![]() |
#451 | ||
Wtajemniczenie
|
Dot.: Żonaty, kocha nas obie
Cytat:
![]() Cytat:
no i tu się rodzi pytanie na ile zazdrość jest naturalna, wrodzoną cecha a na ile jest uwarunkowana kulturowo...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#452 |
Zakorzenienie
|
Antropologia kulturowa jest mi ogolnie znana, jednakże jakby się wgłębić w tego typu relacje poligamiczne, to w więszości przypadków zazdrość i cierpienie pozostałych żon są niemożliwe do wyeliminowania.
![]() |
#453 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#454 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Adekwatnie: Wpadając na zapadłą wioskę w Polsce (region obojętny) można czasami takie historie usłyszeć, że włos się jeży. I te kobiety też taki stan uważaja za normalny. Ale to nie znaczą, że nie cierpią. A w rodzinach dysfunkcyjnych, kobieta jest przyzwyczajona do tego, że obrywa po garbie, i w sumie jako współuzależniona uważa, że tak powinno być, ale to nie znaczy, że nie cieprpi, nie czuje.
![]() |
![]() |
#455 |
Zakorzenienie
|
Że się tak wtrącę.
Analogicznie, one (te zadowolone z bycia którąś z kolei żoną męża) patrząc na nasz model związku moga mówić "no tak, wpojono nam, ze to normalne dzielić się swoim mężczyzną z innymi kobietami, że tak ma być, że to naturalne, że nie mamy co zazdrościć, tylko się cieszyć... a tam jednak żyja w monogamicznych związkach i są szczęśliwi, bez dzielenia się, bez zazdrości, bez walki o uwagę i uważają to za normalne i nikt nie ma pretensji o to, że mają się na wyłączność, nikogo to nie dziwi ![]() Taka mnie myśl naszła nagła.
![]() |
#456 |
Wtajemniczenie
|
hihi cos w tym jest
![]() Wiesz dzustam ja jednak nie porownywalabym doslownie przemocy do monogamii. Bo jednak ból fizyczny jest bardziej uniwersalny... a to, ze dla nas współżycie partnera z inną kobieta jest bolesne moglo zostac wpojone...moglo ale nie musialo, ja tak sobie troche glosno myślę...
![]() |
![]() |
#457 |
Zakorzenienie
|
W tym programie M. Wojciechowskiej "stara" żona (26 lat) powiedziała bardzo wyraźnie, że gdy mąż powiedział, że bedzie miał nową żonę, ona poczuła ogromną gorycz. Ale powiedziała, że nie ma innego wyjścia i że takie jest prawo, że on może mieć kilka żon. Natomiast jej nie wolno mieć więcej mężów.
To są takie same kobiety jak my, tyle tylko, że one wychowały się w innych warunkach i co innego akceptują jako coś dopuszczalnego. Ale czują tak samo jak my. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#458 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#459 |
Zakorzenienie
|
Nie ogladalam programow Martyny Wojciechowskiej
![]() Kiedys na Discovery byl program o jakims plemieniu afrykanskim (niestety, nie pamietam nazwy owego plemienia). Tam takze przedstawiony zostal mezczyzna, ktory mial wiele zon. No i w pewnym momencie te zony mu sie zbuntowaly. Mial nie lada klopot, bo ich bylo dosc duzo, on jeden przeciwko nim. Tanczyl, jak mu zagraly. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#460 |
Przyczajenie
|
Witam po długiej nieobecności,
Przepraszam, ale z braku czasu nie jestem w stanie śledzić na bieżąco wątku i odpisywać na wszystkie pytania. Te z Was które chcą, to uwierzą, te które nie chcą, nie. Na dzień dzisiejszy żona się wyprowadziła. Nie wiem jakie będą dalsze losy, ale mam nadzieję, że jakoś się wszystko ułoży. Oczywiście nie obyło się bez histerii. Zobaczymy jak dlugo mój luby ze mną wytrzyma oraz jak szybko zatęskni za żoną... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#461 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#462 | |
BAN stały
|
Cytat:
Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2010-02-02 o 17:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#463 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Fajnie, że odpisałaś... Byłam ciekawa, bo w sumie rachunek prawdopodobieństwa teoria mogą się bardzo różnić od rzeczywistości... Nie wiem, czy ma ci gratulować, bo tak po prawdzie to Twoje historia z pewnością oparta jest na bólu jego żony, ale niech tam... oby wam się wszystkim dobrze wiodło i mam nadzieję, że jego żonie także ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#464 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#465 | |
BAN stały
|
Cytat:
Sugerujesz, że zazdrość biorąca się z miłości jest wynalazkiem tylko naszego kręgu kulturowego ? Jeżeli tak, to czy ta przywoływana wcześniej kobieta z programu Wojciechowskiej, jest tylko wybrykiem w ich "normie", zazdrość o męża i chęć posiadania go na wyłączność są właściwe tylko jej? Nie sądzę i to bardzo nie sądzę ![]() Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2010-02-03 o 14:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#466 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nikt nie napisał z jakiej kultury była ta tajemnicza kobieta. Przecież to nie jest tak, ze są ,,dzicy" i cywilizowani. mogą być tez rożne typy związków poligamicznych. Wydaje mi się po prostu , ze mogą być kultury gdzie zazdrość nie występuje
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#467 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#468 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#469 |
BAN stały
|
:p
Edytowane przez B-52 Czas edycji: 2010-09-08 o 12:45 Powód: :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#470 | ||
Wtajemniczenie
|
Wbrew niedowierzaniu niktórych z was, sa plemiona, gdzie taka ogólnie rozumiana w naszych kręgach kulturowych zazdrość o partnera nie wystepuje ( a przynajmniej nie jest tam czyms normalnym, tylko traktuje sie ja jako "zboczenie", które trzeba leczyć lub zwalczyć ) sa to niektóre plemiona z głębii Amazonii, gdzie nie tyle wystepuje poligamia, co po prostu brak związków w takim sensie jak my to rozumiemy, członkowie tych plemion sypiają ze sobą naprzemian, zalezy kto ma z kim ochotę, a dzieci sa wychowywane ogólnie przez kobiety, ale nie pojedyńczo, tylko kobiety zajmują sie dziećmi wspólnie, zaś faceci zajmuja sie innymi rzeczami polowaniem itd... dzieci sa jakby ich wspólnym dobrem... nazwalibysmy to może wolna miłością
![]() ![]() ![]() To pokazuje, że człowiek nie jest tak jednorodny i wbrew temu co sugeruje sine ira nie jest tak, że na całym świecie tylko przez to, że sie jest kobieta to sie czuje to samo, co inna kobieta. jedne sa zazdrosne, a inne nie, to zalezy od osobowosci człowieka i własnie kultury w jakiej jest wychowywany. Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() To troche tak jak z tymi 96 % katolików w Polsce, niby tyle ich jest w statystykach, ale tak naprawdę duzo mniej, gdyz pod słowem "katolik" mieści się wiele róznych typów, tak samo jak pod słowem "kobieca psychika", a szczególnie "ludzka psychika" ... i jeden katolik drugiemu nie równy, w sensie nie myslący tak samo. Człowiek człowiekowi też. Karotka, ciesze sie, że sie odezwałaś, mam nadzieję, że sytuacja jakos pomyslnie sie zakończy. W sumie to dobrze, ze mąż zdecydował sie odejśc od zony, póki jest ona jeszcze młoda i może ułozyc sobie zycie. Skoro i tak nie układało im się w małżeństwie, pewnie prędzej czy póxniej ich związek by sie rozpadł lub był fikcją. Może to sie okazać plusem dla żony, którego obecnie wiekszość nie dostrzega.
Trójkowa mama ![]() ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#471 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Życzę szczęścia Wam wszystkim. Tobie-abyś nie rozczarowała się Tym mężczyzną i aby nie okazał się takim "chwiejnym facetem" Jemu-żeby wydoroślał i nie popełniał tak dużych błędów-a wyciągał zwnioski z tych popełnionych. Jego żonie-aby znalazła kogoś kto będzie ją szczerze kochał i kto zadba o jej dobro.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#472 | ||
BAN stały
|
Cytat:
A to, że w przypadku, który Ty podałaś walczy sie z uczuciem zazdrości i traktuje jak abberaję, to nic innego jak dążenie do utrzymania jednego porządku rzeczy. Ale jak widać takie emocje występują i tam - w innym kręgu kulturowym co oznacza, ze jest to cecha ludzka po prostu, bo spotykana u ludzi bez wzgledu na kulturę. Wiec nie bardzo wiem gdzie tak strasznie sie mylę. Cytat:
Nie mówie, że wszyscy na całym świecie czują dokładnie tak samo, a już na pewno nie mówię, ze jak ja (do ciekawego wniosku doszłaś). Mówie, że są pewne cechy psychiki wspólne ludziom. Twój przykład też to udowadnia. No i oczywistym jest, że dany typ porządku seksualnego w społeczeństwach jest podyktowany w głównej mierze czynnikami ekonomicznymi na których opiera się porządek społeczny. Tym czynnikom częto poświęca się (w sensie: eliminuje, nie bierze pod uwagę) indywidualne odczucia i emocje, bo są wobec tego porządku mniej istotne. Zwłaszcza mówię tu o takim porządku społecznym, w którym jedna płeć jest z zasady mniej "ważna" i podporządkowana drugiej. Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2010-02-22 o 08:52 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#473 |
BAN stały
|
A ja mam jedno bardzo ważne pytanie, które wyjaśni i mi wszystko i może niektórym tutaj paniom, które mają coś wspólnego z psychologią i będą umiały to odpowiednio zinterpretować:
DO AUTORKI TEMATU: Czy byłaś na ślubie swojego ukochanego i życzyłaś parze wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia? Po prostu: Czy uczestniczyłaś w tej ceremonii? Tylko tyle mnie interesuje, proszę o odpowiedź. I nie ważne, czy żona się wyprowadziła, czy może wprowadziła, czy wprowadzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#474 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Moim zdaniem, owszem, wystepuja, ale przez kulturę sa inaczej traktowane i o to mi chodzi, u nas zazdrość jest kultywowana i dopuszczana jako norma, a modelem związku jest monogamiczny, u tamtych zazdrość jest uważana jako zboczenie, tak jak u nas kazirodztwo ( które z kolei nie wszędzie jest uważane za zboczenie) i to są własnie te róznice kulturowe. a zadrość pewnie wszędzie wystepuje, jako emocja, jedna z wielu, która odczuwa człowiek, tylko, że u nas kulturowo zazdrość jest dopuszczalna o partnera, a gdzie indziej nie jest, za to np o łyżeczkę ze srebra juz bardziej... ![]() Poza tym co innego czuc zazdrość, a co innego kogos ta zazdrościa osaczać, czyli żądać wyłączności, pilnowac itd... dla mnie miarą miłości nie jest to, że ktos jest komus wierny, bo tamten to na nim wymusza szantażem emocjonalnym ( bo takim szantażem jest- jesli mnie zdradzisz to odejdę) , dla mnie taka miara jest to, że kto chce ze mna bardzo byc, mimo, że ja go do niczego nie zmuszam i jest mi wierny , mimo, że ja tego wcale nie żądam i wzajemnie ![]()
Trójkowa mama ![]() ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. Edytowane przez niutka1 Czas edycji: 2010-02-22 o 13:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#475 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dla mnie oczekiwanie wierności i postawienie sprawy jasno, że w razie zdrady odchodzę, nie jest w żadnym wypadku szantażem emocjonalnym . ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#476 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja miałam duże szczęście spotkac faceta, który jest ze mna szczery, także wtedy kiedy mi sie to mniej podoba i akurat ja jestem dośc nietypowa kobieta, bo mnie by wcale nie przeszkadzało, gdyby sie z kims tam przespał, dla mnie to ma nikłe znaczenie, co innego jest dla mnie najwazniejsze i mój men o tym wie ![]() ale nasi znajomi, kiedy wchodza w nowy związek, to broń boże nie mówia, że lubia sobie skoczyc w bok, bo własnie oznaczałoby to koniec związku, mimo, że pod wszelkimi innymi stronami sa idealni, to ta jedna rzecz nie wiadomo dlaczego powodowałaby rozpad związku, dla mnie to niezrozumiałe i dla tych facetów też, więc w uzyciu jest po prostu taka gra społeczna: my faceci nie mówimy wam kobietom, że najczęsciej jednak po kilku latach skaczemy na boki, a wy kobiety wierzycie nam, że tak nie jest i dzięki temu możecie byc z nami ![]() Mnie sie to absolutnie nie podoba, bo ja jestem za szczerościa w związku i wspólnym dochodzeniem do rozwiązan satysfakcjonujących obie strony, a nie tylko kobiete lub tylko faceta, no ale ja nie mam wpływu na to, że ludzie wolą sie okłamywać, bo koniecznie musi ich byc na wierzchu. Poza tym uważam, że jeśli któras strona w związku zaczyna zdradzać, mimo, ze ustalenia były inne, to przyczyna lezy niestety zawsze po obu stronach ( poza przypadkami choroby np. seksoholizmu jednej ze stron)
Trójkowa mama ![]() ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. Edytowane przez niutka1 Czas edycji: 2010-02-22 o 14:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#477 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#478 |
Wtajemniczenie
|
Oliath, miło jest, kiedy nas rozumie
![]()
Trójkowa mama ![]() ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#479 |
Przyczajenie
|
Sory, że to powiem, ale jesteś podła.
Jak możesz się z nim spotykać wiedząc, że ma żonę? Wiem, wiem. Bajeruje Cię, że z żoną mu się nie układa, że jej nie kocha, nie sypia z nią i takie tam. A z Tobą jest mu wspaniale ![]() Dla mnie jesteś naiwna do granic. Bo gdyby byłoby mu tak żle z żona to po pierwsze nie brałby z nia ślubu a po drugie rozstałby się z nia. Jeżeli masz jeszcze trochę godności - zostaw go !! On będzie miał świety spokoj a i z żoną mu sie ulozy. Nienawidzę takich lasek jak Ty, które rozwalaja rodzine... Edytowane przez Lexie Czas edycji: 2010-02-24 o 09:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#480 |
Zadomowienie
|
Lubię taką demagogię.
Dojdźcie do jeszcze jakichś fajnych wniosków. Np że kwadrat tak na prawdę to koło a 2 + 2 = 752
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:12.