Pytania, pomysły i sugestie dot. funkcjonowania podforum - Strona 25 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy > Wspólne zakupy perfumeryjne

Notka

Wspólne zakupy perfumeryjne Forum dla osób, które są zainteresowane wspólnymi zakupami - obszar perfumy. Chcesz kupić sprawdzone perfumy w dobrej cenie? Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-02-28, 12:05   #721
your Angel
czyli Endżi

Dot.: Pomysły i sugestie dotyczące funkcjonowania podforum

O, i jeszcze przy okazji takie pytanie. Czy osoba, która została dobrych kilka razy wymieniona na Czarnej Liście Wspólnozakupowej nie powinna mieć zakazu udziału we wspólnych zakupach w przyszłości? Czy może wątek pełni rolę tylko informacyjną?

Przyznam, że nie śledziłam go od samego początku - a żałuję, bo pozwoliłoby mi to uniknąć ciekawej pyskówki i próby obrażenia mnie. Właśnie z powodu odmowy zgody na wzięcie udziału w moich zakupach.
Stary 2010-02-28, 12:08   #722
Asiuuuuula
Zakorzenienie

Dziewczyny, moim zdaniem powinno zostać tak jak jest (bez określania się od razu przez organizatorkę), tzn. każda niech robi jak do tej pory. A jeżeli kupująca chce w taki czy inny sposób mieć przepsikane to niech zapyta o to organizatora rozbiórki, czy w ten sposób wykona dla niej odlewkę i tyle .

Edytowane przez Asiuuuuula
Czas edycji: 2010-02-28 o 12:09
Asiuuuuula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-28, 12:13   #723
magdulenka
Zakorzenienie

Tez wydaje mi sie, ze nie ma sensu okreslania z gory sposobu robienia odlewek

Jesli komus zalezy na konkretnej formie odlewkowania, wystarczy jak taka informacje doda zapisujac sie na wspolnezakupy

5269
magdulenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-28, 12:48   #724
bluegirl
Zakorzenienie

GG do bluegirl Send a message via Skype™ to bluegirl

Tak jak pisałam wyżej można to na dwa sposoby zrobić.
- Albo dodać do szablonu punkt, aby organizator sam określił od razu jaka opcja wchodzi w grę przy odlewaniu, ale jako że już czytałam na forum zarzuty że organizacja zakupów obwarowana jest już zbytnimi wymogami, zasadami.

To może zobaczmy ile jest osób które w ten sposób chcą mieć robione odlewki, ile miałyście takich przypadków.
Bo jeśli są to raptem 3 czy 4 osoby, to myślę że nie ma co dorzucać kolejnych punktów do szablonu bo dojdziemy do 15 niedługo i w takim przypadku to na uczestnika przerzucić obowiązek dopytania się i dostosowania do organizatora.

Chyba że punkt będzie zwięzły:
Sposób robienia odlewek: tylko strzykawka/ preferuję strzykawkę ale dopuszczam też psikanie bezpośrednio do atomizera/ tylko bezpośrednio do atomizera

Na zasadzie zostaw właściwe.

Co do wątku Problemy wspólnozakupowe, ja traktuję go jako wątek informacyjny dla wszystkich, który warto śledzić.
Ja każdą osobę zgłaszającą się do moich zakupów, której nicka nie znam - sprawdzam, sprawdzam jej posty, czy brała udział w zakupach, akurat pod kątem powyższego wątku nie przeszukuję, a to dlatego ze wszystkie sprawy stamtąd znam i śledzę go regularnie, co wszystkim polecam, sprawdzam jaki był przebieg zakupów w których brała udział, zajmuje to raptem kilka chwil.
Poważniejsze przewinienia myślę że będą skutkować niedopuszczeniem do zakupów(organizowania/uczestnictwa) , jednak PW z taką sugestią co do konkretnych osób nie dostałam.
Myślę że jeśli ktoś ma jakieś niemiłe doświadczenia przy poprzednich rozbiórkach z daną osobą-np. brak kontaktu, długie oczekiwanie na wpłatę, to może jej nie dopuścić do kolejnych swoich zakupów i odmówić wciągnięcia ją na listę w swojej rozbiórce, nic na siłę.

http://bluegirl-ewa.blogspot.com/
bluegirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-28, 12:53   #725
Asiuuuuula
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bluegirl Pokaż wiadomość
Bo jeśli są to raptem 3 czy 4 osoby, to myślę że nie ma co dorzucać kolejnych punktów do szablonu bo dojdziemy do 15 niedługo i w takim przypadku to na uczestnika przerzucić obowiązek dopytania się i dostosowania do organizatora.
Myślę, że nawet nie tyle . Co prawda ja dopiero 7 rozbiórkę robię, ale dopiero iloneczka1 zwróciła się z tą prośbą. Może inne dziewczyny miały takie prośby od innych kupujących .
Stary 2010-02-28, 13:25   #726
your Angel
czyli Endżi

Ja też nie spotkałam się z prośbą o przygotowanie odlewki w jeden, wskazany sposób. Ale nie miałabym problemu z przychyleniem się do potencjalnej prośby - o ile tylko byłaby wykonalna
Stary 2010-02-28, 20:44   #727
asia_102
Wtajemniczenie

Cytat:

Mam przy okazji pytanie czy obcinacie za długie rurki atomów?
Przycinam dużo za długa rurka powoduje spore naprężenie i 'wypycha' psikacz do góry, co sprzyja rozkręcaniu się atomizera. Jeszcze nie zdarzyło mi się przyciąć za dużo, a jeśli tak kiedyś się stanie, to na pewno nie wyślę tak do żadnej Wizażanki

A jeśli chodzi o psikanie bezpośrednio do atomka to nie wyobrażam sobie np. psikania Coco M (która ma chyba psik na 360 stopni wokół) do atomka 22ml bez pomocy narzędzi, czyli lejka lub strzykawki, bo skończyłabym jako organizatorka z pustym flakonem
asia_102 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-03-01, 16:38   #728
poissonivy
Zakorzenienie

Mi też zdarzyło się przycinać rurkę, ale to już w wyjątkowo długaśnych przypadkach. Najlepiej przycinać żyletką, albo ostrym nożem, żeby ten koniec rurki nie był wygięty.
Ja zawsze psikam do atomka (nawet 22ml). Nigdy nie używałam strzykawki. A nie kłamię ze 3 razy mi się zdarzyło, kiedy psikałam inną objętość niż miał atomek.
poissonivy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-01, 17:23   #729
joann_eve
Rozeznanie

Dziewczyny, ja przy pierwszych rozbiórkach przepsikiwałam do atomizerów bezpośrednio z flakonu. Powiedzmy szczerze, że poprzez kurczowe trzymanie obu przedmiotów w obu dłoniach co n-ty psik idzie w eter... zamiast w maleńki otworek atomizera. To są pierwsze straty organizatorki.
Ponadto uznawałam, że atomizery są wyprodukowane precyzyjnie, więc przepsikiwiałam do 5-tek i 10-tek pod samą szyjkę z gwintem... Efekt: z pierwszych 3 flaszek zostało mi po odpsikiwaniu o przynajmniej 5 ml mniej niż miało pozostać - na każdej rozbieranej buteleczce. Atomizery nie są jednakowe, nie są wyskalowane. Nie wyobrażam sobie po wcześniejszych doświadczeniach psikać "na oko". Nie wyobrażam sobie, by celować według uznania, czy jeszcze 5 psików, a może już wystarczy... Ludzie płacą za mililitry - muszą dostać tyle, za ile zapłacili. Jednak organizatorka za swoje mililitry również płaci, więc powinna ograniczyć swoje straty do minimum (i tak wypadki losowe pokrywa ze swojej puli) i warto, by również z myślą o sobie odmierzała ilości do poszczególnych atomizerów.

/edit:
Dodam jeszcze, że wolę zainwestować w strzykawkę 20 ml z apteki dla każdego rozbieranego zapachu (zapach zostaje na strzykawce, więc ponowne stosowanie odpada) niż ryzykowac nieprecyzyjnym dawkowaniem.

Edytowane przez joann_eve
Czas edycji: 2010-03-01 o 17:27
joann_eve jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-02, 09:12   #730
Freyyka
Rozeznanie

Z mojego doświadczenia, co prawda na razie tylko 4 butelki rozpsikane, zauważyłam to co większość - atomizery są bardzo nierówne. Niektóre były pełniuteńkie pod gwint, a niektórym brakowało sporo, rzucąło się to w oczy - nie chciałam być posądzona o nieuczciwość przy pierwszych swoich rozbiókach i dopsikiwałam żeby było pełno ze swojej puli.... Dlatego wydaje mi się, że strzykawka to najlepsze rozwiązanie, a jeśli ktoś woli bezpośrednio do atomizerka, to powinien to zaznaczyć organizatorce. Powiem też, że nie zauważyłam róznicy w trwałości zapachu - Addict z próbki i Addict z odlewki odmierzanej strzykawką był tym samym killerem.

Szukam koreczka do Słonika Kenzo 50 ml Odwdzięczę się
Freyyka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-02, 09:23   #731
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Exclamation Zmiana statusu organizatorek

Podjąłem decyzję o zmianie organizacji pracy forów zakupowych. Od tej pory wszystkie organizatorki będą miały specjalny status na forum. Status ten będzie jednoznaczny w zakresie uprawnień z funkcją moderatorki danego forum.

Każda organizatorka współpracować będzie z moderatorkami nad ujednolicaniem zasad oraz zasadami organizowania zamówień.

Organizatorka będzie miała dostęp do forum Back Office oraz forum z klonami i będzie traktowana na równi z moderatorkami (ergo: wyłączone reklamy na forum, darmowa mikroreklama itp.).

Organizatorka rozstrzyga ewentualne spory współpracując odpowiednio:
- z moderatorką danego forum
- z supermoderatorką
- z adminem
i w ten sposób wygląda też eskalacja problemu. W każdym momencie może mnie bezpośrednio pytać na PW lub Back Office o zdanie lub prosić o rozstrzygnięcie sporu.

Organizatorka nie może jedynie przyznawać punktów karnych na forum. Poza tą jedyną różnicą jej uprawnienia są identyczne jak moderatorki forum zakupowego.

zlosliwiec jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-03-02, 11:18   #732
kamena
ʞɐɯǝuɐ

Cytat:
Napisane przez your Angel Pokaż wiadomość
O, i jeszcze przy okazji takie pytanie. Czy osoba, która została dobrych kilka razy wymieniona na Czarnej Liście Wspólnozakupowej nie powinna mieć zakazu udziału we wspólnych zakupach w przyszłości? Czy może wątek pełni rolę tylko informacyjną?

Przyznam, że nie śledziłam go od samego początku - a żałuję, bo pozwoliłoby mi to uniknąć ciekawej pyskówki i próby obrażenia mnie. Właśnie z powodu odmowy zgody na wzięcie udziału w moich zakupach.
A jest taka lista?? Ale chyba nie tu, na Perfumach? Albo ja jakaś nieświadoma jestem....
Czy mogłabyś mnie poratować linkiem?
Cytat:
Napisane przez Asiuuuuula Pokaż wiadomość
Dziewczyny, moim zdaniem powinno zostać tak jak jest (bez określania się od razu przez organizatorkę), tzn. każda niech robi jak do tej pory. A jeżeli kupująca chce w taki czy inny sposób mieć przepsikane to niech zapyta o to organizatora rozbiórki, czy w ten sposób wykona dla niej odlewkę i tyle .
Tak chyba będzie najrozsądniej

Mam pytanie co do nowego podczepionego wątku o zmianie statusu Organizatorek.
To chyba nas nie dotyczy, w braku sztywnej listy osób dopuszczonych do organizacji wspólnych zakupów?
"This is a ticket for the bus that inkubi, suckubi, and serialbi ride to work. There's only one bus, because otherwise it'd be a bi, and then it'd be too busy exploring dating options to pick anyone up."

EVERY WOMAN IS A STAR
kamena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-02, 11:29   #733
Polly_
grozi wypollizowaniem

Chciałam zapytać o co chodzi z postem złosia o zmianie statusu organizatorek i czy to nas dotyczy.
Polly_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-02, 11:30   #734
bluegirl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kamena Pokaż wiadomość
Mam pytanie co do nowego podczepionego wątku o zmianie statusu Organizatorek.
To chyba nas nie dotyczy, w braku sztywnej listy osób dopuszczonych do organizacji wspólnych zakupów?
Cytat:
Napisane przez Polly_ Pokaż wiadomość
Chciałam zapytać o co chodzi z postem złosia o zmianie statusu organizatorek i czy to nas dotyczy.
I u nas będzie musiała zostać wytypowana lista Organizatorek dopuszczonych do organizacji zakupów.

Stary 2010-03-02, 11:34   #735
skarbiatko
Zakorzenienie

Cytat:
I u nas będzie musiała zostać wytypowana lista Organizatorek dopuszczonych do organizacji zakupów.
O kurka...czyli osoby takie jak ja które organizowały dotąd zakupy tylko kilka razy,nie będą już mogły tego robić?

skarbiatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-02, 11:40   #736
Polly_
grozi wypollizowaniem

acha..no to super ..czyli nie będzie mozna juz wrzucic jednorazowo flaszki do rozbiórki
to bez sensu

uwzam ze ze względu na specyfike tych zakupów powinno byc tak jak dotychczas

Edytowane przez Polly_
Czas edycji: 2010-03-02 o 11:41
Stary 2010-03-02, 11:40   #737
Nicole
Zakorzenienie

Cytat:
Oj... a czemu tak? Tak dobrze było do tej pory, teraz pewnie będzie znacznie mniej rozbiórek..
Tyle zapachów nas ominie... Szkoda, naprawdę

Nicole jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-02, 11:42   #738
Polly_
grozi wypollizowaniem

i nie bede juz miała flaszek...bo po ciul mi po 100 ml dziwaczych niszowców
...
chyba ze sie zgłosze na organizatorke
Stary 2010-03-02, 11:43   #739
Asiuuuuula
Zakorzenienie

Cytat:
acha..no to super ..czyli nie będzie mozna juz wrzucic jednorazowo flaszki do rozbiórki
to bez sensu
Ano bez sensu . Straszna szkoda (koniec z realizacją sporej części marzeń perfumeryjnych). Za bardzo poważnie ktoś do tego podszedł jakby to była sprawa rangi najwyższej ... Przecież nie było chyba jakiś większych problemów do tej pory ?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-03-02, 11:43   #740
skarbiatko
Zakorzenienie

Cytat:
i nie bede juz miała flaszek...bo po ciul mi po 100 ml dziwaczych niszowców
...
chyba ze sie zgłosze na organizatorke
No własnie..ciekawe według jakich kryteriów będą wybierane organizatorki,ja bym chciała

skarbiatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-02, 11:44   #741
Soso
Zakorzenienie

Trzeba się zgłaszac? W takim razie ja też chętnie się zgłoszę.
Soso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-02, 11:44   #742
Ewas1
Rozeznanie

GG do Ewas1

Cytat:
to bez sensu

No to liczba rozbieranych flaszek drastycznie spadnie

Ja też chcem tak jak było do tej pory
Ewas1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-02, 11:46   #743
Polly_
grozi wypollizowaniem

a wiem! to powinno yc tak ze organizatorki muszą byc dla duzych zakupów-lucky itp, a pojedyncze rozbiórki powinny byc dozwolone tez dla "nieorganizatorek"
---------- Dopisano o 12:45 ---------- Poprzedni post napisano o 12:44 ----------

pomijam juz fakt ze chyba kazda wizazanka ma pudło atomizerów na stanie trza to bedzie na all spylic

---------- Dopisano o 12:46 ---------- Poprzedni post napisano o 12:45 ----------

te zakupy są idelne dla rozbiórki niszowców-bo zaden zwykły człowiek nie łyknie 100 ml takiego "cuda"...no i co teraz będzie
Stary 2010-03-02, 11:46   #744
bluegirl
Zakorzenienie

Dziewczyny, postaram się to wszystko szybko ogarnąć.
Ułatwiłybyście mi pracę jeśli każda przeleci swoje wątki i pozaznacza kto paczkę dostał, czy wsio jest już zakończone, zaznaczyć wyszarzeniem z kim sprawa jest już rozliczona.
Bo lecę całe podforum i każdy wątek

Stary 2010-03-02, 11:48   #745
Nicole
Zakorzenienie

Cytat:
a wiem! to powinno yc tak ze organizatorki muszą byc dla duzych zakupów-lucky itp, a pojedyncze rozbiórki powinny byc dozwolone tez dla "nieorganizatorek"
Tak powinno być, racja Rozbiórka pojedynczych flaszek powinna być dozwolona dla chętnych Wizażanek..

Nicole jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-02, 11:48   #746
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:
Ułatwiłybyście mi pracę jeśli każda przeleci swoje wątki i pozaznacza kto paczkę dostał, czy wsio jest już zakończone, zaznaczyć wyszarzeniem z kim sprawa jest już rozliczona.

blu..ale o co chodzi
ja w nowym systemie chyba nic nie rpzbierałam...
Stary 2010-03-02, 11:48   #747
joann_eve
Rozeznanie

Jeżeli należy się zgłaszać, to ja idę odważnie w ślad za Soso i z uśmiechem na twarzy demonstruję chęć i zapał pojawienia się na liście Organizatorek
joann_eve jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-02, 11:48   #748
Soso
Zakorzenienie

Cytat:
Mozna po prostu zaznaczyć wątek jako pomyslnie zakończony?
Soso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-02, 11:48   #749
Betty83
Zakorzenienie

Cytat:

przepraszam za reakcję...

Jakieś kryteria są już określone?

Cytat:
to bez sensu

te rozbiorki pojedynczych flaszek mozna sprobowac gdzies przerzucic.
zawsze mozesz zalozyc bloga
i dac znac ze cos do podzialu bedzie.
w waskim gronie miedzy sprawdzonymi osobami moze wypalic.
Stary 2010-03-02, 11:49   #750
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez Nicole Pokaż wiadomość
Oj... a czemu tak? Tak dobrze było do tej pory, teraz pewnie będzie znacznie mniej rozbiórek..
Tyle zapachów nas ominie... Szkoda, naprawdę
Temu, że obecnie forum jest narażone - i to bardzo - na oszustwa i manipulacje. Oficjalny status organizatorki pozwoli omijać pewne rafy...

Dodatkowo nikt nie napisał o ograniczeniach co do ilości Organizatorek, nie rozumiem więc założenia, że będzie gorzej. Gorzej bo co?

Kto może zostać Organizatorką?
- osoba pełnoletnia
- posiadająca zaufanie Wizażanek, moderatorek i administracji forum
- deklarująca, że nie będzie miała problemów z czasem na zakończenie rozbiórki
- staż na forum (Blue i inne modki określą jaki)

zlosliwiec jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wspólne zakupy perfumeryjne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości