|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3721 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część X.
Cytat:
obawiam się ze może być za duzo białka- chodzi o nery wiec trzeba uważac. max 2 g na kg ciałka
|
|
#3722 |
|
BAN stały
|
nvm
|
|
|
|
#3723 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ogólnie poza podwieczorkami podoba mi się. Posiłki są urozmaicone. Jak dla mnie wszystko gra
|
|
|
|
|
#3724 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Niedawno były robione, wszystko w normie, @ się sama pojawiła... Nie jestem ortorektyczką, a normalnym człowiekiem, a co do obiadu - to co co każdy obiad ma być mielone + ziemniaki + surówka, nie może wegetariańskiego? Przesadzacie i to grubo. Jak to jest od czasu do czasu to jest ok.
Edytowane przez 201604211128 Czas edycji: 2010-02-14 o 18:47 |
|
|
|
|
#3725 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczynki bardzo was prosze o ocenke, czy ja jestem taka niedobra, ze nikt nie odpowiada na moje pytania i prosbe o ocenke, wiem, ze to zaden obowiazek ocenianie innych osob posilki, ale jest to jednak mile jak ktos sie podzieli swoja opinia.
Jeszcze raz podaje swoja R IŚ-bulka pelnozarnista (mak, slonecznik, otreby i cos jeszcze, nie wiem co to), kilka plasterkow wedlinki drobiowej, salata( nie ma wiecej warzyw, bo to posilek przedtreningowy) trening na dolna partie (cw z sylwetki) zaraz po zjadlam pol wafla ryz. (nie wiem czy dobrze) IIs-pol godz po zjadkam tunczyk z wody130g (chyba troche duzo) 30g makaronu raz. , pomidor (tylko p. bo to po treningu) O- piers, ryz brazowy 60-70g salatka (miesznka roznego rodzaju salaty, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek) P-makrela, jajko+bialko brokuly, kalafior/ jogurt grecki, orzechy nerkowca, salata, pomidor, rzodkiewka K-serek wiejski, pomidor, szczypiorek owocow nie bylo, bo sie skonczyly, nie mialam kiedy wyjsc po zakupy Jezeli moge sie jeszcze o cos zapytac, jak pozniej czytalam swoje posilki zaczelam zastanawiac sie czy znowu nie jem za duzo bialka, jezeli tak, to w ktorym posilku najlepiej je ograniczyc? Jeszcze raz prosze i dziekuje. Edytowane przez malagwiazda3 Czas edycji: 2010-02-14 o 23:23 |
|
|
|
#3726 |
|
Raczkowanie
|
Mam pytanie czy może wyglądać rozkład kcal w posiłkach w diecie U/P???
śn; 600 2 śn;450 przek;100 ob;700 pod;300 kol;400 wychodzi 2550 tys kcal czy lepiej śn; 450 2 śn; 350 przek;100 ob;700 pod;250 kol;350 Odp!!! Plis!!!! ![]() Chce odzyskać wkońcu okres i chcę żeby był to zdrowy jadłospis z nieprzetworzonym jedzniem bez konserwantów itp. |
|
|
|
#3727 |
|
Zakorzenienie
|
Moje dzisiejsze Niedzielne Rrrrrrrr
proszę o ocenę !! Iś - owsianka - z orzechami, rodzynkami, migdałami, IIś - kromka sojowego z plastrem polędwicy z indyka, kiwi trening siłowy Ob- rosół, kurczak bez tłusczu, frytki, sałatka : pomidory, ogórki zielone, sałata , ser feta i sos jogurtowy P - sałatka : ryż 100g, tuńczyk, kukurydza, pietruszka, sos jogurtowy K - serek wiejski, rzodkiewki, ogórek zielony (pół)
|
#3728 |
|
Raczkowanie
|
R/U:
1. kromka grahama z łyżką oliwy z o. i łyżeczką dżemu brzoskwiniowego; jogurt nat <8,3 g białka> + 1,5 łyżki owsianych + 1łyżka otrąb owsiano-pszenno-żurawinowych + 1łyżka musli+ 2 suszone daktyle+ 2suszone śliwki+ 2 suszone morele+ garść rodzynek+ garść suszonej żurawiny + garść płatków migdałowych+ 2 orzechy włoskie+ łyżka ziołomiodu głogowego; kubek mleka 2% <3> 2. porcja surówki (marchew, seler, imbir i czosnek w proszku, cząber, oliwa z o., śladowa ilość jogo nat) 3. filet z kurczaka (ponad 110g) <35> duszony w sosie po irańsku (m.in. z pomidorami, daktylami i różnymi przyprawami) + pół brokuła na parze polanego oliwą z o. + porcja buraków gotowanych; garść płatków migdałowych 4. 2 garści płatków migdałowych, mała porcja brokuła 5. kisiel żurawinowy (ok. 100g) z suszoną żurawiną i z tartym jabłkiem ilość białka zredukowana do około 46,3 g
|
|
|
|
#3729 |
|
Rozeznanie
|
P
1. owsianka na mleku 3,2% z 4 lyzek pl owsianych, 3 lyzek crunchy bananowego, lyzki rodzynek, lyzki Puchatka, garsci orzechow w miodzie, gruszki, serka homo waniliowego / cappuccino marcepanowe z kawą i cukrem 2. 2 kromki chlba pszenno-zytniego z maslem, parowka drobiowa, serem zoltym, majonezem, musztrada, ketchupem, pomidorem, papryka marynowana, sok marchewkowo-bananowy 3. micha fasolki po bretońsku z kiełbasą, makaron domowy (mama robila), psypane serem zoltym no i keczup; kawalek muszynka marchewkowego z polewa, cappuccino szarlotkowe 4. serek wiejski 200g z rzodkiewkami, cebulka, puszka tunczyka, 3 wafle ryzowe z maslem (mialam mega ochote) 5. jajecznica z 2 duzych jaj na masle z pieczarkami, cebula, kajzerka z serkiem pieczarowym i ogorkiem bardzo ladnie prosze o ocene |
|
|
|
#3730 |
|
Raczkowanie
|
up
|
|
|
|
#3731 |
|
Rozeznanie
|
u
ocenicie??
|
|
|
|
#3732 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
mi sie bardzo podoba twoj jadłospis ![]() szczegolnie zazdroszcze tego ciacha marchewkowego, pewnie pyszne było, masz moze przepis?
|
|
|
|
|
#3733 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#3734 |
|
Raczkowanie
|
Walentynkowe Uuuu
![]() Śniadanie: owsianka 4łychy płatków owsianych, 2 łychy otrębów pszennych, 3-4 suszone śliwki, jabłko, na mleczku kozim ![]() spacer w śniegu po Parku Ojcowskim tak z 45min 2Śniadanie: kanapka złożona z dwóch kromek chlebka żytniego słonecznikowego z grubym plastrem twarogu i pomidorem Obiad: sałatka z kurczaka ( mieszanka warzyw: sałata, pomidor, marchewka, papryka, kukurydza, groszek) z grillowanym kurczakiem Podwieczorek: duża micha 300ml lodów bakaliowych, 2 lampki wina czerwonego Kolacja: nowość serek wiejski Piątnica z probiotykami pomidor
Dbanie o ciałko a więc: *zbilansowana dietka: bez słodyczy bez badziewnego jedzenia *siłownia 3 x tyg *interwały 1 x tyg (przygotowanie do HIIT-a) Edytowane przez viline1988 Czas edycji: 2010-02-14 o 21:20 |
|
|
|
#3735 |
|
Raczkowanie
|
Odp na moje pytanie
Błagam!!! Jak będę tak jadła to przytyję szybko czy nie??? |
|
|
|
#3736 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez kakaukowa Czas edycji: 2010-02-14 o 21:50 |
||
|
|
|
#3737 |
|
Raczkowanie
|
Raczej brak mojego wpływu od 2śniadania na posiłki Dzień organizowany przez Tż-ta więc raczej się nie mymrusi, że nie ma ryżu czy makaronu do sałatki bo i tak biedny się starał Trzeba się cieszyć, że kurczak nie był spalony
|
#3738 |
|
Raczkowanie
|
Czemu mi nie odpisujecie??? NIe chce byc natarczywa czy cos, ale to wazna sprawa raczej jest!!!
|
|
|
|
#3739 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki za ocenę
Mój wzrost t0 165 cm, jest już 9 kg do przodu od początku grudnia kasia220112 Rozkład nie ma chyba większego znaczenia, ważne jakie to posiłki, a poza tym skoro chcesz przytyć to po co liczysz kalorie? jedz duzo i zdrowo, jedz to na co masz ochotę, a nie martw się czy przytyjesz. Dojście do siebie po ED wymaga raczej luzu w jedzeniu, a nie stresu czy dasz radę przytyć (wcześniej tak samo zapewne stresowalaś się tym czy schudniesz). Edytowane przez Alina_S Czas edycji: 2010-02-14 o 22:02 |
|
|
|
#3740 |
|
Zadomowienie
|
Moje U:
Ś(12.00): spora grahamka jedna połówka z szynką wiejską,druga z serem gouda obłożone obficie ogórasem zielonym + garść pomidorków koktajlowych,2 korniszonki + jajo na miękko,herbata z cytrynką po: kawa z mlekiem Przekąska: jaaabucho i wafel ryżowy 35minut bieżnia, 30min siłowego reszta dnia poza domem: O/K(18.30 karczma): kwaśnica na żeberkach+kroma razowca sałatka z kurczakiem grilowanym+grzanki duże piwo z sokiem malinowym Deser: serducho teravity 2 drineczki malibu, 1,5l wody AAA.. wiem, mało porządnie ale spontanicznie wyszło wszystko, dlatego nie ma dopracowanych okołotreningowych, no i sporo alko wpadło. Ale od jutra będę świecić przykładem
|
|
#3741 |
|
Raczkowanie
|
Początki P (wychodzenie z ED, jestem z siebie dumna
):1. omlet z dwóch jaj na małej ilości masła z dżemem wiśniowym niskosłodzonym zielona herbata do picia 2. porcja ziemniaków gotowanych z majerankiem sznycel z indyka pieczony w rękawie duuuuużo kiszonej kapusty zielona herbata 3. batonik muesli (65 kcal) 4. plaster polędwicy z indyka zawinięty w małą ilość ciasta francuskiego light (wymysł mojej mamy 5. jajko smażone na teflonie chleb żytni litewski (było go objętościowo tyle ile dwie kromki chleba fitness style) plaster sera tostowego light rzodkiewka zielone herbata do picia |
|
|
|
#3742 |
|
Rozeznanie
|
u
ocenicie??
|
|
|
|
#3743 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dużo musisz przytyć ? Zapoznaj się z dobrze ocenianymi jadłospisami na przytycie, jest już kilka części tego wątku, więc będziesz miała obszerną lekturę Czekam na poprawę
|
|
|
|
|
#3744 |
|
Raczkowanie
|
witam
![]() czy mogłabym prosić o ocenę mojej w zamierzeniu R? próbuję zastosować się do zasad żywienia, wcześniej jadlam ze 2/3 razy dziennie, czasem jakieś przegryzki, także teraz to jedzenie co 2-3 godziny wydaje mi się mega często i ogólnie dużo, dlatego nie jestem pewna, czy dobrze jem, czy za dużo. R? Śniadanie: owsianka na mleku (4 łyżki płatków owsianych, wkrojony banan i pół jabłka, trochę słonecznika i pestek dyni, pół szklanki mleka, cynamon) - pewnie tego banana nie powinno tam być, ale tak tam pasuje i pysznie smakuje II śn: 2 kromki ciemnego chleba ziarnistego, z serkiem wiejskim, plasterkiem wędliny drobiowej, i do tego sałatka z ogórka, pomidora, sałaty pekińskiej z solą i pieprzem (tak na porcję pół ogórka, 1 pomidor) Obiad: ryż brązowy, nie wiem ile gramów (tak z 2/3 łyżki ugotowanego), pierś z kurczaka smażona na oliwie z oliwek (tak około 100 g, chociaż nie wiem, ciężko mi te wagi ocenić na oko), brokuły gotowane (tak z 6 różyczek), i do tego sałatka ta co w II śn Podwieczorek: serek wiejski albo jogurt grecki 0% cukru i tłuszczu, tak 100-150 g, z orzechami laskowymi, słonecznikiem i pestkami dyni Kolacja: kawałek piersi z kurczaka z brokułami, albo serek wiejski z ogórkiem i pomidorem, albo jajecznica z 2 jajek - które z tych 3 opcji najlepsze? Ogólnie dużo tego, dużo za dużo?? Jeśli mogłabym prosić o ocenę albo jakieś rady, będę wdzięczna |
|
|
|
#3745 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Można powiedzieć, że jadłospis modelowy... i nie sądzę żeby było za dużo, dołóż do tego ćwiczenia i będziesz ładnie i zdrowo chudnąć A co do częstego jedzenia, to też mi się tak z początku wydawało, ale z czasem człowiek przyzwyczaja się do tego rytmu posiłków i po tych 3 godzinach bywa nawet głodny
Edytowane przez Kalakiria Czas edycji: 2010-02-15 o 09:23 Powód: literówa |
|
|
|
|
#3746 |
|
Raczkowanie
|
Moje skromne R.
Śn: mleko plus garść corn flakes, garśc płatków owsianych, łyżka siemienia lnianego, garść musli fitella, rodzynki, suszone jabłka. IIŚn: bułka owsiana z żółtym serem i dużą ilościa papryki, jabłko. O: udko z kurczaka upieczone w piekanriku plus jarzynka PodW: dwa jabłka, 3/4 szklanki kefiru żurawinowego 0% tłuszczu. K: Jajko, pół zielonego ogórka. Proszę o ocenkę
Edytowane przez Fuksjaaa Czas edycji: 2010-02-15 o 17:01 |
|
|
|
#3747 |
|
Zakorzenienie
|
R
ś: omlet z 2 jaj, 50g płatków owsianych, konfitura truskawkowa, zielona herbata 2ś: kanapka (z razowca) z serem żółtym light, papryką, jakaś wędlinka, ziarna słonecznika i siemie lniane o: 50g kaszy gryczanej, 100-120g kurczaka smażonego na teflonie, do tego ok 200g warzyw na patelnię (w tym ziemniaki, dlatego mniej kaszy dałam) okołotreningowe: 2 jajka na twardo, po: kanapki z tuńczykiem (nie wiem czy po treningu można zjeść chleb? brak ryżu do tuńczyka, ew. mogę jeszcze makaron dać? ) 30 minut treningu k: serek homo naturalny + papryka
|
#3748 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3749 |
|
Raczkowanie
|
Dzisiejsze U/p Bardziej z naciskiem na U
śn;7.30 łyżka pełnoziarnistych, 5 łyżek bram flakes, 1,5 łyżki otrębów, 20 rodzynek, łyżeczka słonecznika, bakalie, 6 migdałów, 1/2 łyżeczki miodu, szklanka mleka 1,5 % przek;10.00 jabłko ok 200g 2 śn; obwarzanek cały z sezamem ob;13.30-14.10 2 chochelki rosołu, 2 łyżki makaronu, warzywa gotowane, mięso gotowane z szyjki kurczaka z porcji rosołowej 2 danie; 2 pulpeciki, 1,5 gałki zimniaków, dużo surówki z marchewki i białej kapusty, deser; drożdżówka z serem - od razu po obiedzie pod;17.30 activia i może jabłko kol; 20.00 2 kromki chleba z masłem i pomidorem ,1/2 kostki sera białego chudego, herbata owocowa. Ocenicie??? Pliss!!! P.s Dziś znowu nie byłam w wc. Jets mi strasznie niedobrze i brzuch mam jak balon. Martwię się, że tłuszczyk odłożył mi się na brzuchu z powodu jedzenia dużej ilości słodyczy. Czy możliwe jest że jest taki wzdęty z powodu tego że nie odwiedziłam wc?? Odp |
|
|
|
#3750 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:57 ---------- Poprzedni post napisano o 14:54 ---------- Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:14.

prosze o ocene i rady
również tak jadam owsiankę bo twaróg w owsiance mi srednio podchodzi a w odżywce jest szybkoprzyswajalne białko 

Niedawno były robione, wszystko w normie, @ się sama pojawiła...
Ryzu bylo mniej ok 50-60g

A co do częstego jedzenia, to też mi się tak z początku wydawało, ale z czasem człowiek przyzwyczaja się do tego rytmu posiłków i po tych 3 godzinach bywa nawet głodny