![]() |
#151 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Fakty, Mity i Ciekawostki jedzeniowe
Cytat:
spadek liczby plemnikow to nie podwiazanie nasieniowodow. fruktoza jest be, bo jest magazynowana tylko w watrobie, a potem w oponce
![]() |
![]() |
#152 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:37 ---------- Poprzedni post napisano o 16:36 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jasne, ze lepiej. zeby przekroczyc limity glikogenu w watrobie trzeba by bylo zjesc ze 2kilo owocow za jednym posiedzeniem, fruktoza to nie jest w koncu jedyny cukier tam. zdradzieckie sa za to produkty dla diabetykow i rafinowana fruktoza wespol z wszechobecnym syropem glukozowo-fruktozowym. wysoko przetworzone podbijacze kalorii, nic w tym dobrego nie ma. pomijam juz zupelnie utwardzone tluszcze w batonikach i wafelkach
smocza mama Edytowane przez kiciakasia Czas edycji: 2010-01-13 o 19:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#155 |
Raczkowanie
|
Kierowcy ciezarowek podczas dlugiej jazdy nawet po te 12 godzin w pozycji siedzacej w pewnym sensie 'ocieplaja swoje jadra', natomiast plemniki by dobrze sie rozwijac potrzebuja nizszej temperatury, wysoka im wybitnie nie sluzy. W koncu natura umiescila jadra mezczyznom w worku mosznowym 'na zewnatrz' dodatkowo nie dajac tam nawet zbyt wiele tkanki tluszczowej.
Co do fructozy to zgadzam sie z boangelina, jest blyskawicznie zamieniana w kwasy tluszczowe, gdyz wlazi do glikolizy pomijajac zuzycie 1 ATP, co jest oplacalne. Dodatkowo moze tez szybko zmieniac sie w glukoze. Jasne ze lepiej zjesc ananasa niz snickersa, ale podloze tego raczej takie ze w samym snickersie jest o wiele wiecej jakiegos syfiastego cukru... Jeszcze jedna uwaga. ZELAZO: niby w szpinaku i innych zielonych warzywach jego ilosc jest wystarczajaca, to jednak fityniane i fosforany tworza z nim sole nierozpuszczalne, co utrudnia wchlanianie. Zelazo z miesa (hemowe) wchlania sie bardzo latwo i ulatwia dodatkowo wiazanie tego niehemowego. Wegetarianie powinni zelazo suplementowac (specjalne takie medykamenty maja odpowiednia, i normalnie wchlaniajaca sie forme) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 |
BAN stały
|
Czytałam kiedyś, że nadmierna jazda na rowerze jeśli chodzi o panie przyczynia się do 'oziębłości', że niby coś tam z uniewrażliwieniem łechtaczki...
![]() ![]() Co do zupek chinskich, nie wiem, czy chodziło o glutaminian sodu bo ten jest chyba wszędzie. ![]() Btw, z tego co wiem, nie ma czegoś takiego jak sok bez cukru, jest jakaś dopuszczalna ilość, której mozna oficjalnie nie wykazywać (czyli mówić, że coś nie zawiera cukru ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Druga sprawa to... czytanie składu produktu. Ostatnio mnie naszło na sok porzeczkowy. Stanęłam w hipermarkecie przed wielką ścianą soków porzeczkowych i łapię w ręke te z wielkim napisem BEZ CUKRU na froncie kartonika, odwracam, czytam skład, a tam oczywiście soku z owoców około 20-30% i zgadnijcie co? cukier lub syrop glukozowy jakiś tam. O ile kojarzę, to glukoza to cukier ![]() Sprawdziłam wszystkie porzeczki na półce (a 5 czy 6 różnych prodecentów było) i nie znalazłam takiego bez dosładzacza ![]()
![]() |
![]() |
#158 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.☠☠☠☠☠☠.pl/product/5901886...ukru.xhtml?x=c i kurka wydawała mi sie, że on ma zero dosładzaczy! Sprawdzałaś go? ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 08:44 ---------- Poprzedni post napisano o 08:37 ---------- PYTANIE DO SPECJALISTÓW!! Zawsze miałam problem z tymi cukrami ![]() CUKIER, ten sypki, ten, co to go niby nie dodają do soków to sacharoza. A sacharoza, z tego co wygooglałam to dwucukier składający się z glukozy i fruktozy. Tak? Więc jak ktoś wpisuje w składzie soku "syrop glukozowo-fruktozowy" to tak naprawde funduje nam sok "bez dosypywania cukru", ale z jego dolewką, dobrze to rozumiem...?
![]() |
![]() |
#160 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powiem, ze ja z sokow pijam jedynie raz na kilka m-cy Tropicane (sok pomaranczowy nie s koncentratu, taki swiezy) oraz jak jestem w domu raz na 2 lata to z wyciskarki, domowej roboty. Kiedys mieszkajac na wyspach pijalam tez Smoothie, jak Tropicane, swiezy, bez dodatkow z krociutka (kilka dni) data waznosci. Innych swinstw sie nie tykam
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#162 |
Zakorzenienie
|
Ja piję tylko świeży cytrusowy wyciskany własnoręcznie
![]() ![]() ![]()
![]() |
#163 |
Zakorzenienie
|
wycisnij porzeczke!
^^
![]() |
#164 |
Zakorzenienie
|
te jednodniowe soki, Marvit bodajże, one też są dosładzane?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 |
Rozeznanie
|
Nie są... przynajmniej wg producenta
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#166 |
Raczkowanie
|
Ja polecam soki dr Maurera - one nie są produkowane z zagęszczonego soku. Są tłoczone i próżniowo zamykane bez żadnych konserwantów itp. Kupuję taki 5 litrowy i można go pić 30 dni od otwarcia (ma taki kranik, który zabezpiecza, żeby nie dostało się tam powietrze i się nie zepsuł). Mniejsze są w butelkach w supermarketach. Polecam aroniowy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2010-01-14 o 00:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 |
Zakorzenienie
|
Bardzo pomocny wątek, nie wpiszę pewnie nic nowego przynajmniej do czasu aż się nie zapoznam co tu już jest zamieszczone
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 |
Zakorzenienie
|
Nie znalazłam konkretnej informacji, a widzę tu wiele mądrych głów więc proszę mi wyjaśnić jak to jest z piciem wody mineralnej.
![]() To, że zdrowa, że niezbędna dla organizmu wszyscy wiemy ![]() ![]() ![]() W jakim stopniu ta woda wpływa na redukcję masy tak naprawdę ? I nie mam tu na myśli trików typu wypicie szklanki wody przed popsiłkiem aby mniej zjeść, tylko ogólnie rzecz ujmując . |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#170 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie trzeba pić aż 2 litrów, każdy powinien pić tyle na ile ma ochotę, nie ma co przesadzać. Wypicie naraz 5 litrów wody destylowanej z kolei może mieć skutek śmiertelny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 |
Zakorzenienie
|
wodę trzeba pić także dlatego, że to ona wypłukuje toksyny z organizmu. Przy odchudzaniu jest to szczególnie ważne, bo spora część różnego "syfu" siedzi u ludzi w tkance tłuszczowej. Podczas odchudzania tkanka tłuszczowa ulega spaleniu i uwalnia przy tym zawarte w sobie toksyny, których trzeba się pozbyć.
Nadmiar wody natomiast może nasz "wypłukać" z minerałów, więc nie ma co przesadzać.
![]() |
#172 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 |
Zakorzenienie
|
Warto siebie obserwować i patrzeć czy organizm więcej nie potrzebuje po prostu. Zaobserwowałam, że sporo dziewczyn z wątków dietetycznych ma problemy z zaparciami przez za mała ilość wody, bo tak jak napisała cerveza - przy jedzeniu sporej ilości błonnika i za małej ilości wody, może dochodzić do zaparć, bo sam błonnik "zatyka" układ pokarmowy.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#174 |
Zakorzenienie
|
bardzo fajny wątek. wiele się z niego dowiedziałam.
Dziewczyny a jak to jest z mlekiem? jest jakas norma jego picia dziennie czy coś?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 |
Raczkowanie
|
Coś pamiętam z biologii, że mleko nie jest najlepszym pomysłem dla dorosłych, bo tylko do pewnego wieku organizm wytwarza jakieś enzymy, które są potrzebne do jego trawienia. A potem bardziej wartościowe są jogurty, kefiry itp. Tak coś mi świta. Wiecie więcej na ten temat?
I druga rzecz: znacie artykuł z Twojego Stylu na temat "detoksowej ściemy"? http://www.styl.pl/piekno/news-po-co...etoks,nId,4386
![]() |
![]() |
#176 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 |
Zakorzenienie
|
aaa widziecie. bo mój mąz od 3 miesiący codziennie na sniadanie zjada muskę mleka z musli i ... non stop ma wzdęcia. tak sie zastanawiałam od czego, bo nie jada rzeczy wzdymającyh jak fasola, kapusta itp a jednak ten problem ma. kiedys czytałam ,ze moze miec na to wpływ mleki a wy to własnie potwierdziłyscie.
czyli lepiej aby to mleko zastapił maslanką lub kefirem, jogurtem tak?? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#178 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 |
Zakorzenienie
|
wielkie dzięki za podpowiedź.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#180 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:00.