|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1951 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Rosną nam bobasy rosną, wnet raczkować będą wiosną (07 -08. 2009r) cz. IV
głupia ta niedziela
głupia głupia głupia!!!!!!!!!!!!!!!!!!! kręce sie po chacie jak smród, wieje wiec spacer odpada, mąż smarkaty nic mi nie pomoze ehhhs ---------- Dopisano o 13:20 ---------- Poprzedni post napisano o 13:19 ---------- megi a moze pomoglaby wam ksiazka "zasnij wreszcie" czy jak to tam szlo
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() |
|
|
|
#1952 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
) może macie w nocy za gorąco w sypialni? Ja jak juz sił i pomysłów brakuje to puszczam małej kołysanki, ewentualnie uruchamiam suszarkę czasem pomaga... no ale u was to sredni problem rozwiąże bo to raczej o te częste pobudki chodzi... No tyle cię pocieszę że wirtualnie trzymam kciuki Cytat:
|
|
#1953 | ||
|
Zakorzenienie
|
a my jeszcze dzis jedziemy na urodziny
jak mi sie nie chceeeeeno ale malza siostrzenica nas zaprosila bo jest solenizantka wiec wypada pojechac, nawet prezentu nie mamy-damy kase to cos se sama kupi ![]() Cytat:
a moze mala taka jest bo zeby ida i dlatego w nocy nie spi ![]() dobrze ze nic sie jej nie stalo, ale wierze ze sie balas Cytat:
taaa Dereszowska jest w deche-jak byla u Wojewodzkiego to takie teksty mu rzucala ze sam nie wiedzial jak sie odbic ![]() a malz dobrze ze nie wlazl do wanny bo mialby podobna sytuacje jak ty no wlasnie pisalam ze nie mam za bardzo fajnych fotek......
|
|
#1954 |
|
Zadomowienie
|
czekoladko no Tż Svinecki raczej nie biagałby z pianką na "funi"
|
|
#1955 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() |
|
|
|
|
#1956 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Solenizant to ktoś, kto ma danego dnia imieniny lub urodziny. Jubilat to ktoś, kto obchodzi jubileusz. Pięciolatek zdmuchujący świeczki na swoim torcie urodzinowym na pewno nie jest jubilatem. Nie są też jubilatami ani solenizantami górnicy w dniu 4 grudnia (Barbórka) ani nauczyciele w Dniu Edukacji Narodowej. — Mirosław Bańko ze strony Poradnia językowa
|
|
#1957 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć laseczki
Przepraszam, że nie cytuję, ale jakoś mi się nie chce... ![]() Niedziela fajna dzisiaj. Rano byliśmy na spacerze z Małżem i Zochną. Super pogoda!! Potem zrobiłam dobry obiad, zjedliśmy, Małż teraz kima poobiednio, a ja na Wizaż Zośka też kima. Czekamy na szwagra i jakąś kawere się spije.Kurcze tak czytam o tym fisiowaniu przy spaniu (przewracanie na brzuch itp.) i normalnie zastanawiam się co mnie czeka za jakieś 2 miechy Już się boję. Teraz nocki nie są takie złe. Zośka śpi od 19-19.30, budzi się koło 24 na mleko, potem o 4-5 też na mleko i śpi do 7-8. A no i zasmakowały jej w końcu Gerbery. Zjada prawie na raz duży słoiczek. Głodomorek ![]() Poza tym odezwała się do mnie dzisiaj stara kumpela, jeszcze ze studiów. Bardzo się cieszę, bo byłyśmy mocno zżyte. Potem wiadomo każda swoje życie, rodzina, praca... Też ma córeczkę-Helenkę. Mam nadzieję, że odnowimy kontakty Tuli nie smutkaj się z powodu mamy ![]() A jeszcze coś na temat wakacji: ja jakaś dziwna jestem, bo mnie nasze polskie morze w ogóle nie kręci. Straszna woda, zimna, z reguły zero pogody... Mamy blisko, jakieś 100 km, poza tym znajomi mieszkają w Brzeźnie, czyli jakieś 5 kroków od morza, ale jak ich odwiedzamy to nawet rzadko chodzimy na spacer nad morze. No chyba, że naprawdę się nam nudzi.
Edytowane przez angy Czas edycji: 2010-02-07 o 14:47 |
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#1958 |
|
Zakorzenienie
|
dzień dobry niedzielnie
Małż pojechał na skoki - takie amatorskie - oczywiscie ogladac. Bartosz spi, a ja siedze i nie wiem za co się zabrać Bylismy na krótkim spacerku a raczej na sankach ... foto w Albumie ![]() dziekuję .... no to idę nadrabiać ![]() aaaa Eleeri - co z ta moja huśtawką??? To małż składał
|
|
|
|
#1959 | |||
|
Wtajemniczenie
|
jak znajdę rozwiązanie naszych problemów to Nobla dostanę Cytat:
![]() Cytat:
Na pewno nie mamy za gorąco bo temp. 21-22 stopni, więc nie wiem już co to Cytat:
Nie wiem czy to ząbki bo raczej po przebudzeniu rączkę by do buzi pchała a ona raczkuje ![]() No nic dziękuję Wam kochane bardzo ![]() Jestem już zdesperowana, rozmawiałam z Tż i przenosimy się do pokoju małej może w dużym jej coś nie pasi Myślałam też o tym koniku morskim z Fisher Price, ale drogi pieronek Svinecka Ty go chyba masz, nie pomaga? Tak się zastanawiam, że może gdyby spokojniej usypiała a nie z bekiem to by spała ładniej Ona nawet jak się budzi to w 90% z krzykiem Jeszcze oczy zamknięte, nie wybudzona do końca i pierwsze co to wyje jak oszalała ![]() Przepraszam, że ja tak dzisiaj egoistycznie tylko o Amelce
|
|
#1960 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja jak bylam nad morzem a bylam na wakacjach 2 mce bo mialam prace w osrodku wiec 8 godzinek pracy i luzzz to zawsze codziennie chodzilam na plaze- kocham morze aczkolwiek tez wole jakis cieplejszy klimat i czasem wspominam nasza podroz poslubna na Majorke-zawsze ciepla woda i super pogoda ![]() zaraz oblukam Cytat:
![]() a jakie ma dziaselka?
|
|
#1961 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Był czas, że dziąsełka tarła całymi dniami i nawet żel nie pomagał ale jakoś to ustąpiło Jeszcze zapomniałam dodać, że jak jej się chce spać to przekręca się na brzuch i wciska buzię w poduszkę. Mój Tż jak był mały też tak robił i do tej pory jak idzie spać to nie uśnie normalnie tylko tak pomści poduszkę, że powywracana na wszystkie strony może córka po nim kombinuje oszaleć idzie ![]() Aniu ale u Ciebie zasypane
|
|
#1962 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wercia tez jak zasypia to przewraca sie na bok, glowe odchyla do tylu ,cala sie wygina i buzke wciska w podusie ale trwa to moze max 10min i spi
|
|
#1963 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najczęściej jest to tzw. "okrągła" rocznica, czyli liczba lat zamykająca jakiś wyrazisty przedział liczbowy. Z początku, przy małym przedziale czasowym, jubileuszami mogą być nawet kolejne rocznice - o ile istnieje zapotrzebowanie... ...Osobą obchodzącą jubileusz jest jubilat. Może on obchodzić np. rocznicę urodzin, działalności zawodowej, lub małżeństwa. Jubileusz mogą jednak obchodzić także inne podmioty (np. szkoła, miasto itp.), jednak w tych wypadkach określenia jubilat używa się znacznie rzadziej, rezerwując je zazwyczaj tylko dla osób. zgapedia.pl E no nie chcialam na regułki ale jak juz to i ja wkleilam i jak jak mozna zauwazyc zalezy jak sie na to spojrzy lub co sie chce przeczytac U mnie przynajmniej w urodziny kazdy jest jubilatem, a jak ma imieniny to solenizant spacer zaliczony dziecko przy obiedzie mi zasnelo ![]() Czekam az mi szwagier obiad dowiezie i dzien zbliza sie ku koncowi.
|
|
|
|
#1964 |
|
Zakorzenienie
|
Niecałe pół godziny temu zamknęłam za Nią drzwi.
Zapukała gdy karmiłam Kingę. Otworzył tż. Za chwilę wszedł do pokoju i powiedział, że za drzwiami stoi kobieta która prosi o pomoc. On powiedział, że mamy małe dziecko i jest nam trudno, a ona zapytała czy nie mamy jakichś ciuszków dla 2 miesięcznego niemowlaka. Pozbierałam co tylko miałam , wyniosłam to na korytarz, a ona zapytała czy nie mam butelki, bo starsza córka przepaliła poprzednią. Powiedziałam, że nie mam żadnej nowej, ale czy może być używana przez Kingę. Powiedziała, że przyjmie każdą. W tym momencie oddałabym jej wszystko. Nie wyglądała na "żulicę" która zbiera na alkohol. Siedzę teraz i myślę o Niej cały czas. Jaka sytuacja zmusza matkę do chodzenia po domach i proszenie o jedzenie i ciuchy dla dzieci. Jaka bieda musi być w tym domu. Nie wyobrażam sobie siebie w takiej sytuacji. A Ona właśnie w takiej jest. Zapomniałam jej powiedzieć, żeby przyszła za jakiś czas. Chciałabym kupić kilka rzeczy dla tego dziecka, żeby jego mama choć przez chwilę była szczęśliwa, bo ono wtedy też będzie szczęśliwe. |
|
|
|
#1965 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale historia... Smutne Ja jak mnie dopada jakaś handra, zły humor zawsze sobie powtarzam, że jestem szczęściarą jakby nie było: kochany mąż, zdrowe, cudowne dziecko, jest co włożyć do garnka i starcza na jeszcze coś ponad to. Niektórzy nie mają tyle szczęścia
|
|
#1966 |
|
Zakorzenienie
|
dobre masz serduszko Fridziu
ja tez bym pomogla zal, strasznie zal... ---------- Dopisano o 17:03 ---------- Poprzedni post napisano o 16:49 ---------- a czy ktoras z was odliczala juz internet w pitach? max mozna 760zl, a ile to wychodzi na czysto?czy to składa sie na ogół rozliczenia? Malenstwo jeszcze spi, chyba juz nie wciagnie reszty obiadu.Minimum do 19 bedzie urzedowac.
|
|
|
#1967 |
|
Zadomowienie
|
frida ale mi się smutno zrobiło, nie wyobrażam sobie być w takiej sytuacji-chciałabym żebyśmy zawsze mogli dawać Tomusiowi to co jest mu potrzebne. Biedna kobieta, biedne dzieci. Kochana jesteś że pomogłaś
|
|
#1968 | |||
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() niestety takich rodzin jest wiele, strasznie mi zal takich ludzi, a zwlaszcza dzieci, ktore musza zyc w biedzie dobrze, ze pomoglas tej kobiecie
|
|
|
#1969 |
|
Wtajemniczenie
|
Frida dobra kobitka z Ciebie
![]() Zbliża się noc... już się boję
|
#1970 |
|
Zakorzenienie
|
|
#1971 |
|
Zakorzenienie
|
megi b - wiem, że to nie mój wątek ale tak natknęłam się na Twojego posta to piszę
![]() wiesz co mi przychodzi do głowy?może, ona jest nauczona zawsze zasypiać ze wspomagaczami?typu butelka,mleko czy picie (obojętne)jakieś kołysanie czy lulanie czy smoczek. Dziecko jak np nauczy się zasypiać przy mleku no to budząc się w nocy potrzebuje tego samego do zaśnięcia:/ A drugi pomysł może ona potrzebuje czuć Ciebie - jest sposób żebyś dała jej np pieluszkę tetrową do spania z którą noc wcześniej Ty spałaś(chodzi o to żeby przeszła Tobą, Twoim naturalnym zapachem) A i jeszcze mi przyszło do głowy, że może małą wybudza chęć ćwiczenia jakiejś nowej umiejętności - obracanie na brzuszek czy raczkowanie. No albo wysypia się za dużo w dzień. Co myślisz?
|
#1972 | |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cytat:
![]() co tam u Ciebie? jak chlopaki?
|
|
|
#1973 | |
|
Wtajemniczenie
|
angy
Cytat:
Masz rację chyba tak właśnie jest, że się nauczyła zawsze usypiać z czymś I jest za bardzo uzależniona od mamusi cały dzień ze mną spędza to i w nocy też pewnie chce. Od urodzenia jestem z nią niemal 24 h. Po urodzeniu przez kilka miesięcy nie dawała mi odejść na krok nawet do wc i teraz jest to samo, tylko widzi, że się odwracam a ona już w ryk. Popracuję z nią nad tym Z tą pieluszką też spróbuje Jak Ty dajesz radę z bliźniakami ?
|
|
#1974 |
|
Zakorzenienie
|
svinecka,megi b - no dajemy rade - nie mamy wyjścia
hahaha jestem z nimi teraz sama (wcześniej była ciocia męża nam pomóc przez 1,5miesiąca)ciężko było tak do 9 miesiąca teraz chłopaki za tydzień skończą 11 miesiący i nie jest źle. Odkąd jestem z nimi sama chłopcy jakby lepsi. Ale tak czy siak jest roboty mnóstwo. Jeden wstaje drugi też - czasem nie wiadomo którego łapac:/ biją się o zabawki - koszmar! siebie biją nawzajem!!! megi b - no a jak mała usypia w dzień? w łóżeczku? moi tez ananaski - ale wszystkiego da się nauczyć dziecko - ja moich nauczyłam ładnie spać w dzień i w nocy jak mieli jakieś 5 miesięcy - koniec z nocnym jedzeniem i innymi głupotami (typu lulanie w ciagu dnia itd itp) dostają pieluszkę i smoczek i do łóżeczka - same zasypiają a jak płacze to od razu do niej biegniesz? co do płaczu dziecka jak się wychodzi - u mnie to samo było ale jak wychodziłam z miejsca gdzie byli chłopcy i zostawali sami - to im mówiłam np "mama idzie do wc zaraz wrócę" i potem jak wracałam to ich głaskałam i mówiłam, że ładnie na mnie czekali. Trwało to kilka dni - ale już jest ok i czekają ładnie. Możesz też zostawić dziecku coś swojego żeby popilnowało jak wychodzisz na chwileczkę z pokoju gdzie jest ![]() ---------- Dopisano o 19:44 ---------- Poprzedni post napisano o 19:44 ---------- svinecka - jak u Was?
|
#1975 |
|
Wtajemniczenie
|
SoNeRa wesoło macie, takie maluchy a już się biją
Wielki podziw dla ciebie Amelka w dzień zawsze śpi tylko w łóżeczku, jak tylko jej się oczka kleją to zaraz ją wkładam daję smoka, głaszczę po główce, śpiewam kołysankę a w tym czasie ona drze się jak opętana no to ją biorę na ręce żeby się uspokoiła i jak już ma wolniejszy oddech to ją odkładam i zazwyczaj już sama zasypia lub jeszcze raz się rozbeczy i na ręce idzie![]() Jak się rozpłacze to zawsze czekam aż się sama uspokoi ale przeważnie po ok 5 min wyje aż tchu jej brak i muszę zareagować Jak wychodzę z pokoju to cały czas do niej mówię, ale nic to nie daje. Z kuchni do niej wołam : "Mamusia już do Ciebie idzie " a Amelka swoje cyrki odprawia Obawiam się, że to przypadek niereformowalny
|
#1976 |
|
Zakorzenienie
|
megi - moi robili to samo - nie pomagało mówienie z wc
hahahaspróbuj tak jak Ci pisalam z tym wychodzeniem a co do usypiania no to ja też na początku podnosiłam z łóżeczka(w ciągu dnia)i odkładałam jak się uspokoił ale to nie pomogło. Musisz być silna i tylko widzę tu jeden (dla niektórych)może i drastyczny sposób. Wyjście z pokoju i powrót (wydłuzaj czas powrotu z dnia na dzień)jak mała bardzo płacze - pogłaskaj powiedz ciii i tyle i wyjdz i tak w kołko aż zaśnie. Na początku jest ciężko - nieraz moich usypiałam po1godzina 15min a spali po 25 min ale warto bo potem masz luz ![]() PS - ona się drze bo wie, że tak czy siak w końcu mamusia weźmie ją na rączki ![]() tak jak mówię to nasze dzieci - największe skarby - i nie potępiam tych mam co noszą dzieci cały czas na rękach(ja przy 2 dzieci nie miałam takiej możliwości i niestety byłam zmuszona do nauczenia ich paru rzeczy) powiem Ci, że są o niebo spokojniejsi przy zasypianiu niż jak to się odbywało we wózku czy potem lulając na rękach i śpiewając ![]() ---------- Dopisano o 20:11 ---------- Poprzedni post napisano o 20:10 ---------- jeszcze mi przyszło do głowy a propo nocki - może ona głodna jest? nienajada się w dzień? a karmisz cycem czy sztucznym mlekiem?
|
#1977 | |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cytat:
heh to musi byc smieszne jak sie bija ![]() u nas ok, poza tym, ze maly tez nam daje popalic w nocy
|
|
|
#1978 |
|
Zakorzenienie
|
No to źle złożył
![]() górna część huśtawki (materiał - siedzisko) ma być tak jak dolna zaciągnięta na biały szkielet, a u Ciebie siedzisko jest chyba przywiązane do szkieletu tym paskiem który służy do zapięcia siedziska jak się je złoży ---------- Dopisano o 19:27 ---------- Poprzedni post napisano o 19:25 ---------- PS pisałaś, że Bartuś Ci się mocno zapada w huśtawce to już wiem dlaczego ![]() materiał jest po prostu za mało naciągnięty
|
|
#1979 |
|
Wtajemniczenie
|
No tak jednym słowem mam terrorystkę w domu i to na własne życzenie
Będę twarda, szkoda mi tylko sąsiadów ![]() Głodna na pewno nie jest bo już ok 2 miesięcy nie je w nocy. Do ok 5 miesiąca budziła się 1-2x na mleczko, potem odzwyczaiłam ją dając wodę lub smoka. Jest już na sztucznym mleku, a poza tym wszystko ładnie wcina (ma kilo nadwagi )Dzięki za pomoc
|
#1980 |
|
Zakorzenienie
|
Ania wejdź do albumu Matiego i porównaj Waszą huśtawkę z naszą
![]() zdjęcie nr 14 ![]() i zlej później małża
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:18.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

Opiszę Wam jak to wygląda, może któraś mama coś wymyśli 
) może macie w nocy za gorąco w sypialni? Ja jak juz sił i pomysłów brakuje to puszczam małej kołysanki, ewentualnie uruchamiam suszarkę
czasem pomaga... no ale u was to sredni problem rozwiąże bo to raczej o te częste pobudki chodzi... No tyle cię pocieszę że wirtualnie trzymam kciuki 

jak mi sie nie chceeeee

jak znajdę rozwiązanie naszych problemów to Nobla dostanę