|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3361 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wszystkie maluszki są już z nami-przygodę z Odchowalnią zaczynamy ( list.-grud.
mamuśki powiedzcie kiedy dostałyście pierwszą miesiączkę po porodzie?
ja jestem 2miesiące po porodzie i jeszcze nic a karmiłam tylko niecały miesiąc, już mam stracha ![]() i jak tu dziś spokojnie ![]()
![]() |
#3362 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystkie maluszki są już z nami-przygodę z Odchowalnią zaczynamy ( list.-grud.
Cytat:
![]() A te motyle możesz pokazać? ![]() Co do przeprowadzki, to ja bym chciała jak najszybciej, bo mi się wydaje, że my mu coraz bardziej przeszkadzamy i łóżko zaczęło skrzypieć, normalnie nie mogę się bezszelestnie wślizgnąć do niego ![]() Ale w kwietniu nas czeka przeprowadzanie Mamy i dopiero potem możemy myśleć o pokoiku dla Małego. ![]() Ja chyba przez pierwsze dni to będę miała nianię włączoną przy łóżku. Cytat:
![]() Cytat:
![]() U Was to skomplikowana sytuacja, w mojej rodzinie to są dzieci tylko dwujęzyczne, bo rodzice Polacy a mieszkający w Niemczech czy we Francji, więc w domu i tak mówili po polsku. Ale TŻ do niego mówi po portugalsku? Melduję, że była wieczorem jedna luźna kupka, ale bez śluzu ![]() Taka jak normalna tylko rozrzedzona ![]() Ja już rozmyślam, w którym pokoju zrobimy pokój Filusia i każdy ma jakieś wady ![]()
![]() |
#3363 |
Raczkowanie
|
nie martw się, ja nie karmiłam wogóle bo nie miałam pokarmu a okres dostałam dopiero w tym miesiącu... czyli 3 miesiące po porodzie..
#3364 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() czyli niema sie co martwic na zapas? pisałam ostatnio że Agusia spała w swoim łóżeczku ale źle mi bez niej i dziś zabieram ją do swojego łóżeczka ![]() ![]() a tym bardziej że jest jakaś niespokojna to bedzie spać dziś z mamusią ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3365 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#3366 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
A co do języków, to ja gadam do Sandry po polsku jak jestem z nią sama, tz po hiszpańsku jak jest z nią sam, a jak jesteśmy wszyscy razem to rozmawiamy z nią po angielsku i czasami mówimy coś 2 razy, raz po angielsku a drugi raz to samo po polsku lub hiszpańsku. A niemieckiego mała się nauczy w żłobku, czy przdszkolu. Zresztą po niemiecku czytamy trochę bajek.
![]() |
#3367 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() sama zastanawiałam się nad bardzo wczesną nauką języka angielskiego, ale powiem szczerze, że po tym opracowaniu jakoś zmieniłam zdanie. Zaczne nauke w wieku przedszkolnym ![]() Ty jesteś w innej sytuacji bo ty i tż jesteście innych narodowości, ale wprowadzać 3 i 4 język ? czy to nie za duzo dla takiej małej istotki ??? oczywiście kwestia wychowania to indywidualna sprawa ![]() dzielę się tylko zdobytymi informacjami z drugiej strony znajomośc kilku języków zapewne zaowocuje w przyszłości i jak pomocna będzie w komunikowaniu się z cała rodzinką ![]() Edytowane przez xpressja Czas edycji: 2010-02-28 o 20:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3368 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myślę, że to zależy w głównej mierze od wychowania i podejścia rodziców.
