Dyskusja na temat kocich karm, czym karmicie, sucha, mokra karma - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 16 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Pokaż wyniki sondy: Czym karmisz swojego kociaka?
jedzeniem z puszki 14 41,18%
suchą karmą 28 82,35%
mięsem 11 32,35%
smakołykami 6 17,65%
jedzenie robię własnoręcznie 6 17,65%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 34. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-02-13, 15:24   #451
avivi
Raczkowanie

Dot.: Najtańsza z najlepszych karma sucha dla kotów ..

Troszeczke boje się tych karm holistycznych ze względu na rozmiar. Małe kotki mogą sobie nie poradzić. W takim razie która karma na początek byłaby lepsza? Applaws czy Bozita? Przez jakiś czas chyba bede musiała kotkowi pociągnąc karme ze schroniska aż się zaaklimatyzuje a później chciałabym aby zaczął zdrowo jeść.

Edytowane przez avivi
Czas edycji: 2010-02-13 o 15:41
avivi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-13, 17:22   #452
awia
Zakorzenienie

suchy applaws. Bozita tylko mokra - bo sucha jest sredniej jakosci.
Acana ma bardzo male krokiety, kocieta sobie bez problemu poradzą. Za to moim zdaniem nie nadaje sie dla doroslych kotów bo łykają a nie gryzą.
a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach
a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach

Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
awia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-13, 22:10   #453
avivi
Raczkowanie

A karmy Leonardo? Sa dobre i warte swojej ceny?

avivi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-13, 22:51   #454
awia
Zakorzenienie

Jakosc przyzwoita, choc daleko mu do wielkiej czwrórki Co do ceny - kwestia finansów.

Stary 2010-02-16, 15:09   #455
kotamam
Raczkowanie

Jak karmić kota? Karma sucha czy mokra? A może jedna i druga??? Zgłupiałam:(

Witajcie

W sumie do założenie tego wątku zachęcił mnie tekst pewnego weterynarza ze strony animondy. Zbił mnie totalnie z pantałyku i nie wiem co tu jest prawdą a co nie
Nie mogę powiedzieć że jestem jakimś szczególnym znawcą kocich zachcianek, od niedawna mam kota, i staram się być odpowiedzialna za niego, dobrze go karmić itd.

Więc tekst odnosił się mianowicie do tego, że należy kota karmić tylko i wyłącznie albo karmą suchą, albo karmą mokrą. Pierwszy raz spotkałam się z taką opinią, i szczerze mówiąc nie wiem co tu myśleć

Do tej pory zawsze karmiłam swoja prawie roczną kotkę w dzień-karma mokra, w nocy-suchą. Sprawdza się to rewelacyjnie. Od pewnego czasu kotka ani nas nie budzi w nocy, bo jak jest głodna to sobie pochrupie i idzie spać. Kotka jest w świetnej kondycji, po sterylizacji jak na razie nie przybiera zbytnio na wadze(chociaz brzuszek ma już troche bardziej zaokrąglony- ale wiadomo po zagiegu troszkę jej z wagi spadło), nie ma problemów z kupkami, żadnych biegumek czy problemów z wypróżniamiem, jednym słowem wszystko super.

No i teraz pytanie: co tu robić? Zmienić nawyki mojej kotki dla jej dobra, albo tylko na suchą, albo tylko na mokrą? Czy karmić tak dalej, będąc niepewnej czy jej nie szkodzę??

Co Wy o tym sądzicie??
kotamam jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-16, 17:59   #456
sunshain
Wtajemniczenie

Dot.: Jak karmić kota? Karma sucha czy mokra? A może jedna i druga??? Zgłupiałam:(

ten temat był poruszany na miau.pl

cóż pewnie jeszcze polecał produkty swojej firmy
sunshain jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-16, 22:22   #457
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Dot.: Jak karmić kota? Karma sucha czy mokra? A może jedna i druga??? Zgłupiałam:(

Ha, ha
Ja jestem na etapie studiowania wszystkich składników pokarmowych na każdym opakowaniu karm zwierzęcych.
I teraz rozumiem, po przeczytaniu artykułów z tej strony

http://www.vetopedia.pl/article46-1-...bra_karme.html

dlaczego Kitekat to badziewie !!!
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-17, 10:48   #458
dottta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sunshain Pokaż wiadomość
ten temat był poruszany na miau.pl

cóż pewnie jeszcze polecał produkty swojej firmy
dokładnie Większość wetów będzie Ci zachwalać jakąś karmę bo akurat ją sprzedają w swoim gabinecie
dottta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-17, 10:56   #459
kotamam
Raczkowanie

No właśnie dlatego całkiem nie wiem jak to w praktyce powinno wyglądać! Każdy mówi co innego!

