fakt że widywał się z nią pod koniec bardzo rzadko i nigdy sam z siebie jej nie zapraszał, ja wiem, że chciał ją jeszcze zobaczyć przed śmiercią.
|
|
|
#102 |
|
Raczkowanie
|
przecież to musi być straszne.... wiedzieć że jutro już się będzie nie żyć... i nie móc z tym nic zrobić.... mam nadzieje że ja tego nie będę przeczuwała
|
|
#104 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Zdecydowanie tak. Swojej śmierci się nie boję, ale śmierć bliskiej osoby szalenie mnie przeraża. Niestety ostatnio miałam okazję się o tym przekonać.
|
|
|
#105 |
|
Raczkowanie
|
no to już koszmar jest i wole o tym nie myśleć ...
|
|
#106 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#107 | |
|
Zakorzenienie
|
A ja jestem jakaś dziwna, bo boję się nie tylko śmierci kogoś bliskiego, ale swojej śmierci w odniesieniu do kogoś. Trochę niezrozumiale napisałam chyba..
|
|
|
|
#108 |
|
Konto usunięte
|
ja się nie boje swojej śmierci. Boję się, że ktoś bliski może mnie opuścić
|
|
|
|
|
#109 |
|
Zakorzenienie
|
Dla mnie śmiesznie jest ignorować te wszystkie zjawiska, których nie da się racjonalnie wytłumaczyć, a nie w nie wierzyć
|
|
|
|
|
#110 |
|
Zakorzenienie
|
Tak
|
|
#111 |
|
Zakorzenienie
|
Piszecie o domach i miejscach, w ktorych straszy. Ja kiedys mialam kuriozalny przypadek. Mel Mermelstein (byly wiezien obozu Auschwitz-Birkenau), przyjechal swego czasu do Polski z kolega. Kolega byl tak zadny wrazen, ze chcial spedzic noc w mieszkaniu bylego komendanta obozu, Rudolfa Hoessa. Do tej pory bowiem to mieszkanie jest, niedaleko krematorium na terenie Auschwitz. A ze Mermelstein traktowany byl przez dyrekcje jako gosc honorowy, wiec ma dostep do miejsc, do ktorych zwykli zwiedzajacy nie maja.
Zyczenie zostalo spelnione. Pytam sie go na drugi dzien, jak mu minela noc, a ten mi na to, ze walizki nie mogl otworzyc, a jak juz opuscil mieszkanie Hoessa to walizka nagle dala sie otworzyc. Cuda, wianki ![]() Ja po prostu podchodze do tych zagadnien sceptycznie. |
|
|
|
|
#112 |
|
Zakorzenienie
|
Dla mnie śmiesznie jest wierzyć w coś, co da się racjonalnie wytłumaczyć i odrzucać naukę dla ludowych zabobonów i dla "bo kolega koleżanki widział ducha".
|
|
|
|
|
#113 |
|
Zakorzenienie
|
Nikt nie mówi o odrzucaniu nauki, ale nauką nie da się wszystkiego wytłumaczyć.
osoby opętane też tak się zachowują przez infradźwięki? Edytowane przez KawaMarcepanowa Czas edycji: 2010-01-26 o 09:27 |
|
|
|
|
#114 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#115 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Kochana czy Ty uważasz że jestem niedokształcona??? Byłam świadkiem osobiście (nie chodzi o głosy) pierwszych moich historii. |
|
|
|
|
|
#116 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mając na myśli "niedokształconych" chodzi o ich nikłą znajomość fizyki, przez co wydaje im się, że przeżywają coś niezwykłego : dreszcze, niepokój, gasnące w pokoju światło, kiedy to wszystko normalne zjawiska. Ja wiem, że osobiście przeżyłaś tego typu rzeczy, ale nie twierdzę, że miały one jakikolwiek paranormalny wydźwięk. Jesteś osobą, która głęboko wierzy, bądź chce wierzyć w te wszystkie legendy o duchach, stąd silne omamy i podatność na sugestię ![]() ---------- Dopisano o 09:44 ---------- Poprzedni post napisano o 09:41 ---------- Cytat:
Choć pewnie reszta dziewczyn oczyma wyobraźni widzi ducha Rudolfa H., który z całej siły trzyma zamek walizki, żeby tylko ten człowiek jej nie otworzył
|
||
|
|
|
|
#117 |
|
Zakorzenienie
|
E... chyba gasnące światła czy tam dreszcze są lajcikiem w porównaniu do niektórych rzeczy, które się ludziom zdarzają
Btw już sobie wyobrażam jak komuś spadają ze ścian obrazy, jest mu przeraźliwie zimno, światło mu gaśnie w całym domu, a ktoś ledwo żywy ze strachu powtarza sobie "a trzeba było nie spać na fizyce, a trzeba było..." ![]() I cała koncepcja filmu Paranormal Acitvity upadła
Edytowane przez KawaMarcepanowa Czas edycji: 2010-01-26 o 09:49 Powód: dopisek |
|
|
|
|
#118 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#119 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedyś siedziałam u mojej babci i nagle ni stąd ni zowąd ze ściany spadł obraz. Wg Was to pewnie byt niematerialny go zrzucił ;d Podczas gdy jest to klasyczny przykład słabej wytrzymałości materiałowej haczyka, na którym obrazek był przytwierdzony. Zimno jest mi zawsze, nawet latem, bo po prostu jestem zmarzluchem ![]() Gasnące światło to już w ogóle mój ulubiony przykład niestabilnej, uszkodzonej sieci elektrycznej, bądź chwilowy spadek napięcia na wejściu układu.A podawanie za przykład FIKCJI, czyli w tym przypadku taniego horroru gniecie ;d Chyba, że w filmy też wierzysz? Ludzie, ludzie czego ludzie nie wymyślą, żeby tylko wytłumaczyć no jak ten obraz mógł sam spaść ze ściany
|
|
|
|
|
|
#120 |
|
Zakorzenienie
|
E no nie wiem, mi tam żaden nie spadł ze ściany, choć jakby ten z mojego pokoju kopyrtnął to bym się pewnie w pierwszej chwili przestraszyła bo jest na nim babeczka z The Ring
![]() światło też mi nie zgasło, a ciemności się nie boję więc tu mnie Siły Ciemności nie zaskoczą ![]() ale to chyba nie temat o spadaniu obrazów tak w ogóle
Edytowane przez KawaMarcepanowa Czas edycji: 2010-01-26 o 10:05 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:37.