![]() |
#61 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: mąż pracuje na zmiany- mam dość
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przyznawać się, które tu są młode i bez ambicji a do tego leniwe ![]() Ja się łapię tylko na młodość ![]()
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2010-02-20 o 21:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Raczkowanie
|
![]()
Nie ma co uogólniać, młode czy nie. Każdy czasem potrzebuje odpoczynku od codzienności. Może tak opiekunka jakaś, dobra zaufana sąsiadka, mama, ciocia czy jakaś bliska znajoma by zrobiła sobie rozrywkę z dzieciątkiem a Wy byście sobie odpoczęli w tym czasie idąc sami gdzieś na jakąś randkę?.
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 00:38 ---------- Poprzedni post napisano o 00:37 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez OYE Czas edycji: 2010-02-21 o 12:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Raczkowanie
|
Myślę że każda z nas siedzi na wizażu mniej czy więcej. Wypominanie tego innym tego nie powinno mieć tu miejsca. :p
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
No to jednak mówimy o zwyczajnej pracy od -do a nie karierze.
Chociaz kariera lepiej brzmi ,mam kolezanke ktora "robi kariere" w banku ,pracuje od 7 do 15 . Calkiem niedawno widzialam wywiad z pania Dowbor i stwierdzila ,że dzwinie się czuła słysząc dookoła jak to jej kolezanki niby łączą prace w tv po 20 godzin z macierzysntwem a ona sobie ztym nie radziła tzn. jej syna wychowywali dziadkowie ,ona zdoskoku ,dopiero po 20 latach zobaczyla ,że nie można tego połąćzyć i byc na kazdym polu perfect przygotowanym i zaangazowanym. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez OYE Czas edycji: 2010-02-22 o 01:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
Próbujesz nas obrażać, następnie chcesz nam udowodnić jaką wielką karierę robisz a takie ataki oznaczają, ze jesteś bardzo niepewna i boisz się, pewnie tego, że mamy rację.
Niepotrzebnie tak się szarpiesz, trochę luzu, mniej okłamywania siebie i wszystko się ułoży ![]()
![]() |
#69 |
Konto usunięte
|
Luba, ale czasem pozostaje, dla podniesienia własnej wartości, takie życie w ułudzie właśnie
![]() ![]() Ja tam się cieszę, że mam pracę, która i daje mi satysfakcję, i czas dla rodziny. I nieco nawet dla siebie ![]() ![]() Edytowane przez 0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b Czas edycji: 2010-02-22 o 07:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;17358373]Luba, ale czasem pozostaje, dla podniesienia własnej wartości, takie życie w ułudzie właśnie
![]() Racja, niestety. Ale zauważmy, że takie zachowania sa charakterystyczne dla ... kobiet. Tez niestety. Mężczyźni, co widac nawet na przykładzie męża autorki tego wątku nie wmawiaja sobie/nie pozwalają sobie wmawiać, że mają być idealnymi mężami, ojcami, maja dbac o siebie i związek i ma to byc dbałośc na najwyższym poziomie, a dodatkowo uda im się zrobic karierę. Facet wie, ze wszytskiego nie połapie, więc skupia się najczęściej na pracy, co jest przyczyną narzekań żon, bo one maja wrażenie, że to wszytsko można pogodzic, bo ja tak robię. A to jest tylko wrażenie, co mężczyźni dokonale wiedzą i się nie szarpią. Od szarpania się, to oni maja naiwne kobiety, które chca pokazac jakie to one nie sa zaradne i jak to wszytskiego nie potrafia sobie poukładac. Efekt jest taki, że kobiety biegają jak kot z pęcherzem usiłując zrobic wszytsko co jest do zrobienia i nie pozwalają sobie wytłumaczyć, że wszytskiego się nie da. A faceci spokojniutko robia swoje i równie spokojniutko mogą byc pewni, ze żona zrobi co jest do zrobienia nie przyzanjąc się nawet przed soba, że i tak cos zawaliła, mimo najlepszych starań. Potem sie tylko tę żonę pochwali jaka to robotna jest, zaradna i jak to sobie ze wszytskim radzi, byle tylko nie odpuszczała i starała się jeszcze bardziej. A niech no tylko jakaś kobieta powie to, co najgłupszy facet wie, że doba jest za krótka żeby zrobić wszytsko, to nawet faceci nie muszą się męczyc, żeby tej kobicie wytłumaczyc, że się myli i mozna a nawet trzeba byc ideałem na miarę robota ![]() Sęk w tym, że rady nie daje nikt, tylko jedne kobiety spokojnie to przyjmują do wiadomości i żyją całkiem nieźle a inne nie przyjmują i zalatają sie w koncu na śmierć, usiłując sprostac chorym wymogom bycia naj we wszystkim.
![]() |
#71 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Znam pewnych menadżerów w korporacji i dla nich to zwyczajnie praca a nie żadna kariera.Robota żeby kredyt spłacic i dom utrzymać. Kwestia nazewnictwa i dystansu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#72 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
smieszne jak bardzo chcesz siebie przekonac ze kobieta ktora potrafi pogodzic kariere z macierzynstwem robi z siebie robota, czyzby sie tobie nie udalo? i moje wspolczucia jesli twoj facet sie skupia tylko na pracy i nie dba o ciebie i rodzine, takze wszystko jasne Edytowane przez OYE Czas edycji: 2010-02-22 o 14:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Raczkowanie
|
Przeczytałam Wasze wypowiedzi i ogarneło mnie przerażenie. Bo okazuje się ze ideałem jest kobieta która poświęca wszystko dla dziecka. Ewentualnie taka mamuśka jest sprytna, zrywa się z pracy na głupawe przedstawienia do przedszkola a do fryzjera chodzi z dzieckiem zatruwając życie innym itd. Matka bez własnego zycia,potrzeb i ambicji. Straszne. Krytyka z jaką spotkała się OYE jest dla mnie niezrozumiała, za to rozwiązania jakie wprowadziła w swoim zyciu są inspiracją dla mnie.
Co do innych uwag- angielski w domu? naprawdę? bez lektora i motywacji grupy/ nie ma takiej opcji. podobnie jak zakupy przez net- to kupowanie kota w worku. Zresztą - zakupy to nie tylko artykuły spożywcze- na kupienie ciuchow czy butow potrzeba wiecej czasu niż na zapełnienie lodówki na kolejny tydzień. Ktoś kiedyś powiedział ze nie ma ludzi idealnych we wszystkich dziedzinach życia i należy wybrać to, co jest najbardziej satysfakcjonujace . Moje postawienie sprawy na ,,ostro" dało jednak rezultat- w weekend mąż był w domu ( zamienił dyzury z kolegami) z dzieckiem a ja miałam czas dla siebie. W (bardzo konkretnej) rozmowie powiedział ze widzi ze jestem nieszczęśliwa i ze docenia to co dla niego robię. Ustalilismy ze dodatkowe dyzury będzie ze mną uzgadniał, ze bedzie miał jeden cały weekend w każdym miesiącu wolny i że wdrożymy dziadków do szerszej opieki nad małą ( zostawanie na noc, na weekendy)- czego zresztą moi rodzice zawsze chcieli. Jak na razie jest nieźle ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
No ale jazda, jak się tyrafia jakas nie pracująca matka to na nią huzia bo nie pracuje i nie ma pasji i ma zaraz iśc do pracy i na zajęcia się rozwijać, a jak trafiła się pracująca i mająca pasje to huzia bo za mało czasu dziecku poświęca i powinna ustalić priorytety i nie kłamać że dziecku czas poświęca.
![]()
![]() |
#75 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Btw angielski jest tak prostym jezykiem, ze mozna go sie nauczyc z powodzeniem samodzielnie przy odrobinie samozaparcia. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Zadomowienie
|
Nie wyszło mi cytowanie ;-) patrz post 78
Edytowane przez Ratatuj Czas edycji: 2010-02-22 o 20:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Zadomowienie
|
A która z Dziewczyn napisała,ze poświęca wszystko dla dziecka
![]() Wystarczy spojrzeć na filmy amerykańskie o kobietach robiących karierę,może to skrajny przykład ale daje bardzo jasny przykład. Są to komedie romantyczne gdzie główna bohaterka pędzi przez szczeble kariery,nie ma czasu na nic,wszystko robi z kalendarzem. gdzie tu czas na dziecko i męża. Potem nagle dostaje w "spadku" dziecko po zmarłej siostrze,bracie,przyjació łce.I co sie dzieje.....nie wie jak dziecku przewinąć pieluchę,obrzydzenie ją bierze jak dziecko je,przywozi dziecko do pracy.....zwalniają ją bo nie ma czasu aby cały czas poświecić siedzeniu w pracy. I to jest robienie kariery a nie od 7-15 Kiedy zostaje sama w dzieckiem,zaczyna rozumieć,że nie da się wszystkiego pogodzić,włącza luz,zmienia pracę,warunki pracy,stara się aby dziecko i ona były szczęśliwe ![]() I o tym pisały dziewczyny,że nie można mieć wszystkiego Blondchimero ja pisałam o nauce języka w domu,widocznie nie masz potrzeby nauczenia się j.angielskiego chcesz po prostu wyrwać się z domu od odpowiedzialności,jest to wymówka to wyjścia z domu.Ktoś kto robi z tego powodu aferę mężowi wzbudza we mnie skrajne uczucia. Znam osoby,które same nauczyły sie języka w domu i zdały egzaminy państwowe. Szkoda mi Twojej córeczki ![]() Edytowane przez Ratatuj Czas edycji: 2010-02-22 o 20:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Kurcze nie wiedzialam ze az tak w PL na serio biora zycie w amerykanskich filmach Zawsze myslalam ze dorosle kobiety to wiedze ale najwidocznie nie wszystkie, romantyczne komedie to tak samo bajki jak kopciuszek Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez OYE Czas edycji: 2010-02-22 o 21:07 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Zadomowienie
|
OYE obojetnie jak odebrałaś mój post nie umiesz odróżnić kariery od zwykłej pracy którą wykonuje większość mamuś.
Kariera to poświecenie się bez reszty dla pracy.Brak czasu dla rodziny. Znam takie przykłady w realu też,ale Ty nie znasz moich znajomych dlatego podałam przykład dostępny dla wszystkich. Mam znajomą,która robi "karierę" tak jak Ty jest to praca w tv cyfrowej,chodzi po domach namawia ludzi na pakiety telewizyjne,jeśli przeszkoli kila osób,zostaje menadżerem,nie musi już chodzić,siedzi w biurze,następny cel to ''vice prezes" a co dalej.....to się okaże Edytowane przez Ratatuj Czas edycji: 2010-02-22 o 21:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
co za bezsens ta rozmowa smieszne jak trudo wam przyjac ze kobieta moze podziecil jedno z drugim to ze wam sie nie udalo czy wam sie nie chcialo nie swiadczy o tym ze nie mozna czy ze nie ma mase kobeit na swiecie co to robi |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Otóz przykład ten mial pokazac ni mniej ni wiecej czym sie rozni kariera od pracy. Całkiem dobry przykład. Kariera to cos wiecej niz praca, to zycie podporzadkowane pracy i osiagieciu sukcesu zawodowego najwyzszego szczebla. To sposob na zycie. Od 7 do 15 to chyba nie zdazysz zrobic "kariery". Nie dostrzegłas ironii osob piszących do Ciebie? Nie słyszysz smiechu z Twojej kariery ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
niby skad bys miala wiedziez...z filmu...takze to nic dziwnego ze nie wiesz Edytowane przez OYE Czas edycji: 2010-02-22 o 21:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Zadomowienie
|
No to faktycznie jesteś osobą do podziwiania, aż mnie ciekawość zżera kiedy masz czas na te spędzanie czasu z dzieckiem planując drugie wyjeżdżając do Chin,Chicago....pewnie ze skromności nie wymieniłaś innych krajów do których wyjeżdżasz a do tego spędzasz całe popołudnia z dzieckiem czy obok dziecka mając inne swoje zajęcia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
po pierwsze mieszkam w Chicago a po drugie w wiekszosci moich wyjazdow jest na terenie USA raz czy dwa razy w miesiacu po pare dni, dziecko jest wtedy z tata i krzywda sie jej nie dzieje. Z drugim bedzie tak samo. A co jeszcze jest bardzo dumna z tego ze jej mama lata i sama chce leciec samolote, oczywiscie od czasu do czasu leci z mama jak jest to fajne miejsce. Jak juz pisalam z biura wychodze o wczesnych porach by byc z dzieckiem, jak cos nie skoncze praucje wieczorami z domu. Nie pisalam wczesniej czym sie zajmuje bo sadze ze to nie istotne, jak ktos mi mowi ze robi kariere to robi kariere jaka by ona nie bylo, nie moje miejsce by to kwestionowac ale widac wy sobie dajecie prawo. Smieszne i smutne, moze wam jeszcze wypisac jakie zarobki mam i jakie DNA zebycie mogly zadecydowac czy to kariera czy nie. I dlatego sie zastanawiam po co ja sie wdalam w ogole w ta rozmowe z osobami ktore wiedza co to kariera z romantycznych komedii amerykanskich. Edytowane przez OYE Czas edycji: 2010-02-22 o 22:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Bez przesady, nie ma co popadać z jednej skrajności w drugą. Trzeba uwierzyć w siebie czego i Wam życzę. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Dziewczyny ,i Gwiazdeczka,Luba,Szajajab a,Paula wcześniej tłumaczyły na wszystkie sposoby,że kariera to coś zupełnie innego niż wykonywanie pracy,i satysfakcja z wykonywanego zawodu. Kariera na Twoich szczeblu o którym mówisz to 80% czasu poświęconego firmie,to czas na współpracę ze współpracownikami,kontrah entami,jeśli posiadasz wysokie kompetencje interpersonalne i jeszcze do tego uważasz,że da sie to wszystko pogodzić z wychowaniem dziecka, wizyty u lekarza,dentysty,przedsta wienia w przedszkolu,spacer,gra w chińczyka ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jesli tak podchodzisz do sprawy to trudno mi jest komentować twoją wypowiedż. Jesli kobieta decyduje się na dziecko to nie odczuwa pójścia na przedstawienie jako poświęcenie ale jako radośc ,że moze wyrwać się z codziennej roboty dla niektórych kariery ![]() Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2010-02-23 o 07:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:39.