Więc chyba nie zostaje mi nic innego, jak poprostu przestać czytać na ten temat, żeby sobie jeszcze większego mętliku w głowie nie robić
Stary 2010-02-17, 11:34   #460
esfira
Zakorzenienie

bądz tu mądra i pisz wiersze
jedni mowia, zeby tylko suche jednej firmy jako jedyny pokarm i to wystarczy
inni, ze suche i mokre, kolejni, ze mokre lepsze, bo ma wiecej wody, a jeszcze inni, ze tylko naturalne- BARF , mięsko surowe+ dodatki
generalnie zgłupieć można i kazdy twierdzi co innego
ja minimalnie skłaniam sie do mokrej karmy, bo wiadomo, ze koty czesto mają problemy z nerkami, piją mało, wiec w ramach profilaktyki dobrze jest tego kota porządnie nawodnić. Mokre w dzien, suche w nocy to całkiem niezły plan moim zdaniem
i tak szczescie mają osoby, których koty jedza rozne rzeczy, bo przeciez sa koty, ktore maja jeden ulubiony pokarm i innego nie tkna za zadne skarby- wtedy sytuacja jest patowa :|

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-18, 12:38   #461
illuvies
Wtajemniczenie

Zaczęłam czytać o BARFie, i z miau trafiłam na tę stronę:
http://chatul.pl/viewforum.php?f=45
I generalnie jestem przerażona przede wszystkim tym, co dziewczyna pisze o gotowych karmach...
illuvies jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-18, 12:44   #462
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez illuvies Pokaż wiadomość
Zaczęłam czytać o BARFie, i z miau trafiłam na tę stronę:
http://chatul.pl/viewforum.php?f=45
I generalnie jestem przerażona przede wszystkim tym, co dziewczyna pisze o gotowych karmach...
ja strikte za BARFem nie jestem

podaję surowizne ale je tylko 1 kot a drugi wychodzi obrażony (mamy suche NON STOP, saszetki i mięcho)

w hodowlach karmienei strikte BARFem nie jest dobre (wg. mnie) nie każdy nabywaca kota jest w stanie potem karmić BARFem
Stary 2010-02-18, 13:15   #463
illuvies
Wtajemniczenie

Cytat:
ja strikte za BARFem nie jestem

podaję surowizne ale je tylko 1 kot a drugi wychodzi obrażony (mamy suche NON STOP, saszetki i mięcho)

w hodowlach karmienei strikte BARFem nie jest dobre (wg. mnie) nie każdy nabywaca kota jest w stanie potem karmić BARFem
Ja się BARFem interesuję póki co, ale co prawda to prawda, wychodzi kosztownie. Przyznam jednak, że te artykuły do których linki podałam, zjeżyły mi włos na głowie i chyba zacznę sama polować po okolicznych lasach żeby mieć pewność, że koty syfu żadnego nie jedzą.
illuvies jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-18, 13:50   #464
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez illuvies Pokaż wiadomość
Ja się BARFem interesuję póki co, ale co prawda to prawda, wychodzi kosztownie. Przyznam jednak, że te artykuły do których linki podałam, zjeżyły mi włos na głowie i chyba zacznę sama polować po okolicznych lasach żeby mieć pewność, że koty syfu żadnego nie jedzą.
to nawet nie jest kwestia pieniędzy ale tego, że kot o "jakichś" okreslonych porach musi dostać żarcie dla osób zabieganych czy zapracowanych to trudne

gotowe produkty BARF raczej mało dostepne sa u nas (bardziej dla psów niż dla kotów)

była dyskusja na miau.pl gdzie "producent" albo dystrybutor na RP miał dla psa i chciał wprowadzić dla kota i jaka rewolucja się zrobiła co do składu itd
Stary 2010-02-18, 14:13   #465
łubu_dubu
Raczkowanie

Ja polecam surowe mięso-mój przepada za wątróbką z kurczaka
(pierś z kurczaka też, ale rzadko mu daje, bo jest droższa...)

I to lepiej mu idzie niż karma morka, czy sucha no i na pewno jest zdrowsza.
łubu_dubu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-18, 14:28   #466
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez łubu_dubu Pokaż wiadomość

tylko watróbka w nadmiarze nie jest wskazana (raczej jako dodatek i nie za dużo)
Stary 2010-02-18, 15:07   #467
Nimfa20

Cytat:

http://www.vetopedia.pl/article105-1...eniu_kota.html

Bardzo fajne artykuły na temat żywienia kotów i nie tylko
Stary 2010-02-18, 16:38   #468
awia
Zakorzenienie

Ja tam uwazam, ze barfowcy są nawiedzeni i to mocno.
Wspiera mnie w tym moj kocur, który surowego mieska tylko na spróbe a gotowane musze w niego wmuszac.
Za to suche chrupki chętnie chrupie, saszetki z galaretką są mniam, z sosikiem juz mniej

Generalnie dla kazdego kota diete trzeba dopasowywac indywidualnie, cos co jednemu sluzy drugiemu będzie szkodzić. Moj kot tez jada i suche i mokre, a do tego jest wodopijcą wiec sie o nerki nie boję. Jesli kot nie bedzie przekarmiany, bedzie karmiony dobrymi jakosciowo karmami, do tego dostawal tez mięsko i warzywa (jesli lubi) to wszystko powinno byc w jak najlepszym porządku.

Barfem sie nie dam nawiedzić, człowiek tez je nie to, co powinien, za duzo węglowodanów i tłuszczów i ilu z nas ma czas zeby sobie tak starannie przygotowywac posilki? a do tego jeszcze kotu?
jak ktos lubi - proszę bardzo.Ale przejscie na ciemną strone mocy i udowadnianie, ze tylko oni maja jedyna wlasciwą diete dla kota a reszta robi swoim kotom krzywdę -eee. no sorry. bez przesady.

Stary 2010-02-18, 18:00   #469
łubu_dubu
Raczkowanie

Ojej, dziekuje.. rzcezywiście wątróbka w nadmiarze nie jest wskazana...

Dziękuję za link o zywieniu Kotka, dla mnie bardzo pomocne, zwłaszcze ze posiadam kota od miesiąca
łubu_dubu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-19, 08:00   #470
Nimfa20

Cytat:
Ojej, dziekuje.. rzcezywiście wątróbka w nadmiarze nie jest wskazana...

Dziękuję za link o zywieniu Kotka, dla mnie bardzo pomocne, zwłaszcze ze posiadam kota od miesiąca
Proszę.
Są tam też inne artykuły, które warto przeczytać
Stary 2010-02-19, 16:22   #471
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez awia Pokaż wiadomość
Barfem sie nie dam nawiedzić, człowiek tez je nie to, co powinien, za duzo węglowodanów i tłuszczów i ilu z nas ma czas zeby sobie tak starannie przygotowywac posilki? a do tego jeszcze kotu?
jak ktos lubi - proszę bardzo.Ale przejscie na ciemną strone mocy i udowadnianie, ze tylko oni maja jedyna wlasciwą diete dla kota a reszta robi swoim kotom krzywdę -eee. no sorry. bez przesady.
jak dla mnie barf w teorii brzmi swietnie, ale straciłam zapał, gdy okazało sie, ze mój kot zje owszem surowe serce, ale pod warunkiem, ze będę mu je rzucać (dosłownie rzucac) na podłoge w kuchni i po 5 minutach zabawy (czytaj brudzenia podłogi) królewicz zjada, co mu podano.
Różne koty mają różne potrzeby, najlepiej więc podawać kotu sprawdzone jedzenie, które najlepiej służyło dużej ilości kotów wcześniej ale niestety, czy dieta była skuteczna, czy nie, dowiemy sie dopiero na sekcji :/

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-20, 17:47   #472
Tygrysiak
Rozeznanie

też szukałam złotego środka jak karmic moje koty. I wygląda to tak:
- rano ok 7-8 daję im mokre. Kupuje Bozitę. Jedno opakowanie dzielę na pół i tą połówkę rozkladam na 3 miski jednego ranka, drugą połówkę drugiego ranka
- przez cały dzień koty mają dostęp do suchego - jedna miska dla kastratów, druga do higieny jamy ustnej lub karma na kłaczki
- 1-2 razy w tygodniu zamiast Bozity dostają tuńczyka, lub przemrożoną wcześniej wołowinę lub gotowaną rybę lub pierś kurczaka

nie są grube, nie są z chude, mają sie dobrze, sierść błyszczy, duzo energii w kotach

Tygrysiak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-21, 23:50   #473
trojka
Zakorzenienie

Nimfo skąd ja znam rzucanie, jeden z moich kotów to straszny niejadek i jemu suchą muszę rzucać po jednym bąbelku, a najlepiej tak, żeby musiał biec 8 metrów po nią więc karmienie go suchą trwaaa i trwa, a za surowe mięso i surowe śledzie dałby się pokroić, fuczy wtedy i mamrocze na drugiego kota który mu się przygląda zdziwiony.

Przez jakiś czas karmiłam kota BARF ale nie miałam możliwości mielenia kości więc w skład mięsny wchodziło mięsko z kurczaka i indyka, serca, żołądki, wątróbka. Żeby to jeszcze dorwać fajnego kurczaka a nie naszpikowanego hormonami, ech marzenie.

Nie dotykajcie ich telefonów!
Nie czytajcie komunikatorów, maili.
Nie szukajcie na siłę problemów!
Słodka niewiedza i szacunek to spokój w związku.
trojka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-22, 09:47   #474
loss_lauri
Zakorzenienie

u mnie za to zamiast rzucania jest wywalanie z miski. Mały/Kocurek/Bobek/Puszek (ostatnie to imię oficjalne) zmiast jeść mięso wywala po kawałku z miski i gania je po całej kuchni a gdy jest już brudne i 'obtoczone' w różne paprochy, dopiero zjada dlatego czasem myślę, że powinnam mu wszystko zemleć na jednolitą masę, żeby nie miał się czym bawić...
Stary 2010-02-22, 12:11   #475
kotamam
Raczkowanie

Boziu co ja dzisiaj przeżyłam....

Niedawno się tu rozwodziałm jak to moja kicia ślicznie je, że nie ma żadnych problemów z brzuszkiem, no i oczywiście nie byłabym soba gdybym nie zapeszyła
Kicia od piątkowej nocy miała biegunke, tak szczerze mówiąc myślałam że jej przejdzie, żadnych innych objawów nie zaobserwowałam, wcinała tak samo jak przedtem, biegała, szalała, tylko te kupki....no i dzisiaj powiedziałam dość. Zawiozłam kicie do weterynarza, okazało się że ma temperature. Dostała jakieś 3 zastrzyki, jeden z antybiotykiem, drugi witaminowy i trzeci o ile dobrze pamiętam jakiś na wzmocnienie(z tego wszystkiego już mi sie mieszać może). Kotka jak nigdy, aż byłam w szoku, zastrzyki przyjeła bez miałknięcia i wygdawało by się że wszystko bedzie ok, do kiedy nie przywiozłam jej do domu.

Kurcze myślałam że zawału dostane!!!
Kotka zaczeła się pienić z pyszczka, rzucać po mieszkaniu. To ja dawaj ja znowu do samochodu(zanim dojechałysmy samochód oczywiście był cały pośliniony, ja z nerwów złamałam chyba wszystkie przepisy jakie było można, w tym zbluzgałam jednego kierowce, który się tak ślimaczył, że mnie troche poniosło- ale co, ja biedna z moją kotką drącą się w niebogłosy przez pianę z pyszczka!!!) No i okazało się że kicia jest uczulona na jakiś składnik antybiotyku!!!
Normalnie jak usłyszałam nogi mi się ugieły, łzy w oczach itd. Dostała jakiś zastrzyk odczulający, poczekałyśmy 10min na reakcję(przy czym weterynarz zapewniał że to się niestety czasami zdarza, choć bardzo rzadko), i wydawało się że wszystko w porządku, więc zaczełyśmy się zbierać do domu. Zapakowałyśmy się do samochodu, odjechałam jakieś 100m, a tu kicia od nowa!! piana z pyszczka itd. No to ja już oczywiście w konkretnym strachu, wsteczny i spowrotem!!!

Kicia została na obserwacji, dzwonie do weterynarza co pół godziny, 2x byłam sprawdzałam(całe szczęście gabinet jest bardzo blisko mojej pracy wieć mogę do niej wyskoczyć na 10min co jakiś czas). No i niby wszystko w porządku, nie pieni się, za każdym razem jak do niej ide sprawdzają jej przy mnie temperature, i niby ok.
Ale co się dzisiaj strachu najadłam...
Stary 2010-02-22, 12:42   #476
awia
Zakorzenienie

Kotamam - wspólczuje, naprawde, ale pomysl o zrobieniu badan na koronawirusy(bialaczka, fiv, fip) koszt ok 140 zlotych, ale jesli kot choruje na niewiadomo co dobrze by bylo zbadac, czy to nie jedna z tych okropnych chorób. wczesniej zdiagnozowane są do ogarnięcia w jakims stopniu.

Stary 2010-02-22, 12:54   #477
kotamam
Raczkowanie

Cytat:
Kotamam - wspólczuje, naprawde, ale pomysl o zrobieniu badan na koronawirusy(bialaczka, fiv, fip) koszt ok 140 zlotych, ale jesli kot choruje na niewiadomo co dobrze by bylo zbadac, czy to nie jedna z tych okropnych chorób. wczesniej zdiagnozowane są do ogarnięcia w jakims stopniu.
Ale z kicią było wszystko ok, miała tylko biegunke. To sie chyba czasami zdarza nawet dla ludzi Do tej pory wszystko ok, ona ma czasami tenencje do zbierania po kimś, czasami komuś coś upadnie przy jedzeniu, a ona jest jak odkurzacz, ogólnie mało wybredny kot jśli chodzi o jedzenie. Jak była mała, tylko co przygarnięta( taaaka chudzina była...) to czasami potrafiła nawet kawałek brzoskwini zjeść I mimo że ma cały czas cos w misce, wariatka czasami coś potrafi ukraść, kleptomanka mała jedna

Ale mam nadzieje że się nie odbije na jej zdrowiu to uczulenie, bo już teraz sobie w brode pluje za tego weterynarza
Stary 2010-02-22, 13:45   #478
awia
Zakorzenienie

Biegunka to moze byc pierwszy objaw kociej bialaczki, która tak samo jak fip i fiv są trudne do zdiagnozowania. Jesli kota masz z niepewnego źrodła (adopcje, schronisko) byla lub jest wychodząca i miala kontakt z innymi kotami, moze byc nosicielką lub byc zarazona koronawirusami. Jesli nie zmienialas karmy to biegunka która trwala tyle dni nie jest normalna, do tego kot mial temperature.

Ja tylko zwracam uwagę, gdyby mi ktos poradzil to badanie kiedy moj kociak zaczął chorować to moze udaloby sie go sterydami wyprowadzic na prostą i bylby tylko nosicielem bialaczki, a nie umarł na nią w strasznym bólu.

Stary 2010-02-22, 14:13   #479
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
Biegunka to moze byc pierwszy objaw kociej bialaczki, która tak samo jak fip i fiv są trudne do zdiagnozowania. Jesli kota masz z niepewnego źrodła (adopcje, schronisko) byla lub jest wychodząca i miala kontakt z innymi kotami, moze byc nosicielką lub byc zarazona koronawirusami. Jesli nie zmienialas karmy to biegunka która trwala tyle dni nie jest normalna, do tego kot mial temperature.

Ja tylko zwracam uwagę, gdyby mi ktos poradzil to badanie kiedy moj kociak zaczął chorować to moze udaloby sie go sterydami wyprowadzic na prostą i bylby tylko nosicielem bialaczki, a nie umarł na nią w strasznym bólu.
metoda PCR ok 150 zł (Laboklin lub IDEX) na przeciwciała wystarczy pobrac krew a na nosicielstwo pobiera sie wycinki z węzłów chłonnych

badania daja 100% pewności i jest nie do podważenia
Stary 2010-02-22, 14:55   #480
kotamam
Raczkowanie

Cytat:
metoda PCR ok 150 zł (Laboklin lub IDEX) na przeciwciała wystarczy pobrac krew a na nosicielstwo pobiera sie wycinki z węzłów chłonnych

badania daja 100% pewności i jest nie do podważenia

Dziewczyny, Wy mnie przerażacie

Może źle się wyraziłam z tą temperatura, kicia miała stan podgoraczkowy, 4 kreski powyżej normy. W momencie odbioru od weterynarza(bo juz od 13 jest w domu- była tam od 8) nie miała już nic(przy czym w międzyczasie była również mierzona 2x z takim samym rezultatem czyli norma).
Na codzień jej się takie rzeczy nie zdarzają. Nawet nie pamiętam żeby od kiedy ją mam (9 miesięcy) miała jakieś problemy z biegunkami. Więc trochę bym była przewrażliwiona żebym po pierwszej takiej sytuacji(trwającej dwa dni) robiła takie zamieszanie. Może sie wstrzymam i zobaczymy co z tą biegunką się bedzie działo.

Co do temperatury przy biegunce nie wiem czy to normalne, ale podejrzewam że tak jak człowiek ma biegunkę i go brzuch boli, to chyba z samego faktu przy bolącym brzuchu może mieć temperaturę o 4st podwyższoną.

Proszę mnie więcej tak nie straszyć Ja z natury jestem panikarą, jak przeczytałam o tej białaczce, od razu zaczełam przeszukiwać internet w poszukiwaniu info na ten temat. Na razie nie dam się zwariować i poobserwuje czy sytuacja się przypadkiem nie powtórzy(odpukać!!!).

Ale dzięki za podpowiedzi, będę miała na uwadze
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości