![]() |
#31 |
Zadomowienie
|
Dot.: Masowa Przemoc Wobec Zwierząt!!!
podnoszę
![]()
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
Xwegax, Ivette z forum.miau się kłania
![]() według mnie sterylizacja kotów i psów jest bardzo wazną sprawą, o czym własciciele często zapominają- dowodem tysiące bezdomnych kotów i psów. Uważa się, że kotka/suka musi choć raz urodzić (BZDURA), że kastracja to krzywda... krzywda to jest schronisko ![]() a zabijanie zwierząt, by je zjeść, świadczy o niskim poziomie człowieczeństwa i o braku poszanowania dla życia a potem nażarci zwłokami zwierząt ludzie idą protestowac przeciw aborcji, w obronie życia poczętego zdecydowanie, zwierzęta zostały podle oszukane, gdy ludzie je oswajali. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Dla mnie trudne byłoby pomaganie jednym zwierzakom (praca w schronisku, dokarmianie kotów itd) przy jednoczesnym zjadaniu innych. Dlatego nie rozmyślam co jest ważniejsze, robię to, co mi dyktuje sumienie i serducho ![]() Mój kocur właśnie dochodzi do siebie po kastracji ![]()
![]() |
![]() |
#34 | ||
Raróg
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
nie zauważyłam, żeby ruchy wege odciągały uwagę od schronisk, ale az mi bielizna opadła, jak na jakims wege gronie przeczytałam wywód na temat, że pies żywiony wege karmą jest zdrowy i szczęsliwy
![]() Dla mnie to dośc proste- dbam o dobro zwierząt i nie jem ich, bo nie muszę. Dbam o dobro mojego kota i daję mu mięso (pucha 90% miesa, nie to co w whiskasie, 4%, whiskas własciwie jest prawie wege karmą ![]() a karmy wege dla zwierzat to idiotyzm- ja jestem wege mój kot też, ja jestem np. buddystką to mój kot też ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A juz najbardziej jestem przeciwna hodowli zwierzat futerkowych, zabijanych jedynie dla kaprysu jakiegos snoba... Co do myslistwa (ktos sie wypowiadal o polowaniach), popieram jesli sa to kolka mysliwskie rejestrowane, tj dzialajace wedlug polskich praw. Mam wujka w takim klubie i powiem wam ze mysliwy robi wiecej dobrego dla zwierzyny lownej niz zlego. Zima zwierzata sa dokarmiane przez kolka, mysliwi maja wyznaczone okresy na polow i okreslona ilosc zwierzat jaka mozna upolowac. Co innego klusownictwo... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
nie wiem, czy ewolucja zmusiła ludzi do jedzenia mięsa, ale napewno wszystkożernośc ułatwiła ludziom rozprzestrzenienie się, bo gatunki wszystkożerne takie jak człowiek czy szczur moga się najłatwiej adaptować.
czyli gatunek ludzki wyrósł na mięsie. Cywilizacja opiera się na wyzysku zwietząt- skóry, mięso, siła robocza, futra. I jaka to cywilizacja? zaczęło się od mamutów i mastodontów, potem dront dodo, tur, gołąb kalifornijski, wilk workowaty. lasy deszczowe, dziura ozonowa, skażenie środowiska, czarnobyl może lepiej by było, gdybyśmy dalej siedzieli na drzewach i jedli figi? dla pieska przywiązanego do drzewa by było tak lepiej. Dla przejechanego jeża też. W "cywilizowanym" społeczeństwie takie postępowanie jest niedopuszczalne. zresztą kilka razy ci to mówiłam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kedys zabicie zwierzaka wiazalo sie z przetrwaniem. Nie tylko chodzi mi o mieso (choc to przedewszystkim). Wykozystywanno wszystke czesci zwierzat. Przez dluugi okres czasu skora byla jednynym nieprzemakalnym okryciem. Ludzie od wiekow chodowali zwierzeta i tak szybko nie zrezygnuja. Jestem przeciw masowej chodowli dla jak najwiekszego zysku kosztem zwierzat, to pisalam. Ale samo wyklinanie nie wegetarian nic nie da. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
zwierzęta nie robia nic złego celowo. zabijają, żeby przeżyć, a ludzie juz dawno nie musza zabijać, by żyć.
Zwierzeta nie sa swiadome, że czynią cos złego lub dobrego. za to człowiek tak- tylko winny się tłumaczy zabijanie żeby jeśc nie jest konieczne- wynika z przyzwyczajenia, gustu. A o poprawę warunków w hodowlach się walczy- i ty też możesz http://viva.org.pl/index.php?id=co_mozesz jednym z elementów walki jest uswiadamianie Czarnych Kotów, że to mięso krzyczało, zanim trafiło na talerz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Problem nie lezy w zabijaniu zwierzat, a traktowaniu ich podmiotowo, jako forme zarobku. A kraje rozwiniete przekladaja wszystko na pieniadz. I jesli da sie hodowac taniej, wiecej i szybciej to na to ida. Tam gdzie nadal zycie spoleczenstwa jest zalezne od zabicia czy upolowania zwierzecia sa one szanowane. Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a jedzenie zwierząt, to dopiero czubek góry lodowej. testy leków, kosmetyków- często bezwartościowe, bo organizm ludzki różni się od organizmu i fizjologii zwierząt doswiadczalnych zmuszanie zwierzat do pracy- kto nie pamieta Łyska z pokładu Idy? Że tylko wspomne o koniach, których wiekszośc przed 20 lat haruje dla człowieka, a potem w nagrode dostaja bilet do rzeźni... walki psów... nielegalne hodowle zwierzat "rasowych" tylko dla kasy kasy, kryć co ruję, kasa kasa... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() A co do hodowli.. Co ja poradze? Nie kupuje takich zwierzakow. Mam kota rasy europejski domowy ![]() A i mowilam ze problemy biora sie z przeliczania wszytkiego na pieniadz.. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A reszta to konie które już się nie nadaja do jazdy, do pracy... zapewniam cię, że niewiele koni umiera smiercią naturalną. Bo po 20 latach pracy nic im się nie należy...100% wykorzystania surowca jak wyczytałam na forum gazety "kuchnia" konina jest jedynym miesem, które się nie starzeje- z 30 latniego konia jest jeszcze dobre. Cytat:
ile razy widziałas dresa z pitbullem czy amstafem? własnie z takich miejsc je biorą ![]() i jeszcze jedno- kopiowanie uszu i obcinanie ogonów. jest w Polsce niedozwolone- jak widac po ilosci okaleczonych bokserów, terierów, dobermanów |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
zgadzam się
![]() jak ktos daje dziecku pieska/kotka (żywego, nie pluszowego) na prezent, albo sobie kupuje, bez znaczenia i potem oddaje bo: drapie gryzie brudzi kosztuje śmierdzi gubi kłaki zbija wazoniki oddycha je sika ![]() ludzienp. najpierw kupuja persa dla szpanu, a potem oddają, bo nie przewidzieli, że trzeba czesać, pudrować i kąpać. A co myśleli?? Ze takie futro kot sobie sam wyliże ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Raróg
|
Zastanawia mnie ta ilość persów do adopcji - całkiem spora ilość
![]() Zauważ jednak, że takie MCO dla przykładu są szalenie popularne, też trzeba je pudrować i czesać, a jednak nieczęsto widzi się takiego kota do adopcji. W czym więc tkwi zagadka? Pewnie w tym, że pers powoli "wychodzi z mody", a są niestety tacy, co kupują zwierzę nie żeby je kochać, tylko dla szpanu, podobnie jak i wspomniane pitbulle itp. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
wydaje mi się, że MCO, SIB czy NFO jednak nie ma az tyle, co persów. I persy oprócz futra maja jeszcze te oczy załzawione, generalnie predyspozycje do podupadania na zdrowiu.
jak mnie de-ner-wu-je gdy ludzie biorą takie rasy długowłose, a potem- ojejku, alergia, oddac kota byle komu ![]() zresztą, każdy kot może wywołac alergie- czy nie można się najpierw zbadać, przeciez kot cierpi, gdy go się komus oddaje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Raróg
|
Można się przede wszystkim odczulić
![]() Tu też po części widzę winę lekarzy, są tacy, co po prostu mówią, żeby pozbyć się zwierzaka i tyle, a pacjent na ogół lekarza posłucha i na tym koniec ![]() Szkoda, że hodowcy tak skrzywdzili te biedne persy. Tak dążyli do płaskiego pyszczka, że mamy teraz efekty. BTW jak patrzę na Twoją listę, zaraz mam ochotę dopisać do powodów babę, która wolała przeznaczyć pieniądze z utrzymania kota na Radio Maryja i wszystkie przypadki "ptasiej grypy". Rzadkie, acz tak głupie, że nóż się w kieszeni otwiera ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zadomowienie
|
Mnie tak wogóle denerwuje ta ludzka głupota, gdy człowiek, który jest ze swoim podopiecznym wiele, wiele lat go wyrzuca. Zwierzak bardzo przywiązje się do właściciela, i takie rozstanie jest dla niego czymś okropnym, jak śmierć bliskiej osoby.
![]() Znam pewną historię z dzieciństwa, kiedy mężczyzna miał psa, żyli ze sobą bardzo długo. Aż pewnego dnia właściciel zwierzęcia zmarł, zostawiając swojego jedynego, prawdziwego przyjaciela samego. Pies chodził obłąkany, głodny, nikt go nie chciał przygarnąć, był już dość stary. Wybrażam sobie, przez co przechodził ten biedny psina, gdy stracił osobę, którą pewnie kochał. A tu ludzie wyrzucają te stworzenia z domu, i przywiązują do drzewa w lesie. ![]() Kiedyś czytałam w jakiejś gazecie, że gdy właściciel psa zginął na jezdni, pies ciągle siedział w tym miejscu i nawet stamtąd nie odchodził. ![]()
![]() |
#51 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jestem przeciwko aborcji. Nie w każdym wypadku. Nie w przypadku gwałtu, zagrożenia życia, etc. Ale generalnie tak. Właśnie przez wzgląd na wartość życia samego w sobie. Dlatego jestem również za humanitarnym ubojem. Człowiek jest wszystkożerny, wszystkich do porzucenia jedzenia mięsa się nie przekona, próżny trud. Białko zwierzęce można zapewne zastąpić, ale jest to na dłuższą metę nieekonomiczne, prawda? Natura jest dość ekonomiczna. A agresywne zachowanie da w konsekwencji więcej złego niż dobrego. Bo jak na mój gust człowiek, który używa przytoczonych sformułowań, jest agresywny, nieprzyjazny i nie chciałabym mieć z nim do czynienia. I rybka mi, czy jest vege, czy wcina krwiste steki, jest Świadkiem Jehowy czy wytatuował się od stóp do głów w gustowne pentagramy. Rybka, kochani. Jako upadły członek upadłego ludzkiego społeczeństwa oznajmiam, że kota mam wysterylizowanego, karmię go mięsem i Royalem (bo Nutry, Eukanuby, etc. nie lubi); zimą dokarmiałam działkowe dziczki, a w dziecięctwie prowadziłam zbiórki pieniążków na Animals. Buty noszę skórzane bo mi się w innych nogi odparzają. A jutro na obiad mam wieprzową polędwicę w czerwonym winie. Zwłoki, krótko mówiąc. Bardzo smaczne. No i co ja jestem? PS. Pozdrawiam też z miau.pl
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale kiedyś mi cos przeskoczyło w głowie kocham- nie jem. I od tego czasu okazało się, że wegetarianizm ma bardzo konkretne podstawy i jest rozsądną postawą miłośnika zwierząt. I te formułki nagle zaczęły pasowac do styuacji. jesli zdarza mi się za ostro pojechać, to sorry, przekonywac należy przykładem, nie terrorem. co do humanitarnego uboju, to jak najbardziej jestem za. Zwiększy to wydajnie cenę miesa, a co za tym idzie , zmniejszy popyt ![]() Cytat:
a poglady mam, jakie mam |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Rozeznanie
|
Mnie przeraża i zarazem denerwuje myslenie niektórych ludzi , uwazaja oni że zwierzeta po to własnie są aby je zabijac i jeść. Dla mnie jest to kanibalizm to tak jak bym zjadła własnego ojca , albo siostrę . Bez mięsa mozna się obejść i zdrowo się odrzywiać nie zadając nikomu cierpienia
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Raczkowanie
|
Witajcie!
Ja jeszcze nie do końca zdecydowałam się czy być wegetarianką czy nie. Z jednej strony chciałabym ale z drugiej moja koleżanka z liceum odżywiała się dobrze. Kotlety sojowe, soczewica, nabiał etc. Nie jadła mięsa. Po 3 latach zachorowała na serce. Lekarze stwierdzili, że to przez jej wegetarianizm. Ja i tak nie wiem czy się nie zdecyduję. Pamiętam, że gadałam ze świnką na wsi, która jak się okazało na następny dzień stała się kiełbasą. (Gadam ze zwierzętami tzn prowadzę monologi...) Jestem w stanie zrozumieć jedzenie mięsa ale ludzie jedzą jakoś i naleśniki, i pierogi z owocami. Dlaczego zawsze na talerzu musi być mięso? Kiedyś zastanawiałam się czy zjadłabym mojego Frodzia (piesa) lub Bartolinkę (Szynszyla) w kryzysowej sytuacji. Myślę, że nigdy. Wolałabym umrzeć. Im oddałabym moje jedzenie. Mój chłopak mówi, że taka jest kolej rzeczy z tym mięsem. Może i ma rację. Ale nie rozumiem zabijania dla kasy! Dla kretyńskiego futra, które i tak po czasie śmierdzi. Sztuczne futro jest droższe więc teoretycznie większy szpan, łatwiej o nie dbać, nie śmierdzi. Więc pytam, co to za debilskie myślenie? Jak usłyszałam faceta w sklepie z futami mówiącego : Szynszyle to takie szczury z futrem to myślałam, że nie można być większym ignorantem i laikiem. Moja Bartolina ma charakter i przywiązała się do mnie. Nigdy nie pozwolę na męczenie zwierząt i będę zawsze działać w tym kierunku. Chociażby przez podpisywanie petycji. Aha. A filmy typu: Nie kupuj zwierząt z przemytu, albo reklama o zabijaniu fok jest dla mnie za ostra. Tylko mi szkodzi bo wiem, jak niewiele mogę z tym zrobić a świadomość tego co się dzieje mnie zabija. Mniej mnie wzruszją i mniej reaguje na akcje z chorymi dziećmi. Może to okrutne ale tak prawda. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Albo ktoś pomyśli, że to niemożliwe, żeby tak było, żeby 40% fok jeszcze żyło przy zdzieraniu futra. a to mozliwe..taka jest prawda zbilansowana dieta wege nie szkodzi w żaden sposób jak się nie je miesa i zamiast tego soję, to rzeczywiscie można się doczekac anemii czy czegoś. ja jeszcze będąc nie -wege miałam niedobór żelaza, więc się nie przejmuję ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiec jesli twierdzisz ze zabicie jest jak kanibalizm to sie zastanow... Kanibalizm nie zawsze byl cecha haniebna. Wszystko zalezalo od wiezen. Tak samo zabijanie i zjadanie zwierzat. Jeszcze nie tak dawno temu (przed mechanizacja rolnictwa na szeroka skale), inwentarz byl szanowany. Nawet jesli potem zabijany i przerabiany na kielbase czy rosol. Poczytaj sobie 'Chlopow' Reymonta. To tez tak nawiasem do wspomnianego przez esfire Lyska z pokladu idy. Jesli dobrze pamietam, lysek byl napisany w okresie pozytywizmu? I chodzilo w nim o wykozystywanie do morderczej pracy zwierzat tak? Ludzie w tym okresie byli tak samo wykozystywani jak zwierzeta... Klasie roboczej placono nedzne grosze, ledwo starczace na bochen chleba dziennie. Jesli jakis robotnik mial wypadek w zakladzie i nie byl w stanie pracowac, wyrzucano go (doslownie, z urwana reka czy podobnymi uszkodzeniami) skazujac na nedze cala jego rodzine a na jego miejsce wybierano kolejnego z tlumu przed brama. Dzieci harowaly za pol miski zupy dziennie (bo rodzicow nie stac bylo czesto na jedzenie dla nich). I tu takie pytanie: skoro czlowiek nie mial szacunku dla czlowieka to skad mial je miec dla zwierzcia? Akurat taki okres w historii... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak samo zabijanie i zjadanie zwierzat. Jeszcze nie tak dawno temu (przed mechanizacja rolnictwa na szeroka skale), inwentarz byl szanowany. Nawet jesli potem zabijany i przerabiany na kielbase czy rosol. Poczytaj sobie 'Chlopow' Reymonta. To tez tak nawiasem do wspomnianego przez esfire Lyska z pokladu idy. (...) Akurat taki okres w historii...[/QUOTE] przypomniał mi sie jeszzce inny kon z kopalnii- bataille |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() a teraz inwentarz nie jest szanowany, szczególnie na fermach. A co było kiedyś- cóż, było wiele rzeczy. Rozumiem, gdy ktos zabija/sprzedaje zwierzę z biedy, bo musi. Ale w wiekszości przypadków to jest z chciwosci. zarabianie na zwierzetach jest złe ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A tak poza tematem: Widziałam dziś KRETA prawdziwego pierwszy raz w życiu ale nie zdążyliśmy pogadać... :P Może to infantyle ale mnie to bardzo cieszy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:50.