Wszystkie maluszki są już z nami-przygodę z Odchowalnią zaczynamy ( list.-grud. 2009) - Strona 114 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-03-01, 07:11   #3391
gucia6
Zakorzenienie

Dot.: Wszystkie maluszki są już z nami-przygodę z Odchowalnią zaczynamy ( list.-grud.

Cytat:
Napisane przez magdawikp Pokaż wiadomość
Gucia gratki z okazji rocznicy
ja Izie i Grzesiowi pokazuję jak rączki układac aby sie obrucic - kiedys w jakims poradniku wyczytałam
Grzes tez pupsko do gory - a na plecach to robi mostki
dziękuję
a te rączki to jak układać? bo w sumie sama nie bardzo wiem jak małej "podpowiedzieć" jak się ma ustawić

Cytat:
Napisane przez tarasia Pokaż wiadomość
dobre i co ale powinno byc nie znaiu :P
wczoraj postanowiłam, że kiedy będę w domu sama z Nilą to będę do niej mówić po rosyjsku. Czyli stawiamy na wschód!
angielskiego i tak się nauczy w przedszkolu czy szkole a rosyjskiego to ju ż raczej nie...
ja jeszcze znam: zajac, no pagadi Kiedyś znajomą zahaczyli na ulicy Rosjanie i pytali o coś, to ona zamiast "ni panimaje" powiedziała "no pagadi", to tamci tylko na nią popatrzyli i szybko się oddalili

A tak ogólnie to dzień dobry W nocy u nas szalała "Xynthia" i aż się bałam, że nam ten wicher okna do mieszkania wepchnie. I nawet tz postanowił dziś zostawić rower i jechać do pracy samochodem

Edytowane przez gucia6
Czas edycji: 2010-03-01 o 07:18
gucia6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-01, 07:31   #3392
mamaidy
Raczkowanie

Dot.: Wszystkie maluszki są już z nami-przygodę z Odchowalnią zaczynamy ( list.-grud.

Dziewczyny dziękuję Wam za informacje!
Ja dopiero chcę kupić chustę.
Będę czytać na chustomanii i już co nieco czytałam, ale dużo tego jest
Pozdrawiam
mamaidy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-01, 07:44   #3393
elalank
Zadomowienie

dzień dobry

Cytat:
Napisane przez brombusia Pokaż wiadomość

Najczęściej zaczyna się od jabłuszka, bo raczej nie uczula.
Ja planuję jak Kate: jabłko, jabłko z marchewką, marchew z ziemniakiem, z dynią itd.
no to tez tak zrobię

Cytat:
Napisane przez katekatee Pokaż wiadomość
Z tymi językami to mnie nie załamujcie, ja mam zamiar Wikiego angielskiego uczyć i to by było na tyle Oczywiśćie pod warunkiem że nie odziedziczy talentu do nauki po tacie bo jeśli tak to pozostaje TiR i policja A ja mam plany z niego maklera giełdowego zrobić Oby mi się udało

Miałam coś jeszcze pisać ale zapomniałam. Za tydzień mam egzamin więc nie produkujcie tyle bo będziecie losować która za mnie na niego pojedzie ZMykam i dobrej nocki życzę
a co, że niby TiR to gorszy kierunek i nie trzeba się tam uczyć?

Cytat:
Napisane przez gucia6 Pokaż wiadomość
dziękuję
a te rączki to jak układać? bo w sumie sama nie bardzo wiem jak małej "podpowiedzieć" jak się ma ustawić

ja jeszcze znam: zajac, no pagadi Kiedyś znajomą zahaczyli na ulicy Rosjanie i pytali o coś, to ona zamiast "ni panimaje" powiedziała "no pagadi", to tamci tylko na nią popatrzyli i szybko się oddalili

A tak ogólnie to dzień dobry W nocy u nas szalała "Xynthia" i aż się bałam, że nam ten wicher okna do mieszkania wepchnie. I nawet tz postanowił dziś zostawić rower i jechać do pracy samochodem
właśnie, jak podpowiedzieć?

ja się uczyłam w liceum rosyjskiego, ale znam niewiele słów,wolałam ang
"kak ty gawarisz pa ruski?", mienia zawód Ela", szto eta?

u nas teraz wieje ze mam wrazenie ze mi zaraz okna powyrywa. także dziś nici ze spaceru
Twój TZ też taki rowerzysta? bo mój zima, deszcze,mrozy na rower wsiada (ale dzis tez zrezygnował )

elalank jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-01, 07:53   #3394
gucia6
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elalank Pokaż wiadomość
u nas teraz wieje ze mam wrazenie ze mi zaraz okna powyrywa. także dziś nici ze spaceru
Twój TZ też taki rowerzysta? bo mój zima, deszcze,mrozy na rower wsiada (ale dzis tez zrezygnował )
oj tak. Rowerzysta z niego taki, że nawet jak śnieg po pachy był, to on rowerkiem do pracy śmigał

A rosyjskiego to zawsze chciałam się nauczyć, to piękny język. Póki co to umiem jako tako sylabizować tekst. Może w końcu zabiorę się kiedyś za dalszą naukę
Stary 2010-03-01, 07:54   #3395
olalicious07
Zadomowienie

GG do olalicious07

Cytat:
Napisane przez DiTu77 Pokaż wiadomość
Ola, kciukasy ogromne - trzymajcie się dziewczynki:przy tul:

dziękuję ślicznie

Cytat:
Napisane przez domi7ks Pokaż wiadomość
Ola trzymam kciuki za Blanke

Moj Tz podpisal dzis umowe z Dj, wiecie na jaka kwote sie umowili???500 zł! toz to taniocha....z racji tego, ze krotsze przyjecie. W dodatku tz mowil, ze spoko koles...a orkiestra wzielaby 2500

a ja ostro oszczedzam na wekejszyn i wrzucam kasiore do skarbonki...nawet 2x po 100 zł wrzucilam, ciekawe ile sie nazbiera...Postanowilismy , ze tyle ile sie nazbiera za tylej edziemy na wakacje

uciekam
ooo to cena za DJ super My tez mieliśmy taką skarbonkę, ale wrzuciliśmy tylko dwa razy 100zł, a tak to jakieś drobniejsze i po roku było 2tysiace więc sie ucieszylismy, bo tych 10zł czy 20 zy 5 wrzucanych nie odczuliśmy, a 2 tys sie pojawiły z nikąd w sumie :P

Cytat:
czeeeeeść

olalicious- dużo zdrówka dla Was dobrze,ze urządziłaś kolorowo wokół Córci,przynajmniej czuje się troche jak w domku
dziekuję jeszcze chyba to jej dokupie, co myślicie?
http://www.allegro.pl/item925924690_...f_toys_40.html
Cytat:
Napisane przez katekatee Pokaż wiadomość
Ola trzymam kciuki za malutką Napewno będzie wszystko dobrze

Cytat:
Napisane przez magdawikp Pokaż wiadomość

Ola przechodziłam to samo i wiem jak sie czujesz - ale bedzie dobrze
najgorsze sa te inhalacje i podawanie maluszkom sterydow
ale wiekszosc dzieci wyrasta z tego
ja jestem dobrej mysli - no coz pierwszy idzie pies aut a jak bedzie trzeba to i firanki, dywany itd tez - tam gdzie moze byc kurz
znam kilkoro dzieci co jako malenstwa miały alergie potworne i wziewki a teraz jest super i wiekszosc nie choruje
a butelka bardzo dobra - choc ja przy Grzesiu uzywam aventu bo łatwiej mi u nas dokupic akcesoria
Madziu, a Wy ile byliście w szpitalu, bo zapomniałam? Psa oddajecie? my też mamy psa, ale za nic w świecie nie chciałabym go oddać, to pełnoprawny członek rodziny... tzn wiadomo, zdrówko Blanki najważniejsze, ale jednak wolałabym żeby oddanie psa nie było konieczne...

U nas nocka spokojna, Blanka zaczęła naprawdę ładnie jeść ( nie tyle co normalnie, ale ok 90-110ml zjada), a ta butla rewelacja wcześniej w szpitalu karmiłam ją z aventa i musiała być non stoo suszarka włączona, bo bez tego ryk i histeria...
też mam wszystkie akcesoria avent, no ale trudno...
olalicious07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-01, 08:09   #3396
magdawikp
Wtajemniczenie

GG do magdawikp Send a message via Skype™ to magdawikp

Ola 9 dni bylismy w szpitalu
psa usypiamy bo on ma 15 lat - i jest chory na nerki
magdawikp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-01, 09:00   #3397
karenina19
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to karenina19

Cytat:
Jeśli Babcia mówi po niemiecku i będzie mogła porozumieć się z wnukiem. Bo to bardzo ważne jest
U Was to skomplikowana sytuacja, w mojej rodzinie to są dzieci tylko dwujęzyczne, bo rodzice Polacy a mieszkający w Niemczech czy we Francji, więc w domu i tak mówili po polsku.

Ale TŻ do niego mówi po portugalsku?

Melduję, że była wieczorem jedna luźna kupka, ale bez śluzu
Taka jak normalna tylko rozrzedzona

Babcia mowi cos po niemiecku ale ma malego uczyc polskiego...

Tz mowi do malego po portugalsku, bo to jedyna szansa, zeby maly sie nauczyl...

Super, ze kupka bez sluzu

Cytat:
No to mały poliglota rośnie

Nie tylko ja mam zamiar karmić do końca 6 miesiąca - na razie mi wychodzi

To fajnie, ja tez zaczynam dopiero po 5 miesiacu...

Cytat:

A co do języków, to ja gadam do Sandry po polsku jak jestem z nią sama, tz po hiszpańsku jak jest z nią sam, a jak jesteśmy wszyscy razem to rozmawiamy z nią po angielsku i czasami mówimy coś 2 razy, raz po angielsku a drugi raz to samo po polsku lub hiszpańsku. A niemieckiego mała się nauczy w żłobku, czy przdszkolu. Zresztą po niemiecku czytamy trochę bajek.

No fakt, tylko ze André nie pojdzie do zlobka a od razu do przedszkola i nie chcialabym, zeby mial stresa z nowym jezykiem...

Cytat:
Napisane przez xpressja Pokaż wiadomość
ja w prawdzie nie brombusia ale podziele sie informacjami, które przeczytałam kiedyś w naukowym artykule dotyczącym rozwoju emocjonalnego dzieci. Jacys wielcy uczeni robili badania dzieci wychowywanych jedno - dwu - i w kilkujęzycznych rodzinach. Okazuje się że dzieci dwu i kilku języczne mają wieksze problemy z akceptacją otaczajacego ich świata, większe "dylematy" , a jako starsze wykazują problemy z osobowością i akceptacją samych siebie.
sama zastanawiałam się nad bardzo wczesną nauką języka angielskiego, ale powiem szczerze, że po tym opracowaniu jakoś zmieniłam zdanie. Zaczne nauke w wieku przedszkolnym
Ty jesteś w innej sytuacji bo ty i tż jesteście innych narodowości, ale wprowadzać 3 i 4 język ? czy to nie za duzo dla takiej małej istotki ???

Buaaahahahahahaaaaaaa....
No wiec zglaszam siebie sama jako chodzacy przyklad - sama jestem dwujezyczna odkad pamietam i - hehehe - nie zauwazylam problemow z osobowoscia itp. u siebie...

Najwazniejsze jest, zeby rodzina miala jeden wspolny jezyk i zasada jedna osoba.jeden jezyk zostala przestrzegana...

Cytat:
Napisane przez olalicious07 Pokaż wiadomość
hej

Dziekuje wszystkim mamusiom za miłe słowa i wsparcie Może jakoś sobie poradzimy...

Blanka już 2 dobę dostaje antybiotyk 3 razy dziennie, inhalacje (musimy kupic inhalator do domu) ze sterydem i w sumie tyle... Miała biedna znów wenflonik w główce, ale na rozkaz tż przelożyli w stópke - biedne malutkie stopiszcza... Grzeczna jest jak mały aniołek, dzielnie walczy z chorobą, jestem z niej dumna

Chyba mają mnie tu za nienormalną... Zrobiłam Blance takie łóżeczko, że ma tu prawie jak w domu ma swoją pościel i kocyk, ochraniacz na szczebelki, książeczkę TL, nową książeczke Lamaze ( też bardzo fajna), grający i świecący ksieżyc, maskotke krówke, maskotke smoka, taka serpentynke z krolikami i gwiazdkami... aa i pomaranczke z TL. A co!

No to tyle się pożaliłam, mam tu net, ale dużo nie siedzę, bo nawet nie mam kiedy, a jak mam chwilę to spie
dobranoc

Kochana trzymajcie sie, jestescie obie bardzo dzielne
I bardzo dobrze, ze zrobilas Blance kawaleczek domku, niech sie inni odczepia

Cytat:
w sumie z takimi badaniami to czasem trzeba tak traktować z przymrużeniem oka. To tak jak z tymi badaniami, że niby kobiety rodzące ze znieczuleniem lub przez cc odczuwają mniejszą więź ze swoimi dziećmi, co jest przecież bzdurą

Cytat:

U nas tez Xynthia dala czadu...

Dzien doberek

karenina19 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-03-01, 09:06   #3398
pietrusia
Zakorzenienie

GG do pietrusia

Witam was mamusie zarz zabieram sie za nadrabianie a teraz chcialam sie przywitac wczoraj caly dzien goscie nie bylo czasu n azerkniecie do was, ale dzis sie juz popraiw

Tyle co zerknelam to mam pytanko do Oli jak ta butelke zaczelas uzywac??

Uciekam nadrabiac

Aniołek[*]
pietrusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-01, 09:20   #3399
karenina19
Zakorzenienie

Sie mi zapomnialo...

Iwo - wszystkiego najlepszego ! !

Stary 2010-03-01, 09:30   #3400
brombusia
Zakorzenienie

Heloł poniedziałkowy

Kupol zaskoczył nas nad ranem i to tak, że zjechał nawet na Filusiowe plecki Ale od tamtej pory cisza, więc i tak lepiej niż było

Rano po karmieniu Filuś sobie "gadał" i wydusił z siebie coś na kształt "bumba bupppa", w związku z czym stwierdziłam, że jest bardzo spostrzegawczy, bo zważywszy na zaistniałą sytuację to rzeczywiście ma "bombę w pupie"

Cytat:
wczoraj postanowiłam, że kiedy będę w domu sama z Nilą to będę do niej mówić po rosyjsku. Czyli stawiamy na wschód!
angielskiego i tak się nauczy w przedszkolu czy szkole a rosyjskiego to ju ż raczej nie...
No i super! Zobaczysz, jeszcze będzie Ci wdzięczna

Cytat:
Napisane przez mamaidy Pokaż wiadomość
Dziewczyny dziękuję Wam za informacje!
Ja dopiero chcę kupić chustę.
Będę czytać na chustomanii i już co nieco czytałam, ale dużo tego jest
Pozdrawiam
Ha, czy jednak ja czytam ze zrozumieniem i jeszcze nie jest ze mną tak źle

Cytat:

U mnie też wieje, chociaż jakby coraz słabiej. Zobaczymy co Teściówka powie o pogodzie ja już do nas dotrze

Cytat:
Napisane przez olalicious07 Pokaż wiadomość
dziekuję jeszcze chyba to jej dokupie, co myślicie?
http://www.allegro.pl/item925924690_...f_toys_40.html

U nas nocka spokojna, Blanka zaczęła naprawdę ładnie jeść ( nie tyle co normalnie, ale ok 90-110ml zjada), a ta butla rewelacja wcześniej w szpitalu karmiłam ją z aventa i musiała być non stoo suszarka włączona, bo bez tego ryk i histeria...
też mam wszystkie akcesoria avent, no ale trudno...
Lusterko fajne, ale np. mój Mały w ogóle nie interesuje się lusterkami, niby powinien w tym wieku, ale ma je w nosi i już. Popatrzy na swoje odbicie góra 30 s i już go nie interesuje.

Cytat:
Napisane przez karenina19 Pokaż wiadomość

sama jestem dwujezyczna
A jaki to drugi język? ( ciekawskam jak zwykle )

Zazdroszczę Wam tych dwujęzycznych dzieci, może ja do mojego zacznę mówić po łacinie

brombusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-01, 09:34   #3401
pietrusia
Zakorzenienie

GG do pietrusia

Cytat:
Napisane przez aniulka8204 Pokaż wiadomość
mamuśki powiedzcie kiedy dostałyście pierwszą miesiączkę po porodzie?
ja jestem 2miesiące po porodzie i jeszcze nic a karmiłam tylko niecały miesiąc, już mam stracha

i jak tu dziś spokojnie
Ja tez karmilam tylko miesiac i @ dostalam po 3 miesiacach od porodu, wiec masz jeszcze czas nic sie nie martw

Cytat:
Napisane przez angelusia194 Pokaż wiadomość
witam. czy mogę dołoczyć do odchowalni? mam córeczkę,ma skonczone 3 miesiące... urodziła się 20 listopada 2009r
Witam nowa mamusie

Cytat:
dziękuję

No wlasnie jak ustawiac te raczki

Aniołek[*]
pietrusia jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-03-01, 09:35   #3402
konspiracja
Zakorzenienie

Cytat:
a dziś mi koleżanka powiedziała, ze wprowadzanie pokarmów lepiej zacząć od warzyw prawda to? że niby deserki sa smaczniejsze i potem dzieci nie chcą jeść tych obiadków!

ja chcę wprowadzić jak Olka bedzie miała 4,5 miesiąca czy li za miesiąc, bo niestety do pracy wracam

Konspi- spóźnione życzenia dla Stasia

ide spać dobranoc i do jutra
Za zyczenia
Tak, ja tez o tym slyszalam, w "pytaniu na śniadanie " jakaś pediatra o tym mowiła. Chodzi o to żeby słodkie smaki jak najpoźniej wprowadzać i najpierw zacząc od sloiczkow warzywnych, a dopiero jak sie dziecko przyzwyczai to owocowe. Czytalam tez o tym w ktoryms M jak mama" i mam zamiar się tego trzymać

Ela, a co robicie ze żłobkiem? Bo pisalas ze trudno sie dostać u Was? U nas do najmłodszej grupy co prawda chyba jest szansa, ale nie chcemy malego oddac i ta opcja odpada.

Mam pytanie do Tarasi - nawet mi skan kiedys wysyłałaś tego dodatkowego zwolnienia do 60 dni nawet, od pediatry - jak to sie nazywa dokładnie? Bo mam zamiar zapytać o to na następnej wizycie...

Reszty cytowanych mi nie zaznaczylo

na Groszka orbicie

Syzyf była kobietą
konspiracja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-01, 09:37   #3403
karenina19
Zakorzenienie

Cytat:
Lusterko fajne, ale np. mój Mały w ogóle nie interesuje się lusterkami, niby powinien w tym wieku, ale ma je w nosi i już. Popatrzy na swoje odbicie góra 30 s i już go nie interesuje.

A jaki to drugi język? ( ciekawskam jak zwykle )

Zazdroszczę Wam tych dwujęzycznych dzieci, może ja do mojego zacznę mówić po łacinie

Moj luuuuubi lusterko...a raczej siebie samego w lusterku...dzisiaj tak pol ranka spedzil w lozeczku sie przegladajac....maly narcyz mi rosnie...

Drugi jezyk to oczywiscie angielski Dzisiaj sama lapie sie na tym, ze lepiej formuuje mi sie mysli po ang niz po polsku....na przyklad sny mam zawsze po angielsku...

Laciny szczerze nie polecam - uczylam sie 3 lata.... Do dzisiaj moje tlumaczenia Horacego kraza w opowiesciach szkolnych....
No, ale przyznaje, ze pomogla w nauce francuskiego pozniej i portugalskiego...

Stary 2010-03-01, 09:43   #3404
brombusia
Zakorzenienie

Cytat:

Drugi jezyk to oczywiscie angielski Dzisiaj sama lapie sie na tym, ze lepiej formuuje mi sie mysli po ang niz po polsku....na przyklad sny mam zawsze po angielsku...

Laciny szczerze nie polecam - uczylam sie 3 lata.... Do dzisiaj moje tlumaczenia Horacego kraza w opowiesciach szkolnych....
A masz jakieś angielskie korzenie? Czy po prostu wcześnie zaczęłaś się uczyć?

No co Ty, łacina fajna jest
Zwłaszcza ta ze średniowiecznych kronik
Ale tak na serio, masz rację rzeczywiście pomaga, co prawda francuski mi i tak ciężko wchodził i generalnie nie bardzo umiem, to teraz niedawno zaczęłam sama troszkę włoskiego się uczyć i bardzo pomaga

brombusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-01, 09:46   #3405
gucia6
Zakorzenienie

Cytat:
Rano po karmieniu Filuś sobie "gadał" i wydusił z siebie coś na kształt "bumba bupppa", w związku z czym stwierdziłam, że jest bardzo spostrzegawczy, bo zważywszy na zaistniałą sytuację to rzeczywiście ma "bombę w pupie"

A z łaciną może mu się przydać jeśli planujesz dla niego medycynę albo seminarium w przyszłości
Stary 2010-03-01, 09:52   #3406
karenina19
Zakorzenienie

Cytat:
A masz jakieś angielskie korzenie? Czy po prostu wcześnie zaczęłaś się uczyć?

No co Ty, łacina fajna jest
Zwłaszcza ta ze średniowiecznych kronik
Ale tak na serio, masz rację rzeczywiście pomaga, co prawda francuski mi i tak ciężko wchodził i generalnie nie bardzo umiem, to teraz niedawno zaczęłam sama troszkę włoskiego się uczyć i bardzo pomaga

Moja mama, jak mialam cos kolo 3-4 lat, pracowala w ang firmie i bylismy krotko w Anglii i potem czesto bylam w nia z pracy miedzy Anglikami....i tak mi zostalo, zawsze rozumialam ten jezyk.
Nie uczac sie w ogole zdalam na najlepsza note egzaminy do liceum o profilu anglojezycznym...

Cytat:

A z łaciną może mu się przydać jeśli planujesz dla niego medycynę albo seminarium w przyszłości
Albo na prawie....mi pomogla...

Stary 2010-03-01, 10:00   #3407
tarasia
Wtajemniczenie

Cytat:
tylko nie podwórkowej

Nila nie lubi na siebie patrzeć w lusterku. od razu sie krzywi i złości
Cytat:
Napisane przez konspiracja Pokaż wiadomość
Mam pytanie do Tarasi - nawet mi skan kiedys wysyłałaś tego dodatkowego zwolnienia do 60 dni nawet, od pediatry - jak to sie nazywa dokładnie? Bo mam zamiar zapytać o to na następnej wizycie...

Reszty cytowanych mi nie zaznaczylo
opieka nad dzieckiem chorym , skanu juz nie mam ale znalazłam na necie\
http://kadry.infor.pl/forum_watek/30..._i_chorym.html

tarasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-01, 10:00   #3408
konspiracja
Zakorzenienie

Cytat:
Super
A te motyle możesz pokazać?
Co do przeprowadzki, to ja bym chciała jak najszybciej, bo mi się wydaje, że my mu coraz bardziej przeszkadzamy i łóżko zaczęło skrzypieć, normalnie nie mogę się bezszelestnie wślizgnąć do niego
Ale w kwietniu nas czeka przeprowadzanie Mamy i dopiero potem możemy myśleć o pokoiku dla Małego.
że dałaś jednak radę.
Ja chyba przez pierwsze dni to będę miała nianię włączoną przy łóżku.

Specjalnie dla Ciebie - motyle

My tez z nianią

Cytat:
zdrówka z okazji 3 miesięcy i brawa za przeprowadzkę

Co do językow to my stawiamy na angielski i niemiecki. Moze tez się uda od przedszkola.

na Groszka orbicie

Syzyf była kobietą
Stary 2010-03-01, 10:03   #3409
konspiracja
Zakorzenienie

Cytat:
opieka nad dzieckiem chorym , skanu juz nie mam ale znalazłam na necie\
http://kadry.infor.pl/forum_watek/30..._i_chorym.html

na Groszka orbicie

Syzyf była kobietą

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-03-01, 10:10   #3410
karenina19
Zakorzenienie

Cytat:
Co do językow to my stawiamy na angielski i niemiecki. Moze tez się uda od przedszkola.

Cuuuuudne motylki!!

Ja tez planuje, ze bede z malym do przedszkola po niemiecku rozmawiala a potem przejdziemy na angielski...

Stary 2010-03-01, 10:26   #3411
elalank
Zadomowienie

Cytat:
Za zyczenia
Tak, ja tez o tym slyszalam, w "pytaniu na śniadanie " jakaś pediatra o tym mowiła. Chodzi o to żeby słodkie smaki jak najpoźniej wprowadzać i najpierw zacząc od sloiczkow warzywnych, a dopiero jak sie dziecko przyzwyczai to owocowe. Czytalam tez o tym w ktoryms M jak mama" i mam zamiar się tego trzymać

Ela, a co robicie ze żłobkiem? Bo pisalas ze trudno sie dostać u Was? U nas do najmłodszej grupy co prawda chyba jest szansa, ale nie chcemy malego oddac i ta opcja odpada.
hm, czyli jednak! no to co dać jako pierwszy smak? ziemniak?

jak narazie czekam do czerwca na decyzję (ma iść od września do żłobka, do tego czasu moja mama się będzie opiekować + to dziecko którym się własnie już opiekuje)
jeśli sie jednak nie dostanie do państwowego żłobka, pozostaje nam albo żłobek prywatny albo niania. jednak bardziej skłaniam sie ku żłobkowi.

Cytat:

to ile znasz języków?
i tak już zazdroszczę, ja nie mam talentu do nauki języków,albo za leniwa jestem.

Cytat:
Specjalnie dla Ciebie - motyle

My tez z nianią

Konspi, podpatrzyłam lampę na zdęciu,powiedz mi dobre światło daje? bo my szukamy lampy i jakoś żadna nam nie pochodzi,m a ta ostatnio mi sie podobała.
I fajn te motylki

my nie mamy niani, a i tak słysze Olkę jak się budzi jeszcze zanim zacznie płakać

Stary 2010-03-01, 10:27   #3412
kachula27
Zakorzenienie

Jenyyyyyyy ale dzis pogoda wieje ze masakra.......lece nadrabiac

Nie chce zapeszac ale moje dziecie od 2 nocy spi pieknie ale ciiiiiiiiiiiii bo jeszcze jak troche o tym pogadam to mi sie zbuntuje

Mateuszek jest z nami od 03,11,2009

http://suwaczki.slub-wesele.pl/200911031762.html

Odchudzanko od 28,01,13
Jest mnie mniej o 19,5kg
kachula27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-01, 10:33   #3413
malina81
Zadomowienie

Witam.
Ola dobrze że małej wraca apetyt i że jest juz lepiej

Brawo dla spostrzegawczego Filusia

U nas pieknie swieci słonko ale mocno wieje wiec pewnie odpuścimy sobie spacer...Ja mam ostatnio duzego lenia wiec jeszcze włocze sie w pizamie a przez wasze gadulstwo siedze i czytam zamiast sie ogarnąc
malina81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-01, 10:35   #3414
konspiracja
Zakorzenienie

Cytat:

jak narazie czekam do czerwca na decyzję (ma iść od września do żłobka, do tego czasu moja mama się będzie opiekować + to dziecko którym się własnie już opiekuje)
jeśli sie jednak nie dostanie do państwowego żłobka, pozostaje nam albo żłobek prywatny albo niania. jednak bardziej skłaniam sie ku żłobkowi.

Konspi, podpatrzyłam lampę na zdęciu,powiedz mi dobre światło daje? bo my szukamy lampy i jakoś żadna nam nie pochodzi,m a ta ostatnio mi sie podobała.
I fajn te motylki

my nie mamy niani, a i tak słysze Olkę jak się budzi jeszcze zanim zacznie płakać
Ziemniak, dynia lub marchewka.
To mama nie może się Olą opiekowac dalej? Chyba nie, skoro szukacie żlobka...
Lampa fajna, ale raczej przy niej nie poczytasz. Ale to specjalnie take światło, żeby maluchowi prosto w oczy halogenami nie walić. My mamy jeszcze krówke stojąca i jedną małą lampke zawieszaną, jak chcemy mieć jaśniej.
A niani tez bym nie kupiła,ale dostalismy...

na Groszka orbicie

Syzyf była kobietą
Stary 2010-03-01, 10:38   #3415
karenina19
Zakorzenienie

Cytat:

to ile znasz języków?
i tak już zazdroszczę, ja nie mam talentu do nauki języków,albo za leniwa jestem.

Hmm...ja chyba jednak zaczne od jabluszka

Kilka... polski, angielski, niemiecki, portugalski - plynnie.
Francuski, wloski, lacina - rozumiem bardzo dobrze, ale potrzebowalabym kilku dni odswiezenia, zeby sie komfortowo czuc. Dzieki portugalskiemu rowniez hiszpanski
No i chinski...uczylam sie w chinach...ale tylko mowiony, nie pisany...

My tez nie mamy niani (zanczy sie, mamy , ale nie uzywamy) a slysze malego zanim nawet zasteka...

Cytat:
Napisane przez kachula27 Pokaż wiadomość
Nie chce zapeszac ale moje dziecie od 2 nocy spi pieknie ale ciiiiiiiiiiiii bo jeszcze jak troche o tym pogadam to mi sie zbuntuje

Edytowane przez karenina19
Czas edycji: 2010-03-01 o 10:39
Stary 2010-03-01, 10:51   #3416
gucia6
Zakorzenienie

Cytat:
Albo na prawie....mi pomogla...
a studiowałaś prawo w Polsce czy w Niemczech?

No i gratuluję znajomości tylu języków Ja mogę sie pochwalić tylko płynną znajomością polskiego, angielskiego i niemieckiego, po hiszpańsku gadam średnio, ale rozumiem, no i dzięki hiszpańskiemu rozumiem dość sporo włoskiego
Stary 2010-03-01, 11:02   #3417
lucky1910
Rozeznanie

GG do lucky1910

Cytat:
Francuski, wloski, lacina - rozumiem bardzo dobrze, ale potrzebowalabym kilku dni odswiezenia, zeby sie komfortowo czuc. Dzieki portugalskiemu rowniez hiszpanski
WoW! Podziwiam Cię bardzo i jednoczeście cho*ler*ie zazdroszę!!!

A tak poza tym to witajcie
może jak pogoda się popsuje to uda mi się nadrobić zaległości.. puki co powiem Wam tylko że strasznie mnie boli lewa pierś.. chyba jakiś zastój mi się zrobił...nie jest twarda ale boli tak, że dotknąć nie mogę
lucky1910 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-01, 11:07   #3418
elalank
Zadomowienie

Cytat:
Ziemniak, dynia lub marchewka.
To mama nie może się Olą opiekowac dalej? Chyba nie, skoro szukacie żlobka...
Lampa fajna, ale raczej przy niej nie poczytasz. Ale to specjalnie take światło, żeby maluchowi prosto w oczy halogenami nie walić. My mamy jeszcze krówke stojąca i jedną małą lampke zawieszaną, jak chcemy mieć jaśniej.
A niani tez bym nie kupiła,ale dostalismy...
dzięki to zaczniemy jednak od warzyw

no własnie szukamy lampy która nie będzie dawac żarówą, bo większość taka jest, a to bez sensu jak maluszek lezy i patrzy w sufit

moja mama opiekuje sie teraz synkiem mojej przyjaciółki i on tez od września idzie do przedszkola. A od wrzesnia moja mama bedzie pracować u obcych ludzi którzy pewnie nie zgodza sie na opieke jeszcze dodatkowego dziecka. no ale dobre i to ze do złobka pójdzie we wrzesniu a nie juz w maju..

Cytat:

Hmm...ja chyba jednak zaczne od jabluszka

My tez nie mamy niani (zanczy sie, mamy , ale nie uzywamy) a slysze malego zanim nawet zasteka...

OMG dobra jesteś, normalnie jestem pod wrażeniem..

Cytat:
a studiowałaś prawo w Polsce czy w Niemczech?

No i gratuluję znajomości tylu języków Ja mogę sie pochwalić tylko płynną znajomością polskiego, angielskiego i niemieckiego, po hiszpańsku gadam średnio, ale rozumiem, no i dzięki hiszpańskiemu rozumiem dość sporo włoskiego
dla Ciebie Gucia tez

zazdroszcze dziewczyny

Stary 2010-03-01, 11:32   #3419
martaN23
Zadomowienie

ALE MOTYLE: love:
wpadłam się pochwalić zdobyczą
http://allegro.pl/item934641578_spac...tan_dobry.html
Mam nadzieję że już niedługo będziemy mogli się przerzucić jestem zadowolona z Bebetto Vulcano ale jak dla mnie spacerówka będzie za ciężka
A wy kiedy myślicie o włożeniu maluszków do spacerówek?
martaN23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-01, 11:42   #3420
gucia6
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martaN23 Pokaż wiadomość
ALE MOTYLE: love:
wpadłam się pochwalić zdobyczą
http://allegro.pl/item934641578_spac...tan_dobry.html
Mam nadzieję że już niedługo będziemy mogli się przerzucić jestem zadowolona z Bebetto Vulcano ale jak dla mnie spacerówka będzie za ciężka
A wy kiedy myślicie o włożeniu maluszków do spacerówek?
ja tak myślałam, żeby pod koniec kwietnia (Sandra będzie miała już skończone 5 miesięcy), tyle, że jeszcze rozłożone na płasko, albo półleżąco. No chyba, że Sandra będzie już sama siadać (w co raczej wątpię), to wtedy w pozycji bardziej siedzącej

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości