Rosną nam bobasy rosną, wnet raczkować będą wiosną (07 -08. 2009r) cz. IV - Strona 66 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-02-07, 13:20   #1951
katarzynka00
Zakorzenienie

Dot.: Rosną nam bobasy rosną, wnet raczkować będą wiosną (07 -08. 2009r) cz. IV

głupia ta niedziela
głupia
głupia
głupia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
kręce sie po chacie jak smród, wieje wiec spacer odpada, mąż smarkaty nic mi nie pomoze ehhhs

---------- Dopisano o 13:20 ---------- Poprzedni post napisano o 13:19 ----------

megi a moze pomoglaby wam ksiazka "zasnij wreszcie" czy jak to tam szlo
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny

katarzynka00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-07, 13:23   #1952
aannuullaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez megi b Pokaż wiadomość

U nas dalej walki nocne już powoli nie daję rady chodzę normalnie na rzęsach Już nie wiem co z nią robić Opiszę Wam jak to wygląda, może któraś mama coś wymyśli
biedaku..no my przynajmniej w niocy spimy, w dzień takie cyrki mała odprawia...sama nie wiem co ci poradzić (bo sama jeszcze sposobu na moje dziecko nie znalazłam ) może macie w nocy za gorąco w sypialni? Ja jak juz sił i pomysłów brakuje to puszczam małej kołysanki, ewentualnie uruchamiam suszarkę czasem pomaga... no ale u was to sredni problem rozwiąże bo to raczej o te częste pobudki chodzi... No tyle cię pocieszę że wirtualnie trzymam kciuki

Cytat:
Napisane przez Svinecka Pokaż wiadomość

Unholy my te drzwi wejsciowe mam z POLSKONE ale nie wiem jaki model, jak bede miala chwile to poszukam na necie

orientujesz sie moze do kiedy dziecko musi jezdzic w foteliku? bo TZ przelozyl juz Eryka na taka podkladke tylko pod pupe a mnie sie wydaje, ze to za wczesnie, cos mi sie obilo o uszy, ze do 130cm musi jezdzic w foteliku a Eryk ma 120

megi wspolczuje nocek ale ja nie pomoge bo mam podobna jazde
Ja nie Unholly ale odpowiem najważniejsze żeby pas piersiowy przebiegał przez bark a nie nie daj Boże przez szyję to jest główny wyznacznik, tak przynajmniej wszędzie czytałam

aannuullaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-07, 14:20   #1953
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

a my jeszcze dzis jedziemy na urodzinyjak mi sie nie chceeeee
no ale malza siostrzenica nas zaprosila bo jest solenizantka wiec wypada pojechac, nawet prezentu nie mamy-damy kase to cos se sama kupi

Cytat:
Cześć

czekoladka, Cass super, że wyjścia się udały zazdroszczę Wam, też bym chciała :pro si:

U nas dalej walki nocne już powoli nie daję rady chodzę normalnie na rzęsach Już nie wiem co z nią robić Opiszę Wam jak to wygląda, może któraś mama coś wymyśli
Kąpię ją o 19, potem butla z mleczkiem i kleikiem i zazwyczaj przysypia w trakcie picia. Przekładam ją do łóżeczka i śpi ładnie ok 40 min a następnie zaczyna się wiercić, próbuje raczkować aż w końcu jest mega wielki krzyk, że uspokaja ją jedynie podanie picia lub bujanie na rękach zasypia a po ok 30 min znów i tak z częstotliwością co godzinę. W nocy jak się tak przebudza to ją biorę do łóżka daję smoka, pić, mleko i zazwyczaj zasypia, ale ostatnio przebudza się i np bawi się na brzuchu od 2 do 3 Wiem, że nie powinna zasypiać z butlą, ale jak wypije mleko zanim uśnie to jest krzyk W dzień zasypia ze smoczkiem lub bez nie robi to jej różnicy ale jak tylko czuje, że jej się chce spać to drze się jak opentana. Boi się zasnąć czy co Nie wiem już co z nią robić Super niania by mi się przydała Jestem już taka zmęczona, że w dzień nie daję rady po takiej nocce, ręce mi się trzęsą itd Tż mi pomaga jak może ale teżnie chcę go męczyć bo do pracy potem ciężko mu wstać.

Na dodatek jeszcze w piątek Amelka mi wypadła z fotelika, rąbnęła o ziemnię na szczęście nie z wysoka, ale się bardzo przestraszyła a mi serce waliło jak oszalałe.

No to się wyżaliłam
kurde wspolczuje
a moze mala taka jest bo zeby ida i dlatego w nocy nie spi
dobrze ze nic sie jej nie stalo, ale wierze ze sie balas

Cytat:
witam
wypad do kina sie udal
film bardzo fajny, taka lekka komedyjka romantyczna ale usmialam sie z niektorych tekstow na maksa a szczegolnie z Anny Dereszowkiej dobra jest
pasuje jej rzucanie miesem
pozniej pojechalam z kolezankami do tesco - wracajac stanelysmy sobie pod domem jednej z nich i jeszcze gadalysmy w aucie i zadzwonil TZ, bylo przed 1 w nocy i powiedzial, ze nie daje juz rady
wrocilam do domu oczywiscie maly stekal jak to on, TZ jak sobie napuscil wode na kapiel przed moim wyjsciem tak ta woda stala, biedny nawet sie nie mial jak wykapac

ja sie nie maluje
tylko rzesy

ja od poczatku daje przegotowana wode z kranu

czekoladko super, ze wypad sie udal czekamy na fotki
tez mialas fajny wieczor
taaa Dereszowska jest w deche-jak byla u Wojewodzkiego to takie teksty mu rzucala ze sam nie wiedzial jak sie odbic

a malz dobrze ze nie wlazl do wanny bo mialby podobna sytuacje jak ty

no wlasnie pisalam ze nie mam za bardzo fajnych fotek......

Dominika 04.11.2014
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-07, 14:29   #1954
WrednaAfrodyta
Zadomowienie

czekoladko no Tż Svinecki raczej nie biagałby z pianką na "funi"
Stary 2010-02-07, 14:30   #1955
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czekoladka21 Pokaż wiadomość
a my jeszcze dzis jedziemy na urodzinyjak mi sie nie chceeeee
no ale malza siostrzenica nas zaprosila bo jest solenizantka wiec wypada pojechac, nawet prezentu nie mamy-damy kase to cos se sama kupi

a nie jubilatką ?

Stary 2010-02-07, 14:35   #1956
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:
Napisane przez WrednaAfrodyta Pokaż wiadomość
mialam na mysli ze golym tylkiem

Cytat:
Napisane przez katarzynka00 Pokaż wiadomość
a nie jubilatką ?

Solenizant to ktoś, kto ma danego dnia imieniny lub urodziny. Jubilat to ktoś, kto obchodzi jubileusz. Pięciolatek zdmuchujący świeczki na swoim torcie urodzinowym na pewno nie jest jubilatem. Nie są też jubilatami ani solenizantami górnicy w dniu 4 grudnia (Barbórka) ani nauczyciele w Dniu Edukacji Narodowej. — Mirosław Bańko

ze strony Poradnia językowa

Dominika 04.11.2014
Stary 2010-02-07, 14:43   #1957
angy
Zakorzenienie

Cześć laseczki
Przepraszam, że nie cytuję, ale jakoś mi się nie chce...
Niedziela fajna dzisiaj. Rano byliśmy na spacerze z Małżem i Zochną. Super pogoda!! Potem zrobiłam dobry obiad, zjedliśmy, Małż teraz kima poobiednio, a ja na Wizaż Zośka też kima. Czekamy na szwagra i jakąś kawere się spije.
Kurcze tak czytam o tym fisiowaniu przy spaniu (przewracanie na brzuch itp.) i normalnie zastanawiam się co mnie czeka za jakieś 2 miechy Już się boję. Teraz nocki nie są takie złe. Zośka śpi od 19-19.30, budzi się koło 24 na mleko, potem o 4-5 też na mleko i śpi do 7-8.
A no i zasmakowały jej w końcu Gerbery. Zjada prawie na raz duży słoiczek. Głodomorek

Poza tym odezwała się do mnie dzisiaj stara kumpela, jeszcze ze studiów. Bardzo się cieszę, bo byłyśmy mocno zżyte. Potem wiadomo każda swoje życie, rodzina, praca... Też ma córeczkę-Helenkę. Mam nadzieję, że odnowimy kontakty

Tuli
nie smutkaj się z powodu mamy Teraz Ty musisz przyjechać do Polski

A jeszcze coś na temat wakacji: ja jakaś dziwna jestem, bo mnie nasze polskie morze w ogóle nie kręci. Straszna woda, zimna, z reguły zero pogody... Mamy blisko, jakieś 100 km, poza tym znajomi mieszkają w Brzeźnie, czyli jakieś 5 kroków od morza, ale jak ich odwiedzamy to nawet rzadko chodzimy na spacer nad morze. No chyba, że naprawdę się nam nudzi.

Pomóżmy Maciusiowi

NIE LUBIĘ TROLLI

Edytowane przez angy
Czas edycji: 2010-02-07 o 14:47
angy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-07, 14:43   #1958
Ania0104
Zakorzenienie

dzień dobry niedzielnie

Małż pojechał na skoki - takie amatorskie - oczywiscie ogladac. Bartosz spi, a ja siedze i nie wiem za co się zabrać

Bylismy na krótkim spacerku a raczej na sankach ... foto w Albumie

Cytat:
Napisane przez anusia_82 Pokaż wiadomość
Aniu super zdjęcia pięknie tam u Was
dziekuję ... resztę zdjeć wkleiłam już po Twojej wizycie

....
no to idę nadrabiać

aaaa Eleeri - co z ta moja huśtawką??? To małż składał

Bartuś
- 15.07.09 r.
Dawidek - 13.06.14 r.
Ania0104 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-07, 14:52   #1959
megi b
Wtajemniczenie

Cytat:
megi wspolczuje nocek ale ja nie pomoge bo mam podobna jazde
jak znajdę rozwiązanie naszych problemów to Nobla dostanę

Cytat:
Napisane przez katarzynka00 Pokaż wiadomość
megi a moze pomoglaby wam ksiazka "zasnij wreszcie" czy jak to tam szlo
Kasiu czytałam tą książkę, ale moje dziecko chyba jest bardziej skomplikowanym przypadkiem

Cytat:
Napisane przez aannuullaa Pokaż wiadomość
biedaku..no my przynajmniej w niocy spimy, w dzień takie cyrki mała odprawia...sama nie wiem co ci poradzić (bo sama jeszcze sposobu na moje dziecko nie znalazłam ) może macie w nocy za gorąco w sypialni? Ja jak juz sił i pomysłów brakuje to puszczam małej kołysanki, ewentualnie uruchamiam suszarkę czasem pomaga... no ale u was to sredni problem rozwiąże bo to raczej o te częste pobudki chodzi... No tyle cię pocieszę że wirtualnie trzymam kciuki
Na pewno nie mamy za gorąco bo temp. 21-22 stopni, więc nie wiem już co to
Cytat:
kurde wspolczuje
a moze mala taka jest bo zeby ida i dlatego w nocy nie spi
dobrze ze nic sie jej nie stalo, ale wierze ze sie balas
Nie wiem czy to ząbki bo raczej po przebudzeniu rączkę by do buzi pchała a ona raczkuje

No nic dziękuję Wam kochane bardzo i czekam na pomysły innych mam
Jestem już zdesperowana, rozmawiałam z Tż i przenosimy się do pokoju małej może w dużym jej coś nie pasi Myślałam też o tym koniku morskim z Fisher Price, ale drogi pieronek Svinecka Ty go chyba masz, nie pomaga? Tak się zastanawiam, że może gdyby spokojniej usypiała a nie z bekiem to by spała ładniej Ona nawet jak się budzi to w 90% z krzykiem Jeszcze oczy zamknięte, nie wybudzona do końca i pierwsze co to wyje jak oszalała

Przepraszam, że ja tak dzisiaj egoistycznie tylko o Amelce

Amelka 23.06.2009

Lilianka 19.07.2014

megi b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-07, 15:02   #1960
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:
Napisane przez angy Pokaż wiadomość
A no i zasmakowały jej w końcu Gerbery. Zjada prawie na raz duży słoiczek. Głodomorek

A jeszcze coś na temat wakacji: ja jakaś dziwna jestem, bo mnie nasze polskie morze w ogóle nie kręci. Straszna woda, zimna, z reguły zero pogody... Mamy blisko, jakieś 100 km, poza tym znajomi mieszkają w Brzeźnie, czyli jakieś 5 kroków od morza, ale jak ich odwiedzamy to nawet rzadko chodzimy na spacer nad morze. No chyba, że naprawdę się nam nudzi.
oo super

ja jak bylam nad morzem a bylam na wakacjach 2 mce bo mialam prace w osrodku wiec 8 godzinek pracy i luzzz to zawsze codziennie chodzilam na plaze- kocham morze
aczkolwiek tez wole jakis cieplejszy klimat i czasem wspominam nasza podroz poslubna na Majorke-zawsze ciepla woda i super pogoda

Cytat:
Napisane przez Ania0104 Pokaż wiadomość

Bylismy na krótkim spacerku a raczej na sankach ... foto w Albumie
zaraz oblukam

Cytat:
Nie wiem czy to ząbki bo raczej po przebudzeniu rączkę by do buzi pchała a ona raczkuje

No nic dziękuję Wam kochane bardzo i czekam na pomysły innych mam
Jestem już zdesperowana, rozmawiałam z Tż i przenosimy się do pokoju małej może w dużym jej coś nie pasi Myślałam też o tym koniku morskim z Fisher Price, ale drogi pieronek Svinecka Ty go chyba masz, nie pomaga? Tak się zastanawiam, że może gdyby spokojniej usypiała a nie z bekiem to by spała ładniej Ona nawet jak się budzi to w 90% z krzykiem Jeszcze oczy zamknięte, nie wybudzona do końca i pierwsze co to wyje jak oszalała

Przepraszam, że ja tak dzisiaj egoistycznie tylko o Amelce
jakby sie chciala bawic to by raczej nie plakala a ty piszesz ze budzi sie z placzem wiec cos musi jej dolegac- moze wlasnie przez bolace dziaselko jest taka drazliwa i nie moze spac
a jakie ma dziaselka?

Dominika 04.11.2014
Stary 2010-02-07, 15:23   #1961
megi b
Wtajemniczenie

Cytat:
jakby sie chciala bawic to by raczej nie plakala a ty piszesz ze budzi sie z placzem wiec cos musi jej dolegac- moze wlasnie przez bolace dziaselko jest taka drazliwa i nie moze spac
a jakie ma dziaselka?
Dziąsła nie ma zaczerwienione, ale twarde Był czas, że dziąsełka tarła całymi dniami i nawet żel nie pomagał ale jakoś to ustąpiło

Jeszcze zapomniałam dodać, że jak jej się chce spać to przekręca się na brzuch i wciska buzię w poduszkę. Mój Tż jak był mały też tak robił i do tej pory jak idzie spać to nie uśnie normalnie tylko tak pomści poduszkę, że powywracana na wszystkie strony może córka po nim kombinuje oszaleć idzie

Aniu ale u Ciebie zasypane

Amelka 23.06.2009

Lilianka 19.07.2014

Stary 2010-02-07, 15:40   #1962
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:
Dziąsła nie ma zaczerwienione, ale twarde Był czas, że dziąsełka tarła całymi dniami i nawet żel nie pomagał ale jakoś to ustąpiło

Jeszcze zapomniałam dodać, że jak jej się chce spać to przekręca się na brzuch i wciska buzię w poduszkę. Mój Tż jak był mały też tak robił i do tej pory jak idzie spać to nie uśnie normalnie tylko tak pomści poduszkę, że powywracana na wszystkie strony może córka po nim kombinuje oszaleć idzie

Aniu ale u Ciebie zasypane
to juz nie wiem

Wercia tez jak zasypia to przewraca sie na bok, glowe odchyla do tylu ,cala sie wygina i buzke wciska w podusieale trwa to moze max 10min i spi

Dominika 04.11.2014
Stary 2010-02-07, 16:10   #1963
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:
Solenizant to ktoś, kto ma danego dnia imieniny lub urodziny. Jubilat to ktoś, kto obchodzi jubileusz. Pięciolatek zdmuchujący świeczki na swoim torcie urodzinowym na pewno nie jest jubilatem. Nie są też jubilatami ani solenizantami górnicy w dniu 4 grudnia (Barbórka) ani nauczyciele w Dniu Edukacji Narodowej. — Mirosław Bańko

ze strony Poradnia językowa
Jubileusz to znacząca liczbowo rocznica jakiegoś wydarzenia, dzięki której można stworzyć pretekst do podsumowania minionego okresu oraz do szczególnie uroczystych obchodów.
Najczęściej jest to tzw. "okrągła" rocznica, czyli liczba lat zamykająca jakiś wyrazisty przedział liczbowy. Z początku, przy małym przedziale czasowym, jubileuszami mogą być nawet kolejne rocznice - o ile istnieje zapotrzebowanie...
...Osobą obchodzącą jubileusz jest jubilat. Może on obchodzić np. rocznicę urodzin, działalności zawodowej, lub małżeństwa. Jubileusz mogą jednak obchodzić także inne podmioty (np. szkoła, miasto itp.), jednak w tych wypadkach określenia jubilat używa się znacznie rzadziej, rezerwując je zazwyczaj tylko dla osób.
zgapedia.pl
E no nie chcialam na regułki ale jak juz to i ja wkleilam i jak
jak mozna zauwazyc zalezy jak sie na to spojrzy lub co sie chce przeczytac

U mnie przynajmniej w urodziny kazdy jest jubilatem, a jak ma imieniny to solenizant

spacer zaliczony
dziecko przy obiedzie mi zasnelo

Czekam az mi szwagier obiad dowiezie i dzien zbliza sie ku koncowi.

Stary 2010-02-07, 16:34   #1964
frida110
Zakorzenienie

Niecałe pół godziny temu zamknęłam za Nią drzwi.
Zapukała gdy karmiłam Kingę. Otworzył tż. Za chwilę wszedł do pokoju i powiedział, że za drzwiami stoi kobieta która prosi o pomoc. On powiedział, że mamy małe dziecko i jest nam trudno, a ona zapytała czy nie mamy jakichś ciuszków dla 2 miesięcznego niemowlaka. Pozbierałam co tylko miałam , wyniosłam to na korytarz, a ona zapytała czy nie mam butelki, bo starsza córka przepaliła poprzednią. Powiedziałam, że nie mam żadnej nowej, ale czy może być używana przez Kingę. Powiedziała, że przyjmie każdą. W tym momencie oddałabym jej wszystko.
Nie wyglądała na "żulicę" która zbiera na alkohol.
Siedzę teraz i myślę o Niej cały czas. Jaka sytuacja zmusza matkę do chodzenia po domach i proszenie o jedzenie i ciuchy dla dzieci. Jaka bieda musi być w tym domu. Nie wyobrażam sobie siebie w takiej sytuacji. A Ona właśnie w takiej jest.
Zapomniałam jej powiedzieć, żeby przyszła za jakiś czas. Chciałabym kupić kilka rzeczy dla tego dziecka, żeby jego mama choć przez chwilę była szczęśliwa, bo ono wtedy też będzie szczęśliwe.
frida110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-07, 16:48   #1965
angy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez frida110 Pokaż wiadomość
Zapukała gdy karmiłam Kingę. Otworzył tż. Za chwilę wszedł do pokoju i powiedział, że za drzwiami stoi kobieta która prosi o pomoc. On powiedział, że mamy małe dziecko i jest nam trudno, a ona zapytała czy nie mamy jakichś ciuszków dla 2 miesięcznego niemowlaka. Pozbierałam co tylko miałam , wyniosłam to na korytarz, a ona zapytała czy nie mam butelki, bo starsza córka przepaliła poprzednią. Powiedziałam, że nie mam żadnej nowej, ale czy może być używana przez Kingę. Powiedziała, że przyjmie każdą. W tym momencie oddałabym jej wszystko.
Siedzę teraz i myślę o Niej cały czas. Jaka sytuacja zmusza matkę do chodzenia po domach i proszenie o jedzenie i ciuchy dla dzieci. Jaka bieda musi być w tym domu. Nie wyobrażam sobie siebie w takiej sytuacji. A Ona właśnie w takiej jest.
Zapomniałam jej powiedzieć, żeby przyszła za jakiś czas. Chciałabym kupić kilka rzeczy dla tego dziecka, żeby jego mama choć przez chwilę była szczęśliwa, bo ono wtedy też będzie szczęśliwe.

Ale historia... Smutne Ja jak mnie dopada jakaś handra, zły humor zawsze sobie powtarzam, że jestem szczęściarą jakby nie było: kochany mąż, zdrowe, cudowne dziecko, jest co włożyć do garnka i starcza na jeszcze coś ponad to. Niektórzy nie mają tyle szczęścia

Pomóżmy Maciusiowi

NIE LUBIĘ TROLLI
Stary 2010-02-07, 17:03   #1966
katarzynka00
Zakorzenienie

dobre masz serduszko Fridziu
ja tez bym pomogla
zal, strasznie zal...

---------- Dopisano o 17:03 ---------- Poprzedni post napisano o 16:49 ----------

a czy ktoras z was odliczala juz internet w pitach?
max mozna 760zl, a ile to wychodzi na czysto?czy to składa sie na ogół rozliczenia?

Malenstwo jeszcze spi, chyba juz nie wciagnie reszty obiadu.Minimum do 19 bedzie urzedowac.

Stary 2010-02-07, 17:12   #1967
WrednaAfrodyta
Zadomowienie

frida ale mi się smutno zrobiło, nie wyobrażam sobie być w takiej sytuacji-chciałabym żebyśmy zawsze mogli dawać Tomusiowi to co jest mu potrzebne. Biedna kobieta, biedne dzieci. Kochana jesteś że pomogłaś
Stary 2010-02-07, 17:43   #1968
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Cytat:
Napisane przez WrednaAfrodyta Pokaż wiadomość

Cytat:
Myślałam też o tym koniku morskim z Fisher Price, ale drogi pieronek Svinecka Ty go chyba masz, nie pomaga? Tak się zastanawiam, że może gdyby spokojniej usypiała a nie z bekiem to by spała ładniej
no ja jestem zadowolona z konika ale on sluzy tylko do usypiania - a ja z usypianiem problemow nie mam, wkladam malego do lozeczka, daje smoka, wlaczam konika albo karuzele i po chwili zasypia
Cytat:
Napisane przez frida110 Pokaż wiadomość
to przykre
niestety takich rodzin jest wiele, strasznie mi zal takich ludzi, a zwlaszcza dzieci, ktore musza zyc w biedzie
dobrze, ze pomoglas tej kobiecie
Svinecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-07, 18:00   #1969
megi b
Wtajemniczenie

Frida dobra kobitka z Ciebie Dla niektórych ludzi to normalne życie, walka o każdy nowy dzień, a gdy jeszcze do tego dochodzą dzieci to już całkiem tragedia

Zbliża się noc... już się boję

Amelka 23.06.2009

Lilianka 19.07.2014

Stary 2010-02-07, 18:04   #1970
angy
Zakorzenienie

Cytat:

Zbliża się noc... już się boję

Pomóżmy Maciusiowi

NIE LUBIĘ TROLLI
Stary 2010-02-07, 18:10   #1971
SoNeRa
Zakorzenienie

megi b - wiem, że to nie mój wątek ale tak natknęłam się na Twojego posta to piszę
wiesz co mi przychodzi do głowy?może, ona jest nauczona zawsze zasypiać ze wspomagaczami?typu butelka,mleko czy picie (obojętne)jakieś kołysanie czy lulanie czy smoczek.
Dziecko jak np nauczy się zasypiać przy mleku no to budząc się w nocy potrzebuje tego samego do zaśnięcia:/
A drugi pomysł może ona potrzebuje czuć Ciebie - jest sposób żebyś dała jej np pieluszkę tetrową do spania z którą noc wcześniej Ty spałaś(chodzi o to żeby przeszła Tobą, Twoim naturalnym zapachem)
A i jeszcze mi przyszło do głowy, że może małą wybudza chęć ćwiczenia jakiejś nowej umiejętności - obracanie na brzuszek czy raczkowanie.
No albo wysypia się za dużo w dzień.
Co myślisz?
Stary 2010-02-07, 18:31   #1972
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Cytat:
Napisane przez SoNeRa Pokaż wiadomość
megi b - wiem, że to nie mój wątek ale tak natknęłam się na Twojego posta to piszę
wiesz co mi przychodzi do głowy?może, ona jest nauczona zawsze zasypiać ze wspomagaczami?typu butelka,mleko czy picie (obojętne)jakieś kołysanie czy lulanie czy smoczek.
Dziecko jak np nauczy się zasypiać przy mleku no to budząc się w nocy potrzebuje tego samego do zaśnięcia:/
A drugi pomysł może ona potrzebuje czuć Ciebie - jest sposób żebyś dała jej np pieluszkę tetrową do spania z którą noc wcześniej Ty spałaś(chodzi o to żeby przeszła Tobą, Twoim naturalnym zapachem)
A i jeszcze mi przyszło do głowy, że może małą wybudza chęć ćwiczenia jakiejś nowej umiejętności - obracanie na brzuszek czy raczkowanie.
Co myślisz?
czesc kochana
co tam u Ciebie?
jak chlopaki?
Stary 2010-02-07, 18:35   #1973
megi b
Wtajemniczenie

angy
Cytat:
Co myślisz?
Wszystkie rady chętnie przyjmę Masz rację chyba tak właśnie jest, że się nauczyła zawsze usypiać z czymś I jest za bardzo uzależniona od mamusi cały dzień ze mną spędza to i w nocy też pewnie chce. Od urodzenia jestem z nią niemal 24 h. Po urodzeniu przez kilka miesięcy nie dawała mi odejść na krok nawet do wc i teraz jest to samo, tylko widzi, że się odwracam a ona już w ryk. Popracuję z nią nad tym Z tą pieluszką też spróbuje
Jak Ty dajesz radę z bliźniakami ?

Amelka 23.06.2009

Lilianka 19.07.2014

Stary 2010-02-07, 18:44   #1974
SoNeRa
Zakorzenienie

svinecka,megi b - no dajemy rade - nie mamy wyjściahahaha jestem z nimi teraz sama (wcześniej była ciocia męża nam pomóc przez 1,5miesiąca)
ciężko było tak do 9 miesiąca teraz chłopaki za tydzień skończą 11 miesiący i nie jest źle. Odkąd jestem z nimi sama chłopcy jakby lepsi.
Ale tak czy siak jest roboty mnóstwo.
Jeden wstaje drugi też - czasem nie wiadomo którego łapac:/
biją się o zabawki - koszmar!
siebie biją nawzajem!!!

megi b - no a jak mała usypia w dzień?
w łóżeczku?

moi tez ananaski - ale wszystkiego da się nauczyć dziecko - ja moich nauczyłam ładnie spać w dzień i w nocy jak mieli jakieś 5 miesięcy - koniec z nocnym jedzeniem i innymi głupotami (typu lulanie w ciagu dnia itd itp)
dostają pieluszkę i smoczek i do łóżeczka - same zasypiają
a jak płacze to od razu do niej biegniesz?

co do płaczu dziecka jak się wychodzi - u mnie to samo było
ale jak wychodziłam z miejsca gdzie byli chłopcy i zostawali sami - to im mówiłam np "mama idzie do wc zaraz wrócę"
i potem jak wracałam to ich głaskałam i mówiłam, że ładnie na mnie czekali.
Trwało to kilka dni - ale już jest ok i czekają ładnie.
Możesz też zostawić dziecku coś swojego żeby popilnowało jak wychodzisz na chwileczkę z pokoju gdzie jest

---------- Dopisano o 19:44 ---------- Poprzedni post napisano o 19:44 ----------

svinecka - jak u Was?
Stary 2010-02-07, 19:04   #1975
megi b
Wtajemniczenie

SoNeRa wesoło macie, takie maluchy a już się biją Ja mam jedną sztukę i już wysiadam nerwowo Wielki podziw dla ciebie
Amelka w dzień zawsze śpi tylko w łóżeczku, jak tylko jej się oczka kleją to zaraz ją wkładam daję smoka, głaszczę po główce, śpiewam kołysankę a w tym czasie ona drze się jak opętana no to ją biorę na ręce żeby się uspokoiła i jak już ma wolniejszy oddech to ją odkładam i zazwyczaj już sama zasypia lub jeszcze raz się rozbeczy i na ręce idzie
Jak się rozpłacze to zawsze czekam aż się sama uspokoi ale przeważnie po ok 5 min wyje aż tchu jej brak i muszę zareagować Jak wychodzę z pokoju to cały czas do niej mówię, ale nic to nie daje. Z kuchni do niej wołam : "Mamusia już do Ciebie idzie " a Amelka swoje cyrki odprawia Obawiam się, że to przypadek niereformowalny

Amelka 23.06.2009

Lilianka 19.07.2014

Stary 2010-02-07, 19:11   #1976
SoNeRa
Zakorzenienie

megi - moi robili to samo - nie pomagało mówienie z wchahaha
spróbuj tak jak Ci pisalam z tym wychodzeniem
a co do usypiania no to ja też na początku podnosiłam z łóżeczka(w ciągu dnia)i odkładałam jak się uspokoił ale to nie pomogło.
Musisz być silna i tylko widzę tu jeden (dla niektórych)może i drastyczny sposób.
Wyjście z pokoju i powrót (wydłuzaj czas powrotu z dnia na dzień)jak mała bardzo płacze - pogłaskaj powiedz ciii i tyle i wyjdz i tak w kołko aż zaśnie.
Na początku jest ciężko - nieraz moich usypiałam po1godzina 15min a spali po 25 min
ale warto bo potem masz luz

PS - ona się drze bo wie, że tak czy siak w końcu mamusia weźmie ją na rączki
tak jak mówię to nasze dzieci - największe skarby - i nie potępiam tych mam co noszą dzieci cały czas na rękach(ja przy 2 dzieci nie miałam takiej możliwości i niestety byłam zmuszona do nauczenia ich paru rzeczy)
powiem Ci, że są o niebo spokojniejsi przy zasypianiu niż jak to się odbywało we wózku czy potem lulając na rękach i śpiewając

---------- Dopisano o 20:11 ---------- Poprzedni post napisano o 20:10 ----------

jeszcze mi przyszło do głowy a propo nocki - może ona głodna jest?
nienajada się w dzień?
a karmisz cycem czy sztucznym mlekiem?
Stary 2010-02-07, 19:22   #1977
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Cytat:
svinecka,megi b - no dajemy rade - nie mamy wyjściahahaha jestem z nimi teraz sama (wcześniej była ciocia męża nam pomóc przez 1,5miesiąca)
ciężko było tak do 9 miesiąca teraz chłopaki za tydzień skończą 11 miesiący i nie jest źle. Odkąd jestem z nimi sama chłopcy jakby lepsi.
Ale tak czy siak jest roboty mnóstwo.
Jeden wstaje drugi też - czasem nie wiadomo którego łapac:/
biją się o zabawki - koszmar!
siebie biją nawzajem!!!

megi b - no a jak mała usypia w dzień?
w łóżeczku?

moi tez ananaski - ale wszystkiego da się nauczyć dziecko - ja moich nauczyłam ładnie spać w dzień i w nocy jak mieli jakieś 5 miesięcy - koniec z nocnym jedzeniem i innymi głupotami (typu lulanie w ciagu dnia itd itp)
dostają pieluszkę i smoczek i do łóżeczka - same zasypiają
a jak płacze to od razu do niej biegniesz?

co do płaczu dziecka jak się wychodzi - u mnie to samo było
ale jak wychodziłam z miejsca gdzie byli chłopcy i zostawali sami - to im mówiłam np "mama idzie do wc zaraz wrócę"
i potem jak wracałam to ich głaskałam i mówiłam, że ładnie na mnie czekali.
Trwało to kilka dni - ale już jest ok i czekają ładnie.
Możesz też zostawić dziecku coś swojego żeby popilnowało jak wychodzisz na chwileczkę z pokoju gdzie jest

---------- Dopisano o 19:44 ---------- Poprzedni post napisano o 19:44 ----------

svinecka - jak u Was?
jej to juz 11 miesiecy heh to musi byc smieszne jak sie bija
u nas ok, poza tym, ze maly tez nam daje popalic w nocy
Stary 2010-02-07, 19:27   #1978
eleeri
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ania0104 Pokaż wiadomość

aaaa Eleeri - co z ta moja huśtawką??? To małż składał
No to źle złożył

górna część huśtawki (materiał - siedzisko) ma być tak jak dolna zaciągnięta na biały szkielet,
a u Ciebie siedzisko jest chyba przywiązane do szkieletu tym paskiem który służy do zapięcia siedziska jak się je złoży

---------- Dopisano o 19:27 ---------- Poprzedni post napisano o 19:25 ----------

PS
pisałaś, że Bartuś Ci się mocno zapada w huśtawce
to już wiem dlaczego
materiał jest po prostu za mało naciągnięty

http://suwaczki.maluchy.pl/li-38235.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72900.png

eleeri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-07, 19:29   #1979
megi b
Wtajemniczenie

No tak jednym słowem mam terrorystkę w domu i to na własne życzenie Będę twarda, szkoda mi tylko sąsiadów
Głodna na pewno nie jest bo już ok 2 miesięcy nie je w nocy. Do ok 5 miesiąca budziła się 1-2x na mleczko, potem odzwyczaiłam ją dając wodę lub smoka. Jest już na sztucznym mleku, a poza tym wszystko ładnie wcina (ma kilo nadwagi )
Dzięki za pomoc Wpadaj do nas częściej

Amelka 23.06.2009

Lilianka 19.07.2014

Stary 2010-02-07, 19:34   #1980
eleeri
Zakorzenienie

Ania wejdź do albumu Matiego i porównaj Waszą huśtawkę z naszą
zdjęcie nr 14

i zlej później małża

http://suwaczki.maluchy.pl/li-38235.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72900.png

eleeri jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości