|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1651 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Torby sie pakują-brzuszki się szykują MAMUSIE marzec-kwiecień 2010
Cytat:
O tutaj ją masz: http://www.allegro.pl/item917608227_...baby_2010.html Izumi- Dziękuję. Widzę że przedarłaś się przez te zaspy Rzeszowskie i udało Ci się dotrzeć na pocztę. Jeszcze raz dzięki. DrCron- no przy tobie to naprawdę wszystkie tu wysiądziemy. Czy Twój mąż to czasem nie ma kompleksów?? Daj może i jemu się wykazać trochę. Nieładnie ![]()
|
|
#1652 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny a co z ta cholestaza....hmmmm chyba pojde bez wizyty na badania -
to sie nazywa badanie enzymow watrobowych czy jak?? bo jak wpisuje ASPAT i ALAt - to wyglada na to ze w Irlandii nie robia takich badan
|
#1653 |
|
Zakorzenienie
|
witam
![]() my po zajeciach ze szkoly rdzenia i jestem w szoku, przewijanie mojemu tz poszlo rewelacyjnie poza tym widze ze co sr to inne rady u nas mowiono przede wszystkim o tym ze sudocrem jesli stosujemy pampersy uzywamy po kazdym przewinięciu, oprucz tego zeby nie stosowac zadnych oliatum ani nic takiego tylko zwykly plyn do kapieli, ktory jednoczesnie zastepuje szampon( tu byl polecany johnson) , zeby do drugiego miesiaca pieluchowac a pozniej udac sie na usg i srawdzic co z bioderkami. Do tego nie kupowac zadnych gazikow d pepka tylko niech tatusiowie robia spryt;D i przy kazdym przewijaniu podwinac pampucha zeby nie przeszkadzal o pampersa albo kupic specjalne takie pampersy. wanienka polecana byla zwykla, puder polecany alantan( ale nie do codziennej pielegnacji) , a chusteczki zeby kupowac tylko te co maja sensitive napisane, zeby nie stosowac mąki ziemniaczanej. Materac do lozeczka taki zeby nie byl np sam kukurydziany czy jakis tylko mieszkanka. Hm.... niech ja sobie przypomne co tam jeszcze.... No oczywiscie zeby ne kupowac duzo ciuszkow bo to nie ma sensu, zeby nie bazowac na tych nawilzanych chusteczkach tylko przemywac maluszka woda przegotowana. Jak cos jeszcze mi sie przypomni to dam znac ![]() A poza tym bylam na badaniach, mocz, morfologia, przeciwciala, hbs i jade przed 17 po odbior wynikow.
|
|
#1654 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.maluchy.pl/artykul/170 POP moj maz chyba nie ma kompleksow nie wiem nigdy go o to nie pytalam ale denerwuje mnie to ze jak cos trzeba zrobic to on zleca to innym i placi gruba kase wiec ja skoro potrafie to czemu mam nie robic kiedys chcialam isc do szkoly budowlanej ale rodzice nie chcieli sie zgodzic i zostalam fizjoterapeuta i tak nie pracuje w swoim zawodzie bo mnie to nudzi strasznie a tak to bym pracowala jako muraz tynkarz hehe jak mieszkalam sama to w lazience sama polozylam plytki i w kuchni i panele i tynki strukturalne to pestka wiec uwazam ze po co placic komus jak mozna samemu zrobic
|
|
#1655 |
|
Zakorzenienie
|
aaaa i jeszcze mowila polozna zeby nie stosowac plynow do plukania przy praniu i ustawiac pralke na podwojne plukanie
Pop - reakcja mojego tz na Oliwke ( O boziuuuu jakie to śliczne)
|
|
#1656 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1657 |
|
Zakorzenienie
|
mowila tez zeby sie nie bac bo wcale nie jest tak latwo "uszkodzic" noworodka, bo ma wszystko mieciutkie i zeby zawsze pamietac o glowce, ale wiadomo na lalce sie stosuje wszystko inaczej, nie placze jest sztywna i tak dalej.... ale ogolnie jestesmy zadowoleni, mowila tez zeby na poczatek nie klasc dziecka samego w pokoju, bo trudno jest wtedy kontrolowac jego oddech a na poczatku to jednak dosc wazne i ze lepiej jak maluch jest z rodzicami w pokoju na poczatku i co do ochraniaczy na lozeczko tez mowila ze na poczatku odradza bo malestwo widzi tylko kontury ale wazne zeby jednak chociaz te kontury widzialo jak sie bedzie przechodzilo przy lozeczku, ale nie wiem ja chyba jednak i tak zastosuje ochraniacz.
|
|
#1658 |
|
Zakorzenienie
|
ale ochraniacz nie powinno sie stosowac jak dzidzia bedzie wieksze zeby sie o szczebelki nie udezalo ??
Darusia jak nie mozna dzidziolka samego w pokoju zostawiac to co ja mam dziecie wszedzie ze soba nosic ?? nawet do wc ?? zeby moje smrody wachalo ?? ---------- Dopisano o 15:28 ---------- Poprzedni post napisano o 15:27 ---------- ja mam dzisiaj ostatnie zajecia z SR a potem ide ogladac porodowke moze odrazu tam zostane hehe fajnie by bylo
|
#1659 |
|
Zakorzenienie
|
napisalam ze chodzi o sen, zeby oddech bylo nam latwiej kontrolowac
---------- Dopisano o 15:31 ---------- Poprzedni post napisano o 15:30 ---------- ja na porodowke umowilam sie z moja gin, ma mi powiedziec ktora polozna najlepsze i tak dalej;D a ty drcron jeszcze lepiej te slowa wypluj.
|
|
#1660 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Byłam na spacerku to moje dziecie to ma takie pokłady energi że jestem w szoku . śniegu pełno a on jak torpeda przez ten śnieg łaził sam 1.5 godziny a teraz dalej biega po domu . od kiedy diagnozuja ADHD ? ew. to jakaś nadpobudliwość .. trzecia opcja to że mąż jakiegoś dopalacza mu do rosołu dodałchyba musze iść coś ogarnąć w domku bo bałagan mam .. bbuu nie lubie sprzatac .
|
|
#1661 |
|
Zakorzenienie
|
my mamy na sr taka kobitke co bedzie miala 2 dziecko ale nie chodzila za 1 razem na sr tylko teraz i dzisiaj rozmawialam z nia na temat sudocremu i ona tez mowila ze stosowala na codzien i byla zadowolona wiec ile ludzi tyle opinii, co do pieluchowania to nie wiem, tez slyszalam ze sie nie praktykuje, ale nie wiem jak jest, wiem tyle ze wielu lekarzy nadal mowi zeby stosowac ale tez wielu mowi zeby nie i badz czlowieku mądry...
---------- Dopisano o 15:54 ---------- Poprzedni post napisano o 15:42 ---------- a co do pieluszkowania bede to robila dopiero po rozmowie z lekarzem. ---------- Dopisano o 15:55 ---------- Poprzedni post napisano o 15:54 ---------- a o uczuleniu tez mowila ale ze przewaznie pojawia sie ono od oliwki
|
|
#1662 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1663 |
|
Zakorzenienie
|
z tym pieluchowaniem to chyba zalezy od dziecka moja siostrzenica miala taka twarda wkladke tka poduche miedzy nozki wkladana bo cos z bioderkami miala i ortopeda kazal tak robic ale to dopiero po konsultacji bylo
AniaP ja mialam to paskudztwo jeszce w liceum ale jest na to sposob szybko mi pomogli zakladali mi takie gumowe pierscienie w niemcze3ch u siostry jak bylam i tam sie tego pozbylam a siedzialam na dmuchanym kolku do plywania przynosilo ulge niesamowita wiec dziekuje wiecej nie chce choc statnio sie przerazilam jak bylam w wc i odrazu popedzilam do ginka bo krewke mialam w stolcu z powodu zatwardzenia i teraz raz na 3 dni stosuje czopek glicerynowy i jest gitara ![]() powiedzcie czy wy tez sie tak meczycie jak bierzecie kapiel ?? ja sie namacham zawsze zwlaszcza jak sie wycieram
|
#1664 |
|
Zakorzenienie
|
ja nie mam problemu z kąpielą, generalnie odkad zrobilismy druga lazienke jest taka duza i mi glupio samej wiec jak jest mozliwosc i tz jest w doomu kapiel bierzemy razem
, ale nie sprawia mi to klopotu zadnego, walne sie w wannie naleje cieplusiej wody i lezeeeeeeeeee i mi dobrze )))
|
|
#1665 |
|
Zakorzenienie
|
Darusia zazdroszcze Ci wanny my mamy prysznic a kolo prysznica stoi zlew
a z drugiej strony muszla obok pralka kaloryfer i drzwi i kurcze od kad mam brzuszek ciezko mi sie tam ruszac ciasno jest jak jestem sama a jak juz wejdzie maz to jest juz tlok wiec nie ma szans zeby brac razem kapiele a szkoda
|
#1666 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam z jednej strony pralke z drugiej umywalke
ale generalnie daje rade sobie takze nie narzekam
|
|
#1667 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
To samo z sudokremem ty masz o nim że tylko do leczenia i nie pomagaja argumenty od lekarzy , położnych czy od producenta. Wydaje mi sie że czasami trzeba odpuscić |
|
|
|
|
#1668 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u nas jest taka wielka piwnica podzielona na kilka pomieszczeń i w jednym mamy dodatkową lodówkę, zamrażarkę (naszą tylko) i 2 pralki - naszą i teściowej A o łazience wam kiedyś pisałam - PRL ale sama nie jestem w stanie się wykąpać już---------- Dopisano o 16:56 ---------- Poprzedni post napisano o 16:51 ---------- Cytat:
Co do sudocremu, to moja siostra przez 8 miesięcy od urodzenia małej smarowała tyłek tylko nim i mała nigdy żadnej krostki ani nic nie miała i też jest super raz tylko dostała uczulenia od pieluch z biedronki, ale nie dada, te drugie co tam mają i wtedy sudocrem i po 1 dniu tyłeczek - cukiereczek . Ja kupiłam penathen w metalowej puszce do tyłeczka, a jak skończę go to mam z hippa, ale sudocrem też mam
|
|
#1669 |
|
BAN stały
|
Kurcze, tyle sie rozpisalam i zabrali mi inetrnet.....i zniknelo oczywiscie :/ ajjjj
No i nie wiem od czego zaczac... moze od tego ze wchodzimy dzis w 36 tydzien PoP mala jest przeslodka, ogladajac zdjecia juz bym chciala miec swoje malenstwo przy sobie...zeby juz bylo po wszystkim ajjjj A i nawet lozeczko mamy chyba takie same ![]() Z rodu blondynowatych jestem i musze stwierdzic ze nie posiadam stelaza do wanienki, nie wiem co ja sobie myslalam... ale kurcze nawet nie widzialam tutaj czegos takiego, moze dlatego ze do ZLEWU nie da rady wlozyc... ;P Ale powaznie, teraz zaczelam sie zastanawiac gdzie bede kapac swe dziecie.... jeszcze dojdzie do tego ze bede tylko wietrzyc ![]() Po Walentynkach widze kazda w dobrym humorze wiec chyba byly calkiem niezle ![]() U mnie podobnie, spedzilam fajnie czas z TZ i jego rodzina (cale szczescie wszyscy praktycznie w naszym wieku) ![]() Wszyscy zaczeli mnie wypytywac kiedy Baby Shower itp itd... dziwne miny mieli kiedy powiedzialam, ze nie chce zadnych tego typu imprez.... fakt faktem mozna nazbierac fajnych i potrzebnych rzeczy dla dzidzi, ale po 1 ja juz mam wszystko, po 2 nie czuje sie az tak dobrze zeby jeszcze wyprawiac BS i udawac jak jest fajnie po 3 pieniazki.to jednak jest koszt wiec ja wole jakos je inaczej zagospodarowac.... moze nie jestem TRENDY... ale wole w spokojnosci oczekiwac, niz sie martwic jak zabawic gosci... i tak wiem, ze bedzie ich multum juz od wejscia do szpitala (TZ ma bardzo duza rodzine i wszyscy bardzo zzyci ze soba) takze wystarczy ze wtedy bede zaciskac zeby....chociaz nie wiem czy nie zakomunikuje im ze w szpitalu adwietkow sobie nie zycze...ale wtedy zwala mi sie do domu ledwo dam kroka przez prog....juz nie wiem co lepsze :/ wiem tylko ze na pewno mnie to nie ominie.... chyba jakas dziwna jestem :P albo taki dzien ![]() ---------- Dopisano o 17:21 ---------- Poprzedni post napisano o 17:15 ---------- Ja osobiscie jestem nastawiona na sudocrem, mysle ze przy uzywaniu pampersow non stop bedzie ok...mam jeszcze destin, polecony przez znajoma...takze zobaczymy co bedzie lepsze... Ja rczej stawiam na starsza szkole.... rady mamy itp itd... bez zadnych wydziwnien... do higieniczne,kosmetyczne,k apielowe rzeczy z J&J, jedyne co to chyba nie bede stosowac fioletu do pepuszka... podobno najszybszy sposob na wygojenie, ale ile przy tym FIOLETU?:P hehe mysle o tych gotowych wacikach do przemywania bodajze Leko...a reszta standardowy standard bez udziwnien, wydziwnien...nie bede przesadzac..
|
|
|
|
#1670 |
|
Zakorzenienie
|
ja rowniez bede uzywala sudocremu, uwazam ze polozne czesciej maja kontakt z innymi dzieciaczkami niz nasze i swoje i jakies wyrobione zdanie maja chyba...
a mowila tez polozna ze mozna od czasu do czasu przemyc piochtanina ale jesli zobaczymy ze dlugo strupek nie schodzi albo szczypie maluszka. co do kapieli mowila ze jesli kapiemy w pokoju, to dobrze po kapieli zabrac maluszka na karmienie ( zakladajac ze pol godziny przed karmieniem bedziemy kapac- mowila ze tak chyba najwygodniej) do innego pokoju a ten w ktorym jest kapany przewietrzyc troszke i przyniesc maluszka na sen i nauczyc odkladania do lozeczka zeby nie skojarzylo sobie dziecko z czyms zlym a z czyms wygodnym i dobrym
|
|
#1671 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aha! I spiesz się, bo mi już tylko 3 tygodnie zostały A przydałabyś mi się bardzo jako fizjoterapeutka- masażyki mmmmmmmmm. Mój brat też to kończył i też w zawodzie nie pracuje i ja sama mało co nie wylądowałam na AWFie, ale egzaminy z chemii mnie skutecznie odstraszyły.Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#1672 |
|
Zakorzenienie
|
nie nie gryczany tylko kukurydziany, u nas w hurtownii sa takie,nawet polozna o nim nam dziisaj mowila ze jak mamy cos takiego kupic dla dziecka to odgornie prawie skazujemy je na alergie.
---------- Dopisano o 17:51 ---------- Poprzedni post napisano o 17:51 ---------- to jest jakas mieszanka, kukurydziany z czyms tam ale nie pamietam bo mnie to nie dotyczylo bo my kokos gryka kupilismy.
|
|
#1673 |
|
Zadomowienie
|
najlatwiej podac piers
![]() A ja wlasnie wrocilam od ginki i mam co chcialam,prosze bardzo. nie oszczedzam sie, na zakupy lazilam, bo przeciez tz sam nie zrobi. w domu jakies porzadki, a potem twardnienie brzucha i klucie tam na dole. Kiedy powiedzialam o tym pani doktor to od razu zajrzala "we mnie" i powiedziala ze szyjka sie skrocila:/ mam brac nospe i odpoczywac. a jak tz nie chce mi pomagac to ona mi moze skierowanie do szpitala wypisac... teraz juz nie musze nawet oszukiwac ze zle sie czuje,zeby cos na nim wymoc... ciekawa jestem jak to przyjmie,bo jeszcze z nim nie gadalam
|
|
|
|
#1674 |
|
BAN stały
|
Tak mi sie przypomnialo... czy zamierzacie przemywac oczka rumiankiem przez pierwsze dni? powiedziano mi ze tak sie robi przez pierwsze dni, ze to zapobiega nadmiernemu ropieniu itp itd gdzyz dzidzi przewaznie spi,oczka zamkniete...tylko nie wiem jak to ma wygladac, przemywac jak oczka zaczna ropiec? czy od samego poczatku?ile razy dziennie, czy tylko po kapieli,czy np po zmianie pieluszki kiedy mamy pod reka przybory kosmetyczne....
|
|
|
|
#1675 |
|
Zakorzenienie
|
a widzisz do tego tez nawiazala polozna ze przemywamy woda przegotowana ale jak zobaczymy ze ropieją to wtedy rumiankiem i mowila tez ze od zewnatrz do wewnatrz.
|
|
#1676 |
|
BAN stały
|
JoannM.. no to Kochana teraz LEZYSZ I PACHNIESZ
az zazdroszczeeeee (oczywiscie zalecen)a TZ na pewno spanikuje :P tylko roztlumacz mu tam konkretnie (dodaj cos od siebie) i ciesz sie spokojem... ![]() ---------- Dopisano o 18:13 ---------- Poprzedni post napisano o 18:11 ---------- Czyli na codzien przegotowana woda a jak zaczna ropiec wtedy rumianek... ZAKODOWANE
|
|
|
|
#1677 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Jak wkładke stosowała to już pewnie był jakiś konkretny problemCytat:
A pakowanie dziecku na tyłek tony tlenku cynku gdy nie ma takiej potrzeby raczej jest zbyteczne . Najlepiej wogóle nie smarować jak się tylko da . A jak już to jest masa łagodniejszych kremów . Nie kazde dziecko wogóle ma potrzebe smarowania ale jak za każdym razem zasmarujesz tyłek sudokremem napewno się tego nie dowiesz że może wcale nie potrzeba tego robić . Skóra uodparnia się na kosmetyki i potem jak już dojdzie do odparzenia to co użyjesz mocniejszego czegoś jeszcze od sudokremu ? Pytanie tylko po co . Co do bioder to u mnie było na granicy normy i nie pieluchowałam , synek ma się dobrze po 6 tyg wszystko było już ok . Także pewnie jakbyś nie pieluchowała też by wróciło samo do normy . To takie dawanie złudnej nadzieji rodzicom że maja na te biodra wpływ . A prawda jest taka że jak dziecko dysplazje ma mieć będzie ją miało A poważnej dysplazji jak wiadomo nie leczy się pieluchą tylko ćwiczeniemi i specjalnymi aparatamiJa tylko wyrazam swoją opinie Może to i racja ale nawet normalny czlowiek łażąc po tym śniegu wymięka a co dopiero taki maluch co ma śniegu po kolana i na sobie gruby kombinezon . Młody zreszta gania sobie dalej w najlepsze , Mąż przytargał katalog , raz się żyje chyba odpuścimy sobie nasze morze i pojedziemy we wrześniu do włoch . 12 godzin jazdy jakoś nie stanowi dla mnie problemu nawet z dziećmi .. no chyba że drugie będzie wyjątkowo mało układne he he .
|
|
#1678 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jesli chodzi o sudocrem to jej mała też byla uczulona i w aptece polecili jej suderm i to jej służy bo w nim nie ma jakiegoś tam składnika. I ona np. używa cały czas tego kremu. Ale kazdy robi jak uważa. Bo np. druga kolezanka mowiła, że dostala w szpitalu taka małą próbkę sudocremu i ma ja do dziś (mała ma ponad pół roku). Że normalnie stosuje tylko krem przeciw odparzeniom z Nivea. Sudocremu używa tylko jak coś się pojawi na pupie a miała taką sytuację dwa razy i to tylko lekko. Także każdy musi sam wypróbować. Ile ludzi tyle opinii. Taki przykład: przed pójściem na zakupy kosmetyczne dla dzidziusia zadzwoniłam do trzech koleżanek co używaja, z czego są zadowolone a z czego nie... i co?...same sprzeczne opinie... Jedna- "musisz mieć Oilatum na początek bo nawet w szpitalu w tym kąpią", druga- "dzwoniłam do cioci połoznej i ona powiedziała, że nie kupować, dopiero jak będą problemy ze skóra, zeby nie przyzwyczajac od razu. I myła w olejku Nivea i mydełkiem bambino i wsio było w porządku. Trzecia- "ja nie kupowałam ale mały miał atopowe zapalenie skóry więc zaczęłam kupować. Ale nie kupuj od razu... "I badź tu mądry i pisz wiersze... ![]() Cytat:
Weroniczka (05.04.2010r) "Ktoś" ( tp. 3.12.2014 ) Edytowane przez ASIULEK_23 Czas edycji: 2010-02-15 o 19:17 |
||
|
|
|
#1679 |
|
Zakorzenienie
|
Jutro przychodzi do mnie pielęgniarka środowiskowa. Jakoś tak bardzo szybko. Ciekawę jak taka wizyta wygląda.
Mi dzisiaj w końcu udało się wyciągnąć kozę o której wczoraj pisałam. Ciężko było. JoannaM- naprawdę musisz uzmysłowić temu swojemu żeby się w końcu Tobą zajoł.
|
#1680 |
|
Wtajemniczenie
|
Natal swietnie cie rozumie,ja tez bym nie chciala odwiedzin w szpitalu,bede styrana tym wszystkim,przejeta malenstwem,wszystko boli a tu sie usmiechnij szczerze do odwiedzajacego
mam nadzieje ze malo osob mnie tam odwiedzi,rozumie ze kazdy jest ciekawy ale bez przesady.Czy w tych szkolach rodzenia nie mowia np co zrobic w trakcie porodu aby bylo latwiej?? np co zrobic zeby szybciej bylo pełne rozwarcie lub cos takiego?moze sa jakies sposoby |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:20.

jak mieszkalam sama to w lazience sama polozylam plytki i w kuchni i panele i tynki strukturalne to pestka wiec uwazam ze po co placic komus jak mozna samemu zrobic 

? ew. to jakaś nadpobudliwość .. trzecia opcja to że mąż jakiegoś dopalacza mu do rosołu dodał

z powodu zatwardzenia i teraz raz na 3 dni stosuje czopek glicerynowy i jest gitara
Co do sudocremu, to moja siostra przez 8 miesięcy od urodzenia małej smarowała tyłek tylko nim i mała nigdy żadnej krostki ani nic nie miała
A poważnej dysplazji jak wiadomo nie leczy się pieluchą tylko ćwiczeniemi i specjalnymi aparatami
mam nadzieje ze malo osob mnie tam odwiedzi,rozumie ze kazdy jest ciekawy ale bez przesady.