![]() |
#3369 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mojej przyjaciółki kuzynostwo w ogóle nie mówi po polsku, chociaż rodzice oboje Polacy mieszkający w Niemczech. Moim zdaniem bez sensu i trochę się dziwię, że mówili między sobą w domu po niemiecku ( tak myślę, bo inaczej dzieci chcąc nie chcąc nauczyłyby się polskiego) ![]() A Karenina i Gucia mają utrudnioną sytuację, bo one i TŻci mówią w różnych językach a mieszkają w jeszcze innym miejscu. Co do dzieci dwujęzycznych, to z tego co zaobserwowałam w mojej rodzinie, to troszkę później zaczęły mówić i na początku mieszały dwa języki w jednej wypowiedzi ( bardzo fajne miksy wtedy wychodziły ![]() ![]() Nawet mój głuchoniemy kuzyn czyta z ruchu warg w obu językach, tylko miga w wersji niemieckiej ![]() I nie zauważyłam, żeby któreś z nich miało problemy z akceptacją świata. Wiadomo, że niekiedy dzieci z par mieszanych, maja problemy z tożsamością kulturową czy narodową, ale to już inna bajka ![]()
![]() |
#3370 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
chciałam tylko podzielić się info. ![]() czytamy poradniki, wiadomości w internecie, dzielimy się własnymi doświadczeniami - więc pozwoliłam sobie podzielić się informacjami z tego artykułu , niestety nie mam do niego linka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3371 |
Zadomowienie
|
hej
![]() Dziekuje wszystkim mamusiom za miłe słowa i wsparcie ![]() Blanka już 2 dobę dostaje antybiotyk 3 razy dziennie, inhalacje (musimy kupic inhalator do domu) ze sterydem i w sumie tyle... Miała biedna znów wenflonik w główce, ale na rozkaz tż przelożyli w stópke - biedne malutkie stopiszcza... ![]() ![]() Niestety pobędziemy tu pewnie jeszcze do soboty, najgorzej, że w niedzielę tż leci do Turcji na 3 dni i będziemy bez niego ![]() ![]() Chyba mają mnie tu za nienormalną... Zrobiłam Blance takie łóżeczko, że ma tu prawie jak w domu ![]() ![]() Generalnie mamy już na nią bardziej uważać, o wakacjach zagranicznych na razie możemy zapomnieć i szukamy dobrej nianki żeby też mieć jakies życie, a nie non stop z dzieckiem w domu, a nasze mamy jakoś do pomocy sie nie garną... ![]() No to tyle się pożaliłam, mam tu net, ale dużo nie siedzę, bo nawet nie mam kiedy, a jak mam chwilę to spie ![]() dobranoc ![]() Edytowane przez olalicious07 Czas edycji: 2010-02-28 o 20:42 |
![]() ![]() |
![]() |
#3372 | |
Zadomowienie
|
olalicious! widze żę jesteś zalogowana - jak malutka!?
pisz szybciutko! ---------- Dopisano o 21:37 ---------- Poprzedni post napisano o 21:35 ---------- Cytat:
dużo sił dla ciebie i zdrówka dla malutkiej! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3373 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
#3374 |
Zakorzenienie
|
Ola
![]() ![]() Trzymajcie się i oby ten pobyt w szpitalu minął jak najszybciej.
#3375 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ola, trzymam kciuki, żeby malutka szybko wyzdrowiała ![]()
"what doesn't kill me makes me feel alive" Edytowane przez gucia6 Czas edycji: 2010-02-28 o 20:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3376 |
Zadomowienie
|
xpresja, brombi, dziękuję
![]() Duszności Blancia ma już mniejsze, zaczyna znów ładnie w miarę jeść (nowa butla dr.Browna, ehh kolki), ale zapalenie płuc ok 10 dni trzeba leczyć, minimum tydzień. |
![]() ![]() |
![]() |
#3377 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ja rodziłam przez cc a przecież kocham to moje małe PRZENAJMOCNIEJ !!! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3378 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja jestem dwujęzykowcem. problemów ze soba nie miałam i nie mam ale troche kłopotów z komunikacją tak. mieszałam języki i do tej pory czasem mi się zapomni jak coś jest po polsku a wiem jak jest po rosyjsku. ale za to nie tłumaczę sobie słówek czy zdań z polskiego na rosyjski tylko po prostu wiem jak sie to mówi i co to znaczy. ja stawiam na wczesną naukę języków. Może naukę to zbyt wiele powiedziane ale osłuchanie się z językami. z córcia rozmawiamy po polsku, dziadek mówi do niej po rosyjsku a kołysanek słuchamy po angielsku ![]() Edytowane przez tarasia Czas edycji: 2010-02-28 o 20:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3379 |
Zakorzenienie
|
Ola, kciukasy ogromne - trzymajcie się dziewczynki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3380 |
Zakorzenienie
|
Laseczki ja tylko na chwile bo juz jestem straasznie padnieta i skoro moje dziecie tak szybko zasypia i tak dlugo spi, to musze chociaz raz wykorzystac....
Ola trzymam kciuki za Blanke ![]() witam nowa Mamusie- angelusie ![]() Konspi dobrze, ze przenioslas Stasia do swojego pokoju. Tak jak napisalas- zeby Mamusie sie szybciej odzwyczaily ![]() Ja mam mojej Malutkiej pokoik tuz obok naszego i drzwi mam otwarte na osciez. Ale u mnei znow Tz tsrasznie przezywal, ze jej lozeczko nie bedzie juz kolo naszego ![]() Brombi jak Filus? ![]() Moj Tz podpisal dzis umowe z Dj, wiecie na jaka kwote sie umowili???500 zł! ![]() ![]() ![]() a ja ostro oszczedzam na wekejszyn ![]() ![]() uciekam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3381 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I rosyjski to taki piękny język, ale w ogóle nic nie umiem po rosyjsku, a szkoda. O ile czaję dużo rzeczy po hiszpańsku czy włosku, bo się opierają na łacinie, to rosyjski to dla mnie jeden z trudniejszych języków. Niby podobny a jednak nie podobny.I ta cyrylica w dodatku ![]() Co do nauki obcych języków maluszków, to gdzieś czytałam, ze dobrze jest osłuchać dziecko z jakimś językiem całkowicie odmiennym od naszego, np. chińskim. Ale juz nie pamiętam czemu to miało służyć ![]()
![]() |
#3382 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja umiem: nie znajo i nie nada ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3383 |
Zakorzenienie
|
No ja jeszcze "kak tiebia zawud" "ja liulbju tiebia" i standardowo pierestrojka, głasnotij, gułag itd.
![]() A, i jeszcze dzięgi to chyba pieniążki ![]()
![]() |
#3384 |
Zakorzenienie
|
ja za to calkiem niezle mowie po rosyjsku. matura na 5. na studiach tez niezle.. teraz mamy rosyjskojezycznych przyjaciol
![]() dzis mam lepszy humor niz statnio choc smutno mi gdyz wyjechala moja siostra. byla u mnie z rodzinka wczoraj i dzis juz musieli wracac.. poprosze was mooocno o glosy bo bardzo spadlam w rankingu ![]()
#3385 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a ja jeszcze znam: gawarisz i szto ![]() Kropciu wczoraj wieczorem na Ciebie i DiTu poklikalam troche i zlapalo kilka glosów ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3386 | ||
Zadomowienie
|
czeeeeeść
![]() Cytat:
![]() i brawa za zjedzenie deserku ![]() a dziś mi koleżanka powiedziała, ze wprowadzanie pokarmów lepiej zacząć od warzyw ![]() ja chcę wprowadzić jak Olka bedzie miała 4,5 miesiąca czy li za miesiąc, bo niestety do pracy wracam ![]() Cytat:
![]() olalicious- dużo zdrówka dla Was ![]() ![]() A jesli chodzi o jezyki to myślę o przedszkolu językowym dla Olki ![]() ![]() Konspi- spóźnione życzenia dla Stasia ![]() ide spać dobranoc i do jutra ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3387 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kliknęłam dwa razy ![]() Cytat:
Ja planuję jak Kate: jabłko, jabłko z marchewką, marchew z ziemniakiem, z dynią itd. Dobra, ja też idę spać, bo Młody mnie pewnie znowu obudzi koło 3 ![]() Pa, pa ![]()
![]() |
#3388 |
Zadomowienie
|
Witam witam i o zdrowie pytam
![]() ![]() ![]() Marcelinko super żę z Filipkiem już wszystko ok. Ja pisałam że Wiki od wtorku kupy nie robił. I wczoraj dostał Jabłko z gerbera to najpierw o 3 w nocy zrobił śmierdziucha a potem jeszcze przed południe zakupał dwa pampersy. Tżt dziękował Bogu że jeszcze byłam w domu bo sam z taką kupą by sobie borok rady nie dał ![]() A co do córki to ja pamiętam z poczekalni jak się dowiedziałaś że chłopczyk ( i ja zresztą też) to trochę zawiedzione byłyśmy. A teraz to mojego synusia mamusi na nic bym nie zamieniła ![]() ![]() ![]() Ola trzymam kciuki za malutką ![]() ![]() Z tymi językami to mnie nie załamujcie, ja mam zamiar Wikiego angielskiego uczyć i to by było na tyle ![]() ![]() ![]() ![]() Miałam coś jeszcze pisać ale zapomniałam. Za tydzień mam egzamin więc ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3389 | ||
Wtajemniczenie
|
My mielismy okropna noc z soboty na niedziele i wczorajszy dzień to masakra - dzis lepiej
do tego wczoraj po południu miał podwyzszoną temperaturę - dzwoniłam do naszej doktorki i kazała podac nurofen - przeszło mu dzis wyglada lepiej - nie wiem ale to chyba od zebów - masakra a kaszel go tak meczył, ze myslałąm,- bede wyc miałam go do pracy dzis ze soba wziasc ale siostra przyjdzie do niego - bo sie troche boje go ciagnac - 30 min w aucie w jedna strone Cytat:
![]() ja Izie i Grzesiowi pokazuję jak rączki układac aby sie obrucic - kiedys w jakims poradniku wyczytałam Grzes tez pupsko do gory - a na plecach to robi mostki Cytat:
najgorsze sa te inhalacje i podawanie maluszkom sterydow ale wiekszosc dzieci wyrasta z tego ja jestem dobrej mysli - no coz pierwszy idzie pies aut a jak bedzie trzeba to i firanki, dywany itd tez - tam gdzie moze byc kurz znam kilkoro dzieci co jako malenstwa miały alergie potworne i wziewki a teraz jest super i wiekszosc nie choruje a butelka bardzo dobra - choc ja przy Grzesiu uzywam aventu bo łatwiej mi u nas dokupic akcesoria |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3390 |
Wtajemniczenie
|
dobre i co
![]() wczoraj postanowiłam, że kiedy będę w domu sama z Nilą to będę do niej mówić po rosyjsku. Czyli stawiamy na wschód! angielskiego i tak się nauczy w przedszkolu czy szkole a rosyjskiego to ju ż raczej nie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:56.