|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2281 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Torby sie pakują-brzuszki się szykują MAMUSIE marzec-kwiecień 2010
a ja sie zaraz zabieram na zakupy kosmetyczne dla maluszka i dla mnie napisze wam liste dobrze? moze cos pominelam, a chciclabym miec juz wszystko w sumie...
|
|
#2282 |
|
Zakorzenienie
|
ja wypralam bo lubie ten swiezy zapach a jak sie ubrudzi to tez wypiore
a mnie strasznie boli brzuszek tak jak na miesiaczke tak strasznie muli nospa i spasmofen sie skonczyl a do apteki daleko < 20km> a autobuis najwczesniej dopiero o 18.30 a potem powrotny o 19 wiec nawet nie zdaze pojechac i kupic a to juz ostatni pojde do sasiadow moze oni cos beda mieli co moge wziasc chyba ze apap moge wziasc?? jak myslicie pomoze ??
|
#2283 |
|
Zakorzenienie
|
nozyczki do paznokci
szczoteczka do wlosow zel do kapieli sol fizjologiczna pampersy bephanten linomag/sudocrem krem do buzki na kazda pogode spirytus pieluchy flanelowe termometr psikadelko do nosa oliwka puder termoopakowanie gaziki jalowe patyczki do uszu nawilzane chusteczki podklady poporodowe wkladki laktacyjne
|
|
#2284 |
|
Zakorzenienie
|
a mam jeszcze jedno pytanie odnosnie chrztu czy od mojej strony moze byc cgrzestny a od meza chrzestna ?? bo ja w sumie znalazlam takiego bliskiego kuzyna mieszka w poblizu i mamy dobry kontakt i zawsze jako dzieci czas razem spedzalismy wiec nie wiem czy moge tak zrobic
![]() ---------- Dopisano o 16:24 ---------- Poprzedni post napisano o 16:18 ---------- Darusia a czym koziaki z nosa bedziesz wyciagala ?? na Twojwej liscie brak tego ja nadal polecam Fride no chyba ze juz masz bo cos pamietam ze pisalas o tym kiedys ale nie pamietam co
|
#2285 |
|
Zakorzenienie
|
drcron nie ma roznicy co do chrzestnych, teraz to nawet dwoch facetow moze byc, albo znajomi ( w naszym przypadku tak bedzie, oboje znajomych beda chrzesnymi)
---------- Dopisano o 16:29 ---------- Poprzedni post napisano o 16:29 ---------- mam juz wlasnie pisalam ze wczoraj kupilam i nie wiedzialam ze w tej gabeczce sa wklady;D
|
|
#2286 |
|
Rozeznanie
|
hej Mamusie, podczytuje Was troche-ja jestem mamusia styczniowa. Ja odnosnie sprawy paszportowej. Nie wiem czy to jest tak jak w Polsce ale wydaje mi sie ze tak.Otoz ja swojego smyka urodzilam w UK i chcemy z mezem pojechac do Polski w kwietniu. Musielismy zlozyc wniosek o wydanie paszportu dla naszego smyka. Wniosek ten zlozylismy w konsulacie polskim. To jest taki paszport wydawany na rok czasu dla malucha,ale u Was ktore mieszkaja w Polsce moze to byc nawet na dluzej.Zdjecie maluszka wniosek, zgoda moja i meza i teraz czekamy na dokument.
Wydaje mi sie ze w Polsce jest podobnie tylko chyba dostaje sie paszport na dluzszy okres. Pozdrawiam Was i trzymam kciuki za rozwiazania.
|
|
|
|
#2287 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Byłam na spacerku pod domem mam bajoro Cytat:
|
|
#2288 |
|
Rozeznanie
|
Z tym paszportem to tak jak pisaa tajgabajga. Musisz wypełnic wniosek, zgodę obojga rodziców i zdjecie, ale nie wydaje mi sie żeby można było mnieć jakiekolwiek. Jak Kubie wyrabiałam to byłam u fotografa i robił mu chyba takie co ucho musi być widac. U nas nie trezba tak czesto zmieniac. Kuba na nim latał do 4 rż. I chyba nadal by mógł. Wszystko zalezy jak sie dziecko zmienia. Aha i akt urodzenia o ile pamietam.
|
|
|
|
#2289 |
|
Rozeznanie
|
tak tak akt urodzenia. Ja zdjecie robilam u fotografa ale byl problem bo dziecko musialo miec otwarte oczka i zamknieta buzie a maly spal.I musialo byc koniecznie na bialym tle wiec polozylam pieluche tetrowa na nosidelko malego do srodka i hyc zdjecie. Tak samo mozna na poduszce bialej bo dziecka przeciez sie nie posadzi
Pozdrawiam!
|
|
|
|
#2290 |
|
BAN stały
|
Ja tez musze od razu zalatwic sprawe z paszportem dla dzidzi...w czerwcu "leci" do polski a w lipcu z tata na Jamajke...troche mnie przeraza ze na obydwu wyprawach mnie nie bedzie...najbardziej sie obawiam co bedzie na tej z tata (ahhhh facet+ kilku miesieczne dziecko)..no ale jakos to moze przecierpie...naroda:tydz ien dla siebie i tylko dla siebie.....slodko brzmi
|
|
|
|
#2291 |
|
Raczkowanie
|
Darusiaaaa - na wszelki wypadek coś przeciwgorączkowego dla dziecka (czopki) - bo jak Was dopadnie w nocy, to lepiej mieć pod ręką.
Ja kąpałam Młodą w dość wysokiej temperaturze - na czuja. Wszelkie 37-38 st. wywoływało histeryczny płacz. ania p - partner podczas cc może siedzieć pod salą, jak wynoszą dziecko, to może z nim iść. Po 8 godz. położne pionizują, bóle głowy po znieczuleniu u nich się raczej nie zdarzają - głową można ruszać na boki, ale nie wolno brody przyciągać do klatki piersiowej - czyli od tej strony OK. U mnie planują całą starą bliznę wyciąć, po wszystkim dają recepty na leki na bliznę. Z okazji 38-go tygodnia spakowałam wczoraj torbę do szpitala. Te wszystkie podkłady, ręczniki, szlafroki zapełniły całą średnią torbę. Ostatnio też zaczynam mieć koszmarne noce - bóle brzucha, do tego TŻ jest przeziębiony, ma zatkany nos i chrapie, aż łóżko wibruje. Dziś po kolejnym skopaniu przeniósł się na kanapę. A rano powitał mnie z nożem rzeźnickim w łapie, czułym uśmiechem i stwierdzeniem, że czas na cesarkę... No jeszcze 1,5 tygodnia musi się przemęczyć. Na 1 lub 2 marca mam zaplanowaną cesarkę, więc byle wytrwać do terminu i nie zacząć rodzić wcześniej. Bo niestety - pomimo skierowania na cc w konkretnym szpitalu (od lekarza z tegoż szpitala) jeśli trafię na zmianę innego lekarza lub brak ordynatora na oddziale - decyzja należy do lekarza dyżurującego i może nie wyrazić zgody na cc. Także leżę i wstaję jedynie do kibelka. A w pierwszej ciąży nawet nie wiedziałam, co to skurcz czy ból brzucha - totalnie nic, na cc pojechałam jak na normalną wizytę, tylko lekko wkurzona, bo musiałam wcześnie rano wstać.
|
#2292 |
|
Zakorzenienie
|
moze i slodko brzmi ale ja bym chyba dziecka na tydzien nie zostawila samego zwlaszcza tak malutkiego
|
#2293 |
|
BAN stały
|
Nie bedzie sama
w Polsce bedzie z moimi rodzicami (okolo 3 tyg, mama juz wziela wolne zeby non stop byc z nia) a na drugiej wyprawie z TZ (tydzien gora 1,5)....fakt ze bedzie miala dopiero kilka miesiecy, ale wiem ze bedzie ok...do mamy mam chyba wieksze zaufanie niz do siebie jesli chodzi o dziecko takze sie nie martwie o nic...jedynie podroz,samolot itp...
|
|
|
|
#2294 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
te duze do przemywania pupki i takie kuleczki z waty np. te kolorowe do przemywania oczków - maśc majerankowa.. ale to juz dodatkowo - płyn do higieny po porodzie moze byc na poczatke tantum rosa - koleżanka na porodówce miała kilka saszetek w butelce 0,5 l. po wodzie niegazowanej rozrabiała i tym rane przemywała.. a potem wystarczy miec LACTACYD Cytat:
|
|
|
#2295 |
|
Zakorzenienie
|
a ja znowu o jedzeniu
i leżę bo pękam w szwach z przejedzenia...a w piekarniku 2 zapiekanki tż robi ale jestem żerta ostatnio-mówię wam...ja chyba dzisiaj pierwszy raz mam takie twradnienia kilka razy już mnie chyciło dzisiaj...może tro te skurcze co wy macie??tylko są całkiem bezbolesne....a dodatkowo do wc chodzę co chwilę i zostawiam po 2-3 kropelki, a chcice mam taką jakbym miała ze 3 litry wysikać Natala ja to sobie dnia bez małego nie jestem w stanie wyobrazić, a ty na 3 tyg małą wysyłasz...
|
#2296 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A ja bym mu wprost powiedziała, że to co kupiłam to nie kupiłam za jego pieniądze! Facetów takie coś bardzo godzi w ich dumę. WIęc po prostu by mu wypaliła z tym co Ty napisałaś wyżej, a także z tym wcześniej, o tym zegarze do gołębnika. I w ogóle bym mu tak sprobowała wjechać na ambicje, żeby się poczuł jak ostatni k****s i sknera ![]() Nie denerwuj się Szkoda nerwów na głupka! Nakrzycz na niego, rozładuj się, opierdziel i najlepiej wysidaj z domu To Ci powinno humor poprawić ![]() ---------- Dopisano o 17:34 ---------- Poprzedni post napisano o 17:30 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2297 |
|
BAN stały
|
Krzywda jej sie nie stanie
mam pewnosc ze bedzie w 'dobrych rekach' i jest ok ...A co do skurczy...jesli bezbolesne to chyba jeszcze nie to, ja mialam przedostatniej nocy kilka, to az mnie przeginalo z bolu.... moze poprostu jakis ucisk byl...
|
|
|
|
#2298 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jeśli zaś chodzi o patyczki do uszu, to kupić można, ale do uszu nie używać. Nawet te z zabezpieczeniami dla dzici nie nadają się dla takich maluszków. Takim maluszkom myje się tylko małżowiny uszne, a to co w uszku zalega wypłukuje co najwyżej. Bo kanał słuchowy jest bardzo płytki i delikatny i łatwo go uszkodzić ![]() ---------- Dopisano o 17:44 ---------- Poprzedni post napisano o 17:42 ---------- Jeeeejku! Ale ja się jutra doczekać nie mogę i tych zakupów! :d :d |
|
|
|
|
#2299 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
z tego co pamiętam jesteś z dolnośląskiego, tu masz info
|
|
#2300 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2301 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny czy wy kupujecie wałeczki do łóżeczka?
|
|
#2302 |
|
Wtajemniczenie
|
a tu o paszporcie biometrycznym
http://duw.ibip.wroc.pl/public/?id=86132 ---------- Dopisano o 17:53 ---------- Poprzedni post napisano o 17:52 ---------- a po co one są??
|
#2303 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2304 |
|
Wtajemniczenie
|
drcron masz jakieś wieści o siostrzeńcu?? wykluł się już??
|
#2305 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#2306 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Darusia chodzi Ci o te waleczki ktore sprawiaja ze jak polozysz dziecko na boczku to ono sie nie przewroci tylko te waleczki je podtrzymuja?? jak o takie to ja mam takie mam taka poduszke klin z tymi waleczkami ale nie wiem czy bede ja uzywala bo ona tam miedzy ma malo miejsca
|
|
#2307 |
|
Zakorzenienie
|
oto link do wałeczków
http://www.allegro.pl/listing/search...=wa%C5%82eczki polecila mi je doswiadczona mamusia z innego watku, mowi ze u niej super sprawa, bombowo sie sprawdzilo
|
|
#2308 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zwłaszcza jak się nie ma kasy
|
|
|
|
|
#2309 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dla mnie to dziwne troszke rozumiem dziecko zostawic na chwile na dzien jak sie idzie do pracy ale nie na tak dlugi okres ja swojego nie zostawilabym chyba bym umarla z tesknoty i z rozpaczy ze ono jest kilkatysiecy kilometrow odemnie i ze jak wrazie czegos cos by sie stalo nie ma mnie przy moim dziecku no ale to tylko moje zdanie zadna paranoja poprostu sa rodzice i rodzice ---------- Dopisano o 18:01 ---------- Poprzedni post napisano o 17:59 ---------- Cytat:
![]() ale to jej 3 dziecko wiec powinno szybko pojsc
|
|
#2310 |
|
Zakorzenienie
|
no zgadza sie ja nie krytykuje ani nic ale ja rowniez nie mialabym objekcji zostawic dziecka z moim mężem, ktory nota bede jest jego ojcem
Facet jest takim samym rodzicem jak kobieta wedlug mnie, tylko trzeba mu na to pozwolic. Nie denerwowac sie jak robi cos wolniej od nas, oni maja wieksze"goryle" ręce i mniejsza wprawe bo pracuja a my zostajemy z dziecmi wiec trzeba tez dac facetowi dostep do dziecka, nie ograniczac kontaktow, jesli chce wziasc malego prosze bardzo, ja tez bym nie miala z tym raczej problemu i to tez tylko moje zdanie.---------- Dopisano o 18:04 ---------- Poprzedni post napisano o 18:03 ---------- moze tel wylaczony bo sobie odpoczywaja i sie zachwycaja malenstwem ja tez wylacze swoj tel![]() ---------- Dopisano o 18:08 ---------- Poprzedni post napisano o 18:04 ---------- chcialam zrobic te kosmetyczne zakupy, ale jak zobaczylam ze z jednego sklepu musze przejechac do 2 bo czegos tam nie maja i do kolejnego to stwierdzilam OOOOOO NIEE!!! zamawiala ktoras z was kosmetyki na all od jednego sprzedawcuy?? jak tak dajcie znac. Nie nawidze tego mojego zadupia.
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:24.

nospa i spasmofen sie skonczyl a do apteki daleko < 20km> a autobuis najwczesniej dopiero o 18.30 a potem powrotny o 19 wiec nawet nie zdaze pojechac i kupic 
ja nadal polecam Fride no chyba ze juz masz
wlasnie pisalam ze wczoraj kupilam i nie wiedzialam ze w tej gabeczce sa wklady;D

ale jestem żerta ostatnio-mówię wam...ja chyba dzisiaj pierwszy raz mam takie twradnienia kilka razy już mnie chyciło dzisiaj...może tro te skurcze co wy macie??tylko są całkiem bezbolesne....a dodatkowo do wc chodzę co chwilę i zostawiam po 2-3 kropelki, a chcice mam taką jakbym miała ze 3 litry wysikać
Szkoda nerwów na głupka! Nakrzycz na niego, rozładuj się, opierdziel i najlepiej wysidaj z domu