Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2010!!! :) - Strona 154 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-01-28, 12:10   #4591
bassienkaw
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2010!!! :)

ooo sezon grillowy też chętnie bym rozpoczęła

90 - 86 - 82- 78 - 74 - 70 -66 -61 - 60

Moja historia odchudzania

bassienkaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-28, 12:26   #4592
anoxa
Zakorzenienie

czesc dziewczynki moje kochane

Cytat:
Napisane przez papeteria Pokaż wiadomość
anoxa wiesz co chyba cos slabego znow poczulam i to nie jelita(obsesja normalnie )

Ponawiam pytanie zna ktoś przepis na dobre gofry
mam nadzieje ze to ruchy i bedziesz czula co raz wiecej
a nasza dzidzia chyba nie lubi jezdzic daleko samochodem bo wtedy mocno sie wierci

Cytat:
Napisane przez bajka1807 Pokaż wiadomość
ja sie wam moge pochwalic moim pierwszym zakupem dla malenstwa
sliczne te ubranka w h&m kupione tak?

Cytat:
Napisane przez Alguien Pokaż wiadomość
Witajcie dziewczyny
Widze, ze kilka dziewczyn oddalo glos na mnie, za co bardzo mi milo i dziekuje, w tym tez anoxa, ktora prowadzi w naszych statystykach postow Oczywiscie bedzie mi bardzo milo zalozyc nowy watek, mam jednak nadzieje, ze zadna z Was nie ma nic przeciwko? Jesli tak to mowcie, bo nie chcemy tu nieporozumien przeciez Aha - tak mi jeszcze przyszlo do glowy - nie jestem niestety dostepna w Waszych godzinach dopoludniowych, gdyz u mnie wtedy jest noc, ale jak tylko jakies zmiany wyslecie mi na PW (co do listy), to Waszym popoludniem juz zaktualizuje
Natomiast mam teraz propozycje do Ciebie anoxa - jak juz bedziemy sie zblizac do konca I czesci, to moze udaloby sie nam tak zrobic, bys Ty wpisala drugi post. Bedziesz wtedy jakby taka pomocna reka, gdyby w razie czego cos sie u mnie pozmienialo i ktos mial przejac liste itd. Co o tym myslisz?

No i teraz pytanie do farminki - czy nie masz nic przeciwko, zebym przejela wtedy liste w II czesci?
nie ma problemu jestem za

Cytat:
Napisane przez wiolek1 Pokaż wiadomość
bajka cudne ciuszki żabki tez bym takie chciała

a ja zrobiłam sobie dzisiaj pierwsze zdj brzucha i w sumie jest większy niż zawsze był chociaz nigdy nie był płaski, tak mi sie wydaje że troszke niżej jest ale dalej nie jest to taki typowo ciążowy tylko bardziej tłuszczowy ;/ no nic jeszcze mam czas bo to dopiero 13 tydzień
slodki masz brzuszek i do tego jaka szczuplutka jestes

Cytat:
Napisane przez bassienkaw Pokaż wiadomość
U mnie 11 tydzien i 6 dzien czyli koncze 12 tydzien co nie? Czy to znaczy, ze jestem juz w pracy chroniona?
Dobra dodaje zdjecia...
3 zdjecie widac całościowo dzieciątko z profilu
2 zdjęcie te takie kreseczki to dwie nóżki
1 zdjęcie - buźka
ciesze sie ze wszystko dobrze a ostatnie zdjecie dzidzi slodkie

Cytat:
Napisane przez aniaa22 Pokaż wiadomość
niedlugo bede robic krew to od razu zrobie tez magnez. dzieki farminko

Alguien czekam na relacje z usg to wy tam macie taka ladna pogode? u mnie wlasnie koniec swiata. sypie snieg i jest straszny wiatr no ale dzis bylo tylko -10
my wczoraj wracalismy z zielonej i jechalismy 60km/h bo byla taka sniezyca podroz zajela nam prawie 2 godz za to dzisiaj jest super

Cytat:
Napisane przez niezawsze Pokaż wiadomość
Alguien juz pisze musialam was nadrobic najpierw
Moja wizyta super usg tez mialam dzidzi bylo boczkiem ulozone i buziaka slicznie mi pokazywalo i po glowce sie macalo i raz kopnelo tak jakby w zlosci jak gin nacisnal na brzuchol ale plci nie chcialo male pokazac. Maluszek zlosliwy nozki krzyzowalk i sie zaslanial moze sie wstydzil Wyniki dobre, wszystko w pozadku i dal mi gin skierowanie na krew, mocz i usg polowkowe 22-26 lutego mam zrobic

AAAAAAAA i jeszcze jednego wam nie napisalam!!!! Dzis mi sie moj liebsien oswiadczyl!!!!
Wrocilam od sasiadki sfochowana na niego za cos tam a on na kolana przede mna z kwatkami i pyta czy zostane jego zona a ja nienormalna zgadnijcie co mu odpowedzialam ze najpierw pierscionek musze zobaczyc ;P i on wyjal sliczny z brylantem ahhhh
jej gratuluje dwa razy az mi lezki pociekly bo wiem jak mocno ci na tym zalezalo teraz chyba jestes mega szczesliwa?

Cytat:
Napisane przez muminek88 Pokaż wiadomość
dobrze ze ktos tu jest bo musze sie wygadac...moj wlasnie pojechal do szpitala z kuzynem...mam nadzieje ze to tylko migrena bo dzis wyrżnął głową całym ciezarem na lafelki i wymiotowal bardzo wiec boje sie ze to moze byc wstrzas mózgu ;(
i jak z mezem????

Cytat:
Napisane przez hexa84 Pokaż wiadomość
czesc dziewczyny

heh no wczoraj nadalyscie tempo ladne
zaraz nadrobie zaleglosc a przynajmniej sie postaram

ja wczoraj caly dzien biegalam:/ dzis wklejam zdjecie oczywiscie z opoznieniem zrobione w niedzieel czyli17tydzien i ubranek ktore kupilam mialm kupowac neutralne no ale sie skonczylo na tym ze tylko pizamki i body sa biale-nie wklejam ich zdjec wkeje wam pozostalemam nadzieje ze Wam sie spoobaja
jej te ostatnie spodenki jakie slodkie i brzusio tez ladny a teraz chyba bedzie nam rosl bo mi tez w tepie kilku dni duzo urusl

Cytat:
wiolek ta bluza jest firmy early days-nie znam tej firmy dostalam ta bluze od siostry a oan kupila na allegro-uzywana za bardzo przystepna cene

---------- Dopisano o 11:23 ---------- Poprzedni post napisano o 11:21 ----------

basienka staram sie tlumaczyc ale dziekuje ze mnie uspokoilas
early days kupowalam ciuchy dla dziewczynek mojej siostry jak jeszcze mieszkalam w irlandii sklep nazywa sie pennys czy jakos tak i maja bardzo tanie i fajne ubrania dla dzieci i nie tylko komplet 7 par bodow kupowalam za 7 euro czyli za pare okolo 4 zl wychodzilo a jak maja przeceny to wiekszosc po 1 lub 2 euro mozna kupic

a ja jestem na maxa spiaca dzisiaj chyba przez to niskie cisnienie

odnosnie tytulow to tez obstawiam cos zwiazanego z jedzeniem bo my naprawde caly czas o jedzeniu piszemy a mam teraz ogromna ochote na gofry....

---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ----------

a ja doszlam do wniosku ze ostatnio nie kupuje ubranek dla dzidzi bo teraz chce tak typowo pod plec kupic a nie wszystko takie nijakie
anoxa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-28, 12:33   #4593
karolcia228
Zakorzenienie

GG do karolcia228 Send a message via Skype™ to karolcia228

Mam pytanie jakie macie brzuszki, bo ja miękkawy
Zaczełam już 15 tydzień Na piersiach mam takie żyły że szok...sutki wieksze i ciemnieją...
A o do ubranek nie kupiłam żadnych i kupie tylko wyprawkę, reszte mam ale to dopiero w 8 misiącu

A na grila to tez mam ochote
...Nasz Aniołek...20.08.2009...

http://s6.suwaczek.com/20070908640517.png

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cuay3rd5gps6p.png
karolcia228 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-28, 12:40   #4594
anoxa
Zakorzenienie

a moj brzuszek jest rozny ran twardszy raz mieciutki ja moglam wszystko dostac od siostry ale nie chcemy wszystko chcemy kupic nowe tzn jakies tam ubranka moga byc ale wozek czy lozeczko chcemy nowe

a ja nadal nie moge jesc miesa
anoxa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-28, 12:42   #4595
jusdan77
Zadomowienie

GG do jusdan77

Cytat:
Napisane przez niezawsze Pokaż wiadomość
Zdjecia mi sie robic nie chce linka wkleje po prostu
http://apart.pl/pl/diamenty,c,1,2,715
bo juz go obczailam w necie ;P

---------- Dopisano o 01:44 ---------- Poprzedni post napisano o 01:40 ----------

No ja tez sie bardzo ucieszylam. hehe ja go musze strofowac kurcze bo na pierscionek pewnie dalej bym czekala ;P Nie no zartuje. Teraz sie zaczna dopiero pytania o slub, ale ja mysle ze jak sie dzidzia urodzi to dopiero wtedy nie wczesniej niestety i wesela niestety tez nie bedzie bo nie mamy oszczednosci a kredyt to ja wole na mieszkanie wieksze a poza tym nie cierpie wesel
Śliczny pierścionek, taki delikatny, no nie ma co mówić nieźle się ten Twój narzeczony szarpnął, ty chyba w nocy nie spałaś tylko takiego pierścionka na necie szukałaś żeby wyczaić ile kosztował
jusdan77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-28, 12:46   #4596
Zuziunia
BAN stały

niezawsze pierścionek śliczny

ciekawe kiedy mi się mój oświadczy 2 miesiące do ślubu zostało...

ech a ja mam dylemat

no bo mieliśmy wynajmować mieszkanie od kwietnia jakoś, fajne ponad 100m działka z 500m... takie osiedle domków segmentowych na wsi, właściwie jakby w parku krajobrazowym...

i nie wiem... zero apteki w pobliżu, zero rodziny, najbliższa z 30km, zero sklepu spożywczego, o lekarzu nie wspominając...
M pracuje... jak rano wychodzi tak dopiero wieczorem wraca...

a co jeśli zasłabnę? Co jeśli dzidzia zachoruje? Ja sama na takim pustkowiu... co z tego że sąsiedzi... obcy ludzie... mający swoje życie..
a M sie uparł że zdrowsze powietrze i jest gdzie na spacery chodzić...

tylko nie bierze pod uwagę że będę sama, jak zostaniemy w mieście to jego mama 16-17 jest w domu, zawsze będę mogła do niej przyjść, bo tak samo tu nikogo nie znam...

wolałabym na początek wynająć tu w mieście mieszkanie... dla własnego bezpieczeństwa....

już nie wiem jakich argumentów mam użyć aby go przekonać... tam faktycznie jest pięknie... ale co z tego... trzeba myśleć realnie...
Zuziunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-28, 12:47   #4597
karolcia228
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anoxa Pokaż wiadomość
a moj brzuszek jest rozny ran twardszy raz mieciutki ja moglam wszystko dostac od siostry ale nie chcemy wszystko chcemy kupic nowe tzn jakies tam ubranka moga byc ale wozek czy lozeczko chcemy nowe

a ja nadal nie moge jesc miesa
Wóze też kupuję nowy, ale łóżeczko kolezanka ma po swoim synku i ona kupila nowe wiec nie jest zniszczona wyglada jak nowe, a kase wole przeznaczyc na cos innego, wiadomo ze musze kupic butelki kosmetyki i srodki higeniczne dla malca, pieluchy tetrowe, pampersy....
Ach to zycie jest bardzo ciekawe ja juz sobie stopniowo kase okladam, dopiero za 3 lata odejdzie mi kredyt wiec bede miala spokoj, a teraz musze sobie koszty dzielic jakos, ale daje rade jakos musze...

Stary 2010-01-28, 12:48   #4598
bassienkaw
Zakorzenienie

Anoxa co do wózka czy łóżeczka to rozumie, że chcecie nowe... no bo to pierwsze dziecko i wogóle. To normalne. Natomiast co do ciuchów to nie widzę większego sensu by wszystko musiało być nowe, nic używanego... te najmniejsze rzeczy najczęściej są w idealnym stanie, bo co takie dziecko zepsuje, czy ubrudzi, praktycznie nic...
Jak dla mnie jak macie mozliwosc dostac wszystko od kogos... to lepiej te pieniadze co na to meiliscie przeznaczyc dac na cos innego

Stary 2010-01-28, 12:48   #4599
hexa84
Raczkowanie

GG do hexa84

wiolek słodki brzuszek taki malutki zgrabniutki

bajka sliczne ubranka

1 lipiec 2010 20:10 Lilianka
hexa84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-28, 12:50   #4600
jusdan77
Zadomowienie

GG do jusdan77

Cytat:
czesc dziewczyny

heh no wczoraj nadalyscie tempo ladne
zaraz nadrobie zaleglosc a przynajmniej sie postaram

ja wczoraj caly dzien biegalam:/ dzis wklejam zdjecie oczywiscie z opoznieniem zrobione w niedzieel czyli17tydzien i ubranek ktore kupilam mialm kupowac neutralne no ale sie skonczylo na tym ze tylko pizamki i body sa biale-nie wklejam ich zdjec wkeje wam pozostalemam nadzieje ze Wam sie spoobaja
No no brzuszek niczego sobie, widzę że kolejna zgrabna mamusia będzie, ciuszki śliczne czyżby pełne nastawienie na chłopczyka ??
Stary 2010-01-28, 12:52   #4601
papeteria
Zakorzenienie

anoxa ja też jakaś śpiąca jestem, a dzis w nocy po raz pierwszy od x czasu się nie obudziłam
karolcia ja też jak anoxa brzuszek raz miekki raz twardy .Piersi to juz zaczynają się wylewac z mojego największego biustonosza (80d)
zuziunia no faktycznie perspektywa nieciekawa a macie auto masz prawko?
papeteria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-28, 12:55   #4602
hexa84
Raczkowanie

GG do hexa84

Cytat:
Anoxa co do wózka czy łóżeczka to rozumie, że chcecie nowe... no bo to pierwsze dziecko i wogóle. To normalne. Natomiast co do ciuchów to nie widzę większego sensu by wszystko musiało być nowe, nic używanego... te najmniejsze rzeczy najczęściej są w idealnym stanie, bo co takie dziecko zepsuje, czy ubrudzi, praktycznie nic...
Jak dla mnie jak macie mozliwosc dostac wszystko od kogos... to lepiej te pieniadze co na to meiliscie przeznaczyc dac na cos innego
podzielam Twoje zdanie wozek tez chcemy nowy lozeczko tez na poczatku koleznka obiecala ze pozyczy mi koloske po swoejj corci a ubranka na poczatku gdy dzidzius jest malutki nie maja jak sie zniszczyc bo dzidzia szybko wyrasta,ja na poczatek bede miec i nowe i uzywane ubranka te co wam pokzalam wszytsko uzywane.cala wyprawke do szpitala kupimy nowa potem jak dzidzia bedzie duza a nie bede miec po rodzinie ubranek bede kupowac nowe.a na poczatek trzeba szukac oszczednosci

Stary 2010-01-28, 12:57   #4603
bassienkaw
Zakorzenienie

Hexa wiesz co ja dla Łucji kupiłam pierwszą paczkę na allegro z używanych rzeczy, starczyła na pół roku... nieraz naprawde cudeńka można wyhaczyć. I za paczkę ok 80rzeczy dałam 75zł z przesyłką udało mi siię. Rzeczy super
Polecam przegladać allegro
Wózek mamy po Łucji, łóżeczko Łucji jest cholernie zniszczone, więc to stare pójdzie out, kupilismy jej juz nowe, takie materacowate... a dzidzia będzie miała nowe łóżeczko turystyczne

Stary 2010-01-28, 13:01   #4604
hexa84
Raczkowanie

GG do hexa84

Cytat:
Napisane przez jusdan77 Pokaż wiadomość
No no brzuszek niczego sobie, widzę że kolejna zgrabna mamusia będzie, ciuszki śliczne czyżby pełne nastawienie na chłopczyka ??
hehe mialo byc uniwersalnie-nie wyszlo oby przeczucia i nadzieje sie sprawdzily

---------- Dopisano o 13:01 ---------- Poprzedni post napisano o 12:58 ----------

Cytat:
Hexa wiesz co ja dla Łucji kupiłam pierwszą paczkę na allegro z używanych rzeczy, starczyła na pół roku... nieraz naprawde cudeńka można wyhaczyć. I za paczkę ok 80rzeczy dałam 75zł z przesyłką udało mi siię. Rzeczy super
Polecam przegladać allegro
Wózek mamy po Łucji, łóżeczko Łucji jest cholernie zniszczone, więc to stare pójdzie out, kupilismy jej juz nowe, takie materacowate... a dzidzia będzie miała nowe łóżeczko turystyczne
dokladnie tez patrze na allegro na takie pakitylko teraz wiekszosc jest zimowych zestawow poczekam tak do maja czerwca na pewno cos sie trafi

Edytowane przez hexa84
Czas edycji: 2010-01-28 o 12:59
Stary 2010-01-28, 13:04   #4605
bassienkaw
Zakorzenienie

Hexa warto obserwować bo nieraz super perełki można dostać i to za niewielkie pieniądze

Stary 2010-01-28, 13:12   #4606
muminek88
Zadomowienie

Cytat:
do tego sałatka szwedzka z ogórkow...
a jaka to jest??
Cytat:
bassienkaw ty masz mala coreczke-ja dzis pilnuje mojej 3letniej siostrzenicy i ona wazy 14kg jest chora i chce zebym ja nosila powiedz mi jak ja chwile ponosze to nic sie nie stanie??to nie jest jakies dlugotrwale noszenie ale np z kanapy do ubikacji.no ale ja sie na tym nie znam wiec jesli zadaje glupie pytanie to sorki
moj ma 10,5 i dopiero co zaczal porzadnie chodzic i dzwiganie jest nieuniknione ale nic mi nie jest

dzieki za wsparcie, z mezem ok. To byla tylko migrena i dzis go wypuszczą
muminek88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-28, 13:19   #4607
jusdan77
Zadomowienie

GG do jusdan77

Cytat:
Popieram, ja też uważam że jest tyle wydatków, które wyjdą z czasem że lepiej oszczędzić na tym co można, tak jak mówisz ciuszki można od kogoś brać jak dają , ja po małej mam ciuszki, które w ogóle wyglądają jak nowe, zdarzało się że niektóre rzeczy tylko ze dwa razy miała założone i już były za małe.
Stary 2010-01-28, 13:23   #4608
aniaa22
Zakorzenienie

caly dzien nie moglam nic napisac bo komp mi sie wieszal i juz nie pamietam co komu napisac mialam

niezawsze GRATULACJE

muminek dobrze ze z mezem wszystko ok

co do lasagne to ja robie te dwie i obie uwielbiam

http://www.wielkiezarcie.com/recipe17292.html
tylko sos daje tu taki jak do spaghetti robie a nie z tego przepisu
http://www.wielkiezarcie.com/recipe20121.html
a tu jak w przepisie tylko warstwy robie mieszane ze wszystkich skladnikow.
no i ja zawsze obgotowuje makaron bo jeszcze mi nigdy surowy nie zmiekl do konca
aniaa22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-28, 13:25   #4609
jusdan77
Zadomowienie

GG do jusdan77

Cytat:
Napisane przez muminek88 Pokaż wiadomość
a jaka to jest??

moj ma 10,5 i dopiero co zaczal porzadnie chodzic i dzwiganie jest nieuniknione ale nic mi nie jest

dzieki za wsparcie, z mezem ok. To byla tylko migrena i dzis go wypuszczą
No nareszcie wieści od Ciebie, ufff dobrze że wszystko w porządku z twoim mężem!!!Powiem ci szczerze że komputer włączyłam głównie z ciekawości, co tam z Twoim TŻ.
Stary 2010-01-28, 13:25   #4610
bassienkaw
Zakorzenienie

Jusdan u nas to samo, i jak Łucja miała sie urodzic, kupowalam uniwersalne rzeczy wiec teraz nie bedzie probemu w razie czego... i tak jak mowisz, wydatkow jest bardzo wiele... wiem,ze niektorych stac na wszystko, co cieszy... ja niestety mam przykrocone wydatki wiec wiesz

Muminek taka gotowa... do kupienia w sklpie, ogórki pociete w plasterki chbya z cebulka czy czyms, sama nie wiem...
Co do dzieciaczka, no to normalne,ze ty musisz dzwigac... moje bejbi jest wieksze, wiec nie ma problemu, Łucja dużo rozumie, chodzi juz dlugo wiec wiesz
Dobrze,ze z mezem wsystko ok, bo sie martwilam

Stary 2010-01-28, 13:29   #4611
muminek88
Zadomowienie

kurcze dobrze mi tu z wami...dobrze ze na strachu sie skonczylo...

no moj ma 13 miesiecy, sam wejdzie na lozko, na schody ale na przewijak, do lozeczka czy do krzeselka nie, schodzic po schodach nie umie, do wozka wejsc wiec troszke jednak trzeba...W pierwszej ciazy nic nie dzwigalam w sumie a mialam zagrozona a teraz na swoim, praca, dziecko i wsio jest ok
muminek88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-28, 13:32   #4612
jusdan77
Zadomowienie

GG do jusdan77

Mnie dziś ogromniasta ochota naszła na zupkę pieczarkową, taką zakłóconą śmietaną i z dużą ilością pietruszki zielonej- hmmmm, już się gotuje
Stary 2010-01-28, 13:39   #4613
karolcia228
Zakorzenienie

Jeśli mogę cos dostac to z tego kozystam, bo dzieci szybko rosna i szkoda wydawac kase, lepiej kupic cos pozytecznego co starczy na dluzej.
Ale po wiem wam ze gdybym nie miala kredytu to tez bym poszalala ale tak to musze kozystac z tego co daje mi los

Stary 2010-01-28, 13:39   #4614
aniaa22
Zakorzenienie

Cytat:
Mnie dziś ogromniasta ochota naszła na zupkę pieczarkową, taką zakłóconą śmietaną i z dużą ilością pietruszki zielonej- hmmmm, już się gotuje
ja pieczarkowa robie z serkami topionymi i oregano
Stary 2010-01-28, 13:45   #4615
jusdan77
Zadomowienie

GG do jusdan77

Dziewczyny mam do Was pytanie, znacie jakiś fajny przepis na dobre ciasto, tylko w miarę szybkie do zrobienia a efektowne. Na sobotę zapowiedzieli się goście na imieninki do Martynki więc wypadało by coś upiec, tort będzie, chodzi mi tylko dodatkowo o jakieś ciacho.

---------- Dopisano o 13:45 ---------- Poprzedni post napisano o 13:44 ----------

Cytat:
Napisane przez aniaa22 Pokaż wiadomość
ja pieczarkowa robie z serkami topionymi i oregano
Ooo to coś nowego, nie znam. A jak ją robisz?
Stary 2010-01-28, 13:48   #4616
Zuziunia
BAN stały

Cytat:
Napisane przez papeteria Pokaż wiadomość
zuziunia no faktycznie perspektywa nieciekawa a macie auto masz prawko?
mam ale jakoś mi się średnio widzi być daleko... z maleństwem...
a mój się upiera.... ech...
Zuziunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-28, 13:49   #4617
bassienkaw
Zakorzenienie

Wiecie co Wam powiem, ja ogólnie jestem zdania, że przesyt nie jest najwazniejszy. Owszem fajnie gdy kogoś stać na wiele rzeczy, nie mówię, że nie. Bo przyznaje, że nie byłoby źle gdyby można było sobie pozwolić na wszystko, nie zastanawiać się co kupić, a czego nie, i ile można wydać w sklepie. A z drugiej strony wiem, że kasa szczęścia nie daje. Że jest to kosztem czegoś najczęściej.
Cudownie jest umieć gospodarować tym co się ma, i to gospodarować dobrze. Gdy człowiek jest zaradny i daje sobie radę. Najbardziej śmiesza mnie ludzie, którzy mają, źle im się nie powodzi a ciągle biadolą jak to mają źle, jak to mają mało i to może wkurzyć.
My mieszkamy z babcią, w dwupokojowym mieszkaniu, w jednym ona, w drugim my... Łucja już jest, drugie bejbi w drodze i nie narzekam na warunki. Jest Nam dobrze, czasem są sytuacje, że babcia potrafi wkurzyć, ale to normalne. Damian tez potrafi zdenerwowac, i kazdy inny. Najwazniejsze umiec sobie radzic w kazdej sytuacji.
Gdy zaszlam w ciaze ludzie sie pukali niektorzy w glowe, ze jak to w jednym pokoju, my i dwojka dzieci? No tak to, kiedys ludzie tak przez cale zycie mieszkali i byllo dobrze, potrafili sie dogadac, potrafili rozmawiac, szanowali sie... a teraz... teraz to z tym jest roznie. Jakos inaczej sie zylo, latwiej Wiadomo,ze babcia nie bedzie zyc wiecznie, choc przyznaje,ze dobrze mi z tym, ze jest. Bo nieraz cos pomoze, cos przygotuje... bo zajmie sie czasem Łucja...
Tak samo byl to okres,ze nie mialam pracy,ze jedna wyplata, ze jak to... ze przeciez szkole mam i wogole. Praca sie znalazla, wyplata druga jest, nawet jak przez 4 miesiace pracy nie mialam,dawalam rade... wiec nie ma co sie martwic na zapas
co ma byc to bedzie - bedzie dobrze i tak

Jusdan co do ciast to polecam dwa... jedno drozdzowe a drugie takie zwykle ale super sie prezentuje

KWIATY DROŻDŻOWE

SKŁADNIKI:
mąka, 5szklanek
drożdże, 3/4 kostki (tej 10dag)
cukier, 4 łyżki
mleko, 1szklanka
masło, 1 kostka
sól, szczypta
konfigura jagodowa, 2słoiki (z biedronki)
cukier puder, do posypania

OPIS PRZYGOTOWANIA:
1. Mleko podgrzać na gazie (nie do zagotowania - PODGRZAĆ). Wrzucam do tego pokruszone drożdże, dodaję cukier, mieszam, aż wszystko ładnie się rozpuści. Odstawiam z pieca, by trochę przestygło

2. W drugim garnuszku daję masło, stawiam na mini ogniu, do rozpuszczenia.

3. W tym czasie, do miski wsypuję całą mąkę, wlewam do niej drożdże, dosypuję szczyptę soli i mieszam łyżką. Dodaję rozpuszczone (przestudzone) masło, mieszam na początku łyżką, resztę ugniatam rękami. Wyrabiam.

4. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, by ciasto podwoiło swoją objętość.

5. Wyrosniete ciasto podzielić na kilka części. Każdą rozwałkować na placek, posmarować konfigurą i zwinąć w roladę..

6. Kroimy ją na plastry ok 5centymetrowe i układamy na blasze, jeden obok drugiego. (Niekoniecznie bardzo blisko siebie, nie musi być upchane, gdyż ciasto jeszcze i tak urośnie). Odstawić na jakieś 20min, pod przykryciem, by ciasto jeszcze trochę wyrosło.

7. Ciasto piec ok 40minut w temp. 180 stopni. Sprawdzić patyczkiem

8. Gotowe posypać cukrem pudrem Choć moje następne będzie polewane lukrem cytrynowym

9. Konfigura wcale nie musi być kupna, może być właśnej roboty ja z lenistwa zrobiłam z kupnej

KOLOROWA BABKA PASKOWA
Składniki (wprawdzie na oko,ale postaram się zobrazować, ta babka zawsze wychodzi... ja najczęściej robię tak murzynka, ale tutaj pokombinowałam i jest)
1 kostka margaryny albo masła
1 szklanka cukru (w przepisie jest 2 szklanki,ale dla mnie to jest nie do przejedzenia, natomiast dla lubiących słodkości radzę maksymalnie dać 1,5 szklanki cukru)
1 cukier waniliowy
9 łyżek wody

To wszystko do garnuszka, poczekać aż masło/margaryna się stopi, zmiesza z cukrem, odstawić do ostygnięcia. Na górze może się zrobić kożuszek. Ja go zostawiłam, nie odrzucałam. Do tego dodałam 3 szklanki mąki wymieszane z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, oczywiście stopniowo dodawałam. Następnie 5 żółtek ( do tego momentu używam miksera), a na koniec pianę (ubitą) z 5 białek z odrobiną soli. To delikatnie, w jedną stronę mieszam warzechą. Nabierając ciasto od dołu do góry, półobrót i tak w kółko. Wiecie o co chodzi? By ciasto było takie delikatne... Z tego odlałam dwie kielnie ciasta do jednej miseczki, dwie do drugiej, a resztę zostawiłam w garnku... do garnka dodałam 3,5łyżki gorzkiego, ciemnego kakao... wymieszałam. A do miseczek, do jednej kisiel (ten proszek) wiśniowy a do drugiej kisiel jabłkowy, też ładnie wymieszałam.

No i na tortownicę wyłożoną papierem wylewałam na przemian. Dwie łyżki różowego ciasta (zaczynając od środka blachy), na to dwie łyżki ciemnego ciasta, na to dwie łyżki żółtego ciasta, na to czekoladowe, na to różowe... itd itp

Piec 180 stopni na ok 50 min. Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia, dopiero na sam koniec, by spradzić patyczkiem czy patyczek nie jest mokry, a ciasto się upiekło...

Na górę lukier zrobiony z niecałej połowy szklanki cukru pudru i połowy dużej cytryny... wymieszane i polukrowane

Edytowane przez bassienkaw
Czas edycji: 2010-01-28 o 13:56
Stary 2010-01-28, 13:59   #4618
aniaa22
Zakorzenienie

Cytat:

