|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3451 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część X.
Niby R.... mogło być lepiej
I - dwie kromki chleba razowego z ziarnami z dwoma plasterkami polędwicy sopockiej, jabłko, herbata czarna z dwoma łyżeczkami syropu malinowego -> zapomniałam o warzywach II - miska zupy warzywnej z warzywami i kaszą III - 150 g serka homogenizowanego waniliowego IV - 50 g kszy gryczanej, groszek zielony, krokiet z kapustą i grzybami, herbata czarna z dwoma łyżeczkami syropu malinowego V - dwie gotowane marchewki, garść mieszanki orzechów (włoskie, ziemne) VI - kubek zupy pomidorowej VII - 200g serka wiejskiego Wiem co źle zrobiłam dlatego nie proszę o ocenę jakościową, tylko powiedzcie mi czy przekroczyłam 1500 kcal. Boje się liczyć bo zawsze strasznie zawyżam. Pytanie: Mówiliście, żeby przerzucić nnkt na kolację. Tylko jest mały problem. Ja zawsze na kolacje jem białk + warzywo, najczęściej marchewka + mieszanka orzechów. W związku z tym, iż szybko się robie głodna, rozbijam kolacje. Jem orzechy i warzywo 3 h przed snem i białko 1h przed snem. Ale trzeba uważać na połączenie węgle+ tłuszcze. Co robić ? |
|
|
|
#3452 |
|
BAN stały
|
Utrzymanie:
I Śniadanie Owsianka na mleku sojowym (szklanka mleka, 4 łyżki płatków, 1 łyżka otrębów, po pół gruszki i banana, suszone śliwki, siemię lniane, cynamon) II Śniadanie Grahamka z pasztetem wegetariańskim, wieśniak z pomidorami Obiad 1. Krem brokułowy 2. Paella (ryż, krewetki, pierś z kurczaka, warzywa) 3. Garstka mieszanki studenckiej, jabłko Kolacja Jajecznica z dwóch jaj na oliwie + cebula, szynka sojowa, ser Kromka razowca Proszę o ocenę.
Edytowane przez La Cannelle Czas edycji: 2010-03-07 o 15:49 |
|
|
|
#3453 | |
|
Zakorzenienie
|
Mircia14,
Cytat:
![]() zadbaj o warzywa Edytowane przez Marzeniatko Czas edycji: 2010-02-09 o 18:50 |
|
|
|
|
#3454 |
|
Zakorzenienie
|
Marzeniątko, dziękuję Ci za tak szczegółową ocenę, szczególnie za rady dotyczące obiadu, bo niestety cały dzień poza domem - no muszę jeść ten obiad
![]() Jeśli chodzi o mleko czekoladowe to cała moja szkoła je pije - sprzedawane jest czekoladowe, waniliowe, truskawkowe 250ml po 50gr i jest na nie szał i nie mogę się oprzeć. Ale od jutra się postaram ![]() Za resztę uwag również serdecznie dziękuję (o tych owocach to nie miałam pojęcia - czyli mogę je jadać tylko do obiadu) ? Muszę znaleźć jakieś ciekawe podwieczorki, bo na kolację to nie ma problemu ![]() |
|
|
|
#3455 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3456 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3457 |
|
Zakorzenienie
|
Sory, że tak drążę, ale w takim razie czym powinien się różnić w zawartości skł. odż. podwieczorek od kolacji ?
|
|
|
|
#3458 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Krokiet jak najbardziej kupny, nie umiem gotowac. Ale wyjatkowo sie trafil wiec nie ma co plakac. Pomidorowa jasne ze woda, taka lubie najlepiej, z warzywami to tylko krupnik, do pomidorowki nie wrzuce nic. Dzieki
|
|
|
|
|
#3459 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo poszególny produkt składa się z b/t/w. Mam nadzieję, że udało mi się to w miarę jasno wyjaśnić.
|
|
|
|
|
#3460 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, rozumiem.
![]() Dzięki
|
|
|
|
#3461 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
a np. miód nie jest wystarczajaca słodki żeby cie zasłodzic? |
|
|
|
|
#3462 |
|
Zadomowienie
|
U
i jak?? ![]() aha.wieśniak ze szczypiorkiem 150g wpadł ok.13 Edytowane przez Irish lady 28 Czas edycji: 2010-02-09 o 19:16 |
|
|
|
#3463 |
|
BAN stały
|
U.
6.40 śn. owsianka z orzechami laskowymi, suszonymi śliwkami, otrębami śliwkowymi i pestkami słonecznika; 250 ml mleka 2% + 3 łyż miodu. superespresso (4h snu ;(( ) ponad pol l wody..... 11 II sniadanie: (kupna sałatka TukanSaladBar) 200g, avokado, orzeszki ziemne, paluszki krabowe, majonez, sok z cytryny, przyprawa curry kajzerka sezamowa z masłem 1 ciastko shortbread zielona herbata 14.30 Obiad: duży kotlet mielony smażony w panierce itp (pycha był! ), porcja ziemniaczków gotowanych, buraczki tarte Deser: 2 czekoladki advokatki 17.40. Podwieczorek: garść laskowych, dwa kawałki makowca polukrowanego, kawa z mlekiem 20.40 Kolacja; 2 kromki pszennego z : - masłem, almette ziołowym, tuńczykiem wsw, papryką czerwoną, rzodkiewką, koprem
|
|
|
|
#3464 |
|
Zakorzenienie
|
Naprawde dziekuje za rady ale ja jestem dziwna, cholernie wybredna i w ogole nie stad. Nienawidze miodu. Jak juz kiedys wspominalam, na razie tylko systematyzuje posilki i staram sie stosowac Wasze zasady ale nie dajmy sie zwariowac. Aha i jeszcze nie chcialabym przekraczac tego 1500 kcal ale tego juz nie jestem w stanie zweryfikowac.... Bardziej restrykcyjnie podejde do jedzenia w kolejnym etapie, jak juz schudne pare kg i waga sie zatrzyma. A schudne na pewno bo przedtem jadlam duzo i kompulsywnie
Pozdrawiam.
|
|
|
|
#3465 |
|
Zadomowienie
|
Moje Uuuu:
Śn; 3 grzanki razowe z ; masłem orzechowym miodem powidłami śliwkowymi Kawa z mlekiem, 2 kostki gorzkiej czekolady 2śn; Duuże jabłko , serek homo waniliowy z wrzuconymi nerkowcami i ziemnymi w miodzie Ob; Filet z pangi w sosie śmietanowym , ziemniaczki z cebulką, parowane brokuły P; Pączek z malinami kromka razowca z masłęm,twarogiem i dzemem truskawkowym K; Omlet z pomidorami,szynką i żółtym serem po;soczek pomarańczowy, kawałek chałwy waniliowej
|
#3466 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3467 |
|
Rozeznanie
|
U:
I: 2 kromki razowca z margaryną, szynką drobiową i pomidorkiem, jajecznica z 2 jaj (na łyżeczce oleju) + herbata zielona II: duża buła szkolna z sezamem-szynka, ser, pomidor, ogorek, kap.pekinska, kukurydza III: banan i mandarynka IV: ok. pół woreczka kaszy jęczmiennej, pulpet z mielonego indyczego, kapusta kiszona + herbata zielona V: 2 kromki mieszanego z margaryną, szynką drobiową i papryką + herbata zielona proszę o oceny i wskazówki )
|
|
#3468 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3469 |
|
Raczkowanie
|
I ciemna bułka, posmarowana cienko majonezem, sałata, szynka, ogórek zielony
II jabłko III buraki smażone plus filet z kurczaka mniamIV 5 kokosanek !! wrrrr ![]() V pół bułki ogórek szynka cienko majonezu |
|
|
|
#3470 |
|
Rozeznanie
|
Utrzymanie
ocenicie?? |
|
|
|
#3471 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
#3472 |
|
Raczkowanie
|
Marzmaniatko dziekuje za ocene
Wlasciwie to pierwsze sniadanie bylo tym drugim (to byl placek owsiany na teflonie), pozno wstalam,. Wiem, ze lepszy wlasny sosik, ale skonczyl mi sie przecier dlatego ten sosik dalam( 100g 40 kcal, W 10g, to z warzywkami ja dalam bez nich i tylko dwie lyzki) makrela byla ze szczypiorkiem i pomidorem, a jadlam ja o 17:30 kolacje jem o 20:30-21, zawsze serek wiejski i dodaje chudej wedlinki drobiowej, bywa, ze dodaje, szczypiorek albo pomidor, rzodkiewka. I czy ktos moze mi jeszcze ocenic moje posilki na jutro R I Ś jajecznica (2 jajka+bialko) na teflonie, 50gr pokrojonej piersi (przed aerobami) IIŚ 2 kromki pelnoziarnistego na kazdej 5 plasterkow drobiowej (1 ma 4,4g, 5 kcal, ), pomidor, jablko/grejpfrut (mam nadzieje, ze takie po treningowe moze byc, nie bardzo mam wtedy ochote na ryz, czy makaron , zwlaszcza, ze to sniadanie) O łupacz 190g (na parze), makaron razowy 70g, brokuly, kalafior (na parze) P tunczyk z wody 130 g, pomidor, salata, ogorek, rzodkiewka, orzechy nerkowca( ile tych orzechow mozna zjesc gramowo? 100g 573kcal) K serek wiejski lekki150g, 3 plasterki wedliny drobiowej jw., jakies warzywko Dziekuje za ocene i mam jeszcze jedno pytanie jak to wychodzi tak mniej wiecej kalorycznie i jak jest z tym bialkiem nie przesadzam z nim?, wedlina ma 20g b w 100g?? czego moge dodac, czego odjac?? waze 58kg Jeszcze raz z gory dziekuje za ocene Edytowane przez malagwiazda3 Czas edycji: 2010-02-09 o 20:59 |
|
|
|
#3473 |
|
Rozeznanie
|
U
1. Bułka z masłem, szynką, jajkiem, ogórkiem, pomidorem + 200 g serka wiejskiego ,kawa z mlekiem 2. jabłko, jogurt naturalny 3. Duży kawał łosossia +3 ziemniaki , 200 g surówki 4. grejfrut 5. serek wiejski z orzechami Prosze o ocene
|
#3474 |
|
Rozeznanie
|
Cześć
R1. bułka pełnoziarnista z filetem z indyka wędzonym, pomidor, ogórek, sałata cebula; mały pomarańcz
2. tuńczyk w oleju własnym 3. 'naleśniki' : z 6 łyżek płatków owsianych zmielonych, z 4 otrębów pszennych, pół szklanki mleka 2%, białko na paru kroplach oliwy z oliwek smażonych, do tego 'dżem' jabłkowy - gotowane jabłko rozciapane.. 4. jogurt naturalny z garścią orzechów (chciałam serek homo, zapomniałam kupić) 5. wieśniak, pół pomidora, trochę cebuli i ogórka. Proszę Was o ocenę.
|
#3475 | ||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak sie czujesz w trakcie dnia? Cytat:
NNKT nie widze (nie liczac tej oliwy?) i drugie sniadanie i kolacja wydaja sie maciupenkie jak na jadlospis z tylko 4ma posilkami. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Co nie zmienia faktu, ze nalezy zachowac zasady - glownie bialko, jak najmniej wegli. Co do owocow, to na Rce lepiej ich nie jest "pozno". Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||||||||||
|
|
|
#3476 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3477 |
|
Zadomowienie
|
R/powolne przejście do U
I. Grahamka z tuńczykiem, jabłko II. Serek wiejski III. Pierś z kurczaka z pary w bułce grahamce, troche warzyw i ostrej musztardy do smaku IV. Pół makreli wędzonej, marchewki |
|
|
|
#3478 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#3479 |
|
Zakorzenienie
|
subskrypcja
|
|
|
|
#3480 |
|
Raczkowanie
|
Witam! Prosiłabym o podanie ile kalorii mogłam dzisiaj zjeść przez cały dzień . Byłabym wdzięczna
. Oto co dzisiaj zjadłam:Ś: 3 pierogi z jagodami polane 1/3 małego kubeczka jogurtu naturanego2% z 1/3 łyżeczki słodzika+herbata zielona II Ś: 1/2 kanapki ( z jednej kromki chleba białego z plastem polędwicy z warzywami, posmarowane cieniutko Ramą( dla smaku ) :P L: Ta druga część kanapki + 3 paluszki O:6 pierogów z jagodami polane polane 2/3 kubeczka jogurtu naturalnego z 1/2 łyżeczki słodzika+plasterek pieczeni domowej+herbata zielona K: 150 g serka wiejskiego zielonego z piątnicy+herbata zielona I takie pytanie ? Czy można schudnąć tak jedząc ? Na ogół nie jem słodyczy , czipsów , nie smaże nic w głębokim oleju ( jak już coś zmaże to na łyżeczce oliwy lub oleju) . Chodzę do szkoły i wtedy jem mało , bo nie lubię się przejadać . Może zaproponujecie co można nosić do szkoły. Nie mogę jeść dużo ziaren , ciemnego i pełnoziarnistego pieczywa ( a niestety to jest smaczne ...). Pozdrawiam
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:34.

)
wystarczy Marzena