|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2311 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Torby sie pakują-brzuszki się szykują MAMUSIE marzec-kwiecień 2010
ja wałeczków nie planuje kupować
![]() ja dziś w nocy miałam dziwne przeczucie (czyt. LĘK!!), że zacznę rodzić w ten weekend lęk!! bo M. pojechał na drugi koniec wyspy na kurs nurkowy a ja nie chcę rodzić bez niego Mała jakoś się mało rusza i wkręcam sobie, że zbiera siły M. z nią gadał przed wyjazdem, żeby poczekała 2 dni, a w niedziele wieczorem może wychodzić... odkopnęła, ale nie wiem czy na znak protestu czy się zgodziła staram się leżeć i nogi mocno ściskam, ale w razie czego użyję planu Izumi, powieszę się do góry nogami i będę czekała aż wróci ---------- Dopisano o 18:12 ---------- Poprzedni post napisano o 18:08 ---------- darusia ty już masz 35tydz. + 3 dni?? znów ci termin zmienili?? kurna nieźle mały przyspiesza
|
#2312 |
|
Zakorzenienie
|
no termin mam na 20 marzec i gin powiedziala ze od 20 marca widzimy sie w szpitalu czesto i jak nic to 28 zaczynamy wywolanie...
|
|
#2313 |
|
Wtajemniczenie
|
ja mam 35+6 a termin na 20 marca teoretycznie, więc chyba mi się pokićkało
a czemu tak masz?? czemu będą wywoływać? to już będzie 40 tydz czy wcześniej trzeba ze wzglądu na coś?? kurna jak będą wywoływać?? oxy dostaniesz??
|
#2314 |
|
BAN stały
|
Drcron uszka do gory.... wjedz mu na ambicje, jak kolezanka wyzej napisala powiedz wprost ze kupilas to ZA SWOJE PIENIADZE....to dziala jak piorun na facetow...a przede wszytskim nie wydalas tych pieniedzy na swoje 'zachciewajki' tylko na wasze wspolne dziecko wiec moim zdaniem nie powinnas sie tlumaczyc.... a przy nastepnym wyjsciu do sklepu dziecioweo zaplac sama za cos (najlepiej kosztowniejszego) i powiedz wprost "Zebys pozniej nie mial pretensji...."
Ja znowu mam problem z oszczednoscia TZ....na wszystkim, doslownie na wszystkim chce oszczedzac!!!!! Wkurza mnie to strasznie, bo chodzi o mala a nie o ciuch dla mnie czy dla niego....ja na wlasnym dziecku nie zamierzam oszczedzac....zreszta nigdy nie potrafilam nawet na sobie, jesli cos mi sie podoba-BIORE, nie zastanawiam sie nawet chwili.a on najlepiej by czekal 2 tyg bo moze pozniej bedzie $2 taniej...... Pod tym wzgledem roznimy sie w 100000%, meczy mnie to czasami...i robie po swojemu...pozniej najczesciej jest wojna, ale mam w nosie bo dopielam swego i mam to czego potzrebowalam czy to co mi sie podobalo...ciuszki dla malej zaczelismy kupowac wspolnie....na ostatnie zakupy juz jezdzilam sama, nie moglam zniesc jego gadki...i przede wszystkim nie mial nic do powiedzenia... Teraz sie ciesze ze mam wszystko na jakies 3 miesiace...i nie musze o nic sie martwic....a zebym sluchala jego dalej bylabym w panice i nie miala w co ubrac malej.. |
|
|
|
#2315 | |
|
Zakorzenienie
|
maly jest po prostu duzy i generalnie rzecz biorac moja gin mowi ze wedlug niej za tydzien albo teraz nawet jest gotowy rozwojem do wyjscia, wagą rowniez bo rodza sie mniejsze dzieciaczki niz on teraz wazy i tak dalej... i ze wzgledu na to ze od 3 wizyt termin mam miedzy 18 a 20 marca to u nas tak jest ze wiekszosc gin po tygodniu przenoszenia wysyla do szpitala, a ja sie umowilam na 28 bo jak zaczna wywolywac to nie znaczy ze 28 im sie uda a ja nie chce 4 kwietnia w szpitalu lezec a taki mialam pierwszy termin na samym poczatku a to same świeta są, wiec i w szpitalu opieka gorsza i w ogole...gin mi mowila ze jesli sie akcja nie rozwiaze sama to przez jakies czopki na poczatku, pozniej gdyby nic sie nie dzialo kroplowka a na koncu gdyby juz na prawde organizm byl za silny zastrzyk.
---------- Dopisano o 18:32 ---------- Poprzedni post napisano o 18:31 ---------- Cytat:
chcialby wszystko juz nie patrzy na ceny a bierze ze sklepu dzieciowego sie go wyciagnac nie da.
|
|
|
#2316 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mi nawet położne w szpitalu liczyły i nie nikt nie patrzył na to, że z usg miałam tydzień do przodu, bo liczą co do dnia od pierwszego dnia ostatniej @ i to że dziecko rozwojem jest np na 35 tydzień, bo jest duże i dobrze rozwinięte, a faktycznie jest się np w 33 tygdniu to nie oznacza, że jest się w 35 tygodniu ciąży bo usg tak pokazuje tylko w 33, bo to jest faktyczny wiek dziecka...nie wiem czy wiesz o co mi chodzi... moje dziecko z usg w szpitalu wychodziło na 27 t, a byłam wg OM 25t4dz i nikt z położnych ani lekarz nie mówił że jestem w 27 tygodniu.... no chyba że ja głupia jestem
|
|
#2317 |
|
Wtajemniczenie
|
http://www.allegro.pl/item918824409_...5_rzeszow.html
przepraszam ze z innej beczki ale czy ktoras z Was posiada moze taki nawilacz??bo mam problem,wode sie nalewa poprzez wykreceni filtru i jest w tym gornym pojemniku,ale jak go podniose to woda tez jest w tej podstawie bialej,nie wiem czy tak powinno byc bo cos mi przecieka jak nim porusze,reklamowac czy nie-nie wiem |
|
|
|
#2318 |
|
Zakorzenienie
|
No - mnie wg kilku lekarzy z obrazu usg wychodzi, że dziecko powinno się pojawić na świecie JUTRO!
I tu takie pytanie do mam: czy jakoś przed porodem coś powinno nas kłuć? Dzisiaj odbieram z kilku stron macicy jakieś dość bolesne kujku
|
#2319 |
|
Zakorzenienie
|
ale u mnie sie nie da wyliczyc od dnia ostatniej miesiaczki wiec to co innego.
Poza tym jesli na wywolanie mam sie stawic 28 marca to jest to raczej ostateczny termin prawda?
Edytowane przez Darusiaaaa Czas edycji: 2010-02-19 o 18:41 |
|
|
|
#2320 |
|
BAN stały
|
Marze o takiej rozrzutnosci TZ...no ale niestety to ja mam hopla na tym punkcie nie on...moze sie zmieni pozniej, ale tez szczerze watpie
![]() Dokladnie, Darusiaaa jak napisalas....TZ to rodzic, tak samo jak ja...nie zostawilabym malej z nikim obcym na pewno na taki okres czasu... Jesli on czuje sie na silach, wie ze da rade (a nie bedzie mial wyjscia+ nie bedzie sam, cala jego rodzina) to dlaczego nie? Czy zadna z Was nie wyjezdzala nigdzie tylko ze swoim tata?Ja np bardzo czesto...Mysle ze jesli bylaby sytuacja zebym to ja wyjezdzala z mala (bez TZ) byloby ok, a jesli tylko z TZ to nie do wyobrazenia moim zdaniem wszytsko jest do przejscia i przezycia....ale jak juz ktos wczesniej wspomnial sa rodzice i rodzice kazdy ma swoje zdanie, swoja opinie i ok
|
|
|
|
#2321 |
|
Zakorzenienie
|
a u nas polozna mowila o nawilzaczach zeby nie kupwac zadneg zbednego badziewia, mowila cos o jakims zawieszanym plastiku czy cos takiego, ze koszt tego jest niewielki bo ok 20 zł kupuje sie w sklepach gospodarstwa domowego ale nie za bardzo wiem o co jej chodzilo bo chyba nigdy sie nie spotkalam z czyms takim.
|
|
#2322 |
|
Zakorzenienie
|
ja wg OM mialam termin na 6 kwietnia...ale wg usg z 12 tygodnia dziecko bylo o tydzien mlodsze i wtedy mi o tydzien do przodu przesunal czyli na 13 kwietnia....ale to byl jeden jedyny raz....tlumaczyl to tym ze ze wzg na moje nieregularne okresy wg OM moze zle wyjsc...tez sie dziwie ze co chwile u ciebie ten termin zmieniaja....tzn termin moga zmienic....ale tyg ci nie przyspiesza...
|
|
|
|
#2323 |
|
BAN stały
|
+ znam TZ na wylot... i mimo wszystko wiem, ze jest bardzo odpowiedzialny czlowiek (tu znowu wielkie przeciwienstwo mnie)... jesli byloby inaczej... nie byloby mowy o zadnych wyjazdach...wierze w niego
i wiem jak bardzo mu na tym zalezy....bedzie dobrze
|
|
|
|
#2324 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie jest ciezko stwierdzic tydzien wedlug om dlatego patrzymy na usg
|
|
#2325 |
|
BAN stały
|
Mi z usg wychodzi tydzien do przodu czyli bylabym 37/38 tydz...ale termin ciagle utrzymuja na 12 marzec czyli jak wspominalam jestem 36/37.... powiedziano mi ze prawidlowy wiek jest z @ a nie z maszyny... a dzidzi poprostu dobrze i szybciutko sie rozwija...
Nie wiem jak to jest w przypadku kiedy nie zna sie dokladnej daty ostatniej @... ja tez pewnie bym nie wiedziala, zeby nie sklepowy PARAGON...nigdy tego nie notowalam, wiedzialam mniej wiecej kiedy i czekalam.... i zupelnie bym nie wiedziala dnia ostatniej @, ale przyszla niespodziewanie wiec w panice szukalam apteki...no i jak sie okazalo pozniej, byl to moj ostatni...a paragon z data za tamponki z tego dnia mnie uratowal
|
|
|
|
#2326 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Madziwnia do przemywania oczek to raczej te waciki jałowe co sie w aptece kupuje. Bo te kuleczki kolorowe moga zostawić jakieś włoski. One do oczek raczej sie nie nadają. Te do oczek to te same co do pempuszka najlepeij. albo juz lepiej te płatki niz kulki |
|
|
|
|
#2327 |
|
Zakorzenienie
|
no wlasnie patrzac na to ze maszyny tez czesto oszukuja....bo np waga sie nie zgadza....wg usg dziecko wazylo ponad 3 kg...a jak sie urodzilo to o wiele mniej...jest przeciez taka mozliwosc ze dziecie po prostu ma taka nature ze bedzie duze a to wcale nie znaczy ze starsze i tak jak usg z pierwszego trymetru jest w miare wiarygodne...tam jeszcze mozna zmiezyc calego dzieciaczka i porownac jego dlugosc do norm to pozniej kazde dziecko juz indywidualnie przybiera na masie....a przeciez jak dziecko jest za male a ciaza donoszona to jakos specjalnie nie wstrzymuje sie porodu...bo po prostu taka nature kruszynki ma ta dziecina...
|
|
|
|
#2328 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2329 |
|
BAN stały
|
A co najlepiej wziasc dla malej na wyjscie... cieplego pajaca czy cos dwuczesciowego? (nie licze bodziakow pod spod i kombinezoniku bo to oczywiste)
|
|
|
|
#2330 |
|
Raczkowanie
|
Darusiaaaa - te plastiki wieszane na kaloryfer to straszny badziew - w suchych pomieszczeniach się nie nadają, bo mają za małą powierzchnię parowania. Tak naprawdę najlepiej sprawdza się albo często moczony duży ręcznik na kaloryferze albo elektr. nawilżacz.
U mnie termin porodu z USG jest liczony, z tym że tylko z tych wczesnych USG, bo później dzieci różnie rosną. Wg terminu z miesiączki powinnam urodzić 3 tyg. temu, albo za jakiś miesiąc, bo po potwierdzeniu ciąży miałam jeszcze okres.
|
#2331 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja mam taki kombinezonik-śpiworek,ma rękawki,kapturek ale na nóżki jak spiworek. |
|
|
|
|
#2332 |
|
BAN stały
|
Oliwka, na kiedy masz termin?
|
|
|
|
#2333 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny ale spanikowałam :P
Byłam dziś na wizycie u lekarza mojego... w sumie już miałam nie iść ale chciałam o pare spraw zapytać... Mała w dalszym ciągu ułożona pośladkowo więc bez zmian cesarka, rozwarcie się powiększyło... ale to nic. Dostałam takie paseczki, żeby co jakiś czas sprawdzać czy nie wyciekają mi wody płodowe. Miałam robione usg i normalne badanie na samolocie... Przychodzę do domu... jem obiadek, śpie... A teraz szłam siu siu... Sciągam majtki, siadam na kibelek, patrzę na wkładkę i !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!! sluz z krwia... za telefon do lekarza, myślałam, że może rodzę.... a on że to najprawdopodobniej po badaniu, że jeśli nie mam skurczów to na wszelki wypadek mam wziąść nospe, położyć się i obserwować.... A miałam nadzieje, że to juz.... Zobaczę do będzie dalej... mineły dwie godziny, nowa wkładka, a dalej mam ten krwawy śluz... tzn wiecie... tak jak na koniec okresu zamiast krwi to taki już brązowawy śluz... no to siedze w domu jeszcze... jak cos to bede dzwonic do niego jeszcze raz... Zobaczymy jak będzie jutro rano.
|
#2334 |
|
Zakorzenienie
|
Co do nawilżacza to ja miałam taki fajny porządny z jonizatorem, i kolorki lampa w nim zmieniała, to synek coś się bawił zrzucił i 200zł poszło.Teraz kupiłam lampę która daje ten sam efekt a cena dużo niższa, tylko tak jak na aukcji to wygladała tylko przez tydzień, bo synek ją zbił
, ale sam mechanizm działa więc dalej w użyciu tylko w salaterce i stoi na ławie http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=916042721
|
|
#2335 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
przecież jak dziecko jest małe to nie siedzi w brzuszku 50 tygodni ja jednak mam nadzieję, że Mała wyjdzie wcześniej... ale najszybciej po weekendzie, jak M. wróci ![]() Cytat:
|
|
#2336 |
|
BAN stały
|
Moze to wlasnie czop
bylabys juz 5 rozpakowana chociaz i tak pewnie bedziesz heheJa sie zastanawiam, jak powinien ten czop wygladac...nie zawsze przeciez jest z krwia, ciekawe czy mozna to przeoczyc... malo sie o tym mowi, zeby nie ciaza to nie mialabym pojecia o tym....wszedzie trabia o wodach plodowych o tym akurat nie... |
|
|
|
#2337 | |
|
Wtajemniczenie
|
wg.OM na 15.03 dopiero ale mam nadzieje,ze juz w tym miesiacu sie uda
![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#2338 |
|
Wtajemniczenie
|
no asienka, to mialas atrakcje/ Ja mysle ze rzeczywiscie moze to byc po badaniu, skoro sluz zerobil sie brazowy to jakby resztki krwi/. Zwracaj uwage czy jakies skurcze sie nie pojawiaja i bedzie dobrze. A powiedz mi - jaka dostalas instrukcje do paskow??> Bo ja juz dawno takie kupilam, z powodu uplawow od pessara - mialam taka wodnista wydzieline i sie balam ze to moga byc wody. A;e tak naprawde nie wiem do konca jak to sprawdzac, bo np jak wczesniej sikne to juz sie pasek zabarwia na granatowo, no ale tlumaczylam sobie ze to mocz pewnie sie dostal, po ponownym sprawdzaniu bylo juz bardziej kwasne... Ja mam jeszczze pytanie do dziewczyn, ktore mialy bialko w moczu. Dzis mi w badaniach cos wyszlo. Nie mam cisnienia wyzszegoo ani opuchniec, czy mam panikowac czy wystarczy jak w poniedzialek na wizycie to zglosze??? izaizula, bardzo Ci wspolczuje. Mi z dollegliwosci bolowych najbardziej doskwiera ucisk i takie jakby pieczenie w okolicach zeber jak poleze za dlugo na jednym boku. przez ostatnie dni jestem jakas oslabiona,, niewyspana, oczy mnie pieka... i nie mam jak sie przespac w dzien bo akurat wczesnym popoludniem goscie mnie nawiedxzaja. wszyscy sir nagle obudzili ze chca moj brzuszek jeszcze zobaczyc
ale najgorsz dla mnie jest ostatnio zgaga. popoludniee-wieczor mam z glowy. i juz drugi dzien doprowadza mniee to do meczacych wymiotow. jak tak bedzie dalej to sie wykoncze zaraz biore rennie, ale musialam odczekac bo wczesnniej magnez lykalam, a nie chce wszystkiego naraz wrzucac do zoladka ((( no to dzis ja sobie ponarzekalam.......
|
|
|
|
#2339 |
|
Rozeznanie
|
przezroczysto zołta galaretke mialam juz pare dni temu...
dzisiaj ten sluz taki wiecie no jak na koniec okresu... brazowo czerwony... nie wiem... wolałabym do tego 2 marca wytrzymac zeby mała przybrała jeszcze bo drobniutka jest 2550 wazy... ale to ponoc po mamusi bo ja jestem filigranowa a moj maz tez wysoki i szczupły... a bolec nic mnie nie boli... ewentualnie troszke po bokach brzuch...
|
#2340 |
|
BAN stały
|
A po odejsciu wod mozna normalnie isc jeszcze do toalety? wiekszosc z mam pisala ze wstawaly na siku i bum... czy to tylko takie uczucie ze chcesz siku a to wody... LOL
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:19.

lęk!! bo M. pojechał na drugi koniec wyspy na kurs nurkowy a ja nie chcę rodzić bez niego
Mała jakoś się mało rusza i wkręcam sobie, że zbiera siły
staram się leżeć i nogi mocno ściskam, ale w razie czego użyję planu Izumi, powieszę się do góry nogami i będę czekała aż wróci 

ze sklepu dzieciowego sie go wyciagnac nie da.
mi nawet położne w szpitalu liczyły i nie nikt nie patrzył na to, że z usg miałam tydzień do przodu, bo liczą co do dnia od pierwszego dnia ostatniej @ i to że dziecko rozwojem jest np na 35 tydzień, bo jest duże i dobrze rozwinięte, a faktycznie jest się np w 33 tygdniu to nie oznacza, że jest się w 35 tygodniu ciąży bo usg tak pokazuje tylko w 33, bo to jest faktyczny wiek dziecka...nie wiem czy wiesz o co mi chodzi... moje dziecko z usg w szpitalu wychodziło na 27 t, a byłam wg OM 25t4dz i nikt z położnych ani lekarz nie mówił że jestem w 27 tygodniu.... no chyba że ja głupia jestem

, ale sam mechanizm działa więc dalej w użyciu tylko w salaterce