![]() |
#61 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: nie będę kryć oburzenia
Cytat:
![]() a tak serio: często słyszę jak kobiety w towarzystwie(zarówno swoim i mieszanym) wpadają w ton: ,, a kazdy facet to świnia, jest prosty i myśli penisem" i jakoś żaden kolega się nie obrażał, najwyżej coś tam odpowiedział. oczywiście ważne jest to jak to się mówi. Co innego jak powie to dobry znajomy i wiem, ze to tylko takie sobie gadanie na dodatek o kobietach ogólnie a nie o mnie, a co innego jak obcy facet powie coś takiego bezpośrednio do mnie. w drugiej sytuacji bym się wkurzyła w pierwszej olała. nie wiem może po prostu mało identyfikuje się z płcią jako taką??
![]() i nie będę już farbować włosów ![]() Edytowane przez irie18* Czas edycji: 2010-01-25 o 15:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
może faktycznie mało się identyfikujesz z płcią, ja też się kiedyś tak nie identyfikowałam ,teraz jest inaczej, choć do radykalnego feminizmu też mi daleko. z resztą nie lubię nie tylko jak się obraża w rozmowach kobiety ze względu na płeć ale i też mężczyzn.
i myślę ze w tej konkretnej sytuacji rapifen miała rację, skoro to był jej przyjaciel, w dodatku nie mówił tego w złości tak jak tamten co rozstał się z dziewczyną, tylko palnął chamsko coby się z kumplem zsolidaryzować. jak ktoś jest przyjacielem to się wydaje że go znasz i wiesz co myśli a tu coś takiego. wyobraź sobie taka abstrakcyjną sytuację że siedzisz sobie z ze znajomymi i rozmawiacie np. o wyglądzie a twoja przyjaciółka mówi "ludzie z trądzikiem są obrzydliwi, jakbym miała taką twarz to bym nie wychodziła z domu". a Ty właśnie MASZ trądzik. niby nie mówiła bezpośrednio o Tobie, ale...
be my only, be the water where i'm wading/you're my river running high, run deep run wild Edytowane przez marchewkowe pole Czas edycji: 2010-01-25 o 16:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
in love with life
|
Wymiana zarowki nie ma nic wspolnego z rownouprawnieniem. Skoro prosze to znaczy, ze chce by mi pomogl, wiec zaslanianie sie rownouprawnieniem jest tutaj zenujace, bo zwyczajnie mogl powiedziec, ze mu sie nie chce.
![]() |
#64 | |||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jesli zalozyc to pierwsze, to widocznie uznal, ze to bedzie spoko zart, a rapifen miala zupelnie inne zdanie i w sumie jej sie nie dziwie. Jesli to drugie, to juz on ma problem z percepcja i podejsciem. Cytat:
To, ze ktos to mowi gdy nie ma towarzystwa drugiej plci nic w tej zenadzie nie zmienia - czy to sa takie teksty jak tego kolegi, czy niektore zalosne teksty na wizazu itd. itp. Cytat:
Inna sprawa, ze jak tu ktos napisze, ze faceci sa tacy i owacy, to luz, zarty, zaden problem, ale w druga strone idzie wielkie oburzenie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Afroamerykanin... a Afropolak ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
I teraz się zacznie dyskusja o równouprawnieniu, a wszystko przez jedną nieszczęsną żarówkę...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Zadomowienie
|
No cóż to ja może przytoczę pewną sytuację z dwóch różnych perspektyw.
Ja, moje koleżanki, mój chłopak i jego koledzy na wspólnej imprezie. Mój i jego były współlokator rozmawiają, a że się często nie widują to wspominają stare czasy. I przy laniu wódki przypomniało im się śmieszne powiedzonko "Podaj piwo, kobieto" w nawiązaniu do tego jak kiedyś grali na kompie w PS we dwóch, a była dziewczyna mojego przyszła do nich i zaczęła mówić, że jej się nudzi. No to mój na to "Jak Ci się nudzi to podaj piwo, kobieto". Oczywiście był to żart na co wskazuje znane jakby nie było powiedzenie. No i wszyscy zaczynamy się śmiać no bo w końcu zabawny tekst i sytuacja ![]() Po przeczytaniu tego wątku i przypomnieniu sobie powiedzenia podobnie seksistowskiego zdania w stosunku do mnie stwierdziłam, że na jej miejscu bym się pewnie nieźle wkurzyła i nie załapałabym, że to jest śmieszne. Ja w podobnej sytuacji nie odzywałam się do mojego prze jakieś 2 godziny podczas których siedział sam u mnie w pokoju (szczerze mówiąc myślałam, że sobie pójdzie). Domyślam się, że to są żarty ale nie ma szans, żeby mnie bawiły. Najlepsze w tym momencie byłyby jakieś cięte riposty ale jak się poważnie zdenerwuję to nawet nie mam ochoty się odzywać. Jak na razie to była jedna taka sytuacja, ale jak się zapomni to jak reagować? Myślałam, żeby następnym razem wziąć to na żart i mu przygadać. Tak robię jak on mi dogaduje, ale mnie to w żaden sposób nie uraża np. jak mówi, że kobiety walczyły za równouprawnieniem a teraz co? To ja wtedy mówię, że ja to o nic nie walczyłam ale jak już jestem za równouprawnieniem z uprzywilejowaniem kobiet ![]() ![]() Tylko jak on przekroczy granicę dogadywania, które da się przetrawić to co mam się znów nie odzywać, nakrzyczeć na niego, oznajmić chłodnym tonem że sobie nie życzę czy zjechać (to najchętniej bo chyba najbardziej skuteczne, choć nie zawsze jest wena)? Jakieś propozycje ciętych ripost?
![]() |
#67 | |
in love with life
|
Cytat:
Z reszta koniec dyskusji na ten temat, bo jak o cos prosze to korona nikomu z glowy nie spadnie od pomocy. Tyle na ten temat, a co do reszty Twojego postu o panach, wladcach i utrzymywaniu sie nie wypowiadam, bo ani nie sa na temat, ani nie maja z moim zwiazkiem nic wspolnego.
![]() |
![]() |
#68 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:18 ---------- Poprzedni post napisano o 19:16 ---------- Ci paskudni, podstępni mężczyźni ![]()
![]() |
![]() |
#69 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Pewnie, ze jemu latwiej i moglby Ci pomoc, ale zeby robic o to awanture i jeszcze teksty - jak on tak jeszcze raz powie, to... - jakby to jego psim obowiazkiem byla zmiana zarowek. Pozniej zdziwienie i oburzenie, ze sobie jakis chlop pomysli, ze kobiety obowiazkiem i powolaniem jest siedziec przy garach. Cytat:
![]() W kazdym razie - masz racje, ze niepotrzebnie uzylem Ciebie jako przykladu w tym opisie. Cytat:
Dzieki, musialem sie upewnic ![]() ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
"Szkoda, że ty mu nie pojechałaś jakimś tekstem w stylu, że facetowi stracza krwi tylko na zasilanie jednego z dwóch mózgów jednocześnie."
chodziło mi o pokazanie, że to ten sam poziom absurdalności wypowiedzi, czyli że z takimi młotkami nie da się dyskutować. taaaa a teksty o kobietach, które powinny tylko stać przy garach i robić dzieci to takie świeżutkie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
Zamiast sie wsciekac i wdawac w polemiki poprostu sie w zyciu staraj i pokaz im (ludziom) na co Cie stac. Osiagnij cos, niech Cie cenia - np w pracy, w najnormalniejszej firmie.
Nie ma lepszego kontrargumentu w dyskusjach 'kobiety, plec slaba, do garow...' |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Zadomowienie
|
kiedyś byłam w takiej sytuacji, dwaj moi znajomi w obecności swoich żon siedzieli i tak sobie dyskutowali: a moja zona to siedzi godzinę w łazience, a moja dwie godziny, a moja ma tyle ciuchów, że sklep by mozna zalozyc, a moja jak ma okres to jest wredna itd,,, a to, że butów za duzo, a to torebek, a to zrzędliwa itak sobie jadą jak po burych sukach,
w końcu mówię im tak: panowie jak macie takie problemy to mam świetny pomysł: zostawcie te wasze daremne kobitki i zamieszkajcie razem. Bedzie wam super, nie będzie butów, ciuchów, kosmetyków, okresów, zajetej łazienki itd... obiad sobie ugotujecie albo zamówicie pizzę, jak przyciśnie potrzeba: agencja albo samozadowolenie i git.... jakbym sie tak miała męczyć - aż was żal słuchać, co za męka.... kopary opadły i tyle. kolesiowi bym elegancko poradziła: nie zadawaj się już wiecej z babami, wprawdzie głupota nie jest zaraźliwa i małe ryzyko, że twoja następna laska zgłupieje przy tobie (szkoda laski obiektywnie) - ale zawsze jest taka mozliwość. znajdź sobie cudownego faceta i będzie wam idealnie. Edytowane przez dobrarada Czas edycji: 2010-01-25 o 19:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Zakorzenienie
|
Przyczepiliście się tej nieszczęsnej żarówki. Ja też bym poprosiła swojego faceta, bo nie dość, że jestem niska to mam lęk wysokości. I co mnie obchodzi równouprawnienie czy nie? Nie dam sobie rady to chyba mogę poprosić o pomoc?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
no jasne, przecież nie każdy może móc/potrafić zrobić wszystko, jak ja nie mam siły otworzyć słoika to tż to zrobi a on z kolei jak ciasta nie umie zrobić to przecież nie będzie w ramach równouprawnienia zakalców produkował.
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
Tak na prawdę to są różne typy panów i o tym sobie pisałam "w skrócie". Ja odnoszę wrażenie, że większość panów mieści się w kategoriach od 2-4...
Na najbliższych sobie przykładach: 1. Mój szef to człowiek, który swoim postępowaniem pokazuje, że traktuje kobiety na równi ze sobą przy jednoczesnym zachowaniu zasad kultury - ustępowaniu miejsca, noszeniu ciężkich rzeczy, otwieraniu drzwi itd. Być może wynika to z pracy w branży, w której jest mnóstwo kobiet, nie wiem. Wiem, że jest dla mnie przykładem faceta, który pomiędzy płciami stawia znak równości pod względem wartości i zdolności - tych, które rzecz jasna obie płcie mają identyczne, przy jednoczesnym poszanowaniu odrębności wynikających z konkretnej płci. 2. Mój mąż to typ "niby żartownisia" - powie sobie "kobieto podaj mi piwo" czy jakieś inne pierdoły typu, że kobiety mają stopy przystosowane do stania przy zlewie itd., ale wiem, że mogę tego nie traktować poważnie i w ogóle nie reagować (chociaż wbrew pozorom ja mam poczucie humoru, czasem nawet absurdalne i raz w sklepie odzieżowym uklęknęłam przed mężem prosząc go na cały głos o kupno jakiegoś tam ciucha ![]() ![]() 3. Mój tata - nigdy nie powiedział by, że kobiety są do garów, nie powiedziałby skocz po piwo do mojej mamy ani żadnego innego niestosownego zwrotu. Z pozoru wydaje się być idealny. Zawsze odnosi się z szacunkiem itd. Co mu nie przeszkadza totalnie dyskryminować kobiet i stosować podwójnych norm - mężczyzna jak zdradza to ma romans, a kobieta to się kur***wi... Dyskredytuje pracę zawodową kobiet, ogólnie tata jest w "starym stylu", niby szacunek, niby poważanie itd. ale jak to ktoś dobrze napisał w tym wątku - kobieta ma prawo służyć mężowi, zajmować się domem, dziećmi i jeszcze iść do pracy na 10h... i powinna być szczęśliwa, że żyje w nowoczesnym związku ![]() 4. Mój brat otwarcie dyskryminuje kobiety i nawet się z tym specjalnie nie kryje. Potrafi powiedzieć mnie, swojej żonie czy innym kobietom w towarzystwie, że są głupie, mają mniejsze mózgi, są ewolucyjnie mniej rozwinięte, gorsze, niepotrzebne, mniej zdolne od mężczyzn, nadają się tylko do garów i rodzenia dzieci itd. Ogólnie jego stosunek do kobiet jest mocno buracki (zresztą on ma buracki stosunek do ludzi w ogóle, ale to osobna historia). Przy czym sam o sobie myśli, że jest super... ------------------------------ Moim marzeniem jest by stosowano wersję nr 1 - zarówno kobiety jak i mężczyźni. Fajnie by było jakbyśmy zrozumieli, że w pewnych względach jesteśmy różni po to, abyśmy mogli się wzajemnie uzupełnić, a są też kwestie niezależne od płci, w których jesteśmy tacy sami. Nie ma lepszej lub gorszej płci.
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2010-01-25 o 20:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
wersja numer jeden jest zdecydowanie najbardziej pożądana
![]() natomiast wersja numer cztery, skoro ma takie zdanie o kobietach, powinna się ograniczyć do relacji męsko- męskich, na płaszczyźnie emocjonalnej ale także seksualnej ![]() ja jestem związana z wersją numer dwa, która czasem drażni mnie głupią gadką ale w praktyce nie mam się do czego przyczepić ![]()
![]() |
#79 | |
Zakorzenienie
|
Miałam deja vu czytając wypowiedź Klarissy i marchewkowe pole. Ja posiadam chyba numer 2, choć czasem z numeru 1 przydałoby się troszkę..
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#81 |
Raczkowanie
|
Ładne mi żarty! Też bym się oburzyła, gdybym była na Twoim miejscu. Takie chamskie teksty obrażają kobiety i świadczą tylko o tym, jakim prostakiem jest facet wygłaszający takie brednie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#83 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Mozne naprawde zartowal,jesli tak to byly to zarty prostackie i nie na miejscu zupelnie. Jak slysze takie teksty, to jedno przychodzi mi do glowy - mowi to jakis zakompleksiony chlopczyk ktorego wlasnie skrzywdzila kobieta/ktory wlasnie poczul sie od jakiejs kobiety gorszy/glupszy. Jesli to dobry kolega, wartosciowa znajomosc, to warto wybaczyc mu ta chwile glupoty, mimo wszystko. W pelni rozumiem Twoje zdenerwowanie.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 |
Konto usunięte
|
Autorko, myślę, że trochę przesadzasz. Kolega Cię przeprosił, powiedział, że to żart, a Ty dalej się obrażasz. Co ma więcej zrobić?
Pojawił sie głos, żeby nie dawać sobą pomiatać. Oczywiścia, ale też nie warto obrażać się o takie, nota bene niezbyt śmieszne, żarty. Gdyby ktoś tak powiedział w mojej obecności, obróciłabym to jako żart. Znam swoją wartość, ale nie mam potrzeby udawadniać tego na każdym kroku. Dlatego nie obraziłabym się o takie coś. Niech sobie mówią, głupie dowcipy świadczą źle o autorach, nie o ich odbiorcach . Edytowane przez 201604200942 Czas edycji: 2010-01-25 o 20:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Zadomowienie
|
Mnie tam takie rzeczy nie oburzaja. Jakbym sie miala przejmowac kazdym niedowartosciowanym burakiem, to bym zyla w permanentnym stresie, nie wychodzila z domu i nie ogladala telewizji
![]() Tego typu teksty mnie nie ruszaja, bo wiem, ze to bzdury. Poczulabym sie dotknieta gdybym widziala w tym ziarnko prawdy. Jakby moj znajomy tak powiedzial - to swoje o nim pomysle i ogranicze kontakty. Mam to szczescie ze moj TZ nie jest seksista, a co wiecej uwaza ze kobiety sa lepsze niz faceci ![]() Edytowane przez lorelei Czas edycji: 2010-01-25 o 21:16 Powód: m/n |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Swoja droga, to rozwala mnie to: to jak kobiety zle, to sam sobie gotuj pierz sprzataj ![]()
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I z przyjacielem to nie jest do końca tak że "mam focha" tylko uraz i taki wstrząs przeżyłam - jak ktoś tak rzekomo inteligentny, mój dobry kolega mógł coś takiego powiedzieć? Rozumiecie, cały jego nie wiem image wszystko runęło jak domek z kart. Od osoby którą uważam za mało rozgarniętą potraktowałabym go jak dziecko "tak franek, tak... ale się już nie denerwuj" ale tutaj chodzi o zburzony nie wiem... Zaufanie? Nie umiem tego nazwać. Przykro to też mi jest ale chodzi o to jak ktoś taki mógł się porwać na tak kretyńskie żarty. Za to właśnie go lubiłam, że taki nie jest.
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
Kiedy bylam nastolatką to pamiętam jak bolały mnie teksty moich kolegów/przyjaciół
![]() ![]() Powiem, że nawet nie pocieszały mnie wypowiedzi, że ja podobno do tej grupy głupszych, gorszych kobiet się nie zaliczam. Też przeżyłam zawód. Teraz się z tego śmieję. Bo Ci wszyscy macho mają nierzadko nad sobą jakąś prężną babeczkę, która zarządza nimi i resztą swoich podwładnych ![]() ![]() A tak serio - mam luz, bo podobnoż nie było mnie wtej wybrakowanej grupie, ale zakładając, że ktoś by mnie tam śmiechem-żartem wrzucił, to sporo by stracił w moich oczach... I pewnie ja bym straciła, gdybym wypaliła do bliskich kumpli, że oni tacy wybrakowani intelektualnie, mózgi mają mniej pofałdowane, itp. I świadczyłoby to tylko o mnie i moich wyborach - jakaś nielogiczność jest w wybieraniu sobie za kolegów/koleżanki osoby, które uważa się za niepełnowartościowe. Chyba, że swój do swego ciągnie ![]()
![]() |
#89 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
zalezy ile lat mieli ci "znawcy". Jesli wiek -stkowy,to nie ma czego wymagac, jakie teksty ich bawia i jakie maja opinie. Zgadzam sie,ze bylo to chamstwo i prostactwo, no ale od facetow czasem nie da sie wiecej wymagac,haha ![]() Z drugiej strony my tez czasem ograniczamy facetow do tego,ze mysla tylko o jednym lub ze nadaja sie tylko na kolejke z kolegami w barze ,gdzie ogladaja mecze non-stop. Wojna plci jest i bedzie,ale niech sobie te uwagi zostawia dla siebie, bo mowienie ich na glos przy kobietach jest chamstwem. Czego sie niesttey nie domyslili. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:57.