Torby sie pakują-brzuszki się szykują MAMUSIE marzec-kwiecień 2010 - Strona 40 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-02-11, 08:37   #1171
dusiaka
Rozeznanie

Dot.: Torby sie pakują-brzuszki się szykują MAMUSIE marzec-kwiecień 2010

Cytat:
Napisane przez Baobabek Pokaż wiadomość

a zapomniałam wam powiedzieć, że gin mnie wysłał do okulisty żeby sprawdziła czy mogę rdzić nrmalnie z moją wadą...(-2,75 i 1,75)mówił, że od -5 to cc na pewno no ale lepiej sprawdzić czy u mnie siatkówka itp są w porządku....

no mam w sumie prawie to samo tylko zamiast magne b6 mam magnezin, a luteiny nie biorę ja mam ten zestaw od 25 tygodnia i w szpitalu mnie trochę telepało, ale jak mi powiedzieli ze mam brać najpierw sam isoptin a dopiero po 20 minutach fenoterol to już jest dobrze i nic mnie nie trzęsie Mam nadzieję, że też Cię o tym poinformowali???a i bardzo ważne żeby to brać od razu po jedzeniu
Baobabku -dzięki za odpowiedź.
Ja też idę do okulisty. Sama o tym pomyślałam. Mam wadę -1,0 i -1,75. Przygotuj się tylko, że na wizycie zakroplą ci oczy, więc w razie gdybyś sama była kierowcą, to trzeba będzie odczekać przynajmniej godzinę.

Mnie Isoptin kazano brac pół godziny przed Fenoterolem. Wzięłam pierwszą dawkę wczoraj przed snem, dziś też już jestem po pierwszej. Mnie niestety trochę trzęsie, jakbym była bardzo zdenerwowana. Ale chyba nie mam wyjścia, może z czasem się przyzwyczaję. Ta Luteina jest dopochwowa. Na szczęście ona nie przyprawia o kołatanie serca i drżenie rąk. Baobabku - a na dzidziolka ten Fenoterol nie wpływa? Bo mnie się wydaje, że Mała nie mogła wczoraj zasnąć i też miała przyspieszone bicie serduszka

Dzienniki budowy:
http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol
http://www.anatol.mojabudowa.pl/
dusiaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-11, 09:11   #1172
Izumi
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Łaciata Pokaż wiadomość
TŻ właśnie mi podpowiedział, że matka powinna obgryźć własnozębnie pierwsze paznokcie swojego dziecka. Ex teściowa ponoć miała taką teorię.

A i jeszcze dopowiada, żebyście koniecznie zachowały kikut pępowiny - dziecię na swoje 18-ste urodziny powinno go zjeść...

Jak dziecko ma kolki, to matka powinna parę razy je polizać po oczach.

A tak na poważnie - podczas obcinania takich miękkich pazurków jest ryzyko uszkodzenia naskórka - w szpitalu jest masa bakterii i innych diabelstw.
Uwielbiam te "przesądy" ciążowo-dzieciowe A wiecie, że jak któraś z was nosiła w ciąży korale to dziecko będzie okręcone pępowiną? Staro wiejsko prowda

A jeśli chodzi o pazurki, to właśnie nam położna dokładnie tak samo tłumaczyła. Że pazurków się w szpitalu nie obcina, bo jeśli się uszkodzi naskórek, to jest duże prawdopodobieństwo złapania jakiegoś paskudztwa. Dlatego w szpitalu zakładają niedrapki, a pazurki wolą by obciąć dopiero w domu

Wrzucam od razu trochę innych bajerów o ciąży ;]
Źródło: Blog Dzieciowo.pl

• Jeśli wieszasz firanki i myjesz okna pod koniec ciąży, dziecko okręci się pępowiną (moje było okręcone, a żadnej z tych rzeczy nie robiłam. Może się okręciło przez samo moje jęczenie, że nie mogę patrzeć przez takie brudne szyby, i odgrażanie się, że chwycę za ścierę zaraz po porodzie, he he).
  • Korali i łańcuszków też nie wolno nosić w związku z tą pępowiną.
  • I pod sznurami z praniem przechodzić - powód jak wyżej.
  • Jeśli podnosisz ręce do góry, dziecko urodzi się z wadą serca.
  • W ciąży nie wolno nic robić z włosami, a w szczególności nie można ich farbować (tak, zdecydowanie lepiej straszyć odrostami. Żeby farba zaszkodziła dziecku, musiałaby być wprowadzona do krwiobiegu. Ciekawe jak).
  • Obcinanie włosów w ciąży skraca życie dziecka.
  • Dotykanie brzucha w ciąży przynosi szczęście (nie obmacywały was przypadkiem sąsiadki? Jeśli tak, to już wiecie dlaczego)
  • Jeśli brzuch dotknie dziad, to szczęście jest szczególnie wielkie (no, to do meneli marsz)
  • Jeśli się wystraszysz czegoś i złapiesz się za jakąś część ciała, to w tym miejscu twoje dziecko będzie miało znamię, czyli myszkę (cholera, nie przypominam sobie, żebym się za coś łapała przy oglądaniu horrorów i thrillerów. Co najwyżej zakrywałam się kocem. Jak zinterpretować koc?)
  • Jeśli się w ciąży poparzysz, dziecko będzie miało w tym samym miejscu znamię.
  • Jeśli spotkasz rudego i na niego popatrzysz, twoje dziecko będzie miało włosy koloru wiewiórki (osoby, których mąż jest rudzielcem, mają wobec tego przerąbane)
  • Jeśli zapatrzysz się na brzydkiego, twoje dziecko będzie straszyć facjatą (analogicznie do rudzielców: żony mężów nieprzesadnie przystojnych przegrywają już na starcie).
  • Jeśli popatrzysz na dziecko upośledzone, twoje też będzie upośledzone.
  • Jeśli w ciąży lubisz długo pospać, to dziecko będzie spało tak samo (ech, żeby to była prawda...)
  • Jeśli masz mdłości rano - będzie dziewczyna, jeśli wieczorem - będzie chłopak (osoby odczuwające mdłości przez cały dzień naprawdę mają problem...)
  • Jeśli w piątym miesiącu ciąży brzuch nadal ma gabaryty symboliczne, to z dzieckiem jest coś nie tak (no, bo żeby było wszystko dobrze, trzeba wyglądać jak słonica)
  • Płeć dziecka da się wyczytać z układu rąk (ot, zagadka...)
  • W ciąży można spokojnie palić i pić, bo to relaksuje (tu mi się przypomina dziewczyna, z którą leżałam w szpitalu po porodzie. Opowiadała, jak to w poprzedniej ciąży w trzecim trymestrze zakupiła w monopolowym żubrówkę 0,7 i sok jabłkowy, po czym wszystko wypiła sama. Widocznie organizm potrzebował - powiedziała)
  • Jeśli w ciąży masz zgagę, dziecko urodzi się kudłate (kudłatość to nic złego - moje urodziło się z pokaźną fryzurą, która w ogóle się zresztą nie wytarła)
  • W ciąży powinno się jeść za dwoje (no, ten przesąd bywa szczególnie zgubny)
  • Jeśli w ciąży zdarzy ci się brać na ręce prosiątka (no, bo mieszkasz na wsi na przykład), to twoje dziecko urodzi się z raciczkami.
  • Jeśli masz już jedno dziecko i jesteś w drugiej ciąży, to patrz, co twój potomek mówi. Jeśli najpierw powie "mama", urodzisz dziewczynkę, jeśli "tata", urodzisz chłopca.
  • Jeśli jesteś w ciąży i ktoś cię poprosi na chrzestną, to nie możesz się zgodzić, bo twoje dziecko umrze.
  • Mój faworyt: nie wolno w ciąży spoglądać przez dziurkę od klucza, bo dziecko będzie głupie.
  • Hit hitów: jeśli cerujesz sobie skarpetkę nie ściągając jej z nogi, dziecko będzie miało w tym miejscu zrośnięte paluszki.
MACIERZYŃSTWO:
  • Noszenie czerwonej kokardki chroni przed urokami (kto rzuca te uroki? wkurzone położne?)
  • Jeśli urodzisz w niedzielę, twój potomek będzie patentowanym leniem
  • Pokarm po sześciu miesiącach karmienia staje się trujący, dlatego trzeba dziecko odstawić wcześniej.
  • Jeśli chcesz pozbyć się szybko pokarmu, to trzeba wycisnąć go na ziemię i przydeptać (dziwne, nie ma nic o spluwaniu przez lewe ramię?)
  • Małe piersi - mało pokarmu, duże piersi - dużo pokarmu.
  • Małe piersi - pokarm chudy i niewartościowy.
  • Jeśli chcesz mieć dużo pokarmu, musisz pić mleko (no, to krowa ma przechlapane, bo przecież żre trawę).
  • Jeśli nie odciągniesz mleka po każdym karmieniu, to ono się zepsuje (tak i zapodasz młodzieży serwatkę)
  • Jeśli dziecko ma kolkę, to znak, że masz za tłusty pokarm.
  • Jeśli dziecko często chce ssać, to mleko jest dla odmiany za chude (wniosek? nie dogodzisz...)
  • Jeśli nie odstawiasz dziecka od piersi po skończeniu przez nie roku, to wiedz, że wyssie z ciebie wszystkie sole mineralne (taki krwiopijca, no).
  • Kiedy tylko wróci miesiączka, pokarm zanika.
  • Opalanie się na słońcu sprawia, że mleko się "przepala" (jak w rondlu, cholera, czy jak?)
  • Jeśli chcesz się pozbyć kolki u dziecka, to powinnaś przelać wosk przez kij od szczotki (na Boga, oblać ten kij, czy jak?).
  • Drugi sposób na kolkę, jeśli wosk i kij zawiodą - przelewasz białko jajka do szklanki (hmm, ktoś sprawdzał?)
  • Nie zostawiaj dziecka samego z kotem, bo koty wysysają oddech!!
  • Jak już twojemu dziecku odpadnie zaschnięty kikut pępowiny, to trzeba go zakopać koło jakiegoś uniwersytetu, wtedy dziecko będzie mądre.
  • Mój faworyt: jeśli chcesz się pozbyć robaków u dzieci, to robisz ciasto naleśnikowe gęste i słodkie, ładujesz na plecy dziecka i nacierasz, nacierasz, nacierasz, a robaki wyłażą przez... skórę!
  • Hit hitów: nie wolno spoglądać do wózka z małym dzieckiem, a jeśli już się zajrzy, to trzeba powiedzieć, że życzymy sobie, żeby było brzydkie i głupie, bo jeśli się tego nie zrobi, to ono rzeczywiście takie będzie (zapodane mi przez moją sąsiadkę, która niechcący zajrzała).
Izumi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-11, 09:25   #1173
ita83
Wtajemniczenie

hej ho - to znowu ja!!!
Czy wy tez mialyscie wczoraj problem z wizazem - bo ja tak i nie moglam do was napisac buuuuuu
Ale wczoraj mialam akcje stulecie - przestaraszylam naszego bidnego wspollokatora
Dopadl mnie bol kregoslupa - ale nie nie byle jaki jakby mi ktos wielka igle - taka wielkosci kla slonia lub mamuta wbil pomiedzy kregi
Czarno mi sie przed oczami zrobilo
Pewno moj kochany syn w trosce o swoja mamusie wlazl na jakis nerw - nio po prostu artysta
To tyle - biore sie do roboty
Stary 2010-02-11, 09:30   #1174
Izumi
Wtajemniczenie

Wiiiiitam

marutko - będzie dobrze Bo przecież nie może być inaczej prawda? Ze wszystkim dasz sobie świetnie radę!Z kąpaniem, z karmieniem, z wnoszeniem wózka (acz w tym momencie mocno Ci współczuję nosić taki wózek z DWOMA smokami w środku - ale są i plusy! Jaką będziesz mieć figurę! A jakie bicepsy! ), a już z odróżnianiem swoich pociech to na pewno sobie poradzisz W razie czego możesz markerem opisać Nie martw się Myślę, że jak przyjdzie co do czego, to większość tych rzeczy przed którymi mamy teraz obawy w praktyce staną się tak proste, że szybko zapomnimy nawet o tym, że się wcześniej martwiłyśmy

dusiaka
.. ufff. Całe szczęście dobre wiadomości! Kamień w serca! To teraz nic tylko musisz wreszcie posłuchać ginki i się zacząć oszczędzać!

monika343 dziękujemy . Z tą suszarką to wcale nie śmieszne, moja kuzynka robi DOKŁADNIE to samo A wcześniej to też włączała suszarkę u Malutkiej jak ją chciała po prostu uśpić I działało!

Baobabku, kochana, pocieszę Cię Ja też pączki dopiero po południu Zapomniałam wczoraj kupić i Tż też do pracy nie dostał. On pewnie dziś koło 19ej wróci, więc już w ogóle chłopak tłustego czwartku mieć nie będzie ;[. Swoją drogą... jak tak przechodzę koło lustra to widzę że mi wcale pączków nie potrzeba ... sama wyglądam jak pączek

Mysia1234 a jak tam nerwy są? ;d? Bo to już 37 tydzień? Spakowana torba? Wszystko przygotowane?

ita83, znaczy się tego współlokatora to tym bólem przestraszyłaś??
Bólu nie zazdroszczę ;[ Wiem niestety o co chodzi ;[ Jesli Cię to jakoś pocieszy, to już tylko 7tyg. Ci zostało W porywach do 5 ... czujesz się pocieszona?

BUUUUU! A JA NIE CHCE TŁUSTEGO CZWARTKU!!!
17.03 mam kolejną wizytę u gin i położna znowu się za głowę złapie jak wagę zobaczy i co? Mamm się tłustym czwartkiem tłumaczyć??? BUUUUU! To okrutne że tak nas zmuszają co roku do spożywania tych paskudnych, przepysznych, przesłodkich, wspaniałych, aromatycznych, pusty kalori .... <SIORB>
Stary 2010-02-11, 09:37   #1175
ita83
Wtajemniczenie

Izumi - nio przestraszylam - myslal bidny ze zaczynam rodzic jak sie wydarlam.....hihihihi - ale to nie do konca moja wina
Stary 2010-02-11, 09:42   #1176
Łaciata
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Izumi Pokaż wiadomość
  • Noszenie czerwonej kokardki chroni przed urokami (kto rzuca te uroki? wkurzone położne?)
  • Hit hitów: nie wolno spoglądać do wózka z małym dzieckiem, a jeśli już się zajrzy, to trzeba powiedzieć, że życzymy sobie, żeby było brzydkie i głupie, bo jeśli się tego nie zrobi, to ono rzeczywiście takie będzie (zapodane mi przez moją sąsiadkę, która niechcący zajrzała).
Można chwalić dziecko, pod warunkiem, że na wózku lub ubranku jest coś czerwonego. Jest to bardzo popularne. Mieszkam tuż pod W-wą. Sporo młodych osób, tłumy matek z dziećmi. I na spacerach spotykałam masę oburzonych ludzi, że nie mamy nic czerwonego. Wyrodna matka ze mnie, bo nieodpowiednio chroniłam moje dziecko. Ale z drugiej strony Młoda od początku widać, że jest podobna do TŻta, a tu żadne czerwone wstążki nie pomogą, tylko operacja plastyczna
Stary 2010-02-11, 09:43   #1177
P0P70
Zakorzenienie

Cytat:
TŻ właśnie mi podpowiedział, że matka powinna obgryźć własnozębnie pierwsze paznokcie swojego dziecka. Ex teściowa ponoć miała taką teorię.

A i jeszcze dopowiada, żebyście koniecznie zachowały kikut pępowiny - dziecię na swoje 18-ste urodziny powinno go zjeść...

No obgryźć paznokcie to jeszcze mogę. Chociaż własnych nie obgryzam.
No i szkoda że nie napisałaś wcześniej o tej pempowinie, mojej już dawno odpadła i została w szpitalu wyrzucona taka strata i co jej dam teraz na 18-tkę.

A jeżeli chodzi o kolki to pisałyście kiedyść że w Niemczech jest jakiś dobry lek na te kolki. Możecie napisać jaki. Dokładną nazwę.

Cytat:
Dzisiaj nie wiem czy ten wstrętny teść symulant nie zostanie w domu...jeśli tak to muszę zadzwonić do ojca, żeby mnie zabrał i zawiózł do siostry bo głupieję tu albo go tylko, że siekierą i w Faktach usłyszycie...
Oj, jak ja Ci współczuję takiego współlokatora .

Ja od wczoraj leżę w łóżku a mój TZ koło mnie skacze, podaje lekarstwa, picie, jedzenie (suchy chleb). I teraz to on jeździ do małej i ją, przewija, karmi J.
Jak ja za nią tęsknię. Nie widziałam jej jeden dzień, a wydaje mi się, że nie widziałam jej przez tydzień. Zobaczę ją dopiero w sobotę i wtedy już razem wrócimy do domu.

Kosmetyki – w szpitalu na patologii (w którym jest Oliwka) używają do mycia NIVEA. I mogę stwierdzić na podstawie obserwacji swojego dziecka a także innych dzieci że się sprawdza. Do smarowania polecają nie oliwkę ale mleczko także Nivea.

Tłusty czwartek a ja na diecie, suchy chleb i ryż – to wszystko co mogę jeść. U mnie w domu to zawsze pączki piekł tata. Były super. Niestety tata nie żyje już od 10 lat.

Edytowane przez P0P70
Czas edycji: 2010-02-11 o 09:51
P0P70 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-11, 09:48   #1178
asienka240
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez P0P70 Pokaż wiadomość
Asia – jeżeli chodzi o cesarkę to jak już pisałam wcześniej:
- majtki poporodowe (wg mnie na początek dobre są wysokie bo podtrzymują opatrunek) a następnie niskie aby nie drażniły rany – luźne!
- przyda się także twój TZ, który pomoże Ci się umyć. Pierwsze mycie jest tragiczne. ( u mnie był zakaz odwiedzin więc zrobiłam to sama – TREGEDIA!!)
- mi brakowało czegoś na hemoroidy,
- zużyłam 4 paczki podkładów (te wielkie).
- ja miałam 3 koszule nocne i wszystkie były w ruchu.
- klapki pod prysznic i kapcie
- kosmetyki (minimum: Żel pod prysznic, balsam do ciała, szampon, odżywka do włosów, szczoteczka do zębów i pasta)
- telefon komórkowy wraz z ładowarką
- biustonosze do karmienia (miałam 3 – nie przydały się. Nie miałam pokarmu).
- ja miałam także laktator na pobudzenie laktacji. Ale ja nie miałam dziecka więc pozostał mi laktator.
- wkłady do biustonosza (także mi się nie przydały.) Mam nie otwartą paczkę TT –może komuś przesłać?
- dokumenty (ja oprócz podstawowych, czyli dowód, książeczka zdrowia miałam pełną dokumentację z ciąży, ale tak naprawdę to przydał mi się tylko dokument dot. Grupy krwi).
- niektóre dziewczyny wzięły z sobą także suchary, lub ciastka maślane lub biszkopty. Ja nic takiego nie miałam ale też nie miałam apetytu.
- środki przeciwbólowe: u mnie było tak że wystarczyło tylko poprosić a dawali. Najpierw dożylnie a potem tabletki.

- i nie możesz być przeziębiona. Kaszlenie, kichanie, śmiech zabronione w pierwszych dniach. Masakra!!! Ale jeżeli już to poduszkę należy przycisnąć do brzucha – trochę pomaga.

A jeżeli chodzi o CC to dla mnie najgorsze było wyciąganie drenu. To był najgorszy ból. Ja za dużo także leżałam po cesarce (porobiły się zrosty) ale Ty do dziecka to zaraz wstaniesz.

U mnie CC było nagłe więc jak TZ przyjechał do szpitala to już było po Wszystkim. Jemu dziecko pokazali zaraz jak tylko przejechał i potem w tym drugim szpitalu mógł siedzieć z dzieckiem ile chciał. To tylko ze mną nie mógł się widywać.

Na porodówkę też sie zawieziesz sama?? ciekawe jak to jest prowadzić samochód przy skurczach.

Asiulek89- piękna mała i jakie ma włoski. Gratulacje!!

Megi – masz jeszcze szansę na 3 miejsce.

Izumi – jak fajnie że to jednak chłopak.

Katarek u dziecka – w szpitali widziałam, że jak dziecko ma Katarek to pielęgniarki najpierw wkrapiają sól fizjologiczną a następie wyciągają pod ciśnieniem, albo przy kichnięciu samo wychodzi.

Smoczek – moja ssał smoczek już od 31 tc. Oczywiście to był taki malutki specjalny smoczek, dostępny tylko w szpitalach. Dzięki niemu wyrobiło sobie odruch ssania. Więc czasami smoczek jest zalecany już w szpitali.

dziękuję kochana...

dziewczyny ktore mają mieć CC
U nas w szpitalu narkoze czy tam pelne uspienie czy co tam... daje sie tylko gdy decyzja o CC jest podejmowana nagle.
Przy planowanej cesarce daje sie zewnatrzoponowe albo podpajeczynowkowe czyli jest sie w pelni swiadomym
Stary 2010-02-11, 09:52   #1179
Izumi
Wtajemniczenie

PoP70 Ja szczęśliwie ( ? ) grypę żołądkową to jeszcze w ciąży miałam. Jak czytam że przez to paskudztwo nie możesz Oliwki mieć przy sobie już to szlag mnie trafia. Jak dopadnę tego co Cię zaraził to mu nogi z tyłka powyrywam > Grrrr.

---------- Dopisano o 09:52 ---------- Poprzedni post napisano o 09:50 ----------

asienka240 u nas tak samo.

Do CC nie ma pełnego znieczulenia, tylko to takie co się w kręgosłup podaje, bo lepiej dla lekarzy jest gdy matka jest świadoma. Natomiast przy znieczuleniu w kręgosłup trochę schodzi i ogólnie jest trochę piepsze*ia się z tym, więc w nagłych wypadkach, kiedy trzeba działać szybo (ratować życie) po prostu usypiają, żeby nie marnować czasu.
Stary 2010-02-11, 09:56   #1180
Łaciata
Raczkowanie

Cytat:

A jeżeli chodzi o kolki to pisałyście kiedyść że w Niemczech jest jakiś dobry lek na te kolki. Możecie napisać jaki. Dokładną nazwę.
Sab Simplex - ale działa na kolki jelitowe.
U wcześniaczka możesz mieć też kolki spowodowane rozwojem ukł. nerwowego - a tu najlepiej sprawdza się spokój, szumiące dżwięki (suszarka, odkurzacz, radio). Będziesz musiała potestować.
Niestety nie ma jednoznacznych i potwierdzonych teorii, co powoduje kolki, jak sobie z nimi radzić.
Stary 2010-02-11, 10:01   #1181
P0P70
Zakorzenienie

izumi - dzikuję Ci bardzo, jak tylko namierzę tego kogoś to zaraz prześlę do Ciebie namiary.

Asia - oj pomimo tego że cesarkę miałam nagłą( od momentu podjęcia decyzji o cesarce do położenia mnie na stole minęło tylko 30 min) to także miałam znieczulenie w kręgosłup i byłam przytomna. Najdziwniejsze uczucie to to że czujesz dotyk rąk lekarzy a nie czujesz bólu. Więc byłam na początku trochę wystraszona że jednak to znieczulenie nie zadziałało.

Łaciata - dziękuję za odpowiedź.

Edytowane przez P0P70
Czas edycji: 2010-02-11 o 10:03
P0P70 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-11, 10:03   #1182
asienka240
Rozeznanie

dziewczyny... wlasnie szlam do ubikacji...
i zobaczylam na wkladce kulke dosyc duza sluzu takiego... jak budyń- co ja gadam jeszcze bardziej gęstego... takiego ze nie szlo go nawet rozwalic palcami... taki zoltawy... i duzo tego bylo... odlozylam wkladke na bok zeby sie podmyc i widze ze ze srodka wychodzi dalej troche i nie umialam tego wiecie... tak jak by wyciagnac.. to sie ciagnie ze srodka i nic z tym nie idzie zrobic...
to czop????
Stary 2010-02-11, 10:05   #1183
drcron
Zakorzenienie

a ja na paczusie pojade dzisiaj do mamci mojej robi najlepsze ze sliwka mialam jechac na zakupy do wroclawia bo maz tescia do kliniki zawiozl ale nie mialam sily podniesc sie z wyrka nadal nie mam jestem leniwa dziaiaj

drcron jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-11, 10:16   #1184
Izumi
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez asienka240 Pokaż wiadomość
i zobaczylam na wkladce kulke dosyc duza sluzu takiego... jak budyń- co ja gadam jeszcze bardziej gęstego... takiego ze nie szlo go nawet rozwalic palcami... taki zoltawy... i duzo tego bylo... odlozylam wkladke na bok zeby sie podmyc i widze ze ze srodka wychodzi dalej troche i nie umialam tego wiecie... tak jak by wyciagnac.. to sie ciagnie ze srodka i nic z tym nie idzie zrobic...
to czop????
!!! Nie mam pojęcia! Ale myślę, że to możliwe patrząc na termin i to, że w sumie czop może odejść nawet 2 tyg. przed .... ?

---------- Dopisano o 10:16 ---------- Poprzedni post napisano o 10:14 ----------

Cytat:
to czop????

http://www.mamazone.pl/tv/film,4511,...px?szukaj=czop
Stary 2010-02-11, 10:16   #1185
aneczkkaa
Zakorzenienie

Cytat:
to czop????
o cholera to chyba czop
20-12-14 10 tc
aneczkkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-11, 10:23   #1186
asienka240
Rozeznanie

o kurde... a ja mam pojutrze jeszcze ostatni egzamin...
Aaaaaaaaaaaaa!!!!
No ale ja slyszalam ze czasem odchodzi on dwa tygodnie przed terminem a ten moj nie ma zadnych niteczek krwi ani nic... wiec nawet jesli to czop to chyba nie urodze zaraz :P

ale sie przestraszylam
Stary 2010-02-11, 10:26   #1187
tylkooliwka
Wtajemniczenie

GG do tylkooliwka

Cytat:
to czop????
z tego co mi dziewczyny opowiadaly w szpitalu to napewno to czop

Monika każde wskazówki są cenne dla pierworódek

Izumi nie obraź sie ale nie przeczytalam tych przesądów,wole nie wiedziec,nawet jesli sie sprawdzaja,w poprzedniej ciazy tez mnie jedna nastraszyla ze nic na szyji nawet szalika itd bo sie dziecko okręci,nie wyobrazam sobie zebym w tą zime latala z gołą szyja bez szalika i łancuszek tez noszę,zobaczymy czy maly bedzie okręcony.

Dusiaka ja nie dalam rady z tym fenoterolem,oprocz telepania(jak po 15 kawach) jak zamykalam oczy to czulam sie jakbym plywala.Lekarze mi to zamienili na cordefen,po ktorym jestem czerwona ale nic wiecej.Na szczescie biore tylko do soboty.

Materace:doczytalam,ze najpierw póki dziecko lezy ma spac na kokosie a później jak zaczyna stawac na gryce,podobno pobudza krązenie w stópkach.

Edytowane przez tylkooliwka
Czas edycji: 2010-02-11 o 10:32
tylkooliwka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-11, 10:26   #1188
aneczkkaa
Zakorzenienie

Cytat:
o kurde... a ja mam pojutrze jeszcze ostatni egzamin...
Aaaaaaaaaaaaa!!!!
No ale ja slyszalam ze czasem odchodzi on dwa tygodnie przed terminem a ten moj nie ma zadnych niteczek krwi ani nic... wiec nawet jesli to czop to chyba nie urodze zaraz :P

ale sie przestraszylam
Też słyszałam ze odchodzi około 2 tyg przed porodem

ale jazda co .... może zadzwoń do gina
20-12-14 10 tc
aneczkkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-11, 10:34   #1189
asienka240
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez tylkooliwka Pokaż wiadomość
z tego co mi dziewczyny opowiadaly w szpitalu to napewno to czop
cholera a na długo przed porodem im odszedł??

dziewczyny nie wiem co zrobic... ja leze sobie teraz...
mam rozwarcie na prawie dwa palce... plus teraz ten "czop"

lekarz kazal jechac do szpitala jak beda skurcze, albo odejda wody...
a ja tylko ten czop mam... chyba jeszcze mam... cos tam jeszcze ze mnie wychodzi ale nie wyciagam tego... niech sobie tam siedzi...

co na szkole rodzenia na ten temat mowia?
Stary 2010-02-11, 10:48   #1190
Izumi
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez tylkooliwka Pokaż wiadomość

Izumi nie obraź sie ale nie przeczytalam tych przesądów,wole nie wiedziec,nawet jesli sie sprawdzaja,w poprzedniej ciazy tez mnie jedna nastraszyla ze nic na szyji nawet szalika itd bo sie dziecko okręci,nie wyobrazam sobie zebym w tą zime latala z gołą szyja bez szalika i łancuszek tez noszę,zobaczymy czy maly bedzie okręcony.

.
No coś Ty Ja bardziej to napisałam żebyście się pośmiały, a nie się bały Toć to przecież wszystko takie bujdy na resorach, że głowa boli

---------- Dopisano o 10:40 ---------- Poprzedni post napisano o 10:37 ----------

Cytat:

a ja tylko ten czop mam... chyba jeszcze mam... cos tam jeszcze ze mnie wychodzi ale nie wyciagam tego... niech sobie tam siedzi...

U nas w sumie niewiele. Jako że on odejść może, a nie musi, może w całości, a nie musi itd. Ogólnie to że czop odejdzie powodem do paniki nie jest. Chyba że po odejściu czopa np. sączy się jakiś płyn delikatnie. Wtedy można jechać upewnić się czy to aby nie wody płodowa. A tak to do szpitala tylko jeśli:
1. Są skurcze (przynajmniej przez godzine, co 10 min, trwające po 30sec.)
2. Odejdą wody płodowe
3. Pojawia się plamienie, lub krwawienie

---------- Dopisano o 10:48 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ----------

Cytat:

http://www.youtube.com/watch?v=i5hAWohZxHE&NR=1 w sumie się nie znam, ale rozwarcie też mogło wpłynąć na uwolnienie tego czopa chyba ne?
... Heh, ale jeśli oprócz tego jest wszystko w porządku, to myślę że nie masz co panikować
Stary 2010-02-11, 10:52   #1191
tylkooliwka
Wtajemniczenie

GG do tylkooliwka

Cytat:

tez mi sie wydaje,ze nie ma co jeszcze panikowac,tam lezala jedna dziewczyna co jej miesiac temu ten czop odszedl,ale pewnie jest różnie.
tylkooliwka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-11, 11:05   #1192
gusinek
Rozeznanie

GG do gusinek

Cytat:
Wiiiiitam

BUUUUU! A JA NIE CHCE TŁUSTEGO CZWARTKU!!!
17.03 mam kolejną wizytę u gin i położna znowu się za głowę złapie jak wagę zobaczy i co? Mamm się tłustym czwartkiem tłumaczyć??? BUUUUU! To okrutne że tak nas zmuszają co roku do spożywania tych paskudnych, przepysznych, przesłodkich, wspaniałych, aromatycznych, pusty kalori .... <SIORB>
nie zmuszać biednej izumi do pączków
a tak odnoscie tematu to ja wciagnełam juz 3 i zaraz ide na spacer trzeba troszke spalic
przesądy boskie czego to ludzie nie wymyslą... tylko meczy mnie jedno te obgryzione paznokcie wyrzycic, zjesć, zakopac?

Cytat:
No obgryźć paznokcie to jeszcze mogę. Chociaż własnych nie obgryzam.
No i szkoda że nie napisałaś wcześniej o tej pempowinie, mojej już dawno odpadła i została w szpitalu wyrzucona taka strata i co jej dam teraz na 18-tkę.

?
sab simplex jak sie nie myle 20-30zł

no i w koncu doczekałam sie szanowny zus przysłał pieniązki i z tej okazji wybieram sie dzis do miasta, kupie coś dla Bartusia i dla mezusia na Walentynki
a tak przy okazji to pochwale sie moim Bartusiem a co, zdjęcie z niedzieli

przeczytaj proszę, może Ty potrafisz pomóc

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...4#post35342764

gusinek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-11, 11:06   #1193
Baobabek
Zakorzenienie

GG do Baobabek Send a message via Skype™ to Baobabek

heheh no i jestem u siostry - teść się nie wyniósł mnie coś dzisiaj tak co jakiś czas zakłuwa w kroku no i staram się nie ruszać za wiele, nawet małej raz na ręce nie wzięłam
Cytat:
Napisane przez dusiaka Pokaż wiadomość
Baobabku -dzięki za odpowiedź.
Ja też idę do okulisty. Sama o tym pomyślałam. Mam wadę -1,0 i -1,75. Przygotuj się tylko, że na wizycie zakroplą ci oczy, więc w razie gdybyś sama była kierowcą, to trzeba będzie odczekać przynajmniej godzinę.

Mnie Isoptin kazano brac pół godziny przed Fenoterolem. Wzięłam pierwszą dawkę wczoraj przed snem, dziś też już jestem po pierwszej. Mnie niestety trochę trzęsie, jakbym była bardzo zdenerwowana. Ale chyba nie mam wyjścia, może z czasem się przyzwyczaję. Ta Luteina jest dopochwowa. Na szczęście ona nie przyprawia o kołatanie serca i drżenie rąk. Baobabku - a na dzidziolka ten Fenoterol nie wpływa? Bo mnie się wydaje, że Mała nie mogła wczoraj zasnąć i też miała przyspieszone bicie serduszka
no właśnie ma wpływ na dziecko i może mu tętno przyspieszać, ale to nie jset nic groźnego, mój w szpitalu miał tęno wyższe tylko przez 3-4 dni a teraz cały czas ma tak w granicach 157-160/min.

Cytat:
Baobabku, kochana, pocieszę Cię Ja też pączki dopiero po południu Zapomniałam wczoraj kupić i Tż też do pracy nie dostał. On pewnie dziś koło 19ej wróci, więc już w ogóle chłopak tłustego czwartku mieć nie będzie ;[. Swoją drogą... jak tak przechodzę koło lustra to widzę że mi wcale pączków nie potrzeba ... sama wyglądam jak pączek
ja tam mam w nosie moje 10 kilo na + i zamierzam się najeść po południu. Tż po mnie do siostry przyjedzie i skoczymy do cukierni
Cytat:
to czop????
chyba na pewno to jest czop

Baobabek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-11, 11:07   #1194
gusinek
Rozeznanie

GG do gusinek

Cytat:
to czop????
mi z opisu pasuje na czop, ale tak jak dziewczyny pisza, moze odejsc nawet do 2 tyg przed porodem, ja bym spokojnie czekała na jakies skurcze, ale oczywiscie jak uwazasz

przeczytaj proszę, może Ty potrafisz pomóc

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...4#post35342764

gusinek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-11, 11:12   #1195
asienka240
Rozeznanie

no to nie panikuje dzieki dziewczynki
Stary 2010-02-11, 11:35   #1196
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gusinek Pokaż wiadomość
nie zmuszać biednej izumi do pączków
a tak odnoscie tematu to ja wciagnełam juz 3 i zaraz ide na spacer trzeba troszke spalic
przesądy boskie czego to ludzie nie wymyslą... tylko meczy mnie jedno te obgryzione paznokcie wyrzycic, zjesć, zakopac?

sab simplex jak sie nie myle 20-30zł

no i w koncu doczekałam sie szanowny zus przysłał pieniązki i z tej okazji wybieram sie dzis do miasta, kupie coś dla Bartusia i dla mezusia na Walentynki
a tak przy okazji to pochwale sie moim Bartusiem a co, zdjęcie z niedzieli
Głupi komputer,zjadł mi posta
Gusinek śliczny jest Twój Bartuś
Rano poleciałam do sklepu po pączki i chciałam się zabrac teraz za obiad i kurcze przez te pąki zapomniałam o jajkach i muszę isc jeszcze raz eh a tak mi się chcę od nowa ubierac

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
anakazar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-11, 11:36   #1197
madziwnia
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to madziwnia

Cytat:
Napisane przez monika343 Pokaż wiadomość
Witam! Jako lekko doświadczona mama, synek-6, córcia -4,5, podzielę sie kilkoma sprawami
........... Chyba pójdę juz spać, bo się mądrzę za dużo ;-)
Moja znajoma używała np. depilatora bo mały miał okropne kolki i nie mógł nawet spać... działa sama widziałam a u mnie suszarke wlączałyśmy....

Cytat:

gmyrelka ja jednak zostanę przy tym pińczowie 2 tygodnie w sumie tam spędziłam i nie mogę narzekać na lekarzy i położne
a zapomniałam wam powiedzieć, że gin mnie wysłał do okulisty żeby sprawdziła czy mogę rdzić nrmalnie z moją wadą...(-2,75 i 1,75)mówił, że od -5 to cc na pewno no ale lepiej sprawdzić czy u mnie siatkówka itp są w porządku....
Baobabku a mi powiedziano i u okulisty i lekarzy sie wypytałam że żadna wada nie jest zaleceniem do CC.. ja mam np. -5,5 a na drugim - 4,5 + dodatkowo cylindry na obu oczach.
Jedynym wskazaniem do CC jest własnie siatkówka która jest słaba i może sie odkleic...
U nas babka ma wade - 12 i rodziła naturlanie ale na piłce do konca.

Ja sie własnie nie boje bólu porodowego... ale powikłań.. mam zylaki .. mam wade wzroku.. mam skrzywienie kregosłupa... buuuu
Cytat:
to czop????
nastepna w kolejce!! To na pewno sluz! trzymaj sie oddychaj i nie panikuj ....
jeju dziewczyny nadchodzi godzina zero dla nas!
Cytat:

U nas w sumie niewiele. Jako że on odejść może, a nie musi, może w całości, a nie musi itd. Ogólnie to że czop odejdzie powodem do paniki nie jest. Chyba że po odejściu czopa np. sączy się jakiś płyn delikatnie. Wtedy można jechać upewnić się czy to aby nie wody płodowa. A tak to do szpitala tylko jeśli:
1. Są skurcze (przynajmniej przez godzine, co 10 min, trwające po 30sec.)
2. Odejdą wody płodowe
3. Pojawia się plamienie, lub krwawienie
A wczoraj gadałam z kumpela rodziła 17 godzin i bez przerwy krzyczała z blu ale mówi że jej pomagało dlatgeo... a wody jej przed samymi skurczami partymi odeszły.

Pola ur. 3 czerwca 2014!
madziwnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-11, 11:54   #1198
JoannM
Zadomowienie

Tu jest prawie 8 godzinne nagranie odkurzacza
http://www.youtube.com/watch?v=hERLH3Q-hCQ

Razem z Gabrysią

JoannM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-11, 12:02   #1199
mloda1989
Zakorzenienie

chyba asiulka sie nie obrazi ze przekleje tu jej wiadomosc:

"Hej dziewczyny dziękujemy za gratulacje i komplementy. Ją pisze z telefonu więc tylko na szybko.. Ogólnie już czuje się dobrze i dzisiaj prawdopodobnie wychodzimy opowiem wszystko jak wrócę.. Tyle że moja mała już jest na mleku sztucznym bo ją mam tak mało pokarmu że ona się wogóle nie najadala więc nie było wyjścia. Jak będę mieć już chwilę w domu to zdam relacje "

ja od wczoraj nie mam humoru....a poza tym caly czas niedobrze mi jest....nawet jak sie poloze;/
mloda1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-11, 12:06   #1200
catro
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez izaizula Pokaż wiadomość
O rany od godziny próbuję Was doczytać i w koncu mi sie udało.
Jeszcze ostatnio przyszło mi do głowy co spakowac do szpitala, a czego nie zabrałam osatnim razem. Moze juz któraś o tym pisała ale dla mnie niezbędne były obcinaczki do paznokci dla Kubełka. Urodził sie z takimi pazurami jakby tipsy miał i od razu sie podrapał. Wiem że sa niedrapki ale mnie jakos one nie podchodze i ich nie używałam. I ja osobiście nie polecam żadnych nożyczek dla maluszków tylko te malutkie obcążki dla niemowlat. Nożyczkami zupełnie mi to nie szło.
U mnie po porodzie się podaje położnym m.in. łapki-niedrapki, bo podobno nie można obcinać paznokietków przez 2 tyg

Cytat:

Jeden komentarz - a fujjjjj

monika343 - dziękujemy za rady

Cytat:
heloł heloł znowum pierwsza no ale ja wyprawiam tż do pracy i od razu włączam kompa hihihi Wiecie co dziś za dzień???TŁUSTY CZWARTEK pewnie większość z was zje pączusie na śniadanko a ja biedula muszę czekać do 15 jak mi tż kupi po pracy...miałam piec sama ale nie mam siły stać przy stolnicy i lepić kulki gdyby babcia żyła na pewno by upiekła - Jej pączki to było mistrzstwo świata...zwłaszcza z własnoręcznie wyhodowaną różą... już nigdy takich nie zjem
Dzisiaj nie wiem czy ten wstrętny teść symulant nie zostanie w domu...jeśli tak to muszę zadzwonić do ojca, żeby mnie zabrał i zawiózł do siostry bo głupieję tu albo go tylko, że siekierą i w Faktach usłyszycie...

gmyrelka ja jednak zostanę przy tym pińczowie 2 tygodnie w sumie tam spędziłam i nie mogę narzekać na lekarzy i położne

no mam w sumie prawie to samo tylko zamiast magne b6 mam magnezin, a luteiny nie biorę ja mam ten zestaw od 25 tygodnia i w szpitalu mnie trochę telepało, ale jak mi powiedzieli ze mam brać najpierw sam isoptin a dopiero po 20 minutach fenoterol to już jest dobrze i nic mnie nie trzęsie Mam nadzieję, że też Cię o tym poinformowali???a i bardzo ważne żeby to brać od razu po jedzeniu
O rany - a ja myślałam, że mam zadatki na lekomankę, ale ta ilość, którą wy zażywacie mnie szokuje.

Oooo! A ja mam wadę -6 i -5,5 i okulista powiedział, że mogę naturalnie, bo z moją siatkówką jest ok. W ogóle to powiedział, że od wady wzroku to nie zależy, tylko od ciśnienia w oku, żeby w czasie porodu wylewu nie było

Pop - trzymaj się. Grypa żołądkowa mimo że nieprzyjemna, to szybko mija, i już niedługo znowu będziesz trzymała Swojego elfika

A tak nawiązując do wcześniejszych tematów to samochodu już prowadzić nie mogę (wrrr). Nie wiem czy już się skarżyłam, ale mąż nie chce mi doładować akumulatora w moim autku i moja czerwona błyskawica już drugi miesiąc stoi samotnie na parkingu I jeszcze moja mama go popiera więc mu się wydaje, że to słuszne postępowanie . A tą jego kolubryną w takie śniegi wolę się nie wybierać (tym bardziej że przecież do pracy jeździ). Wrrrr - każdemu się skarżę na ten jego sabotaż

I któraś z dziewczyn (przepraszam, ale nie pamiętam dokładnie) pytała o wózek Jedo - my się nastawiamy na tę firmę, ale model Fyn4 (za cholerę nie pamiętam, dlaczego ten model, a nie właśnie Vedi) - ma bardzo dobre opinie i wszystko czego oczekiwałam od wózka.

A jeszcze mam pytanie - czy Wy też macie bóle żeber? Mnie już kiedyś takie coś złapało, ale było znośne, więc zapomniałam, ale od dwóch dni, to chodzę jak staruszka - ani się schylić, ani kichnąć, a wczoraj wieczorem to już myślałam, że poduszkę pogryzę - taki silny ból po prawej stronie..

catro jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości