Aparaty ortodontyczne cz. VIII :) - Strona 101 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-02-15, 15:32   #3001
sincarne
Raczkowanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. VIII :)

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
Nigdy do tej pory nie zgrzytałam zębami i Wasze opowieści o zgrzytaniu były dla mnie czymś niepojętym. Do czasu... Od kilku tygodni, co kilka nocy, budzę się przerażona i sprawdzam czy mam wszystkie zęby w całości a potem czy żaden zamek mi nie odpadł.
Budzi mnie właśnie zgrzytanie. Ale myślałam, że to wygląda tak, że delikatnie się trzeszczy zębami. A u mnie to coś takiego czego nigdy bym nie powtórzyła sama z siebie, jak walnięcie kamieniem o kamień podczas krzesania iskry
Pomijam fakt, że cholernie bolesne to jest, ja się po prostu boję, że coś sobie uszkodzę
hmm, ja mam wrażenie, że za mocno zagryzam jak śpię albo nawet siedze czy leżę bez gadania ani jedzenia. tak bezmyślnie czy zgrzytam, nie wiem. ale to zagryzanie mnie martwi, bo chyba mam je od dawna i pewnie jakoś na zgryz wpływa. a teraz do tego dochodzi ból od aparatu. a orto nie może jakiejś szyny na noc dac żeby nie zgrzytać? muszę ja podpytac na nastepnej wizycie.

Cytat:
I drugie pytanie, a raczej dwa kolejne:
Jak macie zamknięte usta to co się dzieje z waszymi zębami? Dotykają siebie czy może macie szczękę 'luźno', tak, że jest między nimi przestrzeń?
A co się dzieje z językiem? Dotyka przednich zębów czy może jest dociśnięty do podniebienia?
yyy, musiałam się zastanowić szczęki się dotykają, ale ostatnio mam wrażenie, że do siebie nie pasują ( w sensie, że jakoś pod różnymi kątami są i koślawe jakieś, nie wiem jak to wytlumaczyć ). Język dotyka dolnych zębów i podniebienia tez, to źle? teraz będę mieć schizę, że wielki jęzor mam

Jeśli czegoś mocno pragniesz, to cały świat potajemnie... robi ci na złość...

sincarne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-15, 15:52   #3002
zvrotna
Przyczajenie

cześć. właśnie wróciłam od orto (byłam na pierwszej wizycie) i zaproponowała mi dwa aparaty: jeden ten z ligaturami i drugi mniejszy i bez ligatur. powiedziała mi że różnią się ceną (ten z ligaturami kosztuje 1400 zł za jeden łuk a ten bez ligatur 2400 zł również za jeden łuk) i mam do was - byłych i obecnych aparatek - pytanie. czym się jeszcze różnią te aparaty i który polecacie? ;>
zvrotna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-15, 16:14   #3003
moonlight88
Raczkowanie

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=302074 punkt 11.
moonlight88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-15, 16:24   #3004
zvrotna
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez moonlight88 Pokaż wiadomość
wiem, wiem, czytałam ale chodzi mi o wasze zdanie
Stary 2010-02-15, 16:30   #3005
moonlight88
Raczkowanie

http://www.dentalmed.net.pl/files/1.jpg na pewno różnią się wyglądem. wygodne jest to że nie trzeba tak często jeździc tak często na wizyty jak przy zwykłym na wymiane gumek, aczkolwiek dla mnie to była wielka frajda i najwiecej mi to radości sprawiało Jak chyba tutaj dziewczyny potwierdza Który lepszy który gorszy to ci nikt do końca nie powie myślę bo i taki i taki jest dobry, nie jest powiedziane ze DAMONA nosi sie krócej ja zwykłego złoma nosiłam 11 miesięcy.
Stary 2010-02-15, 16:41   #3006
201604190949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez sincarne Pokaż wiadomość
hmm, ja mam wrażenie, że za mocno zagryzam jak śpię albo nawet siedze czy leżę bez gadania ani jedzenia. tak bezmyślnie czy zgrzytam, nie wiem. ale to zagryzanie mnie martwi, bo chyba mam je od dawna i pewnie jakoś na zgryz wpływa. a teraz do tego dochodzi ból od aparatu. a orto nie może jakiejś szyny na noc dac żeby nie zgrzytać? muszę ja podpytac na nastepnej wizycie.

yyy, musiałam się zastanowić szczęki się dotykają, ale ostatnio mam wrażenie, że do siebie nie pasują ( w sensie, że jakoś pod różnymi kątami są i koślawe jakieś, nie wiem jak to wytlumaczyć ). Język dotyka dolnych zębów i podniebienia tez, to źle? teraz będę mieć schizę, że wielki jęzor mam
No właśnie ja zaczęłam się łapać na tym, że czasem strasznie mocno zaciskam szczęki. Normalnie mam (miałam), że usta były domknięte a szczęki luźno, wcale się nie stykały. Teraz często tak zaciskam, że jak się orientuję co robię i je rozluźniam to czuję ból jaki to zaciskanie powodowało.
I kurcze martwi mnie to zaciskanie i zgrzytanie tak mocne. Muszę spytać o to orto ale to dopiero pod koniec marca...

A język mam mocno do przodu (co jak słyszałam też może być sprawcą mojego cudownego zgryzu) i zastanawiam się jak inni prawidłowo ten język trzymają. Na podniebieniu? Za dolnymi zębami? Dzikie to dla mnie bo ja mam wtedy wrażenie, że się duszę i dławię

Cytat:
Napisane przez zvrotna Pokaż wiadomość
cześć. właśnie wróciłam od orto (byłam na pierwszej wizycie) i zaproponowała mi dwa aparaty: jeden ten z ligaturami i drugi mniejszy i bez ligatur. powiedziała mi że różnią się ceną (ten z ligaturami kosztuje 1400 zł za jeden łuk a ten bez ligatur 2400 zł również za jeden łuk) i mam do was - byłych i obecnych aparatek - pytanie. czym się jeszcze różnią te aparaty i który polecacie? ;>
A masz mieć coś wyrywane? Bo jak tak to wg mnie bezligaturowy się nie opłaca. No bo teoretycznie ma być do bez ekstrakcyjnego leczenia.
Podobno mniej boli. Podobno wizyty rzadsze ale nie wydłuża to czasu leczenia.
Niestety nikt tego nie powie bo jeszcze nie było osoby, która miała by założony jeden a potem drugi (i to jeszcze trzeba by było nawrócić tej osobie wadę).
Jak masz kasę i nie masz ochoty bawić się kolorami ligatur to bierz bezligaturowego. Jak wolisz oszczędzić i nie straszne Ci wybieranie kolorów to bierz standardowego.
(Zaznaczam, że nie u każdego orto da się wybrać kolor ligatur bo... orto może stosować tylko ligatury metalowe, jak moja na przykład)

Edytowane przez 201604190949
Czas edycji: 2010-02-15 o 16:42 Powód: masło maślane
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-15, 17:27   #3007
zvrotna
Przyczajenie

dzięki wielkie ;*
będę uważnie czytać dalej i jak założą mi już aparat to się odezwę
Stary 2010-02-15, 17:33   #3008
milutek
Wtajemniczenie

Cytat:
No właśnie ja zaczęłam się łapać na tym, że czasem strasznie mocno zaciskam szczęki. Normalnie mam (miałam), że usta były domknięte a szczęki luźno, wcale się nie stykały. Teraz często tak zaciskam, że jak się orientuję co robię i je rozluźniam to czuję ból jaki to zaciskanie powodowało.
I kurcze martwi mnie to zaciskanie i zgrzytanie tak mocne. Muszę spytać o to orto ale to dopiero pod koniec marca...

A język mam mocno do przodu (co jak słyszałam też może być sprawcą mojego cudownego zgryzu) i zastanawiam się jak inni prawidłowo ten język trzymają. Na podniebieniu? Za dolnymi zębami? Dzikie to dla mnie bo ja mam wtedy wrażenie, że się duszę i dławię
no to witaj w klubie aparatek zaciskających zęby aż do bólu z niewiadomych przyczyn. do klubu należą: Laity, Morfina, sincarne i ja - milutek. jeśli kogoś pominęłam to sorki. każda z nas nigdy tak wcześniej nie robila, a po założeniu aparatu zonk. (ja jak byłam mała to zgrzytalam, ale dawno mi przeszło, a odkąd mam aparat na obu łukach to zaciskam mocno zęby, np. jak się zamyślę albo śpię)

a co do języka - ja często trzymam za przednimi górnymi zębami i też się zastanawiam czy to nie bylo jedną z przyczyn moich mega wysuniętych jedynek.

czyli widzę że mamy podobną wadę, też mam wyrwane zęby i przesuwane do tyłu. no i aparaty zakładałyśmy w podobnym czasie i kryształki
Stary 2010-02-15, 18:25   #3009
201604190949
Konto usunięte

Kurcze... I żadna z Nas zaciskających nie wie o co chodzi? Toż to skandal! Obiecuję, że będę maglować orto na ten temat! I kurna nie wyjdę dopóki nie dostanę dobrej odpowiedzi (chyba, że wyjdę z siebie).
Bo ja mam podejrzenie, że przez to zaciskanie wróciły moje migreny
Stary 2010-02-15, 18:48   #3010
elaj
Raczkowanie

A ja mialam zupelnie odwrotnie. Zaciskalam zeby przed zalozeniem aparatu. I to, przede wszystkim, bylo przyczyna zalozenia aparatu.
Przypomne, ze nosilam kiedys ruchomy, jako dziecko.
Zaciskalam do tego stopnia, ze cale szkliwo mi popekalo.
Po zalozeniu zaciskalam jeszcze przez jakis czas tak, ze mialam wrazenie, ze zamki gorne wkomponowaly sie w dolne.
Ale minelo. Teraz jest idealnie.

Odnosnie do piaskowania. Wczesniej juz wspomnialam, ze robie to co dwa miesiace, bo slina moja zawiera jakis skladnik, ktory w kontakcie z aparatem metalowym barwi mi zeby na zolto. Mam osad, jak nalogowy palacz. Taki zolty. Poza tym wzdluz aparatu sa ciemne plamy.
Przy co 2-miesiecznym piaskowaniu problemu nie widac.
elaj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-15, 18:50   #3011
elinka20
Raczkowanie

Witam wszystkich!
Oj...dawno mnie tu nie było pewnie zapomnieliście już o mnie, a ja przez tak długą nieobecność nie wyrabiam z czytaniem. Zima od cięła mnie nie tylko od świata, ale także internetu no i mojej kochanej orto. ale jutro mam zamiar dotrzeć choćby nawet i sankami.
Pozdrawiam
elinka20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-15, 19:04   #3012
Pipi180
Raczkowanie

JAK się wstawia fotki ???
Pipi180 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-15, 19:15   #3013
elinka20
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Pipi180 Pokaż wiadomość
JAK się wstawia fotki ???
Jak piszesz post to troszkę niżej masz tabelkę z różnymi opcjami i tam jest coś takiego "Zarządzaj załącznikami" klikasz na to i otwiera ci się nowa zakładka, tam ze swojego kompa ładujesz zdjęcia i klikasz "Załaduj" foteczki są dodane, wtedy zatwierdzasz post i masz.
Stary 2010-02-15, 19:26   #3014
milutek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez elaj Pokaż wiadomość
Odnosnie do piaskowania. Wczesniej juz wspomnialam, ze robie to co dwa miesiace, bo slina moja zawiera jakis skladnik, ktory w kontakcie z aparatem metalowym barwi mi zeby na zolto. Mam osad, jak nalogowy palacz. Taki zolty. Poza tym wzdluz aparatu sa ciemne plamy.
Przy co 2-miesiecznym piaskowaniu problemu nie widac.
czy do tego piaskowania dentysta musi zdejmować drut, czy da się jakoś tam operować z drutem?

Cytat:
Napisane przez elinka20 Pokaż wiadomość
Witam wszystkich!
Oj...dawno mnie tu nie było pewnie zapomnieliście już o mnie, a ja przez tak długą nieobecność nie wyrabiam z czytaniem. Zima od cięła mnie nie tylko od świata, ale także internetu no i mojej kochanej orto. ale jutro mam zamiar dotrzeć choćby nawet i sankami.
Pozdrawiam
hej kobieto, kope lat! pochwal się nam ząbkami - pewnie już proste jak od linijki - znając Twoje tempo

---------- Dopisano o 19:26 ---------- Poprzedni post napisano o 19:20 ----------

Cytat:
Kurcze... I żadna z Nas zaciskających nie wie o co chodzi? Toż to skandal! Obiecuję, że będę maglować orto na ten temat! I kurna nie wyjdę dopóki nie dostanę dobrej odpowiedzi (chyba, że wyjdę z siebie).
Bo ja mam podejrzenie, że przez to zaciskanie wróciły moje migreny
no takie z nas gapy, że zawsze zapominamy się zapytać. Ale cała nadzieja w Tobie daj znać co powiedziała orto.
Stary 2010-02-15, 19:35   #3015
elinka20
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez milutek Pokaż wiadomość
hej kobieto, kope lat! pochwal się nam ząbkami - pewnie już proste jak od linijki - znając Twoje tempo
Pochwale się jutro po wizycie obiecuje od ostatnich fotek nic się nie zmieniło, a nawet wydaje mi się że ząbki utkwiły w miejscu, ale jutro wszystko się pewnie wyjaśni.
Stary 2010-02-15, 20:01   #3016
anusiaa81
Raczkowanie

GG do anusiaa81

Od dzis jestem dumną posiadaczką aparatu i normalnie skacze z radości jak dziecko które dostało wymarzoną zabawkę . Mam uczucie że buzia mi sie nie zamyka i wogule że coś mi za chwile z tej buzi wypadnie . Pozdrawiam
anusiaa81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-15, 20:16   #3017
betti_888
Wtajemniczenie

nareszcie dostałam dzisiaj od orto moje zdjęcia z przed aparatu... jak je zobaczyłam to myślałam że padne... współczuje ludziom którzy musieli na mnie patrzeć

ok wrzucam... pierwsze 3 to przed aparatem, 4 i 5 to na dzień dzisiejszy... po 7 miesiącach leczenia... oceniajcie

jedno co mogę powiedzieć to: fuuuuj

Edytowane przez betti_888
Czas edycji: 2010-02-15 o 20:23
betti_888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-15, 20:33   #3018
nowy2
Przyczajenie

Cytat:
czy do tego piaskowania dentysta musi zdejmować drut, czy da się jakoś tam operować z drutem?
Miałem teraz wizyte pierwszy raz po zalozeniu aparatu i tez widze jakies tam przebarwienia na zebach. Spytalem orto gdzie najlepiej moglbym te piaskowanie zrobic a ona odpowiedziala mi zebym lepiej nie robil bo sie zmatowią zamki i przez to bedzie mniejszy komfort w buzi. Sam juz nie wiem czy robic
nowy2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-15, 21:09   #3019
milutek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nowy2 Pokaż wiadomość
Miałem teraz wizyte pierwszy raz po zalozeniu aparatu i tez widze jakies tam przebarwienia na zebach. Spytalem orto gdzie najlepiej moglbym te piaskowanie zrobic a ona odpowiedziala mi zebym lepiej nie robil bo sie zmatowią zamki i przez to bedzie mniejszy komfort w buzi. Sam juz nie wiem czy robic
a jaki masz aparat? jeśli metalowy i orto mówi że coś może sie z zamkami dziać, to przy kryształowym chyba jeszcze bardziej nie wskazane takie piaskowanie?
Stary 2010-02-15, 21:23   #3020
201604190949
Konto usunięte

betti_888 Wow! Ładnie Ci poschodziło już! Ale zgryz to miałaś głęboki, nie powiem...

Ja robiłam piaskowanie w aparacie. Drutu nie trzeba zdejmować a zamki są takie jakie były.
Stary 2010-02-15, 21:36   #3021
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
betti_888 Wow! Ładnie Ci poschodziło już! Ale zgryz to miałaś głęboki, nie powiem...

Ja robiłam piaskowanie w aparacie. Drutu nie trzeba zdejmować a zamki są takie jakie były.
też jestem pod wrażeniem... ale przede mną i tak jeszcze 2 lata leczenia

na 4 zdjęciu widać jak przez to podwyższenie nie mogę zacisnąć zębów i jest taka szpara pomiędzy szczękami... czasami jak śpię to przez to przygryzam sobie policzki... bo jakoś mi tam wchodzą w tą przestrzeń

betti_888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-15, 21:59   #3022
nowy2
Przyczajenie

Cytat:
a jaki masz aparat? jeśli metalowy i orto mówi że coś może sie z zamkami dziać, to przy kryształowym chyba jeszcze bardziej nie wskazane takie piaskowanie?
mam Damona, zamki sa takie w polowie metalowe-w polowie z czegos innego. Doradźcie czy robic te piaskowanie bo myje prawie 2 razy czesciej zęby odkad mam aparat a jakies dziwne przebarwienia mi sie robia. Niby orto odradzala ale skoro mowicie ze nic nie przeszkadza to moze zrobie?

Edytowane przez nowy2
Czas edycji: 2010-02-15 o 22:16
Stary 2010-02-15, 22:44   #3023
rozgwiazda
Rozeznanie

a ja mam pytanko.. wiem, że już to było wałkowane 1000 razy, ale może być i 1001 . U mnie zdjęcie łuku czyszczenie i drucik koszt 200 a nakładka retencyjna 400.. to normalnie czy dużo??? Czyli 600 daje na 1 łuk

---------- Dopisano o 22:44 ---------- Poprzedni post napisano o 22:41 ----------

Cytat:
Napisane przez betti_888 Pokaż wiadomość
też jestem pod wrażeniem... ale przede mną i tak jeszcze 2 lata leczenia

na 4 zdjęciu widać jak przez to podwyższenie nie mogę zacisnąć zębów i jest taka szpara pomiędzy szczękami... czasami jak śpię to przez to przygryzam sobie policzki... bo jakoś mi tam wchodzą w tą przestrzeń
aż 2 lata jeszcze???
Była aparatka.. góra i dół fot0: #1559
rozgwiazda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-15, 23:11   #3024
elaj
Raczkowanie

Ja mam metalowy. Nic sie nie dzieje z aparatem po piaskowaniu. Zupelnie.
elaj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-15, 23:20   #3025
moonlight88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez rozgwiazda Pokaż wiadomość
a ja mam pytanko.. wiem, że już to było wałkowane 1000 razy, ale może być i 1001 . U mnie zdjęcie łuku czyszczenie i drucik koszt 200 a nakładka retencyjna 400.. to normalnie czy dużo??? Czyli 600 daje na 1 łuk
Ja za zdjęcie aparatu, czyszczenie z kleju, lakierowanie(fluorowanie) hmyy nie wiem co to było Retainer czyli drucik za zębiszczami i szyne retencyjną płaciłam 400 zł za wszystko razem
Stary 2010-02-16, 01:10   #3026
krzysiekdjvc
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nowy2 Pokaż wiadomość
mam Damona, zamki sa takie w polowie metalowe-w polowie z czegos innego. Doradźcie czy robic te piaskowanie bo myje prawie 2 razy czesciej zęby odkad mam aparat a jakies dziwne przebarwienia mi sie robia. Niby orto odradzala ale skoro mowicie ze nic nie przeszkadza to moze zrobie?
Mimo tego, że nie palę, nie piję kawy i często myłem zęby przebarwienia powstawały też u mnie. Od kilku dni myję zęby wybielającą pastą dla palaczy o nazwie "smokers" i jestem zachwycony efektami Zęby są nawet bielsze niż przed założeniem aparatu (a przynajmniej tak mi się wydaje). Powinieneś wypróbować. Jestem tylko ciekaw czy jeżeli będę nadal ją stosował to po zdjęciu aparatu zostaną mi jakieś plamy w miejscu zamków? :/

Edytowane przez krzysiekdjvc
Czas edycji: 2010-02-16 o 01:13
krzysiekdjvc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-16, 06:58   #3027
dwi071
Doncia

Cytat:
Napisane przez betti_888 Pokaż wiadomość
nareszcie dostałam dzisiaj od orto moje zdjęcia z przed aparatu... jak je zobaczyłam to myślałam że padne... współczuje ludziom którzy musieli na mnie patrzeć

ok wrzucam... pierwsze 3 to przed aparatem, 4 i 5 to na dzień dzisiejszy... po 7 miesiącach leczenia... oceniajcie

jedno co mogę powiedzieć to: fuuuuj

wow .... różnica oszłamiająca , ciekawe kiedy moje zaczną się przemieszczać
Stary 2010-02-16, 09:49   #3028
gorzalkaa
Raczkowanie

Cytat:
no to witaj w klubie aparatek zaciskających zęby aż do bólu z niewiadomych przyczyn. do klubu należą: Laity, Morfina, sincarne i ja - milutek. jeśli kogoś pominęłam to sorki. każda z nas nigdy tak wcześniej nie robila, a po założeniu aparatu zonk. (ja jak byłam mała to zgrzytalam, ale dawno mi przeszło, a odkąd mam aparat na obu łukach to zaciskam mocno zęby, np. jak się zamyślę albo śpię)

a co do języka - ja często trzymam za przednimi górnymi zębami i też się zastanawiam czy to nie bylo jedną z przyczyn moich mega wysuniętych jedynek.

czyli widzę że mamy podobną wadę, też mam wyrwane zęby i przesuwane do tyłu. no i aparaty zakładałyśmy w podobnym czasie i kryształki

tez zaciskam zeby do bolu ;/ dolaczam sie ;// myslalam ze tylko ja taka DZIWNA jestem i takze pcham jezykiem zeby tylko ze dolnei w ten oto cudowny sposob wypchalam sobie troche 1 i 2 dolne ale teraz staram sie nad tym panowac
gorzalkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-16, 11:53   #3029
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rozgwiazda Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 22:44 ---------- Poprzedni post napisano o 22:41 ----------

aż 2 lata jeszcze???
u mnie szyna 250 pln za drucik za zębami nic nie płaciłam ściąganie aparatu 50 pln jak dla mnie czyli wszytsko 300 pln

Razem już 10 lat
1.07.2012 Willkommen in Deutschland
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny
25.08.2014 Marika Nasze szczescie

88Ekaterina88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-16, 12:31   #3030
nowy2
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez krzysiekdjvc Pokaż wiadomość
Mimo tego, że nie palę, nie piję kawy i często myłem zęby przebarwienia powstawały też u mnie. Od kilku dni myję zęby wybielającą pastą dla palaczy o nazwie "smokers" i jestem zachwycony efektami Zęby są nawet bielsze niż przed założeniem aparatu (a przynajmniej tak mi się wydaje). Powinieneś wypróbować. Jestem tylko ciekaw czy jeżeli będę nadal ją stosował to po zdjęciu aparatu zostaną mi jakieś plamy w miejscu zamków? :/
Nie ma co sie martwic na zapas po zdjeciu chyba sie nie bedzie rzucac w oczy ze beda plamy bo to sie zeszlifuje do rownego koloru. Dobra sprobuje ta paste, jak nie pomoze to ide na piaskowanie
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości