|
|
#3541 |
|
BAN stały
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. VIII :)
Na 75 stronie bodajze pisalam o tym
....przepraszam...je dnak na 77
Edytowane przez tyczka15 Czas edycji: 2010-03-02 o 14:55 |
|
|
|
#3542 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
chciałabym mieć już proste![]() Nie umiem się doczekać kiedy wkońcu będę mogła chwalić się pięknym uśmiechem!! ![]() :roll eyes:
|
|
|
|
|
#3543 |
|
Zadomowienie
|
a no faktycznie czytalam to :P hehe :P
|
|
|
|
#3544 |
|
Rozeznanie
|
Nie wiem, czy ktoś mnie tu jeszcze pamięta, ale mam cichą nadzieje, że ktoś mi pomoże. Właściwie mam pytanie do dziewczyn, które samodzielnie zmieniają sobie gumki.
Otóż sprawa wygląda tak, że po zjedzeniu jakiejś meksykańskiej potrawy moje przezroczyste gumki (mam aparat ceramiczny) zrobiły się neonowo pomarańczowe . Nie takie pożółkłe jak zwykle po czterech tygodniach, tylko po porostu jakąś koszmarną i obrzydliwą barwę przybrały! Nie pytając jeszcze nawet orto o zgodę zakupiłam na allegro gumki, w celu samodzielnej, przedwiztyowej wymiany; dziś właśnie przyszły i... nie wiem co myśleć, nie miałam pojęcia, że to takie maleństwa będą! Nigdy gumek u orto sama nie wybierałam, nie widziałam tego na żywo "przed założeniem". Czy możecie mi powiedzieć ile te wasze mają średnicy? Mam wrażenie, że jak to małe coś nawet rozciągnę i jakoś nałożę to zamek mi pęknie, albo coś... Zastanawiam się, czy to na pewno są ligatury ortodontyczne, czy nie jakiś bubel. Ich średnica zewnętrzna to ok. 3 mm, wewnętrzna jakiś 1 mm. Czy któraś z Was - już doświadczona - mogłaby zmierzyć mi swoje gumki?Jeszcze jedno: czy macie jakąś technikę na zdejmowanie starych ligatur? Właśnie próbowałam coś podziałać z wykałaczką, ale nic z tego nie wyszło Mam cały czas stresa, że sobie coś uszkodzę (brakuje mi już dwóch skrzydełek, które asystentka złamała właśnie przy ściąganiu gumek)...
Edytowane przez natewa Czas edycji: 2010-03-02 o 16:19 |
|
|
|
#3545 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#3546 |
|
Rozeznanie
|
Moje mają juz 3 tygodnie, więc myślę, że spokojnie nadają sie do wymiany. Gdyby się przebarwiły na żółto, tak jak zwykle, to nie robiłabym problemu, ale to co jest teraz to naprawdę dramat
![]() Nie mogę się już doczekać, gdy moja prawa jedynka będzie po prawej stronie, a nie na środku...wtedy będę szaleć z kolorami
|
|
|
|
#3547 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#3548 |
|
Zadomowienie
|
Natewa niestety gumki są mikroskopijne jak na pierwszy rzut oka.
Można się pobawić i trochę je rozciagnąć, żeby się łatwiej zakładały choć nie wiem, czy nie utracą przez to swej mocy.. Jak sciągnąć starą ligaturę. Igłą. Wkładasz igłe pod ligaturkę i delikatnie ściągasz z jednego skrzydełka, później z następnego.. I gotowe. Postaraj sie nie zgubić starej gumki, bo gdybyś miała problem z założeniem nowej nałożysz starą ![]() I uwaga na zamki. Ja mam metal, nie wiem czy kosmetyczny nie jest delikatniejszy.. Zebyś sobie skrzydełek nie urwała
|
|
|
|
#3549 |
|
Raczkowanie
|
rudo-zielona - sama sobe zmieniasz gumki ? co na to Twoja orto ?
|
|
|
|
#3550 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ściągasz gumki tak jak rudo-zielona pisze, igłą. zresztą ja zakładam gumki też igłą. najlepiej taką do wełny. ściągaj gumki po jednej, ostrożnie, bo nidgy nie wiadomo, czy dasz rade założyć i zostaniesz bez gumek. ale spoko, jak dla mnie to jest łatwe, tylko trzeba robić powoli i delikatnie i jest ok. dasz sobie radę. ja wolę sama sobie zmieniać niż jak mi orto zmienia, bo ona to się nie patyczkuje i mocno pcha mi te zęby. niedawno też kupiłam gumki na allegro i z tego co pamiętam tylko jedna babeczka je wystawiała, także jeśli masz te co ja - to są spoko. gumeczki są malutkie. moja orto poradziła mi przed zakładaniem rozciągnąć gumeczkę. ja robię to w ten sposób, że wkładam dwie igły, takie do wełny i wtedy rozciągam. Laity wkłada gumeczki do gorącej wody żeby były bardziej plastyczne, ja tego też próbowałam, ale uznałam że to zbędne. jak już masz rozciągniętą gumkę to zakładasz na dolne skrzydełko, przytrzymujesz palcem na dole, wkładasz igłę do środka gumki i naciągasz na górne skrzydełko po skosie. wtedy kolejne dolne skrzydełko i górne, pojedynczo. mi tak jest najwygodniej, ale może znajdziesz swój sposób. i tak po jednej do celu. powodzenia. ![]() jak byś miała jakiś problem to wal śmiało. aha i oczywiście, jak sobie uszkodzisz jakieś skrzydełko to nie miej do mnie pretensji ale jak będziesz ostrożna to powinno być ok
Edytowane przez milutek Czas edycji: 2010-03-02 o 18:53 |
||
|
|
|
#3551 |
|
dream big
|
wczoraj byłam ortodonty, tym razem na badaniu i założył mi lekarz gumki separacyjne na tydzień i z każdą godziną boli mnie szczena coraz bardziej
ale 8marca zakładanie aparatu na dół
|
|
#3552 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szczęściara
|
|
#3553 |
|
Zadomowienie
|
ja chyba dostaje szczekoscisku... od osemki dolnej lewej...zaczela znow rosnac i buzi otworzyc nie moge...
|
|
|
|
#3554 |
|
Wtajemniczenie
|
Wróciłam !
Mam wyciągi na noc. Mam je na górny i dolny ząbek zakładać. Czyli łącznie na dwa . Chodzi o takie gumkasy. To się chyba 'wyciągi' nazywa. Jest fajnie ;D. Sialala.
Była aparatka: góra od 30.04.2009 ;] dół od 06.10.2009 ;] do 30.06.2011 !"Nikt nie wie, że jest pod seksem i dusza"! ;D ![]() Vida me hace feliz .Edytowane przez natalka92 Czas edycji: 2010-03-02 o 20:12 |
|
|
|
#3555 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#3556 | |
|
Doncia
|
Cytat:
|
|
#3557 |
|
Wtajemniczenie
|
czemu nie można częściej niż 3 tygodnie?
|
#3558 |
|
Zadomowienie
|
Tak między serio to moja orto mówiła, że nie częściej niż raz w przerwie międzywizytowej, a ja mam wizyty co 6 tyg.
Myślę, że chodzi o siłę nacisków. Wprawdzie orto twierdzi, że ligaturki mają za zadanie przede wszystkim trzymanie łuku, ale nie zmienia to faktu, że po wymianie gumek na nowej zęby strasznie ciągną.. Chciała mi nawet dać te jedne śmieszne szczypczyki, ale z uwagi na moja umiejętność gubienia różnych przedmiotów odmówiłam. |
|
|
|
#3559 |
|
Wtajemniczenie
|
a moja orto nie mówiła mi nic o częstotliwości, dla niej nie było problemu żebym sobie samodzielnie wymieniała i też dała mi gumki
ale nie śmiem jej prosić o więcej, więc kupilam przez allegro wizyty mam co 5-6 tyg i wymieniam między wizytami 1-2 razy, bo przeźroczyste szybko stają się brzydkie.
|
|
|
|
#3560 |
|
Zadomowienie
|
Cieszę się, że mi wolno w ogóle wymieniać, bo niektórzy ortodonci nie są tacy liberalni
Czasami nie wymieniam w ogóle..
|
|
|
|
#3561 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3562 |
|
Raczkowanie
|
hello hello
zaliczyłam wizytę u orto, gumki jasnoniebieskie (wyglądają na sine! na metalu to jednak lepiej wygląda, na kosmetycznym tak se), fotki jakieś marne mi wyszły telefonem, no ale zgodnie z obietnicą wrzucam ![]() dostałam wyciąg, póki co taki sofciarski, boli standardowo ale zobaczymy o poranku ![]() pytałam o moją koślawą szczękę (widać na fotce jednej) ale orto stwierdziła, że to jeszcze duuużo czasu i wszystko się poukłada i mam nie schizować. i dialog: -no bo, no bo, no bo ja bym chciała juuuż!! w końcu 9 miesięcy! urodzić bym już zdążyła, a tu dalej nic! -no bo to musi trwać. jak ciąża!.. tylko że u słonia ![]() i z tego wszystkiego zapomniałam zrobić fotki ligaturkom-myszkom miki... ogólnie ludzie już mi często mówią, że przecież już mam proste zęby i po co jeszcze to noszę. fakt, w takim normalnym funkcjonowaniu wyglądają już w miarę ok. no ale jak patrzę w lustro to widzę spooooro do zrobienia-asymetria, krzywa dwójka, koślawy dół itd. zresztą same widzicie aparatki-maniaczki
|
#3563 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja tez dostałam gumki, ale miałam wymieniać tylko gdy mi któraś stara spadnie albo pęknie
|
#3564 |
|
Raczkowanie
|
Czesc dziewczyny, niedlugo zakladam aparat
![]() poki co zrobilam zdjecia rtg i staram sie znalezc dobrego ortodonte ![]() jestem po 2 wizytach i jak narazie "to nie bylo to" czy ktoras z Was moze polecic dobrego ortodonte w Szczecinie ktory zaklada aparaty szafirowe (nie kryształowe) ? (tylko nie dr Jamroszczyk, bo mam zastrzeżenia ) pozdrowionka dla Wszystkich!
|
|
|
|
#3565 |
|
Konto usunięte
|
Szafir = kryształ
|
|
|
|
#3567 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#3568 |
|
Wtajemniczenie
|
ja to sobie chyba walnę w podpisie, drukowanymi czerwonymi literami
![]() Sincarne - ładne masz już te ząbki, rzeczywiście jeszcze trochę ta szczęka zwichrowana, ale byle do wiosny no nie? a gumki na fotce wyglądają jak lekko przybrudzone przeźroczyste
|
|
|
|
#3569 |
|
Wtajemniczenie
|
Co do samodzielnego zmieniania gumek - ja obecnie wkładam gumeczki do wrzątku. W międzyczasie zdejmuję gumki z zamków (wykałaczką, bo na igle się przejechałam) i dzięki temu, że poleżą sobie w tej gorącej wodzie, gumeczki są bardzo elastyczne i ich zmienianie zajmuje mi teraz niecałe 10 minut.
Dzisiaj idę wreszcie na wizytę. Liczę na wymianę druta na dole, więc może w końcu coś się ruszy
|
|
#3570 |
|
Raczkowanie
|
oto zdjęcie mojego utrapienia... zdjęcie jest ciemne i wstrętne ale co tam....
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:18.

....przepraszam...je dnak na 77
ale chyba po 3.5 tyg noszenia ogromnych zmian nie ma;p ale już tak bardzo chce te proste ząbki...nawet i z aparatem tylko żeby byly proste

. Nie takie pożółkłe jak zwykle po czterech tygodniach, tylko po porostu jakąś koszmarną i obrzydliwą barwę przybrały! Nie pytając jeszcze nawet orto o zgodę zakupiłam na allegro gumki, w celu samodzielnej, przedwiztyowej wymiany; dziś właśnie przyszły i... nie wiem co myśleć, nie miałam pojęcia, że to takie maleństwa będą! Nigdy gumek u orto sama nie wybierałam, nie widziałam tego na żywo "przed założeniem". Czy możecie mi powiedzieć ile te wasze mają średnicy? Mam wrażenie, że jak to małe coś nawet rozciągnę i jakoś nałożę to zamek mi pęknie, albo coś... Zastanawiam się, czy to na pewno są ligatury ortodontyczne, czy nie jakiś bubel. Ich średnica zewnętrzna to ok. 3 mm, wewnętrzna jakiś 1 mm. Czy któraś z Was - już doświadczona - mogłaby zmierzyć mi swoje gumki?

. 

.