Maturzystki 2010 cz. V - 'nikt nie ma takiej nadziei jak ja' - Strona 121 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-02-06, 08:38   #3601
BeaS
Zakorzenienie

Dot.: Maturzystki 2010 cz. V - 'nikt nie ma takiej nadziei jak ja'

Cześć.
Wstałam grzecznie o 7.30. Umyłam się, zaczęłam czytać chemię (wypożyczyłam specjalistyczną książkę, żeby zrozumieć wszystkie mechanizmy reakcji w organicznej, bo nie lubię uczyć się na pamięć. ), a potem zadzwoniła D. i przegadałyśmy pół godziny.

Cytat:
Napisane przez mtynai Pokaż wiadomość
dzisiaj dobry motyw mi P. opowiadała nasza wspólna koleżanka spotykała się ze swoim chłopakiem jakieś dwa lata.. i on wyjechał na studia.. ona pojechała do Olsztyna z rodzicami na zakupy i chciała mu zrobić surprise'a
wiedziała, że on mieszka z dwoma koleżankami.. poszła do niego, jego nie było.. i jedna z tych współlokatorek się pyta kim ona jest.. czy siostrą jakąś czy co.
i W. mówi : jestem dziewczyną M.
współlokatorka: ja też.
W:
O kurde.
Współczuję dziewczynie, ale ta sytuacja jest tak zaskakująco zabawna.

~ Thomas Fuller ~
BeaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-06, 09:57   #3602
star15
Zakorzenienie

Dzień dobry, Bąble ;**

Wczoraj pierwszy raz poszłam z Sońką na spacer, ale chodziła mi ciągle koło nogi i patrzyła, czy oby na pewno jestem - bała się pewnie, że ją gdzieś zostawię jak poprzedni właściciele..
Ale już się rozkręcił dreptuś, lubi jak się ją pod szyjką drapie albo jak się jej ogonem kręci. A ostatnio warczała na własne odbicie w lustrze i uciekała od niego.
Nie wiem, w co mam dziś ręce włożyć, za 2 dni koniec ferii. -.- I nagle tyle zostało do zrobienia.

Martyna, rodzice jadą, a Ty zostajesz w domu? i możemy już się czuć zaproszone. ;>

Miłej zabawy tam przy tych "słoniach"
"Różne momenty wiszą w przestrzeni jak prześcieradła, jak ekrany, na których wyświetla się jakiś moment; świat składa się z takich nieruchomych momentów, wielkich metazdjęć, a my przeskakujemy z jednego na drugi."

Studentka
star15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-06, 10:26   #3603
mtynai
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez star15 Pokaż wiadomość
Dzień dobry, Bąble ;**

Wczoraj pierwszy raz poszłam z Sońką na spacer, ale chodziła mi ciągle koło nogi i patrzyła, czy oby na pewno jestem - bała się pewnie, że ją gdzieś zostawię jak poprzedni właściciele..
Ale już się rozkręcił dreptuś, lubi jak się ją pod szyjką drapie albo jak się jej ogonem kręci. A ostatnio warczała na własne odbicie w lustrze i uciekała od niego.
Nie wiem, w co mam dziś ręce włożyć, za 2 dni koniec ferii. -.- I nagle tyle zostało do zrobienia.

Martyna, rodzice jadą, a Ty zostajesz w domu? i możemy już się czuć zaproszone. ;>

Miłej zabawy tam przy tych "słoniach"
Martyna, dajże zdjęcie Soni pokaż nam to małe cudo !

Moja Perła jak jeszcze była małą kulką (taką jak w załaczniku)
to też zawsze jej zestawiałam lustro na podłogę i się wściekała przed nim i łapą atakowała

dzisiaj muszę ją wykąpać bo śmierdzi wiatrem wiecie o co chodzi.. takim powietrzem wiosennym

mam to samo, dwa dni, a ja nie wiem w co ręce wsadzić
chyba nie pojadę na ten zlot

no ja już was zapraszałam na Mazury dawno
tylko pod warunkiem, że nie będę miała pracy w wakacje

i dzień dobry wszystkim !

Warren Buffet
mtynai jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-06, 10:31   #3604
effciaa16
Zakorzenienie

dobra nadrobiłam

nie będę cytowała, ale chciałam nadmienić do rozmowy Martyny z Martyną
Też chciałabym pracować w czasie wakacji, na pewno za granicą, bo tutaj nie zarobię tyle ile bym chciałam. Ogólnie bardzo chcę odciążyć moją mamę. Teraz gdy zostałyśmy same wiadomo, że z jednej pensji mama by nie wydołała z płaceniem na studnia moje i siostry. (mimo różnych dodatków, wczasów pod gruszą itd.itp.). Mam w planach zapłacić za cały rok z góry, nie trzeba się martwić, ze raty czekają itd. Obym tylko znalazła jakąś pracę, muszę zadzwonić do kuzyna, który pracuje w Danii, może tam coś się uda.

Ogólnie Martyna (mtynai) rozumiem Ciebie, że chcesz się uniezależnić od rodziców. Sama pewnie wiesz, że będzie to trudne. I uważam, że rodzice bardzo chcieli by Ci pomóc, tym bardziej, że jesteś sama.(tak?bo już sama nie wiem, czy masz rodzeństwo czy nie??) Przecież od czego są rodzice, pomogą kiedy trzeba i tak się od tego nie wzdrygaj.

Ogólnie życzę Wam i sobie, żeby spełniły się nasze plany

ooou. jakie psiaki.

Edytowane przez effciaa16
Czas edycji: 2010-02-06 o 10:34
effciaa16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-06, 11:23   #3605
star15
Zakorzenienie

Cytat:
Martyna, dajże zdjęcie Soni pokaż nam to małe cudo !

to też zawsze jej zestawiałam lustro na podłogę i się wściekała przed nim i łapą atakowała

dzisiaj muszę ją wykąpać bo śmierdzi wiatrem wiecie o co chodzi.. takim powietrzem wiosennym

mam to samo, dwa dni, a ja nie wiem w co ręce wsadzić
chyba nie pojadę na ten zlot

i dzień dobry wszystkim !
Nie mogę dać zdjęcia, bo nie mam aparatu w domu, zepsuł się.. nawet na 100dniówkę pożyczałam od przyjaciółki. Mój tata ma jej zdjęcie na tel., także jak tylko wrócą to postaram się zgrać i wrzucić.

Jaka śliczna. Jaka czarna, uwielbiam takie pieski! Teraz jest dużo większa? Moja jest rudawa z białymi łapkami jakby je wymoczyła w pudełku z farbą.

A co do lustra, ja mam szafę z lustrem,więc jest od samej podłogi. I jak to zobaczyła to warczała, cofała się, podchodziła podejrzliwie..

Jaki masz szampon dla Perły ;>?

Okej, zaproszenie zostanie rozpatrzone. (jeśli i ja nie pojadę za granicę.. )

Cytat:
Napisane przez effciaa16 Pokaż wiadomość
Ogólnie Martyna (mtynai) rozumiem Ciebie, że chcesz się uniezależnić od rodziców. Sama pewnie wiesz, że będzie to trudne. I uważam, że rodzice bardzo chcieli by Ci pomóc, tym bardziej, że jesteś sama.(tak?bo już sama nie wiem, czy masz rodzeństwo czy nie??) Przecież od czego są rodzice, pomogą kiedy trzeba i tak się od tego nie wzdrygaj.

ooou. jakie psiaki.
Zgadzam się z Ewą.
"Różne momenty wiszą w przestrzeni jak prześcieradła, jak ekrany, na których wyświetla się jakiś moment; świat składa się z takich nieruchomych momentów, wielkich metazdjęć, a my przeskakujemy z jednego na drugi."

Studentka
Stary 2010-02-06, 12:03   #3606
mtynai
Zakorzenienie

Cytat:
dobra nadrobiłam

nie będę cytowała, ale chciałam nadmienić do rozmowy Martyny z Martyną
Też chciałabym pracować w czasie wakacji, na pewno za granicą, bo tutaj nie zarobię tyle ile bym chciałam. Ogólnie bardzo chcę odciążyć moją mamę. Teraz gdy zostałyśmy same wiadomo, że z jednej pensji mama by nie wydołała z płaceniem na studnia moje i siostry. (mimo różnych dodatków, wczasów pod gruszą itd.itp.). Mam w planach zapłacić za cały rok z góry, nie trzeba się martwić, ze raty czekają itd. Obym tylko znalazła jakąś pracę, muszę zadzwonić do kuzyna, który pracuje w Danii, może tam coś się uda.

ooou. jakie psiaki.
a nie macie renty po Tacie? moja mama jak jej Tato zginął (no,ale to już jakieś 35 lat temu) to dostawała dopóki nie skończyła nauki w szkole. A jak jest teraz z tym?

ja bym chciała ze względu na to, że wiem jak będzie kiedy wyjadę.
będę chciała 1200zł miesięcznie.. to powiedzą (tzn. mama powie, bo Tato to by mi i 5000zł wysyłał gdyby mógł), że nie umiem sama na siebie zarobić, że poszłam na studia i nie wiem ciągle co to dorosłość, że tylko chciałabym żeby mnie całe życie utrzymyali.
Pójdę do pracy, wezmę kredyt studencki.. i będę chciała powiedzmy 300zł miesięcznie, albo żeby mi tylko opłacali stancję.. to mama powie, żebym dała sobie spokój z pracą, że studia ważniejsze i będzie mi dawała tyle kasy ile będę chciała.
Nie będę chciała pieniędzy wcale to się obrazi, że zgrywam wielką damę.
I nie wiem jak to rozwiązać..no bo tak naprawdę koło się zamyka.
I tak źle, i tak niedobrze.

chociaż najbardziej racjonalne wydaje mi się wyjście nr 2. Czyli pracować i brać jakąś część pieniędzy od rodziców..
i tak wiem jak się skończy bo i tak, i tak chcę pracować. Więc pewnie będzie umowa, że dostaję na stancje i jedzenie, a zarabiam na swoje potrzeby tylko, że mój tato jest taki, że będzie w tajemnicy przed mamą wysyłał mi drugą moją wypłatę na moje drobne wydatki..

ja już sama nie wiem

a , no i tak, racja, jestem jedynaczką.

Cytat:
Nie mogę dać zdjęcia, bo nie mam aparatu w domu, zepsuł się.. nawet na 100dniówkę pożyczałam od przyjaciółki. Mój tata ma jej zdjęcie na tel., także jak tylko wrócą to postaram się zgrać i wrzucić.

Jaka śliczna. Jaka czarna, uwielbiam takie pieski! Teraz jest dużo większa? Moja jest rudawa z białymi łapkami jakby je wymoczyła w pudełku z farbą.

A co do lustra, ja mam szafę z lustrem,więc jest od samej podłogi. I jak to zobaczyła to warczała, cofała się, podchodziła podejrzliwie..

Jaki masz szampon dla Perły ;>?

Okej, zaproszenie zostanie rozpatrzone. (jeśli i ja nie pojadę za granicę.. )

Zgadzam się z Ewą.
czekam na zdjęcie.

te psiaki na zdjęciu to skradzione z neta, ale moja była podobna
tylko pyszczek ma bardziej biały.. i łapki też białe
teraz to już krówsko na wakacjach ją dziadkowie moi utuczyli (bo my jak gdzieś z rodzicami wyjeżdżamy to Babcia z Dziadkiem przyjeżdżają do nas, żeby domu przypilnować i psa ) .. bo wiadomo.. serca nie mają żeby psa karmić 2 razy dziennie, a Perła wykorzystuje sytuacje.. i Dziadek Perłę ciastkami karmi wiecie, babcia kupi takie maślane ciastka bo dziadek bardzo je lubi.. i Perła przychodzi, dziadek głaszcze i w nagrodę ciastko
poza tym my kupujemy jej raczej gotowe żarcie, jakaś parówka, jakieś chude mięsko do ugotowania, a babcia to co się nawinie.. czyli jakaś kiełbasa, jakaś wędlina i zazwyczaj wszystko tłuste i przyjeżdżamy z wakacji a Perła taka kulka
już trochę schudła (no bo to dla zdrowia psa niedobrze jak taki gruby, nawet weterynarz zawsze nam zwraca uwagę w sierpniu przy okazji szczepień ), tylko sierść jej urosła i dalej wygląda jak kulka
no,ale zaraz jak tylko śnieg stopnieje i się trochę ociepli to do fryzjera pójdzie i jak malowana.

a szampon, nie wiem sama w białym opakowaniu z białym terrierem na etykietce, nie chce mi się schodzić na dół żeby sprawdzić.
ale ja to mam jeden taki sklep z artykułami dla zwierzaków gdzie robię zakupy od zawsze.
i tam mi pani zawsze doradza. Biorę zazwyczaj taki żeby sierść była mocna i błyszcząca.

ej, znacie jakiś przepis na makaron z (wędzonym) łososiem? żeby to jakoś dobrze smakowało
Marta (blue_apple) Nigella nic takiego nie gotowała?

Warren Buffet
mtynai jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-06, 12:29   #3607
201604200942
Konto usunięte

Cytat:

dzisiaj dobry motyw mi P. opowiadała nasza wspólna koleżanka spotykała się ze swoim chłopakiem jakieś dwa lata.. i on wyjechał na studia.. ona pojechała do Olsztyna z rodzicami na zakupy i chciała mu zrobić surprise'a
wiedziała, że on mieszka z dwoma koleżankami.. poszła do niego, jego nie było.. i jedna z tych współlokatorek się pyta kim ona jest.. czy siostrą jakąś czy co.
W:
zabiłabym chłopa!
Cytat:
w

nienawidzę jak ktoś załatwia ważne sprawy przez sms czy gg.
pewnie w cztery oczy by Ci nie potrafiła powiedzieć tyle, ile napisała w smsie.
no, na pewno. Ale to jest pikuś. Moja koleżanka z klasy jak ma coś do kogoś, zamiast powiedzieć wprost, ustawia sobie jakiś opis na gg, żeby ta osoba się odezwała
Dlatego jeśli wiem, że ona ma jakiś problem do mnie, nie odzywam się do niej na gg, niech ma dziewczyna ograniczone pole manewru i niech się przełamie i powie wprost co ją boli
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-02-06, 12:52   #3608
blue_apple
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Claaire Pokaż wiadomość

Nie przejmuj się, ja tak mam zawsze. Tylko już nauczyłam się, żeby od niego nie uciekać, bo potem mogę tego żałować a już na pewno nie w zimie, bo by mi samej bylo zimno, a jak jestem zła to mam wene żeby iść w dal

Cytat:
a u mnie to nawet nie chodzi o to, że ja nie chcę. chcę, ale wszyscy się poparowali.. pozmieniali towarzystwa.. ja mam tylko koleżanki, z którymi czasami się spotkam na piwo/sok/pizzę.
a tak to Tż i jego współlokator.
no i moja G. i P.

bo i G. jest sympatyczna,a nie, że tylko tak wygląda
O właśnie właśnie. Ty chcesz, ale masz wrażenie, że wszyscy mają inne towarzystwa i że na dobrą sprawę to jest im obojętne, czy się z Tobą będą widywali

potwierdzam - G. jest sympatyczna

Cytat:
tak samo.. jak kupiła sobie torebkę z bizona (!!!!).
myślałam, że pęknę ze śmiechu, ze tyle zapłaciła za jakiś worek z sierścią jakiejś dzikiej krowy.

Cytat:
I co, na pieczarkach w Niemczech stanęło? Ja sama widziałam ostatnio w UP ofertę we Francji, bar szybkiej obsługi obok Disneylandu, 5000zł miesięcznie odjąć zakwaterowanie i wyżywienie, jakieś 4200 na rękę miesięcznie. Wymagana komunikatywna znajomość języka francuskiego.

tak sobie myślę, że bez znajomości, znalezienie pracy za granicą... porządnej, bezpiecznej itd. graniczy z cudem

Cytat:
nie pojadę Tż komentarz :"pojechałaś.. "
ogólnie to też.. chciałabym wszystko sama załatwić, co związane ze studiami.
ej, ja nie lubię jak mi tż tak jakby... "zabrania"
to samo było z moim miesięcznym wyjazdem w te wakacje

a z tym zarabianiem sama na siebie itd. to ja bym na Twoim miejscu zrobiła tak, że zarobiła ile mogę, rozłożyła tę sumę na rok, zobaczyła ile wyjdzie na miesiąc i nie gardziła rodzicowymi pieniędzmi. ile przyślą, tyle przyślą, resztę odkładałabym na lokatę lub konto oszczędnościowe umów się z nimi, że chcesz małą sumkę, 300 zł nawet, a jeśli przyślą więcej to je odkładaj.
przydadzą Ci się na pewno
albo jeśli nie chcesz przeznaczyć ich na siebie, wpłać na akcję charytatywną.

Cytat:
Napisane przez BeaS Pokaż wiadomość
Cześć.
Wstałam grzecznie o 7.30. Umyłam się, zaczęłam czytać chemię (wypożyczyłam specjalistyczną książkę, żeby zrozumieć wszystkie mechanizmy reakcji w organicznej, bo nie lubię uczyć się na pamięć. ), a potem zadzwoniła D. i przegadałyśmy pół godziny.
jaka książka ?
bo właśnie ja miałam organiczną już dawno () i wkułam się raczej tych reakcji i ZAWSZE mi się myliły jakbym zrozumiała to by było co innego

Cytat:

wiatrem.
ja lubię, jak Frytka pachnie wiatrem albo raczej mrozem

pójdziem z Tobą do pracy

Cytat:
ej, znacie jakiś przepis na makaron z (wędzonym) łososiem? żeby to jakoś dobrze smakowało

nie wiem xD
sprawdź czy TU nie ma

a dziś rano robiła takie zaje.biaszcze śniadanka np. TO
blue_apple jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-06, 12:55   #3609
effciaa16
Zakorzenienie

Cytat:
a nie macie renty po Tacie? moja mama jak jej Tato zginął (no,ale to już jakieś 35 lat temu) to dostawała dopóki nie skończyła nauki w szkole. A jak jest teraz z tym?

ja bym chciała ze względu na to, że wiem jak będzie kiedy wyjadę.
będę chciała 1200zł miesięcznie.. to powiedzą (tzn. mama powie, bo Tato to by mi i 5000zł wysyłał gdyby mógł), że nie umiem sama na siebie zarobić, że poszłam na studia i nie wiem ciągle co to dorosłość, że tylko chciałabym żeby mnie całe życie utrzymyali.
Pójdę do pracy, wezmę kredyt studencki.. i będę chciała powiedzmy 300zł miesięcznie, albo żeby mi tylko opłacali stancję.. to mama powie, żebym dała sobie spokój z pracą, że studia ważniejsze i będzie mi dawała tyle kasy ile będę chciała.
Nie będę chciała pieniędzy wcale to się obrazi, że zgrywam wielką damę.
I nie wiem jak to rozwiązać..no bo tak naprawdę koło się zamyka.
I tak źle, i tak niedobrze.

chociaż najbardziej racjonalne wydaje mi się wyjście nr 2. Czyli pracować i brać jakąś część pieniędzy od rodziców..
i tak wiem jak się skończy bo i tak, i tak chcę pracować. Więc pewnie będzie umowa, że dostaję na stancje i jedzenie, a zarabiam na swoje potrzeby tylko, że mój tato jest taki, że będzie w tajemnicy przed mamą wysyłał mi drugą moją wypłatę na moje drobne wydatki..

ja już sama nie wiem

a , no i tak, racja, jestem jedynaczką.

Martyna, wiesz mamy rentę, ale co to jest taka renta. Gdzie mój tata zarabiał o wiele więcej. Renta to 900 zł. To jest jak kropla w morzu potrzeb. Ogólnie teraz jest spoko, ale studia to duży koszt. Nie wyobrażam sobie jakbym miała nie pomóc mamie w tej kwestii. Co będę robiła w wakacje, siedziała i się obijała? nieee. Z resztą z siostrą razem jedziemy, także spoko.

No to ciężka sprawa. Ale też mi się wydaje, że drugie wyjście jest lepsze. Rodzice pomogą, a i ty sama na siebie zarobisz.

Mam do Was pytanie. Tzn. co o tym myślicie. Kolega wymyślił sobie, że za 1200zł na miesiąc utrzyma się w Poznaniu. Chce iśc na studia bodajże na UAM. On chyba chce mieszkać z koleżanką, o ile do tego dojdzie. Myślicie, że za 1200 się utrzyma? mi się wydaje, że to mało. Mojej mamy koleżanka wysyłała synowi do Szczecina min. 2000zł.

Stary 2010-02-06, 13:03   #3610
blue_apple
Zakorzenienie

widzę, że połowy nie zacytowało (no bo po co )
ale z tą laską, co przyjechała do chłopaka, a tam jego dziewczyna niezłe, ale cóż. niestety ta bywa.
zaufanie czasem jest zgubne, i nigdy nie wiadomo, co nas spotka, a nie można też z góry zaufania ograniczać

apropo to ta nowa Sznaucerka mojego dziadka, to też Sonia ^^
a jak tam idzie jej załatwianie się na balkonie?

---------- Dopisano o 13:59 ---------- Poprzedni post napisano o 13:57 ----------

Cytat:
Mam do Was pytanie. Tzn. co o tym myślicie. Kolega wymyślił sobie, że za 1200zł na miesiąc utrzyma się w Poznaniu. Chce iśc na studia bodajże na UAM. On chyba chce mieszkać z koleżanką, o ile do tego dojdzie. Myślicie, że za 1200 się utrzyma? mi się wydaje, że to mało. Mojej mamy koleżanka wysyłała synowi do Szczecina min. 2000zł.
wszystko zalezy od tego, za ile będzie mieszkał

gdzieś jest taki wątek, ile wydaje się na utrzymanie MINIMUM.
tam były raczej sumy ok. 3 tys.
ale to już nie było życie studenckie, więc nie wiem jak to się ma ?

---------- Dopisano o 14:03 ---------- Poprzedni post napisano o 13:59 ----------

Cytat:
Napisane przez SamaraMorganx Pokaż wiadomość
no, na pewno. Ale to jest pikuś. Moja koleżanka z klasy jak ma coś do kogoś, zamiast powiedzieć wprost, ustawia sobie jakiś opis na gg, żeby ta osoba się odezwała
Dlatego jeśli wiem, że ona ma jakiś problem do mnie, nie odzywam się do niej na gg, niech ma dziewczyna ograniczone pole manewru i niech się przełamie i powie wprost co ją boli
bardzo dobrze robisz

a ona zachowuje się jak dziecko nie umie się przełamać i myśli, że lepiej jest sprowokować kogoś to rozpoczęcia rozmowy
Stary 2010-02-06, 13:12   #3611
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
Wiesz, to chyba zależy od tego gdzie będzie mieszkał.
Moja koleżanka studiuje we Wrocławiu i mówi, że bez problemu utrzymuje się za 1000 zł miesięcznie. Ale ona wynajmuje pokój ze swoim chłopakiem, więc trochę idą po kosztach.

Cytat:
bardzo dobrze robisz
a ona zachowuje się jak dziecko nie umie się przełamać i myśli, że lepiej jest sprowokować kogoś to rozpoczęcia rozmowy
jakoś nie obchodzi mnie co ma mi do powiedzenia przez gg

Martyna (star) jakbyś chciała wyjechać za granicę do pracy, jak załatwiałabyś sobie uczelnię etc.? Z tego co wiem trzeba raz się zjawić, by złożyć jakiś tam podpis.
Bo kurczę chciałabym sobie znaleźć jakąś pracę od czerwca do września, najlepiej za granicą, ale chyba trzeba zostać na miejscu, bo nie dość, ze musiałabym osobiście odebrać świadectwo maturalne, musiałabym zawieźć dokumenty na uczelnie (wątpię, by ktoś to zrobił za mnie) i jeszcze jakies mieszkanie musiałabym załatwić ewentualnie pokój w akademiku, więc chyba zostaje mi praca w okolicy, ewentualnie nad morzem
Stary 2010-02-06, 13:20   #3612
blue_apple
Zakorzenienie

Cytat:
Martyna (star) jakbyś chciała wyjechać za granicę do pracy, jak załatwiałabyś sobie uczelnię etc.? Z tego co wiem trzeba raz się zjawić, by złożyć jakiś tam podpis.
Bo kurczę chciałabym sobie znaleźć jakąś pracę od czerwca do września, najlepiej za granicą, ale chyba trzeba zostać na miejscu, bo nie dość, ze musiałabym osobiście odebrać świadectwo maturalne, musiałabym zawieźć dokumenty na uczelnie (wątpię, by ktoś to zrobił za mnie) i jeszcze jakies mieszkanie musiałabym załatwić ewentualnie pokój w akademiku, więc chyba zostaje mi praca w okolicy, ewentualnie nad morzem
Też mnie to zastanawia
jeśli chodzi o same dokumenty, to można wysłać je pocztą.
ale ten podpis mnie zastanowił.

poza tym, raczej nikt inny nie załatwi Ci mieszkania czy pokoju w akademiku.

któraś z Was pisała, że chciałaby pracować czerwiec-sierpien w we wrzesniu na last minute, ja też bym właśnie chciała tak szczególnie, że we wrześniu ceny już pospadają.
w ogóle, zawsze chciałam połączyć pracę za granicą z pewnego rodzaju wypoczynkiem.
Stary 2010-02-06, 13:29   #3613
star15
Zakorzenienie

Cytat:
Wydaje mi się, że się utrzyma pokój znajdzie za jakieś 500-600, jedzenie jakieś 300zł plus przywożenie od mamy smakołyków i 300-400zł zostaje na potrzeby typu bilet miesięczny, kserówki, ubrania. Da radę.

Cytat:
czekam na zdjęcie.

te psiaki na zdjęciu to skradzione z neta, ale moja była podobna
tylko pyszczek ma bardziej biały.. i łapki też białe
teraz to już krówsko na wakacjach ją dziadkowie moi utuczyli (bo my jak gdzieś z rodzicami wyjeżdżamy to Babcia z Dziadkiem przyjeżdżają do nas, żeby domu przypilnować i psa ) .. bo wiadomo.. serca nie mają żeby psa karmić 2 razy dziennie, a Perła wykorzystuje sytuacje.. i Dziadek Perłę ciastkami karmi wiecie, babcia kupi takie maślane ciastka bo dziadek bardzo je lubi.. i Perła przychodzi, dziadek głaszcze i w nagrodę ciastko
poza tym my kupujemy jej raczej gotowe żarcie, jakaś parówka, jakieś chude mięsko do ugotowania, a babcia to co się nawinie.. czyli jakaś kiełbasa, jakaś wędlina i zazwyczaj wszystko tłuste i przyjeżdżamy z wakacji a Perła taka kulka
już trochę schudła (no bo to dla zdrowia psa niedobrze jak taki gruby, nawet weterynarz zawsze nam zwraca uwagę w sierpniu przy okazji szczepień ), tylko sierść jej urosła i dalej wygląda jak kulka
no,ale zaraz jak tylko śnieg stopnieje i się trochę ociepli to do fryzjera pójdzie i jak malowana.

a szampon, nie wiem sama w białym opakowaniu z białym terrierem na etykietce, nie chce mi się schodzić na dół żeby sprawdzić.
ale ja to mam jeden taki sklep z artykułami dla zwierzaków gdzie robię zakupy od zawsze.
i tam mi pani zawsze doradza. biorę zazwyczaj taki żeby sierść była mocna i błyszcząca.
Doczekasz się. ;p
No domyśliłam się, że z neta,bo są dwa.

No właśnie, podobno psu nie można dawać smażonego? mięsa, czegokolwiek.

Zobaczę z tymi szamponami, trzeba ją obkupić w kilka drobiazgów.

Cytat:
Napisane przez blue_apple Pokaż wiadomość

tak sobie myślę, że bez znajomości, znalezienie pracy za granicą... porządnej, bezpiecznej itd. graniczy z cudem
Też tak myślę.. a swoją drogą, ja bym się nie zdecydowała na pracę z ogłoszenia, bo bym się po prostu bała po tych historiach z porwaniami, uprowadzeniami, wykorzystywaniami, których się nasłuchałam/naoglądałam. Rozsądek trzeba zachować, więc dobrze jest albo z Urzędu Pracy, albo z polecenia znajomych coś znaleźć.

Cytat:
apropo to ta nowa Sznaucerka mojego dziadka, to też Sonia ^^
a jak tam idzie jej załatwianie się na balkonie?
Na razie bardziej nie idzie niż idzie. obsikała dywany, naznaczyła teren. Tylko się lata za nią ze szmatką. A jak widzimy, że się kręci i szuka sobie miejsca (wtedy widać, że jej się chce) i wyciągamy ją na balkon, to tak piszczy i się broni.. Ale już zaczynamy ją przyzwyczajać do wyprowadzania na dwór.

---------- Dopisano o 14:29 ---------- Poprzedni post napisano o 14:23 ----------

Cytat:

któraś z Was pisała, że chciałaby pracować czerwiec-sierpien w werzesniu na last minute, ja też bym właśnie chciała tak szczególnie, że we wrześniu ceny już pospadają.
w ogóle, zawsze chciałam połączyć pracę za granicą z pewnego rodzaju
wypoczynkiem.
To ja pisałam. sądzę, że to dobre rozwiązanie, bo nie uśmiecha mi się przepracowanie całych najdłuższych wakacji życia.
Ja też, ale nie wiem, czy to możliwe.

Studentka
Stary 2010-02-06, 13:30   #3614
BeaS
Zakorzenienie

Cytat:

Mój Branduś () na początku bał się po panelach chodzić. Trzeba go było przestawiać z jednego dywanu na drugi. Ślizgał się biedaczek i nie potrafił przełamać strachu. Zastosowałam terapię szokową. Zgarnęłam dywany i musiał się nauczyć. Pomogło.

Ale to był mądry pies. Pamiętam jak kiedyś chciał ukraść jakąś wędlinę z szafki. Nie dosięgał. Poskakał, poskakał. Potem wziął rozpęd na szerokość kuchni, dalej się nie udało. Ja się tak przyglądam i przyglądam co zrobi. Poszedł. Wychyliłam się zobaczyć co teraz. A ten biegnie przez cały przedpokój i sru w szafkę. Ale przypierniczył. Nie zdążył podskoczyć jak wziął rozpęd. Ale patrzcie jaki mądry.

Cytat:
jaka książka ?
bo właśnie ja miałam organiczną już dawno () i wkułam się raczej tych reakcji i ZAWSZE mi się myliły jakbym zrozumiała to by było co innego
Ale to jest bardzo skomplikowane. W liceum na pewno Ci się nie przyda. Jeśli chcesz to ta książka. Większość rzeczy jest z kosmosu. Ja chciałam ogarnąć czym się różni substytucja elektrofilowa od nukleofilowej i ogólnie poznać mechanizmy tych wszystkich reakcji, a tego w programie nie ma. A że ja chemię lowe nad życie to chciałam się dowiedzieć więcej.

~ Thomas Fuller ~
Stary 2010-02-06, 13:33   #3615
star15
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie nie wiem, jak z tym podpisem. Bo świadectwo może odebrać ktoś za Ciebie chyba (?), np. rodzice; dokumenty ktoś może zawieźć za Ciebie.. z mieszkaniem też na siłę może ktoś załatwić. Ale podpis.

Studentka

Edytowane przez star15
Czas edycji: 2010-02-06 o 13:36
Stary 2010-02-06, 13:41   #3616
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
Też mnie to zastanawia
jeśli chodzi o same dokumenty, to można wysłać je pocztą.
ale ten podpis mnie zastanowił.

poza tym, raczej nikt inny nie załatwi Ci mieszkania czy pokoju w akademiku.

któraś z Was pisała, że chciałaby pracować czerwiec-sierpien w we wrzesniu na last minute, ja też bym właśnie chciała tak szczególnie, że we wrześniu ceny już pospadają.
w ogóle, zawsze chciałam połączyć pracę za granicą z pewnego rodzaju wypoczynkiem.
no ale świadectwo chyba tez trzeba odebrać osobiście, ewentualnie ktoś moze to zrobić za Twoim potwierdzeniem, ale nie wiem, czy aby nie musi mieć Twojego dowodu osobistego.

Cytat:
No właśnie nie wiem, jak z tym podpisem. Bo świadectwo może odebrać ktoś za Ciebie chyba (?), np. rodzice; dokumenty ktoś może zawieźć za Ciebie.. z mieszkaniem też na siłę może ktoś załatwić. Ale podpis.
no właśnie przez ten podpis przynajmniej raz musisz pojawić się na uczelni.
Stary 2010-02-06, 13:44   #3617
effciaa16
Zakorzenienie

Cytat:
wszystko zalezy od tego, za ile będzie mieszkał

gdzieś jest taki wątek, ile wydaje się na utrzymanie MINIMUM.
tam były raczej sumy ok. 3 tys.
ale to już nie było życie studenckie, więc nie wiem jak to się ma ?
Cytat:
Wiesz, to chyba zależy od tego gdzie będzie mieszkał.
Moja koleżanka studiuje we Wrocławiu i mówi, że bez problemu utrzymuje się za 1000 zł miesięcznie. Ale ona wynajmuje pokój ze swoim chłopakiem, więc trochę idą po kosztach.

Cytat:
Wydaje mi się, że się utrzyma pokój znajdzie za jakieś 500-600, jedzenie jakieś 300zł plus przywożenie od mamy smakołyków i 300-400zł zostaje na potrzeby typu bilet miesięczny, kserówki, ubrania. Da radę.
coś mi się wydaje, że on chyba chce sobie jakieś mieszkanie nie duże wynająć, pokój raczej odpada. No nie wiem, zobaczymy. Oby mu się udało.

to mnie zaciekawiłyście tymi podpisami. Ja chyba pojadę na lipiec, sierpień, wrzesień. Bo w czerwcu siostra ma sesję. A myślicie, że jakbym poszła do notariusza i upoważniła moją mamę do tego podpisu to by było ok?? właśnie nie wiem.

Edytowane przez effciaa16
Czas edycji: 2010-02-06 o 13:46
Stary 2010-02-06, 13:46   #3618
blue_apple
Zakorzenienie

Cytat:
Też tak myślę.. a swoją drogą, ja bym się nie zdecydowała na pracę z ogłoszenia, bo bym się po prostu bała po tych historiach z porwaniami, uprowadzeniami, wykorzystywaniami, których się nasłuchałam/naoglądałam. Rozsądek trzeba zachować, więc dobrze jest albo z Urzędu Pracy, albo z polecenia znajomych coś znaleźć.

Na razie bardziej nie idzie niż idzie. obsikała dywany, naznaczyła teren. Tylko się lata za nią ze szmatką. A jak widzimy, że się kręci i szuka sobie miejsca (wtedy widać, że jej się chce) i wyciągamy ją na balkon, to tak piszczy i się broni.. Ale już zaczynamy ją przyzwyczajać do wyprowadzania na dwór.

---------- Dopisano o 14:29 ---------- Poprzedni post napisano o 14:23 ----------

To ja pisałam. sądzę, że to dobre rozwiązanie, bo nie uśmiecha mi się przepracowanie całych najdłuższych wakacji życia.
Ja też, ale nie wiem, czy to możliwe.
mam dokładnie te same obawy...

masz drewnianą podłogę? uważaj żeby nie zczarniała, tak jak moja (niewysterylizowany kot znaczy teren - sika gdzie popadnie )

ciekawe czemu ten balkon jej nie pasuje? może się boi, że ją tam zosstawicie

no właśnie, a z drugiej strony nie chcę ciągnąc od taty kasy na te wakacje
ja myślałam, że będzie możliwe, no, ale... niestety tak bywa, że ludzie nas wystawiają

Cytat:

Ale to jest bardzo skomplikowane. W liceum na pewno Ci się nie przyda. Jeśli chcesz to ta książka. Większość rzeczy jest z kosmosu. Ja chciałam ogarnąć czym się różni substytucja elektrofilowa od nukleofilowej i ogólnie poznać mechanizmy tych wszystkich reakcji, a tego w programie nie ma. A że ja chemię lowe nad życie to chciałam się dowiedzieć więcej.
dzięki.

eeem. może niekoniecznie dobrze zinterpretowałam Twoją wypowiedż, ale mnie też może zinteresować coś z poza materiału, a że jest skomplikowane, to nie znaczy, że tego nie ogarnę

Edytowane przez blue_apple
Czas edycji: 2010-02-06 o 13:58
Stary 2010-02-06, 13:47   #3619
940aaead32a02128bb608a6b94f04b4806a21ce5_60383a2a3bc41
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Karmenka Pokaż wiadomość
Co się dzieję ?
ajj, bo niby mam do kog zwrócic się o pomoc, a jak przyjdzie co do czego

Cytat:
Napisane przez Karmenka Pokaż wiadomość
Oglądałam sobie dwa odcinki Czarodziejki z Księżyca znowu

Cytat:
Dobrze nawilża. a na co ma pomóc? ;>

No właśnie z tymi kręglami to jest taki problem, że raz - daleko (trzeba transport, autobusy tam rzadko jeżdżą, bo to klub na obrzeżach miasta), dwa - drogo. Trudno zorganizować ludzi i dlatego nigdy nie byłam.
A jaką ankietę się wypełnia? Jakie przekupstwo.

Nie oglądalam. ;>
Patrzę tu same wielkie fanki House'a [oprócz Kasi ], a ja to tylko czasami obejrzę, jakieś pojedyncze odcinki.
no właśnie chciałabym miec bardziej nawilżoną twarz

a w kręgle lubię grac i też nie daleko mnie jest klub także ze znajomymi lubimy wyskoczyc

tez nie oglądam

Cytat:
W:

masakra.

Cytat:
A dlaczego aż tak bardzo Ci na tej niezależności finansowej zależy? ;>
Ja właśnie tak myślałam, żeby od czerwca do końca sierpnia sobie popracować, a we wrześniu jechać na porządne wakacje za granicę. Tak mi się marzy. wtedy akurat się na pewno jakieś okazyjne last minute trafi i wakacje jak znalazł.
też chcę tak zrobic. mogłabym pojechac do siostry do Hiszpani, pomogłaby mi znalezc pracę, ale wolałabym nie . no i podobnie jak Ty planuję we wrześniu pojechac na jakieś mega wakacje. wtedy mogłabym pojechac do siostry

Cytat:
kurde, jak tak czytam o Waszych pieskach to mi smutno, bo mój zdechł a rodzice nie chcą kupic nowego ;(

siemaaa ;*

miałam dzisiaj jazdy. troszkę się bałam,bo w sumie miałam sporą przerwę ,ale nie było tak źle .

jeśli chodzi o niezależnośc na studiach, to też chciałabym odciążyc rodziców maksymalnie jak sie da. dlatego nie wyobrażam sobie żebym miała siedziec we wakacje w domu .
940aaead32a02128bb608a6b94f04b4806a21ce5_60383a2a3bc41 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-02-06, 13:52   #3620
BeaS
Zakorzenienie

Cytat:
eeem. może niekoniecznie dobrze zinterpretowałam Twoją wypowiedź, ale mnie też może interesować coś z poza materiału, a że jest skomplikowane to nie znaczy, że tego nie ogarnę
Źle zinterpretowałaś moją wypowiedź.
Wcale nie miałam na myśli, że tego nie ogarniesz. Chciałam tylko ostrzec, że ta ksiązka może nieźle namieszać, a 3 miesiące przed mautrą to niezbyt dobry pomysł. Chyba ją odłożę.

edit: dlaczego to skasowałaś ze swojej wypowiedzi?

~ Thomas Fuller ~

Edytowane przez BeaS
Czas edycji: 2010-02-06 o 13:55
Stary 2010-02-06, 13:56   #3621
blue_apple
Zakorzenienie

Cytat:
Źle zinterpretowałaś moją wypowiedź.
Wcale nie miałam na myśli, że tego nie ogarniesz. Chciałam tylko ostrzec, że ta ksiązka może nieźle namieszać, a 3 miesiące przed mautrą to niezbyt dobry pomysł. Chyba ją odłożę.

edit: dlaczego to skasowałaś ze swojej wypowiedzi?
a bo doszłam do wniosku, że bez sensu na forum to pisać

ale dodam, bo teraz to dopiero bez sensu, jak odpowiadasz na coś czego nie ma.

Kamila, kiedy jest TEN DZIEŃ xD ?

Edytowane przez blue_apple
Czas edycji: 2010-02-06 o 13:58
Stary 2010-02-06, 14:03   #3622
Konto usunięte

Cytat:
jeszcze niewiem . pewnie w poniedziałek się dowiem
940aaead32a02128bb608a6b94f04b4806a21ce5_60383a2a3bc41 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-06, 14:05   #3623
BeaS
Zakorzenienie

Cytat:
a bo doszłam do wniosku, że bez sensu na forum to pisać

ale dodam, bo teraz to dopiero bez sensu, jak odpowiadasz na coś czego nie ma.

Szczerze mówiąc, zaskoczyłaś mnie. Ale napisałaś to odpowiedziałam.

Właśnie, Kamila?

~ Thomas Fuller ~
Stary 2010-02-06, 14:12   #3624
blue_apple
Zakorzenienie

Cytat:
Szczerze mówiąc, zaskoczyłaś mnie. Ale napisałaś to odpowiedziałam.

Właśnie, Kamila?
mniejsza o to

[1=940aaead32a02128bb608a6 b94f04b4806a21ce5_60383a2 a3bc41;17000550]jeszcze niewiem . pewnie w poniedziałek się dowiem [/QUOTE]

mówiłaś, że masz w następnym tygodniu, czyli pewnie pod koniec będzie termin? ale szybkie macie
Stary 2010-02-06, 14:17   #3625
star15
Zakorzenienie

Cytat:
no ale świadectwo chyba tez trzeba odebrać osobiście, ewentualnie ktoś moze to zrobić za Twoim potwierdzeniem, ale nie wiem, czy aby nie musi mieć Twojego dowodu osobistego.

no właśnie przez ten podpis przynajmniej raz musisz pojawić się na uczelni.
I co, cały wyjazd na nic, bo trzeba jeden podpis złożyć? Na pewno da się to jakoś załatwić, nie mogę tylko znaleźć w internecie, jak.

Cytat:
coś mi się wydaje, że on chyba chce sobie jakieś mieszkanie nie duże wynająć, pokój raczej odpada. No nie wiem, zobaczymy. Oby mu się udało.

to mnie zaciekawiłyście tymi podpisami. Ja chyba pojadę na lipiec, sierpień, wrzesień. Bo w czerwcu siostra ma sesję. A myślicie, że jakbym poszła do notariusza i upoważniła moją mamę do tego podpisu to by było ok?? właśnie nie wiem.
Myślę, że mu się uda.. chce sam z koleżanką mieszkać w mieszkaniu? A może sobie trochę dołoży, pracując po prostu? na 1/4 etatu chociażby. ;>

Nie wiem właśnie jak z tym podpisem, nie mogę znaleźć konkretów żadnych.

Cytat:
mam dokładnie te same obawy...

masz drewnianą podłogę? uważaj żeby nie zczarniała, tak jak moja (niewysterylizowany kot znaczy teren - sika gdzie popadnie )

ciekawe czemu ten balkon jej nie pasuje? może się boi, że ją tam zosstawicie

no właśnie, a z drugiej strony nie chcę ciągnąc od taty kasy na te wakacje
ja myślałam, że będzie możliwe, no, ale... niestety tak bywa, że ludzie nas wystawiają
Mam panele drewniane w dużym pokoju, a w reszcie pokojów parkiet.
Ale Sonia nie sika na "gołą" podłogę, tylko na dywany. I trzeba to wszystko spierać ściereczką.
Możliwe, bo tam jest śnieg i jej się kojarzy.. poza tym zamykamy drzwi i my jesteśmy w mieszkaniu, a ona może czuje się tam sama. No nie wiem.
Mi rodzice nie dadzą kasy na wakacje za granicą. albo sama sobie na nie zapracuję, albo nie pojadę. Oni daliby mi najwyżej na jakiś wyjazd nad morze/na Mazury.

[1=940aaead32a02128bb608a6 b94f04b4806a21ce5_60383a2 a3bc41;17000130]
no właśnie chciałabym miec bardziej nawilżoną twarz

a w kręgle lubię grac i też nie daleko mnie jest klub także ze znajomymi lubimy wyskoczyc

też chcę tak zrobic. mogłabym pojechac do siostry do Hiszpani, pomogłaby mi znalezc pracę, ale wolałabym nie . no i podobnie jak Ty planuję we wrześniu pojechac na jakieś mega wakacje. wtedy mogłabym pojechac do siostry

kurde, jak tak czytam o Waszych pieskach to mi smutno, bo mój zdechł a rodzice nie chcą kupic nowego ;(
[/QUOTE]

Do nawilżania się dobrze nadaje, tylko nie wiem czy lubisz mieć taką tłustą powłokę na buzi - bo taką stwarza. Mnie to drażni, ale cierpię w imię wyższego dobra. ;p

A myślałam, że kręgle to mało popularna rozrywka.

A dlaczego nie chcesz, by siostra Ci znalazła pracę w Hiszpanii? Przynajmniej byłoby bezpiecznie. ;>

Oj.

Studentka

Edytowane przez star15
Czas edycji: 2010-02-06 o 14:19
Stary 2010-02-06, 14:19   #3626
Konto usunięte

Cytat:
mówiłaś, że masz w następnym tygodniu, czyli pewnie pod koniec będzie termin? ale szybkie macie
liczę że tak w czwartek powinnam miec egzamin . zobaczymy. czekam aż mój instruktor mi napisze sms-a .
jeśli chodzi o terminy to naprawdę szybkie są ostatnio moja znajoma zdała za 4 razem.i miała egazmin dzień po dniu: od pn do czw
Stary 2010-02-06, 14:24   #3627
star15
Zakorzenienie

[1=940aaead32a02128bb608a6 b94f04b4806a21ce5_60383a2 a3bc41;17000968]liczę że tak w czwartek powinnam miec egzamin . zobaczymy. czekam aż mój instruktor mi napisze sms-a .
jeśli chodzi o terminy to naprawdę szybkie są ostatnio moja znajoma zdała za 4 razem.i miała egazmin dzień po dniu: od pn do czw [/QUOTE]

A to nie jest tak,że po 3-cim niezdanym razie musisz dokupić min. 5h jazdy?

Studentka
Stary 2010-02-06, 14:25   #3628
Konto usunięte

Cytat:
Nie wiem właśnie jak z tym podpisem, nie mogę znaleźć konkretów żadnych.

Do nawilżania się dobrze nadaje, tylko nie wiem czy lubisz mieć taką tłustą powłokę na buzi - bo taką stwarza. Mnie to drażni, ale cierpię w imię wyższego dobra. ;p

A dlaczego nie chcesz, by siostra Ci znalazła pracę w Hiszpanii? Przynajmniej byłoby bezpiecznie. ;>
muszę się koleżanki spytac jak to jest z tym podpisem.

na noc nałożę to myslę że nie będzie drażniło

pewnie byłoby lepiej, ale chciałabym sama sobie poradzic. niewiem jak to wytłumaczyc . a poza tym to moja siostra do odpowiedzialnych osób nie nalezy tzn. to taki lekkoduch. nie w głowie jej stabilizacja, jest niekonsekwentna i w ogóle. byłoby mi raźniej na pewno ale niewiem czy do końca czułabym się z nią bezpiecznie
Stary 2010-02-06, 14:25   #3629
BeaS
Zakorzenienie

Cytat:
mniejsza o to
mniejsza.

[1=940aaead32a02128bb608a6 b94f04b4806a21ce5_60383a2 a3bc41;17000968]liczę że tak w czwartek powinnam miec egzamin . zobaczymy. czekam aż mój instruktor mi napisze sms-a .
jeśli chodzi o terminy to naprawdę szybkie są ostatnio moja znajoma zdała za 4 razem.i miała egazmin dzień po dniu: od pn do czw [/QUOTE]

czemu czwartek chcesz?
kurczę, egzaminy dzień po dniu? ale megaszybkie terminy.

~ Thomas Fuller ~
Stary 2010-02-06, 14:28   #3630
Konto usunięte

Cytat:
A to nie jest tak,że po 3-cim niezdanym razie musisz dokupić min. 5h jazdy?
jest tak tylko wiesz jak to jest jak właścicielem szkoły jest znajomy.... wystarczy że dokupiła 2 h a papierek jej wystawił że wyjeździła 5h
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości