|
|
#3001 | ||
|
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. VIII :)
Cytat:
czy zgrzytam, nie wiem. ale to zagryzanie mnie martwi, bo chyba mam je od dawna i pewnie jakoś na zgryz wpływa. a teraz do tego dochodzi ból od aparatu. a orto nie może jakiejś szyny na noc dac żeby nie zgrzytać? muszę ja podpytac na nastepnej wizycie.Cytat:
szczęki się dotykają, ale ostatnio mam wrażenie, że do siebie nie pasują ( w sensie, że jakoś pod różnymi kątami są i koślawe jakieś, nie wiem jak to wytlumaczyć ). Język dotyka dolnych zębów i podniebienia tez, to źle? teraz będę mieć schizę, że wielki jęzor mam
|
|
#3002 |
|
Przyczajenie
|
cześć. właśnie wróciłam od orto (byłam na pierwszej wizycie) i zaproponowała mi dwa aparaty: jeden ten z ligaturami i drugi mniejszy i bez ligatur. powiedziała mi że różnią się ceną (ten z ligaturami kosztuje 1400 zł za jeden łuk a ten bez ligatur 2400 zł również za jeden łuk) i mam do was - byłych i obecnych aparatek - pytanie. czym się jeszcze różnią te aparaty i który polecacie? ;>
|
|
|
|
#3003 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3004 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
ale chodzi mi o wasze zdanie
|
|
#3005 |
|
Raczkowanie
|
http://www.dentalmed.net.pl/files/1.jpg na pewno różnią się wyglądem. wygodne jest to że nie trzeba tak często jeździc tak często na wizyty jak przy zwykłym na wymiane gumek, aczkolwiek dla mnie to była wielka frajda i najwiecej mi to radości sprawiało
Jak chyba tutaj dziewczyny potwierdza Który lepszy który gorszy to ci nikt do końca nie powie myślę bo i taki i taki jest dobry, nie jest powiedziane ze DAMONA nosi sie krócej ja zwykłego złoma nosiłam 11 miesięcy.
|
|
|
|
#3006 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
I kurcze martwi mnie to zaciskanie i zgrzytanie tak mocne. Muszę spytać o to orto ale to dopiero pod koniec marca... A język mam mocno do przodu (co jak słyszałam też może być sprawcą mojego cudownego zgryzu) i zastanawiam się jak inni prawidłowo ten język trzymają. Na podniebieniu? Za dolnymi zębami? Dzikie to dla mnie bo ja mam wtedy wrażenie, że się duszę i dławię Cytat:
Podobno mniej boli. Podobno wizyty rzadsze ale nie wydłuża to czasu leczenia. Niestety nikt tego nie powie bo jeszcze nie było osoby, która miała by założony jeden a potem drugi (i to jeszcze trzeba by było nawrócić tej osobie wadę). Jak masz kasę i nie masz ochoty bawić się kolorami ligatur to bierz bezligaturowego. Jak wolisz oszczędzić i nie straszne Ci wybieranie kolorów to bierz standardowego. (Zaznaczam, że nie u każdego orto da się wybrać kolor ligatur bo... orto może stosować tylko ligatury metalowe, jak moja na przykład) Edytowane przez 201604190949 Czas edycji: 2010-02-15 o 16:42 Powód: masło maślane |
||
|
|
|
#3007 |
|
Przyczajenie
|
dzięki wielkie ;*
będę uważnie czytać dalej i jak założą mi już aparat to się odezwę
|
#3008 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a co do języka - ja często trzymam za przednimi górnymi zębami i też się zastanawiam czy to nie bylo jedną z przyczyn moich mega wysuniętych jedynek. czyli widzę że mamy podobną wadę, też mam wyrwane zęby i przesuwane do tyłu. no i aparaty zakładałyśmy w podobnym czasie i kryształki
|
|
|
|
|
#3009 |
|
Konto usunięte
|
Kurcze... I żadna z Nas zaciskających nie wie o co chodzi? Toż to skandal! Obiecuję, że będę maglować orto na ten temat! I kurna nie wyjdę dopóki nie dostanę dobrej odpowiedzi (chyba, że wyjdę z siebie).
Bo ja mam podejrzenie, że przez to zaciskanie wróciły moje migreny
|
|
|
|
#3010 |
|
Raczkowanie
|
A ja mialam zupelnie odwrotnie. Zaciskalam zeby przed zalozeniem aparatu. I to, przede wszystkim, bylo przyczyna zalozenia aparatu.
Przypomne, ze nosilam kiedys ruchomy, jako dziecko. Zaciskalam do tego stopnia, ze cale szkliwo mi popekalo. Po zalozeniu zaciskalam jeszcze przez jakis czas tak, ze mialam wrazenie, ze zamki gorne wkomponowaly sie w dolne. Ale minelo. Teraz jest idealnie. Odnosnie do piaskowania. Wczesniej juz wspomnialam, ze robie to co dwa miesiace, bo slina moja zawiera jakis skladnik, ktory w kontakcie z aparatem metalowym barwi mi zeby na zolto. Mam osad, jak nalogowy palacz. Taki zolty. Poza tym wzdluz aparatu sa ciemne plamy. Przy co 2-miesiecznym piaskowaniu problemu nie widac. |
|
|
|
#3011 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkich!
Oj...dawno mnie tu nie było pewnie zapomnieliście już o mnie, a ja przez tak długą nieobecność nie wyrabiam z czytaniem. Zima od cięła mnie nie tylko od świata, ale także internetu Pozdrawiam |
|
|
|
#3012 |
|
Raczkowanie
|
JAK się wstawia fotki
???
|
|
|
|
#3013 |
|
Raczkowanie
|
Jak piszesz post to troszkę niżej masz tabelkę z różnymi opcjami i tam jest coś takiego "Zarządzaj załącznikami" klikasz na to i otwiera ci się nowa zakładka, tam ze swojego kompa ładujesz zdjęcia i klikasz "Załaduj" foteczki są dodane, wtedy zatwierdzasz post i masz.
|
|
|
|
#3014 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:26 ---------- Poprzedni post napisano o 19:20 ---------- Cytat:
daj znać co powiedziała orto.
|
|||
|
|
|
#3015 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
od ostatnich fotek nic się nie zmieniło, a nawet wydaje mi się że ząbki utkwiły w miejscu, ale jutro wszystko się pewnie wyjaśni.
|
|
|
|
|
#3016 |
|
Raczkowanie
|
Od dzis jestem dumną posiadaczką aparatu i normalnie skacze z radości jak dziecko które dostało wymarzoną zabawkę
|
|
|
|
#3017 |
|
Wtajemniczenie
|
nareszcie dostałam dzisiaj od orto moje zdjęcia z przed aparatu... jak je zobaczyłam to myślałam że padne... współczuje ludziom którzy musieli na mnie patrzeć
ok wrzucam... pierwsze 3 to przed aparatem, 4 i 5 to na dzień dzisiejszy... po 7 miesiącach leczenia... oceniajcie ![]() jedno co mogę powiedzieć to: fuuuuj
była aparatka ![]() Edytowane przez betti_888 Czas edycji: 2010-02-15 o 20:23 |
|
|
|
#3018 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3019 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3020 |
|
Konto usunięte
|
betti_888 Wow! Ładnie Ci poschodziło już! Ale zgryz to miałaś głęboki, nie powiem...
Ja robiłam piaskowanie w aparacie. Drutu nie trzeba zdejmować a zamki są takie jakie były. |
|
|
|
#3021 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() na 4 zdjęciu widać jak przez to podwyższenie nie mogę zacisnąć zębów i jest taka szpara pomiędzy szczękami... czasami jak śpię to przez to przygryzam sobie policzki... bo jakoś mi tam wchodzą w tą przestrzeń
|
|
#3022 |
|
Przyczajenie
|
mam Damona, zamki sa takie w polowie metalowe-w polowie z czegos innego. Doradźcie czy robic te piaskowanie bo myje prawie 2 razy czesciej zęby odkad mam aparat a jakies dziwne przebarwienia mi sie robia. Niby orto odradzala ale skoro mowicie ze nic nie przeszkadza to moze zrobie?
Edytowane przez nowy2 Czas edycji: 2010-02-15 o 22:16 |
|
|
|
#3023 | |
|
Rozeznanie
|
a ja mam pytanko.. wiem, że już to było wałkowane 1000 razy, ale może być i 1001
. U mnie zdjęcie łuku czyszczenie i drucik koszt 200 a nakładka retencyjna 400.. to normalnie czy dużo??? Czyli 600 daje na 1 łuk ![]() ---------- Dopisano o 22:44 ---------- Poprzedni post napisano o 22:41 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#3024 |
|
Raczkowanie
|
Ja mam metalowy. Nic sie nie dzieje z aparatem po piaskowaniu. Zupelnie.
|
|
|
|
#3025 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Retainer czyli drucik za zębiszczami i szyne retencyjną płaciłam 400 zł za wszystko razem
|
|
|
|
|
#3026 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Zęby są nawet bielsze niż przed założeniem aparatu (a przynajmniej tak mi się wydaje). Powinieneś wypróbować. Jestem tylko ciekaw czy jeżeli będę nadal ją stosował to po zdjęciu aparatu zostaną mi jakieś plamy w miejscu zamków? :/
Edytowane przez krzysiekdjvc Czas edycji: 2010-02-16 o 01:13 |
|
|
|
|
#3027 | |
|
Doncia
|
Cytat:
wow .... różnica oszłamiająca , ciekawe kiedy moje zaczną się przemieszczać
|
|
#3028 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
tez zaciskam zeby do bolu ;/ dolaczam sie ;// myslalam ze tylko ja taka DZIWNA jestem i takze pcham jezykiem zeby tylko ze dolnei w ten oto cudowny sposob wypchalam sobie troche 1 i 2 dolne ale teraz staram sie nad tym panowac
|
|
|
|
|
#3029 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ściąganie aparatu 50 pln jak dla mnie czyli wszytsko 300 pln
|
|
#3030 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
po zdjeciu chyba sie nie bedzie rzucac w oczy ze beda plamy bo to sie zeszlifuje do rownego koloru |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:16.

czy zgrzytam, nie wiem. ale to zagryzanie mnie martwi, bo chyba mam je od dawna i pewnie jakoś na zgryz wpływa. a teraz do tego dochodzi ból od aparatu. a orto nie może jakiejś szyny na noc dac żeby nie zgrzytać? muszę ja podpytac na nastepnej wizycie.
szczęki się dotykają, ale ostatnio mam wrażenie, że do siebie nie pasują ( w sensie, że jakoś pod różnymi kątami są i koślawe jakieś, nie wiem jak to wytlumaczyć
). Język dotyka dolnych zębów i podniebienia tez, to źle?

, ciekawe kiedy moje zaczną się przemieszczać