Wątek o karmie Royal Canin, RC - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-02-07, 11:01   #31
tygrysia
Rozeznanie

Dot.: Royal Canin podnosi ceny..

Moim zdaniem należy sprawdzać skład karmy. Wiadomo, że psy a tym bardziej koty to zwierzęta mięsożerne, więc karmy gdzie głównym składnikiem są zboża nie są dla nich najlepsze - piszę tu o np. Chappi czy Pedigree. Psy oczywiście jedzą je chętnie, bo mają wiele substancji zapachowych a do tego barwniki i przeciwutleniacze. Mój pierwszy pies też jadł na początku Chappi - jak jeszcze nie wiedziałam nic o karmach. Strasznie bączył a kupy walił wielkie i śmierdzące, już po takich objawach można uznać, że ta karma nie jest najlepsza. Pies więcej wydala niż przyswaja.
Można kupić lepsze karmy, których cena nie jest zawrotnie droga. Także powinniśmy czytać składy karm i wybierać te, które dla naszego pupila będą najlepsze. Każdy pies jest inny także nie każdemu dana karma pasuje. Jeśli chodzi o kastrację. Mój pies jest wykastrowany już od 5,5 roku i nie dostawał nigdy karmy light. Nie przytył i czuje się bardzo dobrze. Uważam, że należy przy kastratach zwracać szczególną uwagę, aby psa nie utuczyć, ale nie musi jeść karm light.
tygrysia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-07, 20:27   #32
loss_lauri
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tutmirlajt Pokaż wiadomość
Chcialam zauwazyc ze nie karmie go Whiskasem ani Kite Katem. Kiedys karmilam. Odkad sie dowiedzialam, ze to swinstwo, to nie karmie. Ale nachodza mnie mysli, czy nie przesadzam. Moze Whiskas plus domowe jedzenie by wystarczylo? Takie oto mysli mnie nachodza, i wydaje mi sie ze skoro jestem poszukujaca, to nic w tym zlego nie ma.
nie mówię, że w takim 'poszukiwaniu' jest coś złego naprawdę nie przesadzasz w tym, że przestałaś karmić swego kota whiskasem, bo to nie jest dobre jedzenie
Stary 2010-02-08, 07:17   #33
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Już to kilka razy pisłam na innych wątkach, ale tu też napiszę: mam ponad 1,5 letniego kocura persa. Poprzednia właścicielka( u której był rok) nauczyła go jeść Whiskasa, więc chcąc- nie chcąc, u mnie też go jadł.
Po ok. 2 m-cach dostał takiej biegunki, że hej...
Pojechałam z mamą i z nim do weta. Pierwsze co, jak powiedziałam wetowi, że kot ma biegunkę, było pytanie:
-Czym panie karmią kota?
-Whiskasem.
-Proszę zmienić karmę.

Z persem był problem, bo on nic innego nie jadł, ale kiedyś kupiłam drugiemu kotowi (temu białemu z avatara) Perfect Fit.
Jest niewiele droższa , ale bardziej wartościowa...
Do tej pory ( odpukać) kot nie miał biegunki.
PF jest dostępna po 750 g duża, mała po 190 g i saszetki po 85 g.
Pf jest dla Juniorów, In-home, Sensitive i Active.
Po każdym skończonym opakowaniu, kupuję kotom nowe, inne opakowanie (oprócz Juniora ).

http://www.perfect*******/PerfectFit...web/index.html
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-08, 13:13   #34
julitka89
Raczkowanie

Ja swojego psa karmie royalem jest na diecie kardiologicznej ale ceny masakrycznie poszły w góre ale za to jakość spadła ....

Co do karm lepszej katygori sa to Acana ,Flatazor , Taste of the Wild ,Orijen
julitka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-08, 13:14   #35
Olusiaa_
Zakorzenienie

Moją kicię mama nauczyła jedzenia Whiskasa :/ na najbliższego sklepu zoologicznego mam15 km, a mama sie nie chce fatygowac i kupuje whiskas w supermarkecie. ..:/
na szczęście Royal jej bardzo smakuje bywam w domu zwykle w weekendy, więc zawsze staram sie przywiezc. Teraz mieszamy jej- trochę whiskasa+Royal.
Oprócz tego domowe jedzenie- podroby i mięso
Olusiaa_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-08, 15:07   #36
caroline060
Zakorzenienie

Nie każdego stać na drogie karmy dla zwierząt, a poza tym sama się przekonałam, że im droższa karma tym kot bardziej nie chce jej jeść. przynajmniej w moim przypadku.
Ludzi też nie zawsze mogą sobie pozwolić, na to by kupować najlepsze, najdroższe produkty, np. ze sklepów ekologicznych.
A jeśli ludzie mają więcej niż jedno zwierzę to rzadko decyduję się nawet na RC.
caroline060 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-08, 15:22   #37
winogronek
Wtajemniczenie

Jest parę karm które pobijają na głowę składem RC i są od niego tańsze.
Choćby Belcando(dla psów od 154zł za 15kg, tj 10zł z groszami za kg) wersja dla kota (Leonardo). Acana (worek 18kg koszt od 175zł za kg wychodzi 9zł z groszami za kg)
No i zawsze trzeba sobie uzmysłowić, że kupowanie dużemu psu tak od 20kg w górę karm na wagę jest nieopłacalne, lepiej zamówić 15kg worek z internetu plus kurier gratis niż co tydzień kupować po parę kg.

Nie wspominając już o tym, że RC robi ludzi w konia bo dzielą karmy na rasy, a to często ten sam skład tylko się dosłownie minimalnie różnią, zmieniają jedynie wielkość i kształt krokieta

Edytowane przez winogronek
Czas edycji: 2010-02-08 o 15:36
winogronek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-08, 18:03   #38
loss_lauri
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez caroline060 Pokaż wiadomość
Nie każdego stać na drogie karmy dla zwierząt, a poza tym sama się przekonałam, że im droższa karma tym kot bardziej nie chce jej jeść. przynajmniej w moim przypadku.
Ludzi też nie zawsze mogą sobie pozwolić, na to by kupować najlepsze, najdroższe produkty, np. ze sklepów ekologicznych.
A jeśli ludzie mają więcej niż jedno zwierzę to rzadko decyduję się nawet na RC.
ale kupując w sklepach internetowych naprawdę jest o wiele taniej niż w realu zwłaszcza kupując największe paczki dla całego stada
Stary 2010-02-08, 22:51   #39
esfira
Zakorzenienie

kiedyś royal moze rzeczywiście był dobry, ale teraz już nie (no chyba, że ktoś potrzebuje naprawdę leczniczej karmy- wtedy ma do wyboru tak naprawdę royala i hill'sa). Może niektórzy myślą, że jak ma Royal w nazwie, to już jest super ;P
Ja karmię swojego kota biomillem, dużo dobrej mokrej karmy, sporo mięska- i myślę, że jest w porządku

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-09, 10:33   #40
tutmirlajt
Zadomowienie

Moj wet znowu mowi ze RC to najlepsza karma.. I ze ponoc przy produkcji jej, na taśmie stoja weterynarze i kontroluja wszystko.. To prawda?
tutmirlajt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-09, 10:38   #41
winogronek
Wtajemniczenie

Może tej wersji weterynaryjnej ktora jest z Francji ale ta zwykła sklepowa na pewno nie

winogronek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-02-09, 10:40   #42
marchewkowe pole
Zakorzenienie

GG do marchewkowe pole

Cytat:
Moj wet znowu mowi ze RC to najlepsza karma.. I ze ponoc przy produkcji jej, na taśmie stoja weterynarze i kontroluja wszystko.. To prawda?
mogą sobie stać przy taśmie, ale sam skład świadczy o tym że to nie jest aż taka dobra karma, na chłopski rozum wiadomo, że kot i pies, a szczególnie kot, potrzebuja przede wszystkim mięsa, a mięsa tam niewiele.
Stary 2010-02-09, 17:34   #43
tutmirlajt
Zadomowienie

Pytanie tej karmy Taste of The Wild- na ile wam ona starcza? Przy dwóch kotach mniej wiecej jaki to jest koszt? Chyba mnie przekonalyscie do tej karmy i chyba kupie jak skoncze obecna acane..
Stary 2010-02-09, 18:05   #44
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
Pytanie tej karmy Taste of The Wild- na ile wam ona starcza? Przy dwóch kotach mniej wiecej jaki to jest koszt? Chyba mnie przekonalyscie do tej karmy i chyba kupie jak skoncze obecna acane..
2,5 do 3,5 mc-a lub dłużej
sunshain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-09, 19:10   #45
tutmirlajt
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sunshain Pokaż wiadomość
2,5 do 3,5 mc-a lub dłużej
Na jednego kota czy dwa koty?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-02-09, 19:21   #46
Nimfa20

A ja kupiłam moim psom nową karmę, Butcher's.
Ma 51 % zawartości mięsa + inne składniki i moje psy ją bardzo lubią.
W Tesco kosztuje ok. 4 zł mała puszka.

http://www.butcherspetcare.pl/23/wiedza.html

Mam prośbę: jeżeli możecie, to napiszcie ile widziałyście najwięcej % mięsa na suchej karmie dla psów i kotów, ile tam było gram/ kg i w jakiej cenie, przykład:
- Royal C. , koty dorosłe, persy, 1,5 kg.

Też szukam ciągle dobrych karm dla 2 kotów(niewychodzące z domu) :
1.Persa-kastrata
-waży 5 kg
-ma rok i 8 m-cy
-aktywność umiarkowana

2. Pół persa- jeszcze niekastrowany
-waży 4-4,5 kg
-ma rok
-aktywność duża

I dla 2 psów:
1. Majlo:
-waży 9 kg
-ma 7 lat
-aktywność umiarkowana
2. Melman:
-waży 17-18 kg
-ma 4,5 roku
-aktywność duża

Pieski mają tendencję do tycia, więc szukam karmy niskokalorycznej.Jeżeli ktoś widział podobną karmę do moich wymagań, podajcie proszę linka.
Stary 2010-02-09, 19:30   #47
tutmirlajt
Zadomowienie

Ja mojego psiaka karmie Fitminem.
Stary 2010-02-09, 19:45   #48
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
Na jednego kota czy dwa koty?
na 2 koty duże

---------- Dopisano o 20:45 ---------- Poprzedni post napisano o 20:43 ----------

Cytat:
Napisane przez Nimfa20 Pokaż wiadomość
A ja kupiłam moim psom nową karmę, Butcher's.
Ma 51 % zawartości mięsa + inne składniki i moje psy ją bardzo lubią.
W Tesco kosztuje ok. 4 zł mała puszka.

http://www.butcherspetcare.pl/23/wiedza.html

Mam prośbę: jeżeli możecie, to napiszcie ile widziałyście najwięcej % mięsa na suchej karmie dla psów i kotów, ile tam było gram/ kg i w jakiej cenie, przykład:
- Royal C. , koty dorosłe, persy, 1,5 kg.

Też szukam ciągle dobrych karm dla 2 kotów(niewychodzące z domu) :
1.Persa-kastrata
-waży 5 kg
-ma rok i 8 m-cy
-aktywność umiarkowana

2. Pół persa- jeszcze niekastrowany
-waży 4-4,5 kg
-ma rok
-aktywność duża
obydwa koty mogą jeść ta samą karmę (jeżeli sa zdrowe nie ma z tym problemu) i nie ma karm dla kastratów to naciągactwo

i nie ma czegoś takiego jak półpers czy w typie ... po prostu mieszaniec
Stary 2010-02-09, 19:49   #49
tutmirlajt
Zadomowienie

Cytat:
na 2 koty duże

---------- Dopisano o 20:45 ---------- Poprzedni post napisano o 20:43 ----------

obydwa koty mogą jeść ta samą karmę (jeżeli sa zdrowe nie ma z tym problemu) i nie ma karm dla kastratów to naciągactwo

Szczerze mowiac az ciezko mi uwierzyc ze te 6 kg wystarcza na tak dlugo przy dwoch duzych kotach

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-02-09, 20:23   #50
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
Szczerze mowiac az ciezko mi uwierzyc ze te 6 kg wystarcza na tak dlugo przy dwoch duzych kotach
ja mam MCO - 2 kocury i przy nich wystarcza mi na 2 m-ce do 2,5 m-ca (karma dostepna non stop - sucha)

koty domowe czy persy są mniejsze więc wystarczy na więcej; dobrze zbilansowanej karmy koty jedzą mniej bo jest bardziej treściwa pod względem wartości odżywczych
Stary 2010-02-09, 20:32   #51
tutmirlajt
Zadomowienie

Cytat:
ja mam MCO - 2 kocury i przy nich wystarcza mi na 2 m-ce do 2,5 m-ca (karma dostepna non stop - sucha)

koty domowe czy persy są mniejsze więc wystarczy na więcej; dobrze zbilansowanej karmy koty jedzą mniej bo jest bardziej treściwa pod względem wartości odżywczych

Ile waza twoje koty Sushein? I czy przestrzegasz tych dawek podanych na opakowaniu ? Czy kotom dajesz jedzenie raz dziennie, czy dwa razy dziennie czy jak to robisz? Np jezeli na opakowaniu jest napisane ze dziennie jedza 70 g to dajesz im te 70g od razu czy dzileisz na dwa?
Stary 2010-02-09, 21:36   #52
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
Ile waza twoje koty Sushein? I czy przestrzegasz tych dawek podanych na opakowaniu ? Czy kotom dajesz jedzenie raz dziennie, czy dwa razy dziennie czy jak to robisz? Np jezeli na opakowaniu jest napisane ze dziennie jedza 70 g to dajesz im te 70g od razu czy dzileisz na dwa?

przecież napisałam, że koty mają dostęp do suchego NON STOP czyli zawsze jest w miskach

niebieski Smok (juz kastrat) waży 7 do 8 kg (nie przekracza 8 kg ale przy jego budowie to odpowiednia waga) a biały Amor (kocur kryjący) ma obecnie 14 m-cy waży ponad 9 kg (ale nadal rośnie i biorąc pod uwagę jego długość i wysokość oraz budowę kośćca przekroczy spokojnie 10 kg i może nawet sporo ponad 10), Smok jest niższy i krótszy od Amora. Zaden z kotów nie ma nadwagi ani dużego brzucha . MCO to rasa późno dojrzewająca.

Waga nie jest najwazniejsza ale proporcjonalna budowa ciała; nie wiem dlaczego ludzie tak ekscytują się wagą kota; wiele osób utuczy koty a potem "chwalą" się ile to ich kot waży; często kot chudszy jest wiekszy od kota cięższego. To nie waga zawsze decyduje o wielkości kota.

Edytowane przez sunshain
Czas edycji: 2010-02-09 o 21:48
Stary 2010-02-09, 22:04   #53
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
wyobraziłam sobie lekarzy, którzy badają każdą granulkę osobno Przecież lekarz nie zna sie na technologii wytwarzania suchej karmy, więc po co ma tam stać i patrzec, czy podajnik równo sypie?
Prawda jest taka, ze lekarze weterynarii zarabiają na dystrybucji karm weterynaryjnych, bo je sprzedają u siebie w gabinecie i również z tego powodu je polecają (podkreślam również, bo przecież nie polecają ich z chciwości, czesto chory zwierzak naprawdę musi jeść tylko taką karmę)

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2010-02-10, 07:24   #54
Nimfa20

Cytat:
i nie ma karm dla kastratów to naciągactwo
Ja tam mam różne zdanie, czasem też wydaje mi się, że te różne karmy robią po to, żeby mieć większy zysk, a czasem myślę, że zwierzęta powinny dostawać karmę odpowiednio dobraną, tzn: koty z problemami moczowymi powinny mieć ją dobraną do tego schorzenia...
Człowiek, jak się tyle na ten temat naczyta to normalnie głupieje....

---------- Dopisano o 09:24 ---------- Poprzedni post napisano o 09:09 ----------

Cytat:
Ok.
"Mieszaniec"- to dość rozległe pojęcie. Więc wytłumacz mi: masz 2 koty. Jeden jest "mieszaniec" i drugi jest "mieszaniec". I jak je odróżnisz ?

A mieszaniec dachowca z europejczykiem to już inne ubarwienie, inny rodzaj i długość sierści, inne wady genetyczne , niż mieszaniec persa z np. maine coon'em. Lub persa z dachowcem...Przecież taki kociak dziedziczy pewne określone cechy, wady po swoich obojga rodzicach.

Idąc do weta z kotem, od razu mnie się pytają, jaka to rasa kota.I samo słowo "mieszaniec" nie wystarcza, bo robiąc badania, jak powiem wetom, że to mieszaniec dachowca z persem, oni wiedzą już, jakie badania mają wykonać, np. wiadomo, że persy poprzez spłaszczone pyszczki, mają problemy z oddychaniem, i wet mojego kota, od razu sprawdza ukł. oddechowy bez zbędnego szukania przyczyn świszczącego oddechu.

Nie wiem, dlaczego tak Cię boli ten "pół pers"...
Stary 2010-02-10, 08:06   #55
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Nimfa20 Pokaż wiadomość
Ja tam mam różne zdanie, czasem też wydaje mi się, że te różne karmy robią po to, żeby mieć większy zysk, a czasem myślę, że zwierzęta powinny dostawać karmę odpowiednio dobraną, tzn: koty z problemami moczowymi powinny mieć ją dobraną do tego schorzenia...
Człowiek, jak się tyle na ten temat naczyta to normalnie głupieje....

---------- Dopisano o 09:24 ---------- Poprzedni post napisano o 09:09 ----------

Ok.
"Mieszaniec"- to dość rozległe pojęcie. Więc wytłumacz mi: masz 2 koty. Jeden jest "mieszaniec" i drugi jest "mieszaniec". I jak je odróżnisz ?

A mieszaniec dachowca z europejczykiem to już inne ubarwienie, inny rodzaj i długość sierści, inne wady genetyczne , niż mieszaniec persa z np. maine coon'em. Lub persa z dachowcem...Przecież taki kociak dziedziczy pewne określone cechy, wady po swoich obojga rodzicach.

Idąc do weta z kotem, od razu mnie się pytają, jaka to rasa kota.I samo słowo "mieszaniec" nie wystarcza, bo robiąc badania, jak powiem wetom, że to mieszaniec dachowca z persem, oni wiedzą już, jakie badania mają wykonać, np. wiadomo, że persy poprzez spłaszczone pyszczki, mają problemy z oddychaniem, i wet mojego kota, od razu sprawdza ukł. oddechowy bez zbędnego szukania przyczyn świszczącego oddechu.

Nie wiem, dlaczego tak Cię boli ten "pół pers"...
wprowadzenie określeń pół cośtam lub w typie to taka namiastka rasowości, nie oszukujmy się to sa mieszańce. Nie lubie jak ludzie ubarwiaja "fakty" aby połechtac swoje ego. Mówi sie mieszaniec MCO z persem, mieszaniec dachowca z persem itd

trzymajmy sie faktów - określenie pół costam czy w typie to strikte zagrywka pseudo

---------- Dopisano o 09:06 ---------- Poprzedni post napisano o 09:03 ----------

Nimfa20 dokładnie jak pies czy kot jest chory np. nerki, watroba itd to sa karmy pod dane schorzenie

a tak to co wychodzi, że skoro jest karma dla kastratów to kastracja to choroba ale od kiedy; podałam wyżej fajny artykul do poczytania

na SUK może zachorować i zwierze nie kastrowane

Edytowane przez sunshain
Czas edycji: 2010-02-10 o 08:49
Stary 2010-02-10, 09:06   #56
tutmirlajt
Zadomowienie

Sunshain, nie sadze zeby osoba pisząca o "pól persie" miała własnie na myśli jak ty to fajnie nazwalas " płachtac swoje ego". Ja ja rozumiem- wiadomo.. kazda rasa ma inne wady, wiec to wazne zeby okreslic dokladnie jaki ten kot jest.

A jeszcze jedno.." mieszanka dachowca z europejczykiem".. czy aby dachowiec i europejczyk to nie to samo
Stary 2010-02-10, 09:13   #57
sunshain
Wtajemniczenie

tutmirlajt to zgodnie z prawdą niech powie mieszaniec dachowca z persem itd - tylko niektórym ciężko to przez gardło przechodzi

pseudo często mówia o swoich zwierzetach pół cośtam lub w typie ... nie ma się co oburzać taka jest prawda

kot europejski http://www.europejski.koty.tasdj.pl/

standard kota domowego wg FIFe http://www.kocieforum.pl/viewtopic.php?t=1238

Edytowane przez sunshain
Czas edycji: 2010-02-10 o 09:18

REKLAMA
Stary 2010-02-10, 09:33   #58
Dotka90
Zakorzenienie

Royal Canin w tym momencie jest baaardzo marną karmą, podobnie jak Eukanuba.

Na rynku jest tak wiele dobrych karm, że ja naprawdę nie rozumiem, czemu ludzie wciąż tkwią w tym przeświadczeniu, że RC i Eukanuba to dobre karmy i tylko takie znają, zamiast się troszkę wysilić, poczytać, popytać..
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-10, 09:38   #59
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Royal Canin w tym momencie jest baaardzo marną karmą, podobnie jak Eukanuba.

Na rynku jest tak wiele dobrych karm, że ja naprawdę nie rozumiem, czemu ludzie wciąż tkwią w tym przeświadczeniu, że RC i Eukanuba to dobre karmy i tylko takie znają, zamiast się troszkę wysilić, poczytać, popytać..

w sklepach zoologicznych RC jest sprzedawana jako super karma, u vetów sprzedawana jako najlepsza karma - zakorzenienie marki w świadomości ludzi a ludzie kupuja takie bajeczki
Stary 2010-02-10, 09:43   #60
Dotka90
Zakorzenienie

Ja wiem o tym, ale dla mnie to idiotyczne, bo jak można kupować psu karmę i nie czytać składu w ogóle?
A to, że 'wet powiedział', cóż.. Wet nie jest bogiem i nie należy mu wierzyć w 100%. Wszystko też zależy od weta, mój jest ok. Ale jak np. słyszę, że wet mówi, że 'suka powinna mieć chociaż raz w życiu szczeniaki', to autentycznie mnie szlag trafia.

Jak ktoś taki może być autorytetem chociażby w sprawie karmy, skoro w tak ważnej sprawie jak zdrowie (i życie!) zwierzaka, opowiada bzdury?
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości