Galerie artystyczne w internecie cz. II - Strona 81 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-02-24, 22:09   #2401
lunamin
Zadomowienie

Dot.: Galerie artystyczne w internecie cz. II

Mnie ze wszystkiego najbardziej dziwi te 100zł netto, czyli 122zł za pozycjonowanie Google i działania marketingowe. To jak "czynsz" za wystawianie... Policzcie każdego zarejestrowanego sprzedawcę x 122zl...
Mogę tylko spekulować, że jakbym chciała jakiejś firmie zlecić pozycjonowanie i mały marketing, to nie zapłaciłabym więcej.
Oni nie ponoszą żadnych kosztów poza przestrzenią w necie i administracją galerii... a może i to te koszty działań marketingowych pokrywają.
Dziękuje sobie, że czytam umowy przed podpisaniem.
Stary 2010-02-25, 09:46   #2402
Bazylides
Raczkowanie

Ale zbójeckie zasady.... Ciekawe skąd oni takie wytrzasnęli?
Trzeba jednak przyznać, że wypozycjonowani są bardzo dobrze.
Bazylides jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-25, 10:08   #2403
marisella
Wtajemniczenie

GG do marisella

To mi trochę przypomina Ruby Lane...
marisella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-26, 19:39   #2404
iwogg
Zadomowienie

A ja mam małe pytanie. Czy Modna komukolwiek odpowiedziała, gdy wysłał zgłoszenie przez mail?
Stary 2010-02-26, 19:48   #2405
nagaLy
Zakorzenienie

Dostałam odpowiedź gdy wysyłałam zggłoszenie przez formularz ze strony a potem jeszcze zadałam pytanie na mail ogólny i też otrzymałam odpowiedź.

nagaLy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-26, 20:03   #2406
iwogg
Zadomowienie

Dzięki. To mnie chyba ewidentnie nie chcą odpowiedzieć. Tak mniemam
Stary 2010-02-26, 20:07   #2407
nagaLy
Zakorzenienie

Czekałam jakieś 3 tygodnie zanim dostałam odpowiedź na zgłoszenie

nagaLy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-28, 10:05   #2408
jagus
Malicious Fox

Mam pytanie do dziewczyn, które są w Wylęgarni.
Z tej radości, że się dostałam, zapomniałam dodać ikonkę eksopozycji, która wyświetla się na stronie głównej..
Czy po zaakceptowaniu paczki będę mogła ją dodać?
Czy raczej nie bedzie mnie wogóle widać na stronie głównej?
Jak długo zwykle czeka się na aktywację paczki?
Dzięki za pomoc
jagus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-28, 10:18   #2409
rusa1ka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez jagus Pokaż wiadomość
Z tej radości, że się dostałam, zapomniałam dodać ikonkę eksopozycji, która wyświetla się na stronie głównej..
Dzięki za pomoc
hmmm, wg mnie paczka do Ciebie wróci z informacją o dodaniu ikony.

"Trzeba robić to, co się lubi, i wtedy robi się to dobrze" - Andrzej Zaucha

rusa1ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-28, 11:18   #2410
M0N1K4
Zakorzenienie

GG do M0N1K4

Cytat:
Napisane przez jagus Pokaż wiadomość
Dzięki za pomoc
Czasami sami robią ikony... mi kiedyś tak zrobili - znajoma powiedziała,że nie za wsze muszę mieć nową ikonę... to dodałam paczkę bez ikony... jak mi ją Wyl zrobiła to padłam....
M0N1K4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-28, 20:53   #2411
jagus
Malicious Fox

No to lipa... A ile czekacie zwykle na aktywację paczki?
Stary 2010-03-01, 11:56   #2412
MadiSilk
Raczkowanie

GG do MadiSilk

Czy wiece może czy coś się dzieje z Brocante? Wysłałam maila z pytaniem do p. Olgi i czekam i czekam i brak odpowiedzi
MadiSilk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-01, 12:00   #2413
maximaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez MadiSilk Pokaż wiadomość
Czy wiece może czy coś się dzieje z Brocante? Wysłałam maila z pytaniem do p. Olgi i czekam i czekam i brak odpowiedzi
bądź cierpliwa z tego co zauważyłam Olga najczęściej przy galerii buszuje wieczorem
maximaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-01, 19:06   #2414
MadiSilk
Raczkowanie

GG do MadiSilk

maximaa: dzięki

Natomiast zwracam się z pytaniem do dziewczyn mających konta na KuferArcie: biję się w piersi że jestem ślepa i ładnie proszę powiedzcie w którym miejscu w panelu mogę znaleźć datę sprzedaży? dostałam potwierdzenie zamówienia tydzień temu, dopiero dziś status się zmienił na "do wysyłki" a nie przyszło mailem potwierdzenie wpłaty Paczka gotowa, ale nie wiem od kiedy mam liczyć 2 dni Help?

Edytowane przez MadiSilk
Czas edycji: 2010-03-01 o 19:08
Stary 2010-03-01, 19:44   #2415
clementinne
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez MadiSilk Pokaż wiadomość
maximaa: dzięki

Natomiast zwracam się z pytaniem do dziewczyn mających konta na KuferArcie: biję się w piersi że jestem ślepa i ładnie proszę powiedzcie w którym miejscu w panelu mogę znaleźć datę sprzedaży? dostałam potwierdzenie zamówienia tydzień temu, dopiero dziś status się zmienił na "do wysyłki" a nie przyszło mailem potwierdzenie wpłaty Paczka gotowa, ale nie wiem od kiedy mam liczyć 2 dni Help?

Z pytaniami o takie szczególy pisz do pani Izy. Troszkę to jednak pogmatwane....
clementinne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-02, 16:24   #2416
jagus
Malicious Fox

Cytat:
Napisane przez M0N1K4 Pokaż wiadomość
Czasami sami robią ikony... mi kiedyś tak zrobili - znajoma powiedziała,że nie za wsze muszę mieć nową ikonę... to dodałam paczkę bez ikony... jak mi ją Wyl zrobiła to padłam....
Dziękuję, już się wyjaśniło. Rzeczywiście sami zrobili ikonę, nie jest najgorzej
Stary 2010-03-12, 13:58   #2417
Candi
Rozeznanie

Dziewczyny, muszę się Wam wyżalić, bo nie wiem już co robić. We wtorek dostałam maila od Pakamery, że kończą ze mną współpracę. Wiem, że wielu z Was pomyśli nawet, że dobrze mi tak, bo nie jestem raczej osobą szczególnie popularną i wiele osób mnie zwyczajnie nie lubi. Ja może faktycznie mam twardy tyłek i bywam szorstka, ale przyznam, że ten mail mnie uszczypnął

Z dnia na dzień, bez najmniejszego znaku dostałam informację, że tracę swoje miejsce w galerii, w której sporo sprzedawałam (może nie tyle co kiedyś, ale nadal byłam w pierwszej dziesiątce lub nawet pierwszej piątce sprzedających). Rano jeszcze spokojnie wstawiałam sobie nowości, żaliłam się, że znów mnie nie ma w newsletterze, przeglądałam co nowego ciekawego ludzie wrzucają, a popołudniu nie miałam już dostępu do panelu, nie było mojej ekspozycji ani nic - zupełnie jakbym nigdy nie istniała w tamtym serwisie. Dostałam tylko przelew, maila i krzyżyk na drogę. Klienci, którzy coś tam u mnie kupili, ale jeszcze za kupione prace nie wpłynęła kasa, zostali poinformowani, że współpraca moja z Paką się skończyła. Nie wiem w jaki sposób, ale nie zdziwiłabym się, gdyby zwalone było na mnie.

Powiem Wam, że tak zwyczajnie po ludzku, jest mi cholernie przykro. Pomijam już to, że z dnia na dzień straciłam część dochodów, to jeszcze naprawdę nie wiem czemu. Paka napisała, że to ze względu na Modną, ale nie jestem przekonana. Przecież Modną prowadzimy nie od dzisiaj, więc czemu nagle teraz zaczęło im to przeszkadzać? Fakt, że sprzedaż nam się sukcesywnie w galerii zwiększa, ale w grudniu była przecież (jak wszędzie) największa, a jakoś wtedy wymówienia nie dostałam (czyżby chcieli jeszcze na mnie jak najwięcej zarobić przed wykopaniem mnie?). Więc już tak naprawdę nie wiem o co chodzi.

Byłam jednym z ich najlepszych sprzedawców: zarabiali na mnie w porywach do ponad 4000zł miesięcznie, przestrzegałam regulaminu, trzymałam się terminów wysyłek, nie wykorzystałam ani jednej okazji, żeby promować w jakikolwiek sposób Modną (a przy 2000 sprzedanych pracach, w tym n odebranych osobiście, miałam tych okazji naprawdę sporo...), nie trzymałam jednej pracy w kilku galeriach - ogólnie byłam bezproblemowa. Wiadomo, że zdarzały się jakieś spięcia - a to o fakturę, której nie wystawili, a to narzekania na notorycznie niepłacących Klientów, a to coś tam innego, ale przecież to nie ja jedyna - na niepewnych i niepłacacych narzekają wszyscy od długiego, długiego czasu, bo Paka nic z nimi nie ma ochoty robić, o kosztach wysyłki czy braku kontaktu też nie tylko ja pisałam. W porównaniu do niektórych maruderów byłam naprawdę miła, łagodna i na wiele rzeczy przymykałam oko, bo wiem że prowadzenie galerii nie jest łatwe i narzekania tego nie upraszczają. Starałam się być dobrym współpracownikiem, a w zamian zostałam bez ostrzeżenia wyrzucona.

Ale nawet nie to jest jeszcze najgorsze. Gdy mnie wyrzucono, straciłam dostęp do panelu (choć inni wyrzucani twórcy z tego co wiem przez jakiś czas mieli tylko zablokowane wystawianie prac, a z reszty panelu mogli korzystać, żeby pokopiować faktury, poodpowiadać Klientom i powysyłać opłacone prace) i zniknęła całkiem moja ekspozycja, a w momencie zakończenia współpracy sprzedanych i niesprzedanych prac miałam w Pakamerze ponad dwa i pół tysiąca. Dwa i pół tysiąca tytułów prac, dwa i pół tysiąca opisów, z pięć tysięcy zdjęć, ze dwadzieścia tysięcy tagów. Nie wiem jakie prace miałam w Pakamerze sprzedane, nie wiem jakie miałam do sprzedaży. Teraz, żeby przenieść sobie wszystko do Modnej albo do innych galerii, musiałabym od nowa robić zdjęcia, tworzyć opisy i przede wszystkim zrobić inwentaryzację wszystkich gotowych prac i próbować jakoś wyciągnąć z niej, które prace mam w innych galeriach, a które były w Pakamerze. A potem od nowa te foty, opisy, tagi... Przyznam Wam, że to jest taki ogrom pracy, że sobie go nie wyobrażam.

Poprosiłam wprawdzie Pakamerę, żeby umożliwili mi skopiowanie tych opisów i zdjęć lub jeśli nie mogą mi dać do nich dostępu u nich, o wysłanie mi kopii. Jest to naprawdę prosta sprawa, dosłownie jedno zapytanie do bazy danych - 3 minuty roboty dla nich maks. Mimo to dostałam odpowiedź odmowną:

Cytat:
Napisane przez Pakamera
Nie możemy udostępnić zrzutu bazy danych bo jest to sprzeczne z naszą polityką.
Pomyślałam, że faktycznie mogą nie chcieć mi po prostu udostępnić wyniku zapytania do bazy danych - w końcu ujawniłoby to strukturę tabeli przechowującej informacje o produktach - to ich oprogramowanie, mogą nie chcieć żebym wiedziała cokolwiek o ich skrypcie (nie wiem co by mi dała taka informacja, ale niech będzie). W związku z tym Maciej przygotował mi prosty skrypt - kilkanaście linii kodu - który po uzupełnieniu przez nich odpowiednich pól (minuta roboty) wyświetliłby im informację o moich pracach w formie, która nie zawierałaby żadnych informacji odnośnie ich skryptu - wystarczyło zrobić kopiuj-wklej do maila. Niestety kolejna odpowiedź rozwiała moje wątpliwości:

Cytat:
Napisane przez Pakamera
Brak możliwości "skopiowania" produktów wystawionych / sprzedanych w galerii jest przecież naturalną rzeczą, nikt i żadna firma czy to internetowa czy inna nie udostępnia swoich baz danych, tym bardziej jeśli otwarcie sugerujesz, że chcesz ją wykorzystać w konkurencyjnych serwisach. I dobrze wiesz, że akt dobrej woli nie ma nic do tego.
Ale przecież ja ich nie proszę o skopiowanie mi całej ich bazy danych, tylko o oddanie mi moich zdjęć i opisów! A to tylko dlatego, że bez tego będę musiała spędzić miesiąc nad ich odtworzeniem. Poza tym skoro akt dobrej woli nie ma nic do tego to dlaczego inni artyści z którymi zakończyli współpracę dostęp da prac mieli, a ja nie? Przyznam się, że straciłam wtedy cierpliwość i oficjalnie zażądałam od nich wydania opisów - stanowią przecież moją własność (opisy przedmiotów jak i zdjęcia są utworami w rozumieniu prawa autorskiego i przysługuje mi do nich osobiste i majątkowe prawo autorskie - prościej: to moja własność, a oni mają jedyne egzemplarze - nie dysponuje kopiami). W odpowiedzi dostałam cytat z regulaminu:

Cytat:
Napisane przez Pakamera
POSTANOWIENIA KOŃCOWE
- ARTYKUŁ 19. PRAWA WŁASNOŚCI INTELEKTUALNEJ PAKAMERY ARTYSTYCZNEJ
Użytkownik uznaje, że całość praw autorskich, wszystkie znaki towarowe, konta użytkowników oraz pozostałe prawa własności intelektualnej związane z Usługami Pakamery Artystycznej należą do CONCEPTIA. Zabronione jest korzystanie z tych praw własności intelektualnej bądź z Usług CONCEPTIA do celów innych niż te ściśle związane z przeprowadzaniem sprzedaży w sposób określony niniejszym Regulaminem.
oraz informację, że w przyszłym tygodniu skonsultują to jeszcze z kancelarią prawną.

Czytałam regulamin Pakamery, także ten zacytowany fragment, i on w żadnym punkcie nie wspomina ani słowem o przeniesieniu praw autorskich do opisów czy zdjęć, ba, nie wspomina nawet, że projektanci dają Pakamerze prawo do wykorzystania tych opisów czy dysponowania nimi (czyli np Pakamera nie może zdjęć przekazać prasie..). A sam zacytowany przez ich punkt mówi o prawach własności intelektualnej związanych z usługami Pakamery Artystycznej - czyli o samym serwisie, nie o opisach. Czyli, że na przykład my nie możemy sobie kopiować ot tak ich loga, obrazków przez nich stworzonych, fragmentów skryptu czy czego tam jeszcze. Nawet gdyby chcieć na siłę tego punktu użyć odnośnie moich opisów to sformułowanie "całość praw autorskich [..] należą do CONCEPTIA" automatycznie wyklucza możliwość żeby ten punt dotyczył opisów czy zdjęć: na prawa autorskie składają się majątkowe prawa autorskie (które można przenieść/sprzedać/przekazać) oraz osobiste prawa autorskie, które ZAWSZE pozostają u autora i nawet gdyby chciał to ich się nie pozbędzie ani nie przeniesie na kogoś innego. A mimo wszystko ja wciąż nie mogę odzyskać swoich zdjęć i swoich opisów.

Poza tym, skoro moje opisy w ich bazie danych mają należeć do nich, to przecież automatycznie to znaczy, że każdy, kto przenosi swoją pracę ze swoim opisem i ze swoim zdjęciem do innej galerii kopiując swój własny opis łamie regulamin Pakamery, narusza prawa autorskie i tak w zasadzie to mogliby mu wtoczyć proces - to przecież jakiś ciężki kretynizm.

W tej chwili zostałam więc z dnia na dzień, a w sumie z minuty na minutę bez galerii, w której sprzedawałam jakąś 1/3 swoich prac, na dodatek nie mogę od niej uzyskać faktur (bo z panelu nie mam ich już jak ściągnąć) i nie mogę odzyskać swoich własnych zdjęć i opisów, przez co będę musiała poświęcić kilka tygodni zamiast na to, żeby robić coś nowego i zarabiać na życie, to na to, żeby robić jeszcze raz coś, co już dawno zrobiłam. Tylko dlatego, że galeria chce mi zrobić na złość. Przyznam Wam, że jestem zawiedziona, rozgoryczona i jest mi zwyczajnie smutno. Nie zmienia to jednak faktu, że jeśli po dobroci nie odzyskam swoich fot i opisów, to pójdę z tym do sądu. I tak wyjdę na tym finansowo i czasowo lepiej, niż na zaczynaniu od nowa...
Candi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-12, 15:09   #2418
MadiSilk
Raczkowanie

GG do MadiSilk

Candi: rany.. nie przypuszczałam, że tak duża galeria może się tak dziwnie zachować.. Kurcze dziwne - odcięli Ci dostęp, nie ma prac do obrotu - to na chusteczkę im zdjęcia? Wytapetują sobie nimi biuro? No przecież nie dadzą do prasy/ gdziekolwiek, skoro są niedostępne w sprzedaży.. Zatrzymują je "bo tak!"?
Stary 2010-03-12, 15:25   #2419
lysonka
Raczkowanie

Nie wytapetują, ale krwi napsują...
i oto chodzi
lysonka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-12, 15:28   #2420
clementinne
Zadomowienie

Madi, to nie jest dziwne zachowanie....To jest tak wredne, że gdyby to nazwać po imieniu, to dostałabym dożywotni zakaz wstępu na forum za demoralizację

I tworzy się tutaj chora sytuacja, w której strach mieć jakąś swoją galerię/sklep, strach próbować samodzielności, bo można z dnia na dzień wylecieć na zbity pysk z galerii, bo ona ma akurat taki kaprys i nie toleruje konkurencji. Bo Internet jest za mały dla nich obojgu. I jeszcze tej konkurencji trzeba uprzykrzyć życie tak bardzo, jak to tylko możliwe. I to jeszcze w sytuacji, w której Candi nigdy nie działała na szkodę Paki, nie łamała regulaminu i jeszcze zarabiali dzięki niej kupę kasy, którą wydawali m.in. na dalsze promowanie siebie.

Jak rozumiem, zdaniem Pakamery, trzeba schować ogonek pod siebie, stulić uszka i wielbić Boga ( i Pakę) za to, że w ogóle raczą z daną osobą współpracować i dzięki niej zarabiać. I najlepiej uzależnić się w 100% od sprzedaży u nich, od ich kaprysów i widzimisię. Witamy na wolnym rynku by Pakamera.

Edytowane przez clementinne
Czas edycji: 2010-03-12 o 15:29
Stary 2010-03-12, 15:29   #2421
loquacee
Zadomowienie

GG do loquacee

No cóż, widocznie to desperacki krok galerii żeby dopiec konkurencji.
Stary 2010-03-12, 15:33   #2422
lysonka
Raczkowanie

a tak of topic to aczastanawiam się Candi jak jesteś w stanie przerobić taki ogrom prac, twoja doba ma chyba 48 godzin. Mi pakowanie wysyłanie i zakupy- opisy-wstawianie do galerii zajmują tyle czasu, że wszystko leży i kwiczy. Powodzenia w odzyskaniu tego co twoje.
lysonka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-12, 15:35   #2423
Fua
Raczkowanie

GG do Fua

Ze swojej strony mogę tylko napisać, że to nie jest dziwne zachowanie a zwyczajne dziadostwo i pomimo iż chodzi o "szpiegowanie konkurencji" -bo to jest jednoznaczny powód usunięcia ekspozycji, "ot tak" z Pakamery powinno tym samym sposobem wylecieć kilka innych osób, które prowadza swoje galerie... .
Bardzo dziwne jest że modna istnieje jakis juz czas a Candi wyleciała teraz, za dużo uszczkneliscie im obrotu jak sadzę

Co do sytuacji ze zdjęciami...to sprawa nadaje się do sądu.

Designers are meant to be loved, NOT to be understood
Just because no one understans you, doesn't mean you're an artist.
Fua jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-12, 16:00   #2424
Sweet_nuka
Wtajemniczenie

GG do Sweet_nuka

to jest chamskie, zabawne (choc powinno byc dolujace) i do granic mozliwosci nienormalne. Twoje opisy i twoje zdjecia. Rownie dobrze moglas je miec zapisane w wordzie i w folderach i gdybys to teraz przekleila na modna to widzieliby w tym jakis problem? Swoja droga t otwoimi wyrobami promowali sie w gazetach. Brak słów
Sweet_nuka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-12, 16:37   #2425
Roxy80
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez loquacee Pokaż wiadomość
No cóż, widocznie to desperacki krok galerii żeby dopiec konkurencji.
Wprawdzie tonący brzytwy się chwyta, ale chyba Paka nie tonie jeszcze. Wiecie co, nie śmiejcie się ze mnie, ale jak to czytam to po pierwsze cieszę się, że mnie nie przyjęli, a po drugie pierwsza myśl jaka mi się nasunęła to adrian_jub . Pamiętacie go/ją?
Roxy80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-12, 16:47   #2426
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Brak słów po prostu...
Stary 2010-03-12, 16:58   #2427
loquacee
Zadomowienie

GG do loquacee

Cytat:
Napisane przez Roxy80 Pokaż wiadomość
Wprawdzie tonący brzytwy się chwyta, ale chyba Paka nie tonie jeszcze. Wiecie co, nie śmiejcie się ze mnie, ale jak to czytam to po pierwsze cieszę się, że mnie nie przyjęli, a po drugie pierwsza myśl jaka mi się nasunęła to adrian_jub . Pamiętacie go/ją?
Pewnie nie tonie ale z pewnością minęły już te czasy kiedy pakamera była topową galerią internetową i na pewno czuje na plecach oddech konkurencji. No bo jakie inne niby powody mieliby żeby tak drastycznie kończyć współpracę z Candi?
Stary 2010-03-12, 18:54   #2428
sasilla
Raczkowanie

GG do sasilla Send a message via Skype™ to sasilla

Powiem wam, ze takie sytuacje sa szokujace Takie utrudnianie komus zycia, z czystej zlosliwosci. Przykre.

Stanowczo nalezy z tym isc do sadu, zwlaszcza, ze oni dzialaja bezprawnie.

Dalam te historyjke do przeczytania mojemu mezowi (prawnik) i bardzo sie zbulwersowal. Zacytuje co odpisal, moze sie przyda:

"Zgodnie z par. 1 ust. 1 Ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (tj. Dz. U. 2006 r. Nr 90 poz. 631), „Przedmiotem prawa autorskiego jest każdy przejaw działalności twórczej o indywidualnym charakterze, ustalony w jakiejkolwiek postaci, niezależnie od wartości, przeznaczenia i sposobu wyrażenia (utwór).” Do przedmiotów prawa autorskiego w tym rozumieniu, Ustawa zalicza m.in. utwory wyrażone słowem oraz utwory fotograficzne, ochrona zaś przysługuje ex lege od chwili ustalenia (a więc wytworzenia, obejmując także utwory nieukończone), niezależnie, zgodnie z par. 4 ww. artykułu, od spełnienia jakichkolwiek formalności.

Biorąc pod uwagę powyższą definicję, posiadane przez Twórcę opisy i fotografie, zamieszczone w galerii artystycznej są utworami w rozumieniu przepisów Ustawy, obejmuje je zatem ochrona ustawowa. W opisanej sytuacji, zastosowanie mają przepisy dotyczące ochrony autorskich praw osobistych. Zgodnie z art. 16 Ustawy, chronią one „nieograniczoną w czasie i niepodlegającą zrzeczeniu się lub zbyciu więź twórcy z utworem”, w tym również jego prawo do nienaruszalności treści i formy utworu oraz jego rzetelnego wykorzystania oraz nadzoru nad sposobem korzystania z utworu. Przepisy te nie mają charakteru dyspozytywnego, a więc nie mogą zostać zignorowane przez uczestników obrotu gospodarczego, choćby nawet ewentualnie zawierane umowy lub inne ustalenia (w tym przypadku regulamin korzystania z galerii) zawierały inne postanowienia. Co za tym idzie, odmowa zwrócenia Twórcy przez galerię opisów przedmiotów i ich zdjęć stanowi naruszenie przysługujących mu uprawnień.

Zgodnie z przepisami art. 78 ust. 1 Ustawy, Twórca, którego autorskie prawa osobiste zostały zagrożone cudzym działaniem, może żądać zaniechania tego działania, a w razie wystąpienia naruszenia – usunięcia jego skutków. Ponadto, możliwe jest żądanie odszkodowania w drodze powództwa cywilnego."

"Za nieśmiertelnością tęsknią miliony, które nie wiedzą co zrobić ze sobą w deszczowe niedzielne popołudnie." Susan Ertz

Moje preferencje wymiankowe

sasilla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-12, 19:28   #2429
Madzia_M
Przyczajenie

A ja chciałam oświadczyć wszem i wobec, że strasznie się ciesze z tego co CIE SPOTKAŁO !
Madzia_M jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-12, 19:49   #2430
clementinne
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Madzia_M Pokaż wiadomość
A ja chciałam oświadczyć wszem i wobec, że strasznie się ciesze z tego co CIE SPOTKAŁO !
Nic tak nie boli jak sukces innych....mały, zawistny człowieczku
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości