Ostrowieckie pogaduszki ślubne - cześć VI - Strona 23 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-02-22, 15:39   #661
justys1358
Zakorzenienie

GG do justys1358
Dot.: Ostrowieckie pogaduszki ślubne - cześć VI

Aga myslałam, ze wiecej sie placi.
justys1358 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-22, 15:39   #662
Igoolek
Rozeznanie

GG do Igoolek Send a message via Skype™ to Igoolek

No to tak jak myślałam... Wiadomo że 10 tyś dla jednego to niewiele a dla innego bardzo dużo Pamiętam jak byłam w klinice leczenia niepłodności i jeden z pacjentów mówił nam wprost "nie zastanawiajcie się za długo nad dzieckiem bo potem ta możliwość może zniknąć" kierował te słowa do mojej szwagierki która ma 28 lat i nadal unika tematu ciąży... kurcze a ja już 3 miesiąc po odstawieniu i nie mogę się doczekać jesieni
Igoolek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-22, 15:44   #663
azakowana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justys1358 Pokaż wiadomość
Aga myslałam, ze wiecej sie placi.
Super, dla mnie już 1/3 tego to jest majątek a co dopiero mówić o całej kwocie. I jeszcze nikt mi nie zagwarantuje, ze za pierwszym razem się uda. A mówi się, że pieniądze szczęścia nie dają.

Cytat:
Napisane przez Igoolek Pokaż wiadomość
No to tak jak myślałam... Wiadomo że 10 tyś dla jednego to niewiele a dla innego bardzo dużo Pamiętam jak byłam w klinice leczenia niepłodności i jeden z pacjentów mówił nam wprost "nie zastanawiajcie się za długo nad dzieckiem bo potem ta możliwość może zniknąć" kierował te słowa do mojej szwagierki która ma 28 lat i nadal unika tematu ciąży... kurcze a ja już 3 miesiąc po odstawieniu i nie mogę się doczekać jesieni
Ja nawet z ta wiedza, którą mam teraz i wiedząc że takie mogą być problemy nie zdecydowałabym sie wcześniej na dziecko, bo do tego nie byłam dojrzała. I tu nie chodzi o zastanawianie się. Jeżeli nie chce mieć na razie dzieci to mam je sobie zrobić na siłę i liczyć na to, że jakoś się ułoży?

Edytowane przez azakowana
Czas edycji: 2010-02-22 o 15:48
azakowana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-22, 15:48   #664
gusiak23
Zakorzenienie

GG do gusiak23

no właśnie dla tego co Aga napisała, ja na razie nie planuję dziecka.
Stary 2010-02-22, 15:52   #665
veroeve
Rozeznanie

Hej Iga, fajnie, że zajrzałaś.

Różnie bywa z tymi dziećmi. Do rodzicielstwa trzeba tez dorosnąć emocjonalnie. Nie każda 20-latka czuje się na siłach. Ja byłam straszny dzieciuch. Dla mnie to się wydawało, że byłby koniec świata. Dobór partnera też ma ogromne znaczenie. Nie każda kobieta chce urodzić dziecko, gdy nie czuje się bezpiecznie w związku. Masz dużo szczęścia Iga, że jesteś młodziutka i oboje chcecie dziecka. Znam kobiety, które nie mogą zajść w ciąże od 20 lat i takie, które wychodziły za mąż po 35 roku życia i bez problemu zachodziły w ciążę. Nie ma reguły, jest tylko zmiana prawdopodobieństwa, ale ja wierzę, że nic nie dzieje się przez przypadek. Wszystko to jest całkiem mądrze pokierowane przez naturę, choć pozornie wydaje się niesprawiedliwe.

Edytowane przez veroeve
Czas edycji: 2010-02-22 o 15:54
veroeve jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-22, 15:55   #666
justys1358
Zakorzenienie

GG do justys1358

Aga dla mnie 10 tys. to tez bardzo duzo. Zawsze jakos miałam przekonanie ze za in vitro płaci sie wiecej, oczywiscie to z moje niewiedzy wynikało.
Stary 2010-02-22, 15:57   #667
veroeve
Rozeznanie

10000 zł to bardzo dużo, zważywszy że ludzie próbują wiele razy przez wiele lat. Znam dwie takie pary, gdzie kobiety są po 40-tce i wydali majątek, a dziecka nadal nie ma. A co ciekawe po wielu latach prób okazało się, że to mężczyzna również jest bezpłodny.

Edytowane przez veroeve
Czas edycji: 2010-02-22 o 15:59
Stary 2010-02-22, 15:58   #668
azakowana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez veroeve Pokaż wiadomość
Hej Iga, fajnie, że zajrzałaś.

Różnie bywa z tymi dziećmi. Do rodzicielstwa trzeba tez dorosnąć emocjonalnie. Nie każda 20-latka czuje się na siłach. Ja byłam straszny dzieciuch. Dla mnie to się wydawalo, że bylby koniec świata. Dobór partnera też ma ogromne znaczenie. Nie każda kobieta chce urodzić dziecko, gdy nie czuje się bezpiecznie w związku. masz dużo szczęścia Iga, że jesteś młodziutka i boje chcecie dziecka. A Aga przecież się przed ciążą nie wzbraniała, jak sama wielokrotnie pisała. Znam kobiety, które nie mogą zajść w ciąże od 20 lat i takie, które wychodziły za mąż po 35 roku życia i bez problemu zachodziły w ciążę. Nie ma reguły, jest tylko zmiana prawdopodobieństwa, ale ja wierzę, że nic nie dzieje się przez przypadek. Wszystko to jest całkiem mądrze pokierowane przez naturę, choć pozornie wydaje się niesprawiedliwe.
Weronika masz rację
Ja też uważam, ze nic nie dzieje sie przez przypadek i wierze też, że w końcu sie uda - tylko ile trzeba wyrzeczeń i poświęcenia w dotarciu do celu. Ja cały czas jeszcze mam nadzieję (choć jest naprawdę bardzo niewielka), że w końcu rządzący zobaczą jaka jest skala problemu i chociaż niektórzy będą mogli mieć refundowane te zabiegi.
Ja sie broniłam przed ciążą, tak do 24 roku życia a potem już zaczęła we mnie kiełkować potrzeba. Ale jak widać nie udało się a teraz no to trzeba niby probować wszystkiego tylko czasem po prostu brakuje środków. Ja byłam załamana jak na jeden lek (a raczej zamiennik) musiałam wydać 350zł bo właściwego leku nie ma liście leków refundowanych i już go nie sprzedają. I gdyby nie to, że Grzesiek jechał za nim do Krakowa to pewnie co miesiąc musiałabym tyle kasy wydawać na jeden tylko zastrzyk.
Stary 2010-02-22, 16:10   #669
mehja
Zakorzenienie

Ja też czytałam, że in vitro kosztuje od 7tys w górę.
Czasem wystarczy 1 zabieg ale często zdarza się, że trzeba i 3. A i tak gwarancji nie ma, że się uda. A koszty ogromne bo oprócz ceny samego zabiegu (te powiedzmy 7tys.) trzeba doliczyć koszty specjalnych leków i wizyt w tej klinice

Aga ale ty nie mysl na razie o tym, bo pewnie wcale to nie będzie potrzebne i uda wam się
Cierpliwość jest gorzka ale jej owoce są słodkie.
mehja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-22, 16:10   #670
Ostrowczanka
Zakorzenienie

Moje zdanie jest takie, że trochę przesadzają z tą nagonką na wiek. Wiele par, które nie może zajść ma po którejś stronie, lub po obydwu jakieś schorzenie, ktore czy by probowali w wieku 20 czy 25 lat to też by im przeszkodzilo w zajściu. Ja mam lat niedługo 26 i nadal nie czuję się gotowa. Po co sprowadzac na świat nowego człowieka, ktorego sie nie bedzie w stanie utrzymac? Swojemu dziecku bede chciala dać wszystko co najlepsze - a teraz mnie na to nie stać.

