|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2521 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Torby sie pakują-brzuszki się szykują MAMUSIE marzec-kwiecień 2010
Cytat:
Jak ja wam wszystkim zazdroszczę mieszkania bez teściów...Cytat:
|
|
#2522 |
|
Zakorzenienie
|
Witam!
Madziwnia ślicznie wyglądasz i brzuszek ładny. Podkłady poporodowe kupowałam w aptece, ale są też na allegro. U mnie w szpitalu dawali, były mi potrzebne tylko 2 dni, póżniej już normalne podpaski, lepsze bella, bo always jakoś źle się czułam. |
|
|
|
#2523 |
|
Zakorzenienie
|
Baobabek - wiesz dojechać zawsze jakoś można pociąg , doleciec samolotem itp , ale ponieważ jedziemy z dwójką dzieci z tym jedne bedzie maleńkie to i wyjazdy tez się zmieniają he he. W auto napakuje sobie co chce ( małego zabawki , żarcie itp ) dwa chcemy autem bo jakby się cokolwiek działo to zawsze dojedziemy , szpital ttffuu ttffuu czy w jakiekolwiek inne miejsce . No i dlatego to bibione bo jest w miare blisko i 12 godzin - pojedziemy nocą damy sobie rade. jakbyśmy jechali sami to wtedy wiadomo można kombinować raz jak jechalismy pojechaliśmy sobie przez monachium ot tak żeby sobie pozwiedzać bo ja chciałam muzem bmw zobaczyć . wiem juz po tamtym roku co to jest wyjazd z dzieckiem bagażu jak na wojne do tego braliśmy z domu słoiki dla niego , deserki , mleko mod , soki tego już było sporo .. do tego ciuszki i cała reszta no masakta . przy dwojgu to dopiero będzie wyprawa
|
#2524 |
|
Wtajemniczenie
|
Megi megi - tutaj ciotki wizazowe nie moga sie doczekac na Twojego Igorka - ale dzielnie sie dostosujemy do maluszka....dobrze mu w brzuszku u mamy - wie gdzie najlepiej
A teraz wiadomosc z ostatniej chwili - jesli wczesniej odchodzil mi czop partiami to dzis z samego rana odeszlo mi jakies CZOPISKO - kurna wkladka na to to to zdecydowanie za malo - dobrze ze nie zabarwiony ani nic z tych rzeczy.....zaczelam zartowac do meza oooo to maly bedzie z nami na ok 4tyg.
|
#2525 |
|
Zakorzenienie
|
ja juz po egzaminie zaliczony na 5
teraz wracam do nadrabiania.---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:23 ---------- co do szczepien, kolezanka zaszczepila swoje malenstwo i zaczal sie problem;/ maly trafil na stol peracyjny z wgłobieniem jelit i kawałkiem matrtwicy jelita grubego po czym lekarz stwierdzil ze to po szczepionce i teraz powiedziala ze jak bedzeie miala 2 to nie zaszczepi ale nie wiem czy to o rota czy pneumo chodzilo
|
|
#2526 |
|
BAN stały
|
Ja co do wycieczek polecam Rainbow Tours
naprawde bylam zadowolona!!! Wszystko bylo dopiete na ostatni guzik, nie drogo plus super przewodnicy (polecam p. Madzie) (ja jezdzilam przewaznie na wycieczki ze zwiedzaniem)..ani razu sie nie zawiodlam a bylo tych wycieczek sporo...wiec moze sprubujcie z Rainbow![]() A tak z ciekawosci... czy ten nieszczesny czop zawsze jest z krwia? i czy wtedy zmienia sie kolor moczu.....bo ja juz nie wiem czy mialam tak ogromny uplaw po nocy czy co :/ (bez krwi, uplawow praktycznie nigdy nie mialam) ja juz sie tak nie moge doczekac ze chyba schizuje :/ |
|
|
|
#2527 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Darusia, gratulacje za egzamin! Z tymi szczepieniami to faktycznie nie wiadomo trochę co robić. Ja niby twierdzę, że będziemy szczepić na wszystko, a z kolei mój znajomy z dziewczyną zdecydowali się nie szczepić wcale.
|
|
#2528 |
|
Zakorzenienie
|
no kolezanka tez bardzo zaluje bo dwumiesieczny maluch trafil prosto na stol i masakre przezywalysmy obie....a lekarz powiedzial ze organizm niektorych dzieci wlasnie tak reaguje;/ diabli wiedza...
my tez sie zastanawiamy na co szczepic a na co nie
|
|
#2529 |
|
Konto usunięte
|
rossman:
babydream 1 newborn , 2-5 kg, 28 szt. - 13,99 zł pampers 1 newborn, 2-5 kg, 43 szt. - 25,29 zł babydream podkłady 60x60, 10 szt. - 12,99 zł babydream chust. z pudełkiem - 6,99 zł (prawie wszystkie rodz. chust. są w promocji) dostałam jeszcze próbkę żelu pod prysznic dave a polecić jeszcze mogę skarpetki z grzechotkami, ok. 10 zł tesco: płatki bawełniane dla dzieci, 60 szt. - 3,99 zł pieluchy droższe niż w rossmanie |
|
|
|
#2530 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2531 |
|
BAN stały
|
Skarpetki z grzechotkami?? a coz to jest takiego.....
|
|
|
|
#2532 | ||
|
Zakorzenienie
|
Natala mi czop odchodzi i jest taki mleczno zolty bardziej kremowy ale taki ciemy krem nie zawsze z krwia odchodzi tak mi gin powiedzial
co do szczepien to wazny jest wywiad lekarz kontra rodzice jest wiele wskazan i przeciwskazan do szczepien tych 5 w 1 i 6 w 1 jednym z takich przeciwskazan jest skaza bialkowa niby nic takiego a moze powodowac skutki uboczne po szczepieniach dlatego zanim sie zdecyduje czy szczepic dziecko tymi platnymi czy tymi zwyyklymi nalezy poczytac w nece o mozliwych skutkach ubocznych i chorobach poszczepiennych a takze skonsultowac to z dobrym lekarzem bo to wazne czasem jednemu dziecku nie bedzie nic a drugie zachoruje na cos powaznego ja poszperalam w necie i znalazlam kilka stron gdzie rodzice pisza na temat szczepien jednak nie wiem czy to prawda w szpitalu jak bede i beda tam neonatolodzy i pediatrzy to poprostu zapytam czy to prawda i jakie to ryzyko ---------- Dopisano o 16:06 ---------- Poprzedni post napisano o 15:48 ---------- Cytat:
Cytat:
![]() Natalka skarpetki z grzechotkami to zwykle sparpetki a z przodu maja jakies misie albo gwiazdki albo cokolwiek innego doszyte i jak dziecie macha nozkami to to grzechocze http://www.allegro.pl/item929185763_...8.html#gallery ja mam takie dostalam od siostry
|
|
#2533 |
|
BAN stały
|
A ile ten czop odchodzi wczesniej przed porodem? bo ja sie nie potrafie okreslic...czy to bylo to czy nie :/
A skarpetki super, nie widzialam czegos takiego tu...moze nie zwrocilam uwagi, nawet nie wiedzialam ze cos takie istnieje wogole ;P ale ciekawy pomysl, podoba mi sie
|
|
|
|
#2534 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sygnałem zapowiadającym rychłe pojawienie się małego człowieka jest otwarcie kanału rodnego. Na kilka dni albo godzin przed porodem możesz zauważyć na bieliźnie zabarwioną krwią, nieco galaretowatą, wydzielinę - to czop śluzowy. Do tej pory pełnił on rodzaj korka, który zamykał wyjście z macicy i odgradzał dziecko od świata zewnętrznego. W ten sposób chronił malucha przed zarazkami. Nie oznacza to, że na kilka dni przed wyznaczonym terminem porodu musisz ciągle biegać do łazienki i sprawdzać, czy przypadkiem się nie pojawił. Wiele kobiet go nie zauważa. Jeśli zaobserwowałaś u siebie krwawe ślady na bieliźnie, zgłoś się do lekarza. Niech on oceni, czy akcja porodowa już się rozpoczęła. Warto to zrobić nawet, gdybyś po fałszywym alarmie miała wracać z torbą do domu. Możesz zauważyć na bieliźnie dużą ilość gęstego śluzu (czasem lekko różowego albo brunatnego) - to czop śluzowy, który znajdował się w szyjce macicy i wysuwa się na zewnątrz, kiedy zaczyna się ona rozluźniać Gdy szyjka uzyska gotowość do otwarcia podczas porodu, czop śluzowy zostanie wydalony. Może to nastąpić w różnych momentach (na kilka godzin przed rozpoczęciem porodu, na kilka dni, a nawet na tydzień przed porodem). Czop śluzowy jest śliski, elastyczny, bardziej gęsty niż surowe białko jaja kurzego, może być bezbarwny lub żółtawy. Zdarza się, że odpada równocześnie z odpłynięciem wód płodowych. Wody mogą wyciekać w sposób gwałtowny lub powolny. Ważne jest, aby umieć odróżnić czop śluzowy od wód płodowych (jeżeli wody zaczynają odchodzić, należy zgłosić się do szpitala, nawet jeśli nie ma innych objawów zbliżającego się porodu). Wody płodowe są konsystencji zwykłej wody, najczęściej bezbarwne i czyste. Jeżeli kolor wód płodowych jest zielonkawy, zawiadom o tym położną. Przed wystąpieniem akcji porodowej może pojawić się u Ciebie biegunka. Będzie to naturalne dążenie organizmu do wypróżnienia przed porodem. Twój organizm może także w ten sposób uwalniać się od napięcia. Możesz wtedy odczuwać dreszcze i "roztrzęsienie". ---------- Dopisano o 17:00 ---------- Poprzedni post napisano o 16:46 ---------- a zastanawialyscie sei jaka wode pic podczas karmienia ?? powinno sie pic wode srednio zmineralizowana bo jak sie pije zwykla wode to wyplukuje sie mineraly z organizmu no ale tych wod jest tyle ze nie mam pojecia jaka podczas karmienia narazie pije wode mama i ja
|
|
#2535 |
|
Raczkowanie
|
Witam!
U nas niedziela zaczęła się ładnie, słoneczko świeciło ale potem jakiś pomór na mnie i na tż padł i zasnęliśmy pokotem. Jak się przebudziliśmy to deszcz ze śniegiem padał. Czytam o Waszych rozważaniach dot. szczepień. My szczepiliśmy naszą Michalinę podstawowym programem szczepień obowiązkowych, dopiero jak skończyła roczek dostała dodatkową szczepionkę ADHIB, której nie trzeba powtarzać. Myślę, że tym razem będzie podobnie. Wydaje mi się, i wiem, że wielu lekarzy jest tego zdania, że nie należy przeciążać młodego sysytemu immunologicznego nadmiarem szczepień. Mam też przykłady wśród znajomych z dziećmi, że szczepionki mogą nieźle narozrabiać. Madziwnia ładny mas brzuszek, a wogóle to podziwiam ciebie całą na tym zdjęciu- taka zadbana, szczęśliwa młoda mama, pomalowane paznokcie, makijaż. Mi się na ogół nie chce nawet włosów po umyciu ułożyć. Jedyne czego nie robię to w dresie nie chodzę ale to dlateo, że się w stary nie mieszczę a nowego nie chce kupować. Chodzę najczęściej w sukienkach albo w tunice i lużnych leginsach.
|
#2536 |
|
BAN stały
|
Drcron Kochana jestes
![]() Lece na zakupki, nadrobie Was pozniej... |
|
|
|
#2537 |
|
Wtajemniczenie
|
Ale tu dzisiaj przestój
Aż uwierzyć nie mogę!! Mnie dręczą 3 pytania: 1 - na początku dziecię kładę na gryce czy kokosie?? Bo przeczytałam już dwie sprzeczne opinie (że najpierw na gryce bo masuje ciałko, druga że na gryce jak dziecie wstawać zaczyna coby nóżki miało masowane...) 2 - któraś z Was poleca kosmetyki baby dream rosmanowe i w sumie ja też sporo czytałam że mają fajny niechemiczny skład, tylko takiemu maluchowi to co jest potrzebne?? Płyn do kąpieli, żel do mycia, szampon i mleczko po kąpieli ![]() 3 - od kiedy z dzieckiem można latać samolotem?? Chodzi mi o dość krótką podróż (1,5h) Pomóżcie tumankowi
|
#2538 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny moze wy wiecie czy przy zmianie dowodu ze wzgledu na zmiane zameldowania w innym miescie trzeba dostarczyc takze akt urodzenia i akt malzenstwa z adnotacja o rozwodzie.....czy przy takiej wymianie tego nie wymagaja??
---------- Dopisano o 19:31 ---------- Poprzedni post napisano o 19:30 ---------- ooo i a propo materaca.... lepiej kupic kokos-gryka czy lateksowy?? |
|
|
|
#2539 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja się ostatnio wymeldowywałam w Koszalinie i tam pani mi powiedziała, że jak będę wyrabiała dowód w Wa-wie, to mogę mieć ze sobą akt ślubu, co przyspieszy nowy dowód, a jak nie, to oni ściągną sobie go z Koszalina. Więc chyba tak jest.
|
|
#2540 |
|
Wtajemniczenie
|
Megi a Ty nadal tu
Uwierzyć nie mogę że Ty jutro 40tc zaczynasz
|
#2541 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dopiero bedzimey meldowac tezeta...i chcemy to w jednym dniu zalatwic, tylko ze on jest teraz rozwodnikiem....to dla nich ma isc akt malzenstwa z taka adnotacja czy akt urodzenia tak jak niby kawaler?? chodzi o meldunek w malej miejscowosci i cos mi sie wydaje ze u nich to takie latwe by nie bylo zeby sobie sami ten akt sciagneli...ehhh |
|
|
|
|
#2542 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
(bo wiecie, że trzeba przy zameldowaniu mieć ze sobą świstek o wymeldowaniu z poprzedniego miejsca?)Cytat:
Jakoś mu się nie spieszy. Torba spakowana, mama niespanikowana, a on nic. Ale usadowił się tak nisko, że siedzieć nie mogę, chyba że z nogami wyprostowanymi i wiszącymi, bo mnie uciska jakby na wylocie ![]() ---------- Dopisano o 20:29 ---------- Poprzedni post napisano o 20:24 ---------- A na samym początku ciąży śniło mi się, że przysłałam z przyszłości z porodówki kartkę do siebie i do tż, żebym się nie obawiała, że wszystko będzie dobrze i tam była data 2 lub 4 marca. Więc spokojnie sobie czekamy - prawie spokojnie
|
|
#2543 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2544 |
|
Zakorzenienie
|
Zmogła mnie dziś drzemka godzinna od 18 do 19 i teraz nie wiem co ze sobą zrobić- znowu mam iść spać?
![]() Przypomniało mi się, że wciąż nie mamy termometru dla młodej. Nie mogę się zdecydować, a jak ja nie podejmę decyzji to w życiu go nie kupimy.
http://lb4f.lilypie.com/WKoyp2.png Edytowane przez mrowak Czas edycji: 2010-02-21 o 20:52 |
|
|
|
#2545 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:09 ---------- Poprzedni post napisano o 21:03 ---------- Cytat:
a my wrocilismy ze zdjec i maz podniosl mi tak cisnienie ze odechcialo mi sie wszystkiego i z tego wszystkiego mam tylko 3 zdjecia a szykowalam sie ponad godzine powiedzialam ze mam to w tylku i ze i tak sobie zrobie sesje i tak Mloda nie masz ochoty dorobic ?? albo kto inny z okolicy kto zajmuje sie profesjonalnie fotografia ??
|
|
#2546 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
2 ja kupilam tylko zel do mycia ciala i włosków i mleczko nawilżającepo kąpieli) 3 czytalam,ze nawet po 2 tygodniach ale nie wiem jak jest w praktyce,mysle,ze po miesiacu a po 2 to juz napewno chyb a nie pomoglam z tym pytaniem ![]() Cytat:
widzialyscie to???http://dziecko.onet.pl/41506,5,8,por...a,artykul.html Edytowane przez tylkooliwka Czas edycji: 2010-02-21 o 21:29 |
|||
|
|
|
#2547 |
|
Zakorzenienie
|
drcron jesli chcesz to wpadaj do nas planujemy robic sesje ciezarowkom...
heheh tezet ma fotografowac mnie i jeszcze jedna znajoma....wiec i tak wszystkie lampy bedziemy mieli rozlozone i przygotowane pod zdjecia....takze jak masz ochote to daj znac a pomyslimy cos konkretniej o terminie
|
|
|
|
#2548 |
|
Zakorzenienie
|
Kurcze - dzisiaj jestem tak kosmicznie senna - zaliczyłam już 3 drzemki w ciągu dnia i to takie po ponad 2 godzinki. Teraz mam lekkie skurcze - czasem taka mocna senność zwiastuje poród i tak siedzę i nie wiem. Ale to dobrze, bo wcześniej jak miałam skurcze to byłam mocno przekonana, że to jeszcze nie ta chwila, a teraz mam jakieś wątpliwości. I jeszcze sutki mnie bolą cały dzień. Jejku - ta interpretacja czy to już jest męcząca.
I dygresja koszykarska: AZS KOSZALIN ma Puchar Polski Z Igorem dzisiaj kibicowaliśmy przed tv - będzie fanem
|
#2549 | ||
|
Zakorzenienie
|
drcron czy ten czop odchodzi ci powoli w formie tak jakby uplawow? tylko wlasnie takich mlecznych? ja cos takiego mam od 3-4 dni ale to tak wolniuteńko i bez zadnej krwi ani nic takiego... nie wiem czy to to
---------- Dopisano o 21:51 ---------- Poprzedni post napisano o 21:44 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 21:51 ---------- Poprzedni post napisano o 21:51 ---------- Cytat:
|
|
|
#2550 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo te zdjecia z dzisiaj to szkoda slow albo ja tak strasznie wygladam albo samoa nie wiem co ale jak robie zdjecia swoim aparatem to wychodza normalne wiec o co kaman ??
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:10.

Przypomina mi się od razu jak się czułam mieszkając w Stanach u obcych ludzi gdzie facet był do rany przyłóż, ale gdy tylko do domu wracała jego żona wszystko się zmieniało i czułam się tam jak piąte koło u wozu. Paskudne uczucie. Potem, gdy odwiedziłam ich po prawie 2 latach było zupełnie inaczej, ale przez prawie półtora roku starałam się mieć z nią jak najmniej do czynienia. nie wyobrażam sobie jak to musi być w Twoim przypadku
Jak ja wam wszystkim zazdroszczę mieszkania bez teściów...

ze niedlugo siegnie do kolan hehe