|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3811 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część X.
Dziesiejsze U:
1. grahamka z serkiem twarogowym Turek, świeży szczypiorek, 2 "berlinki" 2.Kiwi, jabłko, jogurt nat. + otręby, zarodki pszenne, słonecznik, garść orzechów włoskich 3. Cały woreczek ryżu Parboiled, dużo pikantnej potrawki z kawałkami kurczaka, starty ser 4. Shake czekoladowy 250ml z McDonald's... I jak?
|
#3812 |
|
Zadomowienie
|
U:
Ś: fitella bananowa+125ml mleka2%, kawa z mlekiem po : jabłko ok 250g Przekąska: 3śliwy suszone, kostka grubej czekolady mlecznej IIŚ: bulka musli, z sałatą szynką, plasterem sera gouda, pomidor,ogórek,cebulka,rz odkiew, szczypiorek + 3 korniszony Przekąska: ok 250g zmixowanych truskawejk z łychą jogo nat, kaawa A pózniej dupa: bo poszłam się wyładować na siłkę, tam pobiegałam ok 35minut i porobiłam trochę brzuchów A na kolację nie chciałam już pakować, więc wpadł serek wiejski z masą warzyw (pomidor cały,rzodkiew,cebula,szcz ypior, oliwki) + 2 plastry szynki wiejskiej z farszem z korniszona i pieczarek. Kawałek pomelo. Amen . I teraz popijam miętę.
|
|
#3813 |
|
Wtajemniczenie
|
Postanowiłam i ja coś napisać, mój "mniejwięcej" codzienny jadłospis i o weryfikacje, bo na pewno czegoś w nim za dużo, czegoś za mało. Jestem na U. Generalnie. Czasem zjem mało, czasem więcej, zależy od dnia. Ale jak pisałam-"mniejwięcej" wygląda to tak:
Śniadanie: -albo omlet z dzemem lub miodem i bakaliami, albo muesli Lubella + jougrt naturalny + miód, bakalie 2 śniadanie: -owoc (zazwyczaj jabłko lub banan) jogurt, jakieś ciasteczka zbożowe Obiad: -inwencja twórcza babci, zwykle jakaś zupa: ogórkowa, warzywna lub pomidorowa, a na drugie jakiś kotlet, ziemniaki, surówka Podwieczorek: -owoc, kaszka na mleku lub jakiś deser gotowy, np. Fantazja, Belriso (ryż na mleku z jabłkiem), garść rodzynek Kolacja: -kanapki (jem bez masła i margaryny, bo tego nie nawidzę, ale od dziś zaczynam jeść z masłem ) zwykle na to jakiś ser, camembert, pomidor, ogórek, cebulka, lub szynka i zawsze jakieś zioła i oczywiście szczypiorek...i często do kolacji jem grapefruita, którego uwielbiam : ) Zaznaczam, że nie jest to konkretny jadłospis, tylko uogólniony. W ciągu dnia pije dużo wody i soków z wyciskarki, lub Kubusia. Herbat, kawy, napojów gazowanych nie pije, chyba, że od czasu do czasu herbate, którą nie bardzo lubię.
|
#3814 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a bałam się, że za dużo jem, bo po takim dniu czuję się tak bardzo ciężko, ociężale, ale nie, że przejedzona, dziwne, może organizm się nie przestawił.A dziś chyba coś poknociłam z popołudniowym jedzeniem, czy ujdzie? R Śn: owsianka (4 łyżki pł. owsianych, 1 łyżka otrąb/otrębów?, trochę słonecznika i pestek dyni, wkrojony banan, pół jabłka, cymon, pół szklanki mleka) II śn: sandwich (złożone 2 kromki chleba ciemnego ziarnistego z serkiem wiejskim ze szczypiorkiem, 2 plasterki wędliny z indyka, 2 duże liście sałaty, pół ogórka), parę jagód Obiad: Ryż brązowy, pierś z kurczaka na oliwie, brokuły, sałatka (ogórek, kapusta czerwona, sałata pekińska, pomidor, sól, pieprz, trochę oliwy) Podwieczorek: reszta piersi z kurczaka, taki średni kawałek, cała była pojedyncza, plus sałatka z obiadu z dosypanymi orzechami, pestkami dyni, i słonecznikiem Skakanka - 30 minut, miało być 20 interwałowo, ale miałam problemy techniczne ze sprzętem i nie wyszło, więc było 30 minut skakania Po ćwiczeniu zaraz: koktail whey z pół na pół mleka i wody - potrzebne to w ogóle po skakance tylko?? Kolacja (będzie): wieśniak 150gr, może z ogórkiem Ogólnie pogubiłam się od podwieczorku, bo jem go w pracy pomiędzy 17/18. Musi tam być białko, czy mogę zjeść samą sałatkę? i tam muszę te orzechy wcisnąć? Do domu wracam koło 19/20, i od razu przebieram się i ćwiczę, co drugi dzień tamilee webb na nogi i pośladki, co drugi dzień skakanka, to już przed ćwiczeniem nie jem, szczególnie przed skakaniem, bo bym kolkę miała. Po tym jadłospisie, jestem jeszcze przed wieśniakiem, jestem pełna jakoś tak dziwnie, że aż nie chce mi się go jeść. Edytowane przez cafe con leche Czas edycji: 2010-02-17 o 00:04 |
|
|
|
|
#3815 |
|
Raczkowanie
|
mooje UUU a raczej PPP ( bo wbrew pozorom w 3 dni przybyło na wadze 0,5 kg - możliwe to jest???dzis rano sie na czczo zważyłam
I (8:00): jogo naturalny 200 g z 3 garsciami zdrowego błonnika+4 łychy musli z almy( płatki owsian, jeczmienne, pestki dyni, petki słonecznika),3 łychy otre, wkrojona manadrynka, jabłko, kawa z mlekiem zbożowa II ( ok 12:00) bułka razowa z 2 plastrami polędwicy soposkiej posmarowana masłem+ jabłko ogromniaste+ kawa ala latte 30 min steppera III( 15;00) ryba dorsz spoory kawałek na parze + 1/2 woreczka ryżu brązowego+ warzywa na patelnie+ zielona herbata IV( 17:00) danio intenso ten z wiórkami kokosowymi i chyba dorzuce pestek dyni+ orzechów nerkowca+ jabłko+ kawa ala latte V( 19:30) wieśniak ze szczypiorkiem+ pestki słonecznika+ troche mieszanki studenckiej+ 2 kromki razowego z masłem i pomidorem+ kakao+ herbata roooibos po: jabłko( dobrze tak na noc czy nie bardzo???) prosze piękniuuutko o ocenke.... ![]() : prosi:
|
|
|
|
#3816 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#3817 |
|
Raczkowanie
|
panikuje...bo czytając niektóre jadlospisy na PPPP to ja bym w tydzien jak wieloryb wyglądała jedząc tyle;/ a chciałabym jesc tak smacznie...widac czy moim organizmie jest to niestety niemożliwe skoro na moim obecnym jedzeniu tyje......wiec moje UUUU bede nazywac cyba PPPP...ekkkhhhmmm;(
|
|
|
|
#3818 |
|
Zakorzenienie
|
Moje wczorajsze RRRRRR
ŚI - owsianka : szklanka mleka, 5 łyżek owsianych, trochę suszonych śliwek, żurawiny, migdały. ŚII- bułka grahamka z sałatą, pieczonym schabem, pomidorem, kefir 400 g, jabłko O - 3 bitki wieprzowe, trochę ziemniaków bez tłuszczu ( nie wiem czy dobrze), brokuły P - Serek wiejski, garść suszonych śliwek, daktyli, orzechów K- tuńczyk wsw Baardzo proszę o ocenę !
|
#3819 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3820 |
|
Raczkowanie
|
REDUKCJA:
Śn: płatki owsiane, siemie lniane, garśc corn flakes, otręby owsiane, 2 łyzki fitelli cynamonowej zalane wrzatkiem i ciepłym mlekiem (papka) II Śn: jabłko, 2 tosty pełnoziarniste z papryką, marchew surowa. O: makaron pełnoziarnisty, pesto. PodW: migdały, twarożek biały (4 łyzki), poł ogórka zielonego, marchew surowa. K: Jajko, ogórek.
|
|
|
|
#3821 |
|
Zakorzenienie
|
chibiusa dziękuję bardzo za ocenę !!
|
#3822 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak na U za mało Cytat:
Wystarczy sam serek z orzechami. A to tuńczyka dodaj jakieś warzywa. Cytat:
Jak tak to uzupelnij jakoś brak białka. Nie ma go w ogóle w II śniadaniu i obiedzie. Taki obiad nie nadaje sie na R. Kolacja bardzo marna. Jedno jajko i ogórek to za mało!! Brakuje również NNKT!!
|
|
#3823 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dzis jest Popielec, czytaj post ![]() NNKT => migdały, tak? Dodam orzechy. Nie mam jak skołowac rybki dziś niestety. |
|
|
|
|
#3824 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja nie postuję wiec nie wiem ![]() Czyli generalnie jadasz mięsko i wiesz że białko do każdego posiłku być musi. Dziś tylko taka skucha:?) NNKT to orzechy, pestki słonecznika, ryby czy oliwa z oliwek. Trochę było w pesto...jeżeli robione z orzechów i oliwy ..ale mimo wszystko za mało.
Edytowane przez hania811 Czas edycji: 2010-02-17 o 11:21 |
|
|
|
|
#3825 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Pesto z orzechów i oliwy, plus migdały do podwieczorku i orzechy. Więc nie jest najgorzej. Ogólnie to mi się wydaje że mało nie jem, waga nie spada (dziś nawet up), niestety jestem na kuracji hormonalnej co zapewne nie pomaga w zrzucaniu wagi |
|
|
|
|
#3826 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() My opuchlysmy jak diabli od wczoraj mamy 1 kg na plusie, morda zrobila sie jak ksiezyc i co? Mamy twierdzic ze przytylysmy kg w jeden dzien?. Nie. Bo wiemy ze to sie neistety nie utrzyma [takie wahania to dla ans norma]. Dlatego glowa do gory!. Poza tym powinnas sie cieszyc ze masz wieksza liczbe na wadze.... ---------- Dopisano o 16:56 ---------- Poprzedni post napisano o 16:41 ---------- NASZE U;
przed sniadaniem jablko z cynamonem + 7 suszonych sliwek 4 maslane ciastka + kawa z mlekiem i cynamonem śniadanie; miska platkow [szklanka zdrowy Blonnik, po pół szklanki; nesquik, crunchy bananowoczekoladowych, ryzowotruskawkowych i ryzowoczekoladowych, + 8 lyzek owsianych + lyzka kakao] + serek homo pomaranczowo-czekoladowy + banan + bakalie; daktyle, rodzyny, orzechy, pestki slonecznika. kromka chleba z maslem, plastrem bezpodpuszczkowego sera i ketchupem II śniadanie; elovena -przekaska owsiana + mandarynki w pizzerii; talerz warzyw z sosem winegret i ciabatą [2 kawalkami] obiad; zapiekanka ziemniaczana [fura ziemniakow, masla, sera wege, papryki, pomidorow, pieczarek i kukurydzy-talerz z górką + małą dokładka;p PYCHA ]po; garsc daktyli + 2 ryżowe z miodem i maslem orzechowym. podwieczorek; 2 kromki chleba razowego z sosem czosnkowym, serem, pomidorem i kiszonym ogorem. + kakao. kolacja; wiejski z probiotykiem z warzywami + bułka pszenna z maslem, salata i innymi warzywami. po; jablko + garsc daktyli.
|
|
|
#3827 |
|
Raczkowanie
|
Dziesiejsze U/P (na wadze 42 kg w ubraniu)
śn;7.30 6 łyżek bran flakes, 1,5 łyżki otrębów, szklanka mleka 0,5%(2 szklanki tylko zostały, już kupiłam 1,5%), miód tyle żeby nie było za słodkie, 6 migdałów, łyżeczka słonecznika, łyżka rodzynek.kiwi na czczo. 2 śn;11.00 bułka wieloziarnista ciemna, podłużna z masłem i szynką( niestety nie trzymałam sie postu, gdyż nie miałam sera, a jajka nie zdążyłam ugotować), warzywkami(rzodkiewka i natka pietruszki), jabłko 150 g ob;14.00 zupa ogórkowa zabielana 2 chochelki, łyżka ryżu(łeee) 2 danie; 1,5 szklanki makaronu spaghetti, 5-7 łyżek sosu pomidorowego z cebulą, papryką i marchewką na oliwie przek;16.45 garść ringów miodowych, 2 orzechy duże pod;17.30 activia malinowa, łyżka otrębów, małe jabłko kol;20.30 2 kromki z masłem+ do wyboru; puszka tuńczyka wsw/lub/ jajko na twardo/ lub na miękko/ lub/jajecznica/lub sałatka z makreli z puszki/+ warzywka i herbata Ocenicie??? Pliss!!! Odp
|
|
|
|
#3828 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3829 |
|
Raczkowanie
|
|
|
#3830 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tyle, że baardzo niewiele nnkt - może pomyśl o orzechach? na drugie śniadanie albo podwieczorek
|
|
|
#3831 |
|
Konto usunięte
|
Moje P pt - jest @, ale może mnie czekać szpital, więc P
Iśn: owsianka - skład - mleko 3,2% dwie szklanki, szklanka płatków owsianych, garść otrębów owsianych, morele suszone, wiórki kokosowe, mieszanka bakaliowa - wyszła bardzo gęsta + kanapka - chleb biały z grubą warstwą masła, rybą (makrelą wędzoną) i pomidorem, herbata z cukrem IIśn: kanapka Subway (byłam w Warszawie) - chleb parmezan oregano, ser podwójny, przypieczony, warzywa - papryka, oliwki, ogórek kiszony, sos majonezowy, posypka - oregano, parmezan, sól pieprz. - 15 cm herbata w Coffie Heaven, ciasteczko IIIśn : kanapki - chleb biały z masłem, jajko na twardo, pomidor, ogórek kiszony, majonez Ob: dwie miski ryby po grecku z ryżem curry, herbata z cukrem K: w planach - kanapki takie same jak na śniadanie Ps 1. - jest popielec, więc nie ma mięsa na obiad, ani w żadnym posiłku Ps. 2 Nie ma podwieczorka, bo był późny obiad, w zamian to jest III śniadanie. Ps. 3 kanapek było po 4 z dużych pajd chleba Uśmiecham się do Izy o ocenę
Edytowane przez 201604211128 Czas edycji: 2010-02-17 o 18:17 |
|
|
|
#3832 |
|
Raczkowanie
|
U
I owsianka II kanapka z dwóch kromek razowych z serem, ogórkiem, sałatą, dwa jabłuszka III 1/2 warzyw na parze, kasza jaglana, kawałek śledzia IV 100g białego sera, dwie kromki; jedna z masłem i miodem druga z masłem i dżemem, jogobella light
|
#3833 |
|
Zadomowienie
|
U
ocenicie??
|
|
|
|
#3834 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#3835 |
|
Raczkowanie
|
up
|
|
|
|
#3836 |
|
Raczkowanie
|
U/R (dzisiaj przypadkiem wyszło bardziej u niż r):
1. jogurt nat 180g+ 1,5łyżki owsianych + 1łyżka otrąb owsiano-pszenno-żurawinowych+ 1łyżka musli+ 1łyżka ziołomiodu głogowego+ garść rodzynek+ garść suszonej żurawiny+ 3suszone morele+ 2 suszone daktyle+ garść płatków migdałowych+ 4 orzechy laskowe+ 2orzechy włoskie+ cynamon; banan 2. duża miska zupy warzywnej+ pół łyżki oliwy z oliwek; omlet <1 jajko> z teflonu + pół łyżki oliwy z o. 3. 100g* soczewicy + 200g* kaszy gryczanej + soja<1kawałek>+ papryka + oliwa z o. na całość; zaraz po/deser: 9 suszonych daktyli, 2 garści suszonej żurawiny, 2 garści rodzynek 4. pół wiejskiego lekkiego + tarta gruszka+ tarte jabłko * ważone przed gotowaniem Edytowane przez Cherokee Rose Czas edycji: 2010-02-17 o 18:48 |
|
|
|
#3837 |
|
Zadomowienie
|
U
nie,nie poszczę ...i bardzo zależy mi dzisiaj na Waszej ocenie,naprawdę.Jest to dla mnie ważne...plisss |
|
|
|
#3838 |
|
Zadomowienie
|
|
|
#3839 |
|
Zadomowienie
|
a jakaś konstruktywna krytyka??
Przepraszam,ale mało mnie bawią Twoje komentarze,Malenka17:cmok : |
|
|
|
#3840 |
|
Rozeznanie
|
Uu:
śniadanie: puszka makreli w sosie pomidorowym; grahamka + herbata zielona IIśniadanie: jabłko; bułka pszenna z serekim puszystym i sałatą obiad: ziemniaki z filetem z mintaja na parze; surówka z pekinki i pomidorA z łyżeczką oleju lnianego + herbata zielona podwieczorek: drożdżówka z czarną porzeczką; garstka orzechów laskowych kolacja: 2 kromki chleba żytniego z masłem i koperkiem; 2 jaja na miękko + herbata zielona i proszę o ocenkę
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:18.

) zwykle na to jakiś ser, camembert, pomidor, ogórek, cebulka, lub szynka i zawsze jakieś zioła i oczywiście szczypiorek

A co do częstego jedzenia, to też mi się tak z początku wydawało, ale z czasem człowiek przyzwyczaja się do tego rytmu posiłków i po tych 3 godzinach bywa nawet głodny 

"