Wszystko można, co nie można - byle z cicha, i z ostrożna.
Ostrowczanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-22, 16:14   #671
justys1358
Zakorzenienie

GG do justys1358

Ja bardzo bym chciała dziecko, ale ja nie pracuje, tylko Tz, wiec bedziemy musieli poczekac. Znaczy ze los zdecyduje za nas
Stary 2010-02-22, 16:24   #672
AGUSIA533
Rozeznanie

Qdlatku odezwij się do nas Odstaw dąsy na bok i już się nie gniewaj
AGUSIA533 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-22, 16:25   #673
Ywanka
Zadomowienie

Córka ma znów coś z krtanią, ale obyło sie bez antybiotyku.
Dziś już bez temperatury i juz rozrabia!
Stary 2010-02-22, 16:27   #674
Igoolek
Rozeznanie

Może dla niektórych z Was zabrzmi to niedojrzale lub dziwnie... ale dla nas dziecko i rodzicielstwo to wielka przygoda a wiadomo że przygody z definicji są niesamowite ekscytujące a czasem niebezpieczne inaczej nie byłyby przygodami oboje mamy w sobie tyle chęci że chyba nic nie będzie w stanie nas złamać Poza tym chcemy nasz świat budować razem z dzieckiem póki mamy mnóstwo energii do pracy i chęci do szaleństw Chyba balibyśmy się że budowanie odpowiednich warunków dla dziecka które byśmy planowali "na później" uczyni z nas zapracowanych zmęczonych ludzi którym braknie czasu na szaleństwa z maluchem a chcemy z dzieckiem żyć czasami na jego warunkach
Stary 2010-02-22, 16:29   #675
veroeve
Rozeznanie

Tak, to też jest spory problem. My mieszkamy w akademiku i nie mamy co liczyć na pomoc rodziców. Moi za daleko, rodzice męża się nie nadają do opieki nad maleństwem. Ale teraz sobie myślę, że i tak wszystko w rękach losu. Ja się nie wzbraniam ani nie staram.

Zauważyłam jednak w swoim życiu coś takiego, że gdy potrzebna mi kasa, ale tak naprawdę, a nie na zachcianki, to ona się zawsze znajduje. Albo jakaś fucha wpada albo zwrot podatku wpłynie na konto Fakt, że są to kwoty małe, ale wierzę, że dziecko też bym utrzymała. W końcu nie ma obowiązku kupować pampersów przez trzy lata. Można dziecko nauczyć wcześniej oszczędności pieluchowych. Ciuchów drogich też dziecko małe nie potrzebuje. To rodzice mają potrzebę, żeby stroić dzieci Jedzenie, no cóż, do pewnego wieku, to dzieciaki jedzą jak wróbelki. Problem się zaczyna, jak dziecko idzie do szkoły albo nie daj Boże gdy choruje.

Kończąc jeszcze tylko powiem, że ważniejsza jest miłość, jaką moga dać rodzice upragnionemu dziecku niż wszelki komfort materialny. A jak kobieta nie chce dziecka, to może się nie otworzyć w pełni i potem są takie przypadki, że matka wypomina dziecku, że przez nie nie skończyła studiów i inne tego typu bzdury.

Edytowane przez veroeve
Czas edycji: 2010-02-22 o 16:31
Stary 2010-02-22, 16:41   #676
justys1358
Zakorzenienie

GG do justys1358

Pewnie, ze miłosc jest najwazniejsza. Ja bym chciała isc spokojnie na macierzynski i wychowawczy
Stary 2010-02-22, 16:43   #677
Igoolek
Rozeznanie

Dokładnie się z Tobą Weronika zgadzam!

Może być nam czasami ciężej może być chudszy miesiąc ale tak jak mówisz człowiek zawsze da sobie radę póki chce i się stara a maluch będzie o niebo szczęśliwszy gdy mama i tata pójdą z nim skakać na trampolinie niż gdy kupią mu wypasione Nike za 300 zł które dla niego niczym nie różnią się od trampek za 10 zł bo też się da w nich biegać
Stary 2010-02-22, 16:58   #678
azakowana
Zakorzenienie

Tylko nie zawsze jest szansa, zęby ta miłość komuś przekazać niestety
Co z tego, że mam miłości w mnóstwo jak nie mamy jej z mężem komu dać. Na razie dajemy tylko sobie nawzajem ale jeszcze mamy duuużo zapasu
Stary 2010-02-22, 16:58   #679
ninuska
Zadomowienie

Nadrobiłam
Jej, kobietki, idziecie jak burza z pisaniem.
Justys trzymam kciuki za egzaminy, ja też mam podobnie i już mi sie odechciewa uczyć. Suknia na pewno będzie extra, a co do stlu wycięcia to chyba musisz przymierzyć taką z serduszkiem i zobaczyć jak się w niej czujesz a jak w takiej z prostą górą. Ja i u ciebie i u siebie stawiam na serduszko
Katalinka zdjęcia super, aż mi się zachciało jechać w takie miejsce. Może kiedyś?
Madziaciu kiepsko,ze cię brzuch bolał na wyjeździe. Ja tak przeważnie trafiam z różnymi boleściami jak się jakiś wyjazd szykuje albo impreza
minka24 jeeej, wstaw chociaż jakiś przybliżony model twojej sukni. Strasznie jestem ciekawa
Ywanka mikrofon jest superancki Niunia mojej koleżanki dostała taki na 3 urodziny. Jej, ale śpiewa teraz. I nawet ładnie jej wychodzi( czytaj - da się słuchać)
Gusiak też mam na 16 zamówioną godzinkę. My tak chcieliśmy ale moja mama myślała o 17. Ale i tak by nic z tego nie było bo 17 była już zajęta.
Qdlatku no co ty?? wracaj raz dwa bo normalnie tak i już
Agusia powtórzę że suknia extra naszyjnik też mi się podoba i myślę,że bedzie ok również do serduszka. Zaproszenia bardzo ładne,spokojnie możecie zamawiać.Buty również, ale już nie dla mnie. Ja musze mieć na kostkę zapinane. tym badziej męczę się tańcząc w butach wsówanych jak te,tóre pokazałaś.Mam wrażenie,że zaraz mi spadną. No i rajstopylub pończochy w 100%. W pończochach też mi się dobrze chodzi i nigdy nie miałam z nimi problemu. Dziwnie bym się czuła bez w takim dniu. Tak myślę

Błędy w pisowni -nigdy mi to nie przeszkadzało. A błędy nasze to przecież ę,ą. Nie ma się co nad nimi rozwodzić.

O pandze też dużo słyszałam,że jest bardzo niezdrowa i to od wielu osób i już bardzo dawno tak mówili.

Dzieci..... tak to jest niestety- ci,którzy bardzo chcą je mieć, mają przeważnie trudności a ci,którzy wręcz nie nadają sie na rodziców mają je bardzo szybki i przeważnie nie jedno. Moja siostra urodzła w wieku 28 lat ( bo kariera, bo nie ma czasu na wychowanie, bo remont mieszkania, bo, bo,bo,...). I wiecie, jak z nią ostatnio rozmawiałam,powiedziała,ż e bardzo żałują,że tak późno sie zdecydowali bo to straszna radość jest dla nich maluszek i własnie czegoś im brakowało. Powiedziała ...gdybyśmy wiedzieli (że będzie tak dobrze).... no i właśnie. Nikt nie wie jak to będzie a strach czy niepewność rodzcielska czy sobie z maluszkiem damy radę - robią swoje.

ninuska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-22, 17:00   #680
Ostrowczanka
Zakorzenienie

Tylko rozważacie sytuację w ktorej jest Was na COŚ stać - a gdy nie jest Was stać na NIC? Gdyby nie pomoc rodzicow pewnie ok. 15 każdego miesiaca widziałabym w protfelu tylko dno. Uważam, że w takiej sytuacji decydowanie się na dziecko byloby niemądre i nieodpowiedzialne.

Wszystko można, co nie można - byle z cicha, i z ostrożna.
Ostrowczanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-22, 17:07   #681
Igoolek
Rozeznanie

Taka sytuacja jest zrozumiała... my na szczęście mamy ten swój sklep teraz chcemy drugi Arek ma stałą pracę no i oboje możemy liczyć na rodziców "w razie czego" więc tak naprawdę mamy warunki cieplarniane do wychowywania maluszka i dlatego nie chcemy czekać Poza tym Arek mówi że nie chce być starym tatą eheh i że przed 30. musimy już COŚ mieć
Stary 2010-02-22, 17:28   #682
ninuska
Zadomowienie

N pewnie dziewczyny, że wszystko trzeba brać pod uwagę. Już nie mówiąc o sprawie kasy. I to znowu taki temat jak wiele innych głębokich. Pewnie jedni nawet mieszkając w kawalerce zdecydowali by się na niunię a inni gdyby mieli dużo lepsze warunki ne zdecydowali by się bo jeszcze to i tamto.

A ja się zastanawiam nad sprawą rajstopek do sukni ecru bardzo jaśniutkiego. Są jakieś różne kolorki?? Pewnie tak. Bo chyba taki normalny kolor cielisty to nie bardzo?

Stary 2010-02-22, 17:38   #683
katalinka17
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ninuska Pokaż wiadomość

A ja się zastanawiam nad sprawą rajstopek do sukni ecru bardzo jaśniutkiego. Są jakieś różne kolorki?? Pewnie tak. Bo chyba taki normalny kolor cielisty to nie bardzo?
Jeśli chodzi o temat dzieci, to ja się nie wypowiadam

Ninuska mówisz o rajstopach czy pończochach???

SYN
katalinka17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-22, 17:52   #684
ninuska
Zadomowienie

katalinka17 wolała bym pończoszki

Stary 2010-02-22, 17:57   #685
katalinka17
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ninuska Pokaż wiadomość
katalinka17 wolała bym pończoszki
No więc jeśli chodzi o pończochy, to jest masa odcieni, ja na przykład miałam ozdobny pas z koronki na górze w kolorze perłowym, a cała pończoszka była delikatnie jasna, nie biała jak ściana, bo takie są ble.
Jest ogromny wybór, tylko najlepiej kupować jakichś lepszych firm, ja na ślub kupiłam troszkę za małe, dlatego ważny jest rozmiar, żeby nie ściskało ani nie spadało. Mnie się spadanie nigdy nie zdarzyło, tak samo jakieś bąble, masakra, nie wiedziałam, że coś takiego się może zdarzyć.

Ja byłam mega zadowolona z pończoch, straszna wygoda, przewiewność, nie wspomnie o pójściu do toalety w sukni, zawsze to jeden problem mniej.

SYN
Stary 2010-02-22, 18:01   #686
justys1358
Zakorzenienie

GG do justys1358

A jakiej firmy miałas i gdzie kupowałas, w OStr?
Stary 2010-02-22, 18:06   #687
katalinka17
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez justys1358 Pokaż wiadomość
A jakiej firmy miałas i gdzie kupowałas, w OStr?
Hm nie pamiętam jakiej firmy, ale nie były to jakieś Gatty itp. Kupowałam w Kielcach chyba jedną parę na Plantach, drugą nie pamiętam.

SYN
Stary 2010-02-22, 18:52   #688
mehja
Zakorzenienie

Pomysł na sesję ślubną
ludzie sa nienormalni albo nic nie będę mówić bo nie chcę nikogo urazić. Może któraś z was planuje taką sesję...
mehja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-22, 19:01   #689
veroeve
Rozeznanie

Ostrowczanko, ja myślę, że nasza sytuacja finansowa niewiele się różni. Ale przestałam "nie chcieć" mieć dziecka. Jeszcze nie zaczęłam chcieć, ale już się nie wzbraniam. Nie liczę na to, że za rok dwa będzie lepiej. Mam 30 lat i niczego się nie dorobiłam. Moje koleżanki mają domy, dzieci. A wcale nie zarabiają rewelacyjnie. Po prostu odważyły się wyjść życiu na przeciw. Dlatego upieram się, że instynkt macierzyński jest kluczowy. Gdybyś go miała, gdyby był silny, to by Ci było obojętne, co masz w portfelu. Wiedziałabyś, że nie ma takiej siły, która by Cię powstrzymała przed zapewnieniem dachu nad głową, ciepła i jedzenia. Dlatego nie słuchaj nikogo, kto by myślał, że dla Ciebie najlepsze jest być już teraz mamą, bo wiek, bo coś tam. Skoro sama nie chcesz, to to jest jedyny istotny dla Ciebie pogląd. Co dobre dla innych nie musi być dobre dla mnie (Ciebie).

---------- Dopisano o 19:01 ---------- Poprzedni post napisano o 18:59 ----------

Dziwne poczucie estetyki. Ale niektórzy lubią taką g...nianą sztukę...

Stary 2010-02-22, 19:20   #690
Ywanka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mehja Pokaż wiadomość
Pomysł na sesję ślubną
ludzie sa nienormalni albo nic nie będę mówić bo nie chcę nikogo urazić. Może któraś z was planuje taką sesję...
Bardzo oryginalnie

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości