|
|||||||
| Notka |
|
| Pielêgnacja w³osów W tym miejscu rozmawiamy o pielêgnacji w³osów. Je¶li twoje w³osy s± suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawê sytuacji. Do³±cz do nas. |
![]() |
|
|
Narzêdzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Rzadkie w³osy - pseudo ³ysina!
wiem, wiem, zaraz mnie zniszczycie, powiecie, ¿e ju¿ ten w±tek by³, albo co¶, ale ja strasznie potrzebujê pomocy!
mam 15, tak, wiem, wiek dorastania i organizm jest os³abiony i takie tam, ale to ju¿ przesada. otó¿, mam cienkie, rzadkie w³osy - dbam o nie, stosujê jedwab biosilk, naftê kosmetyczn±, maseczki z jajek, syoss, staram siê ich nie przemêczaæ i biorê te¿ belissê od jakiego¶ czasu. wszystko niby w porz±dku, brakuje im objêto¶ci, ale lekko pusz± siê, wiêc to nie przeszkadza. najgorsze jest jednak to, ¿e na czubku g³owy, mam prze¶wity, tak, jakbym ³ysia³a, albo wyciera³a g³owê o dywan xd proszê, pomó¿cie, bo to strasznie denerwuj±ce, szczególnie, jak kto¶ "z dobrej woli" zwróci uwagê, na t± moj± s³abo¶æ. do jakiego lekarza mam siê udaæ? mo¿e znacie skuteczne preparaty? b³agam pomó¿cie!
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 244
|
Dot.: Rzadkie w³osy - pseudo ³ysina!
Dermatolog na pewno co¶ poradzi,skierowanie nie jest potrzebne.
|
|
|
|
|
#3 |
|
Rozeznanie
|
Je¶li nadmiernie wypadaj± Ci w³osy wykonaj badanie TSH, bo mo¿esz mieæ problem z tarczyc±
Je¶li nie wypadaj± nadmiernie, ale masz je przerzedzone z przodu g³owy, mo¿esz cierpieæ na ³ysienie androgenowe... Do poprzedniczki - od kiedy to nie potrzebujemy skierowania do specjalisty? No chyba, ¿e masz na tyle pieniêdzy ¿eby za ka¿d± wizytê prywatn± p³aciæ ok. 50z³. Tak czy inaczej musisz odwiedziæ lekarza pierwszego kontaktu i dla ¶wiêtego spokoju wykonaæ to badanie tarczycy. Z wynikiem mo¿esz udaæ siê do endokrynologa, albo do dermatologa. Swoj± drog± ja bym dermatologa odradza³a... Odwiedzi³am trzech ró¿nych (jednego na NFZ i dwóch prywatnych) i wszyscy zgodnie twierdzili, ¿e mam ³ysienie androgenowe... ¯aden nie zasugerowa³ ¿e mogê mieæ problem z tarczyc±, a mam wszystkie objawy Posz³am do endokrynologa i na podstawie wyników z badania krwi w ci±gu minuty otrzyma³am informacjê co mi dolega - niedoczynno¶æ tarczycy. Odk±d biorê tabletki i dodatkowo wspomagam siê Placent Hair Liquid i Alpecinem, w³osy rosn± jak szalone (2-2,5cm na miesi±c) i wszystkie prze¶wity "zaros³y" ![]() Swoj± drog± dla mnie skuteczna by³a kuracja polegaj±ca na: - piciu 2 kubków dziennie herbatki z pokrzywy i skrzypu (po 1 torebce ka¿dej), - jedzenie Belissy, a pó¼niej Silici, - Placent Hair Liquid (kapsu³ki z preparatem wzmacniaj±cym w³osy, ja stosowa³am te z firmy Mil Mil, s± dodane do KWC wiêc mo¿esz poczytaæ opinie, na Allegro ok. 30z³ za opakowanie, do 1 kuracji potrzebne s± dwa pude³ka), - Alpecin (szampon C1 z kofein±, a teraz do szamponu dorzuci³am niebieski tonik) - witamina H - kupujê Biotynê H firmy Zdrovit (2 kapsu³ki dziennie, do ssania o smaku ananasowym) - jeszcze zanim pozna³am przyczynê "gubienia" w³osów, po tygodniu jedzenia tych witaminek wypadanie zdecydowanie siê zmniejszy³o ![]() Na mnie nie dzia³a³y: - Wax (dzia³a³ do czasu, potem wp³yn±³ na mega przetuszczanie w³osów), - oleje rycynowe, ¿ó³tka i inne ¶wiñstewka babcine, - nafta kosmetyczna... ![]()
Edytowane przez Robaczywka Czas edycji: 2010-01-30 o 21:35 |
|
|
|
|
#4 |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 679
|
co do skierowan.
do lekarzy niktórych specjalizacji nie trzeba skierowania: sa to dentysta, ginekolog, dermatolog, okulista (i pewnie kilku jeszcze, tych co wymienilam jestem pewna na 100%) i id±c na NFZ nie placi sie za wizyte, skierowanie nie ma tu nic do rzeczy. a rady Robaczywki sa bardzo wartosciowe, warto sie przebadac, warto tez swoja droga poczytac watki o wypadaniu, o poroscie i wzmocnieniu wlosow, ktorych na wizazu od groma... |
|
|
|
|
#5 |
|
Przyczajenie
|
Dziêki wielkie, kochana jeste¶
![]() Na pewno zastosujê siê do tych "zasad", za które jestem Ci strasznie wdziêczna! Jutro wybiorê sie do lekarza pierwszego kontaktu, zrobiê badania i popróbujê z tymi specyfikami, które poleci³a¶ - zapytam przy okazji specjalisty. Jeszcze raz dziêki za pomoc, zdrowia i piêknych, gêstych w³osów ¿yczê
|
|
#6 |
|
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 32
|
Acha, czyli wiesz, ¿e s± inne w±tki, ale mimo to postanowi³a¶ za¶mieciæ forum. My¶lisz, ¿e to Ciê usprawiedliwia? Gdyby¶ naprawdê potrzebowa³a pomocy, to najpierw przeszuka³aby¶ wszystkie mo¿liwe strony i informacje dotycz±ce Twojego problemu, a potem dopiero, bêd±c bez odpowiedzi na swoje pytania, za³o¿y³aby¶ w±tek, nowy na dodatek. Widzê, ¿e nie nale¿ysz do nowych u¿ytkowniczek, które mog³yby nie znaæ obowi±zuj±cych tu zasad. Ale 2 lata na forum do czego¶ zobowi±zuj±! Tym bardziej Twoje lenistwo jest ra¿±ce i mnie osobi¶cie obra¿a, bo nie szanujesz innych u¿ytkowniczek, które regulaminu przestrzegaj±. Kole¿anki wy¿ej powinny zrobiæ to od razu. Nie podam Ci ¿adnych linków, gdy¿ na pewno znajdziesz je sama. Owocnego szukania.
|
|
|
|
|
#7 | |
|
The Pink Power Mo³derajtor
Wiadomo¶ci: 10 745
|
Cytat:
Kolejne tego typu obszerne wypowiedzi potraktujê jako atak. Je¶li nie masz nic do powiedzenia w temacie, wystarczy: "skorzystaj z wyszukiwarki". EOT.
|
|
|
|
#8 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Paulina.
|
|
|
#9 |
|
Zadomowienie
|
Mam dok³adnie ten sam problem co Ty gaara79
![]() i te¿ bardzo czêsto s³yszê od innych, ¿e mam bardzo rzadkie w³osy Mam do Ciebie pro¶bê- jak bêdziesz ju¿ po konsultacjach z lekarzami napisz proszê w w±tku czy badania co¶ wykaza³y, ja chwilowo nie mam mo¿liwo¶ci udaæ siê do ¿adnego lekarza, ale w razie czego bêdê mia³a to na uwadze... a i jeszcze jedno: Tobie nadmiernie wypadaj± w³osy? czy tylko masz rzadkie?
|
|
#10 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Jutro wybieram siê do przychodni, mam nadziejê, ¿e uda mi siê dostaæ skierowanie ![]() A co do wypadania, to ostatnio jako¶ wiêcej w³osów mam w d³oniach kiedy myjê g³owê, ale tak ogólnie, to nie zauwa¿y³am nadmiernego ³ysienia. G³ównym problemem s± cienkie i w³a¶nie bardzo rzadkie, szczególnie na czubku g³owy, w³osy.
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
jeju, a myslalam ze jestem sama
ja mam rzadkie, cienkie, a na dodatek bardzo duze czolo, ktorego wlasnie przez gestosc wlosow nie potrafie zakryc... ja sie "ratowalam" lakierem, niby to niszczy, ale nic nie zauwazylam, a pod spodem wlosow jak sie smignelo nim to troche postaly wyzej i jakby wiecej ich bylo, ale stwierdzilam, ze koniec z tym, obczaje ten Placent Hair Liquid ![]()
|
|
#12 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 473
|
Cytat:
![]() Masz tr±dzik? Nieregularne cykle?
Edytowane przez aduskaxdxd Czas edycji: 2012-09-04 o 15:17 |
|
|
|
![]() |
Nowe w±tki na forum Pielêgnacja w³osów
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:42.

No chyba, ¿e masz na tyle pieniêdzy ¿eby za ka¿d± wizytê prywatn± p³aciæ ok. 50z³.