|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4111 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część X.
Dziekuje dziewczynki za mile ocenki ;**
Kikus ;* U: Sn: grahamka 100g z masełkiem :jedna połowka z 2 plasterkami szynki wiejskiej pomidorkiem i szczypiorkiem , druga z pasta jajeczną ( tą z biedornki ;d ) , pomaranczka ( taka wielgachna a jaka slodziutka 2sn: drozdzowka z budyniem&serem , monte drink , jabłuszko O: dwa grube nalesniki (uwielbiam ;dd ) jeden z dzemem truskawkowym, drugi z nutella i bananem P: jogurt naturalny z garscia nerkowcow , dwie kromki razowca z serkiem wiejskim i szczypiorkiem ![]() K: szklanka płatkow cookie crisp zalanych szklanka mleka 1,5 % , kromka grahama z almette szczypiorkowym , 2 jabluszka i znowu pyszna duza pomarancza ;d i jak ?
|
|
#4112 |
|
Raczkowanie
|
no dobra, ostatnio nie, ale moze tym razem ktoś oceni
![]() moje nie wiem co, ale wygląda na to,że U (koperkowe U )śniadanie: 3 łyżki owsianych,2 ł.otrebów żurawinowych, garsc zdrowego błonnika, łycha homo, kubeczek maślanki, 2 jabłka, garsc migdałów 2 śniad./1 obiad?(porą sniadania,treści obiadowej) : -sałatka z 2 pomidorów, 2 ogórków kwaszonych, oliwek czarnych,łycha jogurtu nat. i homo + wołowina -zupa kalafiorowo-brokułowo-koperkowa ( z ziemniakami,marchewką i porem) obiad: mizeria z koperkiem ![]() :s lina: 2 łychy purree i filet z kurczaka (na parze)-znow zupa jak wcześniej ![]() podw.: (nie wiem czy wcisne,jakoś ciezko zawsze mi wchodzą) pewnie omlet z 1 jajka z mąką pp + wiśnie w żelu i homo kolacja: twarożek + sałatka owocowa wieczorem nieduzo, bo ostatnio przedwiośnie mnie męczy i o 23 juz spie ![]() proszę o ocenkę ![]() UP
|
|
|
|
#4113 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I w ogóle brak warzyw - pododawaj gdzieniegdzie. A na kolację odpuściłabym te owoce, bo na wieczór się nie poleca do jedzenia, a zamiast tego jakąś jajecznicę mogłabyś zjeść, albo tuńczyka czy coś.
|
|
#4114 |
|
Raczkowanie
|
DZISIEJSZE U/P
śn; 9.30 jogurt naturalny 200g z mlekovity, 6 łyżek bran flakes, 1,5łyżki otrębów, łyżeczka słonecznika, 6 migdałów, łyżeczka miodu, łyżka rodzynek, łyżeczka jabłka suszonego pokrojonego w kostkę,kiwi na czczo(450 kcal) 2 śn;11.30 bułka paluch z masłem, 2 plasterkami wędliny drob, rzodkiewką, szczypiorkiem i sałatą, jabłko ok 200g (300 kcal) ob;14.00 zupa pomidorowa zabielana 2 chochelki, 2 łyżki makaronu rurki, 2 danie; 2 sznycle z mięsa mielonego z łopatki usmażone na oleju w mące(mama robiła więc nie było dyskusji), gałka kaszy jęczmiennej na sypko, ok 100-150 g sałatki z buraczków (650 kcal) pod;18.00 jogurt jogobella ananasowy, łyżeczka otrębów, kilka rodzynek, mandarynka (200 kcal) przek; 19.40 kawałeczek ciasta kruchego z pianką z kisielem, 3 herbatniki kol;20.30 planuje 2 kromki + serek wiejski lekki lub ser biały lub jajko na twardo lub miękko albo jajecznica, herbata, warzywka(350 kcal) po; nie planuje nic, ale kto wie może znów dopadnie mnie ochota na coś słodkiego P.s. Od wczoraj mam potworne wzdęcia. Wczoraj pojawiły się pierwszy raz od dłuższego czasu, jak zjadłam activie na podwieczorek. Mama mówi że mogę mieć za dużo jakiś kwasów w żołądku. Czy może być to spowodowane zbyt dużą ilością białka? Wczoraj ok 22 zjadłam chyba z 20 paluszków grubych z sezamem, 6 cukierków klejnotów(toffee, kokos, brandy z pomarańczą, orzech,marcepan i nugat, delice) i 1 krówkę i kostkę czekolady tiramisu. Od kilku dni ciągnie mnie strasznie na słodycze. Może być to spowodowane tym że zarzywam antybiotyk i lekarstwa??? Na brzuchu pojawiła się od tego mała fałdka wylewająca się nad spodnie! ![]() Odp na moje pytania!!! Ocenicie???Plisss!!! Edytowane przez kasia220112 Czas edycji: 2010-02-23 o 19:36 |
|
|
|
#4115 |
|
Zakorzenienie
|
Nie ma się co dziwić, że paszka ma parcie na słodkie, gdybym ja tyle sobie odmawiała to potem umarłabym z przeżarcia :P
|
|
|
|
#4116 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
super
Edytowane przez kiitty Czas edycji: 2010-02-23 o 18:42 |
|
|
|
|
#4117 |
|
Zadomowienie
|
A według mnie Paszka ma teraz od jakiegoś czasu bardzo ładne jadłospisu. Słodyczy wcale nie az tak dużo - wiadomo zdażają się różne dni raz bez warzyw a raz bez słodyczy. Poza tym owoce są niby nie polecane na redukcji po 16 - ja jadłam a i tak chudłam, więc imho na U nie ma to znaczenia. Gratuluje przełamania sie
|
#4118 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ok...Twoje zdanie...masz prawo...ale to że jest na UUUU nie musi świadczyc o tym że nie moze sobie pozwolic na słodycze Dziewczyna sie przełamała całkowicie...wiec nie deprymuj Jej zazdroszcze naprawde...Paszka #3 |
|
|
|
|
#4119 |
|
Zadomowienie
|
Moje U:
Ś: Duża bułka razowa, suto obklejona pestkami dyni, każda z sałatą na jednej zagościła szyna wiejska mocno wędzona, pomidor,ogórek,rzodkiewka ,cebula, na drugiej ser gouda + te same dodatki + oliwki zielone, 3korniszonki, herbata&cytryna Po: kawa IIŚ: Moja nowa miłość: wiejski150g z całym bananem skrojonym, obypany cynamonem + kilka siekanych włoskich orzechów+ 2 wafle ryżowe kawa O: Omlet smażony na kapce oliwy z dwóch jaj XXL pychha! oblany truskawkami zmixowanymi z połową jogurtu nat oraz łychą wiejskiego, po : suszona figa mięta Podwieczorek: pomarańczka posiekana i posypana cynamonem z łychą homo nat + batonik nesquik(100kcal) Kolacja: jajo na twardo z homo nat + szczypiorek,cebulka,rzodk iewka Oj wpadło dużo za dużo fig szusoznych!...:} Hm?
![]() Edytowane przez malenka17 Czas edycji: 2010-02-23 o 22:05 Powód: dopisek |
|
|
|
#4120 |
|
Zadomowienie
|
U
od rana- 18 byłam w pociągu,dlatego tak dziwnie... ocenicie?? ![]() |
|
|
|
#4121 |
|
Raczkowanie
|
U: 1. duży grapefruit; jogurt nat 180g + łyżka ziołomiodu głogowego+ 2łyżki owsianych+ 1łyżka otrąb granulowanych jabłkowych+ 1łyżka musli + garść rodzynek+ 3suszne morele+ 2suszone daktyle+ 2suszone śliwki+ 2 orzechy włoskie+ 4 orzechy laskowe+ garść płatków migdałowych+ cynamon 2. miska zupy warzywnej z łyżką oliwy z oliwek; jabłko przekąska: trochę płatków migdałowych i suszonej żurawiny 3. omlet z 2 jajek na oliwie z o. + porcja buraczków tartych + porcja kaszy pęczak; całość polana oliwą z o. przekąska: garść orzechów (włoskie, laskowe, migdały) 4. cały wiejski lekki z tartą gruszką, rodzynkami i cynamonem; jogurt nat 180g z łyżką otrąb granulowanych i rodzynkami; garść suszonej żurawiny |
|
|
|
#4122 |
|
Zadomowienie
|
nie rośnie waga... mam też jakąś blokadę ostatnio, niby muszę przytyć i chcę, żeby odzyskac okres, ale coś się stało że chcę a nie mogę... ;(
|
|
|
|
#4123 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no i ta kolacja... dorzuć do niej jakieś pieczywo (najlepiej z masłem, żółtym serem/wędliną) + jakiś owoc po kolacji.
|
|
|
|
|
#4124 |
|
Zakorzenienie
|
Mój błąd - nie wiem jak w jej przypadku było wcześniej, po prostu dla mnie taki jadłospis jest trochę bezwartościowy, nie twierdzę, że zły strasznie, czy że moje są lepsze, ale jak widzę w jadłospisie tylko drożdżówki, naleśniki na słodko (no żeby chociaż z twarogiem były na słodko już nawet), i do tego płatki z mlekiem, to wszystko krzyczy we mnie na NIE po prostu. Jak ktoś lubi, to ok, ale mi się zwyczajnie nie podoba takie jedzenie, może dlatego, że sama odzwyczaiłam się od jedzenia zarówno słodyczy jak i owoców.
|
#4125 |
|
Raczkowanie
|
moje dzisiejsze R... : / porażka
- owsiana, 7 porząąądnych łych płatków, jabłko cale, orzechy, migdaly, siemie, 3 suszone morele, zalane 1,5 % mlekiem (niewiele) - kanapka z ciemnego chleba z ziarnami, orkiszowymi (2 skibki trojkatne, cienkie, ale sporawe, z almette czosnkowym ogorkiem kiszonym i pomidorem + natka) x2 ( w szkole do 15;30 ) + kubuś i małe sezamki z wedla chyba? - zupa pełna warzyw[duzy talerz] (mnóstwo ich bylo, przerozne rodzaje) + indyk gotowany w tym, bez tluszczu i innych udziwnien ( odchudzam sie z rodzicami haha) , 3 ogorasy konserwowe - ponownie talerz tej zupy tylko ze mniejszy, kromka trojkotna orkiszowego (patrz w szkole) z almette ponownie, pomidorem, ogorasem, 2 skibka zytniego na maślance z tym samym, pozniej pół całego ogorka zwyklego. + 2 litry wody, litr zielonej herbaty. oceńcie, błaaagam ; o
|
#4126 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
nie jadasz owoców??? dlaczego???maja tyyyle witamin...a co do słodyczy to jestem tego samego zdania co Ty...da sie bez nich życ ja zastępuje je własnie owockami![]() |
|
|
|
|
#4127 |
|
Raczkowanie
|
Up
|
|
|
|
#4128 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć. Dawno się nie odzywałam. Pewnie nawet mnie nie pamiętacie... Wpadłam w kompulsy, nawet nie liczę co i ile jem, szkoda zachodu. Nienawidzę siebie, rzygac mi się chcę jak patrze w lustro. Chyba od jutra znowu czas wrocic do diety...
|
|
|
|
#4129 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#4130 | ||
|
♥
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:57 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4131 |
|
Raczkowanie
|
wiec moj pomysł na PPP jutrzejsze:
I ( 7:30): serek homo naturalny 150g+ 4 garscie ZB+ 4 łychy musli+ 4 łychy otręb+ wkrojone kiwi i mandarynka+ kakao na mleku 2 %+ jabłko spooore p.s. pytanko: chodze spac ok 22...i zaczełam ostatnio wiecej jesc i cieżko mi sie zasypia...nie umiem zasnąc....jakas pomoc???jesc wczesniej kolacje czy cos???wyjscie na uczelnie kawa latte II ( 11:00): bułka razowa z ogórkiem zielonym, masłem, pomidorem, sopocką polędwicą, sok jednodniowy grejfrutowy, jablko powrot do domku III( 14:30) miska zupy brokulowej gotowanej na udku z kurczaka poszpana grzankami miesko z tego udka surowka wielowarzywna pare brzuszkow, 20 min steppera IV (17 30) serek activia brzoskwiniowa z musli z migdalami i pestkami slonecznika, kawa ala latte z mlekiem skondens. jablucho V ( 19 30) 2 jajka na tawrdo, 2 kromz chleba razoywego z maslem i rzodkiewka, kawa zbozowa z mlekiem po: wpadnie jakis owocek: jabłko albo mandarynka... ufff. ...co powiecie Dziewczynki ![]() ![]() ocenka???? jakies zmiany????
Edytowane przez ar22 Czas edycji: 2010-02-23 o 20:22 |
|
|
|
#4132 |
|
Rozeznanie
|
utrzymanie
uff......nie powinno być mniej troszkę??? |
|
|
|
#4133 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jak organizm otrzyma odpowiednią ich ilość i przestanie się domagać takich porcji póki co niech się dziewczyna zajada nimi ze smakiem i niczego sobie nie żałuje, dużym krokiem było to, że zaczęłam tyle jeść i takie produkty wszystko przed nią![]() Paszka
Książki-15 A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42 "Zapytałam dziecko niosące świeczkę: - Skąd pochodzi to światło? Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął. - Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi. JC" |
|
|
|
|
#4134 |
|
Raczkowanie
|
UP
|
|
|
|
#4135 |
|
Raczkowanie
|
z kawałkow ktore byly w zupie wyszedl duzy filet...
|
#4136 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#4137 |
|
Raczkowanie
|
R:
I Śniadanie: 3 łyzki platkow owsianych na wodzie garsc zdrowego blonnika plus 50 ml mleka-do owsianki, 5 sliwek suszonych, duzy grejfrut II Śniadanie: jabko Obiad: ok 150 g ryby gotowanej na parze z cebulka, kilka rozyczek brokula, kapusta kiszona, 2 ogorki kiszone, pol ziemniaka, kiwi Kolacja: puszka tunczyka w sosie wlasnym, pomidor kawalek ogorka, kilka platow papryki konserwowej, salata, lyzka koncentratu pomidorowego,2 marchewki, male dzwonko lososia wedzonego w plastrach
|
|
#4138 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4139 |
|
Zakorzenienie
|
U/R
Śniadanie: ciemna bułka z ziarnami z masłem, pomidorem, zielonym ogórkiem ; serek homogenizowany straciatella (140g) 1,5 godziny szybkiego spaceru Obiad: talerz zabielanej zupy ogórkowej z ziemniakami Podwieczorek: banan pokrojony w plasterki wymieszany z 3 łyżkami serka wiejskiego, łyżką słonecznika, 5 migdałami, 7 orzechami laskowymi, połową łyżki miodu Kolacja: 2 jajka na twardo, 2 wafle ryżowe Proszę o ocene.
Edytowane przez SweetAboutMe Czas edycji: 2010-02-23 o 20:42 |
|
|
|
#4140 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
no to moze sprobuj zjesc jakies pol godz wczesniej w takim wypadku nie wiem... musisz obserwowac swoj organizm ![]() buzka
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:17.

)

nie rośnie waga... mam też jakąś blokadę ostatnio, niby muszę przytyć i chcę, żeby odzyskac okres, ale coś się stało że chcę a nie mogę... ;(

reszta jw, widzę oznaki "luzu" i zaczyna mi się to podobać
Twój wybór
przydaloby sie w Twojej sytuacji zjesc jakies porzadne drugie danie