|
|
#3091 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. VIII :)
a mi kochana babunia dołożyła na jedną część
![]() ![]() ![]() gdyby nie ona też może bym nie miała aparatu 1700 drogą nie chodzi kurde dlaczego kawałek drucika jest tak drogi |
|
|
|
#3092 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jakieś pytania dotyczące długo terminowego noszenia wyciągów ? Słucham
|
|
#3093 |
|
Raczkowanie
|
wenja, wenja, straszysz...
kwestia finansowa to pół biedy. jasne, demotywujące, ale do przeskoczenia, nie teraz to później. gorzej by było, gdyby jakieś medyczne powody były, że nie mogłabyś zalożyć (a w sumie nawet nie wiem, są jakieś przeciwskazania? a co jak ktoś już ma np 2 sztuczne zęby, implanty w sensie? może?). wiem, że ci smutno, nie teraz to później, ale to nie znaczy że nigdy
|
#3094 |
|
Zadomowienie
|
w moim wypadku wlasnie jak nie teraz to nigdy... jak bede miala dziecko to nie bedzie mnie stac juz wogole... a na wiosne chce zaciazyc za rok
|
|
|
|
#3095 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
po 2: też mam popękane szkliwo i nosze aparat... to nic nie szkodzi po 3: może znajdziesz jakąś lepszą pracę
|
|
#3096 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
i nie poddawaj się tak łatwo..![]() Cytat:
![]()
|
||
|
|
|
#3097 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3098 |
|
Doncia
|
Witam,
No ja rok czasu zbierałam się z założeniem aparatu - pod wzgledem finansowym, i w końcu go mam. Jutro miną 2 tygodnie, a dziś jest pierwszy dzień bez wosku Pojutrze czeka mnie wizyta u chirurga-stomatologa na umówienie terminu usuwania 1z4 ósemek. Dowiedziałam się tylko że jest to poważny zabieg, usunięcia kości i 8 dni zwolnienia się należy bo po 8 dniach ściągają szwy. Dobrze że daja zwolnienie bo z urlopem kiepsko.
|
#3099 |
|
Wtajemniczenie
|
wenja a Twój boyfriend nie może Ci pomóc?
|
#3100 |
|
Raczkowanie
|
wenja nie poddawaj się ! ja dwa dni temu założyłam aparat i wysyłając mms siostrze podpisalam " pół życia na to czekałam ". Mam 29 lat i dawno temu straciłam nadzieję że kiedykolwiek normalnie się uśmiechnę, bo kasa nie mała a tu mieszkanie, synek, który wtym roku do szkoly idzie, samochód trzeba spłacić i wogule wielki brak wiary że w moim przypadku da się coś jeszcze zrobić, góre mam mocno stłoczoną, do tego mocno wystające jedynki, czuje się jak królik . Ale jakoś teraz udało się, pożyczyliśmy troszke kasy, staram się być oszczędna i żyje nadzieją że kiedyś wreszcie uśmiechnę się . Trzymam za Ciebie kciuki bo Tobie tez się uda. Pozdrawiam
|
|
|
|
#3101 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() chcesz zaciążyć na wiosne za rok - czyli za ok. 13 miesięcy. ciąża trwa 9 miesięcy, a co za tym idzie 13+9 = 22 miesiące. to prawie dwa lata, dziewczyno kupa czasu, dużo może się zmienić. może Ty albo twoj luby wygracie w totka, a moze będziecie miec lepszą pracę, itd. itp. także proszę mi tu nie biadolić, tylko dzialać, żeby polepszyc sytuację!
|
|
|
|
|
#3102 |
|
Przyczajenie
|
Hej za mniej więcej 3 tygodnie będę zakładać aparat metalowy i mam pytanie czy orientujecie się o co chodzi z aparatem naklejanym bo lekarz do mnie powiedział że raczej będzie naklejał a ja dopiero po wyjściu zastanawiałam się czym to się różni, zamiast od razu zapytać.
|
|
|
|
#3103 |
|
Wtajemniczenie
|
zakładanie aparatu = naklejanie zameczków + zakładanie drucika i ew. ligatur
Edytowane przez milutek Czas edycji: 2010-02-17 o 21:25 |
|
|
|
#3104 |
|
Konto usunięte
|
Jak to 'raczej będzie naklejał'? A da się coś innego zrobić? Wwiercić?
|
|
|
|
#3105 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeszcze tylko dwa dni do założenia aparatu I się zastanawiam jaki kolor ligaturek wybrać...jasny fiolet czy fuksja?A kiedy się zakłada te metalowe?jak są dziury po wyrwanych zębach?od razu na pierwszego druta tak robią?
|
|
#3106 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#3107 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
P.S. Nie śmiać się jeżeli moje czytanie ze zrozumieniem szwankuje :P Jest już po 1 w nocy. Czas na trzeźwe myślenie minął U mnie ten drucik jest bardzo sztywny. Wg mnie powinnaś się zgłosić się z tym do ortodonty, bo na prawdę może stać Ci się przez to krzywda.. Edytowane przez krzysiekdjvc Czas edycji: 2010-02-18 o 01:14 |
|
|
|
|
#3108 |
|
Raczkowanie
|
no mam najpierw ten podniebienny,żeby poszerzyć górną szczenę...dopiero po jego zdjęciu będę miała normalny łuk na górze...
|
#3109 |
|
Wtajemniczenie
|
DZIŚ O 12:00 ZAKLADANIE
![]() Normalnie ide zjeść konkretne śniadanko, wyszorować ząbki i fotki zrobic "przed"
|
|
#3110 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() normalnie gdzieś fota jest.. |
|
|
|
|
#3111 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja się boję, że będę musiała nosić cały czas.. rany na studiach szok, a w pracy w wakacje.. nie dość że w pomarańczowej kamizelce i gumiakach to jeszcze z wyciągami w gębie...Oznajmiłam wczoraj mamie o tych wyciągach, to mi powiedziała że w Wiedniu widziała taką dziewczynę w metrze i się zastanawiała co to za gumki ma w buzi dziwne I się hahała że też będę takie mieć
|
|
|
|
|
#3112 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Miałam też na jednym haczyku po dwie gumki, bo jedna mała tzn. np. 3górna 3 dolna i 3górna i 6 dolna, no coś takie kombinacje były Mam jeszcze fotki z teraz z tego aparatu co miałam wyciągi na szynie Mogę poszukać jak chcesz. Przy pierwszym aparacie nosiłam ponad rok Te najwieksze bo to było wtedy 3-6, a potem 3 - 6 i 4 taki trójkąt, bo to pierwsze to były tylko na 2 zęby. a Teraz nosiłam same trójkąty na wszystkie zęby i te najmniejsze gumeczki i najgrubsze co buzie otwierałam tylko na 5mm ![]() Przy pierwszym aparacie nosiłam dzien i noc, w dzien 3 godziny i całą noc. Najlepiej zakładać o 18-wieczór i trzymac do rana. A teraz te nosiłam tylko na noc ![]() ---------- Dopisano o 11:54 ---------- Poprzedni post napisano o 11:53 ---------- Cytat:
|
|
#3113 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3114 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3115 |
|
Raczkowanie
|
kurcze
minęły dwa tygodnie od noszenia aparatu... a gumki juz z błękitnych robią mi się zielone;/ wczoraj jadłam chipsy wiec może przez to? bo jeszcze przedwczoraj były normalne, wam też się przebarwiają lub zmieniają na inny kolor ;|?w ogole to mam wrażenie, ze moje zęby od momentu założenia aparatu zrobiły się bardziej żółte niż były przedtem a myję zęby po każdym posiłku i poświęcam na to dużo czasu
|
|
|
|
#3116 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
nie znajde lepszej pracy przez najblizsze 2 lata a nie moge pozwolic sobie na utrate tej obecnej...nie zarabiam najgorzej, ale po oplaceniu szkoly ( 600 zl sama 1 rata a w semestrze jest 4 ) dojazdow do niej(200 zl), ksiazki ksero itd oraz oplacenie rachunkow nie zostaje za wiele... miesiecznie tydiac zloty prawie sama szkola mnie wychodzi i to ksiazki kupuje kserowane bo na normalne by nie bylo mnie stac on spłaca mieszkanie nasze ktore kupilismy i placi rachunki ze mna do tego robi zakupy czesto tylko ze oboje jemy jak pol wojska Cytat:
jak sie orto nie zgodzi na takie male raty do leze Cytat:
nie biadole tylko, ze mam swoje powody zeby twierdzic ze to ostatni dzwonek u mnie na aparat... pozniej szykuja sie duzo wieksze wydatki bo (nie musze) ale czuje sie w obowiazku kogos wesprzec finansowo i jest to duzo wazniejsze niz moje proste zeby... jak do tego dojdzie dziecko to juz wogole... myslicie ze te prace rozne przez internet typu skrecianie dlugopisow jest oplacalne? |
|||
|
|
|
#3117 |
|
Zakorzenienie
|
hej hej;d po paru miesiacach wracam do watku
tzn popatrzylam co u kogo slychac(choc niewiele osob pamietam )u mnie nowosc: spilowali mi ławy i dostałam wyciagi: po 4gumi z kazdej strony ;d mam od wtorku do jedzenia sciagam na uczelni jakos nikt specjalnie nie zwrocił uwagi;-) troche seplenie(tak do 2godzin od zalozenia nowych wyciagów) a pozniej troszke sie rozciagaja i daje rade ;-) najgorzej jak np jadlam frytki(nie sciagnelam wyciagów bo udało mi sie wpychać frytke miedzy zebami do buzi a ona jakos sprytnie tyłem i utkneła mi miedzy policzkiem a zebami...czyli no jezykiem ni jak nie moglam jej dosiegnac ale wiadomo ;-) u mnie nigdy ine bylo z tym normalnie ;]generalnie mam juz łuk ładny aczkolwiek chciałabym troche szzerzej ale orto mowi ze tu juz nam sie zgryz otwiera(mam szpare miedzy dolnymi siekaczami a gornymi) i cos tam ale popracujemy troche nad tym ;-) nie boli nic jak zawsze ;-) chciałąm zrobic zdjecia i Wam pokazac...aczkolwiek baterie do aparatu sie dopiero ładuja;] wiec pokaze jutro or sth.
|
#3118 |
|
Wtajemniczenie
|
Wenja - jak szukałam pracy, to też zastanawiałam się nad jakimś skręcaniem długopisów, itp. ale z tego co słyszłam nie mają takie firmy dobrych opinii. natknęłam się też na coś typu "praca jako tajemniczy klient" - jako forma dorobienia do pensji. poczytaj o tym w necie, może akurat coś dla Ciebie. no i jeszcze tak zastanawiam się nad tym, skąd tu wyrwać kasę - skoro nie rodzice, może jacyś dziadkowie, teściowie, ciotki, wujki, itp? może masz niedługo urodziny i wprost możesz zażyczyć sobię kasę...?
a jeśli chodzi o dzidzie - wcale nie są to tak duże wydatki - tak naprawdę rosną wraz z wiekiem dziecka. na początek wózek i łóżeczko możecie kupić używane (łóżeczko zasponsorowali nam rodzice, ale wózek kupiłam od koleżanki w b. dobrym stanie za 100 zł), ubranka dla dzidzi takich małych są super w lumpeksach, w ogóle nie zniszczone, no i mam wypróbowane pampersy - z lidla, dużo tańsze a jakość super. no i mleko na początku dajesz z cyca, także na początku koszty są znikome. przepraszam za offtop, obiecuję że następny post będzie na temat, bo bylam dziś u orto i zdam relację. Edytowane przez milutek Czas edycji: 2010-02-18 o 16:04 |
|
|
|
#3119 |
|
Raczkowanie
|
dołączam do grupy 'zadrutowanych'
jestem posiadaczka aparatu stalego z zamkami szafirowymi od grudnia 2008 i mam nadzieje, ze przestane nia byc przed wakacjami/w wakacje niestety jestem pacjentka wybitnie 'kontuzyjna' i wyjatkowo czesto odpadaja mi zamki tudziez inne dziwne awarie maja miejsce, wiec leczenie sie przedluza... na domiar zlego moja ortodontka jest w Gdansku, a ja obecnie w Wawie, wiec jesli cos mi sie urywa, to zamiast leciec nastepnego dnia do ortodonty musze czekac na odwiedziny Trojmiasta
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:11.

1700 drogą nie chodzi 

). Mam turkusowe gumeczki, orto stwierdził że będą mi pasować do turkusowej bluzki jaką dziś miałam na sobie 

Śmiał się z mojej reakcji 

poważnie , to myślałam,że jestem bardziej wytrzymałą na ból , ten jest wyjątkowo nieznośny