Zespół Sztywnych Kolan: 13.sezon terapii :D - Strona 141 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-03-02, 11:24   #4201
frezyjka85
Zakorzenienie

Dot.: Zespół Sztywnych Kolan: 13.sezon terapii :D

Cytat:
Napisane przez madziamacius8786 Pokaż wiadomość
ja też miałam manię mycia włosów codziennie bo źle si.ę czułam (arrakis ) ale staram się tak często nie myć i działa

frezyjko masz słodziutkiego pieska
dziękuję taki mój staruszek jeden

Cytat:
Napisane przez carmelova Pokaż wiadomość
Dzień dobry?

Co za fatalny początek dnia...
Wstałam ponad 30 minut za późno, nie umyłam włosów, więc musiałam podpiąć grzywkę bo się nie chciała ułożyć. PNie ugotowałam obiadku do pracy (brokuły + feta i migdały - taki był plan), nie zmyłam paznokci - znowu. Ufff... wyszłam z domu na czas. Szczęśliwa wsiadam do tramwaju i okazuje się, że skończył mi się bilet miesięczny. Zaczynam przeszukiwać torebkę i portfel w celu znalezienia drobnych - drobnych brak. No ale od pracy dzieli mnie jeden przystanek, olewam sprawę i chowam portfel.I podchodzi do mnie kanar: "oo, wiedzę że Pani zrezygnowała z kupna biletu, piszemy mandacik" Szit szit szit. Udało mi się ugrać jedynie tyle, że zamiast 100 zł kary za jazdę bęz biletu zapłaciłam 50 zł za jazdę bez dokumentu uprawniającego do zniżki.... Grrrrr....

No ale odpisuję.
Ad. Spotkanie – Olu stypy nie będzie, rozmowy o związkach też nie. Uwierz mi, ja pokażę sztuczki z oczami i przeprosty i jest tematn a 3 godziny ;-)
Raingirl fajny masz temat pracy
Hawwa Wierzę, że się poukłada , tatus wyzdrowieje i jeszcze zaświeci u Was słoneczko
uuuuuu.... moje biedactwo wsółczuję i mam nadzieję że reszta dnia będzie lepsza

no to jadę.............. :/

papa
frezyjka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-02, 11:25   #4202
Grapefrutka
Zakorzenienie

Cytat:
Grape nie wiem czy jest jakiś sposób na dobre spanie,ja jak się kłade to wspominam chwile z Tżem i nie wiem kiedy i już się budzę
na mnie nie działa nawet to że się wtulę w jego ramiona powiem nawet że mnie to jeszcze bardziej wnerwia bo on sobie smacznie śpi a ja się męczę
motivation dust on you.
Now go and move your ass!
This sh.it is expensive!
Grapefrutka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-02, 11:32   #4203
aleksandrettaa
Zakorzenienie

Przyszła mi foremka na muffinki z allegro i sprzedawca bardzo mile mnie zaskoczył, dostałam jajko z czekolady

Buła jest z nami od 25.11.2014
aleksandrettaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-02, 11:32   #4204
medeline
Zakorzenienie

GG do medeline

Cytat:
Napisane przez Grapefrutka Pokaż wiadomość
na mnie nie działa nawet to że się wtulę w jego ramiona powiem nawet że mnie to jeszcze bardziej wnerwia bo on sobie smacznie śpi a ja się męczę
To go zdziel Może jak on też się pomęczy to ty się wyżyjesz i łatwiej zaśniesz

30.12.2012
26.04.2014
medeline jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-02, 11:33   #4205
madziamacius8786
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez raingirl Pokaż wiadomość
Mam wyrzuty sumienia bo prawie udławiłam swojego promotora bułką - tzn. tak się śpieszył, żeby mi te autografy poskładać w indeksie, że mało brakowało
Byłam przygotowana, że mi pani w dziekanacie tradycyjnie zmyje mi głowę za spóźnienie - wchodzę do pokoju ze skruchą wymalowaną na twarzy a tu totalna olewka w stylu "wszystko jest jak trzeba? to pani da ten indeks". Już mi pół roku na tej uczelni zostało a ja dalej nie rozumiem tych mechanizmów, że raz się przychodzi i jest "okróliczkowanie" o wszystko a innym razem ledwo człowieka zauważają
heh to podobnie jak u mnie na uczelni tyle,że u nas sekretarki odkladają słuchawki żeby nikt się do szkoły nie dodzwonił a one piją kawke i plotkują I też mają zmienne humorki że raz narzekają a raz nie

Cytat:
hmm...może wypij sobie mleko przed snem ?? Słyszałam,że pomaga na bezsenność.. a może pooglądaj coś w łóżku,poczytaj może to spowoduje,że zaśniesz..
Stary 2010-03-02, 11:33   #4206
raingirl
Zakorzenienie

Cytat:
macie jakieś sprawdzone sposoby na dobre spanie już trzecia noc z rzędu praktycznie nie przespana...... głowa mi pęka z tego powodu wypiłam kawę co by wrócić do życia ale to nic nie dało poza tym że jestem jeszcze bardziej rozedrgana a do pracy trzeba iść...........
A może wypróbuj jakąś mieszankę herbacianą na dobry sen? Mi kiedyś pomogła taka jak się totalnie przez stresy i zarywanie nocy wybiłam z rytmu dobowego i nie spałam prawie cały tydzień więcej niż dwie godziny pod rząd...
Albo napar z melisy wieczorem i żeby się wyciszyć jakaś książka?
I może zakryj godzinę na zegarku, żeby jej nie sprawdzać po ciemku bo to jeszcze bardziej denerwuje jak człowiek po raz kolejny widzi jak się wskazówki przesunęły a jeszcze się nie śpi. Przynajmniej mnie to potwornie wkurza
raingirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-02, 11:34   #4207
madziamacius8786
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aleksandrettaa Pokaż wiadomość
Przyszła mi foremka na muffinki z allegro i sprzedawca bardzo mile mnie zaskoczył, dostałam jajko z czekolady
oo to dzisiaj robisz muffinki?

i zazdroszcze jajka z cekolady
Stary 2010-03-02, 11:39   #4208
aleksandrettaa
Zakorzenienie

Cytat:
oo to dzisiaj robisz muffinki?

i zazdroszcze jajka z cekolady
Eeee dzisiaj nie. Muszę się psychicznie zebrać do tego, przygotować na możliwość porażki. Ja mam 2 lewe ręce do pieczenia i nie robiłam tego od jakiś 5 lat.

Stary 2010-03-02, 11:42   #4209
Grapefrutka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez medeline Pokaż wiadomość
To go zdziel Może jak on też się pomęczy to ty się wyżyjesz i łatwiej zaśniesz
jak ja go zdzielę to on mi odda i ja na tym gorzej wyjdę

Cytat:
hmm...może wypij sobie mleko przed snem ?? Słyszałam,że pomaga na bezsenność.. a może pooglądaj coś w łóżku,poczytaj może to spowoduje,że zaśniesz..
mleko nie mamy tv w sypialni a czytać w łóżku nie lubię bo mi nie wygodnie

Cytat:
A może wypróbuj jakąś mieszankę herbacianą na dobry sen? Mi kiedyś pomogła taka jak się totalnie przez stresy i zarywanie nocy wybiłam z rytmu dobowego i nie spałam prawie cały tydzień więcej niż dwie godziny pod rząd...
Albo napar z melisy wieczorem i żeby się wyciszyć jakaś książka?
I może zakryj godzinę na zegarku, żeby jej nie sprawdzać po ciemku bo to jeszcze bardziej denerwuje jak człowiek po raz kolejny widzi jak się wskazówki przesunęły a jeszcze się nie śpi. Przynajmniej mnie to potwornie wkurza
dużego zegarka nie mamy bo godzinę zawsze na tel sprawdzamy ale ja w nocy nie sprawdzam bo nie chce wiedzieć ile się już męczę
melise kiedyś piłam ale na mnie nie działała nie wiem dlaczego czasem mam takie okresy że spać nie mogę może to wina pełni ehhhh no cóż pewnie się pomęczę jeszcze kilka nocy i będę mieć spokój na jakiś czas, mam przynajmniej taka nadzieję.....

za wszystkie rady dziękuję

edit:
http://www.youtube.com/watch?v=p-Z3YrHJ1sU
uwielbiam ten kawałek nastraja mnie tak bardzo pozytywnie i bardzo miło mi się kojarzy......
motivation dust on you.
This sh.it is expensive!

Edytowane przez Grapefrutka
Czas edycji: 2010-03-02 o 11:44
Stary 2010-03-02, 11:48   #4210
madziamacius8786
Zakorzenienie

Aleks to czas spróbować

Grape to już nie wiem co poradzić czasem też miałam okresy,że nie mogłam zasnąć ale to samo przeszło..
Stary 2010-03-02, 11:48   #4211
raingirl
Zakorzenienie

Cytat:
nie wiem dlaczego czasem mam takie okresy że spać nie mogę może to wina pełni ehhhh no cóż pewnie się pomęczę jeszcze kilka nocy i będę mieć spokój na jakiś czas, mam przynajmniej taka nadzieję.....
Ooo, też tak mam. Nie wiem jak masz z oknami w sypialni ale czasem na to pomaga BARDZO DOKŁADNE zasłonięcie okien. Mi księżyc prosto w okno zagląda i niby nie razi mnie w oczy jak śpię ani nic takiego, bo świeci na podłogę, ale i tak bardzo mi przeszkadza. Mam żaluzje w oknach ale nawet wtedy prześwieca dlatego jak się zbliża pełnia a ja koniecznie muszę się wyspać to zasłaniam okna ręcznikami, żeby mieć w pokoju totalnie ciemno
Jakiś niedorobiony wilkołak ze mnie
Stary 2010-03-02, 11:51   #4212
Nemezis23
Rozeznanie

Grape, ja też mam takie okresy. Może spróbuj jakieś tabletki ziołowe przed snem łykać, mi zazwyczaj pomaga. Jakiś czas temu kupiłam sobie poduszkę ortopedyczną ze względu na problemy z kręgosłupem szyjnym i od tej pory jakoś lepiej mi się śpi
Nemezis23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-02, 11:58   #4213
madziamacius8786
Zakorzenienie

Cytat:
Ooo, też tak mam. Nie wiem jak masz z oknami w sypialni ale czasem na to pomaga BARDZO DOKŁADNE zasłonięcie okien. Mi księżyc prosto w okno zagląda i niby nie razi mnie w oczy jak śpię ani nic takiego, bo świeci na podłogę, ale i tak bardzo mi przeszkadza. Mam żaluzje w oknach ale nawet wtedy prześwieca dlatego jak się zbliża pełnia a ja koniecznie muszę się wyspać to zasłaniam okna ręcznikami, żeby mieć w pokoju totalnie ciemno
hehe ja też nie zasnę jak mam za jasno w pokoju ale mam rolety więc zasuwam sobie je do końca i mam ciemno jak w nie powiem gdzie
Stary 2010-03-02, 12:11   #4214
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Dzień dobry?

Co za fatalny początek dnia...
Wstałam ponad 30 minut za późno, nie umyłam włosów, więc musiałam podpiąć grzywkę bo się nie chciała ułożyć. PNie ugotowałam obiadku do pracy (brokuły + feta i migdały - taki był plan), nie zmyłam paznokci - znowu. Ufff... wyszłam z domu na czas. Szczęśliwa wsiadam do tramwaju i okazuje się, że skończył mi się bilet miesięczny. Zaczynam przeszukiwać torebkę i portfel w celu znalezienia drobnych - drobnych brak. No ale od pracy dzieli mnie jeden przystanek, olewam sprawę i chowam portfel.I podchodzi do mnie kanar: "oo, wiedzę że Pani zrezygnowała z kupna biletu, piszemy mandacik" Szit szit szit. Udało mi się ugrać jedynie tyle, że zamiast 100 zł kary za jazdę bęz biletu zapłaciłam 50 zł za jazdę bez dokumentu uprawniającego do zniżki.... Grrrrr....
ojaaa, szkoda że miałaś taki początek dnia ale przynajmniej masz z czego zapłacić tę karę. A u nas w Poznaniu i tak są większe opłaty.
Cytat:
Nie wywalili
Mam wyrzuty sumienia bo prawie udławiłam swojego promotora bułką - tzn. tak się śpieszył, żeby mi te autografy poskładać w indeksie, że mało brakowało
Byłam przygotowana, że mi pani w dziekanacie tradycyjnie zmyje mi głowę za spóźnienie - wchodzę do pokoju ze skruchą wymalowaną na twarzy a tu totalna olewka w stylu "wszystko jest jak trzeba? to pani da ten indeks". Już mi pół roku na tej uczelni zostało a ja dalej nie rozumiem tych mechanizmów, że raz się przychodzi i jest "okróliczkowanie" o wszystko a innym razem ledwo człowieka zauważają
u nas jest jedna pani z dziekanatu niemiła ale z nią nie mam nic do czynienia bo jest od zaocznych a ta moja jest dla mnie miła bo ja jej nigdy nie przeszkadzam. Pukam, wchodzę i czekam aż skończy gadać czy jeść i wtedy sama mi kiwa głową żeby podejść i jest przyjazna że jej się nie wtrąciłam.

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-02, 12:16   #4215
Grapefrutka
Zakorzenienie

Cytat:
zasłonki sama szyłam i teraz jak się je zasłoni jest ciemno jak w a prawie na wprost okna mamy lampę księżyc do pokoju nie zagląda bo mamy okno raczej na wschód ale fazy księżyca zawsze na mnie niekorzystnie działają jak przystało na czarownice

Cytat:
Napisane przez Nemezis23 Pokaż wiadomość
Grape, ja też mam takie okresy. Może spróbuj jakieś tabletki ziołowe przed snem łykać, mi zazwyczaj pomaga. Jakiś czas temu kupiłam sobie poduszkę ortopedyczną ze względu na problemy z kręgosłupem szyjnym i od tej pory jakoś lepiej mi się śpi
właśnie już od jakiegoś czasu się zastanawiam nad taka poduszką ale nie wiem czy to dobry pomysł dla mnie bo ja uwielbiam się przytulać do rogu poduszki a w tych ortopedycznych się tak nie da
motivation dust on you.
This sh.it is expensive!

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-03-02, 12:18   #4216
raingirl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
u nas jest jedna pani z dziekanatu niemiła ale z nią nie mam nic do czynienia bo jest od zaocznych a ta moja jest dla mnie miła bo ja jej nigdy nie przeszkadzam. Pukam, wchodzę i czekam aż skończy gadać czy jeść i wtedy sama mi kiwa głową żeby podejść i jest przyjazna że jej się nie wtrąciłam.
Nigdy by mi nie przyszło do głowy przerywać rozmowy paniom w dziekanacie - życie mi miłe puki co
Stary 2010-03-02, 12:19   #4217
madziamacius8786
Zakorzenienie

Cytat:

właśnie już od jakiegoś czasu się zastanawiam nad taka poduszką ale nie wiem czy to dobry pomysł dla mnie bo ja uwielbiam się przytulać do rogu poduszki a w tych ortopedycznych się tak nie da
ja też

Hajja nie wiem czemu nie zacytowało mi ale...WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO Z OKAZJI URODZINDUŻO ZDRÓWKA,SZCZĘŚCIA,MIŁOŚCI Z TŻ,SPEŁNIENIA WSZYSTKICH MARZEŃ I TYCH NAJSKRYTSZYCH TEŻ !! STO LAT(spóźnione ale szczere ! )

Uciekam na uczelnie a potem z Tż miłego dzionka
Stary 2010-03-02, 12:24   #4218
gwiazdeczka26
Zakorzenienie

Dzien doberek.

Grape- tez tak mam czasami, niestety nic mi nie pomoglo. Ani ziolka na spanie, ani mleko ani pozniejsze kladzenie sie spac. Jakos samo przeszlo jak zmienilam prace

Dzisiaj piekny, cieplutki dzien w Londynie- nareszcie bo juz mialam depresje od ciaglego deszczu i zimna.

Hawwa -
Stary 2010-03-02, 12:25   #4219
Grapefrutka
Zakorzenienie

Kawuszka
motivation dust on you.
This sh.it is expensive!
Stary 2010-03-02, 12:25   #4220
raingirl
Zakorzenienie

Cytat:
zasłonki sama szyłam i teraz jak się je zasłoni jest ciemno jak w a prawie na wprost okna mamy lampę księżyc do pokoju nie zagląda bo mamy okno raczej na wschód ale fazy księżyca zawsze na mnie niekorzystnie działają jak przystało na czarownice
Ha, przydałyby się takie super zasłonki u mojego TŻta w mieszkaniu. Tam wszystkie okna wychodzą na południowy-wschód. Wiosną i latem w słoneczny dzień pobudka gwarantowana nawet o 6.00 rano. Nie wiem jak to jego nie rusza - śpi jak zabity nawet do 12
Stary 2010-03-02, 12:27   #4221
Grapefrutka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gwiazdeczka26 Pokaż wiadomość
Dzien doberek.

Grape- tez tak mam czasami, niestety nic mi nie pomoglo. Ani ziolka na spanie, ani mleko ani pozniejsze kladzenie sie spac. Jakos samo przeszlo jak zmienilam prace

Dzisiaj piekny, cieplutki dzien w Londynie- nareszcie bo juz mialam depresje od ciaglego deszczu i zimna.
czyli czas zmienić pracę...

u nas już od soboty jest słonecznie ale jeszcze nie jest za ciepło
ale wiadomo słoneczko lepsze niż chmurzyska
motivation dust on you.
This sh.it is expensive!
Stary 2010-03-02, 12:27   #4222
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Nigdy by mi nie przyszło do głowy przerywać rozmowy paniom w dziekanacie - życie mi miłe puki co
no wiesz, są takie ananasy co podchodzą do nich roszczeniowo i ojjjj

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-02, 12:30   #4223
raingirl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
no wiesz, są takie ananasy co podchodzą do nich roszczeniowo i ojjjj
Trzeba wiedzieć komu w życiu można napyskować a przed kim się kłaniać w pas i buzia na kłódkę
Stary 2010-03-02, 12:30   #4224
Grapefrutka
Zakorzenienie

Cytat:
Ha, przydałyby się takie super zasłonki u mojego TŻta w mieszkaniu. Tam wszystkie okna wychodzą na południowy-wschód. Wiosną i latem w słoneczny dzień pobudka gwarantowana nawet o 6.00 rano. Nie wiem jak to jego nie rusza - śpi jak zabity nawet do 12
w moim rodzinny domku okna mojego pokoju wychodziły dokładnie na wschód i każdego słonecznego dnia mogłam oglądać piękny wschód ale komu by się chciało wstawać tak wcześnie i jakoś mi to nie przeszkadzało w spaniu
motivation dust on you.
This sh.it is expensive!
Stary 2010-03-02, 12:34   #4225
Gleniusia
Zakorzenienie

Hejka

Musiałam dzisiaj wstać o 6 na zajęcia w radiu ale za to odwiedziłam na chwilkę Tż w pracy, poszliśmy na rurki z kremem
Karinka
Maleństwo

"Bez Ciebie dzisiejsze wzruszenia byłyby tylko martwym naskórkiem dawnych uniesień..."
Gleniusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-02, 12:35   #4226
raingirl
Zakorzenienie

Cytat:
w moim rodzinny domku okna mojego pokoju wychodziły dokładnie na wschód i każdego słonecznego dnia mogłam oglądać piękny wschód ale komu by się chciało wstawać tak wcześnie i jakoś mi to nie przeszkadzało w spaniu
Wychodzi na to, że tylko ja taka delikatna jestem, że mnie to słońce budzi za każdym razem jak tam jestem. I się później mi facet buntuje, że od rana chodzę, hałasuję, trzaskam garami w kuchni i nie daj Boże otwieram Wizaż na JEGO komputerze
U siebie mam małe okienka, bo mieszkam na zaadaptowanym poddaszu kamienicy, więc słońca generalnie nie mam za dużo - może dlatego taka nieprzyzwyczajona jestem
Stary 2010-03-02, 12:54   #4227
carmelova
Zakorzenienie

Mam dylemat moralno-zawodowy
Wstęp: Jak jakiś pracownik jedzie na delegację zagraniczną, to musi mi to zgłosić, żebym uzystała zgodę Piotrka i wysłała wniosek dalej do Prezesa i Działu Obsługi Pracownika. Cała procedura trwa dość długo...
Meritum: Jest taka laska z Gdańska, nowoupieczona Pani Dyrektor. Wkurza mnie straszliwie, wszystko jej się należy, wszystko trzeba robić za nią, jest bardzo niemiła itp. Przypadkiem dowiedziałam się, że jedzie jutro do Holandii, ale nikomu tego nie zgłosiła, więc dokumenty się jeszcze nie procesują. Pewnie opamięta się, jak wieczorem będzie trzeba wykupić bilet (rezerwację ma, ale potrzebne są te wszystkie zgody). I teraz moje pytanie: czy powinnam przypomnieć jej, że nie złożyła wniosku, czy raczej olać sprawę - jej problem? W firmie pracuje długo, wie co i jak się odbywa. Ehhh...
carmelova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-02, 12:58   #4228
Gleniusia
Zakorzenienie

Cytat:
Wstęp: Jak jakiś pracownik jedzie na delegację zagraniczną, to musi mi to zgłosić, żebym uzystała zgodę Piotrka i wysłała wniosek dalej do Prezesa i Działu Obsługi Pracownika. Cała procedura trwa dość długo...
Meritum: Jest taka laska z Gdańska, nowoupieczona Pani Dyrektor. Wkurza mnie straszliwie, wszystko jej się należy, wszystko trzeba robić za nią, jest bardzo niemiła itp. Przypadkiem dowiedziałam się, że jedzie jutro do Holandii, ale nikomu tego nie zgłosiła, więc dokumenty się jeszcze nie procesują. Pewnie opamięta się, jak wieczorem będzie trzeba wykupić bilet (rezerwację ma, ale potrzebne są te wszystkie zgody). I teraz moje pytanie: czy powinnam przypomnieć jej, że nie złożyła wniosku, czy raczej olać sprawę - jej problem? W firmie pracuje długo, wie co i jak się odbywa. Ehhh...
Skoro z niej taka paniusia, to niech sama się o to zatroszczy...najwyżej trochę się podenerwuje, jak będzie musiała wszystko na szybko załatwiać.
A z drugiej strony....jest z Gdańska
Karinka
Maleństwo

"Bez Ciebie dzisiejsze wzruszenia byłyby tylko martwym naskórkiem dawnych uniesień..."
Gleniusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-02, 13:09   #4229
aleksandrettaa
Zakorzenienie

Cytat:
Skoro długo pracuje i zna procedury to można olać sprawę i niech ma baba kłopot. Tylko, żeby potem Ciebie się ktoś nie czepiał, ze wiedziałaś a nie pomogłaś.

Stary 2010-03-02, 13:13   #4230
carmelova
Zakorzenienie

Olewam ją. Trudno. Człowiek się uczy na błędach. Za dużo razy już jej ratowałam tyłek w podobnych sytuacjach, a nawe "dziękuję" nie usłyszałam. Phi.
carmelova jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości