|
|||||||
| Notka |
|
| Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2671 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwszy raz samolotem
Dziewczyny mam pytanie. Rezerwowaliśmy z mężem bilety przez stronę wizzair z Katowic do Sheffield. Niestety albo i stety, ale musimy zrezygnować z lotu. Z tego co wiem, to jest możliwość zwrotu jakiejś tam części pieniędzy. ZNalazłam przepis o zwrocie, o rezygnacji, ale nei wiem jak tego dokonać... wie ktoś?
|
|
|
|
#2672 |
|
Raczkowanie
|
Hihi, wiecie jak ja się bałam pierwszy raz lecieć. Siedziałam akurat koło mojej rezydentki z alfy i pół lotu musiała mnie trzymać za rękę :P Wstyd się przyznać, ale bardzo się bałam. A z powrotem było już lepiej :P
|
|
|
|
#2673 |
|
Zadomowienie
|
ja swój dziewiczy lot przeżyłam w maju tego roku
z rodzicami.w przyszłym lecę już sama, ale na samą myśl mnie mrozi jakie macie wrażenia z GermanWings?
|
#2674 |
|
Zadomowienie
|
buu.. ja swój pierwszy lot mam za kilka dni..
I to czego się boję to uwaga - bilet . Kupiłam go przez internet, zapłaciłam przez internet - zrobiłam wydruk tego co przysłali na maila - i boję się, że pójdę tam przed lotem, dam dowodzik i Dupka I bagaż mi na pewno zgubią ![]() Otuchy !
|
#2675 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
|
|
#2676 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2677 |
|
Zakorzenienie
|
Hej, lece we wtorek Wizzairem z Warszawy do Rzymu... chciałabym się odprawić online... ale lece na dowód osobisty, w opcjach odprawy online można wybrać dowód..ale dalej trzeba wpisać państwo wydania paszportu i jego nr.... czy mam to olać i wpisać tam poprostu nr. dowodu osobistego i termin jego ważności? czy lepiej to wogóle zostawić i odprawić się na lotnisku? czy dużo dłużej trwa odprawa na lotnisku gdy nie wypełnie tego formularza w necie? lece pierwszy raz i do tego sama więc mam troche stracha.. najbardziej o podróż powrotną
|
|
|
|
#2678 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#2679 |
|
Zakorzenienie
|
tak, będę brała bagaż rejestrowany
|
|
|
|
#2680 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#2681 |
|
Raczkowanie
|
ja lece WIZZAIR em z gdanska d odortmundu 10lutego
![]() w zyciu nie lecialam samolotem , tak duzo tutaj jest odpowiedzi ze az wyiadlam przy 10stronie , powiedzci mi : -gdy wchodze na lotnisko z wydrukowanym biletem bo kupowalam go przez internet to gdzie mam isc ? -potem tez gdzie mam iść od razu z bagazem podrecznym i tym drugim do bramki jakiejs czy co ? -dowod osobisty wystarczy ? ![]() -jak jetem juz w dortmundzie to wyiadam z samolotu ide po walizke i do domku ?, juz niegdzie nie musze isc ? ![]()
|
#2682 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli masz tylko bagaż podręczny to ruchomymi schodkami na górę. Tam patrzysz, która bramka i idziesz na prawo, bądź lewo (na 99% będzie to prawo). Jeśli masz bagaż do nadania, czyli ten rejestrowany to udajesz się mimo wszystko do tych stoisk na dole (patrzysz gdzie sie wyswietla Wizz i Dortmund), i tam oddasz walizkę i otrzymasz bilet w zamian za ten wydrukowany. Pamiętaj o tym jakich przedmiotow zabierac nie mozna, o wymiarach i wadze walizek i o tym, ze mozesz zabrac tylko jedna sztukę bagażu! Bardzo to ostatnio w Gdańsku sprawdzają. Cytat:
Odpowiedz zawiera sie w mojej odpowiedzi wyżej. Wystarczy, chyba ze podałas numer paszportu przy rezerwacji, to w takim razie jest on rowniez potrzebny. Cytat:
Do domku
|
|||
|
|
|
#2683 |
|
Raczkowanie
|
dziekuje kochana za odpowiedz
|
#2684 |
|
Raczkowanie
|
zapomnialam o jednym
![]() mam kolczyk w jezyku chyba nie beda kazali mi go wyjmowac ? ![]() ale siara bede piszczec na bramce...
|
#2685 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#2686 |
|
Przyczajenie
|
Leci ktos może jutro o 6:00 z Katowic do Londynu (Luton) ? Bo ja lece pierwszy raz , na dodatek sama i mam stresa
|
|
|
|
#2687 |
|
Raczkowanie
|
No to ja pierwszy raz lecę samolotem wrześniu jeszcze nie wiadomo kiedy dokładnie, bo to zależy od innych osób
Na szczęście nie lecę sama tylko z osobą "obytą" w tym temacie Oczywiście ja już się nie mogę do czekać i strasznie się cieszę. Mam pytanie: (może i głupie, ale co tam) Zakładam, że będę przewozić coś słodkiego to nie zdarzyło się wam, aby czekolada rozpuściła się w tym bagażu rejestrowanym? Wiem, wiem pytanie strasznie głupie , ale że słodycze będą jako prezenty nie chcę dać takiej powiedzmy w postaci płynnej
Edytowane przez pauzi007 Czas edycji: 2010-01-22 o 17:26 |
|
|
|
#2688 |
|
Raczkowanie
|
ja tez jak bed wracac b ede miala ze soba czekolade wiec napisze ci po powroce czy mi sie rozpuscila
|
#2689 |
|
Zakorzenienie
|
ja dziś wróciłam, nie ma się czego bać .. lot samolotem to tak jak przejazd autobusem tylko więcej formalności
tylko na lotnisku we Włoszech FCO straaaszne kolejki wszędzie ..
|
|
|
|
#2690 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2691 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#2692 |
|
Zadomowienie
|
A ja mam do Was takie nie typowe pytanie . Otóż , jak wspominacie swój pierwszy lot ?
Mam koleżanke,która chce leciec ze mna na obóz do Tunezji , ale nigdy w życiu nie leciała samolotem i strasznie sie boi. Macie moze jakieś dobre rady jak to przezwycieżyć ?
2012- Egipt ![]() 2013 - Tunezja zima i lato 2014- Egipt 2015- Tunezja 2016 - Tunezja ![]() 2017 - Tunezja Edytowane przez xxx3anahi3xxx Czas edycji: 2010-01-27 o 13:07 |
|
|
|
#2693 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a mi tak się marzy juz odlecieć teraz, do ciepłych pieknych ,wspaniałych,piaszczystyc h plaż ,ale sobie odbije niedługo ,powiedz jej ze lot jest przyjemny,szybko jesteś na miejscu.
Edytowane przez agatasw1 Czas edycji: 2010-01-27 o 13:23 |
|
|
|
|
#2694 |
|
Zadomowienie
|
Problem w tym że ona sie naogladała typowa katastroficznych filmów stworzonych przez amerykanców i teraz jej sie wizje katastroficzne ukazują . Próbuje ją namówić, a ona ciagle mówi że chce jechać ale boi sie samolotu .
|
#2695 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dobrze że był ze mną tz bo sama to bym chyba zatrzymała startujący samolot na lotnisku ![]() Może przekaż jej trochę danych o tym jak rzadko zdarzają się, tak naprawdę, katastrofy lotnicze, informacje jak zbudowany jest samolot na jakiej zasadzie działa, dlaczego nie spada i jak jest suma sumarum bezpieczny Mnie takie dane techniczne i statystyczne trochę uspokajają, trochę
|
|
#2696 |
|
Zadomowienie
|
Celinaa , bardzo dziękuje za rade
Spróbuje, może to ją troszkę uspokoi choc w sumie nie ma sie czego bać. Pamietam mój pierwszy lot , leciałam na obóz z grupą i jeszcze wtedy nikogo nie znałam.. ale dla mnie lot to było coś cudownego
|
#2697 |
|
Przyczajenie
|
Przekonaj koleżankę, że to kolejne cenne doświadczenie w jej życiu i być może kiedyś takie lotniskowe obycie okaże się przydatne. Ponadto na końcu drogi czeka na nią wspaniała nagroda
Szkoda rezygnować z cudownych wakacji z powodu strachu ... no właśnie, przed czym? ... chyba przed nieznanym.To teoria. A praktyka? Jako etatowy już lotniczy cykor (niektórym to chyba nie mija) polecam już na lotnisku koleżankę ... zagadać. Mi to bardzo pomaga i całkowicie przestaję myśleć o irracjonalnych katastroficznych wizjach. Natomiast swoich kilka pierwszych lotów spędziłam z nosem przyklejonym do szyby. Najpierw obserwując niezwykłe kształty chmur w dole, cienie a potem oświetlone nocą miasta i gwiazdy zdające się być na wysokości moich oczu. Nie mogłam sobie darować, że nie miałam aparatu. To też może być jakiś argument. |
|
|
|
#2698 |
|
Zadomowienie
|
bawarka , bardzo Ci dziękuję za cenna rade. Myśle, że wypróbuje ją na koleżance o ile sie odważy lecieć samolotem
|
#2699 |
|
Raczkowanie
|
Ja podczas mojego pierwszego lotu bałam się patrzeć przez okno
zasłoniłam je, przerażało mnie to jeszcze bardziej, gdy widziałam że lecę nad chmurami pod koniec lotu dopiero się odważyłam i oczywiście żałowałam że tak późno - pięknie Mam bardzo bujną wyobraźnie i przeraża mnie odległość, która dzieli samolot od ziemi, te kilometry pustej przestrzeni, i ciągłe myśli typu że odpada podłoga i spadam naprawdę ciężko mi to opanować. Latanie nigdy nie polubię, ale czasem trzeba się przemęczyć ![]() powodzenia z koleżanką
|
#2700 |
|
Zadomowienie
|
Celinaa , bardzo dziekuje za twoją wypowiedz . Być może moja koleżanka sie do niej przekona
Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:58.

Mam koleżanke,która chce leciec ze mna na obóz do Tunezji , ale nigdy w życiu nie leciała samolotem i strasznie sie boi. Macie moze jakieś dobre rady jak to przezwycieżyć ?