Ooo to coś nowego, nie znam. A jak ją robisz?
to chyba najszybsza zupa

ok 10 duzych pieczarek
kostka rosolowa
3 serki topione naturalne
oregano sol pieprz

pieczarki zetrzec na tarce z grubymi oczkami. do tak ok 3 litrow gotujacej wody wrzucam kostke rosolowa i pieczarki. w czasie jak sie gotuja w malym rondelku topie serki z niewielka iloscia wody (mozna je wrzucic w calosci do zupy ale czasem grudki zostaja) jak sie stopia wlewam do zupy doprawiam sola pieprzem i oregano i gotowe. ja lubie z makaronem lubelli kolanka ozdobne nr 33
Stary 2010-01-28, 13:59   #4619
papeteria
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Zuziunia Pokaż wiadomość
mam ale jakoś mi się średnio widzi być daleko... z maleństwem...
a mój się upiera.... ech...
zrozumiałe, ale dobrze ze w razie czego jest autko moze jednak wypersfadujesz mu to? czy jakos specjalnie taniej tam jest niz w centrum? fakt ze fajna okolica ale tak jak mowisz nie na teraz
bassienkaw zdrowe podejscie

Edytowane przez papeteria
Czas edycji: 2010-01-28 o 14:01
papeteria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-28, 13:59   #4620
karolcia228
Zakorzenienie

Cytat:
Wiecie co Wam powiem, ja ogólnie jestem zdania, że przesyt nie jest najwazniejszy. Owszem fajnie gdy kogoś stać na wiele rzeczy, nie mówię, że nie. Bo przyznaje, że nie byłoby źle gdyby można było sobie pozwolić na wszystko, nie zastanawiać się co kupić, a czego nie, i ile można wydać w sklepie. A z drugiej strony wiem, że kasa szczęścia nie daje. Że jest to kosztem czegoś najczęściej.
Cudownie jest umieć gospodarować tym co się ma, i to gospodarować dobrze. Gdy człowiek jest zaradny i daje sobie radę. Najbardziej śmiesza mnie ludzie, którzy mają, źle im się nie powodzi a ciągle biadolą jak to mają źle, jak to mają mało i to może wkurzyć.
My mieszkamy z babcią, w dwupokojowym mieszkaniu, w jednym ona, w drugim my... Łucja już jest, drugie bejbi w drodze i nie narzekam na warunki. Jest Nam dobrze, czasem są sytuacje, że babcia potrafi wkurzyć, ale to normalne. Damian tez potrafi zdenerwowac, i kazdy inny. Najwazniejsze umiec sobie radzic w kazdej sytuacji.
Gdy zaszlam w ciaze ludzie sie pukali niektorzy w glowe, ze jak to w jednym pokoju, my i dwojka dzieci? No tak to, kiedys ludzie tak przez cale zycie mieszkali i byllo dobrze, potrafili sie dogadac, potrafili rozmawiac, szanowali sie... a teraz... teraz to z tym jest roznie. Jakos inaczej sie zylo, latwiej Wiadomo,ze babcia nie bedzie zyc wiecznie, choc przyznaje,ze dobrze mi z tym, ze jest. Bo nieraz cos pomoze, cos przygotuje... bo zajmie sie czasem Łucja...
Tak samo byl to okres,ze nie mialam pracy,ze jedna wyplata, ze jak to... ze przeciez szkole mam i wogole. Praca sie znalazla, wyplata druga jest, nawet jak przez 4 miesiace pracy nie mialam,dawalam rade... wiec nie ma co sie martwic na zapas
co ma byc to bedzie - bedzie dobrze i tak
Zgadzam sie , my jestesmy malzenstwem od 3 lat, mamy mieskzanie spoldzielcze po mamie TZ ktora zmarla 4 lata temu, 2 pokojowe z lazienka i jeden pokoj z ankesem, drugi to nasza sypialnia i tam bedzie tez lozeczko, po tem pomyslimy jak i co ulozyc
Bywa ciezko, bo zeby mieszkania doprowadzic do uzytku potrzbena kasa byla wiec skad jak nie kredyt, wole z banku niz od ludzi. Mamy autko Golfa 3, dbamy o niego wiec spokojnie pojezdzimy, chcialbym nowa kuchnie, ale wszystkiego naraz nie moge miec, ciesze sie ze mam w domu cieplo, telewizje, pralke nowa, lodowke, laptopa, jak na 24 letnia osobe mam duzo, jestem zdrowa TZ tez, oboje praca na stale, dobre zarobki, dziecko w drodze, teraz modlic sie tylko o zdrowie, dlatego jesli ktos chce mi pomoc nie widze problemu ciesze sie z tego, a pieniadze przydadza sie na chrzciny, szczepienia i inne rzeczy

Ciasto ja mam na takie z owocami jesli chcesz

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości