Nasze codzienne jadłospisy, część X. - Strona 125 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-02-14, 18:00   #3721
upgirl
Zadomowienie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część X.

Cytat:
Napisane przez Mini82 Pokaż wiadomość
Moja R - musialam zamienic obiad z IIsn bo za pozno wstalam a obiadek dzis rodzinny byl prosze o ocene i rady

S: owsianka z pestkami dyni,slonecznikiem,morela mi,rodzynkami,suszonymi wisniami,migdalami + WHEY bardzo mi się podoba, w moim stylu również tak jadam owsiankę bo twaróg w owsiance mi srednio podchodzi a w odżywce jest szybkoprzyswajalne białko
O: pulpety z miesa drobiowego z marchewką gotowane na wodzie + marchewka duszona na teflonie, warzywa + olej z orzechow wloskich fajnie, sa nnkt, ale uważaj na takie pulpety, zależy z czego zrobione, na R uważamy na mąkę i jej przetwory a pulpety też każdy robi inaczej, jeżeli to bylo samo mięcho zawinięte w kulke to luzik
P: garsc orzechów brazylijskich + jogurt naturalny ile tego jogurciku? Podoba mi się, dodaj choć odrobinę warzyw- masz za mało błonnika w diecie jak na moje skromne oko
P: tunczyk z warzywami ile tunczyka? wiesz, chodzi o to żebys nie przeginała z białkiem...
K: ser biały chudy
dodaj choć odrobinkę warzyw chyba że to kolacja białkowa do 1 h przed snem
ogólnie- za mało błonnika.
obawiam się ze może być za duzo białka- chodzi o nery wiec trzeba uważac. max 2 g na kg ciałka

upgirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-14, 18:30   #3722
Black Cat
BAN stały

nvm
Black Cat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-14, 18:34   #3723
Tula0
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez warrior_mortal Pokaż wiadomość
wczorajsze U:

śń: miseczka płatków kukurydzianych na mleku 2%; 2 kromki pszennego chleba z masłem, szynką drobiową i pomidorem; herbata zielona Fajnie. raz na jakiś czas płatki kukurydziane też są ok IIśń: bułka pszenna z serkiem toppionym i poszatkowaną kapustą pekińską; pysio marchewkowy z brzoskwinią Niby pysio więc coś z owoców jest, ale jednak jakoś mało tego
ob: ok. 1/2 woreczka kaszy gryczanej, gulasz z indyka, ogórek konserwowy; herbata zielona Ładnie
podw: spora krucha babeczka z jabłkiem Mało! Do tego dodałabym np. jakiś homo...cokolwiek bo jedna babeczka to nie posiłek!
kol: 2 kromki mieszanego chleba z masłem, szynką drobiową, papryką i sałatą; herbata zielona Ok.

------------
i dzisiejsze:

śń: owsiana z 5łych płatków, szklanki mleka sojowego, jabłka i cynamonu; herbata zielona Podoba mi się
IIśń: kajzerka pszenna z masłęm, szynką wiejską, ogórkiem i cykorią; pomarańczka Też ładnie
ob: ok.1/2 woreczka ryżu parabolied, kurczak pieczony, brokuł gotowany; herbata zielona
podw: baton-grzesiek w czekoladzie deserowej (ten maxxi) Znów mało. Sytuacja taka samo, jak w poprzednim jadłospisie!
kol: (będą) 2 kromki chleba z masłem, łosesiem wędzonym, rzodkiewką i koperkiem; herbata zielona Ok.

bardzo proszę o szczere/konkretne oceny i komentarze. pzdr.!

Ogólnie poza podwieczorkami podoba mi się. Posiłki są urozmaicone. Jak dla mnie wszystko gra
Tula0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-14, 18:45   #3724
201604211128
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Black Cat Pokaż wiadomość
ok. rozumiem

po prostu w przypadku Cristiny ograniczanie jedzenia jest objawem niepokojącym.
dlatego namawiam do zrobienia kroku na przód --> P.
A moim zdaniem Cristina je normalnie.. Je jak człowiek. Jak nie chce P to po co ma się zmuszać. Ja nie będę wstawiać jadło, bo co moment dostaję po głowie, a jakoś wyniki krwi mam super Niedawno były robione, wszystko w normie, @ się sama pojawiła... Nie jestem ortorektyczką, a normalnym człowiekiem, a co do obiadu - to co co każdy obiad ma być mielone + ziemniaki + surówka, nie może wegetariańskiego? Przesadzacie i to grubo. Jak to jest od czasu do czasu to jest ok.

Edytowane przez 201604211128
Czas edycji: 2010-02-14 o 18:47
201604211128 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-14, 19:18   #3725
malagwiazda3
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez malagwiazda3 Pokaż wiadomość
Jeszcze raz prosze o ocenke Ryzu bylo mniej ok 50-60g
Dziewczynki bardzo was prosze o ocenke, czy ja jestem taka niedobra, ze nikt nie odpowiada na moje pytania i prosbe o ocenke, wiem, ze to zaden obowiazek ocenianie innych osob posilki, ale jest to jednak mile jak ktos sie podzieli swoja opinia.

Jeszcze raz podaje swoja R

IŚ-bulka pelnozarnista (mak, slonecznik, otreby i cos jeszcze, nie wiem co to), kilka plasterkow wedlinki drobiowej, salata( nie ma wiecej warzyw, bo to posilek przedtreningowy)

trening na dolna partie (cw z sylwetki)
zaraz po zjadlam pol wafla ryz. (nie wiem czy dobrze)

IIs-pol godz po zjadkam tunczyk z wody130g (chyba troche duzo) 30g makaronu raz. , pomidor (tylko p. bo to po treningu)

O- piers, ryz brazowy 60-70g salatka (miesznka roznego rodzaju salaty, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek)

P-makrela, jajko+bialko brokuly, kalafior/ jogurt grecki, orzechy nerkowca, salata, pomidor, rzodkiewka

K-serek wiejski, pomidor, szczypiorek

owocow nie bylo, bo sie skonczyly, nie mialam kiedy wyjsc po zakupy

Jezeli moge sie jeszcze o cos zapytac, jak pozniej czytalam swoje posilki zaczelam zastanawiac sie czy znowu nie jem za duzo bialka, jezeli tak, to w ktorym posilku najlepiej je ograniczyc?

Jeszcze raz prosze i dziekuje.

Edytowane przez malagwiazda3
Czas edycji: 2010-02-14 o 23:23
malagwiazda3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-14, 19:49   #3726
kasia220112
Raczkowanie

Mam pytanie czy może wyglądać rozkład kcal w posiłkach w diecie U/P???
śn; 600
2 śn;450
przek;100
ob;700
pod;300
kol;400
wychodzi 2550 tys kcal
czy lepiej
śn; 450
2 śn; 350
przek;100
ob;700
pod;250
kol;350

Odp!!! Plis!!!!
Chce odzyskać wkońcu okres i chcę żeby był to zdrowy jadłospis z nieprzetworzonym jedzniem bez konserwantów itp.
kasia220112 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-14, 20:25   #3727
Vegetka
Zakorzenienie

Moje dzisiejsze Niedzielne Rrrrrrrr proszę o ocenę !!

Iś - owsianka - z orzechami, rodzynkami, migdałami,
IIś - kromka sojowego z plastrem polędwicy z indyka, kiwi
trening siłowy
Ob- rosół, kurczak bez tłusczu, frytki, sałatka : pomidory, ogórki zielone, sałata , ser feta i sos jogurtowy
P - sałatka : ryż 100g, tuńczyk, kukurydza, pietruszka, sos jogurtowy
K - serek wiejski, rzodkiewki, ogórek zielony (pół)
Vegetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-14, 20:31   #3728
Cherokee Rose
Raczkowanie

R/U:

1. kromka grahama z łyżką oliwy z o. i łyżeczką dżemu brzoskwiniowego;

jogurt nat <8,3 g białka> + 1,5 łyżki owsianych + 1łyżka otrąb owsiano-pszenno-żurawinowych + 1łyżka musli+ 2 suszone daktyle+ 2suszone śliwki+ 2 suszone morele+ garść rodzynek+ garść suszonej żurawiny + garść płatków migdałowych+ 2 orzechy włoskie+ łyżka ziołomiodu głogowego;
kubek mleka 2% <3>

2. porcja surówki (marchew, seler, imbir i czosnek w proszku, cząber, oliwa z o., śladowa ilość jogo nat)

3. filet z kurczaka (ponad 110g) <35> duszony w sosie po irańsku (m.in. z pomidorami, daktylami i różnymi przyprawami) + pół brokuła na parze polanego oliwą z o. + porcja buraków gotowanych; garść płatków migdałowych

4. 2 garści płatków migdałowych, mała porcja brokuła

5. kisiel żurawinowy (ok. 100g) z suszoną żurawiną i z tartym jabłkiem

ilość białka zredukowana do około 46,3 g

Cherokee Rose jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-14, 20:35   #3729
Sherrie
Rozeznanie

P

1. owsianka na mleku 3,2% z 4 lyzek pl owsianych, 3 lyzek crunchy bananowego, lyzki rodzynek, lyzki Puchatka, garsci orzechow w miodzie, gruszki, serka homo waniliowego / cappuccino marcepanowe z kawą i cukrem

2. 2 kromki chlba pszenno-zytniego z maslem, parowka drobiowa, serem zoltym, majonezem, musztrada, ketchupem, pomidorem, papryka marynowana, sok marchewkowo-bananowy

3. micha fasolki po bretońsku z kiełbasą, makaron domowy (mama robila), psypane serem zoltym no i keczup; kawalek muszynka marchewkowego z polewa, cappuccino szarlotkowe

4. serek wiejski 200g z rzodkiewkami, cebulka, puszka tunczyka, 3 wafle ryzowe z maslem (mialam mega ochote)

5. jajecznica z 2 duzych jaj na masle z pieczarkami, cebula, kajzerka z serkiem pieczarowym i ogorkiem

bardzo ladnie prosze o ocene
Sherrie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-14, 20:38   #3730
kasia220112
Raczkowanie

up
Stary 2010-02-14, 21:02   #3731
Magdalena0603
Rozeznanie

u
  • 2 parówki na ciepło z musztardą, grahamka z twarogiem półtłustym,pomidorem,cebu lą,koperkiem, szklanka soku pomarańczowego - świeżo wyciśniętego
  • jajko na miękko,banan, kanpka razowca z freskiem czosnkowym,keczup
  • jajko niespodzianka, jogurt naturalny z pomidorkiem
  • 2 kotlety mielone,kilka ziemniaków, sałatka gyros do tego(ok.300g)
  • naleśnik po meksykańsku (w restauracji),piwo
  • śledzie w pomidorach (1/2 puszki), wieśniak 150g ze szczypiorkiem,jabłko
  • kilka łyżeczek dżemu truskawkowego

ocenicie??
Magdalena0603 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-14, 21:10   #3732
Cristin@
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Sherrie Pokaż wiadomość
P

1. owsianka na mleku 3,2% z 4 lyzek pl owsianych, 3 lyzek crunchy bananowego, lyzki rodzynek, lyzki Puchatka, garsci orzechow w miodzie, gruszki, serka homo waniliowego / cappuccino marcepanowe z kawą i cukrem

2. 2 kromki chlba pszenno-zytniego z maslem, parowka drobiowa, serem zoltym, majonezem, musztrada, ketchupem, pomidorem, papryka marynowana, sok marchewkowo-bananowy

3. micha fasolki po bretońsku z kiełbasą, makaron domowy (mama robila), psypane serem zoltym no i keczup; kawalek muszynka marchewkowego z polewa, cappuccino szarlotkowe

4. serek wiejski 200g z rzodkiewkami, cebulka, puszka tunczyka, 3 wafle ryzowe z maslem (mialam mega ochote)

5. jajecznica z 2 duzych jaj na masle z pieczarkami, cebula, kajzerka z serkiem pieczarowym i ogorkiem

bardzo ladnie prosze o ocene

mi sie bardzo podoba twoj jadłospis
szczegolnie zazdroszcze tego ciacha marchewkowego, pewnie pyszne było, masz moze przepis?
Cristin@ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-14, 21:12   #3733
warrior_mortal
Rozeznanie

Cytat:
wczorajsze U:

śń: miseczka płatków kukurydzianych na mleku 2%; 2 kromki pszennego chleba z masłem, szynką drobiową i pomidorem; herbata zielona
IIśń: bułka pszenna z serkiem toppionym i poszatkowaną kapustą pekińską; pysio marchewkowy z brzoskwinią
ob: ok. 1/2 woreczka kaszy gryczanej, gulasz z indyka, ogórek konserwowy; herbata zielona
podw: spora krucha babeczka z jabłkiem
kol: 2 kromki mieszanego chleba z masłem, szynką drobiową, papryką i sałatą; herbata zielona

------------
i dzisiejsze:

śń: owsiana z 5łych płatków, szklanki mleka sojowego, jabłka i cynamonu; herbata zielona
IIśń: kajzerka pszenna z masłęm, szynką wiejską, ogórkiem i cykorią; pomarańczka
ob: ok.1/2 woreczka ryżu parabolied, kurczak pieczony, brokuł gotowany; herbata zielona
podw: baton-grzesiek w czekoladzie deserowej (ten maxxi)
kol: 2 kromki chleba-1x mieszany; 1x pszenny obie z masłem, łosesiem wędzonym, rzodkiewką i koperkiem; herbata zielona

up
Stary 2010-02-14, 21:19   #3734
viline1988
Raczkowanie

GG do viline1988

Walentynkowe Uuuu
Śniadanie: owsianka 4łychy płatków owsianych, 2 łychy otrębów pszennych, 3-4 suszone śliwki, jabłko, na mleczku kozim
spacer w śniegu po Parku Ojcowskim tak z 45min
2Śniadanie: kanapka złożona z dwóch kromek chlebka żytniego słonecznikowego z grubym plastrem twarogu i pomidorem
Obiad: sałatka z kurczaka ( mieszanka warzyw: sałata, pomidor, marchewka, papryka, kukurydza, groszek) z grillowanym kurczakiem
Podwieczorek: duża micha 300ml lodów bakaliowych, 2 lampki wina czerwonego
Kolacja: nowość serek wiejski Piątnica z probiotykami pomidor
bez badziewnego jedzenia
*siłownia 3 x tyg
*interwały 1 x tyg (przygotowanie do HIIT-a)

Edytowane przez viline1988
Czas edycji: 2010-02-14 o 21:20
viline1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-14, 21:30   #3735
kasia220112
Raczkowanie

Odp na moje pytanie
Błagam!!! Jak będę tak jadła to przytyję szybko czy nie???
Stary 2010-02-14, 21:38   #3736
kakaukowa
BAN stały

Cytat:
Napisane przez viline1988 Pokaż wiadomość
Walentynkowe Uuuu
Śniadanie: owsianka 4łychy płatków owsianych, 2 łychy otrębów pszennych, 3-4 suszone śliwki, jabłko, na mleczku kozim
spacer w śniegu po Parku Ojcowskim tak z 45min
2Śniadanie: kanapka złożona z dwóch kromek chlebka żytniego słonecznikowego z grubym plastrem twarogu i pomidorem
Obiad: sałatka z kurczaka ( mieszanka warzyw: sałata, pomidor, marchewka, papryka, kukurydza, groszek) z grillowanym kurczakiem
Podwieczorek: duża micha 300ml lodów bakaliowych, 2 lampki wina czerwonego
Kolacja: nowość serek wiejski Piątnica z probiotykami pomidor
były lody i winko to nie ma wegli do obiadu..

Cytat:
wczorajsze U:

śń: miseczka płatków kukurydzianych na mleku 2%; 2 kromki pszennego chleba z masłem, szynką drobiową i pomidorem; herbata zielona
IIśń: bułka pszenna z serkiem toppionym i poszatkowaną kapustą pekińską; pysio marchewkowy z brzoskwinią
ob: ok. 1/2 woreczka kaszy gryczanej, gulasz z indyka, ogórek konserwowy; herbata zielona
podw: spora krucha babeczka z jabłkiem
kol: 2 kromki mieszanego chleba z masłem, szynką drobiową, papryką i sałatą; herbata zielona

------------
i dzisiejsze:

śń: owsiana z 5łych płatków, szklanki mleka sojowego, jabłka i cynamonu; herbata zielona
IIśń: kajzerka pszenna z masłęm, szynką wiejską, ogórkiem i cykorią; pomarańczka
podw: baton-grzesiek w czekoladzie deserowej (ten maxxi)
kol: (będą) 2 kromki chleba z masłem, łosesiem wędzonym, rzodkiewką i koperkiem; herbata zielona

mało NNKT!

Edytowane przez kakaukowa
Czas edycji: 2010-02-14 o 21:50
kakaukowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-14, 21:49   #3737
viline1988
Raczkowanie

GG do viline1988

Cytat:
Napisane przez kakaukowa Pokaż wiadomość
były lody i winko to nie ma wegli do obiadu..

Raczej brak mojego wpływu od 2śniadania na posiłki Dzień organizowany przez Tż-ta więc raczej się nie mymrusi, że nie ma ryżu czy makaronu do sałatki bo i tak biedny się starał Trzeba się cieszyć, że kurczak nie był spalony
bez badziewnego jedzenia
*siłownia 3 x tyg
Stary 2010-02-14, 21:50   #3738
kasia220112
Raczkowanie

Czemu mi nie odpisujecie??? NIe chce byc natarczywa czy cos, ale to wazna sprawa raczej jest!!!
Stary 2010-02-14, 21:57   #3739
Alina_S
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kika171 Pokaż wiadomość
jadło wg mnie super
Dzięki za ocenę
Mój wzrost t0 165 cm, jest już 9 kg do przodu od początku grudnia

kasia220112
Rozkład nie ma chyba większego znaczenia, ważne jakie to posiłki, a poza tym skoro chcesz przytyć to po co liczysz kalorie? jedz duzo i zdrowo, jedz to na co masz ochotę, a nie martw się czy przytyjesz. Dojście do siebie po ED wymaga raczej luzu w jedzeniu, a nie stresu czy dasz radę przytyć (wcześniej tak samo zapewne stresowalaś się tym czy schudniesz).

Edytowane przez Alina_S
Czas edycji: 2010-02-14 o 22:02
Alina_S jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-14, 22:07   #3740
malenka17
Zadomowienie

Moje U:

Ś(12.00): spora grahamka jedna połówka z szynką wiejską,druga z serem gouda obłożone obficie ogórasem zielonym + garść pomidorków koktajlowych,2 korniszonki + jajo na miękko,herbata z cytrynką

po: kawa z mlekiem

Przekąska: jaaabucho i wafel ryżowy

35minut bieżnia, 30min siłowego

reszta dnia poza domem:

O/K(18.30 karczma): kwaśnica na żeberkach+kroma razowca
sałatka z kurczakiem grilowanym+grzanki
duże piwo z sokiem malinowym

Deser: serducho teravity

2 drineczki malibu, 1,5l wody
AAA.. wiem, mało porządnie ale spontanicznie wyszło wszystko, dlatego nie ma dopracowanych okołotreningowych, no i sporo alko wpadło. Ale od jutra będę świecić przykładem

63-61-59-57-55-53-52-50
malenka17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-14, 22:20   #3741
billiejean1996
Raczkowanie

GG do billiejean1996 Send a message via Skype™ to billiejean1996

Początki P (wychodzenie z ED, jestem z siebie dumna ):

1. omlet z dwóch jaj na małej ilości masła z dżemem wiśniowym niskosłodzonym
zielona herbata do picia

2. porcja ziemniaków gotowanych z majerankiem
sznycel z indyka pieczony w rękawie
duuuuużo kiszonej kapusty
zielona herbata

3. batonik muesli (65 kcal)

4. plaster polędwicy z indyka zawinięty w małą ilość ciasta francuskiego light (wymysł mojej mamy )

5. jajko smażone na teflonie
chleb żytni litewski (było go objętościowo tyle ile dwie kromki chleba fitness style)
plaster sera tostowego light
rzodkiewka
zielone herbata do picia
billiejean1996 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-14, 23:21   #3742
Magdalena0603
Rozeznanie

u
  • 2 parówki na ciepło z musztardą, grahamka z twarogiem półtłustym,pomidorem,cebu lą,koperkiem, szklanka soku pomarańczowego - świeżo wyciśniętego
  • jajko na miękko,banan, kanpka razowca z freskiem czosnkowym,keczup
  • jajko niespodzianka, jogurt naturalny z pomidorkiem
  • 2 kotlety mielone,kilka ziemniaków, sałatka gyros do tego(ok.300g)
  • naleśnik po meksykańsku (w restauracji),piwo
  • śledzie w pomidorach (1/2 puszki), wieśniak 150g ze szczypiorkiem,jabłko
  • kilka łyżeczek dżemu truskawkowego

ocenicie??
Magdalena0603 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-15, 01:00   #3743
Kaori_91
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez billiejean1996 Pokaż wiadomość
Początki P (wychodzenie z ED, jestem z siebie dumna ):

1. omlet z dwóch jaj na małej ilości masła z dżemem wiśniowym niskosłodzonym
zielona herbata do picia

2. porcja ziemniaków gotowanych z majerankiem
sznycel z indyka pieczony w rękawie
duuuuużo kiszonej kapusty
zielona herbata

3. batonik muesli (65 kcal)

4. plaster polędwicy z indyka zawinięty w małą ilość ciasta francuskiego light (wymysł mojej mamy )

5. jajko smażone na teflonie
chleb żytni litewski (było go objętościowo tyle ile dwie kromki chleba fitness style)
plaster sera tostowego light
rzodkiewka
zielone herbata do picia
Teraz spójrz na to co zaznaczyłam na czerwono. I co? Wszystko light, mało, bez tłuszczu, cukru, indyk- najchudsze mięso jakie mogłaś zjeść. Rozumiem, że to początki i gratuluję, że w końcu postanowiłaś przytyć Sama jednak widzisz, że nadal masz edkowe odchyły. Postaraj się wyrzucić wszystko co light i jeść normalne produkty. Nie smaż na teflonie i tylko z dodatkiem oliwy, oleju, masła. Posiłki są skromne, zapychasz się warzywami- patrz->obiad. Kiszona kapusta oczywiście ma malutko kcal, więc dlatego zdecydowałaś się akurat na nią. Śniadanie jest MAŁE. Zamiast tej herbaty lepiej by było gdybyś wypiła kubek kakao. 3 posiłek...po co podajesz kcal? To nie posiłek. 4 to samo- mało, znowu indyk, light. Kolacja- jajko i do tego smażone na teflonie hmm? A już nie można było usmażyć go normalnie, z olejem i dodać jeszcze jedno, bo co to jest jedno jajko? Masło na kanapce także nie gryzie, i normalny ser również. Mam nadzieję, że nie uprawiasz żadnego sportu przy takiej ilości jedzenia Dużo musisz przytyć ? Zapoznaj się z dobrze ocenianymi jadłospisami na przytycie, jest już kilka części tego wątku, więc będziesz miała obszerną lekturę Czekam na poprawę
Kaori_91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-15, 02:11   #3744
cafe con leche
Raczkowanie

witam
czy mogłabym prosić o ocenę mojej w zamierzeniu R? próbuję zastosować się do zasad żywienia, wcześniej jadlam ze 2/3 razy dziennie, czasem jakieś przegryzki, także teraz to jedzenie co 2-3 godziny wydaje mi się mega często i ogólnie dużo, dlatego nie jestem pewna, czy dobrze jem, czy za dużo.

R?
Śniadanie: owsianka na mleku (4 łyżki płatków owsianych, wkrojony banan i pół jabłka, trochę słonecznika i pestek dyni, pół szklanki mleka, cynamon) - pewnie tego banana nie powinno tam być, ale tak tam pasuje i pysznie smakuje

II śn: 2 kromki ciemnego chleba ziarnistego, z serkiem wiejskim, plasterkiem wędliny drobiowej, i do tego sałatka z ogórka, pomidora, sałaty pekińskiej z solą i pieprzem (tak na porcję pół ogórka, 1 pomidor)

Obiad: ryż brązowy, nie wiem ile gramów (tak z 2/3 łyżki ugotowanego), pierś z kurczaka smażona na oliwie z oliwek (tak około 100 g, chociaż nie wiem, ciężko mi te wagi ocenić na oko), brokuły gotowane (tak z 6 różyczek), i do tego sałatka ta co w II śn

Podwieczorek: serek wiejski albo jogurt grecki 0% cukru i tłuszczu, tak 100-150 g, z orzechami laskowymi, słonecznikiem i pestkami dyni

Kolacja: kawałek piersi z kurczaka z brokułami, albo serek wiejski z ogórkiem i pomidorem, albo jajecznica z 2 jajek - które z tych 3 opcji najlepsze?

Ogólnie dużo tego, dużo za dużo?? Jeśli mogłabym prosić o ocenę albo jakieś rady, będę wdzięczna To narazie moje początki, czytam forum, przykładowe jadłospisy, itd., staram się jakoś na tym wzorować, ale nie wiem, czy mi wyszło. Mam 173 cm wzrostu, ważę 63 kg, tak z parę kilo bym chciała schudnąć.
cafe con leche jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-15, 09:23   #3745
Kalakiria
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez cafe con leche Pokaż wiadomość
witam
czy mogłabym prosić o ocenę mojej w zamierzeniu R? próbuję zastosować się do zasad żywienia, wcześniej jadlam ze 2/3 razy dziennie, czasem jakieś przegryzki, także teraz to jedzenie co 2-3 godziny wydaje mi się mega często i ogólnie dużo, dlatego nie jestem pewna, czy dobrze jem, czy za dużo.

R?
Śniadanie: owsianka na mleku (4 łyżki płatków owsianych, wkrojony banan i pół jabłka, trochę słonecznika i pestek dyni, pół szklanki mleka, cynamon) - pewnie tego banana nie powinno tam być, ale tak tam pasuje i pysznie smakuje niby nie powinno, ale na śniadanie dieta się od niego nie zawali, ja chudlam jedząc codziennie rano banana

II śn: 2 kromki ciemnego chleba ziarnistego, z serkiem wiejskim, plasterkiem wędliny drobiowej, i do tego sałatka z ogórka, pomidora, sałaty pekińskiej z solą i pieprzem (tak na porcję pół ogórka, 1 pomidor)
Ładnie Co prawda ponoć nie powinno się łączyć ogórka z pomidorem bo ogórek niszczy wit. C z pomidora, ale to już nie kwestia kluczowa dla Twojego chudnięcia tylko tak ogólnie

Obiad: ryż brązowy, nie wiem ile gramów (tak z 2/3 łyżki ugotowanego), pierś z kurczaka smażona na oliwie z oliwek (tak około 100 g, chociaż nie wiem, ciężko mi te wagi ocenić na oko), brokuły gotowane (tak z 6 różyczek), i do tego sałatka ta co w II śn ładnie

Podwieczorek: serek wiejski albo jogurt grecki 0% cukru i tłuszczu, tak 100-150 g, z orzechami laskowymi, słonecznikiem i pestkami dyni ok, jak teraz zjesz serek wiejski to na kolację coś innego, i odwrotnie, za dużo nabiału to też niedobrze

Kolacja: kawałek piersi z kurczaka z brokułami, albo serek wiejski z ogórkiem i pomidorem, albo jajecznica z 2 jajek - które z tych 3 opcji najlepsze? Teoretycznie nalepszy na noc jest wieśniak albo twaróg bo to białko wolnoprzyswajalne, ale jak raz zjesz serek a raz jajko, albo np. tuńczyka to też będzie dobrze

Ogólnie dużo tego, dużo za dużo?? Jeśli mogłabym prosić o ocenę albo jakieś rady, będę wdzięczna To narazie moje początki, czytam forum, przykładowe jadłospisy, itd., staram się jakoś na tym wzorować, ale nie wiem, czy mi wyszło. Mam 173 cm wzrostu, ważę 63 kg, tak z parę kilo bym chciała schudnąć.
Widać że sie naczytałaś forum Można powiedzieć, że jadłospis modelowy... i nie sądzę żeby było za dużo, dołóż do tego ćwiczenia i będziesz ładnie i zdrowo chudnąć A co do częstego jedzenia, to też mi się tak z początku wydawało, ale z czasem człowiek przyzwyczaja się do tego rytmu posiłków i po tych 3 godzinach bywa nawet głodny

Edytowane przez Kalakiria
Czas edycji: 2010-02-15 o 09:23 Powód: literówa
Kalakiria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-15, 10:21   #3746
Fuksjaaa
Raczkowanie

Moje skromne R.

Śn: mleko plus garść corn flakes, garśc płatków owsianych, łyżka siemienia lnianego, garść musli fitella, rodzynki, suszone jabłka.

IIŚn: bułka owsiana z żółtym serem i dużą ilościa papryki, jabłko.

O: udko z kurczaka upieczone w piekanriku plus jarzynka

PodW: dwa jabłka, 3/4 szklanki kefiru żurawinowego 0% tłuszczu.

K: Jajko, pół zielonego ogórka.

Proszę o ocenkę

Edytowane przez Fuksjaaa
Czas edycji: 2010-02-15 o 17:01
Fuksjaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-15, 10:34   #3747
saming
Zakorzenienie

R

ś: omlet z 2 jaj, 50g płatków owsianych, konfitura truskawkowa, zielona herbata
: kanapka (z razowca) z serem żółtym light, papryką, jakaś wędlinka, ziarna słonecznika i siemie lniane
o: 50g kaszy gryczanej, 100-120g kurczaka smażonego na teflonie, do tego ok 200g warzyw na patelnię (w tym ziemniaki, dlatego mniej kaszy dałam)
okołotreningowe: 2 jajka na twardo, po: kanapki z tuńczykiem (nie wiem czy po treningu można zjeść chleb? brak ryżu do tuńczyka, ew. mogę jeszcze makaron dać? )
30 minut treningu
k: serek homo naturalny + papryka

saming jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-15, 11:22   #3748
Fuksjaaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kawowa_dziewczyna Pokaż wiadomość
hmmm... rano owsianka z owocami
herbatka zielona
a po drodze do pracy burger king.. Takie skutki pracy niedaleko lotniska

Podoba mi się

Grunt to nie cofac i nie poddawac się
Fuksjaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-15, 14:33   #3749
kasia220112
Raczkowanie

Dzisiejsze U/p Bardziej z naciskiem na U
śn;7.30 łyżka pełnoziarnistych, 5 łyżek bram flakes, 1,5 łyżki otrębów, 20 rodzynek, łyżeczka słonecznika, bakalie, 6 migdałów, 1/2 łyżeczki miodu, szklanka mleka 1,5 %
przek;10.00 jabłko ok 200g
2 śn; obwarzanek cały z sezamem
ob;13.30-14.10 2 chochelki rosołu, 2 łyżki makaronu, warzywa gotowane, mięso gotowane z szyjki kurczaka z porcji rosołowej
2 danie; 2 pulpeciki, 1,5 gałki zimniaków, dużo surówki z marchewki i białej kapusty,
deser; drożdżówka z serem - od razu po obiedzie
pod;17.30 activia i może jabłko
kol; 20.00 2 kromki chleba z masłem i pomidorem ,1/2 kostki sera białego chudego, herbata owocowa.

Ocenicie??? Pliss!!!
P.s Dziś znowu nie byłam w wc. Jets mi strasznie niedobrze i brzuch mam jak balon. Martwię się, że tłuszczyk odłożył mi się na brzuchu z powodu jedzenia dużej ilości słodyczy. Czy możliwe jest że jest taki wzdęty z powodu tego że nie odwiedziłam wc??
Odp
Stary 2010-02-15, 14:57   #3750
viline1988
Raczkowanie

GG do viline1988

Cytat:
Napisane przez kasia220112 Pokaż wiadomość
Dzisiejsze U/p Bardziej z naciskiem na U
śn;7.30 łyżka pełnoziarnistych, 5 łyżek bram flakes, 1,5 łyżki otrębów, 20 rodzynek, łyżeczka słonecznika, bakalie, 6 migdałów, 1/2 łyżeczki miodu, szklanka mleka 1,5 % po co liczysz rodzynki, migdały ??? Pół łyżeczki miodu ??? nie podoba mi się Twoje podejście bo ilościowo ładnie
przek;10.00 jabłko ok 200g ok
2 śn; obwarzanek cały z sezamem mało co to sam suchy obważanek trzeba było zjeść do tego jakiś serek, jogurt
ob;13.30-14.10 2 chochelki rosołu, 2 łyżki makaronu, warzywa gotowane, mięso gotowane z szyjki kurczaka z porcji rosołowej
2 danie; 2 pulpeciki, 1,5 gałki zimniaków, dużo surówki z marchewki i białej kapusty, tych ziemniaków mogłaś dorzucić więcej ale że była zupka to się nie czepiam
deser; drożdżówka z serem - od razu po obiedzie ładnie, rozumiem teraz czemu mało ziemniaków :P
pod;17.30 activia i może jabłko ubogo
kol; 20.00 2 kromki chleba z masłem i pomidorem ,1/2 kostki sera białego chudego, herbata owocowa. Ale Ty to raczej powinnaś unikać chudego twarogu a jeść tłusty lub conajmniej półtłusty

Ocenicie??? Pliss!!!
P.s Dziś znowu nie byłam w wc. Jets mi strasznie niedobrze i brzuch mam jak balon. Martwię się, że tłuszczyk odłożył mi się na brzuchu z powodu jedzenia dużej ilości słodyczy. Czy możliwe jest że jest taki wzdęty z powodu tego że nie odwiedziłam wc??
Odp
Czy Ty jesteś pod opieką psychologa ??? Bo z tego co wiem powinnaś przytyć a Ty się zastanawiasz czy Ci się tłuszczyk na brzuchu nie odkłada :/ Skoro nie byłaś w wc, to zapewne jesteś wydęta a nie masz tłuszcz na brzuchu. Zresztą jaka duża ilość słodyczy masz na myśli tą drożdżówkę, dużo słodyczy być jadła gdybyś umieszczała je w każdym posiłku. Już bez przesady

---------- Dopisano o 14:57 ---------- Poprzedni post napisano o 14:54 ----------

Cytat:
Napisane przez saming Pokaż wiadomość
R

ś: omlet z 2 jaj, 50g płatków owsianych, konfitura truskawkowa, zielona herbata ładnie :P
: kanapka (z razowca) z serem żółtym light, papryką, jakaś wędlinka, ziarna słonecznika i siemie lniane tu też ładnie, ser nie bardzo na R ale jak masz ochotę to kupuj normalny przynajmniej będzie smakował jak ser a nie light
o: 50g kaszy gryczanej, 100-120g kurczaka smażonego na teflonie, do tego ok 200g warzyw na patelnię (w tym ziemniaki, dlatego mniej kaszy dałam) ok
okołotreningowe: 2 jajka na twardo, po: kanapki z tuńczykiem (nie wiem czy po treningu można zjeść chleb? brak ryżu do tuńczyka, ew. mogę jeszcze makaron dać? ) lepszy makaron bo chleba nie polecają
30 minut treningu
k: serek homo naturalny + papryka wporządku
Brakuje mi tylko NNKT a tak to ładnie :P
bez badziewnego jedzenia
*siłownia 3 x tyg
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości